Uttarakhand State Service Selection Commission (UKSSSC) Group-C Recruitment Examination -2016-17 Held on May 21, 2017 Question Paper With Answer Key

Uttarakhand State Service Selection Commission (UKSSSC) Group-C Recruitment Examination -2016-17 Held on May 21, 2017

 

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (d)

Answer: (c)

Answer: (b)

21. Which of the following is the characteristic of a plant cell ?

(a)  Small nucleus

(b)  large golgi bodies

(c)  Small mitochondria

(d)  Large vacuole

Answer: (d)

22. The first Local Body Act was passed by the British government in

(a)  1885

(b)  1858

(c)  1919

(d)  1935

Answer: (b)

23. Ribosomes are enzymes made of

(a)  deoxyribonucleic acid

(b)  hydrochloric acid

(c)  amino acid

(d)  ribonucleic acid

Answer: (b)

24. Chambers in fish heart are

(a)  only one

(b)  only two

(c)  only three

(d)  Some have two while some have four

Answer: (b)

25. Conduction in plants taken place as following

(a)  xylem conduct water from leaves to roots

(b)  phloem conduct water and minerals from leaves to roots

(c)  xylem conducts water and minerals while phloem conducts the products of photo synthesis

(d)  phloem conducts products of photo synthesis from roots to leaves

Answer: (c)

26. Which is the ‘Pravesh Dwar’ of Pauri Garhwal district ?

(a)  Haridwar

(b)  Rishikesh

(c)  Kotdwar

(d)  Dugadda

Answer: (c)

27. Where is Kafani Glacier situated ?

(a)  Champawat

(b)  Bageshwar

(c)  Pithoragarh

(d)  Uttarkashi

Answer: (b)

28. What happens when a person crosses 180° longitude from East to West ?

(a)  One losses a day

(b)  One gains a day

(c)  One neither gains nor losses a day but the time changes

(d)  There is no change in day or time

Answer: (a)

29. Who was the famous bowler to be appointed as the coach of Indian cricket team ?

(a)  Anil Kumble

(b)  Jawagal Srinath

(c)  Glen McGraw

(d)  None of these

Answer: (a)

30. The largest glaciers are which of t he following ?

(a)  Mountain glaciers

(b)  Alpine glaciers

(c)  Continental glaciers

(d)  Piedmont glaciers

Answer: (c)

31. ‘Asol Aap’ is popular game of

(a)  Andaman and Nicobar Islands

(b)  Maharashtra

(c)  Kerala

(d)  Tamil Nadu

Answer: (a)

32. Which atomic power station in India is built completely indigenously ?

(a)  Narora

(b)  Kalpakkam

(c)  Rawat Bhata

(d)  Tarapore

Answer: (b)

33. Which among the following is not a variety of mango ?

(a)  Glass

(b)  Prince

(c)  Sharifa

(d)  Sharbati

Answer: (d)

34. Who initiated the ‘Bachpan Bachao Andolan’ ?

(a)  Vandana Karat

(b)  Dr. Anil Joshi

(c)  Sundarlal Bahugana

(d)  Kailash Satyarthi

Answer: (d)

35. ‘World Sparrow Day’ was observed on

(a)  March 20, 2016

(b)  March 22, 2016

(c)  March 23, 2016

(d)  None of these

Answer: (a)

36. Which one of the following is responsible for global warming ?

(a)  Only Oxygen

(b)  Oxygen and Carbon Dioxide

(c)  Only Methane

(d)  Carbon Dioxide and Methane

Answer: (d)

37. Plants which grow in saline soil are called

(a)  Xerophytes

(b)  Hydrophytes

(c)  Halophytes

(d)  Succulents

Answer: (c)

38. Which of the following was used to prepare first antibiotic of the world ?

(a)  Algae

(b)  Fungi

(c)  Fern

(d)  Bacteria

Answer: (b)

