GATE Exam 2022 Engineering Sciences (XE) Question Paper With Answer Key

GATE-2022

XE: Engineering Science

General Aptitude

Q.1 – Q.5 Carry ONE mark each.

1. The movie was funny and I _________.

(A) could help laughing

(B) couldn’t help laughed

(C) couldn’t help laughing

(D) could helped laughed

Answer: (C)

2. 

What is the value of 

(A) 0.75

(B) 1.25

(C) 2.25

(D) 3.25

Answer: (B)

3. Both the numerator and the denominator of 3/4 are increased by a positive integer, x, and those of 15/17 are decreased by the same integer. This operation

results in the same value for both the fractions.

What is the value of x?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Answer: (C)

4. A survey of 450 students about their subjects of interest resulted in the following outcome.

• 150 students are interested in Mathematics.

• 200 students are interested in Physics.

• 175 students are interested in Chemistry.

• 50 students are interested in Mathematics and Physics.

• 60 students are interested in Physics and Chemistry.

• 40 students are interested in Mathematics and Chemistry.

• 30 students are interested in Mathematics, Physics and Chemistry.

• Remaining students are interested in Humanities.

Based on the above information, the number of students interested in Humanities is

(A) 10

(B) 30

(C) 40

(D) 45

Answer: (D)

5. 

For the picture shown above, which one of the following is the correct picturerepresenting reflection with respect to the mirror shown as the dotted line?

Answer: (A)

Q.6 – Q.10 Carry TWO marks each.

6. In the last few years, several new shopping malls were opened in the city. The total number of visitors in the malls is impressive. However, the total revenue generated through sales in the shops in these malls is generally low.

Which one of the following is the CORRECT logical inference based on the information in the above passage?

(A) Fewer people are visiting the malls but spending more

(B) More people are visiting the malls but not spending enough

(C) More people are visiting the malls and spending more

(D) Fewer people are visiting the malls and not spending enough

Answer: (B)

7. In a partnership business the monthly investment by three friends for the first six months is in the ratio 3: 4: 5. After six months, they had to increase their monthly investments by 10%, 15% and 20%, respectively, of their initial monthly investment. The new investment ratio was kept constant for the next six months.

What is the ratio of their shares in the total profit (in the same order) at the end of the year such that the share is proportional to their individual total investment over the year?

(A) 22 : 23 : 24

(B) 22 : 33 : 50

(C) 33 : 46 : 60

(D) 63 : 86 : 110

Answer: (D)

8. Consider the following equations of straight lines:

Line L1: 2x− 3y= 5

Line L2: 3x+ 2y= 8

Line L3: 4x− 6y= 5

Line L4: 6x− 9y= 6

Which one among the following is the correct statement?

(A) L1 is parallel to L2 and L1 is perpendicular to L3

(B) L2 is parallel to L4 and L2 is perpendicular to L1

(C) L3 is perpendicular to L4 and L3 is parallel to L2

(D) L4 is perpendicular to L2 and L4 is parallel to L3

Answer: (D)

9. Given below are two statements and four conclusions drawn based on the statements.

Statement 1: Some soaps are clean.

Statement 2: All clean objects are wet.

Conclusion I: Some clean objects are soaps.

Conclusion II: No clean object is a soap.

Conclusion III: Some wet objects are soaps.

Conclusion IV: All wet objects are soaps.

Which one of the following options can be logically inferred?

(A) Only conclusion I is correct

(B) Either conclusion I or conclusion II is correct

(C) Either conclusion III or conclusion IV is correct

(D) Only conclusion I and conclusion III are correct

Answer: (D)

10. An ant walks in a straight line on a plane leaving behind a trace of its movement. The initial position of the ant is at point P facing east.

The ant first turns 72° anticlockwise at P, and then does the following twosteps in sequence exactly FIVE times before halting.

(1)moves forward for 10 cm.

(2) turns 144° clockwise.

The pattern made by the trace left behind by the ant is

Answer: (C)

Engineering Sciences

XE-A

Q.11 – Q.17 Carry ONE mark Each

11. The value of  is

(A) 0

(B) 4

(C) 5

(D) 6

Answer: (C)

12. Let ℂ = {z = x + iy : x and y are real numbers, i = √−1} be the set of complex numbers. Let the function f(z) = u(x, y) + iv(x, y) for z = x + iy ∈ℂ be analytic in ℂ, where

u(x, y) = xy3 – yx3 and 

If f′(z) denotes the derivative of f(z), then

(A) |f′ (−1 + i)|2 = 1

(B) |f′(−1 + i)|2 = 7

(C) |f′(−1 + i)|2 = 8

(D) |f′(−1 + i)|2 = 10

Answer: (C)

13. If the partial differential equation

is parabolic on the circle (x – a)2 + (y – b)2 = r2, then the values of a, b and r are given by

(A) a = 1, b = 2, r = 1

(B) a = −1, b = 2, r = 1

(C) a = 1, b = −2, r = 1

(D) a = −1, b = −2, r = 1

Answer: (B)

14. Let Γ be the positively oriented circle x2 + y2 = 9 in the xy-plane. If

whereα is a real constant, then α is equal to ________.

Answer: (36 to 36)

15. Let y1 (x) and y2(x) be two linearly independent solutions of

Let W(y1,  y2) (x) denote the Wronskian of y1(x) and y2(x) at x.

If W(y1, y­2) (1) = 1 then W(y1, y2) (2) is equal to______.

Answer: (4 to 4)

16. Let  Then the sum of the geometric multiplicities of the distinct eigenvalues of A is equal to ________.

Answer: (2 to 2)

17. In a cosmopolitan city, the population comprises of 30% female and 70% male. Suppose that 5% of female and 30% of male in the population are foreigners. A person is selected at random from this population. Given that the selected person is a foreigner, the probability that the person is a female is ________ (round off to three decimal places).

Answer: (0.066 to 0.068)

Q.18 – Q.21 Carry TWO marks Each

18. Let f: (0, ∞) →ℝ be the continuous function such that  x > 0, where  for all x > 0. Then f(2) is equal to

(A) 2 + loge 2

(B) 2 – loge 2

(C) 2 + loge 4

(D) 2 – loge 4

Answer: (C)

19. Let A and B be n × n matrices with real entries.

Consider the following statements:

P: If A is symmetric then rank(A) = Number of nonzero eigenvalues (counting multiplicity) of A.

Q: If AB = 0 then rank(A) +rank (B)≤ n.

Then

(A) both P and Q are TRUE

(B) P is TRUE and Q is FALSE

(C) P is FALSE and Q is TRUE

(D) both P and Q are FALSE

Answer: (A)

20. Let f :ℝ2→ℝ be given by f(x, y) = 4xy – 2x2 – y4 + 1. The number of critical points where f has local maximum is equal to ________.

Answer: (2 to 2)

21. If the quadrature rule  where α, β, γ are real constants, is exact for all polynomials of degree ≤ 3, then γ + 3(α2 + β2) + (α3 + β3) is equal to _______.

Answer: (3 to 3)

Fluid Mechanics: XE-B

(Q.22 – Q.30 Carry ONE mark Each)

22. A heavy horizontal cylinder of diameter D supports a mass of liquid having density ρ as shown in the figure. Find out the vertical component of force exerted by the liquid per unit length of the cylinder if g is the acceleration due to gravity.

Answer: (B)

23. The figure shows the developing zone and the fully developed region in a pipe flow where the steady flow takes place from left to right. The wall shear stress in the sections A, B, C, and D are given byτA, τB, τC,  and τD, respectively. Select the correct statement.

(A) τAB

(B) τBA

(C) τCB

(D) τCD

Answer: (A)

24. The left hand column lists some non-dimensional numbers and the right hand column lists some physical phenomena. Indicate the correct combination

(A) 1-iii, 2-i, 3-ii, 4-iv

(B) 1-i, 2-ii, 3-iv, 4-iii

(C) 1-iv, 2-iii, 3-iv, 4-iii

(D) 2-iv, 1-iii, 3-ii, 4-i

Answer: (A)

25. As temperature increases

(A) the dynamic viscosity of a gas increases.

