Uttarakhand State Eligibility Test (SET) Examination 2017 General Studies Paper-1 Question Paper With Answer Key

Uttarakhand State Eligibility Test (SET) Examination 2017

General Studies Paper-1

Note: This paper contains 60 Multiple Choice Questions. The candidate has to attempt only 50 questions. Each questions carries 2 (two) marks. In case more than 50 questions are attempted, only the first 50 questions will be evaluated.

1. Which one is called as non-probability sampling?

(A)  Cluster sampling

(B)  Quota sampling

(C)  Systematic sampling

(D)  Stratified random sampling

Answer: (B)

2. Which scientific method is also known as confirmatory approach?

(A)  Deductive method

(B)  Inductive method

(C)  Hypothesis method

(D)  Pattern method

Answer: (A)

Directions- (Q. 3-7) Read the following passage and answer the questions given below the passage.

  My dear countrymen, sometimes I notice that the money, our poor families have to spend on their healthcare, throws their life off the track. It is true that while one has to spend little on preventing illness, the expenditure incurred on regaining health after you have fallen ill, is a lot more. Why can’t we lead life in such a way that we don’t ever fall sick and no financial burden falls upon the family ? Cleanliness is one of the strongest protections from disease. The greatest service that can rendered to the poor is by maintaining cleanliness. And the second thing that I constantly urge you to do is Yoga. Some people also call it Yoga. 21st June is the International Day for Yoga. People are not only attracted to Yoga, the world over, they have implicit faith in it and the whole word has embraced it. This is a priceless gift handed over to us by our ancestors, which we have given to the world. To the world which is filled with stress, Yoga gives the power to lead a balanced life. Prevention is better than cure. A person practicing Yoga, can easily have the attainments of staying healthy, maintaining balance, being richly endowed with a strong will power, nurturing supreme self-confidence and to have concentration in every task one does. 21st June, the International Yoga Day is not merely an event, it can act as a connecting link between nations Vasudhaiva Kutumbakam implies that our ancestors had imagined the same, where yoga would act as a catalyst in connecting the world. But to achieve its real significance, we need to project the real essence of Yoga, and its real power to the entire world. The world’s acceptance and fascination with Yoga is a matter of pride for every Indian. Such emotions rise when we see the vastness of our nation. This vastness is full of diversities-many sects, communities, languages, castes and attires and traditions. It is this diversity that adds to its charm. If it was not for this diversity, we would not have been so proud of our country.

3. The real essence of Yoga is to-

(A)  Connect with spirituality

(B)  Connect with International community

(C)  Help poor people spend less on healthcare

(D)  Lead a balanced life

Answer: (B)

4. The International community has taken Yoga so enthusiastically because-

(A)  They love Indian traditions

(B)  They have implicit faith in it

(C)  There is scientific evidence of its benefits

(D)  It nurtures self-confidence

Answer: (D)

5. The vastness of our nation in this passage has been characterized in terms of-

(A)  Land area

(B)  Population

(C)  Diversity

(D)  Traditions

Answer: (C)

6. The greatest service that can be provided to the poor people of the country is by-

(A)  Practice of Yoga

(B)  Maintaining cleanliness

(C)  Reducing the healthcare costs

(D)  Enhancing the subsidy given to them

Answer: (B)

7. Which of the following may not be achieved through practice of Yoga?

(A)  Power of concentration

(B)  Health life

(C)  Strong will-power

(D)  Eradication of poverty

Answer: (D)

8. In communication, a major barrier to reception of messages is-

(A)  Audience education

(B)  Audience knowledge

(C)  Audience attitude

(D)  Audience income

Answer: (B)

9. Maximum participation of students is possible in teaching through-

(A)  Text book method

(B)  Audio-visual aids

(C)  Discussion method

(D)  Lecture method

Answer: (C)

10. Another term used for interpersonal communication is-

(A)  Group communication

(B)  Dyadic communication

(C)  Traditional communication

(D)  Face to face communication

Answer: (D)

11. Audience and feedback are the two main components of-

(A)  Interpersonal communication

(B)  Intrapersonal communication

(C)  Mass communication

(D)  Television communication

Answer: (B)

12. The type of communication that a teacher has in the classroom is termed as-

(A)  Mass communication

(B)  Group communication

(C)  Face to face communication

(D)  Interpersonal communication

Answer: (B)

13. A can finish a work in 18 days and B can do the same work in the half of the time taken by A. Then working together, what part of the work they can finish in a day?

