Uttarakhand Public Service Commission Uttarakhand Public Service Commission (UK PSC) Combined State Lower Subordinate Services Preliminary Examination Held on 20-11-2016 Question Paper with Answer Key

Uttarakhand Public Service Commission (UK PSC)

Combined State Lower Subordinate Services Preliminary Exam 2016

Held on November 20, 2016

Part I : General Studies

1. The term of a state Chief Information Commissioner is

(a)   5 yr or up to 65 yr

(b)   5 yr or up to 70 yr

(c)   6 yr or up to 65 yr

(d)   6 yr or up to 70 yr

Ans: (a)

2. Which Article of the Indian Constitution makes provisions for the tenure of a Panchayat ?

(a)   Article-241

(b)   Article-242

(c)   Article-243

(d)   Article-244

Ans: (c)

3. Which Chief Minister of Uttarakhand reserved 50% seats in Panchayats for women?

(a)   Ramesh Pokhariyal ‘Nishank’

(b)   ND Tiwari

(c)   Vijaya Bahuguna

(d)   BC Khanduri

Ans: (d)

4. Which of the following states had the highest per capita income during 2014-15?

(a)   Chhattisgarh

(b)   Karnataka

(c)   Punjab

(d)   Uttarakhand

Ans: (d)

5. The maximum number of Ministers, including the Chief Minister, can be appointed in the Uttarakhand Council of Minister is

(a)   10

(b)   12

(c)   11

(d)   15

Ans: (b)

6. Which of the following countries hares the longest international boundary with India?

(a)   China

(b)   Nepal

(c)   Bangladesh

(d)   Pakistan

Ans: (c)

7. Nokrek Biosphere Reserve is located in

(a)   Tamil Nadu

(b)   Odisha

(c)   Assam

(d)   Meghalaya

Ans: (d)

8. ‘Shola Forest’ is associated to

(a)   South Peninsular Hills

(b)   West Himalayas

(c)   East Himalayas        

(d)   Tidal Forest

Ans: (a)

9. Which state in India is the largest producer of copper?

(a)   Jharkhand

(b)   Bihar

(c)   Madhya Pradesh

(d)   Rajasthan

Ans: (c)

10. ‘Dolvi’ steel plant is located in

(a)   Tamil Nadu

(b)   Maharashtra

(c)   Odisha

(d)   Karnataka

Ans: (b)

11. ‘Jhum cultivation’ is also called as

(a)   Dairy farming

(b)   Sericulture

(c)   Fish culture

(d)   Shifting cultivation

Ans: (d)

12. On which river Hirakud dam is built?

(a)   Godavari

(b)   Mahanadi

(c)   Pennar

(d)   Damodar

Ans: (b)

13. Which of the following Indian States lies partially in Himalayas and partially in plains?

(a)   Himachal Pradesh

(b)   Arunachal Pradesh

(c)   Sikkim

(d)   Uttarakhand

Ans: (d)

14. In India common property resources are covered under whose ownership?

(a)   Private

(b)   Village

(c)   State

(d)   District

Ans: (c)

15. FL-2 policy is related to

(a)   the forest policy of Uttarakhand

(b)   the family planning policy of Uttarakhand

(c)   the liquor policy of Uttarakhand

(d)   None of the above

Ans: (c)

16. Where the IIM in Uttarakhand is situated at?

(a)   In Dehradun

(b)   In Pauri

(c)   In Haridwar

(d)   In Kashipur

Ans: (d)

17. The State Public Service Commission presents its annual report to

(a)   the Chief Minister

(b)   the Home Minister

(c)   the Governor of the State

(d)   the Chief Justice of the High Court of the State

Ans: (c)

18. Which of the following treaty ended the first Anglo-Maratha War?

(a)   Treaty of Surat

(b)   Treaty of Mangalore

(c)   Treaty of Salbai

(d)   Treaty of Amritsar

Ans: (c)