(B) the dynamic viscosity of a liquid decreases.

(C) the dynamic viscosity of a liquid does not change.

(D) the dynamic viscosity of a gas decreases.

Answer: (A, B)

26. Which of the following statement(s) regarding a venturimeter is/are correct?

(A) In the direction of flow, it consists of a converging section, a throat, and adiverging section.

(B) In the direction of flow, it consists of a diverging section, a throat, and aconverging section.

(C) It is used for flow measurement at a very low Reynolds number.

(D) Pressure tappings are provided just upstream of the venturimeter and at the throat.

Answer: (A, D)

27. Which of the following statement(s) is/are true for streamlines in a steady incompressible flow?

(A) Two streamlines cannot intersect each other.

(B) Flow rate increases between two diverging streamlines.

(C) Flow rate decreases between two diverging streamlines.

(D) Stream function has a constant value along a streamline.

Answer: (A, D)

28. A flow has a velocity potential given by ϕ = Ax3 where ‘A’ is a non-zero constant. Which of the following statement(s) is/are true about the flow?

(A) The flow is incompressible.

(B) The flow is irrotational.

(C) The flow has local acceleration.

(D) The flow has convective acceleration.

Answer: (B, D)

29. A boundary layer develops due to a two-dimensional steady flow over a horizontal flat plate. Consider a vertical line away from the leading edge which extends from the wall to the edge of the boundary layer. Which of the following quantity/quantities is/are not constant along the vertical line? u and v represent the components of velocity in the direction along the plate and normal to it, respectively and x is taken along the length of the plate while p is the pressure. Neglect body forces.

(A) u

(B) ∂u/∂x

(C) v

(D) p

Answer: (A, B, C)

30. A 10 kg mass placed on an infinitely long horizontal massless flat platform is to be supported by a steady vertical water jet as shown in the figure. The diameter of the jet is 5 cm. What minimum average velocity is required to hold the mass in place?

Assume ρwater = 1000 kg/m3 and π = 3.14. Neglect friction. (Round off to two decimal places)

Answer: (6.95 to 7.20)

Q.31 – Q.43 Carry TWO marks Each

31. Consider an inviscid flow through a smooth pipe which has a pitot-static tube arrangement as shown. Find the centre-line velocity in the pipe. Consider that the density of the fluid is 1000 kg/m3, acceleration due to gravity is 10 m/s2, and the specific gravity of the manometric fluid is 11.

(A) 2 m/s

(B) 3m/s

(C) 5m/s

(D) 7m/s

Answer: (A)

32. The speed of propagation, c, of a capillary wave depends on the density of the fluid, ρ, the wavelength of the wave, λ, and the surface tension, σ. If the density and wavelength remain constant, halving the surface tension would lead to a new velocity, c’, given by

(A) c’ = 2c

(B) c’ = √2c

(C) c’ = c/√2

(D) c’ = c

Answer: (C)

33. A two-dimensional flow field is described by a combination of a source of strength m at the origin and a uniform flow, U, in the positive x-direction such that the velocity potential is given by

The stagnation streamline is shown in the figure. Find the distance aa’.

(A) m/U

(B) 2m/U

(C) 8m/U

(D) m/2U

Answer: (D)

34. A typical boundary layer over a flat plate has a linear velocity profile with zero velocity at the wall and free stream velocity, U, at the outer edge of the boundary layer. What is the ratio of the momentum thickness to the thickness of the boundary layer?

(A) 1/2

(B) 1/4

(C) 1/6

(D) 1/3

Answer: (C)

35. Identify the configuration(s) in which steady two-dimensional internal flow may show boundary layer separation if the flow direction is left to right.

Answer: (C, D)

36. Consider steady fully developed flow of a liquid through two large horizontal flat parallel plates separated by a distance of 2 mm. One of the plate is fixed and the other plate moves at a speed of 0.5 m/s. What is the magnitude of the pressure gradient (in Pa/m) in the direction of the flow required to ensure that the net flow through the plates is zero?

Dynamic viscosity of the liquid is 5× 104 Ns/m2

(Round off to the nearest integer)

Answer: (374 to 376)

37. Consider two-dimensional turbulent flow of air over a horizontal flat plate of length 1 m. Skin friction coefficient at a length x from the leading edge of the plate is obtained as:

where, Rex is the local Reynolds number.

Find out the drag force per unit width (in N/m2) on the plate if the free stream air velocity is 10 m/s.

Density and dynamic viscosity of air are given as 1.2 kg/m3 and 1.83 × 105 N-s/m2,respectively.

(Round off to three decimal places)

Answer: (MTA)

38. For an inviscid fluid with density 1 kg/m3, the Cartesian velocity field is given as:

u = (−2x + y)ti + (2x + y) tj m/s

Neglecting the body forces, find the magnitude of pressure gradient in (Pa/m) at (x, y) = (1 m, 1 m) at t = 1s.

(Round off to two decimal places)

Answer: (5.60 to 5.70)

39. Consider a lawn sprinkler with horizontal arms of radius, a = 10 cm which has water introduced vertically through the centre, as shown in the figure. The exit area of the jet is 25 cm2 and the jet velocity is 1 m/s. The water is ejected orthogonal to the sprinkler arm and the jet makes an angle of 60° with the horizontal plane. Find the torque (in N-m) required to hold the sprinkler stationary.

Consider water density 1000 kg/m3. Neglect the effects of friction and gravity.

(Round off to two decimal places)

Answer: (0.24 to 0.26)

40. A wooden cylinder (specific gravity = 0.6) of length L and diameter D floats in water (density 1000 kg/m3). Find out the minimum value of D/L for which the cylinder floats with its axis vertical.

(Round off to three decimal places)

Answer: (1.380 to 1.390)

41. Consider a cart of mass 10 kg placed on an inclined plane (angle of inclination 60° with horizontal) as shown in the figure. A turning vane of negligible weight is mounted on the cart. A horizontal steady water jet is issued from a stationary nozzle of area 0.1 m2 and strikes the turning vane as shown in the figure. The vane turns the jet downward parallel to the inclined plane. Find out the minimum jet velocity (in m/s) which will not allow the cart to come down. Neglect friction, consider density of water = 1000 kg/m3 and acceleration due to gravity = 10 m/s2. (Round off to two decimal places)

Answer: (0.74 to 0.78)

42. A siphon is used to drain out water (density 1000 kg/m3) from a tank as shown in the figure. What can be the maximum height z (in meter) of the point C?

Consider acceleration due to gravity = 10 m/s2, pressure at point A = 101 kPa, vapour pressure of water = 29.5 kPa and neglect friction.

(Round off to two decimal places)

Answer: (5.1 to 5.2)

43. The horizontal belt of negligible weight shown in the figure moves with a steady velocity (V) of 2.5 m/s and skims over the top surface of an oil-film of depth h = 3 cm. The length (L) and width (b) of the belt are, respectively, 2 m and 60 cm. Find the viscosity of the oil (in Pa-s), given that the minimum power required to move the belt is 100 W. Neglect the end effects. (Round off to two decimal places)

Answer: (0.39 to 0.41)

Materials Science XE-C

Q.44 – Q.52 Carry ONE mark Each

44. Number of atoms per unit area of the (110) plane of a body centered cubic crystal, with lattice parameter ‘a’, is

(A) 1/a2

(B) √2/a2

(C) 1/√3a2

(D) 1/√2a2

Answer: (B)

45. Match the following materials with their corresponding bonding types.

(A) P – 4; Q – 2; R – 3; S – 1

(B) P – 3; Q – 4; R – 2; S – 1

(C) P – 3; Q – 2; R – 1; S – 4

(D) P – 3; Q – 1; R – 4; S – 2

Answer: (C)

46. In an ideal rubber, the primary factor responsible for elasticity up to small strains is

(A) Change in both enthalpy and entropy

(B) Change in enthalpy, but no change in the entropy

(C) No change in enthalpy, but change in the entropy

(D) Neither a change in enthalpy, nor a change in the entropy

Answer: (C)

47. Which one of the following statements is true for an intrinsic semiconductor?

(A) Electrical conductivity increases with increasing temperature and pressure

(B)  Electrical conductivity increases with increasing temperature and decreasing pressure

(C)  Electrical conductivity increases with decreasing temperature and increasing pressure

(D) Electrical conductivity increases with decreasing temperature and pressure

Answer: (A)

48. A differential scanning calorimetry (DSC) experiment tracks the heat flow into or out of a system as a function of temperature. If the experiments given in the options below are performed at 1 atmospheric pressure, then in which case will the DSC thermogram exhibit a spike, either upward or downward?

