GATE Exam 2020 Textile Engineering and Fibre Science (TF) Question Paper With Answer Key

GATE-2020

TF: Textile Engineering and Fibre Science

GA- General Aptitude

Q1 – Q5 carry one mark each.

1. This book, including all its chapters, ______ interesting. The students as well as the instructor ______ in agreement about it.

(A)  is, was

(B)  are, are

(C)  is, are

(D)  were, was

Answer: (C)

2. People were prohibited ______ their vehicles near the entrance of the main administrative building.

(A)  to park

(B)  from parking

(C)  parking

(D)  to have parked

Answer: (B)

3. Select the word that fits the analogy:

Do : Undo :: Trust : ________

(A)  Entrust

(B)  Intrust

(C)  Distrust

(D)  Untrust

Answer: (C)

4. Stock markets ________ at the news of the coup.

(A)  poised

(B)  plunged

(C)  plugged

(D)  probed

Answer: (B)

5. If P, Q, R, S are four individuals, how many teams of size exceeding one can be formed, with Q as a member ?

(A)  5

(B)  6

(C)  7

(D)  8

Answer: (C)

Q6 – Q10 carry two marks each.

6. Non-performing Assets (NPAs) of a bank in India is defined as an asset, which remains unpaid by a borrower for a certain period of time in terms of interest, principal, or both. Reserve Bank of India (RBI) has changed the definition of NPA thrice during 1993-2004, in terms of the holding period of loans. The holding period was reduced by one quarter each time. In 1993, the holding period was four quarters (360 days).

Based on the above paragraph, the holding period of loans in 2004 after the third revision was ______ days.

(A)  45

(B)  90

(C)  135

(D)  180

Answer: (B)

7. Select the next element of the series: Z, WV, RQP, ______

(A)  LKJI

(B)  JIHG

(C)  KJIH

(D)  NMLK

Answer: (C)

8. In four-digit integer numbers from 1001 to 9999, the digit group “37” (in the same sequence) appears ______ times.

(A)  270

(B)  279

(C)  280

(D)  299

Answer: (C)

9. Given a semicircle with O as the centre, as shown in the figure, the ratio  is ______. where  are chords.

(A)  √2

(B)  √3

(C)  2

(D)  3

Answer: (A)

10. The revenue and expenditure of four different companies P, Q, R and S in 2015 are shown in the figure. If the revenue of company Q in 2015 was 20% more than that in 2014, and company Q had earned a profit of 10% on expenditure in 2014, then its expenditure (in million rupees) in 2014 was _______.

(A)  32.7

(B)  33.7

(C)  34.1

(D)  35.1

Answer: (C)

TF: Textile Engineering and Fibre Science

Q1 – Q25 carry one mark each.

1. For the matrix  the eigenvalues of matrix A2 are

(A)  1, 0, 1

(B)  1, 0, 0

(C)  1, 1, 0

(D)  1, 1, 1

Answer: (D)

2. The integrating factor of the differential equation  is

(A)  ex

(B)  ex

(C)  xex

(D)  xex

Answer: (A)

3. Laplace transform of cosh(t) is

Answer: (C)

4. In wool, the sulfur containing amino acid is

(A)  Alanine

(B)  Cystine

(C)  Glycine

(D)  Serine

Answer: (B)

5. Viscose rayon is soluble in

(A)  Acetone

(B)  Chloroform

(C)  Formic acid 85% (v/v)

(D)  Sulfuric acid 59% (w/w)

Answer: (D)

6. In carding, the highest draft is kept between

(A)  Lap roller and feed roller

(B)  Feed roller and licker-in

(C)  Licker-in and cylinder

(D)  Cylinder and doffer

Answer: (B)

7. The spinning system in which one revolution of twisting element imparts several turns to the fibre strand is

(A)  Ring

(B)  Rotor

(C)  Friction

(D)  Wrap

Answer: (C)

8. The technology that does NOT produce a nonwoven fabric is

(A)  Spunbonding

(B)  Hydroentangling

(C)  Meltblowing

(D)  Braiding

Answer: (D)

