GATE Exam 2021 Electrical Engineering (EE) Question Paper With Answer Key

GATE-2021

EE: Electrical Engineering

GA- General Aptitude

Q.1 – Q.5 Multiple Choice Question (MCQ), carry ONE mark each (for each wrong answer: – 1/3).

1. The people ___________ were at the demonstration were from all sections of society.

(A)  whose

(B)  which

(C)  who

(D)  whom

Answer: (C)

2. A transparent square sheet shown above is folded along the dotted line. The folded sheet will look like ________.

Answer: (C)

3. For a regular polygon having 10 sides, the interior angle between the sides of the polygon, in degrees, is:

(A)  396

(B)  324

(C)  216

(D)  144

Answer: (D)

4. Which one of the following numbers is exactly divisible by (1113 + 1)?

(A)  1126 + 1

(B)  1133 + 1

(C)  1139 – 1

(D)  1152 – 1

Answer: (D)

5. Oasis is to sand as island is to ________

Which one of the following options maintains a similar logical relation in the above sentence?

(A)  Stone

(B)  Land

(C)  Water

(D)  Mountain

Answer: (C)

Q.6 – Q. 10 Multiple Choice Question (MCQ), carry TWO marks each (for each wrong answer: – 2/3).

6. The importance of sleep is often overlooked by students when they are preparing for exams. Research has consistently shown that sleep deprivation greatly reduces the ability to recall the material learnt. Hence, cutting down on sleep to study longer hours can be counterproductive.

Which one of the following statements is the CORRECT inference from the above passage?

(A)  Sleeping well alone is enough to prepare for an exam. Studying has lesser benefit.

(B)  Students are efficient and are not wrong in thinking that sleep is a waste of time.

(C)  If a student is extremely well prepared for an exam, he needs little or no sleep.

(D)  To do well in an exam, adequate sleep must be part of the preparation.

Answer: (D)

7. 

In the figure shown above, each inside square is formed by joining the midpoints of the sides of the next larger square. The area of the smallest square (shaded) as shown, in cm2 is:

(A)  12.50

(B)  6.25

(C)  3.125

(D)  1.5625

Answer: (C)

8. Let X be a continuous random variable denoting the temperature measured. The range of temperature is [0, 100] degree Celsius and let the probability density function of X be f(x) = 0.01 for 0 ≤ X ≤ 100.

The mean of X is _____

(A)  2.5

(B)  5.0

(C)  25.0

(D)  50.0

Answer: (D)

9. 

The number of students passing or failing in an exam for a particular subject are presented in the bar chart above. Students who pass the exam cannot appear for the exam again. Students who fail the exam in the first attempt must appear for the exam in the following year. Students always pass the

exam in their second attempt.

The number of students who took the exam for the first time in the year 2 and the year 3 respectively, are __________.

(A)  65 and 53

(B)  60 and 50

(C)  55 and 53

(D)  55 and 48

Answer: (D)

10. Seven cars P, Q, R, S, T, U and V are parked in a row not necessarily in that order. The cars T and U should be parked next to each other. The cars S and V also should be parked next to each other, whereas P and Q cannot be parked next to each other. Q and S must be parked next to each other. R is parked to the immediate right of V. T is parked to the left of U.

Based on the above statements, the only INCORRECT option given below is:

(A)  There are two cars parked in between Q and V.

(B)  Q and R are not parked together.

(C)  V is the only car parked in between S and R.

(D)  Car P is parked at the extreme end.

Answer: (A)

Electrical Engineering (EE)

Q.1 – Q.12 Multiple Choice Question (MCQ), carry ONE mark each (for each wrong answer: – 1/3).