(A) Heating 10 mg of pure Cu from 323 K to 673 K

(B) Cooling pure water from 323 K to 278 K

(C) Heating pure ice from 263 K to 284 K

(D) Cooling a Pb-Sn alloy at the eutectic composition from 323 K to 273 K

Answer: (C)

49. Which one of the following solvent environments will likely result in swelling of solid polystyrene?

(A) 0.1 M NaOH in H2O

(B) HCl (aq.) of pH = 6

(C) Distilled water

(D) Benzene

Answer: (D)

50. Vickers microhardness (HV) of a ductile material A is higher than another ductile material B. Which of the following is/are true?

(A) Young’s modulus of A is greater than B

(B) Yield strength of A is greater than B

(C) Scratch resistance of A is greater than B

(D) Ductility of A is greater than B

Answer: (B, C)

51. The enthalpy required to create an oxygen vacancy in CeO2 is 4 eV. The number

of oxygen vacancies present per mole of CeO2 at 1000 K is _________.

(Round off to the nearest integer)

Given:

NA :Avogadro’s number = 6.02 × 1023 mole1

kB : Boltzmann’s constant = 8.62 × 105 eV/K

Answer: (4232 to 4249)

52. An electrochemical reaction is known to occur at +4.50 V against a Li+/Li reference electrode. The potential of the same reaction against a Zn2+/Zn reference electrode is __________ V. (Round off to two decimal places).

Given:

E0 (Li+/Li) = −3.04 V versus Standard Hydrogen Electrode

E0 (Zn2+/Zn) = −0.77 V versus Standard Hydrogen Electrode

Answer: (2.20 to 2.30)

Q.53 – Q.65 Carry TWO marks Each

53. For a binary system at constant pressure, there are two types of invariant reactions:

(i) α ↔ β + γ

(ii) α + β ↔ γ

Analogously, how many different types of invariant reactions may exist under

variable temperature and pressure, for a binary system?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Answer: (C)

54. For a glass marginally below its glass transition temperature, which one of the following statements is true?

(A) Glass has higher enthalpy than both the corresponding crystalline and liquid phases

(B) Glass has lower enthalpy than both the corresponding crystalline and liquid phases

(C) Glass has higher entropy than the corresponding crystalline phase and lower entropy than the corresponding liquid phase

(D) Glass has lower entropy than the corresponding crystalline phase and higher entropy than the corresponding liquid phase

Answer: (C)

55. Which one of the following samples of high-purity aluminium (Al) single crystal will plastically yield at the lowest applied load under ambient conditions? Loading axis is along the direction shown in the schematic.

(A) (i)

(B) (ii)

(C) (iii)

(D) (iv)

Answer: (D)

56. Refer to the schematic shown. Two dog-bone samples, labelled 1 and 2, of a Cualloy are tested under tension at room temperature to points “E” and “P”, respectively. Subsequently, they are unloaded completely and metallographically polished. Brinell hardness testing was performed in the gauge section of the samples. Which one of the following can be inferred about the measured Brinell hardness number (BHN)?

(A) BHN of 1 > BHN of 2

(B) BHN of 1 = BHN of 2

(C) BHN of 1 < BHN of 2

(D) A conclusion about BHN of samples 1 and 2 cannot be made, with the provided information

Answer: (C)

57. During the ageing of a homogenized Al-Cu alloy (1 to 4 wt.% Cu) below the GP zone solvus, hardness of the alloy:

(A) increases monotonically

(B) decreases monotonically

(C) first increases and then decreases

(D) first decreases and then increases

Answer: (C)

58. A student aims to deposit a thin metallic film on SiO2 substrate, with an adhesion layer between the metal film and substrate, in a contiguous planar fashion. Island type of growth must be avoided. The student performs an extensive optimization exercise. Which one of the following steps is in the right direction?

(A) Choose a metallic adhesion layer with very low interfacial energy with the deposited thin film

(B) Choose a metallic adhesion layer with very low interfacial energy with SiO2,irrespective of its interaction with metal film to be deposited

(C) Increase the substrate temperature and decrease the deposition rate

(D) Use intermittent stages of deposition followed by annealing

Answer: (A)

59. For a diffusional transformation (i.e., growth of β precipitates in an α matrix), which of the following is/are true with increasing degree of undercooling?

(A) Rate of transformation first increases and then decreases

(B) Rate of transformation first decreases and then increases

(C) Thermodynamic driving force increases monotonically

(D) Mobility of atoms in α matrix remains unchanged

Answer: (A, C)

60. A two-phase (α + β) mixture of an A-B binary system has the following properties:

(i) Phase α has equal weight percentages of A and B.

(ii) Phase β has twice the mole fraction of A compared to B.

(iii) The two-phase mixture has equal amounts of α and β.

(iv) Atomic mass of A is twice that of B.

The mole fraction of A in the resultant two-phase mixture is _________.(Round off to one decimal)

Answer: (0.5 to 0.5)

61. It is known that component A diffuses into a solid to a depth of 10 μm in 1 hour at 300 K. Treat diffusion in one dimension. The time taken for A to diffuse to the same depth at 600 K is ________ seconds. (Round off to 1 decimal).

Diffusivity of A in the solid is given by

DA0 : Diffusivity coefficient

Ea : Activation energy = 0.3 eV

kB : Boltzmann’s constant = 8.62 × 10−5 eV/K

T : Absolute temperature

Answer: (9.7 to 11.2)

62. A spherical β particle nucleates from the α matrix on a non-deformable substrate δ, forming a contact angle of θ as shown in the schematic.

The value of  is _________. (Round off to three decimal places)

∆G*hom = Gibbs free energy change at the critical radius for homogeneous nucleation

∆G*het = Gibbs free energy change at the critical radius for heterogeneous nucleation

α-β interfacial energy = 0.4 J/m2

α-δ interfacial energy = 0.3 J/m2

β-δ interfacial energy = 0.02 J/m2

Answer: (0.057 to 0.062)

63. The resistivity of a pure semiconductor at 298 K is 3000 Ωm. Assume that the number of electrons excited (ne) across the band gap is given by the relation

NA :Avogadro’s number = 6.02×1023 mole1

kB :Boltzmann’s constant = 8.62× 105 eV/K

T: Absolute temperature

Mobility of electrons in the semiconductor = 0.14 m2/(V s)

Mobility of holes in the semiconductor = 0.06 m2/(V s)

Absolute charge of an electron = 1.60×1019 C

The band gap (Eg) of the semiconductor is ________ eV.(Round off to two decimals)

Answer: (0.45 to 0.47)

64. A new glass material is developed to minimize the transmission of the light through the window with glass panel of thickness 5 mm. The refractive index of the glass material is 1.5 and the absorption coefficient can be changed from 0.3 cm-1 to 1 cm-1. In the given range of absorption coefficients, the ratio of the maximum to the minimum fraction of the light coming out of the other side of the glass panel is ________. (Round off to two decimal places)

Answer: (1.40 to 1.43)

