Uttar Pradesh Subordinate Services Selection Commission (UPSSSC) Combined Lower Subordinate Service 2 Examination-2015 Held on March 6, 2016 General Studies Paper-1 Question Paper With Answer Key

Uttar Pradesh Subordinate Services Selection Commission (UPSSSC) Combined Lower Subordinate Service 2 Examination-2015 Held on March 6, 2016

General Studies Paper 1

Part I General Intelligence Test

 

Directions (Q. Nos. 1-3) Seven car C1, C­2, C3, C4, C5, C6 and C7 are packed in a parking lot. Further it is known that C3 is 10 m towards the South of C1.C6 is 7 m towards the North of C7, which is 10 m towards the South of C5.C4 is 10 m towards the East of C6, which is 3 m towards the West of C1. C2 is 3 m towards the East of C5.

1. How far and in which direction is C3, with respect to C2?

(a)   10 m, South

(b)   13 m, South

(c)   10 m, North

(d)   13 m, North

Answer: (d)

2. Which among the following cars are collinear?

(a)   C5, C2, C1

(b)   C1, C4, C3

(c)   C1, C6, C4

(d)   C1, C6, C7

Answer: (c)

3. If a car C8 is parked exactly between C­5 and C7, then how far is C6 with respect to C8?

(a)   1 m

(b)   2 m

(c)   3 m

(d)   4 m

Answer: (b)

4. ACDF is related to CGJN in the same way as BEHI is related to

(a)   DJNQ

(b)   DINQ

(c)   DINR

(d)   DHNQ

Answer: (b)

5. A and B invest in a business in the ratio 3 : 2. If 5% of the total profit goes to charity and A’s share is Rs 855, the total profit is

(a)   Rs 1425

(b)   Rs 1500

(c)   Rs 1537.50

(d)   Rs 1576

Answer: (b)

6. 8 is related to 128 in the same way as 6 is related to

(a)   43

(b)   72

(c)   44

(d)   84

Answer: (b)

7. Find the number of triangles in given figure :

(a)   20

(b)   24

(c)   28

(d)   32

Answer: (c)

8. If 12 × 7 = 408 and 9 × 8 = 207 then value of 13 × 7 = ?

(a)   190

(b)   91

(c)   901

(d)   109

Answer: (d)

9. The number of deaths among the army personnel in 8 is 1000, but among the civilian population it is 20 per 1000.

Which one of the following inferences can be drawn from this statement?

(a)   It is better to join the army.

(b)   The relationship is fortuitous.

(c)   Quality of life index is very high within the armed force.

(d)   None of the above

Answer: (d)

10. If the average of a and b is  then the value of n is

(a)   0

(b)   1

(c)   2

(d)   4

Answer: (a)

11. People who are bald are generally wise. Anil is bald, so Anil is wise.

(a)   True

(b)   Partially true

(c)   Wrong

(d)   Cannot say

Answer: (b)

12. If JNU is written as 101714132106, the PUSA will be written

(a)   1113171923052106

(b)   1715122308150122

(c)   1611210619080126

(d)   1611012621061907

Answer: (c)

13. How many numbers will be there between 300 and 500, where 4 comes only one time?

(a)   99

(b)   100

(c)   110

(d)   120

Answer: (a)

14. Which is the missing number in the following series ?

4, 8, 9, 27, 16, 64, ………, 125

(a)   90

(b)   25

(c)   35

(d)   20

Answer: (b)

15. If 6 × 7 = 2, 3 × 5 = 5 and 5 × 8 = 0 then the value of 6 × 8

(a)   8

(b)   6

(c)   68

(d)   0

Answer: (a)

16. Which among the following is different from others?

(a)   To accept

(b)   To take

(c)   To receive

(d)   To exchange

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 17-21) Study the following pie-chart bar-graph carefully to answer the questions.

