Uttarakhand P.C.S. (Pre.) Examination-2012 Held on 30-11-2014 General Aptitude Test Question Paper With Answer Key

Uttarakhand P.C.S. (Pre.) Examination-2012 Held on 30-11-2014

General Aptitude Test

1. Study the following statement and the assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Statement : If it does not rain throughout this month, most farmers will be in trouble.

I. Timely rain is essential for farming.

II. Most farmers are generally dependent on rains.

(A)  I

(B)  II

(C)  I and II

(D)  None of these

Answer: (B)

2. Consider the following statement and courses of action, decide which course/courses of action logically follows/follow for pursuing.

Statement : Nuclear power can not make a country secure.

Courses of action :

I. We should stop further increasing our nuclear power.

II. We should destroy our nuclear capability.

III. We should focus on improving diplomatic relations.

(A)  I

(B)  II

(C)  III

(D)  I and II

Answer: (C)

3. Study the following statement and the arguments and decide which argument(s) is (are) strong.

Statement : Should seniority be only criterion for promotion ?

Arguments :

I. No, it would be in injustice to those juniors who are more deserving and suitable higher position.

II. Yes, otherwise seniors will feel humiliated.

III. Yes, seniors are more experienced and must be rewarded.

(A)  I and II

(B)  II and III

(C)  I

(D)  None of these

Answer: (C)

4. Study the following statement and conclusions and decide which conclusion is logical.

Statement : Money p lays a vital role in politics.

Conclusions :

I. The poor can never become politician.

II. All the rich men take part in politics.

(A)  I

(B)  II

(C)  I and II

(D)  None of the above

Answer: (D)

5. Study the following statement and courses of action and decide which course(s) of action is (are) logical.

Statement : The migration from villages to cities is detrimental to both.

Course of action :

I. Rural postings should be mandatory.

II. Employment opportunities be created in villages.

III. There should be trains lining villages to cities.

(A)  I

(B)  II

(C)  III

(D)  I and III

Answer: (B)

6. The notation is defined as factorial n and it means the product of positive integers from 1 to n, for example   Now from the sum  If you divide this sum S by 8, the remainder is

(A)  0

(B)  1

(C)  2

(D)  Cannot be determined

Answer: (B)

7. The number of integers between 1 and 100 (including both) which are fully divisible by 3 or 5 is-

(A)  47

(B)  49

(C)  51

(D)  53

Answer: (D)

8. Study the following passage and find out which statement is best supported by this passage-

“The school has always been the most important means of transferring the wealth of tradition from one generation to the net. This applies today in an even higher degree than in former times for, through the modern development of economy, the family as bearer of tradition and education has been weekend.”

(A)  There are means other than schools for transfer of traditions

(B)  Several different sources must be tried

(C)  Economic development plays a crucial role

(D)  Family as ever, is the most popular means

Answer: (C)

9. In an envelope, there are some currency notes whose total value is Rs 100 and their number is 10. There is no currency not of Rs 10 denomination. How many notes of Rs 5 denomination are there in the envelope ?

(A)  2

(B)  3

(C)  4

(D)  5

Answer: (D)

10. Form the product S = 1 × 2 × 3 × 4 × 5 × 6 × 7 × 8 × 9× ………×50.

Counting from unit’s place, the number of zeros is S is-

(A)  10

(B)  11

(C)  12

(D)  None of these

Answer: (C)

11. In the following, find the option which is different from the other three options, which are alike in some manner.

(A)  71, 17, 11, 5

(B)  71, 67, 7, 3

(C)  37, 19, 15, 7

(D)  17, 13, 5, 3

Answer: (C)

12. There is given below a question followed by two statements-

Question : x and y are two numbers, what is x/y?

Statement 1 (S1) : Their average is 5/2 times y.

Statement 2 (S2) : Their difference is 3.

Which one of the following is correct in order that specific answer to the question is obtained?

(A)  Both the statements S1 and S2 are not sufficient to answer the question

(B)  S1 alone is sufficient to answer the question

(C)  S2 alone is sufficient to answer the question

(D)  Either S1 alone or S2 alone is sufficient to answer the question

Answer: (B)

13. The minimum number of colours required to fill the spaces in the diagram without any two adjacent spaces having the same colour is-

(A)  6

(B)  5

(C)  4

(D)  3

Answer: (D)

14. Study the following statement and conclusions and decide which conclusion/conclusions is/are logical.

Statement : Soldiers serve their country.