65. The third peak in the X-ray diffraction pattern of a face-centered cubic crystal is at 2θ value of 45°, where 2θ is the angle between the incident and reflected rays. The wavelength of the monochromatic X-ray beam is 1.54 Å. Considering first-order reflection, the lattice parameter of the crystal is _________ Å. (Round off to two decimal places)

Answer: (5.64 to 5.73)

Solid Mechanics XE-D

Q.66 – Q.74 Carry ONE mark Each

66. A force F is applied at an angle θ = 30° on an elastic column as shown in the figure. E and I are respectively the Young’s modulus and area moment of inertia. The smallest magnitude of 𝐹 needed to cause buckling is

Answer: (A)

67. The shear stress due to a transverse shear force in a linear elastic isotropic beam of rectangular cross-section

(A) varies linearly along the depth in the transverse direction of the beam

(B) is zero at the neutral axis

(C) is maximum at the neutral axis

(D) remains constant along the depth in the transverse direction of the beam

Answer: (C)

68. A massless semicircular rod held fixed at end A is in the xy-plane, as shown in the figure. A force P along the negative z direction is acting at point B on the rod. The unit vectors along x, y and z directions are denoted respectively as i, j and k. Due to the applied force P, the cross-section of the rod at point D will be subjected to

(A) a twisting moment PR(1 – cos θ), a bending moment PR sin θ j, and a shear force –P k

(B) a twisting moment PR(1 – sin θ) i, a bending moment PR cos θ j, and a shear force P k

(C) a twisting moment PR(cos θ – 1) i, a bending moment –PR sin θ j, and a shear force –P k

(D) a twisting moment PR sin θ i, a bending moment PR(1 – cos) θ j, and a shear force P k

Answer: (A)

69. In the truss shown in the figure, all the members are pin jointed to each other. The members AB, BD, DE and DC have the same length. For the given loading, which of the following is the correct statement?

(A) BD is a zero-force member, and AB and ED are in compression

(B) AB is in tension, ED is in compression, and BD is a zero-force member

(C) AB and DC are in tension, and BC is in compression

(D) ED is in tension, and DC and BC are in compression

Answer: (B)

70. End B of the 2 m long rigid rod AB is constrained to move horizontally in the slot as shown in the figure and has a velocity of 1.0 i m/s. The angular velocity of the rod at the instant shown is 2 rad/s. The unit vectors along x and y directions are denoted respectively as i and j. The velocity of point A in m/s is then given by

(A) (1 – 2√3)i + 2j

(B) (1 + 2√3)i − 2j

(C) −2√3i + 2j

(D) 2√3i − 2j

Answer: (A)

71. The assembly of four masses connected by rigid mass-less rods is kept on a smooth horizontal floor as shown in the figure. Under the applied force 2F, the magnitude of angular acceleration of the assembly at the instant shown is

(A) F/mc

(B) F/2mc

(C) 2F/3mc

(D) F/3mc

Answer: (B)

72. A particle is constrained to move at a constant speed on an inclined plane (ABCD) along the curved path shown in the figure. Edges AD and BC are parallel to the y axis. The inclined plane makes an angle θ with the xy-plane. The velocity vector of the particle makes an angle ϕ with the dotted line which is parallel to edge AB. If the speed of the particle is 2 m/s, ϕ = 30°, and θ = 40°, then the z-component of the velocity of the particle in m/s is _________

(A) −132

(B)  −1.00

(C) −1.11

(D) −1.50

Answer: (C)

73. A uniform elastic rod of constant cross-section is fixed at its left end as shown in the figure. An axial force P is acting as shown. Assume that plane sections remain plane during deformation. The ratio of axial displacements at point A(x = 4L) to that at point B (x = L) is ______ (rounded off to one decimal place)

Answer: (1.9 to 2.1)

74. A thin-walled spherical pressure vessel has a mean radius of 500 mm and wall thickness of 10 mm. The yield strength of the material is 500 MPa. The internal pressure in MPa at which the spherical pressure vessel will yield according to the Tresca criterion is ____________ (rounded off to one decimal place)

Answer: (19 to 21)

Q.75 – Q.87 Carry TWO marks Each

75. The beam in the figure is subjected to a moment M0 at mid span as shown. Which of the following is the vertical reaction at B?

Answer: (A)

76. A spring-mass system having a mass m and spring constant k, placed horizontally on a foundation, is connected to a vertically hanging mass m with the help of an inextensible string. Ignore the friction in the pulleys and also the inertia of pulleys, string and spring. Gravity is acting vertically downward as shown. The natural frequency of the system in rad/s is

Answer: (D)

77. One end of a uniform rigid rod OA of length L and mass m is attached to a frictionless hinge at O. The other end of the rod is connected to the roof at B with a mass-less inextensible thread AB. Initially the rod is horizontal and at rest. The gravity is acting vertically downward as shown. Immediately after the thread AB is cut, the reaction on the rod at O is

(A) mg/4 in the positive y-direction

(B) mg/2 in the negative y-direction

(C) 3mg/4 in the negative y-direction

(D) mgin the positive y-direction

Answer: (A)

78. A circular shaft is rigidly connected to a wall at one end. The shaft has a solid portion and a hollow portion as shown in the figure. The length of each portion is L and the shear modulus of the material is G. The polar moment of inertia of the hollow portion is J and that of the solid portion is 50 J. A torque T is applied at the right most end as shown. The rotation of the section PQ is

(A) 27TL/100JG

(B)  TL/40JG

(C) 5TL/4JG

(D) 3TL/4JG

Answer: (A)

79. A rectangular plate of uniform thickness having initial length a and width b is placed between two rigid immovable walls. The temperature of the plate is increased by ∆ The plate is free to expand along the y and z directions. The mid-surface of the plate remains in the xy-plane. The Poisson’s ratio is v and the coefficient of thermal expansion is α. Assuming that the plate is initially free of stresses, the change in length of the plate after the increase in temperature is given by

(A) a(1 – v)α∆T

(B) a(1 + v)α∆T

(C) aα∆T

(D) 2aα∆T

Answer: (B)

80. A mass m = 10 kg is attached to a spring as shown in the figure. The coefficient of friction between the mass and the inclined plane is 0.25. Assume that the acceleration due to gravity is 10 m/s2 and that static and kinematic friction coefficients are the same. Equilibrium of the mass is impossible if the spring force is

(A) 30 N

(B) 45 N

(C) 60 N

(D) 75 N

Answer: (A)

81. The frame shown in the figure is subjected to a uniformly distributed load of 1000 N/m over a distance of 0.6 m. Neglecting the weight of the frame, the maximum shear force (in N) in the region between the supports A and B of the frame is ________.

Answer: (295 to 305)

82. A slider moving in a frictionless slot is connected with a linear spring OA as shown in the figure. The following is known: stiffness of the spring = 2 kN/m, mass of the slider = 10 kg, and the unstretched length of the spring = 1 m. If the slider is released from rest at A the magnitude of its velocity (in m/s) when it passes through point B is ________ (rounded off to the nearest integer)

Answer: (39 to 41)

83. A sphere A of mass 𝑚 is thrown into the air at 50 m/s along a direction tan1 (3/4) up from the horizontal. At the topmost point of its trajectory, it has a central (nonoblique) collision with another sphere B which is at rest on top of a vertical pole. Sphere B has a mass of 3m. Acceleration due to gravity is 10 m/s2. Neglect contact friction and air-resistance. If the coefficient of restitution is 0.3, then the speed (in m/s) of sphere A immediately after the collision is _______ (rounded off to one decimal place)

Answer: (0.9 to 1.1)

84. The truck shown in the figure is moving on a horizontal road at a speed of 20 m/s. It is carrying a box of mass 1000 kg, which is simply placed on the truck platform. The coefficient of friction between the truck platform and the box is 0.25. Take acceleration due to gravity as 10 m/s2. Assume uniform deceleration during braking, and the coefficients of static and kinetic friction to be the same. The shortest distance in meters in which the truck can be brought to rest without the box slipping is _______(round off to the nearest integer)

