Uttarakhand Revenue Inspector (Patwari) & Lekhpal Recruitment Examination Held on May 22, 2016 Question Paper With Answer Key

Uttarakhand Revenue Inspector (Patwari) & Lekhpal Recruitment Examination Held on May 22, 2016

1. ‘Seed is related to’ Plant in the same way as ‘Bud’ is related to

(a)  Leaf

(b)  Fruit

(c)  Flower

(d)  Root

Answer: (c)

2. ‘DA’ is related to ‘IF’ in the same way as ‘NK’ is related to

(a)  SP

(b)  PS

(c)  PR

(d)  SR

Answer: (a)

3. What will come in place of question mark (?) in given series

7, 6, 10, 27, 104, (?)

(a)  520

(b)  525

(c)  523

(d)  515

Answer: (d)

4. What will come in place of question mark (?) in given series : 1, 4, 9, 16, 25 (?)

(a)  28 

(b)  32

(c)  36

(d)  49

Answer: (c)

5. What will come in place of question mark (?) in given series : OAC, PBD, QCE, RDF, (?)

(a)  SGH

(b)  SEG

(c)  SHI

(d)  SIJ

Answer: (b)

6. Indian Standard Time determines by which longitudes?

(a)  82.5° East

(b)  89.9° West

(c)  87.5° East

(d)  None of these

Answer: (a)

7. ‘Pak strait’ is related to

(a)  India and Pakistan

(b)  India and Bangladesh

(c)  India and Sri Lanka

(d)  India and Nepal

Answer: (c)

8. In STP concept, ‘S’ means

(a)  Society

(b)  Segmentation

(c)  Sector

(d)  None of these

Answer: (a)

9. Which operation is related to ‘Uttarakhand’?

(a)  Operation Kedar

(b)  Operation Badri

(c)  Operation Choti

(d)  Operation Surya Hope

Answer: (d)

10. Which city is famous for cottage glass industry?

(a)  Haridwar

(b)  Dehradun

(c)  Firozabad

(d)  Varanasi

Answer: (c)

11. The Andhra Pradesh Reorganization Act was passed in the year

(a)  2011

(b)  2015

(c)  2010

(d)  None of these

Answer: (c)

12. Which of the following is/are true statement(s)?

(a)  The Lokpal and Lokayuktas Act was enacted in India in 2013.

(b)  The National Food Security Act was passed in year 2013.

(c)  Both (a) and (b) are true.

(d)  None of the above

Answer: (c)

13. ………….. in India come into force from January 1, 1994.

(a)  National Commission

(b)  Consumer Commission

(c)  National Security Commission

(d)  National Human Rights Commission

Answer: (d)

14. Auto limitation theory is related to

(a)  State jurisdiction

(b)  recognization

(c)  succession

(d)  None of the above

Answer: (a)

15. …………. has drafted the preamble to the Indian Constitution.

(a)  Mahatma Gandhi

(b)  Jawarhar Lal Nehru

(c)  Vallabh Bhai Patel

(d)  BR Ambedkar

Answer: (b)

16. Introducing a man, a woman said, “His wife is the only daughter of my father.” How is that man related to the woman?

(a)  Husband

(b)  Father-in-law

(c)  Brother

(d)  Maternal uncle

Answer: (a)

17. Introducing Shilpi, Richa said, “She is the only daughter of my father’s only daughter.” How is Richa related to

(a)  Aunt

(b)  Cousin

(c)  Niece

(d)  Mother

Answer: (d)

18. Value of x is

(a)  222

(b)  220

(c)  164

(d)  136

Answer: (a)

19. The life of Buddha was associated with which kingdom?

(a)  Delhi

(b)  Kosala

(c)  Magadha

(d)  Both (b) and (c)

Answer: (d)

20. The Speaker can ask a member of House to stop speaking and let another member speak. This phenomenon is known is

(a)  Yielding the floor

(b)  Decorum

(c)  Both (a) and (b)