19. Which Governor General abolished ‘Thagi’ in India?

(a)   Sir John Shore

(b)   Lord Wellesley

(c)   Lord William Bentinck

(d)   Lord Mayo

Ans: (c)

20. In which year, the Government Postal Service was introduced in India?

(a)   1853 AD

(b)   1854 AD

(c)   1855 AD

(d)   1856 AD

Ans: (b)

21. From which book our national song ‘Vande Matram’ has been taken?

(a)   Anand Math

(b)   Neel Darpan

(c)   Geetanjali

(d)   Satyarth Prakash

Ans: (a)

22. Who among the following had propounded the theory of ‘Drain of Wealth’?

(a)   Surendranath Banarjee

(b)   Gopal Krishna Gokhale

(c)   Firoz Shah Mehta

(d)   Dadabhai Naoroji

Ans: (d)

23. What does ‘Tri-Ratna’ indicate in Buddhism?

(a)   Truth, Non-violence, Mercy

(b)   Love, Compassion, Forgiveness

(c)   Buddha, Dhamma, Sangha

(d)   Vinay Pitaka, Sutta Pitak, Abhidhamma Pitak

Ans: (c)

24. What was the original name of Begum Mumtaz Mahal?

(a)   Mehrunnisa

(b)   Gulbadan Bano

(c)   Raushan Aara

(d)   Arzumand Bano

Ans: (d)

25. Who was the first speaker of Lok Sabha?

(a)   Hukum Singh

(b)   MA Ayyangar

(c)   GV Mavalankar

(d)   GMC Balyogi

Ans: (c)

26. Which Article of the Constitution of India is directly applicable on Jammu and Kashmir?

(a)   Article-371

(b)   Article-370

(c)   Article-375

(d)   Article-376

Ans: (b)

27. Which Amendment has been called a revision of the Constitution of India?

(a)   40th

(b)   41st

(c)   42nd

(d)   43rd

Ans: (c)

28. According to Dr. Ambedkar, which Article is the Soul of Indian Constitution?

(a)   Article-29

(b)   Article-31

(c)   Article-32

(d)   Article-352

Ans: (c)

29. Windows is an example of which of the following?

(a)   Operating System

(b)   Hardware

(c)   Active Desktop

(d)   None of these

Ans: (a)

30. Which of the following is an Application Software?

(a)   Compiler

(b)   Operating System

(c)   MS-Office

(d)   None of these

Ans: (c)

31. ‘ROM’ is a

(a)   Volatile Memory

(b)   Non-volatile Memory

(c)   Secondary Memory

(d)   None of the above

Ans: (b)

32. Which of the following is an input device?

(a)   Plotter

(b)   Printer

(c)   Monitor

(d)   Scanner

Ans: (d)

33. What is the height of the Qutub Minar?

(a)   100 m

(b)   150 m

(c)   85.5 m

(d)   72.5 m

Ans: (d)

34. In which year Razia Sultan become the ruler?

(a)   1236 AD

(b)   1240 AD

(c)   1266 AD

(d)   1210 AD

Ans: (a)

35. Who introduced the ‘Mansabdari’ system?

(a)   Sher Shah

(b)   Alauddin Khilji

(c)   Aurangzeb

(d)   Akbar

Ans: (d)

36. What is the total budgeted amount of Pradhan Mantri Ujjwala Yojana?

(a)   Rs. 4000 crore

(b)   Rs. 5500 crore

(c)   Rs. 7000 crore

(d)   Rs. 8000 crore

Ans: (d)

37. What is the estimated fiscal deficit of Indian in the Budget of 2016-17?

(a)   2.1%

(b)   4.2%

(c)   3.5%

(d)   4.8%

Ans: (c)

38. Which castes of Uttarakhand were included in the central list of OBC in August, 2015?

(a)   Aheria, Ranwaulta, Arakh

(b)   Kahar and Tanwar Singharia

(c)   Bairagi, Goswami, Darugar

(d)   Banjara, Bhand, Bari

Ans: (b)

