IBPS R.R.Bs. Probationary Officers (Pre.) Examination Held on 5-11-2016 Reasoning Question Paper and Answer Key

IBPS R.R.Bs. Probationary Officers (Pre.) Exam., 2016

Held on 5-11-2016

Reasoning

1. Among five people – A, B, C, D and E, each scoring different marks, only one person scored less marks than B. D scored more than B but less than A. A did not score the highest. Who scored the second highest ?

(A)  E

(B)  Cannot be determined

(C)  A

(D)  C

(E)  D

Ans: (C)

Directions – Study the given information carefully to answer the given question :

A is 14 m east of B, C is 6 m South of A. P is 4 m West of C. Point C is the midpoint of Points P and H. Such that points P, C and H form a straight line. Q is 6 m South of Point H.

2. Kunal walks 10 m towards North from Point H, takes a left turn and walks for 4 m. How far will he be from Point C ?

(A)  2 m

(B)  10 m

(C)  4 m

(D)  6 m

(E)  7 m

Ans: (B)

3. If A is 2 m to the North of L and R is 4 m West of Q, how far is Point L from Point R ?

(A)  4 m

(B)  10 m

(C)  7 m

(D)  14 m

(E)  9 m

Ans: (B)

4. In which direction is B with respect to H ?

(A)  North-east

(B)  South-east

(C)  North-west

(D)  North

(E)  West

Ans: (C)

Directions – Study the following information and answer the given question :

Nine friends – P, Q, R, S, T, U, V, W and X live on nine different floors of a building but not necessarily in the same order. The lower most floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two and so on till the topmost floor is numbered nine.

T lives on an odd numbered floor below the floor numbered five. Only three people live between T and R. Only one person lives between X and V. V lives above X. Q lives on an odd numbered floor immediately below P. Q does not live on the floor numbered five. The number of persons living between X and P is equal to the number of people living between T and S. W lives on an even numbered floor immediately above R.

5. S is related to the floor numbered six and R is related to the floor numbered eight in a certain way X is related to which of the following floor numbers following the same way ?

(A)  Seven

(B)  Nine

(C)  Five

(D)  Eight

(E)  One

Ans: (C)

6. U lives on which of the following floor numbers ?

(A)  Five

(B)  Four

(C)  Nine

(D)  Three

(E)  Other than those given as options

Ans: (C)

7. Four of the following five are alike in a certain way as per the given arrangement and thus form a group. Which of the following does not belong to that group ?

(A)  QU

(B)  VW

(C)  SR

(D)  PX

(E)  XV

Ans: (A)

8. How many persons live below the floor on which W lives ?

(A)  One

(B)  Two

(C)  More than three

(D)  Three

(E)  None of the above

Ans: (C)

9. Which of the following statements is true as per the given arrangement ?

(A)  Only three people live between S and V

(B)  None of the given statements is true

(C)  Q lives immediately above T.

(D)  More than three persons live above R

(E)  U lives on the floor numbered nine

Ans: (E)

10. How many such pairs of digits are there in the number 71864392 (Both in forward and backward directions), each of which has as many digits between them as in the arithmetic series ?

(A)  More than three

(B)  None

(C)  Three

(D)  One

(E)  Two

Ans: (A)

11. Four of the following five are alike in a certain way (based on their positions of alphabets in the English alphabetical series) and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

(A)  RQT

(B)  NPL

(C)  FHD

(D)  KMI

(E)  WYU

Ans: (A)

Directions – Study the following information to answer the given question :

Nine persons, B, C, D, E, L, M, N, O and P are seated in a straight line facing north, with equal distance between each other, but not necessarily in the same order.

As many people sit to the left of E as to the right of E. Only one person sits between E and O. L sits third to the left of P. P is not an immediate neighbor of O. Neither P nor D sits at any of the extreme ends of the line. Only three persons sits between B and C. B is not an immediate neighbor of M. The number of people sitting between B and E is double as that between E and N.

12. Who sits third to the right of B ?

(A)  E

(B)  O

(C)  N

(D)  L

(E)  No one as B sits at one of the extreme ends of the line

Ans: (A)

13. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

(A)  C, E

(B)  M, D

(C)  O, C

(D)  B, L

(E)  D, B

Ans: (E)

14. Which of the following is true with respect to M as per the given arrangement ?

(A)  M sits second to the left of O

(B)  M is an immediate neighbour of L

(C)  More than two people sit between D and M.

(D)  None of the given options is true

(E)  M sits at one of the extreme ends of the line

Ans: (E)

15. Who amongst the following sit exactly between L and P ?

(A)  E, N

(B)  M, O

(C)  B, N

(D)  C, O

(E)  D, E

Ans: (C)

16. In which of the given pairs of people, is odd number of people sitting between them ?

(A)  E, M

(B)  B, M

(C)  L, C

(D)  L, P

(E)  P, O

Ans: (A)

Directions – Study the following information to answer the given question :

Gaurav watches seven movies vis., Gladiator, Braveheart, Titanic Inception, Chinatown, Avatar and Passion on seven different days of the same week, starting from Monday and ending on Sunday, but not necessarily in the same order. Thus on one day the watches only one movie.

Gaurav watches inception on Friday. He watches only one movie between Inception and Titanic. He watches only three movies between Titanic and Gladiator. He watches only two movies between Titanic and Chinatown. Gaurav watches Avatar immediately before the day he watches Titanic. He watches Passion on one of the days after he watches Avatar.

