Uttarakhand Subordinate Service Selection Commission (UKSSSC) Gram Panchayat Vikas Adhikari Competitive Examination-2015 Held on March 6, 2016 Question Paper With Answer Key

Uttarakhand Subordinate Service Selection Commission (UKSSSC) Gram Panchayat Vikas Adhikari Competitive Examination-2015 Held on March 6, 2016

 

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (c)

21. URL stands for

(a)   Uniform Read Locator

(b)   Unicode Research Locator

(c)   Uniform Resource Locator

(d)   United Research Locator

Answer: (c)

22. Which of the following groups have only input devices of a computer?

(a)   Mouse, Keyboard, Plotter

(b)   Mouse, Keyboard, Scanner

(c)   Mouse, Keyboard, Monitor

(d)   Mouse, Keyboard, Printer

Answer: (b)

23. To start a slide in MS Power Point, which key or key combination is pressed ?

(a)   F5

(b)   Ctrl + F5

(c)   F11

(d)   Shift + F11

Answer: (a)

24. The language of 0s and 1s is called

(a)   Binary

(b)   JAVA

(c)   C++

(d)   C

Answer: (a)

25. Kyoto Protocol is related to

(a)   ozone depletion

(b)   hazardous waste

(c)   climate change

(d)   nuclear energy

Answer: (c)

26. Dengue fever is caused by

(a)   bacteria

(b)   protozoa

(c)   fungi

(d)   virus

Answer: (d)

27. Arjun Award is concerned with

(a)   cinema

(b)   sports

(c)   literature

(d)   drawing

Answer: (b)

28. Who was the last ‘Governor General’ of independent India?

(a)   C. Rajagopalachari

(b)   Rajendra  Prasad

(c)   Lord Canning

(d)   Lord Mountbatten

Answer: (a)

29. In Uttarakhand, the All India Institute of Medical Sciences is situated at

(a)   Dehradun

(b)   Rishikesh

(c)   Kotdwar

(d)   Haldwani

Answer: (b)

30. ‘Naini-Saini Airstrip Project’ is situated in?

(a)   Uttarakashi

(b)   Pithoragarh

(c)   Chamoli

(d)   Rudraprayag

Answer: (b)

31. Choose uncoordinated word.

(a)   Bat

(b)   Run

(c)   Catch

(d)   Punch

Answer: (d)

32. Insulin hormone is secreted by

(a)   stomach

(b)   intestine

(c)   pancreas

(d)   liver

Answer: (c)

33. Fill the blank 1, 4, 9, 16, 25, ……. 49

(a)   30

(b)   35

(c)   36

(d)   37

Answer: (c)

34. The missing letter in the following will be

A  C  A  E  A  G  A  I  A  ?

(a)   I

(b)   J

(c)   K

(d)   L

Answer: (c)

35. Which number will replace question mark in diagram?

(a)   1

(b)   2

(c)   3

(d)   4

Answer: (b)

36. In a test, Abha scored more than Riya and Rahul scored less than Abha who had the lowest score?

(a)   Abha

(b)   Riya

(c)   Rahul

(d)   Not enough information given

Answer: (d)

37. If M denotes +, N denotes – and P denotes × then

15  N  10  P   3  M  5   P   4

(a)   15

(b)   5

(c)   10

(d)   60

Answer: (b)

38. The sum of first five multiplies of 3 is

(a)   45

(b)   65

(c)   75

(d)   90

Answer: (a)

39. Sunita can type 2700 words in one hour. How many words can she type in 3 minutes?

(a)   125

(b)   200

(c)   180

(d)   135

Answer: (d)

40. Average age of 25 students is 17 years. If we add the age of teacher also, average age increases by one year. The age of a teacher in years is?

(a)   43

(b)   35

(c)   40

(d)   45

Answer: (a)

41. Which British traveler discovered Nainital?

(a)   Henry Ramsay

(b)   E. Gardner

(c)   ET Atkinson

(d)   P. Barron

Answer: (d)

42. Consider the following crops:

1. Cotton 2. Ground Nut

3. Maize 4. Mustard

Which of the above are the Kharif crops?

(a)   1 and 2

(b)   1, 2 and 3

(c)   3 and 4

(d)   All of these

Answer: (b)

43. The first Agricultural University of India is

(a)   Rajasthan University (Jaipur)

(b)   Vikram University (Ujjain)

(c)   GB Pant University (Pant Nagar)

(d)   Chandra Shekhar Azad Agricultural University (Kanpur)

Answer: (c)

44. How many Blocks in Uttarakhand?

(a)   94

(b)   95

(c)   96

(d)   None of these

Answer: (b)

45. Which District Panchayat of Uttarakhand has been awarded by Rastriya Panchayat Puraskar?

(a)   District Panchayat Dehradun

(b)   District Panchayat Haridwar

(c)   District Panchayat Nainital

(d)   None of t he above

Answer: (d)

46. Mola Ram was a famous

(a)   painter

(b)   mountaineer

(c)   Katyuri ruler

(d)   None of these

Answer: (a)

47. ‘Himalaya Diwas’ is celebrated in Uttarakhand on?