17. How many boys are studying in school D?

(a)   780

(b)   800

(c)   840

(d)   850

Answer: (d)

18. The number of boys in school E is what percent less than the number of boys in school A and B together?

(a)   32%

(b)   36%

(c)   37.5%

(d)   56.25%

Answer: (b)

19. What is the ratio of the number of boys in school D to the number of girls in school B?

(a)   9 : 5

(b)   7 : 8

(c)   5 : 4

(d)   3 : 2

Answer: (c)

20. In which of the following school is the ratio of the number of boys to the number of girls, the highest?

(a)   B

(b)   F

(c)   D

(d)   A

Answer: (b)

21. If 20% of boys and 12% of girls are non-local students, how many local students are there in all the given schools together?

(a)   7072

(b)   7602

(c)   7312

(d)   7582

Answer: (a)

22. If the code of FILO is ‘BCDE’. Then the code of XURO will be

(a)   HGFE

(b)   HGEF

(c)   HGGF

(d)   GHFE

Answer: (a)

23. In a certain code MEAN is written as $57⋆ and DOME is written as 93$5. How is MOAN written in that code?

(a)   $⋆37

(b)   3$7⋆

(c)   $73⋆

(d)   $37⋆

Answer: (d)

24. (256)16 × (256)0.09 = ?

(a)   4

(b)   16

(c)   64

(d)   256.25

Answer: (a)

25. Which one term is wrong in the following series ?

3, 7, 17, 41, 85, 179

(a)   17

(b)   85

(c)   179

(d)   41

Answer: (d)

Part II General Awareness

26. Firs International Yoga Divas was celebrated on

(a)   July 2, 2015

(b)   July 21, 2015

(c)   July 1, 2015

(d)   July 14, 2015

Answer: (b)

27. The official bird of Uttar Pradesh is

(a)   Peacock

(b)   Saras

(c)   Parrot

(d)   Cuckoo

Answer: (b)

28. Which one of the following is not a constitutional body?

(a)   Union Public Service Commission

(b)   State Public Service Commission

(c)   Finance Commission

(d)   Planning Commission

Answer: (d)

29. Who published ‘Indu Prakash’ in 1962?

(a)   Justice Ranade

(b)   VN Mandlik

(c)   Navjeevan Chandra Roy

(d)   None of the above

Answer: (d)

30. Bheem Rao Ambedkar Museum and Library is situated in

(a)   Rampur

(b)   Agra

(c)   Lucknow

(d)   Kanpur

Answer: (c)

31. The birth place of Amir Khusro is

(a)   Etah

(b)   Kasganj

(c)   Kannauj

(d)   Lucknow

Answer: (a)

32. Which belongs to hardware in computer?

(a)   C+++

(b)   Windows 7

(c)   CD ROM

(d)   None of these

Answer: (c)

33. ‘ALU’ stands for

(a)   Algebraic Logic Unit

(b)   Algorithmic Logic Unit

(c)   Arithmetic Logic Unit

(d)   None of the above

Answer: (c)

34. The new High Courts are

(a)   Meghalaya, Assam, Nagaland

(b)   Meghalaya, Manipur, Tripura

(c)   Mizoram, Meghalaya, Tripura

(d)   Manipur, Meghalaya, Arunachal Pradesh

Answer: (b)

35. The only State of India, where common civil code provision is applicable

(a)   Goa

(b)   Jammu & Kashmir

(c)   Kerala

(d)   Assam

Answer: (a)

36. Who was the Chief Guest of Republic Day 2016 ceremony?

(a)   Francois Hollande

(b)   Barak Obama

(c)   Shinzo Abe

(d)   None of these

Answer: (a)

37. Who is the founder of computer?

(a)   Herman Hollerith

(b)   Bill Gates

(c)   Newton

(d)   Charles Babbage

Answer: (d)

38. The minimum age required to become a member of Rajya Sabha is

(a)   21 years

(b)   25 years

(c)   30 years

(d)   35 years

Answer: (d)

