GATE Exam 2022 Instrumentation Engineering (IN) Question Paper With Answer Key

GATE-2022

IN: Instrumentation Engineering

General Aptitude

Q.1 – Q.5 Carry ONE mark each.

1. Inhaling the smoke from a burning _________ could _________ you quickly.

(A)  tire / tier

(B)  tire / tyre

(C)  tyre / tire

(D)  tyre / tier

Answer: (C)

2. A sphere of radius r cm is packed in a box of cubical shape.

What should be the minimum volume (in cm3) of the box that can enclose the sphere?

(A)  r3/8

(B)  r3

(C)  2r3

(D)  8r3

Answer: (D)

3. Pipes P and Q can fill a storage tank in full with water in 10 and 6 minutes, respectively. Pipe R draws the water out from the storage tank at a rate of 34 litres per minute. P, Q and R operate at a constant rate.

If it takes one hour to completely empty a full storage tank with all the pipes operating simultaneously, what is the capacity of the storage tank (in litres)?

(A)  26.8

(B)  60.0

(C)  120.0

(D)  127.5

Answer: (C)

4. Six persons P, Q, R, S, T and U are sitting around a circular table facing the center not necessarily in the same order. Consider the following statements:

• P sits next to S and T.

• Q sits diametrically opposite to P.

• The shortest distance between S and R is equal to the shortest distance between T and U.

Based on the above statements, Q is a neighbor of

(A)  U and S

(B)  R and T

(C)  R and U

(D)  P and S

Answer: (C)

5. A building has several rooms and doors as shown in the top view of the building given below. The doors are closed initially.

What is the minimum number of doors that need to be opened in order to go from the point P to the point Q?

(A)  4

(B)  3

(C)  2

(D)  1

Answer: (C)

Q.6 – Q. 10 Carry TWO marks each.

6. Rice, a versatile and inexpensive source of carbohydrate, is a critical component of diet worldwide. Climate change, causing extreme weather, poses a threat to sustained availability of rice. Scientists are working on developing Green Super Rice (GSR), which is resilient under extreme weather conditions yet gives higher yields sustainably.

Which one of the following is the CORRECT logical inference based on the information given in the above passage?

(A)  GSR is an alternative to regular rice, but it grows only in an extreme weather

(B)  GSR may be used in future in response to adverse effects of climate change

(C)  GSR grows in an extreme weather, but the quantity of produce is lesser than regular rice

(D)  Regular rice will continue to provide good yields even in extreme weather

Answer: (B)

7. A game consists of spinning an arrow around a stationary disk as shown below. When the arrow comes to rest, there are eight equally likely outcomes. It could come to rest in any one of the sectors numbered 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 or 8 as shown. Two such disks are used in a game where their arrows are independently spun. What is the probability that the sum of the numbers on the resulting sectors upon spinning the two disks is equal to 8 after the arrows come to rest?

(A)  1/16

(B)  5/64

(C)  3/32

(D)  7/64

Answer: (D)

8. Consider the following inequalities.

(i) 3p − q< 4

(ii) 3q − p< 12

Which one of the following expressions below satisfies the above two inequalities?

(A)  p + q < 8

(B)  p + q = 8

(C)  8 ≤ p + q < 16

(D)  p + q ≥ 16

Answer: (A)

9. Given below are three statements and four conclusions drawn based on the statements.

Statement 1: Some engineers are writers.

Statement 2: No writer is an actor.

Statement 3: All actors are engineers.

Conclusion I: Some writers are engineers.

Conclusion II: All engineers are actors.

Conclusion III: No actor is a writer.

Conclusion IV: Some actors are writers.

Which one of the following options can be logically inferred?

(A)  Only conclusion I is correct

(B)  Only conclusion II and conclusion III are correct

(C)  Only conclusion I and conclusion III are correct

(D)  Either conclusion III or conclusion IV is correct

Answer: (C)

10. Which one of the following sets of pieces can be assembled to form a square with a single round hole near the center? Pieces cannot overlap.