9. For the same, yarn and fabric sett, the weave that gives the maximum tearing strength is

(A)  Plain

(B)  2 × 2 matt

(C)  5-end satin

(D)  2/1 twill

Answer: (C)

10. Two yarns have variance of strength as V1 and V2. If V1 < V2, the variance ratio ‘F’ would be

(A)  V2/V1

(B)  V1/V2

(C)  V12/V22

(D)  V22/V12

Answer: (A)

11. Cotton fibre length parameter that CANNOT be obtained from Baer Sorter diagram is

(A)  Mean length

(B)  Dispersion

(C)  Uniformity ratio

(D)  Modal length

Answer: (C)

12. The purpose of cabonization of wool fibres is to remove

(A)  Waxy matter

(B)  Surface scales

(C)  Vegetable matter

(D)  Ortho-cortex

Answer: (C)

13. Bio-polishing of cotton fabrics is done using

(A)  Cellulase

(B)  Amylase

(C)  Proteinase

(D)  Esterase

Answer: (A)

14. For the given system of linear equations, 2x – z = 1; 5x + y = 7; y + 3z = 5, the sum of x, y and z is_______.

Answer: (4 to 4)

15. If F = xi + yj + zk, then the magnitude of ∇ × F is ______.

Answer: (0 to 0)

16. A polypropylene filament is drawn in two stages with draw ratios of 1.5 and 2 respectively. The overall draw ratio is _______.

Answer: (3 to 3)

17. The refractive indices of a filament in axial and radial directions are 1.58 and 1.52 respectively. The birefringence of the filament (correct up to 2 decimal places) is ______.

Answer: (0.06 to 0.06)

18. A twin-delivery drawframe, running at a delivery speed of 800 m/min with an efficiency of 95%, is producing 5.39 ktex sliver. The rate of production of the drawframe in kg/h (rounded off to 2 decimal places) is _____.

Answer: (537.00 to 539.00)

19. The diameter (mm) of a yarn having twist of 700 turns per meter and surface-twist angle of 20° (rounded off to 2 decimal places) is ______.

Answer: (0.16 to 0.18)

20. A magazine creel has 800 package holders. The effective creel capacity (number) is ______.

Answer: (400 to 400)

21. A shuttle loom is running at 180 picks per minute. The angular velocity of crank shaft (degree/second) is ______.

Answer: (1080 to 1080)

22. The length (km) of 5 kg of 30 Ne yarn (rounded off to the nearest integer) is _____.

Answer: (253 to 255)

23. The limit irregularity and measured irregularity of a yarn are 8.4% and 9.6%, respectively. The index of Irregularity (rounded off to 2 decimal places) is _____.

Answer: (1.10 to 1.15)

24. A padding mangle is processing a fabric at 1320 m/h. The bottom bowl of the mangle is rotating at 25 rpm. Assuming zero slippage at the nip, the diameter (cm) of this bowl is ______.

Answer: (28.00 to 29.00)

25. A Procion H (monochlorotriazine based) reactive dye used for printing of cotton has a molecular weight of 471. Taking the atomic weight of H = 1, C = 12, N = 14, O = 16, Cl = 35.5, the molecular weight of the fully hydrolyzed dye (correct up to 1 decimal place) would be _______.

Answer: (452.5 to 452.5)

Q26 – Q55 carry two marks each.

26. Let  The value o L is

(A)  0

(B)  1

(C)  2

(D)  ∞

Answer: (B)

27. The solution of the differential equation  which satisfies the conditions, y(0) = 0, y’(0) = 3 is

(A)  ex

(B)  ex

(C)  ex + e2x

(D)  ex – e2x

Answer: (D)

28. In melt spinning of poly(ethylene terephthalate), pre-drying of polymer chips is essential to avoid

(A)  Hydrolytic degradation

(B)  Oxidative degradation

(C)  Microbial degradation

(D)  Photo-induced degradation

Answer: (A)

29. Determine the correctness or otherwise of the following Assertion [a] and Reason [r]

[a]: Caprolactam is polymerized in the presence of small amount of water of produce fibre grade nylon 6.

