Uttarakhand P.S.C Forest Range Officer Examination 2015 General Studies Question Paper and Answer Key

Uttarakhand P.S.C Forest Range Officer Exam., 2015

General Studies

1. Viren Dagwal was awarded Sahitya Academy Award for his book –

(A)  Syahi Tai

(B)  Isi Duniya Mein

(C)  Dushchakra Mein Srishta

(D)  Kal Ki Baat

Ans: (C)

2. Environmental Conservation Programme launched by the Government of Uttarakhand, during the Harela Festival-2015, is known as –

(A)  Hamara Paudha, Hamara Paisa

(B)  Hariyali

(C)  Ped Bachao

(D)  Hamara Ped, Hamara Dhan

Ans: (D)

3. In which of the following State of America, is the Silicon Valley situated ?

(A)  Florida

(B)  California

(C)  Texas

(D)  Colorado

Ans: (B)

4. ‘Hamari Dharohar’ scheme in India is introduced to-

(A)  promote survival, protection and education of girl child

(B)  provide day care services to children of working women

(C)  improve language development by creating interest in reading and writing

(D)  preserve rich heritage of minority communities of India

Ans: (D)

5. The golden rule of fiscal policy is that the governments are expected to borrow over the cycle to finance –

(A)  Current expenditure

(B)  Old loans

(C)  Investments

(D)  Imported consumer goods

Ans: (C)

6. The Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP) recommends minimum support prices at national level for –

(A)  20 crops

(B)  22 crops

(C)  23 crops

(D)  25 crops

Ans: (D)

7. Which metals is found at the following places-Hutti, Kolar and Ramgiri in India ?

(A)  Aluminium

(B)  Copper

(C)  Silver

(D)  Gold

Ans: (D)

8. Agricultural credit flow target b y Government of India for 2014-15 has been fixed at –

(A)  Rs. 6,00,000 crore

(B)  Rs. 8,00,000 crore

(C)  Rs. 7,00,000 crore

(D)  Rs. 9,00, 000 crore

Ans: (B)

9. Which of the following is dubbed as a ‘living fossil’ ?

(A)  Sphenodon

(B)  Toad

(C)  Echidna

(D)  Crocodile

Ans: (A)

10. Which of the following is not a constitutional prerogative of the President of India ?

(A)  Returning back an ordinary bill for reconsideration

(B)  Returning back a money bill for reconsideration

(C)  Dissolution of Lok Sabha

(D)  Summoning of the session of the Rajya Sabha

Ans: (B)

11. Upto what age, can the judges of Supreme Court serve ?

(A)  62 years

(B)  68 years

(C)  65 years

(D)  70 years

Ans: (C)

12. What is the normal tenure of a Panchayat ?

(A)  3 years

(B)  4 years

(C)  2 years

(D)  5 years

Ans: (D)

13. Economically the most important rocks in India are –

(A)  Gondwana rocks

(B)  Dharwar rocks

(C)  Vindhyan rocks

(D)  Cuddpha rocks

Ans: (B)

14. Gandak river is associated with one of the following river systems –

(A)  Brahmaputra

(B)  Indus

(C)  Ganga

(D)  None of the above

Ans: (C)

15. At what altitude are Alpine forests found ?

(A)  1800-2000 m

(B)  900-1800 m

(C)  2000-2500 m

(D)  2900-3500 m

Ans: (D)

16. Where is the First Biosphere Reserve of India is located ?

(A)  Nilgiri

(B)  Nanda Devi

(C)  Sunder van

(D)  Great Nicobar

Ans: (A)

17. The maximum rainfall in India is received from-

(A)  South-West monsoon

(B)  Retreating monsoon

(C)  North-Eastern monsoon

(D)  Cyclones

Ans: (A)

18. Integral coach factory is located at-

(A)  Varanasi

(B)  Chitranjan

(C)  Gorakhpur

(D)  Permabur

Ans: (D)

19. Who among the following deciphered the Mauryan Brahmi for the first time ?

(A)  William Jones

(B)  James Princep

(C)  Alexander Cunningham

(D)  John Marshall

Ans: (B)