(d)  None of the above

Answer: (b)

21. Which of the following constitute capital accounts?

(a)  Foreign loans

(b)  Private remittances

(c)  Foreign direct investment

(d)  Both (a) and (c)

Answer: (d)

22. Match the List-I to List-II

(a)  A – 3; B – 4; C – 2; D – 1 

(b)  A – 4; B – 3; C – 1; D – 2

(c)  A – 3; B – 4; C – 1; D – 2

(d)  None of the above

Answer: (c)

23. Match the List-I to List-II

(a)  A – 4; B – 1; C – 2; D – 3

(b)  A – 4; B – 2; C – 1; D – 3

(c)  A – 3; B – 2; C – 4; D – 1

(d)  A – 3; B – 1; C – 4; D – 2

Answer: (a)

24. Value of x is

(a)  61

(b)  66

(c)  72

(d)  78

Answer: (c)

25. BFG : ELI : : RVW : ?

(a)  UWY

(b)  UYZ

(c)  SWX

(d)  QUV

Answer: (*)

Directions (Q. Nos. 26-30) Study the following information carefully and answer the given questions :

In a certain code language,

(i) ‘very well earned respect’ is written as ‘fo mi la gu’

(ii) ‘respect is always earned’ is written as ‘dc gu mi bm’

(iii) ‘well being is essential’ is written as ‘bm hr la xf’

(iv) ‘earned money being  best’ is written as ‘zt qs mi xf’

26. What is the code for ‘money’?

(a)  zl

(b)  qs

(c)  mi

(d)  zt or qs

Answer: (d)

27. In the given code language’ very essential’ can be written as

(a)  fo la

(b)  hr fo

(c)  hr bm

(d)  fo dc

Answer: (b)

28. Which of the following may represent’ always well respect’?

(a)  gu la dc

(b)  hr gu xf

(c)  la fo zt

(d)  qs dc mi

Answer: (a)

29. What does the code ‘bm’ stand for?

(a)  very

(b)  is

(c)  money

(d)  earned

Answer: (b)

30. Which of the following may represent ‘la dc mi’?

(a)  well earned respect

(b)  best earned money

(c)  earned always well

(d)  well being earned

Answer: (c)

31. Choose correct statement.

(a)  Mana pass is situated at Chamoli.

(b)  Sela Dhura (Pass) is situated at Pithoragarh.

(c)  Both (a) and (b) are correct

(d)  None of the above

Answer: (c)

32. The confluence of river Alaknanda and ………… at Nandprayag.

(a)  Bhagirathi river

(b)  Mandakini river

(c)  Vishnu Ganga river

(d)  None of these

Answer: (d)

33. The Foreign Minister under …………. was known as Sumanta.

(a)  Ashoka

(b)  Akbar

(c)  Shivaji

(d)  None of these

Answer: (c)

34. Which of these ‘Islands’ is not a part of India

(a)  Mauritius

(b)  Mafia

(c)  Malta

(d)  All of these

Answer: (d)

35. Mysterious lake is also known as

(a)  Nainital

(b)  Sat-tal

(c)  Roop kund

(d)  Hem kund

Answer: (c)

36. ……………was declared a world heritage site by the UNESCO in year 1988.

(a)  Nanda Devi Biosphere Reserve

(b)  Rajaji Biosphere Reserve

(c)  Govind National Park

(d)  None of the above

Answer: (a)

37. In computer terminology, BCD is

(a)  Binary Coded Digit

(b)  Bit Coded Decimal

(c)  Binary Coded Decimal

(d)  Bit Coded Digit

Answer: (c)

38. Choose correct statement(s).

(a)  Rhot Sharma won the Maruti Suzuki ESPN Cricinfo award for the third year in row.

(b)  Football is the State game of Uttarakhand.