Answer: (79 to 81)

85. The stepped rod of length 2 m, shown in the figure, is fixed at both ends (A and C). The area of cross-section of portion AB is 200 mm2 and that of portion BC is 100 mm2. Force F is applied at section B such that the section is displaced by 0.1 mm in the direction of the force. Young’s modulus of the rod is 200 GPa. The applied force F in N is _______ (round off to the nearest integer)

Answer: (5990 to 6010)

86. A cantilever beam has a span of 1 m and carries a uniformly distributed load of q = 1250 N/m over a portion as shown. A force F =1000 N acts at a distance L from the fixed end. The distance L is such that the bending moment at the fixed end is zero. The beam has a rectangular cross-section of depth 20 mm and width 24 mm. For this loading, the magnitude of the maximum bending stress in the beam in MPa is _________(round off to the nearest integer)

Answer: (123 to 127)

87. The figure shows two identical mass-less beams AB and CD, each clamped at one of their ends. The left end of beam CD rests on the right end of beam AB such that the ends of the beams are just in contact. The beams are unstressed before the application of load. Assume no friction at the contact. Now, if a uniformly distributed load of 800 N/m is applied on beam CD, the bending moment at the end B of beam AB in N.m is ________ (rounded off to the nearest integer)

Answer: (148 to 152)

Thermodynamics XE (E)

Q.88 – Q.96 Carry ONE mark each

88. The energy equation for a reversible non-flow process can be expressed as δq = du + pdv, where q is the heat transfer per unit mass, u is the internal energy per unit mass, p is the pressure, and v is the mass specific volume. This energy equation is not in exact differential form. It can be made exact differential by multiplying with the following integrating factor:

(T is the absolute temperature)

(A) 1/p

(B) 1/v

(C) 1/T

(D) 1/uT

Answer: (C)

89. An air standard Diesel cycle consists of four processes: 1-2 (isentropic compression), 2-3 (constant pressure heat addition), 3-4 (isentropic expansion) and4-1 (constant volume heat rejection). T4 is the temperature (in K) attained at the end of isentropic expansion (3-4) before constant volume heat rejection. The constant volume heat rejection process (4-1) is replaced by a constant pressure heat rejection process (4a-1) such that T4a is the temperature (in K) reached at the end of isentropic expansion (3-4a), and the state point 1 remains the same. Then

(A) T4a< T4

(B) T4a> T4

(C) T4a = T4

(D) T4a = 2T4

Answer: (A)

90. Gas in a cylinder-piston device expands from state 1 ( p1,V1,T1) to state (p2,V2, T2). The expansion process is polytropic, i.e., pVn = constant, n ≠ Assuming the ideal gas behaviour, the expression for the work done, W by the system is given by

Answer: (B)

91. The temperature of the working fluid in a real heat engine cycle changes during heat addition and heat rejection processes. The maximum and minimum temperatures of the cycle are Tmax and Tmin, respectively. If ηC is the thermal efficiency of a Carnot engine operating between these temperature limits, then the thermal efficiency, η of the real heat engine satisfies the relation

(A) η > ηC

(B) η < ηC

(C) η = ηC

(D) η = 1 + ηC

Answer: (B)

92. A 1.2 m3 rigid vessel contains 8 kg of saturated liquid-vapor mixture at 150 kPa. The specific enthalpy of this mixture is ______ kJ/kg (round off to 2 decimal places).

At 150 kPa: vf = 0.001053 m3/kg, vg = 1.1594 m3/kg

hf = 467.13 kJ/kg, hg = 2693.1 kJ/kg

Answer: (750.00 to 756.00)

93. Air in a closed system undergoes a thermodynamic process from an initial temperature of 300 K to the final temperature of 400 K. The specific heat of air at constant volume, cv varies linearly with the temperature, T (in K) as

cv = (0.7 + 0.27 × 103T) kJ/(kg K).

Change in the specific internal energy of the air in the system is _______ kJ/kg

(round off to 2 decimal places).

Answer: (79.00 to 80.00)

94. A vertical cylinder-piston device contains a fixed mass of gas in equilibrium. The cross-sectional area of the piston is 0.05 m2. For 150 kPa pressure of the gas in the cylinder, the mass of the piston is _______ kg (round off to 2 decimal places). Assume that the atmospheric pressure is 100 kPa and the acceleration due to gravity is 9.81 m/s2.

Answer: (254.00 to 255.00)

95. A steam power plant operates on Rankine cycle. At certain operating condition of the plant, there is a reduction of 20% net work output (kJ/kg) as compared to 100% capacity. This reduction will cause the specific steam consumption (kg/kJ) to increase by _______% (in integer).

Answer: (25 to 25)

96. A Carnot heat pump extracts heat from the environment at 250 K, and supplies 6 kW of heat to a room which is maintained at a constant temperature TH. The heat pump requires a power input of 1 kW for its operation. Then, the temperature of the room TH is _______ K (round off to nearest integer).

Answer: (300 to 300)

Q.97 – Q.109 Carry TWO marks each

97. One of the Maxwell equations is expressed as  where s is the entropy per unit mass, v is the mass specific volume, p is the pressure, and T is the temperature. In this expression, s is a continuous function of T and v. The derivatives of s are also continuous. Let cv be specific heat capacity at constant volume for a gas. Then,  can be written as

Answer: (C)

98. The general relation among the properties x , y and z at any state point can be expressed as  If p, T and h are continuous functions and  μ is the Joule-Thomson coefficient, then  is

(A) −μcp

(B) cpT

(C) –cp/T

(D) μcp

Answer: (A)

99. An air-conditioning system consists of an insulated rigid mixing chamber designed to supply air at 24°C to a building. The mixing chamber mixes two air streams: (i) a cold air stream at 10°C and mass flow rate and (ii) a stream of fresh ambient air at 30°C and mass flow rate Assume air to be an ideal gas with constant specific heat (cp = 1.005 kJ/(kg K), γ = cp/cv = 1.4). Neglect change in kinetic and potential energies as compared to change in enthalpy. Under the steady state condition, the ratio of the mass flow rates of the two streams  is

(A) 7/3

(B) 3/7

(C) 2/7

(D) 4/7

Answer: (B)

100. An ideal gas mixture consists of 80% N2 and 20% O2 on mass basis. If the total pressure is 300 kPa, then the partial pressure of N2 (in kPa) is

(Molecular weights of N2 = 28 kg/kmol and O2 = 32 kg/kmol)

(A) 246.15

(B) 230.34

(C) 254.78

(D) 213.54

Answer: (A)

101. On the basis of the ideal gas equation and van der Waals equation, the temperatures of a gas at pressure 10 MPa and specific volume 0.005 m3/kg would be, respectively

(Assume gas constant R = 0.3 kJ/(kg K), a = 0.18 m6 kPa/kg2 and b = 0.0014 m3/kg)

(A) 166.67 K and 235.89 K

(B) 166.67 K and 206.40 K

(C) 166.67 K and 267.21 K

(D) 166.67 K and 240.90 K

Answer: (B)

102. An ideal Brayton cycle operates between maximum and minimum temperatures of T3 and T1, respectively. For constant values of T3 and T1, the pressure ratio (rp) for maximum work output is (γ is the specific heat ratio of air)

Answer: (C)

103. An insulated rigid tank of volume 10 m3 contains air initially at 1 MPa and 600 K. A valve connected to the tank is opened, and air is allowed to escape until the temperature inside the tank drops to 400 K. The temperature of the discharged air can be approximated as the average of the initial and final temperatures of the air in the tank. Neglect kinetic and potential energies of the discharged air. Assume that air behaves as an ideal gas with constant specific heat so that internal energy u = cvT and enthalpy h = cp Then, the final pressure of the air in the tank is _______ MPa (round off to 2 decimal places).