Conclusions :

I. Men generally serve their country.

II. Thos who serve their country are soldiers.

III. Some men who are soldiers serve their country.

IV. Women do not serve their country because they are not soldiers.

(A)  III

(B)  II

(C)  I

(D)  I and II

Answer: (A)

15. Below is given an Assertion (A) followed by Reason (R)-

Assertion (A) : Pressure cookers are fitted with ebonite handles.

Reason (R) : Ebonite is strong.

Which one of the following is the correct answer?

(A)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B)  Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)

(C)  (A) is true, but (R) is false

(D)  (A) is false, but (R) is true

Answer: (C)

16. Below is given an Assertion (A) followed by Reason (R)-

Assertion (A) : We prefer to wear white clothes in winter.

Reason (R) : White clothes are good reflectors of heat.

Which one of the following is the correct answer?

(A)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B)  Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)

(C)  (A) is true, but (R) is false

(D)  (A) is false, but (R) is true

Answer: (D)

17. Below is given an Assertion (A) followed by Reason (R)-

Assertion (A) : Goitre is a common disease in mountainous regions.

Reason (R) : Diet of the people is mountains lacks iodine content.

Which one of the following is the correct answer ?

(A)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B)  Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)

(C)  (A) is true, but (R) is false

(D)  (A) is false, but (R) is true

Answer: (A)

18. The digit in the unit’s place of the number-

171999 + 111999 – 71999 is-

(A)  3

(B)  7

(C)  9

(D)  None of these

Answer: (D)

19. There is given below a question followed by two statements-

Question : Is x greater than y ?

Statement 1 : x is greater than 30.

Statement 2 : y is greater than 27.

Which one of the following is correct in order that specific answer to the question is obtained ?

(A)  Both the Statements 1 and 2 together are necessary to answer the question

(B)  Both the Statement 1 and 2 together are not sufficient to answer the question

(C)  Statement 1 alone is sufficient to answer the question

(D)  Statement 2 alone is sufficient to answer the question

Answer: (B)

20. Below is given an Assertion (A) and Reason (R) there of-

Assertion (A) : Salt is added to cook food at higher altitudes.

Reason (R) : Temperature is lower is higher altitudes.

Which one of the following is the correct answer ?

(A)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B)  Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)

(C)  (A) is true, but (R) is false

(D)  (A) is false, but (R) is true

Answer: (B)

21. Which one of the following is most appropriate to ensure desired limit of forests prescribed in Indian forest policy ?

(A)  Transfer agriculture land to forest land

(B)  Increase forest land 2% per year

(C)  By afforestation of land in a scientific manner

(D)  Declare cutting of any kind of tree a criminal offence

Answer: (C)

22. Which of the following is different from the other three ?

(A)  1719

(B)  2834

(C)  1528

(D)  2349

Answer: (B)

23. The relationship ‘Optimistic : Pessimistic’ is best explained in which one of the following ?

(A)  Difficult : Impossible

(B)  Export : Import

(C)  Study : Play

(D)  Tolerating : Disgusting

Answer: (B)

24. Which one of the following is different from the other three ?

(A)  HIIJ

(B)  PQQR

(C)  WYYZ

(D)  TUUV

Answer: (C)

25. Which one of the following is different from the other three ?

(A)  Algebra

(B)  Arithmetic

(C)  Geometry

(D)  Mathematics

Answer: (D)

Directions – (Q. 26-28) Study the following figure and answer the question.

26. What is the number of squares contained in the figure ?

(A)  5

(B)  6

(C)  7

(D)  8

Answer: (C)

27. What is the number of straight lines which is needed to construct the above figure?

(A)  13

(B)  15

(C)  11

(D)  12

Answer: (A)

28. What is the number of triangles contained in the figure?

(A)  16

(B)  20

(C)  22

(D)  24

Answer: (B)

29. A is elder to B white C and D are elder to E who lies between A and C. If C is elder to B, which one of the following statements is necessarily true ?

(A)  E is elder to B

(B)  A is elder to C

(C)  C is elder to D

(D)  D is elder to C

Answer: (A)

30. Which of the following is correct?

(A)  The calendar for the year 2003 will serve for the year 2014

(B)  The calendar for the year 2003 was same as for 2013

(C)  The calendar for the year 2003 was same as for 2012

(D)  The calendar for the year 2003 was same as for 2011

Answer: (A)

31. Land price is a big hindrance to competitive Indian product and services because-

(A)  More land is required for urbanization in India

(B)  Urbanization has increased land prices in India

(C)  Farmers are not ready to give their land for projects

(D)  High land prices increase the fixed cost in business

Answer: (D)

