Uttarakhand P.C.S. (Pre.) Examination-2012 Held on 30-11-2014 General Aptitude Test Question Paper With Answer Key

Uttarakhand P.C.S. (Pre.) Examination-2012 Held on 30-11-2014 General Aptitude Test
Uttarakhand P.C.S. (Pre.) Examination-2012 Held on 30-11-2014 General Aptitude Test Question Paper With Answer Key

Uttarakhand P.C.S. (Pre.) Examination-2012 Held on 30-11-2014

General Aptitude Test

1. Study the following statement and the assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Statement : If it does not rain throughout this month, most farmers will be in trouble.

I. Timely rain is essential for farming.

II. Most farmers are generally dependent on rains.

(A)  I

(B)  II

(C)  I and II

(D)  None of these

Answer: (B)

2. Consider the following statement and courses of action, decide which course/courses of action logically follows/follow for pursuing.

Statement : Nuclear power can not make a country secure.

Courses of action :

I. We should stop further increasing our nuclear power.

II. We should destroy our nuclear capability.

III. We should focus on improving diplomatic relations.

(A)  I

(B)  II

(C)  III

(D)  I and II

Answer: (C)

3. Study the following statement and the arguments and decide which argument(s) is (are) strong.

Statement : Should seniority be only criterion for promotion ?

Arguments :

I. No, it would be in injustice to those juniors who are more deserving and suitable higher position.

II. Yes, otherwise seniors will feel humiliated.

III. Yes, seniors are more experienced and must be rewarded.

(A)  I and II

(B)  II and III

(C)  I

(D)  None of these

Answer: (C)

4. Study the following statement and conclusions and decide which conclusion is logical.

Statement : Money p lays a vital role in politics.

Conclusions :

I. The poor can never become politician.

II. All the rich men take part in politics.

(A)  I

(B)  II

(C)  I and II

(D)  None of the above

Answer: (D)

5. Study the following statement and courses of action and decide which course(s) of action is (are) logical.

Statement : The migration from villages to cities is detrimental to both.

Course of action :

I. Rural postings should be mandatory.

II. Employment opportunities be created in villages.

III. There should be trains lining villages to cities.

(A)  I

(B)  II

(C)  III

(D)  I and III

Answer: (B)

6. The notation is defined as factorial n and it means the product of positive integers from 1 to n, for example   Now from the sum  If you divide this sum S by 8, the remainder is

(A)  0

(B)  1

(C)  2

(D)  Cannot be determined

Answer: (B)

7. The number of integers between 1 and 100 (including both) which are fully divisible by 3 or 5 is-

(A)  47

(B)  49

(C)  51

(D)  53

Answer: (D)

8. Study the following passage and find out which statement is best supported by this passage-

“The school has always been the most important means of transferring the wealth of tradition from one generation to the net. This applies today in an even higher degree than in former times for, through the modern development of economy, the family as bearer of tradition and education has been weekend.”

(A)  There are means other than schools for transfer of traditions

(B)  Several different sources must be tried

(C)  Economic development plays a crucial role

(D)  Family as ever, is the most popular means

Answer: (C)

9. In an envelope, there are some currency notes whose total value is Rs 100 and their number is 10. There is no currency not of Rs 10 denomination. How many notes of Rs 5 denomination are there in the envelope ?

(A)  2

(B)  3

(C)  4

(D)  5

Answer: (D)

10. Form the product S = 1 × 2 × 3 × 4 × 5 × 6 × 7 × 8 × 9× ………×50.

Counting from unit’s place, the number of zeros is S is-

(A)  10

(B)  11

(C)  12

(D)  None of these

Answer: (C)

11. In the following, find the option which is different from the other three options, which are alike in some manner.

(A)  71, 17, 11, 5

(B)  71, 67, 7, 3

(C)  37, 19, 15, 7

(D)  17, 13, 5, 3

Answer: (C)

12. There is given below a question followed by two statements-

Question : x and y are two numbers, what is x/y?

Statement 1 (S1) : Their average is 5/2 times y.

Statement 2 (S2) : Their difference is 3.

Which one of the following is correct in order that specific answer to the question is obtained?