Answer: (C)

Instrumentation Engineering (IN)

Q.11 – Q.35 Carry ONE mark Each

11. The input x(t) to a system is related to its output y(t) as

Here u(t) represents a unit-step function.

The transfer function of this system is ________

Answer: (B)

12. A pneumatic nozzle-flapper system is conventionally used to convert ________

(A) Small changes in flapper’s velocity to large changes in output temperature

(B) Small changes in flapper’s displacement to large changes in output temperature

(C) Small changes in flapper’s velocity to large changes in output pressure

(D) Small changes in flapper’s displacement to large changes in output pressure

Answer: (D)

13. A periodic function f(x), with period 2, is defined as

The Fourier series of this function contains ________

(A) Both cos (nπx) and sin (𝑛𝜋𝑥) where n = 1, 2, 3, …

(B) Only sin (nπx) where n = 1, 2, 3, …

(C) Only cos (nπx) where n = 1, 2, 3, …

(D) Only cos (2nπx) where n = 1, 2, 3, …

Answer: (B)

14. The output of a system y(t) is related to its input x(t) according to the relation y(t) = x(t) sin(2πt). This system is ________

(A) Linear and time-variant

(B) Non-linear and time-invariant

(C) Linear and time-invariant

(D) Non-linear and time-variant

Answer: (A)

15. A unity-gain negative-feedback control system has a loop-gain L(s) given by 

The closed-loop system is ____

(A) Causal and stable

(B) Causal and unstable

(C) Non-causal and stable

(D) Non-causal and unstable

Answer: (B)

16. A sinusoidal carrier wave with amplitude Ac and frequency f­c is amplitude modulated with a message signal m(t) having frequency 0 <fm<< fc to generate the modulated wave s(t) given by

s(t) = Ac[1 + m(t)]cos (2πfct)

The message signal that can be retrieved completely usingenvelope detection is ________

(A) m(t) = 0.5 cos(2πfmt)

(B) m(t) = 1.5 sin(2πfmt)

(C) m(t) = 2 sin(4πfmt)

(D) m(t) = 2 cos(4πfmt)

Answer: (A)

17. A Hall sensor is based on the principle of _____

(A) Photoelectric effect

(B) Seebeck effect

(C) Piezoelectric effect

(D) Lorentz force

Answer: (D)

18. A signal x(t) is band-limited between 100 Hz and 200 Hz.

A signal y(t) is related to x(t) as follows:

y(t) = x(2t – 5)

The statement that is always true is________

(A) y(t) is band-limited between 50 Hz and 100 Hz

(B) y(t) is band-limited between 100 Hz and 200 Hz

(C) y(t) is band-limited between 200 Hz and 400 Hz

(D) y(t) is not band-limited

Answer: (C)

19. The figure shows a Chromel-Alumel thermocouple, where the junction A is held at temperature TA, and a thermal emfE1 is measured using an ideal voltmeter between the open ends B1 and B2, both held at temperature TB. Two identical copper wires are introduced between B1-C1 and B2-C2 as shown in the figure. When C1 and C2 are held at temperature TC, the voltmeter reads a thermal emf E2. Then, ________

(A) E1< E2

(B) E1> E2

(C) E1 = 2E2

(D) E1 = E2

Answer: (D)

20. The resistance of a pure copper wire of length 10 cm and diameter 1 mm is to be measured. The most suitable method from amongst the choices given below is ________

(A) Two wire method

(B) Three wire method

(C) Four wire method

(D) Ellipsometry

Answer: (C)

21. The logic block shown has an output F given by ________

(A) A + B

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (D)

22. In which of the following bridge(s) is the balancing condition frequency-independent?

(A) Maxwell bridge

(B) Wien bridge

(C) Schering bridge

(D) Wheatstone bridge

Answer: (A, C, D)

23. The output F of the digital circuit shown can be written in the form(s) ________

Answer: (A, B)

24. Given  which of the following statement(s) is/are correct?

(A) The rank of M is 2

(B) The rank of M is 3

(C) The rows of M are linearly independent

(D) The determinant of M is 0

Answer: (A, D)