(a)   September 9

(b)   September 5

(c)   September 15

(d)   October 5

Answer: (a)

48. The silver coins issued by the Guptas were called

(a)   Rupaka

(b)   Karshapana

(c)   Dinara

(d)   Pana

Answer: (a)

49. 10 in binary system is

(a)   2

(b)   4

(c)   6

(d)   10

Answer: (a)

50. A compiler is a software which converts

(a)   characters to bits

(b)   machine language to high level language

(c)   high level language to machine language

(d)   words to bits

Answer: (c)

51. A crate contains 400 eggs, 8 dozen eggs were found spoiled. Find the percentage of good ages in the crate.

(a)   50%

(b)   68%

(c)   76%

(d)   80%

Answer: (c)

52. Which of the following is a fundamental quantity ?

(a)   Volume

(b)   Speed

(c)   Area

(d)   Length

Answer: (d)

53. Which ‘Tal’ is also known as ‘Brother-Sister’ Tal?

(a)   Masar Tal

(b)   Yama Tal

(c)   Siddha Tal

(d)   Narsingh Tal

Answer: (a)

54. The traffic lights at three different road crossings change after every 48, 72 and 108 seconds respectively. If they change simultaneously at 7 am, after what time will they change again simultaneously ?

(a)   8 min 2 sec

(b)   10 min 50 sec

(c)   7  min 12 sec

(d)   6 min 22 sec

Answer: (c)

55. Select the related word from the given alternatives Bismilla Khan-Shehnai : Ravi Shankar-?

(a)   Sarod

(b)   Sitar

(c)   Flute

(d)   Santoor

Answer: (b)

56. If MARCH is coded as LQQBG, what will be the code of APRIL?

(a)   ZOQHK

(b)   ZQOHK

(c)   ZQOJK

(d)   ZOHOK

Answer: (a)

57. A bus leaves from Ludhiana every 4 hours. Announcement was made 20 minutes after the bus left for Ludhiana. Next bus will have at 4 : 30 pm. What time this announcement made?

(a)   12 : 40 pm

(b)   12 : 50 pm

(c)   12 : 30 pm

(d)   1 : 00 pm

Answer: (b)

58. In a buffalo herd with 80 legs, half the buffaloes have one horn and half have two. How many horns are here in the herd?

(a)   24

(b)   26

(c)   28

(d)   30

Answer: (d)

59. What would be next letter of the following series?

Z  Y  X  W  T  S  R  Q  N   M   L  K

(a)   I

(b)   H

(c)   G

(d)   J

Answer: (b)

60. A field is 90 m by 70 m. A man walks round in at the rate of 4 km/h. What time will he take in making 5 rounds?

(a)   20 min

(b)   24 min

(c)   28 min

(d)   32 min

Answer: (b)

61. The first State in India to provide universal health coverage is

(a)   Uttarakhand

(b)   Uttar Pradesh

(c)   Karnataka

(d)   Kerala

Answer: (c)

62. The famous traditional ornament of women of Uttarakhand, called ‘Thilhari’ is an ornament of

(a)   nose

(b)   feet

(c)   neck

(d)   hands

Answer: (c)

63. Which one of the following is not a Kumaoni writer

(a)   Gumani

(b)   Gauri Datt Pandey ‘Gaurda’

(c)   Shiv Datt Sati

(d)   Leela Dhar Jaguri

Answer: (d)

64. The famous Jauljivi Mela is held in

(a)   Pithoragarh

(b)   Almora

(c)   Chamoli

(d)   Dehradun

Answer: (a)

65. The famous temple of Katarmal is related to which deity?

(a)   Shiva

(b)   Sun

(c)   Ganesh

(d)   None of these

Answer: (b)

66. As per 2011 census, the female literacy percentage in Uttarakhand is

(a)   78.54%

(b)   79%

(c)   78%

(d)   70%

Answer: (d)

67. Where in Uttarakhand, the Central Building Research Institute is located?

(a)   Roorkee

(b)   Dehradun

(c)   Almora

(d)   None of the above

Answer: (a)

68. Match List I to List II

Code

(a)   A – 1; B – 3; C – 2; D – 4

(b)   A – 4; B – 3; C – 2; D – 1

(c)   A – 4; B – 2; C – 1; D – 3

(d)   A – 2; B – 4; C – 3; D – 1

Answer: (b)

69. Match List I to List II

Code

(a)   A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

(b)   A – 4; B – 3; C – 2; D – 1

(c)   A – 3; B – 4; C – 1; D – 2

(d)   A – 4; B – 2; C – 3; D – 1

Answer: (b)

70. Who was the founder of ‘Vivekananda Agricultural Research Institution’ in Almora?

(a)   Dr. Satish Chandra Kala

(b)   Sundar Lal Bahuguna

(c)   Bosi Sen

(d)   Nilambar Joshi

Answer: (c)

71. ‘Environment Day’ is celebrated on

(a)   October 2

(b)   June 5

(c)   May 5

(d)   February 28

Answer: (b)

72. ‘World Health Organization’ was established in

(a)   1946

(b)   1948

(c)   1945

(d)   1950

Answer: (b)

