GATE Exam 2022 Physics (PH) Question Paper With Answer Key

GATE-2022

PH: Physics

General Aptitude

Q.1 – Q.5 Carry ONE mark each.

1. You should _________ when to say _________.

(A) no / no

(B) no / know

(C) know / know

(D) know / no

Answer: (D)

2. Two straight lines pass through the origin (x0, y0) = (0, 0). One of them passes through the point (x1, y1) = (1, 3) and the other passes through the point (x2, y2) = (1, 2).

What is the area enclosed between the straight lines in the interval [0, 1] on the x-axis?

(A) 0.5

(B) 1.0

(C) 1.5

(D) 2.0

Answer: (A)

3. If

p : q = 1 : 2

q : r = 4 : 3

r : s = 4 : 5

and u is 50% more than 𝑠, what is the ratio p ∶ u?

(A) 2 : 15

(B) 16 : 15

(C) 1 : 5

(D) 16 : 45

Answer: (D)

4. Given the statements:

  • P is the sister of Q.
  • Q is the husband of R.
  • R is the mother of S.
  • T is the husband of P.

Based on the above information, T is ______ of S.

(A) the grandfather

(B) an uncle

(C) the father

(D) a brother

Answer: (B)

5. In the following diagram, the point R is the center of the circle. The lines PQ and ZV are tangential to the circle. The relation among the areas of the squares, PXWR, RUVZ and SPQT is

(A) Area of SPQT = Area of RUVZ = Area of PXWR

(B) Area of SPQT = Area of PXWR − Area of RUVZ

(C) Area of PXWR = Area of SPQT − Area of RUVZ

(D) Area of PXWR = Area of RUVZ − Area of SPQT

Answer: (B)

6. Healthy eating is a critical component of healthy aging. When should one start eating healthy? It turns out that it is never too early. For example, babies who start eating healthy in the first year are more likely to have better overall health as they get older.

Which one of the following is the CORRECT logical inference based on the

information in the above passage?

(A) Healthy eating is important for those with good health conditions, but not for others

(B) Eating healthy can be started at any age, earlier the better

(C) Eating healthy and better overall health are more correlated at a young age, but not older age

(D) Healthy eating is more important for adults than kids

Answer: (B)

7. P invested Rs. 5000 per month for 6 months of a year and Q invested Rs. x per month for 8 months of the year in a partnership business. The profit is shared in proportion to the total investment made in that year.

If at the end of that investment year, Q receives 4/9 of the total profit, what is the value of x (in Rs)?

(A) 2500

(B) 3000

(C) 4687

(D) 8437

Answer: (B)

8. 

The above frequency chart shows the frequency distribution of marks obtained by a set of students in an exam.

From the data presented above, which one of the following is CORRECT?

(A) mean > mode > median

(B) mode > median > mean

(C) mode > mean > median

(D) median > mode > mean

Answer: (B)

9. In the square grid shown on the left, a person standing at P2 position is required to move to P5 position.

The only movement allowed for a step involves, “two moves along one

direction followed by one move in a perpendicular direction”. The permissible directions for movement are shown as dotted arrows in the right.

For example, a person at a given position Y can move only to the positions marked X on the right.

Without occupying any of the shaded squares at the end of each step, the minimum number of steps required to go from P2 to P5 is

(A) 4

(B) 5

(C) 6

(D) 7

Answer: (B)

10. 

Consider a cube made by folding a single sheet of paper of appropriate shape.

The interior faces of the cube are all blank. However, the exterior faces that are not visible in the above view may not be blank.

Which one of the following represents a possible unfolding of the cube?

Answer: (MTA)

Physics

Q.11 – Q.35 Carry ONE mark Each

11. For the Op-Amp circuit shown below, choose the correct output waveform corresponding to the input Vin = 1.5 sin 20πt (in Volts). The saturation voltage for this circuit is Vsat = ±10 V.

Answer: (A)

12. Match the order of β – decays given in the left column to appropriate clause in the right column. Here X(Iπ) and Y(Iπ) are nuclei with intrinsic spin I and parity π.