(A)  1/6

(B)  1/9

(C)  2/5

(D)  2/7

Answer: (A)

14. Complete the series POQ, SRT, VUW, ……_____

(A)  XYZ

(B)  XZY

(C)  YXZ

(D)  YZX

Answer: (C)

15. In accurate clock, in a period of two hours twenty minutes (140 minutes) the minute hand will move over?

(A)  520°

(B)  320°

(C)  840°

(D)  140°

Answer: (C)

16. A city has a population of 3,00,000 out of which 1,80,000 are males. 50% of the population is literate. If 70% of the males are literate, the number of literate females are-

(A)  24,000

(B)  30,000

(C)  54,000

(D)  60,000

Answer: (A)

17. On January 12, 1980 it was Saturday. The day of the week on January 12, 1979 was-

(A)  Tuesday

(B)  Friday

(C)  Saturday

(D)  Sunday

Answer: (B)

18. If ADVICE is coded as ZBCEUWHJBDDF in a certain language then how will EXTRACT be coded in the same language?

(A)  DFWYSUQSZBBDSU

(B)  DFYWUSQSZBBDSU

(C)  DFWYUSSQZBBDSU

(D)  DFWYSUQSBZBDSU

Answer: (A)

19. A, B, C, D, E and F not necessarily in that order are sitting in six chairs regularly placed around a round table. It is observed that –

A is between D and F, and C is opposite of D, D and E are not on neigbouring chairs. Which one of the following must be true?

(A)  A is opposite to B

(B)  D is opposite to E

(C)  C and B are neighbours

(D)  B and E are neighbours

Answer: (D)

20. The number of times in a day the hour-hand and the minute-hand of clock are at right angle-

(A)  12

(B)  24

(C)  36

(D)  48

Answer: (*)

21. If 316219619 is the code for BOTHER in a certain language, then what will 41615461915 represent in the same language?

(A)  AGREE

(B)  CONCERN

(C)  CAPTURE

(D)  CANNOT

Answer: (B)

22. March 1, 2008 was Saturday, which day was it on March 1, 2002?

(A)  Tuesday

(B)  Friday

(C)  Saturday

(D)  Sunday

Answer: (B)

23. If in a certain code SAND is VDQG and BIRD is ELUG then what is the code for LOVE?

(A)  PRYG

(B)  ORTG

(C)  NPUH

(D)  ORYH

Answer: (D)

24. Complete the following series –

240, ….., 120, 40, 10, 2

(A)  120

(B)  220

(C)  240

(D)  480

Answer: (C)

25. Find the missing number in the following series –

3, 15, 4, 16, 5, 17, 6, ?, 7

(A)  12

(B)  13

(C)  15

(D)  18

Answer: (D)

26. Find the next term of given series-

3F, 6G, 11I, 18L, ?

(A)  21O

(B)  25N

(C)  27P

(D)  27Q

Answer: (C)

Directions (Q. 27-31) Read the following table regarding the production of different types of cars (A, B, C, D, E and F) over the years. Carefully answer the questions-

27. In which year was the total production of all types of car the maximum?

(A)  1986

(B)  1987

(C)  1988

(D)  1989

Answer: (D)

28. The production of which types of cars increased every year?

(A)  B

(B)  E

(C)  D

(D)  F

Answer: (B)

29. In which of the given year, the production of C-type of cars was close to its average production over the years?

(A)  1985

(B)  1988

(C)  1990

(D)  1989

Answer: (D)

30. In which of the following pair of years was the production of D-type of cars approximately close to 1,00,000?

(A)  1987-88

(B)  1986-87

(C)  1985-86

(D)  1988-89

Answer: (A)

31. The production of A-type cars in the year 1985 and 1986 together is approximately what percentage of its total production over the year?

(A)  22%

(B)  25%

(C)  44%

(D)  55%

Answer: (C)

32. Which of the following transmission medium transmit light signals instead of electrical signals?

(A)  Twisted-Pair Wire

(B)  Co-axial Cable

(C)  Optical Fibres

(D)  Half Duplex

Answer: (C)

33. The protocol used by internet is called-

(A)  PHP

(B)  FDDI

(C)  TCP/IP

(D)  LAN

Answer: (C)

34. Which of the following is a extremely fast, small memory between CPU and Main memory?

(A)  RAM and ROM

(B)  Cache Memory

(C)  Secondary Memory

(D)  Auxiliary Memory

Answer: (B)

35. Which of the following is a multiuser, time sharing operating system?

(A)  JAVA

(B)  UNIX/Windows

(C)  MS-Office

(D)  ORACLE

Answer: (B)

36. Which of the following devices can be used to directly input printed text?

(A)  OCR

(B)  OMR

(C)  MICR

(D)  OBR

Answer: (A)

37. Which of the following input device used for converting pictures, maps and drawings into digital form for input to computer?

(A)  Scanner

(B)  Plotter

(C)  Digitizer

(D)  Keyboard

Answer: (A)

38. The biological environment components are-

(A)  Only plants

(B)  Only microbes

(C)  Only animals

(D)  All plants, animals and microbes

Answer: (D)

49. Which article o the Indian constitution recognizes directive principles of state policy for environmental protection?