20. Which Indian National Park is famous for Rhinoceros population ?

(A)  Kaziranga

(B)  Jim Corbett

(C)  Ranthambor

(D)  Bannerghatta

Ans: (A)

21. Which of the following term was not mentioned in Rig Veda ?

(A)  Jana

(B)  Janapada

(C)  Samgrama

(D)  Gram

Ans: (B)

22. Bhimbetaka is famous for –

(A)  Pre-historic paintings

(B)  Stupas

(C)  Sculptures

(D)  Temples

Ans: (A)

23. The copper coin called Jital was issued by –

(A)  Mohammad-bin-Tughlaq

(B)  Alauddin Khalji

(C)  Balban

(D)  Iltutmish

Ans: (D)

24. Who wrote Jahangir Chandrika ?

(A)  Keshava Das

(B)  Kishandas

(C)  Rammanohar Lal     

(D)  Jadrup Gusain

Ans: (A)

25. During the Mughal period Mansabdari system was related to-

(A)  Justice

(B)  Trade

(C)  Military administration

(D)  Religious affairs

Ans: (C)

26. Shivaji’s administration had –

(A)  Asht Adhayaksha

(B)  Asht Sachiva

(C)  Asht Pramukha

(D)  Asht Pradhana

Ans: (D)

27. Mahalwari system was related to-

(A)  Education

(B)  Land revenue

(C)  Community system

(D)  Trade

Ans: (B)

28. In which of the following session of the Round Table Conference, did Indian National Congress participate ?

(A)  Second

(B)  First

(C)  First and third

(D)  Third

Ans: (A)

29. The Federation of Indian Chambers of Commerce and Industries (FICCI) was set up in the year –

(A)  1973 A.D.

(B)  1930 A.D.

(C)  1920 A.D.

(D)  1927 A.D.

Ans: (D)

30. Who founded the Indian Natal Congress ?

(A)  Mahatma Gandhi

(B)  B. R. Ambedkar

(C)  B.G. Tilak

(D)  Motilal Nehru

Ans: (A)

31. Which party declared 16th August, 1946 A.D. as the Direct Action Day ?

(A)  Swaraj Party

(B)  Indian National Congress

(C)  Muslim League

(D)  None of the above

Ans: (C)

32. Which of the following statements about the Simon Commission are false ?

1. The Commission had five members.

2. The Commission had seven members.

3. Liberal Federation supported the Commission.

4. Hindu Mahasabha opposed the Commission.

(A)  1 and 3

(B)  Only 2

(C)  2 and 4

(D)  Only 3

Ans: (A)

33. Which of the following Act made a provision for setting up a Public Service Commission in India ?

(A)  Act of 1909 C.E.

(B)  Act of 1935 C.E.

(C)  Act of 1942 C.E.

(D)  Act of 1947 C.E.

Ans: (B)

34. In which year was the ‘All India Women Conference’ established ?

(A)  1905 C.E.

(B)  1920 C.E.

(C)  1927 C.E.

(D)  1930 C.E.

Ans: (C)

35. Which of the following sub-caste is not based on place name ?

(A)  Dobhal

(B)  Naithani

(C)  Gururani

(D)  Joshi

Ans: (D)

36. Which of the following Rajput sub-caste is considered as a Suryavanshi ?

(A)  Rautela

(B)  Pal

(C)  Chand

(D)  Panwar

Ans: (B)

37. In the temple of a local deity of Uttarakhand, people appeal for justice through letters. Which is that deity ?

(A)  Golu Dev

(B)  Bokhnag

(C)  Haruheet

(D)  Manibhadra

Ans: (A)

38. Which local deity in Garhwal region is known as ‘Chalanda’ (wandering) ?

(A)  Badrinath

(B)  Mahasu

(C)  Harjyu

(D)  Sirgul

Ans: (B)

39. Who composed the ‘Gadrajya-vanshaka Itihas ?

(A)  Mola Ram

(B)  Ratankavi

(C)  Swami Shashidhar

(D)  Gumani Pant

Ans: (A)

40. Which of the following is not a folk-dance song ?

(A)  Tandi

(B)  Thadya

(C)  Chaufula

(D)  Khuderh

Ans: (D)