39. The NABARD was established in which year?

(a)   1970

(b)   1975

(c)   1977

(d)   1982

Answer: (d)

40. Who among the following was the first Nawab of Awadh?

(a)   Asaf-ud-daula

(b)   Saadat Khan

(c)   Shuja-ud-daula

(d)   Safdarjung

Answer: (b)

41. The World Environment Day is celebrated on

(a)   June 5

(b)   December 1

(c)   November 14

(d)   August 15

Answer: (a)

42. The Turbulent Years : 1980-1996’ is written by

(a)   Pranab Mukherjee

(b)   Kailash Satyarthi

(c)   Dr. KK Mohammad

(d)   Kenneth Baker

Answer: (a)

43. Who was ‘Man of the series’ in test series played in December, 2015 between India and South Africa?

(a)   A B de Villiers

(b)   Hashim Amla

(c)   Ravichandran Ashwin

(d)   Virat Kohli

Answer: (c)

44. How many women members were in Indian Constitutional Assembly?

(a)   12

(b)   13

(c)   15

(d)   17

Answer: (c)

45. Lion Safari in Uttar Pradesh is situated at

(a)   Kannauj

(b)   Lucknow

(c)   Noida

(d)   Etawah

Answer: (d)

46. Famous Charkula dance is associated with

(a)   Avadh

(b)   Bundelkhand

(c)   Brijbhumi

(d)   Rohikhand

Answer: (c)

47. Which one of the following is the primary sector of India’s economy?

(a)   Agriculture

(b)   Industry

(c)   Cooperative

(d)   None of these

Answer: (a)

48. Who was the Chairman of 7th Pay Commission?

(a)   Arvind Panagariya

(b)   Ashok Kumar Roy

(c)   Ashok Kumar Mathur

(d)   Anil Sinha

Answer: (c)

49. Export-Import (EXIM) bank was set-up in the year

(a)   1981

(b)   1982

(c)   1985

(d)   1989

Answer: (b)

50. Who is the first Indian woman to win an Asian Games gold in 400 m run?

(a)   ML Valsamma

(b)   PT Usha

(c)   Kamaljit Sandhu

(d)   K. Malleshwari

Answer: (c)

51. The first meeting of the SAARC was held in

(a)   Dhaka (Bangladesh)

(b)   Bengaluru (India)

(c)   Kathmandu (Nepal)

(d)   Islamabad (Pakistan)

Answer: (a)

52. Which of the following countries won the ‘Davis Cup’ 2015?

(a)   Belgium

(b)   Japan

(c)   Russia

(d)   Great Britain

Answer: (d)

53. Which is the first District Court in country that is fully powered by solar energy?

(a)   Jalaun

(b)   Khunti

(c)   Jaipur

(d)   Bengaluru

Answer: (b)

54. Who adopted the policy of ‘Iron and Blood’?

(a)   Balban

(b)   Allauddin Khilji

(c)   Mohd. bin Tughlak

(d)   Babur

Answer: (a)

55. Tipu Sultan was the ruler of

(a)   Hyderabad

(b)   Madurai

(c)   Mysore

(d)   Vijayanagar

Answer: (c)

56. The 52nd Amendment to Constitution of India deals with

(a)   defection

(b)   reservation

(c)   election

(d)   protection of the minorities

Answer: (a)

57. Who wrote the famous song ‘Saare Jahan Se Achcha Hindostan Hamara’?

(a)   Sahir Ludhianvi

(b)   Sayyad Ahmed Khan

(c)   Muhammad Iqbal

(d)   Bahadur Shah Zafar

Answer: (c)

58. Palli Movement is related to

(a)   Orissa

(b)   Tamil Nadu

(c)   Maharashtra

(d)   Gujarat

Answer: (b)

59. Where is ‘Bharat Kala Bhavan’ situated?

(a)   Lucknow

(b)   Varanasi

(c)   Allahabad

(d)   Agra

Answer: (b)