Assume cp = 1.005 kJ/(kg K), γ = cp/cv = 1.4

Answer: (0.20 to 0.24)

104. Steam enters a steam turbine at 5 MPa and 600°C, and exits as saturated vapor at 50 kPa. Under steady state condition, the turbine loses heat to the surroundings at the rate of 50 kJ per kilogram of steam flowing through the turbine. The ambient temperature is 300 K, and the heat transfer to the surroundings takes place at the outer surface of the turbine at a temperature of 450 K. The irreversibility per unit mass of steam flowing through the turbine is _______ kJ/kg (round off to 2 decimal places).

Neglect the change in kinetic and potential energies of the steam, and use the

following property values:

Super heated steam at 5 MPa, 600°C

v = 0.07870 m3/kg, u = 3273.3 kJ/kg, h = 3666.9 kJ/kg, s = 7.2605 kJ/(kg K)

Saturated vapour at 50 kPa

vg = 3.2403 m3/kg, ug = 2483.2 kJ/kg, hg = 2645.2 kJ/kg, sg = 7.5931 kJ/(kg K)

Answer: (132.00 to 134.00)

105. A heat engine receives heat at 1000 K and rejects heat to the environment at 300 K. The efficiency of the heat engine is half of the efficiency of a Carnot engine operating between the above mentioned temperature limits. The work output from the heat engine is completely used to drive a refrigerator that steadily removes heat from a cold space at 260 K at a rate of 5.2 kW, and rejects the heat to the same environment at 300 K. The COP (coefficient of performance) of the refrigerator is half of the COP of the Carnot refrigerator operating between the same temperature limits as that of the refrigerator. Then, rate of heat supplied to the heat engine is _______ kW (round off to 2 decimal places).

Answer: (4.50 to 4.65)

106. A room contains air at 25°C, 100 kPa and 80% relative humidity. If the saturation pressure of water vapor at 25°C is 3.1698 kPa, then the specific humidity of air is _______ kg of water vapor/kg of dry air (round off to 4 decimal places).

Answer: (0.0160 to 0.0165)

107. An insulated rigid container is divided into two parts by a thin partition. One part of the container contains 6 kg of saturated liquid-vapor mixture with a dryness fraction of 0.7 at 0.3 MPa. The other part contains 12 kg of saturated liquid at 0.6 MPa of the same substance. When the partition is removed and the system attains equilibrium, the final specific volume of the mixture is _______ m3/kg (round off to 2 decimal places).

Use the following property values:

At 0.3 MPa : vf = 0.001073 m3/kg, vg = 0.60582 m3/kg

At 0.6 MPa :vf = 0.001101 m3/kg, vg = 0.31560 m3/kg

Answer: (0.13 to 0.15)

108. During a steady state air-conditioning process, air enters a heating section at 15°C with 40% relative humidity and leaves at 30° Assuming the heating process takes place at 100 kPa, the relative humidity of the air at exit is ______ % (round off to nearest integer).

Saturation pressures of water vapor at 15°C and 30°C are 1.7057 kPa and 4.2469kPa respectively.

Answer: (15 to 17)

109. Steam enters a steam turbine at 10 MPa and 600°C with a mass flow rate of 16 kg/s. The steam exits the turbine as saturated vapor at 10 kPa. Under steady state condition, the turbine generates 16.2 MW power. If the ambient temperature is 25°C, the rate of entropy generation in the turbine is _______ kW/K (round off to 2 decimal places).

Neglect the change in kinetic and potential energies of the steam, and use the

following property values:

Super heated steam at 10 MPa, 600°C

v = 0.03837 m3/kg, u = 3241.68 kJ/kg, h = 3625.34 kJ/kg, s = 6.9028 kJ/kg(kg K)

Saturated vapour at 10 kPa

vg = 14.67355 m3/kg, ug =2437.89 kJ/kg, hg =2584.63 kJ/kg, sg =8.1501 kJ/(kg K)

Answer: (21.00 to 22.00)

Polymer Science and Engineering XE-F

Q.110 – Q.118 Carry ONE mark Each

110. Interfacial polymerization can be used to prepare

(A) Nylon 6

(B) Nylon 66

(C) Polyacrylonitrile

(D) Poly(butyl acrylate)

Answer: (B)

111. In a rubber sample with a Mooney viscosity of 60 ML(1 + 4) 100°C, the number 4 signifies

(A) Applied shear rate in s1

(B) Number of samples tested

(C) Time in minutes after starting the motor when the measurement is taken

(D) Preheating time in minutes

Answer: (C)

112. The initiator system which can be used for free radical polymerization at 5°C is

(A) FeSO4 + t-butyl hydroperoxide

(B) Azobisisobutyronitrile

(C) Potassium persulfate

(D) Benzoyl peroxide

Answer: (A)

113. Weather resistance of high impact polystyrene can be improved by blending polystyrene with

(A) Styrene butadiene rubber

(B) Natural rubber

(C) Ethylene propylene rubber

(D) Nitrile rubber

Answer: (C)

114. Which of the following is a discontinuous polymer processing operation?

(A) Calendering

(B) Extrusion

(C) Film blowing

(D) Thermoforming

Answer: (D)

115. The blend of polyethylene and polypropylene is

(A) Immiscible due to enthalpic constraints

(B) Immiscible due to entropic constraints

(C) Miscible as they are polyolefins

(D) Miscible due to comparable solubility parameters

Answer: (B)

116. Toughness in a polymer can be inferred from

(A) Izod impact strength

(B) Depth of indentation

(C) Area under the stress-strain curve

(D) Charpy impact strength

Answer: (A, C, D)

117. Which of the following polymers are polyesters?

(A) Poly(acrylic acid)

(B) Poly(lactic acid)

(C) Polyhydroxybutyrate

(D) Poly(ε-caprolactone)

Answer: (B, C, D)

118. The functionality of adipic acid for condensation reaction with glycerol is ________ (in integer).

Answer: (2 to 2)

Q.119 – Q.131 Carry TWO marks Each

119. From the dynamic mechanical analysis of a polymer sample with a phase angle of 30°, the relationship between storage modulus (E’) and loss modulus (E”) can be expressed as

(A) E’ = √3 E”

(B) 2E’ = √3 E”

(C) E” = √3 E′

(D) 2E” = √3 E′

Answer: (A)

120. Match the properties in Column A with their respective unit in Column B

(A) P-1; Q-3; R-4; S-2

(B) P-2; Q-3; R-1; S-4

(C) P-3; Q-1; R-4; S-2

(D) P-3; Q-1; R-2; S-4

Answer: (C)

121. Match the following polymer product with its most appropriate processing technique

(A) P-3; Q-4; R-1; S-2

(B) P-3; Q-4; R-2; S-1

(C) P-4; Q-3; R-2; S-1

(D) P-3; Q-2; R-4; S-1

Answer: (B)

122. Match the following additives to their respective functions

(A) P-4; Q-2; R-1; S-3

(B) P-3; Q-1; R-2; S-4

(C) P-4; Q-1; R-3; S-2

(D) P-4; Q-1; R-2; S-3

Answer: (D)

123. Match the polymers with their characteristic infrared (IR) stretching frequency

(A) P-4; Q-3; R-2; S-1

(B) P-3; Q-4; R-2; S-1

(C) P-3; Q-4; R-1; S-2

(D) P-3; Q-2; R-4; S-1

Answer: (B)

124. Match the following polymers to the most appropriate product

(A) P-2; Q-1; R-4; S-3

(B) P-2; Q-4; R-1; S-3

(C) P-3; Q-1; R-2; S-4

(D) P-3; Q-1; R-4; S-2

Answer: (D)

125. Match the polymers to the polymerization method used for their synthesis

(A) P-2; Q-1; R-4; S-3

(B) P-2; Q-1; R-3; S-4

(C) P-2; Q-3; R-4; S-1

(D) P-2; Q-4; R-1; S-3

Answer: (A)

126. If 5 g of a monodisperse polystyrene sample of molecular weight 10,000 g mol1 is mixed with 15 g of another monodisperse polystyrene sample of molecular weight 20,000 g mol1, then the polydispersity of the resulting mixture is ________ (rounded off to two decimal places).