39. Which of the following disease is diagnosed by ‘Vidal Test’ ?

(a)  Typhoid

(b)  Chikengunya

(c)  Dengue

(d)  Flu

Answer: (a)

40. Sodium is kept in which of the following liquid ?

(a)  Milk

(b)  Water

(c)  Kerosene

(d)  Coconut oil

Answer: (c)

41. Which among the following is the musical instrument of Uttarakhand ?

(a)  Veena

(b)  Sitar

(c)  Hudka

(d)  Tanpura

Answer: (c)

42. Which was known as ‘Kubjagramak’ in ancient time ?

(a)  Haridwar

(b)  Srinagar

(c)  Rishikesh

(d)  Kankhal

Answer: (c)

43. Which ruler constructed ‘Khagmara Fort’, situated in Easter part of Almora ?

(a)  Raja Bheemchand

(b)  Raja Kalyan Chand

(c)  Raja Somchand

(d)  Baj Bahadur Chand

Answer: (a)

44. Who is known as the ‘Encyclopaedia of Uttarakhand ?

(a)  Manglesh Dabral

(b)  Shiv Prasad Dabral

(c)  Viren Dangwal

(d)  Govind Chatak

Answer: (b)

45. Which era is known as Treta Yug ?

(a)  Mahabharata

(b)  Puran

(c)  Ramayana

(d)  None of these

Answer: (a)

46. In which district, the tribals of Raji live ?

(a)  Udham Singh Nagar

(b)  Pithoragarh

(c)  Champawat

(d)  Haldwani

Answer: (b)

47. Which city is situated on the ‘Gaula’ river ?

(a)  Kashipur

(b)  Champawat

(c)  Haridwar

(d)  Haldwani

Answer: (d)

48. The origin of Bhagirathi is

(a)  Gangotri

(b)  Uttarkashi

(c)  Gaumukh

(d)  Pindari Glacier

Answer: (c)

49. Where is the Tiffin Top situated ?

(a)  Nainital

(b)  Bhimtal

(c)  Ranikhet

(d)  Haldwani

Answer: (a)

50. Uttarakhand Jal Vidyut Nigam Limited was formed on

(a)  December 9, 2002

(b)  December 9, 2001

(c)  November 9, 2001

(d)  None of these

Answer: (c)

51. Who invented ‘Sitar’ ?

(a)  Ramdas

(b)  Ameer Khusro

(c)  Tansen

(d)  Baiju Bavra

Answer: (b)

52. ‘Himalaya Museum’ in Uttarakashi was established on

(a)  November 15, 1966

(b)  November 14, 1965

(c)  November 20, 1964

(d)  None of the above

Answer: (d)

53. What is the position of Uttarakhand according to Literacy in India, as per 2011 Census ?

(a)  17th

(b)  18th

(c)  19th

(d)  20th

Answer: (a)

54. Where is ‘Lal Tibba’ a tourist place situated ?

(a)  Haldwani

(b)  Mussorie

(c)  Pithoragarh

(d)  Rudraprayag

Answer: (b)

55. The Gorkha rule in Garhwal region from

(a)  1790-1815

(b)  1805-1818

(c)  1808-1815

(d)  1810-1815

Answer: (a)

56. Pandit Hari Krishna Raturi mainly known as

(a)  Writer

(b)  Social Worker

(c)  Rajdarbari (Courtier)

(d)  Journalist

Answer: (a)

57. Axis Bank is

(a)  Public Sector Bank

(b)  Cooperative Bank

(c)  Foreign Bank

(d)  Private Sector Bank

Answer: (d)

58. Which is the largest continental mountain range in the word ?

(a)  The Himalaya

(b)  The Alps

(c)  The Andes

(d)  The Rockies

Answer: (c)

59. The rate of rotation of the Earth on its axis is highest on.

(a)  January 3

(b)  July 4

(c)  December 22

(d)  It never changes

Answer: (a)