39. During which of the following years, India recorded lowest foodgrain productions?

(a)   2014-15

(b)   2013-14

(c)   2012-13

(d)   2009-10

Ans: (d)

40. What is the premium amount for Prime Minister Suraksha Bima Yojana (PMSBY)

(a)   Rs. 100 per month

(b)   Rs. 100 per year

(c)   Rs. 12 per year

(d)   Rs. 12 per month

Ans: (c)

41. The Indian State through which Tropic of Cancer does not pass in

(a)   Gujarat

(b)   Odisha

(c)   Jharkhand

(d)   Tripura

Ans: (b)

42. What was the value of Human Development Index for India in 2014?

(a)   0.538

(b)   0.570

(c)   0.609

(d)   0.666

Ans: (b)

43. Which of the following is a page printer that produces high quality output by forming characters and images with tiny ink particles?

(a)   Inkjet printer

(b)   Laser printer

(c)   Dot-Matrix printer

(d)   None of these

Ans: (a)

44. Which of the following is an antivirus software?

(a)   JAVA

(b)   Tally

(c)   Norton

(d)   None of these

Ans: (c)

45. Under which Act, Supreme Court was established in India by the British rule?

(a)   Regulating Act

(b)   Pitt’s Act

(c)   1813 Act

(d)   1833 Act

Ans: (a)

46. Who is the author of the novel (book) “Tumhare Liye’?

(a)   Shivani

(b)   Shailesh Matiyani

(c)   Manohar Shyam Joshi

(d)   Himanshu Joshi

Ans: (d)

47. 23rd Rajiv Gandhi Sadbhavna Award in 2016 has been given to

(a)   Shabana Azmi

(b)   Shubha Mudgal

(c)   Shobha De

(d)   Medha Patkar

Ans: (b)

48. Which district of Uttarakhand State has its boundary with seven districts of the State?

(a)   Almora

(b)   Chamoli

(c)   Pauri

(d)   Bageshwar

Ans: (c)

49. Who is the founder of the ‘Narmada Bachao Andolan’?

(a)   Aruna Roy

(b)   Arundhati Roy

(c)   Medha Patkar

(d)   Baba Amte

Ans: (c)

50. Which river makes a boundary between India and Nepal?

(a)   Saryu

(b)   Ram Ganga

(c)   Kali

(d)   Pindar

Ans: (c)

51. Google is a

(a)   search engine

(b)   rdbms software

(c)   multimedia software

(d)   None of the above

Ans: (a)

52. Internet Explorer is a

(a)   news reader

(b)   graphing package

(c)   web browser

(d)   None of these

Ans: (c)

53. When was Pradhan Mantri MUDRA Yojana launched in India?

(a)   April 8, 2015

(b)   September 15, 2014

(c)   January 1, 2015

(d)   May 1, 2015

Ans: (a)

54. ‘Biotechnology Institute’ is

(a)   Almora

(b)   Dehradun

(c)   Srinagar

(d)   Pantnagar

Ans: (b)

55. Which among the following is ‘muscle’ protein?

(a)   Myosin

(b)   Keratin

(c)   Lysozyme

(d)   Heme

Ans: (a)

56. Which of the following waves cannot be polarized?

(a)   Sound Waves

(b)   Radio Waves

(c)   Ultraviolet rays

(d)   X-rays

Ans: (a)

57. Rh-factor derives its name from

(a)   Bat

(b)   Rhesus Monkey       

(c)   Rhino

(d)   Rat

Ans: (b)

58. A satellite is used for

(a)   communication

(b)   weather forecasting

(c)   agriculture and forestry

(d)   All of the above

Ans: (d)

59. ‘Marsh gas’ is

(a)   methane

(b)   ethane

(c)   propane

(d)   butane

Ans: (a)