(A) 1 – i, 2 – ii, 3 – iii, 4 – iv

(B) 1 – iv, 2 – i, 3 – ii, 4 – iii

(C) 1 – i, 2 – iii, 3 – ii, 4 – iv

(D) 1 – iv, 2 – ii, 3 – iii, 4 – i

Answer: (B)

13. What is the maximum number of free independent real parameters specifying an n-dimensional orthogonal matrix?

(A) n(n – 2)

(B) (n – 1)2

(C) 

(D) 

Answer: (C)

14. An excited state of Ca atom is [Mg]3p54s23d1. The spectroscopic terms corresponding to the total orbital angular momentum are

(A) S, P, and D

(B) P, D, and F

(C) P and D

(D) S and P

Answer: (B)

15. On the surface of a spherical shell enclosing a charge free region, the electrostatic potential values are as follows: One quarter of the area has potential ϕ0, another quarter has potential 2ϕ0 and the rest has potential 4ϕ0. The potential at the centre of the shell is

(You can use a property of the solution of Laplace’s equation.)

Answer: (A)

16. A point charge q is performing simple harmonic oscillations of amplitude A at angular frequency ω. Using Larmor’s formula, the power radiated by the charge is proportional to

(A) q ω2 A2

(B) q ω4 A2

(C) q2 ω2 A2

(D) q2 ω4 A2

Answer: (D)

17. Which of the following relationship between the internal energy U and the Helmholtz’s free energy F is true?

Answer: (A)

18. If nucleons in a nucleus are considered to be confined in a three-dimensional cubical box, then the first four magic numbers are

(A) 2, 8, 20, 28

(B) 2, 8, 16, 24

(C) 2, 8, 14, 20

(D) 2, 10, 16, 28

Answer: (C)

19. Consider the ordinary differential equation

yʹʹ − 2xyʹ + 4y = 0

and its solution y(x) = a + bx + cx2. Then

(A) a = 0, c = −2b ≠ 0

(B) c = −2a ≠ 0, b = 0

(C) c = −2a ≠ 0, c = 0

(D) c = 2a ≠ 0, b = 0

Answer: (B)

20. For an Op-Amp based negative feedback, non-inverting amplifier, which of the following statements are true?

(A) Closed loop gain < Open loop gain

(B) Closed loop bandwidth < Open loop bandwidth

(C) Closed loop input impedance > Open loop input impedance

(D) Closed loop output impedance < Open loop output impedance

Answer: (A, C, D)

21. From the pairs of operators given below, identify the ones which commute. Here l and j correspond to the orbital angular momentum and the total angular momentum, respectively.

(A) l2, j2

(B) j2, jz

(C) j2, lz

(D) lz, jz

Answer: (A, B, D)

22. For normal Zeeman lines observed || and ⊥ to the magnetic field applied to an atom, which of the following statements are true?

(A) Only π-lines are observed || to the field

(B) σ-lines ⊥ to the field are plane polarized

(C) π-lines ⊥ to the field are plane polarized

(D) Only σ-lines are observed || to the field

Answer: (B, C, D)

23. Pauli spin matrices satisfy

(A) σα σβ − σβ σα = iϵαβγ σγ

(B) σα σβ − σβ σα = 2iϵαβγ σγ

(C) σα σβ + σβ σα = ϵαβγ σγ

(D) σα σβ + σβ σα = 2δαβ

Answer: (B, D)

24. For the refractive index n = nr(ω) + inim(ω) of a material, which of the

following statements are correct?

(A) nr can be obtained from nim and vice versa

(B) nim could be zero

(C) n is an analytic function in the upper half of the complex ω plane

(D) n is independent of ω for some materials

Answer: (A, C)

25. Complex function f(z) = z + |z – a|2 (a is a real number) is

(A) continuous at (a, a)

(B) complex-differentiable at (a, a)

(C) complex-differentiable at (a, 0)

(D) analytic at (a, 0)

Answer: (A, C)

26. If g(k) is the Fourier transform of f(x), then which of the following are true?

(A) g(−k) = +g∗(k) implies f(x) is real

(B) g(−k) = −g∗(k) implies f(x) is purely imaginary

(C) g(−k) = +g∗(k) implies f(x) is purely imaginary

(D) g(−k) = −g∗(k) implies f(x) is real

Answer: (A, B)