(c)  Both (a) and (b)

(d)  None of the above

Answer: (c)

39. The date of opening the portal (Kapat) of Badrinath Dham is decided on

(a)  Basant Panchmi

(b)  Holi

(c)  Shivaratri

(d)  None of these

Answer: (a)

40. How many districts of Kumaon Division touch Garhwal Division?

(a)  5 Districts

(b)  2 Districts

(c)  3 Districts

(d)  None of these

Answer: (d)

41. ………….. won Australian Open men’s singles title 2016.

(a)  Stan Wawrinka

(b)  Rafael Nadal

(c)  Novak Djokovic

(d)  None of these

Answer: (c)

42. Which technology is used in computer disks?

(a)  Mechanical

(b)  Laser

(c)  Electro-magnetic

(d)  Electrical

Answer: (b)

43. Choose incorrect statement.

(a)  Gauri Dutt Pandey is also known as Vikash Manav.

(b)  Karnawti is also known as Naak-Kati-Rani.

(c)  Badri Dutt Pandey is also known as Kumaon Kesri.

(d)  None of the above

Answer: (a)

44. Who is known as Gandhi of Uttarakhand?

(a)  Gumani Pant

(b)  Indramani Badoni

(c)  Hemwati Nandan Bahuguna

(d)  Pt. Narayan Dutt

Answer: (b)

45. If length and breadth of a rectangle become half and double respectively, then what will be the resultively, then what will be the resultant area?

(a)  25%

(b)  50%

(c)  75%

(d)  None of these

Answer: (d)

46. A shopkeeper bought eggs at Rs 30 per dozen. The selling price per hundred so as to gain 12% will be

(a)  Rs 280

(b)  Rs 250

(c)  Rs 300

(d)  None of these

Answer: (a)

47. X can do 1/4 of a work in 10 days, Y can do 40% of the same work in 40 days and Z can do 1/3 of the work in 13 days. Who will complete the work first.

(a)  X

(b)  Y

(c)  Z

(d)  None of these

Answer: (c)

48. …………. is known for the establishment of Pithoragarh.

(a)  Raja Pithora

(b)  Raja Preetam

(c)  Raja Pithorashahi

(d)  None of these

Answer: (d)

49. Match List-I with List-II

(a)  A – 1; B – 2; C – 3

(b)  A – 2; B – 3; C – 1

(c)  A – 3; B – 2; C – 1

(d)  A – 3; B – 1; C – 2

Answer: (d)

50. Which of the following disk is Fixed Disk?

(a)  Blu-Ray-Disks

(b)  Flash Disks

(c)  Hard Disks

(d)  Digital Video Disks

Answer: (c)

51. 1 Gegabite is equal to

(a)  232 Kilo Bite

(b)  220 Kilo Bite

(c)  216 Mega Bite

(d)  220 Mega Bite

Answer: (b)

52. How many square metre land area is covered under one nail in hills of Uttarakhand?

(a)  100 m2

(b)  500 m2

(c)  1000 m2

(d)  None of these

Answer: (d)

53. …………. is known as ‘Boiling tal’ of Uttarakhand.

(a)  Saat-tal

(b)  Nain tal

(c)  Bayan tal

(d)  None of these

Answer: (a)

54. What is ‘Patal Bhubaneshwar’?

(a)  A cave

(b)  A tal

(c)  A park

(d)  A river

Answer: (a)

55. ‘Yangana’ belong to which Buddhist Pitaka?

(a)  Sutla

(b)  Abhidhamma

(c)  Both (a) and (b)

(d)  None of these

Answer: (b)

56. What type of device is light pen in computer?

(a)  Optical output device

(b)  Electronic input device

(c)  Optical input device

(d)  Mechanical input device

Answer: (b)

57. Who was the author of the text ‘Dayabhaga’?

(a)  Madhva

(b)  Jimutavahana

(c)  Lakshmidhar

(d)  None of these

Answer: (b)

58. Who was the founder of the ‘Gadar Party’?

(a)  Lala Har Dayal

(b)  Lala Om Dayal

(c)  Rai Dayal

(d)  None of these

Answer: (a)