60. Sequencing of ‘human genome’ was successfully done in the year

(a)   1995

(b)   2001

(c)   2010

(d)   2015

Ans: (b)

61. DNA does not contain

(a)   Guanine

(b)   Adenine

(c)   Uracil

(d)   None of these

Ans: (c)

62. In 2016, which became the first European country to win Thomas Cup?

(a)   Sweden

(b)   Britain

(c)   Denmark

(d)   Holland

Ans: (c)

63. Which has become the first country in the world to ban deforestation?

(a)   Brazil

(b)   India

(c)   Kenya

(d)   Norway

Ans: (d)

64. China is looked in dispute with Philippines and Vietnam over control of which territory in South China Sea?

(a)   Natuna Islands

(b)   Pratas Islands

(c)   Spratly Island Chain

(d)   Taiwan  

Ans: (c)

65. Which State has become the first digital State of the country?

(a)   Sikkim

(b)   Gujarat

(c)   Kerala

(d)   Karnataka

Ans: (c)

66. Who is the author of the book ‘Editor Unplugged : Media Magnates, Netas and Me’?

(a)   Vinod Mehta

(b)   S. Nihal Singh

(c)   Inder Malhotra

(d)   Kuldip Nayyar

Ans: (a)

67. Which film was chosen as the best film at 63rd National Film Awards festival?

(a)   Bajirao Mastani

(b)   Dum Laga Ke Haisha

(c)   Bahubali

(d)   Mary Kom

Ans: (c)

68. ‘Bharatiya Jnanpith’ award (2015) has been awarded to

(a)   Raghuveer Chaudhary

(b)   Bhalchandra Nemade

(c)   Kedarnath Singh

(d)   Pratibha Rai

Ans: (a)

69. Insulin hormone is secreted by which of the following organs?

(a)   Kidney

(b)   Heart

(c)   Liver

(d)   Pancreas

Ans: (d)

70. Which vitamin is essential for blood coagulation?

(a)   E

(b)   D

(c)   K

(d)   C

Ans: (c)

71. Plants that grow in saline water are called

(a)   Hydrophytes

(b)   Mesophytes

(c)   Halophytes

(d)   Thallophytes

Ans: (c)

72. Which tributary of Alaknanda river has its confluence at Rudraprayag?

(a)   Dhauli Ganga

(b)   Birahi Ganga

(c)   Pindar

(d)   Mandakini

Ans: (d)

73. Which Himalayan zone receives highest rain during monsoon period?

(a)   Shivaliks

(b)   Outer Himalaya

(c)   Inner Himalaya

(d)   Equal in the above three

Ans: (a)

74. Which soil is most suitable for the cultivation of Tear crop?

(a)   Pasture oil

(b)   Brown, red and yellow soil

(c)   Sandy oil

(d)   Light clay alluvial soil

Ans: (d)

75. As per the Census 2011, in Uttarakhand district Nainital stands at

(a)   2nd place

(b)   3rd place

(c)   4th place

(d)   6th place

Ans: (c)

76. Which one of the following tribe traded with Tibet, before 1962 China War?

(a)   Raji

(b)   Boxa

(c)   Bhotiya

(d)   Tharu

Ans: (c)

77. At which place people of Uttarakhand vowed not to follow the ‘Coolie Begar’, in January 1921?

(a)   Bageshwar

(b)   Someshwar

(c)   Rameshwar    

(d)   Pancheswar

Ans: (a)

78. ‘Koteswara’ dam is being constructed on the river

(a)   Alaknanda

(b)   Dhauli Ganga

(c)   Bhagirathi

(d)   Birahi Ganga

Ans: (c)

79. The first diary federation of Uttarakhand was established at

(a)   Dehradun

(b)   US Nagar

(c)   Haridwar

(d)   Haldwani

Ans: (d)

80. In which year the ‘Uttar Pradesh Zamindari Abolition and Land Reform Act’ was passed?

(a)   1950

(b)   1951

(c)   1952

(d)   1953

Ans: (a)

