Uttarakhand State Lower Subordinate Services Exam Held on 20-11-2016 Question Paper with Answer Key

Uttarakhand State Lower Subordinate Services Exam., 2016

Held on 20-11-2016

General Studies

1. Which Governor General abolished ‘Thagi’ in India?

(A)  Sir John Shore

(B)  Lord Wellesley

(C)  Lord William Bentinck

(D)  Lord Mayo

Ans: (C)

2. In which year the Government Postal Service was introduced in India ?

(A)  1853 AD

(B)  1854 AD

(C)  1855 AD

(D)  1856 AD

Ans: (B)

3. From which book our national song ‘Vande Matram’ has been

(A)  Anand Math

(B)  Neel Darpan

(C)  Geetanjali

(D)  Satyarth Prakash

Ans: (A)

4. Who among the following had propounded the theory of ‘Drain of Wealth’ ?

(A)  Surendranath Banarjee

(B)  Gopal Krishna Gokhale

(C)  Firoz Shah Mehta

(D)  Dadabhai Naoroji

Ans: (D)

5. What does ‘Tri-Ratna’ indicate in Buddhism ?

(A)  Truth, Non-violence, Mercy

(B)  Love, Compassion, Forgiveness

(C)  Buddha, Dhamma, Sangha

(D)  Vinay Pitak, Sutta Pitak, Abhidhamma Pitak

Ans: (C)

6. What was the original name of Begum Mumtaz Mahal ?

(A)  Mehrunnisa

(B)  Gulbadan Bano

(C)  Raushan Aara

(D)  Arzumand Bano

Ans: (D)

7. Who was the first speaker of Lok Sabha ?

(A)  Hukum Singh

(B)  M.A. Ayyangar

(C)  G.V. Mavalankar

(D)  G.M.C. Balyogi

Ans: (C)

8. Which Article of the Constitution of India is directly applicable on Jammu and Kashmir ?

(A)  Article 371

(B)  Article 370

(C)  Article 375

(D)  Article 376

Ans: (B)

9. Which Amendment has been called a revision of the Constitution of India ?

(A)  40th

(B)  41st

(C)  42nd

(D)  43rd

Ans: (C)

10. According to Dr. Ambedkar, which Article is the soul of Indian Constitution ?

(A)  29

(B)  31

(C)  32

(D)  352

Ans: (C)

11. Windows is an example of which of the following ?

(A)  Operating System

(B)  Hardware

(C)  Active Desktop

(D)  None of the above

Ans: (A)

12. Which of the following is an Application Software ?

(A)  Compiler

(B)  Operating System

(C)  MS-Office

(D)  None of the above

Ans: (C)

13. ‘ROM’ is a –

(A)  Volatile Memory

(B)  Non-volatile Memory

(C)  Secondary Memory

(D)  None of the above

Ans: (B)

14. Which of the following is an input device ?

(A)  Plotter

(B)  Printer

(C)  Monitor

(D)  Scanner

Ans: (D)

15. What is the height of the Qutub Minar ?

(A)  100 m

(B)  150 m

(C)  85.5 m

(D)  72.5 m

Ans: (D)

16. In which year Razia Sultan become the Ruler ?

(A)  1236 AD

(B)  1240 AD

(C)  1266 AD

(D)  1210 AD

Ans: (A)

17. Who introduced the ‘Mansabdari’ system ?

(A)  Sher Shah

(B)  Alauddin Khalji

(C)  Aurangzeb

(D)  Akbar

Ans: (D)

18. Which of the following treaty ended the first Anglo-Maratha War ?

(A)  Treaty of Surat

(B)  Treaty of Manglore

(C)  Treaty of Salbai

(D)  Treaty of Amristar

Ans: (C)

19. What is the estimated fiscal deficit of India in the Budget of 2016-17 ?

(A)  2.1%

(B)  4.2%

(C)  3.5%

(D)  4.8%

Ans: (C)

20. Which castes of Uttarakhand were included in the central list of OBC in August, 2015 ?

(A)  Aheria, Ranwaulta, Arakh

(B)  Kahar and Tanwar Singharia

(C)  Bairagi, Goswami, Darugar

(D)  Banjara, Bhand, Bari

Ans: (B)