32. If CONSTITUTION is coded as DNORUHUTUHPM in a certain language, how can DISTRIBUTION be coded in t hat language ?

(A)  EHTSTHCTUPHM

(B)  EHTSSHCTUHPM

(C)  BHTSSHCTUHPM

(D)  EHTSSHCTUJNM

Answer: (B)

33. Find the value of 

(A)  7

(B)  −7

(C)  −6

(D)  None of the above

Answer: (A)

34. What is the angle between the two hands of a clock at 9 : 50 hours ?

(A)  2°

(B)  5°

(C)  8°

(D)  10°

Answer: (B)

35. Find the average of all the even numbers and the average of all the odd numbers from 1 to 45-

(A)  24 and 23

(B)  23 and 24

(C)  24 and 25

(D)  23 and 23

Answer: (D)

36. Find all the possible values of x (where x is an integer) for the following expression-

5 < 3x + 2 ≤ 17

(A)  1, 2, 3, 4, 5

(B)  1, 2, 3, 4

(C)  2, 3, 4, 5

(D)  3, 4, 5

Answer: (C)

37. A person was appointed for a 50 days job on a condition that he will be paid Rs 12 for every working day but he will be fined Rs 6 for everyday he remains absent. After completion of work, he gets Rs 420. For how many days he remained absent?

(A)  5 days

(B)  10 days

(C)  12 days

(D)  15 days

Answer: (B)

38. Find the missing number (marked as ?) in the following figure-

(A)  4

(B)  5

(C)  7

(D)  8

Answer: (B)

39. A result of a survey of 1000 students with respect to their knowledge of History (H), Geography (G) and Civics (C) is given below-

What is the ratio of those who known all three subject to those who know only Civics?

(A)  1/9

(B)  1/10

(C)  5/27

(D)  None of the above

Answer: (D)

40. If 50% of (x – y) is equal to 30% of (x + y), then what per cent of x is the value of y ?

(A)  400%

(B)  40%

(C)  15%

(D)  None of the above

Answer: (D)

41. The missing number in the following series –

5, 41, 149, 329, …….. is

(A)  481

(B)  489

(C)  581

(D)  589

Answer: (C)

42. A is B’s sister.

C is B’s mother.

D is C’s father.

E is D’s mother.

How A is related to D ?

(A)  Grand mother

(B)  Grand daughter

(C)  Grand son

(D)  Grand father

Answer: (B)

43. Choose the word from the following, which can be formed by using letters in the word-

‘RECOMMENDATION’.

(A)  MEDICINE

(B)  MEDIATE

(C)  REMINDER

(D)  COMMUNICATE

Answer: (B)

44. If the radius of a circle is doubled, its area increases by-

(A)  100%

(B)  200%

(C)  300%

(D)  400%

Answer: (C)

45. Choose the best related alternative (?) from the following-

Calendar : Dates : : Dictionary : ?

(A)  Words

(B)  Books

(C)  Language

(D)  Vocabulary

Answer: (A)

46. A man walks 1 km. towards East, then turns to South and walks 5 km. Again he turns to East and walks 2 km. Then he turns to North and walks 9 km. How far is he from the starting point ?

(A)  2 km

(B)  3 km

(C)  5 km

(D)  9 km

Answer: (C)

47. A man is facing South. He turned 135° anticlockwise and then 180° In which direction he is now ?

(A)  North-East

(B)  South-West

(C)  South-East

(D)  West

Answer: (B)

48. If + stands for ×, − stands for ÷, × stands for – and ÷ stands for +, then find the value of 26 + 74 – 4 × 5 ÷

(A)  326

(B)  376

(C)  428

(D)  478

Answer: (D)

49. Which term of the series-

5, 10, 20, 40, …….. is 1280 ?

(A)  8th

(B)  9th

(C)  10th

(D)  None of the above

Answer: (B)

50. Consider the six statements-

a : All balls are locks.

b : All keys are locks.

c : All keys are balls

d: Some keys are locks.

e: Some locks are balls.

f: No ball is lock.

Choose the option which indicates a valid argument containing logically related statements, that is where the third statement is the conclusion drawn from the preceding two statements.

(A)  acd

(B)  bef

(C)  cde

(D)  cef

Answer: (C)

51. Consider the following statement and the argument and decide which of the argument is strong.

Statement : Should income tax be abolished in India?

Arguments :

I. Yes, it is a burden on wage earners.

II. No, it is a good source of revenue.

(A)  I

(B)  II

(C)  I and II both

(D)  None

Answer: (B)

52. Find the missing term (……….) in the following-

N 5 V, K 7 T, …….. E 14 P, B 19 N.