81. In which year, the Garhwal Division was established?

(a)   1964

(b)   1969

(c)   1972

(d)   1982

Ans: (b)

82. How many seats are reserved for Schedule Tribes in Uttarakhand Assembly?

(a)   01

(b)   02

(c)   03

(d)   04

Ans: (b)

83. ‘Operation Smile’ of Uttarakhand police is related to

(a)   children

(b)   old person

(c)   women

(d)   transport

Ans: (a)

84. ‘Mudra Rakshas’, who died in June 2016, is famous as

(a)   theatre director

(b)   classical singer

(c)   Sanskrit scholar

(d)   Hindi novelist

Ans: (d)

85. Which district of Uttarakhand has the maximum forest area?

(a)   Uttarkashi

(b)   Pauri Garhwal

(c)   Nainital

(d)   Chamoli

Ans: (b)

86. Match the following and find the right answer from code given below:

List I (Lake) List II (Location)
A. Sat Tal

B. Dron Sagar Tal

C. Dodi Tal

D. Birahi Tal

1. Kashipur

2. Uttarkashi

3. Nainital

4. Chamoli

(a)   A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

(b)   A – 3; B – 1; C – 2; D – 4

(c)   A – 2; B – 1; C – 3; D – 4

(d)   A – 4; B – 2; C – 1; D – 3

Ans: (b)

87. Which group is known as the first ethnic group of Uttarakhand?

(a)   Kol

(b)   Kuninda

(c)   Ban Raji

(d)   Hoona

Ans: (c)

88. Where was the first capital of Panwar Rulers?

(a)   Srinagar

(b)   Tehri

(c)   Devalgarh

(d)   Chandpur Garhi

Ans: (d)

89. Who was the editor of the ‘Garhwali’ Samachar Patra?

(a)   Vishwambhar Datt Chandola

(b)   Lalita Prasad Naithani

(c)   Mukundi Lal

(d)   Suman

Ans: (a)

90. Which freedom fighter is called the Hero Peshwar episode?

(a)   Sridev Suman

(b)   Khan Abdul Gaffar Khan

(c)   Chandra Singh Garhwali

(d)   Jawahar Lal Nehru

Ans: (c)

91. In which, among the following years Tehri Kingdom merged with Independent India?

(a)   1947

(b)   1949

(c)   1950

(d)   1965

Ans: (b)

92. Who among the following have been awarded ‘Khel Ratna ‘ in August 2016, by the government of India?

(a)   Rani Rampal, PV Sindhu, Sakshi Malik and Shiva Thapa

(b)   PV Sindhu, Deepa Karmakar, Jeetu Rai and Satti Geeta

(c)   Jeetu Rai, Sakshi Malik, PV Sindhu and Deepa Karmakar

(d)   Shiva Thapa, PV Sindhu, Sakshi Malik and Deepa Karmakar

Ans: (c)

93. Which among the followings has been included in the list of World Heritage, by UNESCO in July 2016?

(a)   Sun Temple of Konark

(b)   Sunderban National Park

(c)   Sanchi Stupa

(d)   Archaeological site of Nalanda Vishwa Vidyalaya

Ans: (d)

94. As per 2011 Census, what is the rank of Uttarakhand on the basis of population?

(a)   29th

(b)   20th

(c)   15th

(d)   10th

Ans: (b)

95. Read the following statements (A) and (B) and select the correct answer from the code given below:

Statement (A) The sex ratio in the hill districts of Uttarakhand is higher than those in plains.

Statement (B) The males from the hill districts migrate in search of employment.

(a)   Both (A) and (B) are true.

(b)   Both (A) and (B) are wrong.

(c)   (A) is true but (B) is wrong.

(d)   (A) is wrong, but (B) is true.

