I.B.P.S. Bank Probationary Officers (Pre.) Examination, 2015 Question Paper with Answer Key

I.B.P.S. Bank Probationary Officers (Pre.) Exam., 2015

Held on 3-10-2015

Quantitative Aptitude

 

 

Directions – (Q. 1- 5) Study the table and answer the given questions :


Note – Few values are missing in the table (indicated by). A candidate is expected to calculate the missing value, If it is required to answer the given question on the basis of given data and information.

1. Out of the number of qualified candidates from Sate P in 2008, the respective ratio of male and female candidates is 11 : 7. If the number of female qualified candidates from State P in 2008 is 126, what is the number of appeared candidates (both male and female) from the state P in 2008?

(A)  630

(B)  510

(C)  570

(D)  690

(E)  540

Ans: (E)

2. Number of appeared candidates from state Q increased by 100% from 2006 to 2007. If the total number of qualified candidates from State Q in 2006 and 2007 together is 408, what is the number of appeared candidates from State Q in 2006?

(A)  380

(B)  360

(C)  340

(D)  320

(E)  300

Ans: (C)

3. What is the difference between number of qualified candidates from State P in 2006 and that in 2007?

(A)  12

(B)  22

(C)  14

(D)  24

(E)  16

Ans: (A)

4. If the average number of qualified candidates from State Q in 2008, 2009 and 2010 is 210, what is the number of qualified candidates from State Q in 2010 ?

(A)  191

(B)  195

(C)  183

(D)  187

(E)  179

Ans: (D)

5. If the respective ratio between number of qualified candidates from State P in 2009 and 2010 is 14 : 9, what is the number of qualified candidates from State P in 2010?

(A)  252

(B)  207

(C)  216

(D)  234

(E)  198

Ans: (C)

6. 

(A)  15

(B)  10

(C)  7

(D)  4

(E) 12

Ans: (E)

7. 012 – 19.982 – ? = 21.812

(A)  49

(B)  50

(C)  30

(D)  39

(E)  41

Ans: (*)

8. 15 + 2379.85 + 140.01 × 4.99 = ?

(A)  4400

(B)  3900

(C)  3000

(D)  4000

(E)  4300

Ans: (B)

9. 97% of 649.8 ÷ 13.05 = 45.12 – ?

(A)  40

(B)  15

(C)  25

(D)  10

(E)  30

Ans: (C)

10. (674.87 + 59.98) ÷02 = ?

(A)  29

(B)  27

(C)  19

(D)  21

(E)  11

Ans: (D)

Directions (Q. 11-15) : Refer to the graph and answer the given questions.


11. The number of people who travelled by Train B on Friday is 20% more than the people who travelled by the same train on Thursday. What is the respective ratio between the number of people who travelled on Friday and those who travelled on Saturday by the same train ?

(A)  4 : 5

(B)  3 : 4

(C)  5 : 6

(D)  3 : 5

(E)  1 : 4

Ans: (B)

12. What is the difference between the total number of people who travelled by Train B on Monday and Tuesday together and the total number of people who travelled by Train A on Saturday and Sunday together?

(A)  200

(B)  230

(C)  210

(D)  250

(E)  240

Ans: (D)

13. What is the average number of people travelling by Train A on Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday ?

(A)  220

(B)  190

(C)  205

(D)  195

(E)  210

Ans: (C)

14. The number of people who travelled by Train A decreased by what per cent from Saturday to Tuesday ?

(A)  35

(B)  40

(C)  30

(D)  42

(E)  33

Ans: (B)

15. The total number of people who travelled by both the given trains together on Sunday is approximately what per cent more than the total number of people who travelled by both the given trains together on Wednesday?

(A)  128

(B)  123

(C)  142

(D)  118

(E)  135

Ans: (B)

16. 6,100 was partly invested in Scheme A at 10% p.a. compound interest (compounded annually) for 2 years and partly in Scheme B at 10% p.a. simple interest for 4 years. Both schemes equal interests. How much was invested in Scheme A ?

(A)  Rs. 3,750

(B)  Rs. 4,500

(C)  Rs. 4,000

(D)  Rs. 3,250

(E)  Rs. 5,000

Ans: (C)

17. ‘A’ bought a certain quantity of oranges at total cost of Rs. 1200. He sold 1/3rd of those oranges at 20% loss. If A earns an overall profit of 10%, at what per cent profit did A set the rest of the oranges ?

(A)  16%

(B)  15%

(C)  22%

(D)  25%

(E)  20%

Ans: (D)

18. Present ages of Kiran and Shyam are in the ratio of 5 : Three years hence, the ratio of their ages will become 11 : 9 respectively. What is Shyam’s present age in years ?