[r]: Water reacts as a catalyst and converts caprolactam to aminocaproic acid.

(A)  Both [a] and [r] and true and [r] is the correct reason for [a]

(B)  Both [a] and [r] are true but [r] is not the correct reason for [a]

(C)  Both [a] and [r] are false

(D)  [a] is true but [r] is false

Answer: (A)

30. Determine the correctness or otherwise of the following Assertion [a] and Reason [r]

[a]: Melting point of nylon 66 fibre is much higher that of polyethylene fibre.

[r]: The molecular weight of nylon 66 fibre is significantly higher than that of polyethylene fibre.

(A)  Both [a] and [r] and true and [r] is the correct reason for [a]

(B)  Both [a] and [r] are true but [r] is not the correct reason for [a]

(C)  Both [a] and [r] are false

(D)  [a] is true but [r] is false

Answer: (D)

31. Carding of polyester fibres requires that the values of wire-point density (points/inch2) of

(P) Licker-in       (Q) Cylinder    (R) Flat

follow the order

(A)  P < Q < R

(B)  P < R < Q

(C)  Q < R < P

(D)  Q < P < R

Answer: (B)

32. For combing with forward feed, the given parameters are:

Detachment setting = 15 mm, length of feed per combing cycle = 6 mm, Longest fiber length = 30 mm. According to Gegauff’s theory, the noil (%) would be

(A)  9

(B)  16

(C)  30

(D)  49

Answer: (B)

33. Determine the correctness or otherwise of the following Assertion [a] and Reason [r]

[a]: Open-loop autolevelling system needs a signal storage device with time delay function.

[r]: The signal must be stored until the material reaches the adjusting point.

(A)  Both [a] and [r] and true and [r] is the correct reason for [a]

(B)  Both [a] and [r] are true but [r] is not the correct reason for [a]

(C)  Both [a] and [r] are false

(D)  [a] is true but [r] is false

Answer: (A)

34. If both the concentration (%, w/w) of size paste and target add-on are 12%, the total wet pick-up (kg) by 12 kg bone-dry warp sheet is

(A)  6

(B)  12

(C)  18

(D)  24

Answer: (B)

35. At front centre (0°) and a back centre (180°) of a shuttle loom.

(A)  The sley velocities are the same but accelerations are different

(B)  The sley velocities are different but accelerations are the same

(C)  The sley velocities are the same and also accelerations are the same

(D)  The sley velocities are different and also accelerations are different

Answer: (A)

36. Match the looms listed in Group with the corresponding components given in Group II. The correct option is

(A)  P-1, Q-4, R-2, S-3

(B)  P-1, Q-2, R-4, S-3

(C)  P-4, Q-1, R-2, S-3

(D)  P-3, Q-1, R-2, S-4

Answer: (C)

37. Consider two yarns, one 100% wool and the other 100% cotton, each containing 100 fibres in the yarn cross-section. The respective limit irregularities (%) of wool and cotton yarns will approximately be

(A)  11.2 and 10.6

(B)  10.6 and 11.2

(C)  11.8 and 11.2

(D)  11.8 and 10.6

Answer: (A)

38. If the numerical value X of yarn linear density, expressed in denier is the same as that expressed in English (Ne) system, then X approximately is

(A)  24.3

(B)  48.6

(C)  72.9

(D)  97.2

Answer: (C)

39. Determine the correctness or otherwise of the following Assertion [a] and Reason [r]

[a]: Sodium chlorite is a bleaching agent for cotton.

[r]: Sodium chlorite is an effective reducing agent.

(A)  Both [a] and [r] and true and [r] is the correct reason for [a]

(B)  Both [a] and [r] are true but [r] is not the correct reason for [a]

(C)  Both [a] and [r] are false

(D)  [a] is true but [r] is false

Answer: (D)

40. Determine the correctness or otherwise of the following Assertion [a] and Reason [r]

[a]: Acrylic fibres are dyed with basic dyes in acidic medium.

[r]: In acidic medium the acrylic fibre acquires positive charge.