Ans: (a)

96. What was the basis of States’ Reorganization Act, 1956?

(a)   Size of the States

(b)   Natural resources

(c)   Language

(d)   River water dispute

Ans: (c)

97. Who was the first King of the Tehri State?

(a)   Man Shah

(b)   Sudarshan Shah

(c)   Medini Shah

(d)   Yajuvendra Shah

Ans: (b)

98. Kumaun University, Nainital was established in the year

(a)   1975

(b)   1978

(c)   1973

(d)   1971

Ans: (c)

99. Under which Article, the ‘President Rule’ was imposed in Uttarakhand in the year 2016?

(a)   Article-346

(b)   Article-376

(c)   Article-356

(d)   Article-386

Ans: (c)

100. Name the harmful chemical used in Bread preparation?

(a)   Ethyle bromate

(b)   Potassium bromate

(c)   Calcium carbonate

(d)   Methyl chloride

Ans: (b)

Part II : General Aptitude Test

101. In a class, there are 35 students comprising of boys and girls. In a monthly test, the average score of ht class was 18. The average score of girls and boys of the class was 22 and 15 respectively. Assuming that all the students appeared in the test, what is the number of boys in the class?

(a)   18

(b)   15

(c)   17

(d)   20

Ans: (d)

102. Sohan bought some books one day, four times of them on the next day and eight books on the third day. In all, he bought 38 books, How many books did he buy on the second day?

(a)   24

(b)   6

(c)   8

(d)   16

Ans: (a)

103. There are five buses from Nainital to Dehradun and same number of buses from Dehradun to Nainhital. If a man does not want to return to Nainital by the bus in which he went to Dehradun, in how many ways to and from journey can be performed between Nainital and Dehradun?

(a)   24

(b)   20

(c)   16

(d)   12

Ans: (b)

104. Find the missing term in the following series :

B  23 Y, E 17 V, H 11 S, …..

(a)   K 7 P

(b)   K 5 P

(c)   L 8 Q

(d)   M 9 R

Ans: (b)

105. Which of the following numbers is completely divisible by 45?

(a)   181560

(b)   331145

(c)   202860

(d)   3033550

Ans: (c)

106. The sum of the interior angles of a regular polygon of 15 sides is

(a)   2340°

(b)   1800°

(c)   2520°

(d)   2160°

Ans: (a)

107. A train of length 135 metre is running with a speed of 49 km/hr. In what time it will pass a man, who is walking at 5 km/hr in the direction opposite to that of the train?

(a)   10 sec

(b)   9 sec

(c)   5 sec

(d)   None of these

Ans: (b)

108. Three numbers are in the ratio 3 : 4 : 6 and their product is 1944. The largest of these number is

(a)   06

(b)   12

(c)   18

(d)   20

Ans: (c)

109. If n (A ∪ B) = 5, n(B) = 3 and n(A) = 4, then n(A ∩ B) is equal to

(a)   2

(b)   3

(c)   4

(d)   5

Ans: (a)

110. The illumination from a source of light varies inversely as the square of the distance. If initially a book is placed at 10 cm far from a candle, then how much farther a book be placed so as to receive just half as much light?

(a)   10(√2 + 1) cm

(b)   10(√2 – 1) cm

(c)   10(√3 + 1) cm

(d)   5(√2 + 1) cm

Ans: (b)

111. Insert the missing number in the following :

     13  (70)  22

     12   (60) 18

     17   (?)    26

(a)   76

(b)   96

(c)   116

(d)   86

Ans: (d)

112. In the following question, except one, all are alike in a certain way. Select the pair which is different from others.

Babar   :  Mughal

Kanishka   :   Kushan

Mahavira  :  Jainism

Chandragupta   :   Maurya

(a)   Chandragupta : Maurya

(b)   Kanishka : Kushan

(c)   Mahavira : Jainism

(d)   Babar : Mughal

Ans: (a)

113.In how many ways, a group of 3 boys and 2 girls can be formed out of the total of 4 boys and 4 girls

(a)   15

(b)   16

(c)   20

(d)   24

Ans: (d)

114. Four mat weavers can weave 4 mats in 4 days. At the same rate, how many mats would be woven by 8 mat weavers in 8 days?