21. During which of the following years, India recorded lowest foodgrain production ?

(A)  2014-15

(B)  2013-14

(C)  2012-13

(D)  2009-10

Ans: (D)

22. What is the premium amount for Prime Minister Suraksha Bima Yojana (PMSBY) ?

(A)  Rs. 100 per month

(B)  Rs. 100 per year

(C)  Rs. 12 per  year

(D)  Rs. 12 per month

Ans: (C)

23. The Indian State through which Tropic of Cancer does not pass in –

(A)  Gujarat

(B)  Odisha

(C)  Jharkhand

(D)  Tripura

Ans: (B)

24. What was the value of Human Development Index (HDI) for India in 2014 ?

(A)  0.538

(B)  0.570

(C)  0.609

(D)  0.666

Ans: (C)

25. Which of the following is a page printer that produces high quality output by forming characters and images with tiny ink particles ?

(A)  Inkjet Printer

(B)  Laser Printer

(C)  Dot-Matrix Printer

(D)  None of the above

Ans: (B)

26. Which of the following is an antivirus software ?

(A)  JAVA

(B)  Tally

(C)  Norton

(D)  None of the above

Ans: (C)

27. Under which Act, Supreme Court was established in India by the British rule ?

(A)  Regulating Act

(B)  Pitt’s Act

(C)  1813 Act

(D)  1833 Act

Ans: (A)

28. Who is the author of the novel (book) ‘Tumhare Liye’ ?

(A)  Shivani

(B)  Shailesh Matiyani

(C)  Manohar Shyam Joshi

(D)  Himanshu Joshi

Ans: (D)

29. 23rd Rajiv Gandhi Sadbhavna Award in 2016 has been given to-

(A)  Shabana Azmi

(B)  Shubha Mudgal

(C)  Shobha De

(D)  Medha Patkar

Ans: (B)

30. Which district of Uttarakhand State has its boundary with seven districts of the State ?

(A)  Almora

(B)  Chamoli

(C)  Pauri

(D)  Bageshwar

Ans: (C)

31. Who is the founder of the ‘Narmada Bachao Andolan’ ?

(A)  Aruna Roy

(B)  Arundhati Roy

(C)  Medha Patkar

(D)  Baba Amte

Ans: (C)

32. Which river makes a boundary between India and Nepal ?

(A)  Saryu

(B)  Ram Ganga

(C)  Kali

(D)  Pindar

Ans: (C)

33. Google is a

(A)  Search Engine

(B)  RDBMS Software

(C)  Multimedia Software

(D)  None of the above

Ans: (A)

34. Internet explorer is a-

(A)  News reader

(B)  Graphing package

(C)  Web browser

(D)  None of the above

Ans: (C)

35. When was Pradhan Mantri Mudra Yojana launched in India ?

(A)  8 April, 2015

(B)  15 September, 2014

(C)  1 January, 2015

(D)  1 May, 2015

Ans: (A)

36. What is the total budgeted amount of Pradhan Mantri Ujjwala Yojana ?

(A)  Rs. 4,000 Crore

(B)  Rs. 5,500 Crore

(C)  Rs. 7,000 Crore

(D)  Rs. 8,000 Crore

Ans: (D)

37. Which among the following is ‘muscle’ protein ?

(A)  Myosin

(B)  Keratin

(C)  Lysozyme

(D)  Heme

Ans: (A)

38. Which of the following waves cannot be polarized ?

(A)  Sound Waves

(B)  Radio Waves

(C)  Ultraviolet Rays

(D)  X-Rays

Ans: (A)

39. Rh-factor derives its name from –

(A)  Bat

(B)  Rhesus Monkey

(C)  Rhino

(D)  Rat

Ans: (B)

40. A satellite is used for-

(A)  Communication

(B)  Weather forecasting

(C)  Agriculture and forestry

(D)  All the above

Ans: (D)

41. ‘Marsh Gas’ is

(A)  Methane

(B)  Ethane

(C)  Propane

(D)  Butane

Ans: (A)