25. An analog-to-digital converter with resolution 0.01 V converts analog signals between 0 V to +10 V to an unsigned binary output. The minimum number of bits (in integer) in the output is ________

Answer: (10 to 10)

26. Consider 24 voice signals being transmitted without latency using time-division multiplexing. If each signal is sampled at 12 kHz and represented by an 8-bit word, the bit-duration (in microseconds) is ________ (round off to two decimal places)

Answer: (0.42 to 0.44)

27. A photodiode is made of a semiconductor with a band gap of 1.42 eV. Given that Planck’s constant is 6.626 × 1034Js, the speed of light in vacuum is 3 × 108 m/s, and 1 eV = 1.6 × 1019 J, the cut-off wavelength (in nanometers) of the photodiode is ________ (round off to one decimal place)

Answer: (870.0 to 880.0)

28. The global minimum of x3 e|x| for x ∈ (−∞, ∞) occurs at x = _____ (round off to one decimal place)

Answer: (-3.0 to -3.0)

29. A 440 V, 8 kW, 4-pole, 50 Hz, star-connected induction motor has a full load slip of 0.04. The rotor speed (in rpm) at full load is _________ (round off to one decimal place)

Answer: (1440.0 to 1440.0)

30. The transfer function of a system is:

In the state-space representation of the system, the minimum number of statevariables (in integer) necessary is ________

Answer: (3 to 3)

31. A Zener diode is used as a 4 V voltage regulator in the circuit shown. Given that

the diode requires a minimum current of 4 mA for voltage regulation, the maximum current (in milli amperes) permitted to flow through the load RLis ________ (round off to one decimal place)

Answer: (6.0 to 6.0)

32. A bag contains six red balls and four blue balls. If three balls are drawn in succession without replacement, the probability that the second and third balls drawn are red is ________ (round off to two decimal places)

Answer: (0.32 to 0.34)

33. In the band pass filter circuit shown, R0 = 50 Ω, L0 = 1 mH, C0 = 10 nF. The Q factor of the filter is ________ (round off to two decimal places)

Answer: (6.22 to 6.42)

34. The Newton-Raphson method is applied to determine the solution of f(x) = 0 where f(x) = x – cos(x). If the initial guess of the solution is x0 = 0, the value of the next approximation x1 is ______ (round off to two decimal places)

Answer: (0.99 to 1.01)

35. An OPAMP has a gain of 104, an input impedance of 10 MΩ and an output impedance of 100Ω. The OPAMP is used in unity-gain feedback configuration in a voltage buffer circuit. The closed-loop output impedance of the OPAMP (in milliohms) in the circuit is ________ (round off to one decimal place)

Answer: (9.9 to 10.0)

Q.36 – Q.65 Carry TWO marks Each

36. A signal Vin (t) shown is applied from t = 0 ms to t = 6 ms to the circuit shown. Given the initial voltage across the capacitor is 0.3 V, and that the diode is ideal, the open circuit voltage Vout (t) at t = 5 ms is ______

(A) 0.3 V

(B) 0.6 V

(C) 0.7 V

(D) 1.0 V

Answer: (D)

37. The signal flow graph of a system is shown.

The expression for Y(s)/X(s) is ______

Answer: (A)

38. Consider the transfer function

Bilinear transformation with a sampling period of 0.1 s is employed to obtain the discrete-time transfer function Hd(z). Then Hd(z) is _________

Answer: (C)

39. A car is moving collinearly with a laser beam emitted by a transceiver. A laser pulse emitted at t = 0 s is received back by the transceiver 100 ns (nanoseconds) later after reflection from the car. A second pulse emitted at t = 0.1 s is received back 90 ns later. Given the speed of light is 3 × 108 m/s, the average speed of the car in this interval is ______

(A)  54 kmph, moving towards the transceiver

(B)  108 kmph, moving towards the transceiver

(C)  54 kmph, moving away from the transceiver

(D)  108 kmph, moving away from the transceiver

Answer: (A)