(a)   4

(b)   8

(c)   12

(d)   16

Ans: (d)

115. If white is called blue, blue is called red, red is called yellow, yellow is called green, green is called black, black is called violet and violet is called orange, what would be the colour of human blood?

(a)   Red

(b)   Green

(c)   Yellow

(d)   Violet

Ans: (c)

116. Pointing to a gentleman, Shalini said, “His only brother is the father of my son’s father”. How is the gentleman related to Shalini?

(a)   Grandfather

(b)   Uncle

(c)   Brother

(d)   None of these

Ans: (b)

117. A year is starting with Monday and ending with Tuesday. How many days are there from January 16 to March 15 in that year?

(a)   58

(b)   60

(c)   59

(d)   61

Ans: (b)

118. Three years ago, the difference in the ages of two brothers was two years. The sum of their present ages will be double in 10 years. What is the present age of the 3elder brother?

(a)   6

(b)   11

(c)   7

(d)   9

Ans: (b)

119. A cyclist rides 20 km to the East, then turns North and rides 20 km, again turns left and rides 20 km. How far he is from the starting point?

(a)   0 km

(b)   10 km

(c)   20 km

(d)   30 km

Ans: (c)

120. Which is greatest in the following?

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Ans: (c)

121. What is the remainder when 241 is divided by 7?

(a)   4

(b)   2

(c)   6

(d)   None of these

Ans: (b)

122. When seen through a mirror, a clock shows 8 : 30, the correct time is

(a)   2 : 30

(b)   3 : 30

(c)   8 : 30

(d)   5 : 30

Ans: (b)

123. In a certain language, ‘MADRAS’ is coded as NBESBT, how is ‘BOMBAY’ coded in that language?

(a)   DPNCBX

(b)   CPNCBZ

(c)   CPNCBY

(d)   DPNCBZ

Ans: (b)

124. If 5 @ 6 = 61 and 8 @ 10 = 164, then 7 @ 9 = ?

(a)   125

(b)   63

(c)   130

(d)   32

Ans: (c)

125. Look at this series :

   80, 10, 70, 15, 60, …..

What number should come next?

(a)   20

(b)   25

(c)   30

(d)   50

Ans: (a)

126. The difference of 1025 – 7 and 1024 + x is divisible by 3 for x = ?

(a)   7

(b)   4  

(c)   3

(d)   2

Ans: (d)

127. The sum of first 23 odd numbers will be

(a)   276

(b)   529

(c)   1081

(d)   None of these

Ans: (b)

128. A group of 1200 persons consisting of captains and soldiers is travelling in a train. For every 15 soldiers there is one captain. The number of captains in the group is

(a)   70

(b)   80

(c)   75

(d)   85

Ans: (c)

129. Two ladies and two men are playing cards and are seated at North, East, South and West of a table. No lady is facing East, persons sitting opposite to each other are not the same sex. One man is facing South, which directions are the ladies facing?

(a)   East and West

(b)   South and East

(c)   North and West

(d)   North and East

Ans: (c)

130.  A, B, C, D, E and F are six members of a family. One couple has parents and their children in the family. A is the son of C and E is the daughter of A. D is the daughter of F who is mother of E. Who are the male members in the family?

(a)   A and C

(b)   A and D

(c)   A and B

(d)   Cannot be determined

Ans: (a)

131. Which number will replace question mark in the following sequence?

4, 23, 60, 121 ?

(a)   212

(b)   242

(c)   221

(d)   241

Ans: (a)

132. Rahul says “If Vijay gives me Rs. 40, he will have half as much as Atul, but if Atul gives me Rs. 40, then the three of us will have the same amount. “What is the total amount of money that Rahul, Vijay and Atul have?