60. First National Human Development Report was issued in

(a)   2001

(b)   2002

(c)   2009

(d)   2007

Answer: (b)

61. Who won 2016 Australian Open Title of Tennis in the women’s singles category?

(a)   Steffi Graf

(b)   Angelique Keber

(c)   Serena Williams

(d)   Jamie Murray

Answer: (b)

62. The biggest inscription in Ashoka’s main inscriptions is

(a)   11th

(b)   12th

(c)   13th

(d)   14th

Answer: (c)

63. The State where there is no Regional Rural Bank

(a)   Sikkim

(b)   Manipur

(c)   J & K

(d)   Nagaland

Answer: (a)

64. Sex ratio in Uttar Pradesh, according to Census 2011 is

(a)   898

(b)   910

(c)   912

(d)   920

Answer: (*)

65. The smallest country of the world is

(a)   Nepal

(b)   Vatican City

(c)   Maldives

(d)   Sri Lanka

Answer: (b)

66. In Indus civilization, residual of horse bones were founded in

(a)   Banwali

(b)   Chanhudaro

(c)   Sutkagandor

(d)   Surkotada

Answer: (d)

67. Grenada is situated in

(a)   Arabian Sea

(b)   Caribbean Sea

(c)   China Sea

(d)   None of these

Answer: (b)

68. In the second nationalization of commercial banks, ………. banks were nationalized.

(a)   4

(b)   5

(c)   6

(d)   8

Answer: (c)

69. Which one is artificial port?

(a)   Chennai

(b)   Vishakhapatnam

(c)   Mumbai

(d)   None of these

Answer: (a)

70. Literary award Bharat Bharti 2014 has been given to

(a)   Uday Pratap Singh

(b)   Gopal Das ‘Neeraj’

(c)   Radha Govind Pathak

(d)   Kashinath Singh

Answer: (d)

71. The island known as ‘The Land of Golden Fleece’ is

(a)   Europe

(b)   Asia

(c)   Africa

(d)   Australia

Answer: (d)

72. Which of the following is the classical dance of Uttar Pradesh?

(a)   Kathakali

(b)   Bhangra

(c)   Kathak

(d)   Kuchipudi

Answer: (c)

73. Which country does not exist in BRICS?

(a)   South Africa

(b)   India

(c)   Russia

(d)   Bangladesh

Answer: (d)

74. Which committee recommended for three-tier Panchayat system?

(a)   Ashok Mehta

(b)   LM Singhvi

(c)   Dinesh Goswami

(d)   Balwant Ray Mehta

Answer: (d)

75. HRIDAY scheme is related to

(a)   human body

(b)   science and technology

(c)   digital talent

(d)   national heritage development

Answer: (d)

Part III General Science/ Arithmetic

76. If the average of a number, its 50% and its 25% is 210, the number is

(a)   280

(b)   320

(c)   360

(d)   400

Answer: (c)

77. If 22x + 4 = 16x, then 2x is equal to

(a)   2

(b)   4

(c)   8

(d)   16

Answer: (b)

78. Which one is lightest gas in the following?

(a)   Neon

(b)   Helium

(c)   Nitrogen

(d)   Oxygen

Answer: (b)

79. The Head Office of ISRO is situated in

(a)   New Delhi

(b)   Bengaluru

(c)   Ahmedabad

(d)   None of these

Answer: (b)

80. BARC is situated in

(a)   Srinagar

(b)   Trombay

(c)   Pune

(d)   Hyderabad

Answer: (b)

81. The area of a square with perimeter 48 cm is

(a)   144 sq cm

(b)   156 sq cm

(c)   170 sq cm

(d)   175 sq cm

Answer: (a)

82. 860% of 50 + 50% of 860 is equal to

(a)   430

(b)   516

(c)   860

(d)   960

Answer: (c)

83. In an examination, 35% of the students p assed and 455 students failed. How many students appeared for the examination?