59. Which one of the following is not a permanent member of the UN Security Council?

(a)  Britain

(b)  The USA

(c)  Japan

(d)  China

Answer: (c)

60. Which of the following is/are treated an artificial currency?

(a)  SDR

(b)  GDR

(c)  Both (a) and (b)

(d)  ADR

Answer: (a)

61. Who amongst the following Englishmen first translated Bhagavad Gita to English?

(a)  Charles Jones

(b)  Charles Wilkins

(c)  John Herry

(d)  None of these

Answer: (b)

62. ‘Lingaraja temple’ is located at

(a)  Kolkata

(b)  Bijapur

(c)  Bhubaneswar

(d)  Allahabad

Answer: (c)

63. The ‘Battle of Dharmat’ was fought between

(a)  Mohammed Ghori and jay Chand

(b)  Babar and Jay Chand

(c)  Durrani and Marathas

(d)  Aurangzeb and Darashikoh

Answer: (d)

64. Which one of the following laser types is used in a laser printer?

(a)  Dot laser

(b)  Gas laser

(c)  Line laser

(d)  Image laser

Answer: (d)

65. Which one of the following types of glass can cut of ultra violet rays?

(a)  Soda glass

(b)  Pyrex glass

(c)  Both (a) and (b)

(d)  Crookes glass

Answer: (d)

66. To which one of the following process is the term CMYK related?

(a)  EVM

(b)  Railway signaling

(c)  Offset printing

(d)  None of these

Answer: (c)

67. Diffusion of light in the atmosphere takes place due to

(a)  dust particles

(b)  carbon dioxide

(c)  Nitrogen

(d)  None of these

Answer: (a)

68. Pankaj can cover a certain distance in 84 minutes by covering 2/3rd of distance of at 4 km/h and the rest of 5 km/h. Find the total distance.

(a)  6 km

(b)  8 km

(c)  9 k m

(d)  None of these

Answer: (a)

69. Value of 165/4 is

(a)  64

(b)  32

(c)  48

(d)  None of these

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 70-74) In each questions below four figures are given. Three are similar in a certain way and so form as group. Which one of the figures does not belong to that group?

70. 

Answer: (c)

71.

Answer: (c)

72. 

Answer: (b)

73. 

Answer: (a)

74. 

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 75-76) In each of the following questions, find out, which of figure can be formed from the pieces in problem figure?

75. Problem Figures

Answer: (b)

76. Problem Figures

Answer: (c)

77. ………… is the another name of RDX.

(a)  Cyclonite

(b)  Dexon

(c)  Rexon

(d)  Trylonite

Answer: (a)

78. ………… lays eggs and does not produces young ones directly.

(a)  Kangaroo

(b)  Echidna

(c)  Porcupine

(d)  None of these

Answer: (b)

79. Which of the following pairs is/are correctly matched?

1. Garba-Gujarat

2. Mohini attam-Odisha

3. Yakshagana-Karnataka

(a)  Only 1

(b)  2 and 3

(c)  1 and 3

(d)  None of these

Answer: (c)

80. Choose wrong statement.

(a)  Amrita Shergil is a poet.

(b)  Bheemsen Joshi is an artist.

(c)  Suryakant Tripathi ‘Nirala’ was a poet.

(d)  Both (a) and (b)

Answer: (d)

81. The famous Virupaksha temple located at

(a)  Mumbai

(b)  Puri

(c)  Hampi

(d)  None of these

Answer: (c)

82. Match List-I with List-II

(a)  A – 3; B – 2; C – 1; D – 4

(b)  A – 3; B – 4; C – 2; D – 1

(c)  A – 3; B – 1; C – 2; D – 4

(d)  None of these

Answer: (b)

83. The power to increase the number of Judges in the Supreme Court of India is vested in

(a)  Parliament

(b)  the President of India

(c)  the Law Commission

(d)  None of the above

Answer: (a)

84. If a Panchayat is dissolved, elections are to be held within

(a)  6 years

(b)  one year

(c)  one month

(d)  6 months

Answer: (d)

85. Who among the following wrote the book-Ayodhya : 6th December, 1992?

(a)  PV Narasimha Rao

(b)  Chandra Shekhar

(c)  Rajeev Gandhi

(d)  None of the above

Answer: (a)

86. Raghu Rai is well known for which one of the following areas?

(a)  Mathematician

(b)  Photography

(c)  Water harvesty

(d)  None of these

Answer: (b)

87. ………… won the Best Picture Award in 88th Annual Academy Award 2016 (Oscar Awards).