73. ‘Light year’ is a unit of

(a)   mass

(b)   volume

(c)   distance

(d)   temperature

Answer: (c)

74. What is the chemical formula of heavy water ?

(a)   H2O

(b)   D2O

(c)   H2O2

(d)   O3

Answer: (b)

75. The present Chief Election Commission of India, is

(a)   Raman Sharma

(b)   Harishankar Brahma

(c)   Gyanendra Verma

(d)   Dr. Nasim Zaidi

Answer: (d)

76. ‘Right to Information Act’ was passed in the year

(a)   2004

(b)   2003

(c)   2005

(d)   2007

Answer: (c)

77. Earthquake is recorded by

(a)   seismograph

(b)   altometer

(c)   ameter

(d)   barometer

Answer: (a)

78. Ramon Magsaysay Award for 2015 was conferred to

(a)   Anshu Gupta

(b)   Sanjeev Chaturvedi

(c)   Both (a) and (b)

(d)   None of the above

Answer: (c)

79. 73rd Constitutional Amendment is related to

(a)   Child Education

(b)   Urban Local Bodies

(c)   Panchayati Raj System

(d)   None of the above

Answer: (c)

80. ‘Norman Borlaug’ award is given in the field of

(a)   agriculture

(b)   literature

(c)   social service

(d)   sports

Answer: (a)

81. Minimum and maximum wards in a Gram Panchayat are

(a)   3 to 15

(b)   5 to 15

(c)   5 to 11

(d)   None of these

Answer: (b)

82. Who is Union Rural Development Minister?

(a)   Chaudhary Birendra Singh

(b)   Venkaiah Naidu

(c)   Nitin Gadkari

(d)   None of the above

Answer: (a)

83. Who is Minister of Rural Development and Panchayat Raj of Uttarakhand ?

(a)   Preetam Bharatman

(b)   Preetam Panwar

(c)   Preetam Singh

(d)   Dinesh Agarwal

Answer: (c)

84. How many days employment given to per family in per y ear under the scheme of MGNREGA?

(a)   101 days

(b)   99 days

(c)   150 days

(d)   100 days

Answer: (d)

85. Minimum percentage of agriculture work under MGNREGA

(a)   80%

(b)   60%

(c)   70%

(d)   None of these

Answer: (b)

86. Where is the National Institute of Rural Development and Panchayati Raj is situated?

(a)   Mordabad

(b)   Dhanbad

(c)   Hyderabad

(d)   None of these

Answer: (c)

87. When ‘Indira Amma Bhojanalaya Yojana’ has been started ?

(a)   August 2, 2015

(b)   August 25, 2015

(c)   August 15, 2015

(d)   None of the above

Answer: (d)

88. How many pension granted to the farmers over the age of 60 years, under the scheme of Kisan Pension Yojana ?

(a)   Rs 800 per month

(b)   Rs 900 per month

(c)   Rs 600 per month

(d)   None of the above

Answer: (a)

89. 135° will be written in Radian as

(a)   3/2π

(b)   3π/4

(c)   6π/7

(d)   π/6

Answer: (b)

90. Payment of wages to the worker under the scheme of MGNREGA

(a)   by money order

(b)   by cash payment

(c)   by bank account

(d)   None of the above

Answer: (c)

91. The ‘Semmukhem’ temple belongs to

(a)   Vishnu

(b)   Shiva

(c)   Devi

(d)   Nagraja

Answer: (d)

92. The deepest lake of Uttarakhand is

(a)   Naukuchiatal

(b)   Dronsagar

(c)   Nainital

(d)   Girital

Answer: (a)

93. The Flash Food Disaster of Kedarnath occurred in

(a)   April, 2013

(b)   May, 2013

(c)   June, 2013

(d)   July, 2013

Answer: (c)

94. ‘Piran Kaliyar’ is situated at

(a)   Haridwar

(b)   Dehradun

(c)   Near Roorkee

(d)   Raiwala

Answer: (c)

95. Who established Vivekananda Krishi Anusandhan Kendra?

(a)   Dr. Rajeev Ram

(b)   Dr. VK Jain

(c)   Dr. Bosi Sen

(d)   Dr. SR Kashyap

Answer: (c)

96. What is the percentage of hilly area out of the total land area of Uttarakhand?

(a)   90%

(b)   86%

(c)   50%

(d)   45%

Answer: (b)

97. ‘Maiti Andolan’ was started by

(a)   Kalyan Singh Rawat

(b)   Jagat Sing Chaudhary

(c)   Sunder Lal Bahuguna

(d)   Gaura Devi

Answer: (a)

98. Which is the biggest hydroelectric project of Uttarakhand?

(a)   Ktli-Bhel Hydroelectric Project

(b)   Vishnuprayag Hydroelectric Project

(c)   Tehri Hydroelectric Project

(d)   Maneri Bhali Hydroelectric Project

Answer: (c)

99. ‘National Defence Academy’ is situated in

(a)   Wellington

(b)   Dehradun

(c)   New Delhi

(d)   Khadakwasla

Answer: (d)

100. The highest waterfall is in

(a)   Brazil

(b)   the USA

(c)   Venezuela

(d)   Zambia

Answer: (c)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...