(a)   490

(b)   700

(c)   845

(d)   1300

Answer: (b)

84. The sum of all four angles of a rectangle is

(a)   180°

(b)   360°

(c)   720°

(d)   1440°

Answer: (b)

85. Two numbers x and y are in the ratio 5 : 7 and their sum in 36, then x is

(a)   12

(b)   15

(c)   18

(d)   19

Answer: (b)

86. On simplification 427√27 – 2√48 – √147

(a)   27√3

(b)   −3√3

(c)   9√3

(d)   11√3

Answer: (d)

87. The areas of a circle and a square are equal. The ratio of their perimeter will be

(a)   π : 2

(b)   √π : 2

(c)   2 : π

(d)   1 : 1

Answer: (b)

88. The average of five results is 46 and that of the first four results is 45. The fifth result is

(a)   1

(b)   10

(c)   12.5

(d)   50

Answer: (d)

89. 30% of 50 m is

(a)   30 m

(b)   24 m

(c)   36 m

(d)   15 m

Answer: (d)

90. Study of wound is known as

(a)   Calology

(b)   Oncology

(c)   Traumatology

(d)   Dermatology

Answer: (a)

91. Which of the following study is related with pediatrics?

(a)   Bone disease

(b)   Heart disease

(c)   Infant disease

(d)   Eye disease

Answer: (a)

92. Rickets is caused by deficiency of which of these?

(a)   Vitamin-D

(b)   Vitamin-C

(c)   Vitamin-K

(d)   Vitamin-A

Answer: (a)

93. Find the value of p, if the roots of the following quadratic equation are equal : (p – 3) x2 + 6x + 9 = 0

(a)   4

(b)   −4

(c)   3

(d)   9

Answer: (a)

94. A motor-boat, whose speed is 9 km/h in still water, goes 12 km downstream and comes back in a total time of 3 hours. Find the speed of the stream.

(a)   3 km/h

(b)   4 km/h

(c)   6 km/h

(d)   9 km/h

Answer: (a)

95. If (x – 2) is a factor of x2 – 7x + 2a, find the value of ‘a’

(a)   5

(b)   −5

(c)   6

(d)   4

Answer: (a)

96. Condition for two perpendicular lines

(a)   m1 × m3 = −1

(b)   m1 × m2 = 1

(c)   m1 = m2

(d)   None of these

Answer: (b)

97. A rectangular grassy plot 110 m by 65 m has a gravel path 2.5 m wide all round it on the inside. Find the cost of gravelling the path at 80 paise per sq m.

(a)   Rs 591

(b)   Rs 599

(c)   Rs 670

(d)   Rs 680

Answer: (d)

98. Myopia is related to

(a)   nearby object not visible

(b)   distant object not visible

(c)   near and distant both not visible

(d)   None of the above

Answer: (b)

99. What is invented by Alfred Nobel?

(a)   Microphone

(b)   Typewriter

(c)   Dynamite

(d)   Gramophone

Answer: (c)

100. Insulin is a type of

(a)   Hormone

(b)   Enzyme

(c)   Vitamin

(d)   Salt

Answer: (a)

101. The height of an equilateral triangle is √6 cm. The area will be

(a)   2√3 sq cm

(b)   3√3 sq m

(c)   2√2 sq m

(d)   6√2 sq m

Answer: (a)

102. The length of diagonal a cube is 6√3 cm then volume will be

(a)   216 sq m

(b)   216 cm3

(c)   216 sq m

(d)   216 m3

Answer: (b)

103. If 10 men or 18 boys can complete a work in 15 days, then in how many days. 25 men and 15 boys can complete the double of that work?

(a) 

(b)   9 days

(c)   36 days

(d)   18 days

Answer: (a)

104. The difference between interests of two banks on Rs 500 for 2 years is Rs 2.50. What will be the difference in the rate of interest?