(a)  Outspot

(b)  Lagan

(c)  Spotlight

(d)  None of these

Answer: (c)

88. For which of the following ‘Chal Khal’ is related to in the hills of Uttarakhand?

(a)  Conservation of water

(b)  Conservation of fire

(c)  Conservation of forest

(d)  None of the above

Answer: (a)

89. Which of the following is not the main source of revenue in the Uttarakhand economy?

(a)  Forest estate

(b)  Tourism

(c)  Film industry

(d)  Mining

Answer: (c)

90. In Uttarakhand, which of the following district has the lowest population?

(a)  Dheradun

(b)  Bageshwar

(c)  Haridwar

(d)  Pithoragarh      

Answer: (a)

91. In Uttarakhand, which of the following district has the highest male population?

(a)  Chamoli

(b)  Almora

(c)  Dehradun

(d)  Haridwar

Answer: (d)

92. How many Lok Sabha constituency in Uttarakhand?

(a)  3

(b)  5

(c)  70

(d)  1

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 93-95) Choose the best alternative as the answer.

93. A newspaper always has

(a)  news

(b)  paper

(c)  editor

(d)  cause

Answer: (a)

94. A disease always has

(a)  germ

(b)  cure

(c)  medicine

(d)  cause

Answer: (d)

95. A hill always has

(a)  trees

(b)  water

(c)  animals

(d)  height

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 96-100) In each of the questions given below which one of the four answer figures should come after the problem figures, if the sequence were continued?

96. Problem Figures

Answer: (d)

97. Problem Figures

Answer: (a)

98. Problem Figures

Answer: (b)

99. Problem Figures

Answer: (c)

100. Problem Figures

Answer: (d)

101. Which is uses is as the protocol engine in internet?

(a)  SLIP

(b)  TCP/IP

(c)  PPP

(d)  HTTP

Answer: (b)

102. The facilities available in the internet are

1. File Transfer 2. World Processing

3. Electronic Mail 4. Remote Login

(a)  1, 2 and 4

(b)  1, 3 and 4

(c)  1 and 4

(d)  1, 2 and 3

Answer: (b)

103. Lok Sanskriti Museum is located at

(a)  Khutani (Bhimtal)

(b)  Ranikhet

(c)  Kashipur

(d)  Champawat

Answer: (a)

104. ‘Wildlife Institute of India’ is located at……….. in Uttarakhand.

(a)  Chamoli

(b)  Pithoragarh

(c)  Dehradun

(d)  Almora

Answer: (c)

105. Choose correct combination.

(a)  Gangotri National Park-Uttarkashi

(b)  Binsar Wildlife Sanctuary-Almora

(c)  Sona Nadi Wildlife-US Nagar Sanctuary

(d)  Both (a) and (b) are correct.

Answer: (d)

106. Rajajee National Park is located at which of the following districts of Uttarakhand?

(a)  Dehradun

(b)  Pauri

(c)  Hardiwar

(d)  All of these

Answer: (d)

107. The use of interne or other electronic media to harass a person or group of individuals or an organization is termed as

(a)  Cyber net

(b)  Cyber stalking

(c)  Cyber space

(d)  Cyber policing

Answer: (b)

108. ‘Herbal Research Institute’ is located at …….. in Uttarakhand.