Answer: (1.04 to 1.14)

127. For a polymer sample with a viscosity of 6 × 1011 poise, if the apparent plateau modulus of 3 × 106 dyne cm2 drops to zero above a certain temperature, the relaxation time of the polymer is _________ days (rounded off to one decimal place).

Answer: (2.1 to 2.5)

128. The thermal conductivity values of glass fiber and epoxy resin are 1.05 W m1 K1 and 0.25 W m1 K1, respectively. The thermal conductivity of a glass fiber reinforced epoxy composite with a fiber content of 60% by volume along the fiber direction is ________ W m1 K1 (rounded off to two decimal places).

Answer: (0.71 to 0.75)

129. The tensile modulus of a thermosetting polyester resin and glass fiber are 3 GPa and 80 GPa, respectively. If a tensile stress of 110 MPa is applied along the fiber direction on a continuous uniaxially aligned glass fiber reinforced thermosetting polyester composite with a fiber content of 60% by volume, the resulting strain will be ________ × 103 (rounded off to one decimal place).

Answer: (2.1 to 2.4)

130. The amount of low molecular weight plasticizer with a Tg of −60°C that must be added to nylon 6 to reduce its Tg from 50°C to 30°C is __________ % (rounded off to nearest integer).

Answer: (12 to 14)

131. The enthalpy of fusion for a polymer is found to decrease from 135.6 J g1 to 120 J g1 after five years of use. If the enthalpy of fusion of the same polymer with 100% crystallinity is 290 J g1, then the loss in crystallinity after five years is _______ % (rounded off to one decimal place).

Answer: (5.2 to 5.6)

Food Technology XE-G

Q.132 – Q.140 Carry ONE mark Each

132. Which among the given options truly depict the lines 1 and 2 in the figure below with respect to the effect of heat processing on food?

(A) 1-Safety, 2-Quality

(B) 1-Yield, 2-Safety

(C) 1-Yield, 2-Quality

(D) 1-Quality, 2-Safety

Answer: (A)

133. Homogenization of milk leads to disintegration of fat globules by

(A) Turbulence and pasteurization

(B) Pasteurization and cavitation

(C) Pasteurization and pressurization

(D) Turbulence and cavitation

Answer: (D)

134. The lowest water activity (aw) supporting the growth of Staphylococcus aureus in food under aerobic condition is

(A) 0.98

(B) 0.91

(C) 0.89

(D) 0.86

Answer: (D)

135. Cultures used in industrial production of yogurt are

(A) Lactococcus lactis subsp. lactis

(B) Streptococcus thermophilus

(C) Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris

(D) Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus

Answer: (B, D)

136. In a dairy plant, spray drying technology is used to produce whey powder. The rate of spray drying depends on

(A) Temperature of the incoming air

(B) Shape of the cyclone separator

(C) Diameter of the whey droplet

(D) Heat transfer coefficient of hot air

Answer: (A, C, D)

137. The parboiling of paddy results into

(A) Increase in the milling losses

(B) Increase in the nutritional value of rice

(C) Increase in the head rice recovery

(D) Increase in the broken rice percentage

Answer: (B, C)

138. One hundred kg paddy is dried from 18% wet basis to 13% wet basis moisture

content. The amount of water removed (in kg) from the paddy is _______ (round off to one decimal place).

Answer: (5.5 to 6.0)

139. The radius of a centrifuge bowl is 0.1 m and is rotating at 850 revolutions per minute. The centrifugal force developed in terms of gravity force (g-force) is ________(round off to two decimal places).

Given: Acceleration of gravity (g) = 9.81 m s2 and π = 3.14

Answer: (79.50 to 81.50)

140. In a canning industry, the total process time (F0) was calculated as 3 min. If each can contains 20 spores having decimal reduction time of 1.6 min, the probability of spoilage would be ______ in 100 cans (round off to the nearest integer).

Answer: (25 to 28)

Q.141 – Q.153 Carry TWO marks Each

141. Match the edible oil refining stages given in Column I with their respective functions in Column II

(A) P-3, Q-2, R-1, S-4

(B) P-2, Q-1, R-3, S-4

(C) P-3, Q-4, R-2, S-1

(D) P-3, Q-1, R-2, S-4

Answer: (C)

142. Make the correct pair of food packaging technology given in Column I with operating principle or description in Column II.

(A) P-3, Q-4, R-1, S-2

(B) P-3, Q-2, R-1, S-4

(C) P-1, Q-4, R-3, S-2

(D) P-3, Q-1, R-4, S-2

Answer: (A)

143. Which of the following is not a caramel flavour producing compound?

(A) 3-Hydroxy-2-methylpyran-4-one

(B) 2H-4-Hydroxy-5-methylfuran-3-one

(C) 3-Hydroxy-2-acetylfuran

(D) p-Amino benzoicacid

Answer: (D)

144. Match the size reduction equipment in Column I with the method of operation in Column II.

(A) P-2, Q-4, R-1, S-3

(B) P-3, Q-1, R-2, S-4

(C) P-4, Q-1, R-2, S-3

(D) P-3, Q-4, R-2, S-1

Answer: (A)

145. Most commonly used refrigerant in direct immersion freezing of food is

(A) Monochlorodifluoromethane

(B) Dichlorodifluoromethane

(C) Liquid nitrogen

(D) Freon

Answer: (C)

146. Which among the following are ω-6 poly unsaturated essential fatty acids?

(A) 18:2 Linoleic acid

(B) 18:3 α-Linolenic acid

(C) 18:3 γ-Linolenic acid

(D) 20:4 Arachidonic acid

Answer: (A, C, D)

147. Which among the following statements are true with respect to protein denaturation?

(A) There may be an increase in α-helix and β-sheet structure

(B) It is an irreversible process

(C) When fully denatured, globular proteins resemble a random coil

(D) The peptide bonds are broken

Answer: (A, C)

148. Identify the correct pair(s) of milling equipment and the grain for which it is used.

(A) Mist polisher–Rice

(B) Break roll–Wheat

(C) Rubber roll–Pigeon pea

(D) Beall degermer–Maize

Answer: (A, B, D)

149. Which among the following expression(s) is/are correct?

Answer: (A, C)

150. In sieve analysis of coffee powder, the particle size distribution is given below

The Sauter mean diameter (in μm) of the coffee powder is ______(round off to one decimal place).

Answer: (19.0 to 20.5)

151. In a dairy processing plant, milk enters a 30 m long and 2 cm diameter tube at

60°C and leaves at 57°C. The total heat loss over the tube length is 381.15 W. The specific heat capacity, density, and viscosity of milk are 3.85 kJ kg1 K1, 1020 kg m3, and 1.20 cP, respectively. The Reynolds number for the flow is ______(round off to the nearest integer).

Given :π = 3.14

Answer: (1700 to 1800)

152. Apple juice flows through a steel pipe having thermal conductivity of 50 W m1 K1. The outer surface of pipe is exposed to ambient environment. The inside diameter and thickness of the pipe are 3 cm and 1.5 cm, respectively. The overall heat transfer coefficient based on inside area is 25 W m2 K1. If the internal convective heat transfer coefficient is 30 W m2 K1, the external convective heat transfer coefficient (in W m2 K1) will be __________ (round off to two decimal places).

Answer: (73.00 to 84.00)

153. The dry bulb temperature and relative humidity of air inside a storage chamber are 37°C and 50%, respectively. The saturation pressure of water vapour at 37°C and barometric pressure are 6.28 kPa and 101.32 kPa, respectively. The humidity ratio of air inside the chamber is ______ kg water (kg dry air)1 (round off to three decimal places).