(a)   1%

(b)   0.5%

(c)   0.25%

(d)   2.5%

Answer: (c)

105. If one side of an equilateral triangle is 4√3 cm, then what will be its area?

(a)   12√3 sq cm

(b) 

(c) 

(d)   24√3 sq cm

Answer: (a)

106. Missing number is 0, 24, 120, 360, ?

(a)   460

(b)   625

(c)   720

(d)   840

Answer: (c)

107. Sound intensity of a musical instrument is measured in

(a)   Mho

(b)   Henry

(c)   Lux

(d)   Decibel

Answer: (d)

108. A gardener plants 17956 trees in such a way that there are as many rows as there are trees in a row. The number of trees in a row is

(a)   136

(b)   134

(c)   144

(d)   154

Answer: (b)

109. If 0.13 ÷ p2 = 13, then value of p is

(a)   0.01

(b)   0.1

(c)   10

(d)   100

Answer: (b)

110. Blood bank of human body is known as

(a)   Spleen

(b)   Liver

(c)   Heart

(d)   Kidney

Answer: (c)

111. Latent heat of ice is

(a)   80 kcal/gm

(b)   80 cal/gm

(c)   540 cal/gm

(d)   None of these

Answer: (b)

112. Baking powder is

(a)   sodium carbonate

(b)   sodium bicarbonate

(c)   sodium sulphate

(d)   sodium hydroxide

Answer: (b)

113. In which disease, vaccine BCG is used?

(a)   Diphtheria

(b)   Tuberculosis

(c)   Tetanus

(d)   Measles

Answer: (b)

114. If y = 3x + 12 and y = 5, what is x?

(a)   7/3

(b)   3/7

(c)   −7

(d)   −7/3

Answer: (d)

115. 840, 168, 42, 14, 7, (…….)?

(a)   1

(b)   9

(c)   7

(d)   12

Answer: (c)

116. If √2 = 1.4142, then value of  is

(a)   1.5858

(b)   4.4142

(c)   3.4852

(d)   3.5852

Answer: (a)

117. Find the missing value 

(a)   748

(b)   784

(c)   788

(d)   None of these

Answer: (b)

118. Dynamo converts

(a)   Electrical energy to Mechanical energy

(b)   Magnetic energy to Electrical energy

(c)   Mechanical energy to Electrical energy

(d)   None of the above

Answer: (c)

119. The sum of square and product of two numbers are 557 and 266 respectively. The numbers will be

(a)   7, 6

(b)   27, 23

(c)   17, 14

(d)   19, 14

Answer: (d)

120. The ratio of ages of Meena and her mother is 3 : 8. The difference in their age is 35 years. The ratio of their age after hour years will be

(a)   5 : 12

(b)   24 : 35

(c)   3 : 12

(d)   None of these

Answer: (a)

121. If (√3)5 × 92 = 3n × 3√3, then find the value of n?

(a)   n = 3

(b)   n = 4

(c)   n = 5

(d)   None of these

Answer: (c)

122. The value of (0.00032)6 = ?

(a)   0.08

(b)   0.8

(c)   0.008

(d)   0.0008

Answer: (c)

123. Which one is not rightly matched?

(a)   Vitamin C – Ascorbic acid

(b)   Vitamin B1 – Thiamine

(c)   Vitamin D – Retinol

(d)   Vitamin-K = Naphthoquinone

Answer: (c)

124. The mirror used in motor vehicles to see the side objects, is

(a)   convex mirror

(b)   concave mirror

(c)   plane mirror

(d)   None of these

Answer: (a)

125. Stainless steel is a mixture of elements

(a)   Iron + Carbon

(b)   Iron+ Zinc

(c)   Copper + Zinc

(d)   Iron + Nickel + Chromium

Answer: (d)

126. Square root of (8 + 2√5)

(a)   (√5 +√2)

(b)   (√3 + √2)

(c)   (√5 + √3)

(d)   (2√3 + 5√5)

Answer: (c)

127. The value of 

(a)   1

(b)   1.5

(c)   2.