41. Generally the time-span of the Kumbh-mela in Hardwar, is considered to be –

(A)  Basant Panchmi to Ganga Dushera

(B)  Makarsankranti to Vaishakhi

(C)  Mahashivratri to Ganga Dushera

(D)  Maghpurnima to Akshaya Tritiya

Ans: (B)

42. Who is the central character of Hiljatra folk play ?

(A)  Lakhiyabhuta

(B)  Shiva

(C)  Gaura

(D)  Ranbhuta

Ans: (A)

43. Which of the following is more famous for skiing ?

(A)  Mussoorie

(B)  Nainital

(C)  Pindari

(D)  Auli

Ans: (D)

44. Which thype of musical instruments are ‘Turi’ and ‘Ransinga’ ?

(A)  Avananddha Vadya

(B)  Sushirvadya

(C)  Ghanvadya

(D)  Tatvadya

Ans: (B)

45. The prevalent term for ‘Alpana’, a folk art of Uttarakhand, is

(A)  Aipan

(B)  Rangoli

(C)  Thapa

(D)  Jyunti

Ans: (A)

46. In which year the publication of ‘Garhwal Samachar’ did start ?

(A)  1900 A.D.

(B)  1902 A.D.

(C)  1908 A.D.

(D)  1918 A.D.

Ans: (B)

47. Which place of Kumaon is famous for ‘Rangwali-Pichhaurhi’ ?

(A)  Almora

(B)  Haldwani

(C)  Rudrapur

(D)  Kashipur

Ans: (A)

48. To whom is the Devbhumi Dronacharya Award given ?

(A)  Player

(B)  Coach

(C)  Referee

(D)  Captain of the team

Ans: (B)

49. Himalayan mountain system originated out of the following geosynclines –

(A)  Ural geosyncline

(B)  Rocky geosyncline

(C)  Tethese geosynclines

(D)  None of the above

Ans: (C)

50. In how many districts of Uttarakhand the greater Himalaya is spread over ?

(A)  3 districts

(B)  4 districts

(C)  6 districts

(D)  5 districts

Ans: (C)

51. Which one of the following is not a tributary of river Alaknanda ?

(A)  Bhilangana

(B)  Pinder

(C)  Mandakini

(D)  Nandakini

Ans: (A)

52. Which part of the Uttarakhand does receive maximum rain during rainy season ?

(A)  Sub-Himalaya

(B)  Outer Himalaya

(C)  Bhavar

(D)  Tarai

Ans: (B)

53. Which one of the following is a major cash crop of Uttarakhand ?

(A)  Fruits

(B)  Vegetables

(C)  Sugarcane

(D)  Tobacco

Ans: (C)

54. Out of the following crops which one occupies the major part of the net sown area in Uttarakhand ?

(A)  Sugarcane

(B)  Wheat

(C)  Rice

(D)  Pulses

Ans: (B)

55. Which one of the following combinations of the districts, shows the correct sequence of magnesite deposits in Uttarakhand ?

(A)  Bagheshwar, Pithoragarh, Chamoli

(B)  Dehradun, Tehri Garhwal, Bageshwar

(C)  Uttarakashi, Rudraprayang, Nainital

(D)  Champawat, Udham Singh Nagar, Pauri Garhwal

Ans: (A)

56. The natural disaster that took place in Uttarakashi on 20th October, 1991 was due to

(A)  Landslide

(B)  Flood

(C)  Earthquake

(D)  Cloud-burst

Ans: (C)

57. The system of Chattis Rakam Battis Kalam was abolished by –

(A)  The Chand rulers

(B)  The Gorkha rulers

(C)  The British administrators

(D)  None of the above

Ans: (B)

58. Tarai district was formed in –

(A)  1842 A.D.

(B)  1839 A.D.

(C)  1892 A.D.

(D)  1857 A.D.