42. Sequencing of ‘human genome’ was successfully done in the year-

(A)  1995 AD

(B)  2001 AD

(C)  2010 AD

(D)  2015 AD

Ans: (*)

43. N. A does not contain –

(A)  Guanine

(B)  Adenine

(C)  Uracil

(D)  None of these

Ans: (C)

44. In 2016 which became the first European country to win Thomas Cup ?

(A)  Sweden

(B)  Britain

(C)  Denmark

(D)  Holland

Ans: (C)

45. Which has become the first country in the world to ban deforestation ?

(A)  Brazil

(B)  India

(C)  Kenya

(D)  Norway

Ans: (D)

46. China is a looked in dispute with Philippines and Vietnam over control of which territory in South China sea ?

(A)  Natuna Islands

(B)  Pratas Islands

(C)  Spratly Island Chain

(D)  Taiwan

Ans: (C)

47. Which State has become the first digital State of the country ?

(A)  Sikkim

(B)  Gujarat

(C)  Kerala   

(D)  Karnataka

Ans: (C)

48. Who is the author of the book “Editor Unplugged : Media Magntes, Netas and Me” ?

(A)  Vinod Mehta

(B)  S. Nihal Singh

(C)  Inder Malhotra

(D)  Kuldip Nayyar

Ans: (A)

49. Which film was chosen as the best film at 63rd National Film Awards festival ?

(A)  Bajirao Mastani

(B)  Dum Laga Ke Haisa

(C)  Bahubali

(D)  Mary Kom

Ans: (C)

50. ‘Bharatiya Jnanpith’ award (2015) has been awarded to-

(A)  Raghuveer Chaudhuary

(B)  Bhalchandra Nemade

(C)  Kedarnath Singh

(D)  Pratibha Rai

Ans: (A)

51. Insulin hormone is secreted by which of the following organ ?

(A)  Kidney

(B)  Heart

(C)  Liver

(D)  Pancreas

Ans: (D)

52. Which vitamin i s essential for blood coagulation ?

(A)  E

(B)  D

(C)  K

(D)  C

Ans: (C)

53. Plants that grow in saline water are called –

(A)  Hydrophytes

(B)  Mesophytes

(C)  Halophytes

(D)  Thallophytes

Ans: (C)

54. “Biotechnology Institute” is situated at-

(A)  Almora

(B)  Dehradun

(C)  Srinagar

(D)  Pantnagar

Ans: (D)

55. Which Himalayan zone receives highest rain during monsoon period ?

(A)  Shivaliks

(B)  Outer Himalaya

(C)  Inner Himalaya

(D)  Equal in the above three

Ans: (B)

56. Which soil is most suitable for the cultivation of Tea crop ?

(A)  Pasture soil

(B)  Brown, red and yellow and soil

(C)  Sandy soil

(D)  Light clay alluvial soil

Ans: (D)

57. As per the Census 2011, in Uttarakhand district Nainital stands at-

(A)  2nd place

(B)  3rd place

(C)  4th place

(D)  6th place

Ans: (C)

58. Which one of the following tribe traded with Tiber, before 1962 China War ?

(A)  Raji

(B)  Boxa

(C)  Bhotiya

(D)  Tharu

Ans: (C)

59. At which place people of Uttarakhand vowed not to follow the ‘Coolie Begar’, in January 1921 ?

(A)  Bageshwar

(B)  Someshwar

(C)  Rameswar

(D)  Pancheswar

Ans: (A)

60. ‘Koteswara’ – dam is being constructed on the river-

(A)  Alaknanda

(B)  Dhauli Ganga

(C)  Bhagirathi

(D)  Birahi Ganga

Ans: (C)

61. The first dairy federation of Uttarakhand was established at-

(A)  Dehradun

(B)  U.S. Nagar

(C)  Haridwar

(D)  Haldwani

Ans: (D)

62. In which year the “Uttar Pradesh Zamindari Abolition and Land Reform Act” was passed ?

(A)  1950 AD

(B)  1951 AD

(C)  1952 AD

(D)  1953 AD

Ans: (A)

63. In which year the Garhwal Division was established ?

(A)  1964

(B)  1969

(C)  1972

(D)  1982

Ans: (B)