(d)   2.5

Answer: (c)

128. The average of 7 consecutive number is 20, then what will be the largest number among those numbers?

(a)   24

(b)   23

(c)   22

(d)   20

Answer: (b)

129. Who invented Pencillin?

(a)   Edward Jenner

(b)   Alexander Fleming

(c)   Louis Pasteur

(d)   Ian Fleming

Answer: (b)

130. Ptyalin enzyme is related to

(a)   intestinal juice

(b)   gastric juice

(c)   saliva

(d)   None of these

Answer: (c)

131. The ratio of hydrogen and oxygen in water by weight is

(a)   2 : 1

(b)   1 : 2

(c)   8 : 1

(d)   1 : 8

Answer: (d)

132. ‘Industrial Toxicology Research Centre’ is situated in

(a)   Pune

(b)   Rishikesh

(c)   Lucknow

(d)   Ranchi

Answer: (c)

133. Which vitamin is not soluble in fats?

(a)   Vitamin-A

(b)   Vitamin-D

(c)   Vitamin-K

(d)   Vitamin-B and C

Answer: (d)

134. Out of 100 students in a class, 60 take tea, 40 take coffee and 25 take both. The number of students not taking either tea or coffee is

(a)   28

(b)   25

(c)   30

(d)   32

Answer: (b)

135. Hitesh is 40 years old and Ronnie is 60 years old. How many years ago was the ratio of their ages 3 : 5?

(a)   5 years

(b)   20 years

(c)   10 years

(d)   37 years

Answer: (c)

136. If  then the value of n is

(a)   3

(b)   2

(c)   0

(d)   −2

Answer: (b)

137. Blood group ‘O’ is called

(a)   universal donor

(b)   universal receptor

(c)   Both

(d)   None of these

Answer: (a)

138. Firstly who used ‘Ecosystem’ word?

(a)   AG Tensley

(b)   Bohr

(c)   JJ Thompson

(d)   Newton

Answer: (a)

139. ‘Photosynthesis’ reaction convert light energy into

(a)   heat energy

(b)   chemical energy

(c)   electrical energy

(d)   sound energy

Answer: (b)

140. The unit number in 765 × 641 × 357

(a)   7

(b)   6

(c)   3

(d)   None of these

Answer: (b)

141. LCM of 0.36, 1.2 and 4.8 is

(a)   57.6

(b)   38.2

(c)   14.4

(d)   None of these

Answer: (c)

142. Which is not a polar compound?

(a)   HCl

(b)   HF

(c)   CCl4

(d)   H2O

Answer: (c)

143. Which are the primary colours?

(a)   Red

(b)   Green

(c)   Blue

(d)   All of these

Answer: (b)

144. Shortage of which element causes goiter disease?

(a)   Nitrogen

(b)   Calcium

(c)   Iodine

(d)   Phosphorus

Answer: (c)

145. Which of the following is the smallest bone in the human body?

(a)   Vomer

(b)   Malleus

(c)   Stapes

(d)   Incus

Answer: (c)

146. Magnetite is

(a)   Fe2O3

(b)   Fe3O4

(c)   FeCO3

(d)   2Fe2O3 ∙ 3H2O

Answer: (b)

147. 

(a)   1/4

(b)   1/9

(c)   1/16

(d)   1/25

Answer: (a)

148. What should be subtracted from 5/14 so that the resultant fraction is 7/42?

(a)   1/21

(b)   2/21

(c)   4/21

(d)   5/21

Answer: (c)

149. What is the cathode in dry cell?

(a)   Copper

(b)   Iron

(c)   Silver

(d)   Zinc

Answer: (d)

150. If  what will be the value of 

(a)   20

(b)   23

(c)   25

(d)   27

Answer: (b)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...