(A)  Article 51 A(g)

(B)  Article-48 A

(C)  Article 42

(D)  Article 21

Answer: (B)

40. Which among the following is not the source of the pollutant carbon monoxide?

(A)  Thermal power plants

(B)  Road transport sector

(C)  Agriculture sector

(D)  Wetlands

Answer: (C)

41. What is ‘Green Peace’?

(A)  A green house

(B)  An International Environment Organization

(C)  An International Peace Foundation

(D) 

Answer: (B)

42. Which of the following is a renewable source of energy?

(A)  LPG

(B)  CNG

(C)  Lignite

(D)  Biomass

Answer: (D)

43. Who got Nobel Peace Prize in 2004 as an environmentalist?

(A)  Parej-de-quiar

(B)  Trigvee Lee

(C)  Wangari Maathai

(D)  Chandi Prasad Bhatt

Answer: (C)

44. How many Sustainable Development Goals (SDGs) are there?

(A)  05

(B)  07

(C)  12

(D)  17

Answer: (D)

45. Who is responsible for promotion, coordination and determination of standards in distance education?

(A)  University Grants Commission

(B)  Indira Gandhi National Open University

(C)  Central Advisory Board of Education

(D)  Ministry of Human Resource Development

Answer: (B)

46. The main functions of Association of Indian Universities includes-

(i) To act as representative of Indian Universities

(ii) To provide grants to Universities

(iii) To approve establishment of Universities

(iv) To promote sports among member Universities

(A)  (i) and (ii)

(B)  (i) and (iii)

(C)  (i) and (iv)

(D)  (i), (ii) and (iii)

Answer: (C)

47. The first full-fledged Open University in India was-

(A)  Indira Gandhi National Open University, New Delhi

(B)  Dr. B. R. Ambedkar Open University, Hyderabad

(C)  Nalanda Open University, Patna

(D)  Vardhman Mahaveer Open University, Kota

Answer: (B)

48. Which central body is involved in the Accreditation of institution of higher education in India?

(i) University Grants Commission

(ii) All India council of Technical Education

(iii) National Assessment and Accreditation Council

(iv) National Board of Accreditation

(A)  (i) and (ii)

(B)  (iii) and (iv)

(C)  (i) and (iii)

(D)  (ii) and (iv)

Answer: (B)

49. Which committee has been set up by the Ministry of Human Resource Development in 2017 to review the status of the University Grants Commission?

(A)  Yashpal committee

(B)  Hari Gautam committee

(C)  J. A. K. Tareen committee

(D)  K V. Raghavan committee

Answer: (B)

50. The changes brought about by the 42nd constitutional Amendment 1976, in the constitution of India included-

(i) Shifting education from the state list to the concurrent list.

(ii) Enlarging the jurisdiction of supreme Court.

(iii) Providing constitutional status to the U.G.C.

(iv) Adding sovereign socialist secular democratic republic to the Preamble of the Constitution.

(A)  (i) and (ii)

(B)  (i) and (iii)

(C)  (i) and (iv)

(D)  (ii) and (iii)

Answer: (C)

51. If students do not understand in the classroom, the teacher should feel-

(A)  Terribly bored

(B)  Pity for the students

(C)  That he is wasting time

(D)  To explain it in a different way

Answer: (D)

52. The concept of academic freedom for teachers means that-

(A)  It could be admissible only at higher level of academic ladder

(B)  Teachers are completely free to teach whatever they feel as true

(C)  All the scholars should have freedom to teach truths

(D)  Freedom should be given only to teachers and not to learners

Answer: (C)

53. The most important quality of a good teacher is-

(A)  Sound knowledge of the subject

(B)  Good communication skill

(C)  Concern for students’ welfare

(D)  Effective leadership qualities

Answer: (A)

54. The ultimate object of teaching is-

(A)  Give content for knowledge

(B)  Make students thinking learners

(C)  Dictate notes to students

(D)  Prepare students to pass the examination

Answer: (B)

55. Audio-visual aids are more effective because-

(A)  Students are more attracted by T.V. and cinema

(B)  They provide a change

(C)  More senses are involved making burning situation realistic

(D)  Verbalism is not adequate usually

Answer: (C)

56. In the introduction part of a lesson plan, a teacher aims to get students’s-

(A)  Assignments

(B)  Aptitude

(C)  Attention

(D)  Abilities

Answer: (C)

57. The methodology of a school of philosophy is provided by its-

(A)  Ethics

(B)  Axiology

(C)  Metaphysics

(D)  Epistemology

Answer: (D)

58. The type of research typically conducted by teachers, counselors and other professionals to answer questions they have and to specifically help them to solve local problems-

(A)  Action Research

(B)  Basic Research

(C)  Predictive Research

(D)  Longitudinal Research

Answer: (A)

59. The two main approaches to research are-

(A)  Data collection and data analysis

(B)  Survey and questionnaires

(C)  Sampling and data collection

(D)  Qualitative and Quantitative

Answer: (D)

60. The paradigm change is considered to be-

(A)  Progressive change

(B)  Regressive change

(C)  Sudden change

(D)  Slow change

Answer: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...