Ans: (A)

59. Tenth settlement report of Garhwal district was prepared by –

(A)  V. A. Stowell

(B)  E. K. Pauw

(C)  H. G. Walton

(D)  J.J. Martin

Ans: (B)

60. The share of Zamindar in the harvested crop in Tehri state was known as –

(A)  Sawani ser

(B)  Rahdari

(C)  Prabhu Seva

(D)  Tihar

Ans: (D)

61. Who has the control over civil forests in Uttarakhand ?

(A)  District Magistrate

(B)  District Forest Officer

(C)  Commissioner

(D)  None of the above

Ans: (A)

62. Which of the following posts was hereditary ?

(A)  Peshkar

(B)  Padhan

(C)  Tahsildar

(D)  None of the above

Ans: (B)

63. Which of the following is a Kharif Crop ?

(A)  Manduwa

(B)  Paddy

(C)  Jhangora

(D)  All of the above

Ans: (D)

64. Which of the following tribe of Uttarakhand is mainly involved in the sheep rearing ?

(A)  Bhotiya

(B)  Raji

(C)  Tharu

(D)  Boksha

Ans: (A)

65. G. B. Plant University of Agriculture and Technology was named in the memory of Govind Ballabh Pant ?

(A)  1970 A.D.

(B)  1970 A.D.

(C)  1965 A.D.

(D)  1967 A.D.

Ans: (B)

66. The wide scale movement for the abolition of Coolie-Begar pratha on 13th January, 1921 A.D. took place at-

(A)  Karnaprayag

(B)  Dwarhat

(C)  Ranibagh

(D)  Bageshwar

Ans: (D)

67. What is ‘Patha’ ?

(A)  A traditional pot to measure the length

(B)  A traditional pot to drink water

(C)  A traditional pot to measure the quantity of again.

(D)  A traditional pot to measure the wool

Ans: (C)

68. The term Mutthi is a unit to measure the-

(A)  Oil

(B)  Land

(C)  Cloth

(D)  None of the above

Ans: (B)

69. Who was the Speaker of the First Elected Legislative Assembly of Uttarakhand ?

(A)  Prakash Pant

(B)  Harbansh Kapur

(C)  Govind Singh Kunjwal

(D)  Yashpal Arya

Ans: (D)

70. In which district of Uttarakhand is Gairsain situated ?

(A)  Almora

(B)  Bageshwar

(C)  Chamoli

(D)  Rudaprayag

Ans: (C)

71. The President of India, who granted his consent, to the Bill of Creation of Uttarakhand State was

(A)  R. Venkatraman

(B)  K. R. Narayanan

(C)  Shankar Dayal Sharma

(D)  A.P.J. Abdul Kalam

Ans: (B)

72. On the basis of formation, Uttarakhand is the-

(A)  27th State of Indian Union

(B)  26th State of Indian Union

(C)  28th State of Indian Union

(D)  29th State of Indian Union

Ans: (A)

73. The Chief Justice of Uttarakhand who also became the Chief Justice of India-

(A)  Justice Ashok A. Desai

(B)  Justice P.C. Verma

(C)  Justice Barin Ghosh

(D)  Justice S.H. Kapadia

Ans: (D)

74. The number of Rajya Sabha members from Uttarakhand is-

(A)  one

(B)  two

(C)  three

(D)  five

Ans: (C)

75. ‘Ganga Gai Mahila Dairy’ scheme was launched in Uttarakhand by-

(A)  B.C. Khanduri

(B)  B.S. Koshiyari

(C)  N.D. Tiwari

(D)  Harish Rawat

Ans: (D)

76. Who was the first Chairman of the Uttarakhand Public Service Commission ?

(A)  N.P. Navani

(B)  S.K. Das

(C)  Lt. Gen. G.S. Negi

(D)  Lt. Gen. M.C. Bhandari

Ans: (A)

77. Who is the propounder of the ‘Green School’ concept ?

(A)  Sachidanand Bharti

(B)  Virendra Rawat

(C)  Jeet Singh Negi

(D)  Govind Lal Shah

Ans: (B)

78. Tiladi massacre took place on-

(A)  30th May, 1930 C.E.

(B)  20th May, 1932 C.E.

(C)  30th May, 1931 C.E.

(D)  30th May, 1929 C.E.

