GATE Exam 2020 Instrumentation Engineering (IN) Question Paper With Answer Key

GATE-2020

IN: Instrumentation Engineering

GA-General Aptitude

Q1 – Q5 carry one mark each.

1. He is known for his unscrupulous ways. He always sheds ______ tears to deceive people.

(A)  fox’s

(B)  crocodile’s

(C)  crocodile

(D)  fox

Answer: (C)

2. Jofra Archer, the England fast bowler, is _____ than accurate.

(A)  more fast

(B)  faster

(C)  less fast

(D)  more faster

Answer: (A)

3. Select the word that fits the analogy:

Build : Building :: Grow :______

(A)  Grown

(B)  Grew

(C)  Growth

(D)  Growed

Answer: (C)

4. I do not think you know the case well enough to have opinions. Having said that, I agree with your other point.

What does the phrase “having said that” mean in the given text?

(A)  as opposed to what I have said

(B)  despite what I have said

(C)  in addition to what I have said

(D)  contrary to what I have said

Answer: (B)

5. Define [x] as the greatest integer less than or equal to x, for each x ∈ (−∞, ∞). If y = [x], then are under y for x ∈ [1, 4] is _____.

(A)  1

(B)  3

(C)  4

(D)  6

Answer: (D)

Q6 – Q10 carry two marks each.

6. Crowd funding deals with mobilization of funds for a project from a large number of people, who would be willing to invest smaller amounts through web-based platforms in the project.

Based on the above paragraph, which of the following is correct about crowd funding?

(A)  Funds raised through unwilling contributions on web-based platforms.

(B)  Funds raised through large contributions on web-based platforms.

(C)  Funds raised through coerced contributions on web-based platforms.

(D)  Funds raised through voluntary contributions on web-based platforms.

Answer: (D)

7. P, Q, R and S are to the uniquely coded using α and β. If P is coded as αα and Q as αβ, then R and S, respectively, can be coded as _______.

(A)  βα and αβ

(B)  ββ and αα

(C)  αβ and ββ

(D)  βα and ββ

Answer: (D)

8. The sum of the first n terms in the sequence, 8, 88, 888, …. is _______.

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (D)

9. Select the graph that schematically represents BOTH y = xm and y = x1/m properly in the interval 0 ≤ x ≤ 1, for integer values of m, where m > 1.

Answer: (A)

10. The bar graph shows the data of the students who appeared and passed in an examination for four schools P, Q, R and S. Te average of success rates (in percentage) of these four schools is _______.

(A)  58.5%

(B)  58.8%

(C)  59.0%

(D)  59.3%

Answer: (C)

IN: Instrumentation Engineering

Q1 – Q25 carry one mark each.

1. The unit vectors along the mutually perpendicular x, y and z axes are,  Consider the plane z = 0 and two vectors  on that plane such that  for any scalar α. A vector perpendicular to both  is ______.

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (A)

2. Consider the recursive equation Xn+1 = Xn – h(F(Xn) – Xn), with initial condition X0 = 1 and h > 0 being a very small valued scalar. This recursion numerically solves the ordinary differential equation_____

(A)  Ẋ = −F(X), X(0) = 1

(B)  Ẋ = −F(X) + X, X(0) = 1

(C)  Ẋ = F(X), X(0) =1

(D)  Ẋ = F(X) + X, X(0) = 1

Answer: (B)

3. A set of linear equations is given in the form Ax = b, where A is a 2 × 4 matrix with real number entries and b ≠ Will it be possible to solve for x and obtain a unique solution by multiplying both left and right sides of the equation by AT (the super script T denotes the transpose) and inverting the matrix ATA? Answer is _______

(A)  Yes, it is always possible to get a unique solution for any 2 × 4 matrix A.

(B)  No, it is not possible to get a unique solution for any 2 × 4 matrix A.