64. How many seats are reserved for Scheduled Tribes in Uttarakhand Assembly ?

(A)  01

(B)  02

(C)  03

(D)  04

Ans: (B)

65. Operation Smile of Uttarakhand police is related to –

(A)  Children

(B)  Old person

(C)  Women

(D)  Transport

Ans: (A)

66. ‘Mudra Rakshas’, who died in June 2016, is famous as-

(A)  Theatre Director

(B)  Classical Singer

(C)  Sanskrit Scholar

(D)  Hindi Novelist

Ans: (D)

67. Which district of Uttarkhand has the maximum forest area ?

(A)  Uttarkashi

(B)  Pauri Garhwal

(C)  Nainital

(D)  Chamoli

Ans: (C)

68. Match the Lakes given in List-I with the Location in List-II and find the right answer from codes given below-

List-I

(a) Sat Tal

(b) Dron Sagar Tal

(c) Dodi Tal

(d) Birahi tal

List-II

1. Kashipur     3. Utarkashi

2. Nainital      4. Chamoli

(A)  (a) – 1; (b) – 2; (c) – 3; (d) – 4

(B)  (a) – 3; (b) – 1; (c) – 2; (d) – 4

(C)  (a) – 2; (b) – 1; (c) – 3; (d) – 4

(D)  (a) – 4; (b) – 2; (c) – 1; (d) – 3

Ans: (B)

69. Which tributary of Alaknanda river has its confluence of Rudraprayag ?

(A)  Dhauli Ganga

(B)  Birahi Ganga

(C)  Pindar

(D)  Mandakini

Ans: (D)

70. Where was the first capital of Panwar Rulers ?

(A)  Srinagar

(B)  Tehri

(C)  Devalgarh

(D)  Chandpur Garhi

Ans: (A)

71. Who was the editor of the ‘Garhwali Samachar Patra’ ?

(A)  Vosjwa,njar Datt Chandola

(B)  Lalita Prasad Naithani

(C)  Mukundi Lal

(D)  Suman

Ans: (A)

72. Which freedom fighter is called the Hero of Peshawar episode ?

(A)  Sridev Suman

(B)  Khan Abdul Gaffar Khan

(C)  Chandra Singh Garhwali

(D)  Jawahar Lal Nehru

Ans: (C)

73. In which, among the following years Tehri Kingdom merged with Independent India?

(A)  1947

(B)  1949

(C)  1950

(D)  1965

Ans: (B)

74. Who among the following have been awarded ‘Khel Ratna’ ini August 2016, by the Government of India ?

(A)  Rani Rampal, P.V. Sindhu, Sakshi Mailk and Shiva Thapa

(B)  P.V. Sindhu, Deepa Karmakar, Jeetu Rai and Satti Greeta

(C)  Jeetu Ria, Sakshi Malik, P.V. Sindhu and Deepa Karmakar

(D)  Shiva Thapa, P.V. Sindhu, Sakshi Malik and Deepa Karmakar

Ans: (B)

75. Which among the followings has been included in the list World Heritage, by UNESCO is July 2016 ?

(A)  Sun Temple of Konark

(B)  Sunderban National Park

(C)  Sanchi Stupa

(D)  Archaeological site of Nalanda Vishwa Vidyalaya

Ans: (D)

76. As per 2011 Census, what is the rank of Uttarakhand on the basis of population ?

(A)  29th

(B)  20th

(C)  15th

(D)  10th

Ans: (B)

77. Read the following statements (I) and (II) and select the correct answer from the code given below –

Statement (I) : The sex ratio in the hill districts of Uttarakhand is higher than those in plains.

Statement (II) : The males from the hill districts migrate in search of employment.