27. The ordinary differential equation (1 – x2)yʹʹ − xyʹ + 9y = 0 has a regular singularity at

(A) -1

(B) 0

(C) +1

(D) no finite value of x

Answer: (A, C)

28. For a bipolar junction transistor, which of the following statements are true?

(A) Doping concentration of emitter region is more than that in collector and base region

(B) Only electrons participate in current conduction

(C) The current gain β depends on temperature

(D) Collector current is less than the emitter current

Answer: (A, C, D)

29. Potassium metal has electron concentration of 1.4 × 1028 m3 and the corresponding density of states at Fermi level is 6.2 × 1046 Joule1 m3. If the Pauli paramagnetic susceptibility of Potassium is n × 10k in standard scientific form, then the value of k (an integer) is __________ (Magnetic moment of electron is 9. 3 × 1024 Joule T1; permeability of free space is 4π × 107 Tm A1)

Answer: (6 to 6)

30. A power supply has internal resistance RS and open load voltage VS = 5 V. When a load resistance RL is connected to the power supply, a voltage drop of VL = 4 V is measured across the load. The value of RL/RS is _______ (Round off to the nearest integer)

Answer: (4 to 4)

31. Electric field is measured along the axis of a uniformly charged disc of radius 25 cm. At a distance d from the centre, the field differs by 10% from that of an infinite plane having the same charge density. The value of 𝑑 is _______cm. (Round off to one decimal place)

Answer: (2.4 to 2.6)

32. In a solid, a Raman line observed at 300 cm1 has intensity of Stokes line four times that of the anti-Stokes line. The temperature of the sample is _______K. (Round off to the nearest integer) (1 cm1 ≡ 1.44 K)

Answer: (311 to 312)

33. An electromagnetic pulse has a pulse width of 103 The uncertainty in the momentum of the corresponding photon is of the order of 10N kg m s1, where N is an integer. The value of 𝑁 is ____________ (speed of light = 3 × 108 m s1, h = 6.6 × 1034 J s)

Answer: (39 to 40)

34. The wave function of a particle in a one-dimensional infinite well of size 2a at a certain time is  Probability of finding the particle in n = 2 state at that time is ______% (Round off to the nearest integer)

Answer: (33 to 34)

35. A spectrometer is used to detect plasma oscillations in a sample. The spectrometer can work in the range of 3 × 1012 rad s1 to 30 × 1012 rad s1. The minimum carrier concentration that can be detected by using this spectrometer is n × 1021 m3. The value of n is ________ (Round off to two decimal places)

(Charge of an electron = −1.6 × 101 C, mass of an electron = 9.1 × 1031 kg and ϵ0 = 8.85 × 1012 C2 N1 m2)

Answer: (2.70 to 2.96)

Q.36 – Q.65 Carry TWO marks Each

36. Consider a non-interacting gas of spin 1 particles, each with magnetic moment μ, placed in a weak magnetic field B, such that  The average magnetic moment of a particle is

Answer: (A)

37. Water at 300 K can be brought to 320 K using one of the following processes.

Process 1: Water is brought in equilibrium with a reservoir at 320 K directly.

Process 2: Water is first brought in equilibrium with a reservoir at 310 K and then with the reservoir at 320 K.

Process 3: Water is first brought in equilibrium with a reservoir at 350 K and then with the reservoir at 320 K.

The corresponding changes in the entropy of the universe for these processes are ∆S1, ∆S2 and ∆S3, respectively. Then

(A) ∆S1 > ∆S2 > ∆S3

(B) ∆S3 > ∆S1 > ∆S2

(C) ∆S3 > ∆S2 > ∆S1

(D) ∆S1 > ∆S2 > ∆S3

Answer: (B)

38. A student sets up Young’s double slit experiment with electrons of momentum p incident normally on the slits of width w separated by distance d. In order to observe interference fringes on a screen at a distance D from the slits, which of the following conditions should be satisfied?