(C)  Yes, can obtain a unique solution provided the matrix ATA is well conditioned

(D)  Yes, can obtain a unique solution provided the matrix A is well conditioned

Answer: (B)

4. In the circuit shown below, the safe maximum value for the current I is ______

(A)  1.0 A

(B)  0.5 A

(C)  0.1 A

(D)  0.05 A

Answer: (C)

5. A differentiator has a transfer function whose

(A)  phase increases linearly with frequency

(B)  magnitude remains constant

(C)  magnitude increases linearly with frequency

(D)  magnitude decreases linearly with frequency

Answer: (C)

6. A phase lead network has the transfer function  The angular frequency at which the maximum phase shift for the network occurs is _____

(A)  10 rad/s

(B)  20 rad/s

(C)  100 rad/s

(D)  200 rad/s

Answer: (A)

7. If the diodes in the circuit shown are ideal and the breakdown voltage VZ of the Zener diode is 5 V, the power dissipated in the 100 Ω resistor (in watts) is _______

(A)  0

(B)  1

(C)  25/100

(D)  225/100

Answer: (A)

8. Given f(A, B, C, D) = ∑m(0, 1, 2, 6, 8, 9, 10, 11) + ∑d(3, 7, 14, 15) is a Boolean function, where m represents min-terms and d represents don’t-cares. The minimal sum of products expression for f is______

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (B)

9. A Q meter is best suited for the measurement of the ______

(A)  Quality factor of a capacitance.

(B)  Distributed capacitance of a coil.

(C)  Quality factor of piezoelectric sensor.

(D)  Turns-ratio of a transformer

Answer: (B)

10. If I is the current flowing through a Hall effect sensor and B is the magnetic flux density perpendicular to the direction of the current (in the plane of the Hall effect sensor), the Hall voltage generated is______

(A)  Directly proportional to I and inversely proportional to B

(B)  Directly proportional to both I and B

(C)  Inversely proportional to both I and B

(D)  Inversely proportional to I and directly proportional to B

Answer: (B)

11. The Boolean expression for the shaded regions as shown in the figure is _______

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (A)

12. The Boolea operation performed by the following circuit at the output O is ______

(A)  O = S1 ⊕ S0

(B)  

(C)  O = S1 + S0

(D) 

Answer: (A)

13. Consider the Signal x[n] = sin(2πn) u[n], where  The period of this signal x[n] is _____

(A)  4

(B)  3

(C)  2

(D)  1

Answer: (D)

14. The closed loop transfer function of a control system is given by  For the input r(t) = sin t, the steady state response c(t) is _____

(A)  1

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (D)

15. Let  The value of the integral ∮f(z) dz over a circle C with center (−a, 0) and radius R > 0 evaluated in the anti-clockwise direction is ____

(A)  0

(B)  2πi

(C)  −2πi

(D)  4πi

Answer: (B)

16. A player throws a ball at a basket kept at a distance. The probability that the ball falls into the basket in a single attempt is 0.1. The player attempts to throw the ball twice. Considering each attempt to be independent, the probability that this player puts the ball into the basket only in the second attempt (rounded off to two decimal places) is ____

Answer: (0.09 to 0.09)

17. Assuming ideal opamps, the output voltage at V1 in the figure shown (in volts) is ______

Answer: (7 to 7)

18. Three 400 Ω resistors are connected in delta and powered by a 400 V (rms), 50 Hz, balanced, symmetrical R-Y-B sequence, three-phase three-wire mains. The rms value of the line current (in amperes, rounded off to one decimal place) is _______

Answer: (1.7 to 1.8)

19. Consider the signal x(t) = e|t|. Let  be the Fourier transform of x(t). The value of X(j0) is _____

Answer: (2 to 2)

20. A second order system has closed loop poles located at s = −3 ± The time t at which the maximum value of the step response occurs (in seconds, rounded off to two decimal places)

Answer: (0.78 to 0.79)

21. Assume that the opamp in the circuit shown is ideal.

The value of Vx/Ix (in kΩ) is ____

Answer: (-4 to -4)

22. A sinusoid of 10 kHz is sampled at 15 k samples/s. The resulting signal is passed through an ideal low pass filter (LPF) with cut-off frequency of 25 kHz. The maximum frequency component at the output of the LPF (in kHz) is _____

Answer: (25 to 25)

23. A 200 mV full-scale dual-slope analog to digital converter (DS-ADC) has a reference voltage of 100 mV. The first integration time is set as 100 ms. The DS-ADC is operated in the continuous conversion mode. The conversion time of the DS-ADC for an input voltage of 123.4 mV (in ms, rounded off to one decimal place) is______

Answer: (223.3 to 223.5)

24. The capacitance Cx of a capacitive type sensor is (1000 x) pF, where x is the input to the sensor. As shown in the figure, the sensor is excited by a voltage 10 sin (100 πt) V. The other terminal of the sensor is tied to the input of a high input impedance amplifier through a shielded cable, with shield connected to ground. The cable capacitance is 100 pF. The peak of the voltage V­A at the input of the amplifier when x = 0.1 (in volts) is

Answer: (5 to 5)

25. Two 100 Ω resistors having tolerance 3% and 4% are connected in series. The effective tolerance of the series combination (in n% rounded off to one decimal place) is ______

Answer: (2.5 to 2.5 OR 3.5 to 3.5)

Q26 – Q55 carry two marks each.