Ans: (A)

79. Which sect did not register its entry at all in Uttarakhand ?

(A)  Kabeer Panth

(B)  Satynath Panth

(C)  Vairagi Panth

(D)  Nastik Panth

Ans: (D)

80. Which of the following combinations is not correct ?

(A)  Srinagar – Ajaipal

(B)  Tehri – Sudarshan Shah

(C)  Almora – Kanakpal

(D)  Chandpurgarhi – Bhanupratap

Ans: (C)

81. Where did the Mughal Prince Suleman Shikoh take shelter out of the followings ?

(A)  Garhwal

(B)  Kumaun

(C)  Nepal

(D)  Himachal

Ans: (A)

82. The King of Garhwal who was killed after being defeated by Gorkhas was-

(A)  Sudarshan Shah

(B)  Pradyumna Shah

(C)  Pradeep Shah

(D)  Fatehpati Shah

Ans: (B)

83. Paun-Tuti was-

(A)  An idol

(B)  A coin

(C)  A tax

(D)  A building

Ans: (C)

84. Who among the following was not a freedom fighter ?

(A)  Gaura Devi

(B)  Mahaveer Tyagi

(C)  Govind Ballabh Pant

(D)  H.N. Bahuguna

Ans: (A)

85. Which of the following combinations is not correctly matched ?

(A)  Lansdowne – Garhwal Rifles      

(B)  Ranikhet – Gorkha Regiment

(C)  Dehradun – Indian Military Academy

(D)  Chamba – Gabar Singh Memorial Monument

Ans: (B)

86. Which of the following places is a famous Muslim religious place ?

(A)  Kailapeer – Budha Kedar

(B)  Peergaddi – Devalgarh

(C)  Peeran Kaliar – Roorkee

(D)  Sidh Bali – Kotdwar

Ans: (C)

87. Which of the following pair is correctly matched ?

(A)  Jim Corbett – Politician

(B)  B.D. Pande – Historian

(C)  E.T. Atkinson  – Artist

(D)  Mohan Upreti – Engineer

Ans: (B)

88. Tenth World Hindi Conference was held at –

(A)  New Delhi

(B)  Bhopal

(C)  Wardha

(D)  Raipur

Ans: (B)

89. ‘SAI’ is related to-

(A)  Space

(B)  Science

(C)  Defence

(D)  Sports

Ans: (D)

90. The software, which allows you to view the webpage, is called –

(A)  Website

(B)  Web Browser

(C)  Interpreter

(D)  Operating System

Ans: (B)

91. Which of the following is not an output device ?

(A)  Plotter

(B)  Printer

(C)  Monitor

(D)  Scanner

Ans: (D)

92. In fiber-optics, the signal source is-

(A)  Light waves

(B)  Sound waves

(C)  α-rays

(D)  Cosmic rays

Ans: (A)

93. In processing cheques which of the following I/O techniques to the banks, generally, follow ?

(A)  OCR

(B)  MICR

(C)  Barcode

(D)  VRT

Ans: (B)

94. Which of the following is not scalar quantity ?

(A)  Time

(B)  Volume

(C)  Density

(D)  Momentum

Ans: (D)

95. Polio is caused by-

(A)  Fungus

(B)  Bacteria

(C)  Virus with single stranded RNA

(D)  Virus with single stranded DNA

Ans: (C)

96. The gases, responsible for the acid rain are-

(A)  SO2 and NO2

(B)  Ne and Argon

(C)  Ne and He

(D)  H2 and He

Ans: (A)

97. The metal present in Vitamin B12 is-

(A)  Cobalt

(B)  Magnesium

(C)  Iron

(D)  Copper

Ans: (A)

98. The first commercial product produced through genetic engineering is-

(A)  Paracetamol

(B)  Aspirin

(C)  Insulin

(D)  None of the above

Ans: (C)

99. Which of the following terms is related to rearing of honey-bees ?

(A)  Sericulture

(B)  Pisciculture     

(C)  Tissue culture

(D)  Apiculture

Ans: (D)

100. According to Urban Development Ministry of Government of India which city has been declared the Cleanest City of India for the year 2014-15 ?

(A)  Bengaluru

(B)  Mysore

(C)  Shimla

(D)  Dharamshala

Ans: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...