(A)  H 10 R

(B)  H 10 Q

(C)  I 10 R

(D)  H 9 R

Answer: (A)

53. Choose the correct number from the following –

B : 16 :: D : ?

(A)  150

(B)  200

(C)  256

(D)  276

Answer: (C)

54. Consider the statement given below-

‘Idle brain is a devil’s workshop.’

Which of the following has same logic?

(A)  Hard work is the basis of success

(B)  A person without work is rebellions

(C)  Educated people are cultured

(D)  Players are physically healthy

Answer: (B)

55. It takes 3 hours to fill a tank but because of some leakage at the bottom of the tank, it takes one more hour to fill the tank. In how many hours, the tank becomes empty just because of hole ?

(A)  8

(B)  10

(C)  12

(D)  14

Answer: (C)

56. Which of the following graphs can possibly represents the motion of a car on road?

(A)  I only

(B)  I and II both

(C)  II and III both

(D)  None of the above

Answer: (D)

57. Six persons K, L, M, N, O, P are sitting around a table as per the following conditions-

1. K and L are opposite to each other.

2. M is to the left of K.

3. O and N are opposite to each other.

4. P is to the right of N.

Who is to the left L?

(A)  M

(B)  P

(C)  O

(D)  N

Answer: (B)

58. Which one of the following pairs of words is not rationally related?

(A)  Gold : Ornaments

(B)  Wood : Furniture

(C)  Pitcher : Pottery

(D)  Straw : Nest

Answer: (C)

59. Which one of the following is odd one ?

(A)  Peso

(B)  Phi

(C)  Gamma

(D)  Delta

Answer: (A)

60. The monthly incomes of six employees of a company are 15,000, 18,000, 17,000, 30,000, 17,500, 28,000 (in rupees). The number of employees having income more than mode and less than mean incomes is-

(A)  0

(B)  1

(C)  2

(D)  3

Answer: (B)

61. Consider the following statement and assumptions and decide which of the assumption/ assumptions is/are implicit in the statement.

Statement : Let us increase the taxes to cover the deficit.

Assumption :

I. The present taxes are very low.

II. Deficit in a budget is not desirable.

III. Deficit cannot be met without increasing the tax.

(A)  I and II

(B)  I and III

(C)  III

(D)  II and III

Answer: (D)

62. If 25th May in a certain year is a Sunday, then which day of the week will be 25th December in that year ?

(A)  Thursday

(B)  Friday

(C)  Saturday

(D)  Sunday

Answer: (A)

63. The following chart shows the percentage of Engineers, Labours and Administrators working in a company. If total number of Engineers is 75, then the number of Labours is-

(A)  100

(B)  150

(C)  175

(D)  None of the above

Answer: (A)

64. The following table gives the annual profit of a company (in lakh rupees)-

The period which has maximum per cent increase in profit over the previous year is-

(A)  2009-10

(B)  2010-11

(C)  2011-12

(D)  2012-13

Answer: (B)

65. The following table shows the number of Science, Arts and Commerce students in a group of boys and girls-

The total number of students in the group is-

(A)  127

(B)  130

(C)  131

(D)  135

Answer: (C)

66. The following table gives the import and export (in million dollars) of a country-

The average trade balance is-

(A)  8/3

(B)  7

(C)  2

(D)  28/3

Answer: (C)

67. Electronic data processing is a modern technique of which of the following ?

(A)  Programmed decision

(B)  Non-programmed decision

(C)  Traditional decision

(D)  Promoting E-Governance

Answer: (A)

68. You subordinate requires leave but your office work will be affected due to his absence because he is a key person for that work. You should-

(A)  refer his  matter to your superior

(B)  sanction the leave

(C)  ask another person to do  his work

(D)  meet him, discuss about the reason for leave and try to convince him the urgent need of his  presence

Answer: (D)

69. The following table gives the area (in square km) and population (inlakh) of four cities-

The least densely populated city is-

(A)  A

(B)  B

(C)  C

(D)  D

Answer: (A)

70. A number when divided by 8, leaves a remainder 2. If cube of this number is divided by 8, the remainder will be-

(A)  2

(B)  4

(C)  6

(D)  None of the above

Answer: (D)

71. In the process of communication, which one of the following is in chronological order?

(A)  Communicator, medium, receiver, effect, message

(B)  Medium, communicator, message, medium, receiver, effect

(C)  Communicator, message, medium receiver, effect

(D)  Message, communicator, medium, effect receiver

Answer: (C)

72. Communication via new media such as computers, teleshopping, internet and mobile telephony is termed as-

(A)  Interactive communication

(B)  Entertainment

(C)  Developmental communication

(D)  None of the above

Answer: (A)

73. A number when divided by 17, leaves remainder 5. What remainder would be obtained by dividing the same number by 357 ?