1. Let p and q be real numbers such that p2 + q2 = 1. The eigenvalues of the matrix  are

(A)  1 and 1

(B)  1 and -1

(C)  j and − j

(D)  pq and −pq

Answer: (B)

2. Let p(z) = z3 + (1 + j)z2 + (2 + j)z + 3, where z is a complex number. Which one of the following is true?

(A)  conjugate {p(z)} = p(conjugate{z}) for all z

(B)  The sum of the roots of p(z) = 0 is a real number

(C)  The complex roots of the equation p(z) = 0 come in conjugate pairs

(D)  All the roots cannot be real

Answer: (D)

3. Let f(x) be a real-valued function such that f'(x0) = 0 for some x0 ∈ (0, 1), and f”(x) > 0 for all x ∈ (0, 1). Then f(x) has

(A)  no local minimum in (0, 1)

(B)  one local maximum in (0, 1)

(C)  exactly one local minimum in (0, 1)

(D)  two distinct local minima in (0, 1)

Answer: (C)

4. For the network shown, the equivalent Thevenin voltage and Thevenin impedance as seen across terminals ‘ab’ is

(A)  10 V in series with 12 Ω

(B)  65 V in series with 15 Ω

(C)  50 V in series with 2 Ω

(D)  35 V in series with 2 Ω

Answer: (B)

5. Which one of the following vector functions represents a magnetic field  are unit vectors along x-axis, y-axis, and z-axis, respectively)

Answer: (A)

6. If the input x(t) and output y(t) of a system are related as y(t) = 0 max(0, x(t)), then the system is

(A)  linear and time-variant

(B)  linear and time-invariant

(C)  non-linear and time-variant

(D)  non-linear and time-invariant

Answer: (D)

7. Two discrete-time linear time-invariant systems with impulse responses h1­[n] = δ[n – 1] + δ[n+ 1] and h2[n] = δ[n] + δ[n – 1] are connected in cascade, where δ[n] is the Kronecker delta. The impulse response of the cascaded system is

(A)  δ[n – 2] + δ[n + 1]

(B)  δ[n – 1] δ[n] + δ[n + 1] δ[n – 1]

(C)  δ[n – 2] + δ[n – 1] + δ[n] + δ[n + 1]

(D)  δ[n] δ[n – 1] + δ[n – 2] δ[n + 1]

Answer: (C)

8. Consider the table given:

The correct combination that relates the constructional feature, machine type and mitigation is

(A)  P-V-X, Q-U-Z, R-T-Y

(B)  P-U-X, Q-S-Y, R-V-Z

(C)  P-T-Y, Q-V-Z, R-S-X

(D)  P-U-X, Q-V-Y, R-T-Z

Answer: (B)

9. Consider a power system consisting of N number of buses. Buses in this power system are categorized into slack bus, PV buses and PQ buses for load flow study. The number of PQ buses is NL. The balanced Newton-Raphson method is used to carry out load flow study in polar form. H, S, M, and R are sub-matrices of the Jacobian matrix J as shown below:

The dimension of the sub-matrix M is

(A)  NL × (N – 1)

(B)  (N – 1) × (N – 1 – NL)

(C)  NL × (N – 1 + NL)

(D)  (N – 1) × (N – 1 + NL)

Answer: (A)

10. Two generators have cost functions F1 and F2. Their incremental-cost characteristics are

They need to deliver a combined load of 260 MW. Ignoring the network losses, for economic operation, the generations P1 and P2 (in MW) are

(A)  P1 = P2 = 130

(B)  P1 = 160, P2 = 100

(C)  P1 = 140, P2 = 120

(D)  P1 = 120, P2 = 140

Answer: (B)

11. For the closed-loop system shown, the transfer function  is

Answer: (C)

12. Inductance is measured by

(A)  Schering bridge

(B)  Maxwell bridge

(C)  Kelvin bridge

(D)  Wien bridge

Answer: (B)

Q.13 – Q.25 Numerical Answer Type (NAT), carry ONE mark each (no negative marks).

13. Suppose the circles x2 + y2 = 1 and (x – 1)2 + (y – 1)2 = r2 intersect each other orthogonally at the point (u, v). Then u + v = ______.

Answer: (1 to 1)

14. In the given circuit, the value of capacitor C that makes current I=0 is________ μF.

Answer: (20.00 to 20.00)

15. Two single-core power cables have total conductor resistances of 0.7 Ω and 0.5 Ω, respectively, and their insulation resistances (between core and sheath) are 600 MΩ and 900 MΩ, respectively. When the two cables are joined in series, the ratio of insulation resistance to conductor resistance is _____×106.