26. Consider the matrix  One of the eigenvectors of M is

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (D)

27. Consider the differential equation  with the initial condition x(0) = 0. The solution to this ordinary differential equation is _______

(A)  x(t) = 0

(B)  x(t) = sin(t)

(C)  x(t) = cos(t)

(D)  x(t) = sin(t) – cos(t)

Answer: (A)

28. A straight line drawn on an x-y plane intercepts the x-axis at −5 and the y-axis at 1. The equation that describes this line is _____

(A)  y = −0.5x + 1

(B)  y = x – 0.5

(C)  y = 0.5x – 1

(D)  y = 2x + 1

Answer: (D)

29. The loop transfer function of a negative feedback system is  The Nyquist plot for the above system____

(A)  encircles (−1 + j0) point once in the clockwise direction

(B)  encircles (−1 + j0) point once in the counterclockwise direction

(C)  does not encircle (−1 +  j0) point

(D)  encircles (−1 + j0) point twice in the counterclockwise direction

Answer: (A)

30. I1, I2, I3 in the figure below are mesh currents. The correct set of mesh equations for these currents, in matrix form, is ______

Answer: (A)

31. Consider the function f(x, y) = x2 + y2. The minimum value the function attains on the line x + y = 1 (rounded off to one decimal place) is ______

Answer: (0.5 to 0.5)

32. Consider two identical gas B1 and B2 each containing 10 balls o identical shapes and sizes. Bag B1 contains 7 Red and 3 Green balls, while bag B2 contains 3 Red and 7 Green balls. A bag is picked at random and a ball is drawn from it, which was found to be Red. The probability that the Red ball came from bag B1 (rounded off to ne decimal place) is ______

Answer: (0.7 to 0.7)

33. The rms of the phasor current I in the circuit shown (in amperes) is ______

Answer: (1 to 1)

34. In the circuit shown, the rms value of the voltage across the 100 Ω resistor (in volts) is _____

Answer: (115 to 116)

35. Let  and   Consider y[n] = h[n] ⊗ g[n], where ⊗ denotes the convolution operator. The value of y[2] is ______

Answer: (0 to 0)

36. The loop transfer function of a negative feedback system is given by  where K > 0. The value of K at the breakaway point of the root locus for the above system (rounded off to one decimal place) is ______

Answer: (5.0 to 5.1)

37. The system shown in Fig. (a) has a time response y(t) to an input r(t) = 10 u(t) as shown in Fig. (b), u(t) being the unit step input. Both K, τ are positive. The gain K of the system is ________

Answer: (4 to 4)

38. Assuming that the opamp used in the circuit shown in ideal, the reading of the 1 Hz bandwidth, permanent magnet moving coil (PMMC) type voltmeter (in volts) is ______

Answer: (1 to 1)

39. If the opamps in the circuit shown are ideal and Vx = 0.5 mV, the steady state value of VO (in volts, rounded off to two decimal places) is _____

Answer: (0.45 to 0.55)

40. Two T-flip flops are interconnected as shown in the figure. The present state of the flip flops are: A = 1, B = 1. The input x is given as 1, 0, 1 in the next three clock cycles. The decimal equivalent of (ABy)2 with A being the MSB and y being the LSB, after the 3rd clock cycle is ________

Answer: (7 to 7)

41. The address lines A9 …. A2 of a 10 bit, 1.023 V full-scale digital to analog converter (DAC) is connected to the data lines D7 to D0 of an 8-bit microprocessor, with A1 and A0 of the DAC grounded. Now, D7 … D0 is changed from 1010 1010 to 1010 1011. The corresponding change in the output of the DAC (in mV, rounded off to one decimal place) is _____

Answer: (3.5 to 4.5)