(A)  Both [a] and [r] and true and [r] is the correct reason for [a]

(B)  Both [a] and [r] are true but [r] is not the correct reason for [a]

(C)  Both [a] and [r] are false

(D)  [a] is true but [r] is false

Answer: (D)

41. Determine the correctness or otherwise of the following Assertion [a] and Reason [r]

[a]: Foam finishing significantly reduces the energy consumed in drying.

[r]: The specific heat of air is significantly lower than that of water.

(A)  Both [a] and [r] and true and [r] is the correct reason for [a]

(B)  Both [a] and [r] are true but [r] is not the correct reason for [a]

(C)  Both [a] and [r] are false

(D)  [a] is true but [r] is false

Answer: (B)

42. If the probability density function of a continuous random variable X is given by f(x) = ex, 0 ≤ x < ∞, the mean of random variable X is _______.

Answer: (1 to 1)

43. Assuming the step size h = 1, the numerical value of the definite integral  obtained using Trapezoidal rule (rounded off to 2 decimal places) is ______.

Answer: (0.70 to 0.75)

44. In the production of PET, diglycol terephthalate (DGT) is an intermediate. Taking the atomic weights of H = 1, C = 12, O = 16, the molecular weight of DGT is______.

Answer: (254 to 254)

45. In wet spinning of acrylic filament yarn, the volumetric flow rate of the spinning dope per spinneret hole is 0.1 cm3/min. If the surface speed at the first take up roller is 1.5 m/min and the diameter of spinneret hole is 0.02 cm, then the jet stretch (rounded off to 2 decimal places) is _______.

Answer: (0.46 to 0.48)

46. Two types of polyester staple fibers of fineness 3 and 6 denier and having the same length are mixed in a ratio of 2 : 3 by weight. The mean fibre fineness (denier) of the mix (rounded off to 2 decimal places) is _____.

Answer: (4.25 to 4.35)

47. Two rovings, each with mass CV of 10%, are fed to a ring spinning machine that adds a mass CV of 20%. The mass CV (%) of the yearn (rounded off to 2 decimal places) is _____.

Answer: (21.00 to 22.00)

48. In a drum-driven winder, the grooved drum having a width of 20 cm is rotating at 1000 rpm. If the drum makes 5 revolutions per double traverse, the traverse speed (m/min) is ______.

Answer: (80 to 80)

49. The wale constant and course constant are 4.2 and 5.04 respectively. If the loop length is 4.2 mm, then stitch density (number/cm2) is _______.

Answer: (120 to 120)

50. A cotton fibre has degree of cell wall thickening (θ) of 0.9 and perimeter of 40 μ The actual cross-sectional area of the wall (μm2) of the fibre (rounded off two 1 decimal place) is _______.

Answer: (112.0 to 117.0)

51. A fabric with mass per unit area of 250 g/m2 has flexural rigidity of 275 μN-m. The bending length (mm) of the fabric (rounded off to 2 decimal places) is______.

Answer: (46.00 to 50.00)

52. The ‘standard machine rate of loading’ of a tensile tester, working on pendulum lever principle, is 440 N/cm. As the pendulum lever swings from 30° to 45°, the ‘machine rate of loading’ (N/cm), reduces by (rounded off to 2 decimal places) ________.

Answer: (69.00 to 71.00)

53. Under a load of 500 cN, the extension of a yarn of 300 mm length is 10%. If the elastic recovery is 90%, then the length (mm) of the yarn after removal of load is _______.

Answer: (303 to 303)

54. Given that one gram mole of a gas occupies 22.4 L of volume at STP, the atomic weights of H = 1, and that of O = 16, the concentration (g/L) of hydrogen peroxide solution of 25 volume strength (rounded off to 2 decimal places) is _______.

Answer: (75.00 to 77.00)

55. The work of adhesion (WSL) depends on the surface tension (γLV) of the liquid and the contact angle (θ) formed on a surface and is expressed as γLV(1 + cos θ). The WSL for a given fabric and a liquid is reduced to 1/3rd of the original value after oil repellent treatment. If the measured contact angle of untreated fabric is 60°, the percent change in the contact angle after the treatment is ______.

Answer: (100 to 100)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...