(A)  42

(B)  41

(C)  39

(D)  35

Answer: (C)

74. If a carton containing one dozen eggs is dropped. Which one of the following cannot be the ratio of broken eggs to whole eggs?

(A)  5 : 7

(B)  1 : 4

(C)  1 : 2

(D)  1 : 5

Answer: (B)

75. Which of the following statement(s) is (are) true about decision-making?

1. It is an act of determining a course of action.

2. It means choosing alternative from among various alternatives.

3. It is synonymous with policy-making.

(A)  1, 2 and 3

(B)  1 and 2

(C)  1 and 3

(D)  Only 1

Answer: (B)

Directions – (Q. 76 to 78) On the basis of the following data.

    The food values and the unit price of a number of food items are given ahead-

76. Which of the following dies would supply maximum protein?

(A)  150 gm of A and 200 gm of B

(B)  100 gm of B and 200 gm of C

(C)  500 gm of A

(D)  350 gm of C

Answer: (D)

77. All the following diets would supply at least 75 gms of fats. Which of these diets would cost the least?

(A)  200 gm of A and 150 gm of B

(B)  500 gm of B and 100 gm of A

(C)  300 gm of A

(D)  200 gm of C

Answer: (C)

78. If one’s diet has 100 gms of A, B and C each, what is the amount of fat included in the diet?

(A)  45 gm

(B)  50 gm

(C)  65 gm

(D)  None of the above

Answer: (D)

79. Authority means-

(i) Power to take decision.

(ii) Power to communicate decisions to subordinates.

(iii) Power to influence the behaviour  pattern of people in organization.

(iv) Power to make subordinates socially responsible.

(A)  Only (i) is correct

(B)  Both (i) and (ii) correct

(C)  (i), (ii) and (iii) are correct

(D)  All the four options are correct

Answer: (C)

80. The alphabet which appears in the middle of a meaningful word beginning with ‘A’ and being formed by using the first,, second, fourth, fifth and sixth letters of the word ‘CONTRACT’ is-

(A)  C

(B)  T

(C)  O

(D)  R

Answer: (B)

Directions –(Q. 81-83) Passage for Comprehension.

   Read the following  passage carefully and answer the questions given below-

   Since he returned from the war, things had not been quite the same. The day he returned, his finance and his family met him at the station. They embraced and wept and later on they laughed. His finance asked him if the war had been bad. He said it had been all right but he wished so many of his men had not been killed. She said she had been simply dying for him to come back. He said that was very nice of her. Then they talked of the blackouts and the air raids and the things they had seen on T.V. By the time they reached home she was saying that because of staying cooped indoors for so many evenings she had been eating too much and would now have to diet. Now, where he had come from, days on end, he had not met a man, woman or child who  had not been hungry, always hungry.

81. The meaning of the word ‘Cooped’ is-

(A)  Confined

(B)  Being idle

(C)  Sitting

(D)  Sleeping

Answer: (A)

82. Why did they embrace, weep and laugh when they met at the station?

(A)  Because he was coming from a long distance

(B)  Because he was coming after a long time

(C)  Because they were so happy to see him safely back from the war

(D)  Because the war was over

Answer: (C)

83. Why were people always hungry at the place from where he had come?

(A)  Because they were dieting

(B)  Because there was a scarcity of food

(C)  Because they did not like the food

(D)  Because they had no time to eat

Answer: (B)

84. Put the following sentence into indirect speech-

He said to me, “ what were you doing ?”

(A)  He said to me what I was doing.

(B)  He asked me what I had been doing.

(C)  He asked me what I was doing.

(D)  He asked me what was I doing.

Answer: (B)

85. What is the antonym of ‘Dusky’?

(A)  White

(B)  Interesting

(C)  Bright

(D)  Slow

Answer: (C)

86. Which of the given alternatives best expresses the bold part of the sentence?

The venerated the old teacher.

(A)  respected

(B)  followed

(C)  questioned

(D)  argued

Answer: (A)

87. Give the one word substitution of ‘the act of killing a person painlessly for reasons of mercy”.

(A)  Expiate

(B)  Euthanasia

(C)  Epitaph

(D)  Eradicate

Answer: (B)

Answer: (A)

Answer: (D)

Answer: (C)

Answer: (B)

Answer: (C)

Answer: (D)

Answer: (D)

Answer: (C)

Answer: (A)

Answer: (B)

Answer: (C)

Answer: (B)

Answer: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...