17. How many movies does Gaurav watch between Braveheart and Passion ?

(A)  None

(B)  Three

(C)  One

(D)  Two

(E)  Four

Ans: (D)

18. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

(A)  Wednesday – Avatar

(B)  Friday – Braveheart

(C)  Thursday – Titanic

(D)  Saturday – Inception

(E)  Sunday – Chinatown

Ans: (B)

19. Which of the following is true as per the given arrangement ?

(A)  Gaurav watches inception on the day immediately after the day on which he watches Braveheart

(B)  None of the given statements are true

(C)  Gaurav watches only two movies between Avatar and Chinatown

(D)  Gaurav watches Passion on Wednesday

(E)  Gaurav watches Gladiator on Sunday

Ans: (E)

20. On which day of the week does Gaurav watch Avatar ?

(A)  Saturday

(B)  Sunday

(C)  Tuesday

(D)  Wednesday

(E)  Thursday

Ans: (C)

21. Which movie does Gaurav watch on Monday ?

(A)  Chinatown

(B)  Gladiator

(C)  Titanic

(D)  Braveheart

(E)  Passion

Ans: (D)

Directions- In this question, relationship between different elements is shown in the statement(s). The statement(s) are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer and answer as :

(A) Only  conclusion I follows.

(B) Only conclusion II follows.

(C) Either conclusion I or II follows.

(D) Neither conclusion I nor II follows.

(E) Both conclusion I and II follows.

22. Statement : T = V ≤ R < B, T ≤ D

Conclusions : I. D ≥ R

                         II. B ≤ T

Ans: (D)

23. Statement : R < O ≥ E; Y ≥ O > C.

Conclusions : I. Y > R

                         II. E < C

Ans: (A)

24. Statement : P > R = S ≥ Q; M ≤ R

Conclusions : I. M < P

                         II. Q ≤ M

Ans: (A)

25. Statement : H < M ≥ I > N = C ≥ R

Conclusions : I. C < H

                         II. M > R

Ans: (B)

26. Statement : R < O ≥ E; Y ≥ O > C

Conclusions : I. Y = E

                         II. Y > E

Ans: (C)

27. In a certain code language, ‘give me call’ is coded as ‘jo kl mx’ and ‘call for me’ is coded as ‘mx jo st’. How will ‘for’ be coded as in the given code language ? (Note : all codes are two letter codes only)

(A)  Either ‘mx’ or ‘jo’

(B)  Either ‘jo’ or ‘kj’

(C)  kj

(D)  mx

(E)  st

Ans: (E)

Directions – In this question, two/three statements followed by two conclusions are given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows disregarding commonly known facts and select the appropriate option and answer as :

(A) Only conclusion I follows.

(B) Only conclusion II follows.

(C) Either conclusion I or II follows.

(D) Neither conclusion I nor II follows.

(E) Both conclusion I and II follows.

28. Statement : No horse is a goat. Some goats are deers.

Conclusions :

I. No horse is a deer.

II. Atleast some horses are deers.

Ans: (C)

29. Statement : Some trees are branches. Some branches are roads. No road is a sky.

Conclusions :

I. No tree is a sky.

II. Some branches are definitely not skies.

Ans: (D)

30. Statement : All plates are spoons. All spoons are glasses. Some glasses are mugs.

Conclusions :

I. All plates being mugs is a possibility.

II. All glasses are plates.

Ans: (D)

31. Statement : All plates are spoons. All spoons are glasses. Some glasses are mugs.

Conclusions :

I. Some mugs are spoons.

II. No mug is a spoon.

Ans: (C)

32. Statement : Some trees are branches. Some branches are roads. No road is a sky.

Conclusions :

I. All roads are trees.

II. All skies are branches.

Ans: (D)

Directions – Study the given information carefully to answer the given question :

K and M are the children of G. G is married to R. S is the sister of G. A is the only son of R. P is the son of K.

33. How is M related to P ?

(A)  Father

(B)  Uncle

(C)  Aunt

(D)  Grandmother

(E)  Brother-in-law

Ans: (C)

34. How is S related to R ?

(A)  Sister-in-law

(B)  Daughter-in-law

(C)  Niece

(D)  Daughter

(E)  Granddaughter

Ans: (A)

35. If S does not have any sister, then how is G related to P ?

(A)  Uncle

(B)  Grandmother

(C)  Father-in-law

(D)  Aunt

(E)  Grandfather

Ans: (E)

Directions – Study the given information carefully to answer the given question :

Eight people – M, N, O, P, Q, R, S and T are sitting around a square table (but not necessarily in the same order) in such a way that four of them sit at the corners while four sit in the middle of each of the four sides. The ones sitting at the corners are facing the centre and the ones sitting in the middle of the sides are facing outside. (i.e., opposite to the centre)

O sits in the middle of one of ht sides. Only two people sit between O and R. T sits to the immediate right of R. T and S face the same direction. N sits to the immediate left of S. P is an immediate neighbor of N. M sits third to the right of P.

36. What is the position of P with respect to T ?

(A)  Third to the left

(B)  Second to the left

(C)  Immediate left

(D)  Immediate right

(E)  Second to the right

Ans: (E)

37. Which of the following pairs represent the people sitting between O and the one sitting to the immediate right of P, when counted from the left of O ?

(A)  N, S

(B)  R, N

(C)  S, M

(D)  T, Q

(E)  R, T

Ans: (C)

38. How many people sit between T and M when counted from the right of T ?

(A)  More than three

(B)  Two

(C)  One

(D)  Three

(E)  None of the above

Ans: (A)

39. Which of the following statements is true with respect to the given arrangement ?

(A)  None of the given statements is true

(B)  Q is an immediate neighbor of T

(C)  S sits at one of the corners of the table

(D)  Only two people sit between M and Q

(E)  R and N face opposite directions

Ans: (B)

40. Who sits third to the left of O ?

(A)  R

(B)  M

(C)  P

(D)  N

(E)  S

Ans: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...