Answer: (300 to 300)

16. In the given circuit, for voltage Vy to be zero, the value of β should be _____. (Round off to 2 decimal places).

Answer: (-3.30 to -3.20)

17. A 1 μC point charge is held at the origin of a cartesian coordinate system. If a second point charge of 10 μC is moved from (0, 10, 0) to (5, 5, 5) and subsequently to (5, 0, 0), then the total work done is ____ mJ. (Round off to 2 decimal places).

Take  in SI units. All coordinates are in meters.

Answer: (8.90 to 9.10)

18. The power input to a 500 V, 50 Hz, 6-pole, 3-phase induction motor running at 975 RPM is 40 kW. The total stator losses are 1 kW. If the total friction and windage losses are 2.025 kW, then the efficiency is __________%.

Answer: (89.50 to 90.50)

19. An alternator with internal voltage of 1 ∠δ1u and synchronous reactance of 0.4 p.u is connected by a transmission line of reactance 0.1 p.u to a synchronous motor having synchronous reactance 0.35 p.u and internal voltage of 0.85 ∠δ2 p.u. If the real power supplied by the alternator is 0.866 p.u, then (δ1 – δ2) is ____ degrees. (Round off to 2 decimal places.)

(Machines are of non-salient type. Neglect resistances.)

Answer: (59.00 to 61.00)

20. The Bode magnitude plot for the transfer function  of the circuit is as shown. The value of R is _______ Ω. (Round off to 2 decimal places.)

Answer: (0.09 to 0.11)

21. A signal generator having a source resistance of 50 Ω is set to generate a 1 kHz sinewave. Open circuit terminal voltage is 10 V peak-to-peak. Connecting a capacitor across the terminals reduces the voltage to 8 V peak-to-peak. The value of this capacitor is ______ μ (Round off to 2 decimal places.)

Answer: (2.30 to 2.50)

22. A 16-bit synchronous binary up-counter is clocked with a frequency fCLK. The two most significant bits are OR-ed together to form an output Y. Measurements show that Y is periodic, and the duration for which Y remains high in each period is 24 ms. The clock frequency fCLK is __________ MHz. (Round off to 2 decimal places.)

Answer: (2.00 to 2.10)

23. In the BJT circuit shown, beta of the PNP transistor is 100. Assume VBE = −7 V. The voltage across RC will be 5 V when R2 is ____ kΩ. (Round off to 2 decimal places.)

Answer: (16.70 to 17.70)

24. In the circuit shown, the input Vi is a sinusoidal AC voltage having an RMS value of 230 V ±20%. The worst-case peak-inverse voltage seen across any diode is ________ V. (Round off to 2 decimal places.).

Answer: (389 to 391)

25. In the circuit shown, a 5 V Zener diode is used to regulate the voltage across load R0. The input is an unregulated DC voltage with a minimum value of 6 V and a maximum value of 8 V. The value of RS is 6 Ω. The Zener diode has a maximum rated power dissipation of 2.5 W. Assuming the Zener diode to be ideal, the minimum value of R0 is _______ Ω.

Answer: (29.00 to 31.00)

Q.26 – Q.37 Multiple Choice Question (MCQ), carry TWO mark each (for each wrong answer: – 2/3).

26. In the open interval (0, 1) , the polynomial p(x) = x4 – 4x3 + 2 has

(A)  two real roots

(B)  one real root

(C)  three real roots

(D)  no real roots

Answer: (B)

27. Suppose the probability that a coin toss shows “head” is p, where 0 < p < 1. The coin is tossed repeatedly until the first “head” appears. The expected number of tosses required is

(A)  p/(1 – p)

(B)  (1 – p)/p

(C)  1/p

(D)  1/p2

Answer: (C)

28. Let (−1 – j), (3 – j), (3 + j) and (−1 + j) be the vertices of a rectangle C in the complex plane. Assuming that C is traversed in counter-clockwise direction, the value of the contour integral  is

(A)  jπ/2

(B)  0

(C)  −jπ/8

(D)  jπ/16

Answer: (C)