60. In which district, the last village at North side of India ‘Mana’ is situated ?

(a)  Tehri Garhwal

(b)  Chamoli

(c)  Uttarkashi

(d)  Rudraprayag

Answer: (b)

61. Arrange the words given below in a meaningful sequence

1. Protect   2. Air pressure   3. Relief

4. Rain   5. Flood

(a)  2, 4, 3, 1, 5

(b)  2, 4, 5, 1, 3

(c)  2, 5, 4, 1, 3

(d)  3, 2, 4, 5, 1

Answer: (b)

62. Which is the nodal agency for economy related statistical data in the State of Uttarakhand ?

(a)  Directorate of Economics and Statistics

(b)  State Planning Commission

(c)  Election Commission

(d)  None of the above

Answer: (a)

63. 

(a)  24

(b)  48

(c) 

(d)  None of these

Answer: (c)

64. ‘Tendon’ connect

(a)  bone with cartilage

(b)  bone to bone

(c)  muscle to bone

(d)  muscle to muscle

Answer: (c)

65. A car travels 600 km in 9 hours and another 400 km in 11 hours. The average speed of the car during the entire journey is

(a)  50 km/h

(b)  40 km/h

(c)  54 km/h

(d)  44 km/h

Answer: (a)

66. In a class of 42 students, Manoj’s rank is 16th from the top. What is this frank from bottom ?

(a)  24

(b)  25

(c)  27

(d)  26

Answer: (c)

67. Street light pole in the direct line of 50 m intervals is fabricated and what is the distance between the first pole and the 9th pole ?

(a)  410

(b)  350

(c)  450

(d)  400

Answer: (d)

68. In a certain code, CARPET is written as TCEAPR, then how will you write NATIONAL ?

(a)  LANOITAN

(b)  LNAANTOI

(c)  NLATNIOA

(d)  LNOINTAA

Answer: (b)

69. A father is now three time as old as his son, five years back he was four times as old as his son. The age of the son is

(a)  12

(b)  15

(c)  18

(d)  20

Answer: (b)

70. The number 725000000 when expressed in scientific notation, equal

(a)  72.5 × 108

(b)  7.25 × 108

(c)  725 × 108

(d)  None of these

Answer: (a)

71. Who said “Democracy is the government of the people, by the people and for the people” ?

(a)  Abraham Lincoin

(b)  Dr. S. Radhakrishnan

(c)  Mahatma Gandhi

(d)  None of the above

Answer: (a)

72. The place where river meets sea is called

(a)  Shore

(b)  Connect

(c)  Lake

(d)  Estuary

Answer: (d)

73. Nathpa Jhakri hydro-electric power project is located on which river ?

(a)  Ganga

(b)  Satluj

(c)  Brahmputra

(d)  Yamuna

Answer: (b)

74. Which plants have nitrogen fixing capacity ?

(a)  Rice and wheat

(b)  Jute and rice

(c)  Maize and sugarcane

(d)  Gram and other pulses

Answer: (d)

75. In which country of the world, the tallest tides occur ?

(a)  India

(b)  China

(c)  Japan

(d)  Canada

Answer: (d)

76. Which is the tallest peak of the Himalaya mountain in India ?

(a)  Mount Everest

(b)  Nanda Devi

(c)  Kanchanjunga

(d)  Guru Shikhar

Answer: (c)

77. ‘The East India Company’ was established in the year

(a)  1600 AD

(b)  1757 AD

(c)  1774 AD

(d)  1612 AD

Answer: (a)

78. The first world war was held

(a)  from 1914 to 1918

(b)  from 1913 to 1917

(c)  from 1911 to 1915

(d)  None of the above

Answer: (a)

79. Which party founded by Adolf Hitler ?

(a)  Jems Party

(b)  Socialist  Party

(c)  Nazi Party

(d)  None of these

Answer: (d)

80. Who has written the book ‘The Social Contract’ ?

(a)  Rousseau

(b)  Aristotle

(c)  Plato

(d)  John Dewy

Answer: (a)