40. The signal x(t) = (t – 1)2 u(t – 1), where u(t) is the unit-step function, has the Laplace transform X(s). The value of X(1) is _______

(A) 1/e

(B) 2/e

(C) 2e

(D) e2

Answer: (B)

41. A proportional-integral-derivative (PID) controller is employed to stably control a plant with transfer function

Now, the proportional gain is increased by a factor of 2, the integral gain is increased by a factor of 3, and the derivative gain is left unchanged. Given that the closed-loop system continues to remain stable with the new gains, the steady-state error in tracking a ramp reference signal ________

(A) Remains unchanged

(B) Decreases by a factor of 2

(C) Decreases by a factor of 3

(D) Decreases by a factor of 5

Answer: (C)

42. A resistor ladder digital-to-analog converter (DAC) receives a digital input that results in the circuit having the state as shown in the figure. For this digital input, the Thevenin voltage, Vth, and Thevenin resistance, Rth, as seen at the output node are ________

(A) Vth = 0.5 V, Rth = 1 kΩ

(B) Vth = 0.5 V, Rth = 2 kΩ

(C) Vth = 1 V, Rth = 1 kΩ

(D) Vth = 1 V, Rth = 2 kΩ

Answer: (C)

43. The Nyquist plot of a stable open-loop system G(jω) is plotted in the frequency range 0 ≤ω<∞ as shown. It is found to intersect a unit circle with center at the origin at the point P = −77 – 0.64j. The points Q and R lie on G(jω) and assume values Q = 14.40 + 0.00j and R = −0.21 + 0.00j. The phase margin (PM) and the gain margin (GM) of the system are ________

(A) PM = 39.7° and GM = 4.76

(B) PM = 39.7° and GM = 0.07

(C) PM = ‒39.7° and GM = 4.76

(D) PM = ‒39.7° and GM = 0.07

Answer: (A)

44. In the small signal circuit shown, the enhancement mode n-channel MOSFET is biased in saturation with transconductance gm. If channel length modulation is ignored, the small signal impedance looking into the node P is given by ______

Answer: (B)

45. Consider the differential equation

If y(0) = e, then y(1) is _______

(A) ee

(B) ee

(C) e(1/e)

(D) e(1/e)

Answer: (C)

46. The digital circuit shown ________

(A) is a divide-by-5 counter

(B) is a divide-by-7 counter

(C) is a divide-by-8 counter

(D)  does not function as a counter due to disjoint cycles of states

Answer: (A)

47. In the small signal circuit shown, the enhancement mode n-channel MOSFET is biased in saturation with a transconductance gm. A small signal low-frequency voltage vd injected at the supply terminal results in a small signal voltage fluctuation v0 at the output. If the channel length modulation of the MOSFET is ignored, the small signal gain v0/vd is given by _____

Answer: (D)

48. A = a1a0 and B = b1b0 are two 2-bit unsigned binary numbers. If F(a1, a0, b1, b0) is a Boolean function such that F = 1 only when A > B, and F = 0 otherwise, then F can be minimized to the form ______

Answer: (B)

49. The matrix  has eigenvalues −5 and 7.

The eigenvector(s) is/are ________

Answer: (A, C)

50. For the complex number  where a > 0 and b > 0.

Which of the following statement(s) is/are true?

(A) The phase is 

(B) The phase is 

(C) The magnitude is 1

(D) The magnitude is 

Answer: (A, C)

51. Monochromatic light of wavelength 532 nm is used to measure the absorption coefficient of a material in a UV-Visible Spectrophotometer. The measured light intensity after transmission through a 1 cm thick sample of the material is 0.414 mW/cm2. For a sample of thickness 2 cm, the measured light intensity is 0.186 mW/cm2. The absorption coefficient (in cm1) of the material is ________ (round off to two decimal places)

Answer: (0.75 to 0.85)

52. In the circuit shown, the load is driven by a sinusoidal ac voltage source V1 = 100 ∠0° V at 50 Hz. Given R1 = 20 Ω,  and R2 = 4 Ω, the power factor is _____ (round off to one decimal place)