(a)  Pithoragarh

(b)  Champawat

(c)  Gopeshwar (Chamoli)

(d)  Bageshwar

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 109-113) The second figure in the first unit of problem figures bears certain relationship to the first figure. Similarly, one of the figure of answer figures bears the same relationship to the first figure of the second unit. You have select a figure from the answer figure which would replace the questions mark (?)

109. Problem Figures

Answer: (a)

110. Problem Figures

Answer: (c)

111. Problem Figures

Answer: (a)

112. Problem Figures

Answer: (a)

113. Problem Figures

Answer: (a)

114. Choose the incorrect combination.

(a)  Pantnagar Airport-Nainital

(b)  Gouchar Airport-Uttarkashi

(c)  Nainisaini Airport-Pithoragarh

(d)  Both (a) and (b) are incorrect.

Answer: (d)

115. Lakhwar dam is constructed on

(a)  Bhagirathi river

(b)  Yamuna river

(c)  Ram Ganga river

(d)  Kali river

Answer: (b)

116. The first Governor of Uttarakhand was

(a)  Nityanand Swami

(b)  Dr. KK Paul

(c)  Surjeet Singh Barnala

(d)  Dr. Aziz Qureshi

Answer: (c)

117. The first speaker of Uttarakhand Vidhan Sabha

(a)  Prakash Pant

(b)  Govind Singh Kunjwal

(c)  Yas Pal Arya

(d)  Pt. ND Tiwari

Answer: (a)

118. Presently ‘Vinod Rai’ is

(a)  Chairman of Banks Board Bureau

(b)  Chairman of Finance Commission

(c)  Governor of West Bengal

(d)  None of the above

Answer: (a)

119. Which of following have been choosen for Dinanath Mangeshkar Award 2016?

(a)  Sanjay Leela Bhansali

(b)  Manoj Kumar

(c)  Govinda

(d)  None of the above

Answer: (a)

120. Who won the Asia Cup T-20 in 2016?

(a)  Sri Lanka

(b)  Pakistan

(c)  India

(d)  None of these

Answer: (c)

121. Who is the Player of the Series in ICC World T-20 2016?

(a)  MS Dhoni

(b)  Virat Kohli

(c)  Mohammad Iqbal

(d)  Chris Gayle

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 122-126) Study of the following graph carefully and answer the following questions.

122. In which two years was the value per tonne equal?

(a)  2006 and 2007

(b)  2008 and 2009

(c)  2007 and 2008

(d)  None of these

Answer: (b)

123. The year, in which the percentage increase in export was maximum from its preceding year, is

(a)  2007

(b)  2009

(c)  2008

(d)  None of these

Answer: (a)

124. In which year was the value per tonne minimum?

(a)  2005

(b)  2006

(c)  2007

(d)  2009

Answer: (a)

125. What was the percentage drop in export quantity from 2005 to 2006?

(a)  75%

(b)  50%

(c)  25%

(d)  None of these

Answer: (c)

126. In which year was the value per tonne is Rs 200?

(a)  2008

(b)  2007

(c)  2006

(d)  None of these

Answer: (c)

127. Who is associated with BWF World Championships?

(a)  Chen Long

(b)  Carolina Marin

(c)  Mohammad Ahsan and Hendra Setiawan

(d)  All of the above

Answer: (a)

128. How many gold medals won by India in South Asian Games 2016?

(a)  188

(b)  51

(c)  101

(d)  None of these

Answer: (a)

129. An unsolicited mail or message indiscriminately sent to a large number of persons without their consent, is called

(a)  Spam

(b)  Worm

(c)  Trojan

(d)  Online marketing

Answer: (a)

130. Out of the following, which one will be altered or modified by a computer virus?

(a)  Operating system

(b)  Speed of network connectivity

(c)  Application software

(d)  All of the above

Answer: (d)

131. Match List I with List II

(a)  A – 1; B – 3; C – 2; D – 4

(b)  A – 3; B – 4; C – 2; D – 1

(c)  A – 3; B – 1; C – 2; D – 4

(d)  None of these

Answer: (a)