Answer: (B)

39. Consider a particle in three different boxes of width L. The potential inside the boxes vary as shown in figures (i), (ii) and (iii) with  The corresponding ground-state energies of the particle are E1, E2 and E3, respectively. Then

(A) E2 > E1 > E3

(B) E3 > E1 > E2

(C) E2 > E3 > E1

(D) E3 > E2 > E1

Answer: (A)

40. In cylindrical coordinates (s, φ, z), which of the following is a Hermitian operator?

Answer: (C)

41. A particle of mass 1 kg is released from a height of 1 m above the ground. When it reaches the ground, what is the value of Hamilton’s action for this motion in J s? (g is the acceleration due to gravity; take gravitation potential to be zero on the ground)

Answer: (D)

42. If is a constant of motion of a two-dimensional isotropic harmonic oscillator with Lagrangian  then α is

(A) +k/m

(B) –k/m

(C) −2k/m

(D) 0

Answer: (A)

43. In a two-dimensional square lattice, frequency ω of phonons in the long wavelength limit changes linearly with the wave vector k. Then the density of states of phonons is proportional to

(A) ω

(B) ω2

(C) √ω

(D) 1/√ω

Answer: (A)

44. At T = 0 K, which of the following diagram represents the occupation probability P(E) of energy states of electrons in a BCS type superconductor?

Answer: (A)

45. For a one-dimensional harmonic oscillator, the creation operator (a) acting on the nth state  where 𝑛 = 0, 1, 2, …, gives  The matrix representation of the position operator  for the first three rows and columns is

Answer: (C)

46. A piston of mass m is fitted to an airtight horizontal cylindrical jar. The cylinder and piston have identical unit area of cross-section. The gas inside the jar has volume V and is held at pressure P = Patmosphere. The piston is pushed inside the jar very slowly over a small distance. On releasing, the piston performs an undamped simple harmonic motion of low frequency. Assuming that the gas is ideal and no heat is exchanged with the atmosphere, the frequency of the small oscillations is proportional to

Answer: (B)

47. A paramagnetic salt of mass m is held at temperature T in a magnetic field H. If S is the entropy of the salt and M is its magnetization, then dG = −SdT −MdH, where G is the Gibbs free energy. If the magnetic field is changed adiabatically by ΔH → 0 and the corresponding infinitesimal changes in entropy and temperature are ΔS and ΔT, then which of the following statements are correct

(A) 

(B) ∆S = 0

(C) 

(D) ∆T = 0

Answer: (B, C)

48. A particle of mass m is moving inside a hollow spherical shell of radius a so that the potential is

The ground state energy and wave function of the particle are E0 and R(r), respectively. Then which of the following options are correct?

Answer: (A, B, D)

49. A particle of unit mass moves in a potential  If the angular

momentum of the particle is L = 0.5 √V0, then which of the following statements are true?

(A) There are two equilibrium points along the radial coordinate

(B) There is one stable equilibrium point at r1 and one unstable equilibrium point at r2 > r1

(C) There are two stable equilibrium points along the radial coordinate

(D) There is only one equilibrium point along the radial coordinate

Answer: (A, B)

50. In a diatomic molecule of mass M, electronic, rotational and vibrational energy scales are of magnitude Ee, ER and EV, respectively. The spring constant for the vibrational energy is determined by Ee. If the electron mass is m then

Answer: (A, C)

51. Electronic specific heat of a solid at temperature T is C = γT, where γ is a constant related to the thermal effective mass (meff) of the electrons. Then which of the following statements are correct?

(A) γ ∝ m­eff

(B) meff is greater than free electron mass for all solids

(C) Temperature dependence of C depends on the dimensionality of the solid

(D) The linear temperature dependence of C is observed at T ≪ Debye temperature

Answer: (D)

52. In a Hall effect experiment on an intrinsic semiconductor, which of the following statements are correct?

(A) Hall voltage is always zero

(B) Hall voltage is negative if the effective mass of holes is larger than those of electrons

(C) Hall coefficient can be used to estimate the carrier concentration in the semiconductor

(D) Hall voltage depends on the mobility of the carriers

Answer: (D)

53. A parallel plate capacitor with spacing d and area of cross-section A is connected to a source of voltage V. If the plates are pulled apart quasistatically to a spacing of 2d, then which of the following statements are correct?