42. The real power drawn by a balanced load connected a 400 V, 50 Hz balanced, symmetrical 3-phase, 3-wire, RYB sequence mains is measured using the two-wattmeter method. Wattmeter W­1 is connected in the R line and wattmeter W2 is connected in the B line. The line current is measured as 1/√3 A. If the wattmeter W1 reads zero, the reading on W2(in watt) is ____

Answer: (199 to 201)

43. A 6½ digit timer-counter is set in the ‘time period’ mode of operation and the range is set as ‘ns’. For an input signal, the timer-counter displays 1000000. With the same input signal, the timer-counter is changed to ‘frequency’ mode of operation and the range is et as ‘Hz’. The display will show the number_____

Answer: (999 to 1001)

44. The circuit shown uses ideals opamp powered from a supply VCC = 5 V. If the charge qp generated by the piezoelectric sensor is o the form qp = 0.1 sin(10000πt) μC, the peak detector output after 10 cycles of qp (in volts, rounded off to one decimal place) is _____

Answer: (3.4 to 3.6)

45. A metallic strain gauge of resistance Rx with a gauge factor is 2 is bonded to a structure made of a metal with modulus of elasticity of 200 GN/m2. The value of R­x is 1 kΩ when no stress is applied. Rx is a part of quarter bridge with three identical fixed resistors of 1 kΩ The bridge is excited from a DC voltage of 4 V. The structure is subjected to a stress of 100 MN/m2. Magnitude of the output of the bridge (in mV, rounded off to two decimal places is _____

Answer: (0.95 to 1.05)

46. A laser beam of 10 mm beam diameter is focused onto an optical fibre using a thin biconvex lens as shown in the figure. The refractive index of the lens is 1.5. The refractive indices of the core and cladding of the fibre are 1.55 and 1.54 respectively. The minimum value of the focal length of the lens to attain the maximum coupling to the fibre (in mm, rounded off to one decimal place) is ______

Answer: (27.5 to 28.5)

47. As shown in the figure, a slab of finite thickness t with refractive index n2 = 1 .5, has air (n1 = 1) above and below it. Light of free space wavelength 600 nm is incident normally from air as shown. For a destructive interference to be observed at R, the minimum value of thickness of the slab t (in mm) is _____

Answer: (200 to 200)

48. Consider the finite sequence X = (1, 1, 1). The Inverse Discrete Fourier Transform (IDFT) of X is given as (x90), x(1), x(2)). The value of x(2) is ______

Answer: (0 to 0)

49. A circuit consisting of capacitors, DC voltage source and an amplifier having a voltage gain G = −5 is shown in the figure. The effective capacitance across the nodes A and B (in μF, rounded off to one decimal place) is _____

Answer: (14.5 to 15.0)

50. Consider the following state variable equations:

The initial conditions are x1(0) = 0 and x2(0) = 1. At t = 1 second, the value of x2(1) (rounded off to two decimal places) is ______

Answer: (-0.13 to -0.11)

51. Assume the diodes in the circuit shown are ideal. The current Ix flowing through the 3 kΩ resistor (in mA, rounded off to one decimal place) is ____

Answer: (1.8 to 1.8)

52. A 1000/1 A, 5VA, UPF bar-primary measuring current transformer has 1000 secondary turns. The current transformer exhibits a ratio error of −1% and a phase error of 3.438 minutes when the primary current is 1000 A. At this operating condition, the rms value of the magnetization current of the current transformer (in amperes, rounded off to two decimal places) is ____

Answer: (0.95 to 1.05)

53. The mutual inductances between the primary coil and the secondary coils of a linear variable differential transformer (LVDT) shown in the figure are M1 and M2. Assume that the self-inductances LS1 and LS2 remain constant and are independent of x. When x = 0, M1 = M2 = M0. When x is in the range ±10 mm, M1 and M2 change linearly with x. At x = +10 mm or −10 mm, the change in the magnitudes of M1 and M2 is 0.25 M0. For a particular displacement x =  D, the voltage across the detector becomes zero when |V2| = 1.25|V1|. The value of D (in mm, rounded off to one decimal place) is _____

Answer: (4.3 to 4.6)

54. In the Maxwell-Wien bridge shown, the detector D reads zero when C1 = 100 nF and R1 = 100 kΩ. The Q factor of the coil is____

Answer: (10 to 10)

55. The loop transfer function of a negative feedback system is  The phase margin of the system (in degrees, rounded off to one decimal place) is ____

Answer: (65.4 to 65.6)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...