(A)  Both (I) and (II) are true

(B)  Both (I) and (II) are wrong

(C)  (I) is true, but (II) is wrong

(D)  (I) is wrong, but (II) is true

Ans: (C)

78. What was the basis of states Reorganisation Act, 1956 ?

(A)  Size of the states

(B)  Natural resources

(C)  Language

(D)  River water dispute

Ans: (C)

79. Who was the first King of the Tehri State ?

(A)  Man Shah

(B)  Sudarshan Shah

(C)  Medini Shah

(D)  Yajuvendra Shah

Ans: (B)

80. Kumaun University, Nainital was established in the year –

(A)  1975 AD

(B)  1978 AD

(C)  1973 AD

(D)  1971 AD

Ans: (C)

81. Under which article the ‘President Rule’ was imposed in Uttarakhand in the year 2016?

(A)  346

(B)  376

(C)  356

(D)  386

Ans: (C)

82. Name the harmful chemical used in Bread preparation ?

(A)  Ethyle Bromate

(B)  Potassium Bromate

(C)  Calcium Carbonate

(D)  Methyl Chloride

Ans: (B)

83. Which group is known as the first ethic group of Uttarakhand ?

(A)  Kol

(B)  Kuninda

(C)  Ban Raji

(D)  Hoona

Ans: (A)

84. Which Article of the Indian Constitution makes provisions for the tenure of a Panchayat ?

(A)  241

(B)  242

(C)  243

(D)  244

Ans: (C)

85. Which Chief Minister of Uttarakhand reserved 50% seats in Panchayats fro women ?

(A)  Ramesh Pokhariyal “Nishank”

(B)  N. D. Tiwari

(C)  Vijaya Bahuguna

(D)  B.C. Khanduri

Ans: (D)

86. Which of the following states had the highest per capita income during 2014-15?

(A)  Chhattisgarh

(B)  Karnataka

(C)  Punjab

(D)  Uttarakhand

Ans: (D)

87. The maximum number of ministers, including the Chief Minister, can be appointed in the Uttarakhand Council of Ministers is-

(A)  10

(B)  12

(C)  11

(D)  15

Ans: (C)

88. Which of the following countries shares the longest international boundary with India ?

(A)  China

(B)  Nepal

(C)  Bangladesh

(D)  Pakistan

Ans: (C)

89. Nokrek Biosphere Reserve is located in –

(A)  Tamil Nadu

(B)  Odisha

(C)  Assam

(D)  Meghalaya

Ans: (D)

90. ‘Shola Forest’ is associated to-

(A)  South Peninsular Hills

(B)  West Himalayas

(C)  East Himalayas

(D)  Tidal Forest

Ans: (A)

91. Which state in India is the largest producer of Copper ?

(A)  Jharkhand

(B)  Bihar

(C)  Madhya Pradesh

(D)  Rajasthan

Ans: (C)

92. ‘Dolvi’ steel plant is located in-

(A)  Tamil Nadu

(B)  Maharashtra

(C)  Odisha  

(D)  Karnataka

Ans: (B)

93. ‘Jhum Cultivation’ is also called as-

(A)  Dairy farming

(B)  Sericulture

(C)  Fish culture

(D)  Shifting cultivation

Ans: (D)

94. On which river Hirakud dam is built ?

(A)  Godavari

(B)  Mahanadi

(C)  Pennar

(D)  Damodar

Ans: (B)

95. Which of the following Indian states lies partially in Himalayas and partially in plains ?

(A)  Himachal Pradesh

(B)  Arunachal Pradesh

(C)  Sikkim

(D)  Uttarakhand

Ans: (D)

96. In India common property resources are covered under whose ownership ?

(A)  Private

(B)  Village

(C)  State

(D)  District

Ans: (B)

97. FL-2 policy is related to-

(A)  The forest policy of Uttarakhand

(B)  The family planning policy of Uttarakhand

(C)  The liquor policy of Uttarakhand

(D)  None of the above

Ans: (C)

98. Where the I.I.M. in Uttarakhand is situated at ?

(A)  In Dehradun

(B)  In Pauri

(C)  In Haridwar

(D)  In Kashipur

Ans: (D)

99. The State Public Service Commission presents its annual report to-

(A)  The Chief Minister

(B)  The Home Minister

(C)  The Governor of the State

(D)  The Chief Justice of the High Court of the State

Ans: (C)

100. The term of a State Chief Information Commissioner is-

(A)  5 years or upto 65 years

(B)  5 years or upto 70 years

(C)  6 years or upto 65 years

(D)  6 years or upto 70 years

Ans: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...