(a)   Rs. 240 

(b)   Rs. 280

(c)   Rs. 360

(d)   Rs. 420

Ans: (c)

133. A rope by which a cow is tethered is increased from 12 m to 23 m. How much additional ground has it to graze over?

(a)   363.17 m2

(b)   385 m2

(c)   1210 m2

(d)   1650 m2

Ans: (c)

134. Mohini went to the movie nine days ago. She goes to the movies only on Wednesday, what day of the week is today?

(a)   Tuesday

(b)   Friday

(c)   Saturday

(d)   Monday

Ans: (b)

135. How many triangles are there in the following figure?

(a)   9

(b)   10

(c)   12

(d)   None of these

Ans: (d)

136. 10% of 10% of 50% of 1000 is

(a)   5

(b)   10

(c)   50

(d)   100

Ans: (a)

137. Eight children take part in a tournament. Each one has to play every other one. How many games must they play?

(a)   56

(b)   28

(c)   80

(d)   112

Ans: (b)

138. A hall had 500 seats initially. After reconstruction, the total number of seats became 10% less, the number of rows were reduced by 5, but the number of seats in each row was increased by 5. How many rows and how many seats in a row were there initially in the hall?

(a)   20 rows, 25 seats

(b)   50 rows, 10 seats

(c)   10 rows, 50 seats

(d)   None of these

Ans: (a)

139. In a group of equal number of cows and herdsman, the number of legs was 28 less than four times the number of heads. The number of herdsman was

(a)   14

(b)   28

(c)   17

(d)   15

Ans: (a)

140. Two numbers are in the ratio of 3 : 5. If nine is subtracted from the numbers, the ratio becomes 12 : 23. The number are

(a)   30, 50

(b)   42, 70

(c)   36, 60

(d)   33, 55

Ans: (d)

141. At present, Soni is 4 times older than her so and is 3 years older than her husband. After 3 years, the age of her son will be 15 years. The age of Soni’s husband after 5 years will be

(a)   48

(b)   45

(c)   50

(d)   42

Ans: (c)

142. Based on the statements given below, find out who is the uncle of ‘P’?

I. K is the brother of J.

II. M is the sister of K.

III. P is the brother of N.

IV. N is the daughter of J.

(a)   K

(b)   J

(c)   N

(d)   Cannot be determined

Ans: (a)

143. Which number is wrong in the following series?

42, 110, 132, 210, 440, 506

(a)   42

(b)   132

(c)   440

(d)   506

Ans: (c)

144. In the following figure, ‘B’. represents businessmen, R represents rich men, and H represents honest men. Which number will represent rich businessmen?

(a)   5

(b)   3

(c)   2

(d)   4

Ans: (c)

145. Which of the following does not belong to measure of central tendency?

Mean Deviation, Arithmetic Mean, Median, Mode

(a)   Mean Deviation

(b)   Arithmetic Mean

(c)   Median

(d)   Mode

Ans: (a)

146. The algebraic sum of the deviations from the mean of any set of data is always

(a)   positive

(b)   infinite

(c)   zero

(d)   negative

Ans: (c)

147. The simple interest of a sum of money is equal to the half of the principal and the rate of interest is equal to half of the number of years. Find the number of years.

(a)   6

(b)   10

(c)   7

(d)   8

Ans: (b)

148. If the cost of five pencils and two copies at Rs. 225 and the cost of three copies and four pencils is Rs. 320, then what is the cost of one pencil?

(a)   Rs. 5

(b)   Rs. 6

(c)   Rs. 4

(d)   Rs. 7

Ans: (a)

149. If the integers 1 to 50 are multiplied, then total number of ‘zeroes’ in the product will be

(a)   5

(b)   50

(c)   10

(d)   12

Ans: (d)

150. The diameter of a cycle wheel is 28 cm. How many revolutions will it make in moving 13.2 km?

(a)   13000

(b)   15000

(c)   17000

(d)   19000

Ans: (b)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...