29. In the circuit, switch ‘S’ is in the closed position for a very long time. If the switch is opened at time t = 0, then iL (t) in amperes, for t ≥ 0 is

(A)  8e10t

(B)  10

(C)  8 + 2e10t

(D)  10(1 − e2t)

Answer: (C)

30. The input impedance, Zin(s), for the network shown is

(A) 

(B)  6s + 4

(C)  7s + 4

(D) 

Answer: (A)

31. The causal signal with z-transform z2(z – a)2 is (u[n] is the unit step signal)

(A)  a2nu[n]

(B)  (n+1)anu[n]

(C)  n1anu[n]

(D)  n2anu[n]

Answer: (B)

32. Let f(t) be an even function, i.e. f(−t) = f(t) for all t. Let the Fourier transform of f(t) be defined as  Suppose  for all ω, and F(0) = 1. Then

(A)  f(0) < 1

(B)  f(0) > 1

(C)  f(0) = 1

(D)  f(0) = 0

Answer: (A)

33. In a single-phase transformer, the total iron loss is 2500 W at nominal voltage of 440 V and frequency 50 Hz. The total iron loss is 850 W at 220 V and 25 Hz. Then, at nominal voltage and frequency, the hysteresis loss and eddy current loss respectively are

(A)  1600 W and 900 W

(B)  900 W and 1600 W

(C)  250 W and 600 W

(D)  600 W and 250 W

Answer: (B)

34. In the figure shown, self-impedances of the two transmission lines are 1.5j p.u each, and Zm = 0.5j p.u is the mutual impedance. Bus voltages shown in the figure are in p.u. Given that δ > 0, the maximum steady-state real power that can be transferred in p.u from Bus-1 to Bus-2 is

(A)  |E||V|

(B)  |E||V|/2

(C)  2|E||V|

(D)  3|E||V|/2

Answer: (A)

35. A 3-Bus network is shown. Consider generators as ideal voltage sources. If rows 1, 2 and 3 of the YBus matrix correspond to Bus 1, 2 and 3, respectively, then YBus of the network is

Answer: (C)

36. Suppose IA, IB and IC are a set of unbalanced current phasors in a three- phase system. The phase-B zero-sequence current IB0 = 0.1∠0°u. If phase-A current IA = 1.1∠0° p.u and phase-C current IC = (1∠120° + 0.1)p.u, then IB in p.u is

(A)  1∠240° − 0.1∠0°

(B)  1.1∠240° − 0.1∠0°

(C)  1.1∠−120° + 0.1∠0°

(D)  1∠−120° + 0.1∠0°

Answer: (D)

37. A counter is constructed with three D flip-flops. The input-output pairs are named (D0, Q0), (D1, Q1), and (D2, Q2), where the subscript 0 denotes the least significant bit. The output sequence is desired to be the Gray-code sequence 000, 001, 011, 010, 110, 111, 101, and 100, repeating periodically. Note that the bits are listed in the Q2 Q1 Q0 The combinational logic expression for D1 is

Answer: (C)

Q.38 – Q.55 Numerical Answer Type (NAT), carry TWO mark each (no negative marks).

38. Let A be a 10 × 10 matrix such that A5 is a null matrix, and let I be the 10 × 10 identity matrix. The determinant of A + I is _______.

Answer: (1 to 1)

39. A three-phase balanced voltage is applied to the load shown. The phase sequence is RYB. The ratio  is ________.

Answer: (1 to 1)

40. In the given circuit, for maximum power to be delivered to RL, its value should be _________ Ω. (Round off to 2 decimal places.)

Answer: (1.40 to 1.42)

41. One coulomb of point charge moving with a uniform velocity  m/s enters the region x ≥ 0 having a magnetic flux density  The magnitude of force on the charge at x = 0+ is _______ N.

( are unit vectors along x-axis, y-axis, and z-axis, respectively.)

Answer: (100 to 100)

42. Consider a large parallel plate capacitor. The gap d between the two plates is filled entirely with a dielectric slab of relative permittivity 5. The plates are initially charged to a potential difference of V volts and then disconnected from the source. If the dielectric slab is pulled out completely, then the ratio of the new electric field E2 in the gap to the original electric field E1 is __________.