81. Whose work, out of the following is associated with ‘Johar Valley’ ?

(a)  Dr. Sher Singh Pangati

(b)  Ganga Dutt Upreti

(c)  Devki Nandan Pandey

(d)  None of the above

Answer: (a)

82. Tara Dutt Gairola is famous for

(a)  Singer

(b)  Painter

(c)  Poet

(d)  Advocate

Answer: (b)

83. Limestone is an example of which of the following rock ?

(a)  Sedimentary rock

(b)  Igneous rock

(c)  Metamorphic rock

(d)  Volcanic rock

Answer: (a)

84. Who was the king of Tehri, when India got independence ?

(a)  Manvendra Shah

(b)  Narendra Shah

(c)  Kirti Shah

(d)  None of these

Answer: (a)

85. ‘Mahasu Devta’ is worshiped in

(a)  Pauri Garhwal

(b)  Chamoli

(c)  Almora

(d)  Dehradun

Answer: (d)

86. With which festival of Uttarakhand ‘Stone War’ is associated ?

(a)  Jhanda Mela

(b)  Gochar Mela

(c)  Bagwal

(d)  Bissu

Answer: (c)

87. Which u nit of Garhwal Rifles under the leadership of Chandra Singh Garhwali refused to fire at the unarmed Afghan soldiers ?

(a)  4/18

(b)  3/18

(c)  1/18

(d)  2/18

Answer: (d)

88. Sahara desert is located in which continent ?

(a)  Asia

(b)  Africa

(c)  Europe

(d)  Australia

Answer: (b)

89. Who was called ‘Nakkati Rani’ in the history of Uttarakhand ?

(a)  Guleria Rani

(b)  Kamlendumati

(c)  Karnavati

(d)  Nepalia Rani

Answer: (c)

90. Name the Commissioner who founded ‘Mule Army’ to get the solution of ‘Kuli-Begar custom’

(a)  Baitan

(b)  Trail

(c)  Ramsay

(d)  Baiket

Answer: (b)

91. Who was the first President of Uttarakhand Kranti Dal ?

(a)  Devidutt Pant

(b)  Manohar Lal Pant

(c)  Vijaydutt Pant

(d)  None of these

Answer: (a)

92. When was ‘Kumaun Parishad’ formed ?

(a)  1910

(b)  1912

(c)  1916

(d)  None of these

Answer: (c)

93. Who got first ‘State Dronacharya Award’ for year 2013 in Uttarakhand ?

(a)  Jaspal Rana

(b)  Padam Bahadur Mall

(c)  Pratap Singh Patwal

(d)  Har Siingh Thapa

Answer: (d)

94. Which revolt is called ‘Bardoli of Kumaun’ ?

(a)  Saklana

(b)  Telari

(c)  Sult

(d)  Askot

Answer: (c)

95. The Van Panchayats in Uttarakhand were formed for the first time in

(a)  1921

(b)  1927

(c)  1931

(d)  None of these

Answer: (c)

96. When ‘Mussoorie Station Library’ established ?

(a)  1830

(b)  1843

(c)  1845

(d)  1846

Answer: (b)

97. Kanakpal was the ruler of which dynasty ?

(a)  Katyuri

(b)  Panwar

(c)  Gorkha

(d)  Chand Vansh

Answer: (b)

98. How many ‘Mandals’ were recommended to form for proposed Uttarakhand State by Koushik Committee ?

(a)  Two Mandals

(b)  Three Mandals

(c)  Four Mandals

(d)  None of these

Answer: (a)

99. ‘Vishnugad Pipalkoti Hydroelectric Project’ is developed on which of the following river ?

(a)  Ganga

(b)  Yamuna

(c)  Sabarmati

(d)  Alaknanda

Answer: (d)

100. Where did Frederick Smeta establish a Butterfly Museum ?

(a)  Khurpatal

(b)  Nainital

(c)  Saat Tal

(d)  Bheem Tal

Answer: (d)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...