(A)  28

(B)  27

(C)  26

(D)  24

(E)  30

Ans: (D)

Directions – (Q. 19-23) In these questions, two equations numbered I and II are given. You have to solve both the questions and mark the appropriate option.

19. 2x2 + 19x + 45 = 0

      2y2 + 11y + 12 = 0

(A)  x > y

(B)  x ≥ y

(C)  x < y

(D)  Relationship between x and y cannot be determined

(E)  x ≤ y

Ans: (C)

20. 3x2 – 13x + 12 = 0

       2y2 – 15y + 28 = 0

(A)  x > y

(B)  x ≥ y

(C)  x < y

(D)  Relationship between x and y cannot be determined

(E)  x ≤ y

Ans: (C)

21. x2 = 16

      2y2 – 17y + 36 = 0

(A)  x > y

(B)  x ≥ y

(C)  x < y

(D)  Relationship between x and y cannot be determined

(E)  x ≤ y

Ans: (E)

22. 6x2 + 19x + 15 = 0

      3y2 + 11y + 10 = 0

(A)  x > y

(B)  x ≥ y

(C)  x < y

(D)  Relationship between x and y cannot be determined

(E)  x ≤ y

Ans: (B)

23. 2x2 – 11x + 15 = 0

      2y2 – 11y + 14 = 0

(A)  x > y

(B)  x ≥ y

(C)  x < y

(D)  Relationship between x and y cannot be determined

(E)  x ≤ y

Ans: (D)

24. A started a business. After 4 months from the start of the business, B and C joined. The respective ratio between the investments of A, B and C was 4 : 6 : 5. If A’s share in annual profit was Rs. 250 more than C’s share, what was the total annual profit earned ?

(A)  Rs. 3740

(B)  Rs. 3910

(C)  Rs. 4250

(D)  Rs. 5000

(E)  None of these

Ans: (C)

25. A person has to travel from point A to point B in certain time. Travelling at a speed of 5 kmph he reaches 48 minutes late and while travelling at a speed of 8 kmph he reaches 15 minutes early. What is the distance from point A to B?

(A)  15 km

(B)  9 km

(C)  12 km

(D)  18 km

(E)  14 km

Ans: (E)

26. 28 men can complete a piece of work in 15 days and 15 women can complete the same piece of work in 24 days. What is the respective ratio between the amount of work done by 30 men in 1 day and the amount of work done by 18 women in 1 day?

(A)  10 : 7

(B)  3 : 7

(C)  4 : 5

(D)  5 : 4

(E)  4 : 1

Ans: (A)

27. 18 litres of pure water was added to a vessel containing 80 litres of pure milk. 49 litres of the resultant mixture was then sold and some more quantity of pure milk and pure water was added to the vessel in the respective ratio of 2 : 1. If the resultant respective ratio of milk and water in the vessel was 4 : 1, what was the quantity of pure milk added in the vessel ? (in litres).

(A)  4

(B)  8

(C)  10

(D)  12

(E)  2

Ans: (A)

28. A certain sum is divided among A, B and C in such a way that A gets Rs. 40 more than the 1/2 of the sum. B get Rs. 120 less than 3/8th of the sum and C gas Rs. 200. What is the total sum.

(A)  Rs. 1100

(B)  Rs. 850

(C)  Rs. 960

(D)  Rs. 1200

(E)  Rs. 1600

Ans: (C)

Directions-(Q. 29-33) What will come in place of question mark (?) in the given number series ?

29. 123    140    106    55 – 13 ?

(A)  214

(B)  139

(C)  −98

(D)  −69

(E)  −74

Ans: (C)

30. 190    94      46      22      ?        4

(A)  19

(B)  15

(C)  10

(D)  8

(E)  16

Ans: (C)

31. 320   320    314    290    230    ?

(A)  114

(B)  110

(C)  50

(D)  98

(E)  142

Ans: (B)

32. 3    4        9        28      113    ?

(A)  782

(B)  424

(C)  646

(D)  384

(E)  566

Ans: (E)

33. 8    4        6        15      ?        25

(A)  64.5

(B)  84

(C)  52.5

(D)  36

(E)  46

Ans: (C)

34. The respective ratio of curved surface area and total surface area of a cylinder is 4 : 5. If the curved surface area of the cylinder is 1232 cm2, what is the height ? (in cm)

(A)  28

(B)  12

(C)  20

(D)  18

(E)  19

Ans: (A)

35. A bag contains 3 red balls, 5 yellow balls and 7 pink balls. If one ball is drawn at random from the bag, what is the probability that it is other pink or red ?

(A) 

(B) 

(C) 

(D)    

(E) 

Ans: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...