Answer: (5 to 5)

43. Consider a continuous-time signal x(t) defined by x(t) = 0 for |t| > 1, and x(t) = 1 – |t| for |t| ≤ Let the Fourier transform of x(t) be defined as The maximum magnitude of X(ω) is______.

Answer: (1 to 1)

44. A belt-driven DC shunt generator running at 300 RPM delivers 100 kW to a 200 V DC grid. It continues to run as a motor when the belt breaks, taking 10 kW from the DC grid. The armature resistance is 0.025 Ω, field resistance is 50 Ω, and brush drop is 2 V. Ignoring armature reaction, the speed of the motor is _____________ RPM. (Round off to 2 decimal places.)

Answer: (273.00 to 277.00)

45. An 8-pole, 50 Hz, three-phase, slip-ring induction motor has an effective rotor resistance of 0.08 Ω per phase. Its speed at maximum torque is 650 RPM. The additional resistance per phase that must be inserted in the rotor to achieve maximum torque at start is __________ Ω. (Round off to 2 decimal places.) Neglect magnetizing current and stator leakage impedance. Consider equivalent circuit parameters referred to stator.

Answer: (0.50 to 0.54)

46. Consider a closed-loop system as shown . is the plant transfer function and Gc(s) = 1 is the compensator. For a unit-step input, the output response has damped oscillations. The damped natural frequency is ________________ rad/s. (Round off to 2 decimal places.)

Answer: (10.80 to 11.00)

47. In the given figure, plant  and compensator  The external disturbance input is D(s). It is desired that when the disturbance is a unit step, the steady-state error should not exceed 0.1 unit. The minimum value of K is ________. (Round off to 2 decimal places.)

Answer: (9.50 to 9.60)

48. The waveform shown in solid line is obtained by clipping a full-wave rectified sinusoid (shown dashed). The ratio of the RMS value of the full- wave rectified waveform to the RMS value of the clipped waveform is _____. (Round off to 2 decimal places.)

Answer: (1.20 to 1.23)

49. The state space representation of a first-order system is given as

where, x is the state variable, u is the control input and y is the controlled output. Let u x =−K be the control law, where K is the controller gain. To place a closed-loop pole at −2, the value of K is ___________.

Answer: (1 to 1)

50. An air-core radio-frequency transformer as shown has a primary winding and a secondary winding. The mutual inductance M between the windings of the transformer is ______ μ (Round off to 2 decimal places.)

Answer: (50.00 to 52.00)

51. A 100 Hz square wave, switching between 0 V and 5 V, is applied to a CR high-pass filter circuit as shown. The output voltage waveform across the resistor is 6.2 V peak-to-peak. If the resistance R is 820 Ω, then the value C is _____ μ (Round off to 2 decimal places.)

Answer: (12.30 to 12.60)

52. A CMOS Schmitt-trigger inverter has a low output level of 0 V and a high output level of 5 V. It has input thresholds of 1.6 V and 2.4 V. The input capacitance and output resistance of the Schmitt-trigger are negligible. The frequency of the oscillator shown is _______ Hz. (Round off to 2 decimal places.)

Answer: (3150.00 to 3170.00)

53. Consider the boost converter shown. Switch Q is operating at 25 kHz with a duty cycle of 0.6. Assume the diode and switch to be ideal. Under steady-state condition, the average resistance Rin as seen by the source is ______ Ω. (Round off to 2 decimal places.)

Answer: (1.55 to 1.65)

54. Consider the buck-boost converter shown. Switch Q is operating at 25 kHz and 0.75 duty-cycle. Assume diode and switch to be ideal. Under steady- state condition, the average current flowing through the inductor is_______ A.

Answer: (24 to 24)

55. A single-phase full-bridge inverter fed by a 325 V DC produces a symmetric quasi-square waveform across ‘ab’ as shown. To achieve a modulation index of 0.8, the angle θ expressed in degrees should be ________. (Round off to 2 decimal places.)

(Modulation index is defined as the ratio of the peak of the fundamental component of vab to the applied DC value.)

Answer: (50.00 to 52.00)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...