Given: Molecular weight of water vapour and dry air are 18.02 g mol1 and 28.97 g mol1, respectively.

Answer: (0.017 to 0.021)

Atmospheric and Oceanic Sciences XE-H

Q.154 – Q.162 Carry ONE mark Each

154. The figure shows a schematic of vertical profiles of concentrations of two gases P and Q in the atmosphere near a coastal station. The correct pair representing P and Q, respectively, is

(A) water vapor and CO2

(B) O3 and water vapor

(C) CO2 and O3

(D) N2 and O2

Answer: (A)

155. A form of momentum equation for an incompressible fluid is

where ρ is density, V is velocity, t is time, p is pressure, μ is viscosity and

B represents body force per unit volume. The dimension of term (iii) is

(M, L and T stand for mass, length and time, respectively).

(A) [L]1 [T]2

(B) [M]1 [L]2 [T]2

(C) [M]1 [L]1 [T]2

(D) [M]1 [L]1 [T]1

Answer: (B)

156. Tropical cyclones usually do not form close to the Equator primarily because

(A) sea surface temperature at the Equator is too cold.

(B) beta effect dissipates clouds.

(C) Coriolis force is too weak.

(D) vertical shear of the zonal wind is weak.

Answer: (C)

157. Which one of the following statements regarding equatorial under current (EUC) in the Pacific Ocean is correct?

(A) EUC flows from west to east.

(B) EUC flows from east to west.

(C) EUC flows from north to south.

(D) EUC flows from south to north.

Answer: (A)

158. Which one of the following statements is correct regarding the dominant energy balance in the troposphere in a tropical convergence zone?

(A) Shortwave heating balances longwave radiative cooling.

(B) Compressional heating balances radiative cooling.

(C) Radiative cooling balances heating due to viscous dissipation of kineticenergy.

(D) Condensational heating balances adiabatic cooling.

Answer: (D)

159. Which one of the following processes is primarily responsible for the poleward transport of energy in the midlatitude troposphere?

(A) atmospheric tides

(B) baroclinic waves

(C) gravity waves

(D) turbulence in the boundary layer

Answer: (B)

160. Which of the following feature(s) characterize the seasonal mean flow in the upper troposphere near 200 hPa level over the Tibetan Plateau during the boreal summer?

(A) cyclonic

(B) anticyclonic

(C) irrotational

(D) divergent

Answer: (B, D)

161. The Rossby number of a synoptic system with a length scale of 1000 km, characteristic velocity scale of 10 m s-1 at a latitude where the Coriolis parameter equals 104 s1, is _______. (Round off to two decimal places)

Answer: (0.08 to 0.12)

162. The ratio of scattering efficiency of red light of wavelength 0.65 μm to blue light of wavelength 0.45 μm by air molecules in the atmosphere is _____. (Round off to two decimal places)

Answer: (0.22 to 0.24)

Q.163 – Q.175 Carry TWO marks Each

163. An unsaturated moist air parcel undergoes adiabatic ascent in atmosphere without mixing with surrounding air. Air is so clean that there is no possibility for heterogeneous nucleation. Which one of the following plots depicts the vertical variation of water vapor pressure (shown as continuous line) and saturation water vapor pressure (shown as dotted/dashed line) of the parcel?

(A) P

(B) Q

(C) R

(D) S

Answer: (A)

164. A fluid is in solid body rotation in a cylindrical container of radius R rotating with an angular velocity Ω = (0, 0, Ω). The circulation per unit area around a circular loop in the horizontal plane of radius r(r < R), whose center coincides with the axis of rotation is

(A) 2Ω

(B) Ω2

(C) Ω/2

(D) Ω/4

Answer: (A)

165. Consider a layer of atmosphere where temperature increases with height. If the concentration of a vertically well-mixed greenhouse gas suddenly increases in this layer, then an immediate consequence is that

(A) infrared radiation leaving the top of the layer decreases.

(B) infrared radiation leaving the top of the layer increases.

(C) infrared radiation leaving the top of the layer remains unchanged.

(D) the layer becomes optically thinner to infrared radiation.

Answer: (B)

166. Consider an atmosphere where the mole fractions of N2, Ar and CO2 are 7.81 × 101, 9.34 × 103 and 4.05 × 104, respectively. This atmosphere exchanges gases with sea water below having temperature and salinity of 20 °C and 35 psu, respectively. In the absence of biological and chemical activity, relative concentrations of dissolved gases in the surface sea water at equilibrium are ordered as

(A) [N2] > [Ar] > [CO2]

(B) [CO2] > [N2] > [Ar]

(C) [N2] > [CO2] > [Ar]

(D) [Ar] > [CO2] > [N2]

Answer: (C)

167. Gravitational forces exerted by the Sun and the Moon are mainly responsible for ocean tides. Which of the following statement(s) regarding ocean tides is/are correct?

(A) Tidal amplitude corresponding to diurnal period is larger than that of the semi-diurnal period.

(B) Diurnal time period of lunar forced tides is longer than that of the solar forced tides.

(C) Tidal amplitudes are larger during a solar eclipse compared to that during a lunar eclipse.

(D) Tides are absent during equinoxes.

Answer: (B, C)

168. Which of the following statement(s) is/are true about northern hemisphere tropical cyclones?

(A) They have a warm core.

(B) Their low-level flow is cyclonic.

(C) Strong wind shear in the vertical is required for their intensification.

(D) They are characterized by upper-level divergence.

Answer: (A, B, D)

169. In gradient wind balance, which of the following statement(s) is/are true for flow around a region of low pressure in the northern hemisphere?

(A) The flow is clockwise.

(B) The flow is anti-clockwise.

(C) The wind speed is faster than the geostrophic wind.

(D) The wind speed is slower than the geostrophic wind.

Answer: (B, D)

170. Which of the following statement(s) is/are true regarding biogeochemical cycle

in the ocean?

(A) Shutdown of the biological pump in the ocean would have resulted in higher CO2 concentration in the atmosphere compared to present-day.

(B) If atmospheric CO2 concentration increases, solubility pump would lead to a decrease in dissolved inorganic carbon in the ocean.

(C) All carbon sequestered by marine photosynthesis settles down on the ocean floor as organic matter.

(D) Calcification (the process of making shells and skeletons) by marine organisms in the surface ocean layer would lead to an increase in the surface ocean CO2.

Answer: (A, D)

171. Consider the atmosphere to be a heat engine, which converts absorbed radiation to kinetic energy of winds. Let the global mean radiation absorbed be 200 Wm2. In steady-state, if the global mean kinetic energy dissipation is 10 Wm2, then the efficiency of the atmospheric heat engine is ________%. (Round off to one decimal place)

Answer: (4.9 to 5.1)

172. A drifter on the surface of the ocean performs inertial oscillation. The speed of the drifter is 2 m s1 and the Coriolis parameter at the latitude is 2×104 s1. The radius of the inertial oscillation is _______ km. (Round off to the nearest integer)

Answer: (9 to 11)

173. Consider a tornado in cyclostrophic balance. The tangential wind speed at a radial distance of 500 m from the center of the tornado is _______ m s1, if the pressure gradient at that location in the radial direction is 5 N m3. Assume the density of air to be 1 kg m3. (Round off to the nearest integer)

Answer: (49 to 51)

174. Consider two weather stations A and B having the same altitude. Station B is 5 km north of Station A and is always 2 K warmer than Station A. A steady northerly wind blows at 1 m s1. The change in temperature at Station A in 2 hours is ________ K. (Round off to one decimal place)

Answer: (2.8 to 3.0)

175. Assume the Earth is in radiative equilibrium with effective radiative temperature of 255 K. If the planetary albedo increases by 0.05, then the effective radiative temperature of the planet will be _______ K. (Round off to the nearest integer)

Given:

Solar constant = 1370 Wm2

Stefan Boltzmann constant = 5.67× 108 Wm2 K4

Answer: (249 to 252)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...