132. Which one/are of the following musical instrument (Lok Vadya) related to Uttarakhand?

(a)  Dhol

(b)  Mashakbeen

(c)  Hudka

(d)  All of these

Answer: (d)

133. ‘Dola-Palki’ movement was related to

(a)  craftsman/shilpkar

(b)  farmers

(c)  weavers

(d)  None of the above

Answer: (a)

134. Praduman, Shah the King sacrificed his life fighting the gorkhas in the war of

(a)  Srinagar

(b)  Khurbura

(c)  Almora

(d)  None of these

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 135-139) In each of the following below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statement to be true. If they seem to at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Give Answer

a. if only conclusion I follows

b. if only conclusion II follows

c. if neither conclusion I nor II follows

d. if both conclusions I and II follow

135. Statements

All pens are inks.

No ink is an eraser.

Conclusions

I. No pen is an eraser.

II. Some eraser are pens.

Answer: (a)

136. Statements

Some trains are buses.

All trains are ships.

Conclusions

I. All ships are buses.

II. All those trains if these are buses are also ships.

Answer: (b)

137. Statements

Some numbers are digits.

All digits are words.

Conclusions

I. All numbers being words is a possibility.

II. All digits being numbers is a possibility.

Answer: (b)

138. Statements All pens are roads.

All roads are houses.

Conclusions

I. All houses are pens.

II. Some houses are pens.

Answer: (b)

139. Statements

Some books are bags.

All bags are trees.

Conclusions

I. Some books are trees.

II. Some trees are books.

Answer: (a)

140. Olympics 2016 will be started on date

(a)  August 5, 2016

(b)  August 21, 2016

(c)  August 15, 2016

(d)  None of these

Answer: (a)

141. Choose correct combination.

(a)  Archery-Laxi Rani Majhi

(b)  Wrestling-Nar Singh Yadav

(c)  Athletics (Men’s Shotput)-Indrajeet Singh

(d)  All of the above are correct.

Answer: (d)

142. Which of the following fruits is not grown in Uttarakhand?

(a)  Apple

(b)  Malta

(c)  Litchi

(d)  Coconut

Answer: (d)

143. What is the name of book authored by ‘Radha Bhatt’?

(a)  Himalaya

(b)  Himalaya ke Darshan

(c)  Himalaya ki Beti

(d)  Himalaya ki Chotiyan

Answer: (c)

144. Kidambi Srikant is associated with which sport?

(a)  Badminton

(b)  Cricket

(c)  Football

(d)  Hockey

Answer: (a)

145. Which of the following is related to Nanda Raj Jat Yatra?

(a)  Chausingya Khadu

(b)  Chhantoli

(c)  Both (a) and (b)

(d)  None of these

Answer: (c)

146. Choose incorrect combination.

(a)  Megha Aaa-Kumaoni Film

(b)  Jagwal-Garhwali Film

(c)  Govind Ballabha Pant-Bharat Ratna

(d)  Meghdoot-Prem Chand

Answer: (d)

147. Mahatma Gandhi launched the first Satyagraha campaign in

(a)  Champaran

(b)  Mumbai

(c)  Allahabad

(d)  None of these

Answer: (d)

148. Choose correct combination.

(a)  Tilhari Ornament-Women wear in neck

(b)  Bedu Pako Barah Masa-Mohan Upreti Song

(c)  Jager-Singer-Basanti Devi Bisht

(d)  All above combinations are correct.

Answer: (d)

149. ………. Pakistani national was awarded the Bharat Ratna by the Indian government.

(a)  MA Jinnah

(b)  Khan Abdul Ghaffar Khan

(c)  Ali Ahamad

(d)  None of the above

Answer: (b)

150. Choose incorrect combination.

(a)  Jhumailo-Uttarakhand’s dance

(b)  Choliya-Uttarakhand’s dance

(c)  Nagara-Song

(d)  Sarla Bahan-Miss Cathrine Heliman

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (d)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (b)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...