Answer: (0.8 to 0.8)

53. In a unity-gain feedback control system, the plant 

is controlled by a lag compensator

The slope (in dB/decade) of the asymptotic Bode magnitude plot of the loop gain

atω = 3 rad/s is ________ (in integer)

Answer: (-60 to -60)

54. Given Circuit A with currents I1 and I2 as shown, the current I3 in Circuit B in amperes), is ______ (round off to one decimal place)

Answer: (0.0 to 0.0)

55. In the balanced three-phase circuit shown, C0 = 8.2 μF and the line-to-line r.m.s. voltage is 440 V at 50 Hz. The reading on the wattmeter (in watts) is _______ (round off to two decimal places)

Answer: (141.80 to 146.20)

56. The circuit shown is driven by a sinusoidal input voltage, Vin, resulting in the output voltage, Vout. The frequency (in kilohertz) at which the voltage gain is 0 dB is ________ (round off to two decimal places)

Answer: (15.80 to 16.00)

57. A conducting semi-circular loop of radius R = 0.1 m, with its diameter centered at the origin, rotates in the x-y plane about the origin with a constant angular velocity, ω = 20 rad/s, as shown. A magnetic field of magnitude B = 2T and normal to x-y plane exists in the region x ≥ 0 as shown. If the loop has a resistance of 2Ω, and negligible inductance, the peak-to-peak current(in milli amperes) in the loop is __________ (round off to one decimal place)

Answer: (200.0 to 200.0)

58. In the circuit shown, R1 = 100 kΩ and R2 = 1 kΩ. If the base-to-emitter voltage of the npn BJT is 0.7 V and the collector-to-emitter voltage is 5.2 V, the β (current gain) of the BJT is ________ (round off to two decimal places)

Answer: (148.00 to 152.00)

59. A capacitor is constructed using two concentric spheres and air as the dielectric medium (permittivity of air = 8.854 × 1012 F/m). . The radii of the inner and outer spheres are a =10 cm and b =15 cm, respectively. The capacitance (in picofarads) is ________ (round off to 2 decimal places)

Answer: (32.8 to 33.9)

60. A 1 kHz sine-wave generator having an internal resistance of 50 Ω generates an open-circuit voltage of 10 Vp-p. When a capacitor is connected across the output terminals, the voltage drops to 8 Vp-p. The capacitance of the capacitor (in microfarads) is _______ (round off to two decimal places)

Answer: (2.35 to 2.43)

61. Consider the function  The residue of f(z) at z = −1, is _____

Answer: (0.49 to 0.51)

62. In the circuit shown, the capacitance C0 = 10 μF and inductance L0 = 1 mH and the diode is ideal. The capacitor is initially charged to 10 V and the current in the inductor is initially zero. If the switch is closed at t = 0 s, the voltage Vc(t) (involts) across the capacitor at t = 0.5 s is ______ (round off to one decimal place)

Answer: (-10.1 to -9.9)

63. The bridge shown is balanced when R1 = 100 Ω, R2 = 210 Ω, C2 = 2.9 μF, and R4 = 50 Ω. The 2 kHz sine-wave generator supplies a voltage of 10 Vp-p.The value of L3 (in milli henry) is _______ (round off to two decimal places)

Answer: (14.40 to 14.60)

64. In the circuit shown, the switch is initially closed. It is opened at t = 0 s and remains open thereafter. The time (in milliseconds) at which the output voltage Vout becomes LOW is ________ (round off to three decimal places)

Answer: (0.365 to 0.369)

65. In the Wheatstone bridge circuit shown, R1 = 1.5 kΩ and R2 = R3 = R4 = 1 kΩ. The switch is initially open and the voltage between the points C and D is VCD. Upon closing the switch at t = 0, the resistance in the arm AD changes by an amount δR1, and the voltage between C and D changes by δVCD­. The sensitivity of the bridge (in volt/kiloohm), defined as  is ________ (round off to two decimal places)

Answer: (1.62 to 1.72)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...