(A) The force between the plates at spacing 2d is 

(B) The work done in moving the plates is 

(C) The energy transferred to the voltage source is 

(D) The energy of the capacitor reduces by 

Answer: (A, C, D)

54. A system with time independent Hamiltonian H(q, p) has two constants of motion f(q, p) and g(q, p). Then which of the following Poisson brackets are always zero?

(A) {H, f + g}

(B) {H, {f, g}}

(C) {H + f, g}

(D) {H, H + fg}

Answer: (A,  B, D)

55. In the action-angle variables (I1, I2, θ1, θ2), consider the Hamiltonian H = 4I1I2 and 0 ≤ θ1, θ2 < 2π. Let  Which of the following are possible plots of the trajectories with different initial conditions in θ­12 plane?

Answer: (B, C)

56. A particle of mass m in the x-y plane is confined in an infinite two-dimensional well with vertices at (0, 0), (0, L), (L, L), (L, 0). The eigenfunctions of this particle are  If perturbation of the form V = Cxy, where C is a real constant, is applied, then which of the following statements are correct for the first excited state?

(A) The unperturbed energy is 

(B) The unperturbed energy is 

(C) First order energy shift due to the applied perturbation is zero

(D) The shift (δ) in energy due to the applied perturbation is determined by an equation of the form  where a and b are real, non-zero constants.

Answer: (B, D)

57. A junction is formed between a metal on the left and an n-type semiconductor on the right. Before forming the junction, the Fermi level EF of the metal lies below that of the semiconductor. Then which of the following schematics are correct for the bands and the I-V characteristics of the junction?

Answer: (A, C)

58. A plane polarized electromagnetic wave propagating in y-z plane is incident at the interface of two media at Brewster’s angle. Taking z = 0 as the boundary between the two media, the electric field of the reflected wave is given by

then which among the following statements are correct?

(A) The angle of refraction is π/6

(B) Ratio of permittivity of the medium of refraction (ϵ2) with respect to the medium on incidence (ϵ1), ϵ21 = 3

(C) The incident wave can have components of its electric field in y-z plane

(D) The angle of reflection is π/6

Answer: (A,  B, C)

59. The minimum number of two-input NAND gates required to implement the following Boolean expression is ________.

Answer: (3 to 3)

60. In a nucleus, the interaction  is responsible for creating spin-orbit doublets. The energy difference between p1/2 and p3/2 states in units of  is ______ (Round off to the nearest integer)

Answer: (3 to 3)

61. Two identical particles of rest mass m0 approach each other with equal and opposite velocity v = 0.5c, where 𝑐 is the speed of light. The total energy of one particle as measured in the rest frame of the other is E = αm0c2. The value of a is _______ (Round off to two decimal places)

Answer: (1.65 to 1.70)

62. In an X-Ray diffraction experiment on a solid with FCC structure, five diffraction peaks corresponding to (111), (200), (220), (311) and (222) planes are observed using 1.54 Å X-rays. On using 3 Å X-rays on the same solid, the number of observed peaks will be

Answer: (1 to 1)

63. For 1 mole of Nitrogen gas, the ratio  of entropy change of the gas in processes (I) and (II) mentioned below is ______ (Round off to one decimal place)

(I) The gas is held at 1 atm and is cooled from 300 K to 77 K.

(II) The gas is liquified at 77 K.

(Take Cp = 7.0 cal mol1 K1, Latent heat L = 1293.6 cal mol1)

Answer: (0.5 to 0.7)

64. Frequency bandwidth Δv of a gas laser of frequency v Hz is 

where α = 3.44 × 106 m2 s2 at room temperature and A is the atomic mass of the lasing atom. For 4He-20Ne laser (wavelength = 633 nm), ∆v = n × 109 Hz. The value of n is ________ (Round off to one decimal place)

Answer: (1.2 to 1.4)

65. A current of 1 A is flowing through a very long solenoid made of winding density 3000 turns/m. As shown in the figure, a parallel plate capacitor, with plates oriented parallel to the solenoid axis and carrying surface charge density 6ϵ0 C m2, is placed at the middle of the solenoid. The momentum density of the electromagnetic field at the midpoint X of the capacitor is n × 1013 N s m3. The value of n is ________ (Round off to the nearest integer)

(speed of light c = 3 × 108 ms1)

Answer: (2 to 2)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...