(A)  Both the statements S1 and S2 are not sufficient to answer the question

(B)  S1 alone is sufficient to answer the question

(C)  S2 alone is sufficient to answer the question

(D)  Either S1 alone or S2 alone is sufficient to answer the question

Answer: (B)

13. The minimum number of colours required to fill the spaces in the diagram without any two adjacent spaces having the same colour is-

(A)  6

(B)  5

(C)  4

(D)  3

Answer: (D)

14. Study the following statement and conclusions and decide which conclusion/conclusions is/are logical.

Statement : Soldiers serve their country.

Conclusions :

I. Men generally serve their country.

II. Thos who serve their country are soldiers.

III. Some men who are soldiers serve their country.

IV. Women do not serve their country because they are not soldiers.

(A)  III

(B)  II

(C)  I

(D)  I and II

Answer: (A)

15. Below is given an Assertion (A) followed by Reason (R)-

Assertion (A) : Pressure cookers are fitted with ebonite handles.

Reason (R) : Ebonite is strong.

Which one of the following is the correct answer?

(A)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B)  Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)

(C)  (A) is true, but (R) is false

(D)  (A) is false, but (R) is true

Answer: (C)

16. Below is given an Assertion (A) followed by Reason (R)-

Assertion (A) : We prefer to wear white clothes in winter.

Reason (R) : White clothes are good reflectors of heat.

Which one of the following is the correct answer?

(A)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B)  Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)

(C)  (A) is true, but (R) is false

(D)  (A) is false, but (R) is true

Answer: (D)

17. Below is given an Assertion (A) followed by Reason (R)-

Assertion (A) : Goitre is a common disease in mountainous regions.

Reason (R) : Diet of the people is mountains lacks iodine content.

Which one of the following is the correct answer ?

(A)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B)  Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)

(C)  (A) is true, but (R) is false

(D)  (A) is false, but (R) is true

Answer: (A)

18. The digit in the unit’s place of the number-

171999 + 111999 – 71999 is-

(A)  3

(B)  7

(C)  9

(D)  None of these

Answer: (D)

19. There is given below a question followed by two statements-

Question : Is x greater than y ?

Statement 1 : x is greater than 30.

Statement 2 : y is greater than 27.

Which one of the following is correct in order that specific answer to the question is obtained ?

(A)  Both the Statements 1 and 2 together are necessary to answer the question

(B)  Both the Statement 1 and 2 together are not sufficient to answer the question

(C)  Statement 1 alone is sufficient to answer the question

(D)  Statement 2 alone is sufficient to answer the question

Answer: (B)

20. Below is given an Assertion (A) and Reason (R) there of-

Assertion (A) : Salt is added to cook food at higher altitudes.

Reason (R) : Temperature is lower is higher altitudes.

Which one of the following is the correct answer ?

(A)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B)  Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)

(C)  (A) is true, but (R) is false

(D)  (A) is false, but (R) is true

Answer: (B)

21. Which one of the following is most appropriate to ensure desired limit of forests prescribed in Indian forest policy ?

(A)  Transfer agriculture land to forest land

(B)  Increase forest land 2% per year

(C)  By afforestation of land in a scientific manner

(D)  Declare cutting of any kind of tree a criminal offence

Answer: (C)

22. Which of the following is different from the other three ?

(A)  1719

(B)  2834

(C)  1528

(D)  2349

Answer: (B)

23. The relationship ‘Optimistic : Pessimistic’ is best explained in which one of the following ?

(A)  Difficult : Impossible

(B)  Export : Import

(C)  Study : Play

(D)  Tolerating : Disgusting

Answer: (B)

24. Which one of the following is different from the other three ?

(A)  HIIJ

(B)  PQQR

(C)  WYYZ

(D)  TUUV

Answer: (C)

25. Which one of the following is different from the other three ?

(A)  Algebra

(B)  Arithmetic

(C)  Geometry

(D)  Mathematics

Answer: (D)

Directions – (Q. 26-28) Study the following figure and answer the question.

26. What is the number of squares contained in the figure ?

(A)  5

(B)  6

(C)  7

(D)  8

Answer: (C)

27. What is the number of straight lines which is needed to construct the above figure?

(A)  13

(B)  15

(C)  11

(D)  12

Answer: (A)

28. What is the number of triangles contained in the figure?

(A)  16

(B)  20

(C)  22

(D)  24

Answer: (B)

29. A is elder to B white C and D are elder to E who lies between A and C. If C is elder to B, which one of the following statements is necessarily true ?

(A)  E is elder to B

(B)  A is elder to C

(C)  C is elder to D

(D)  D is elder to C

Answer: (A)

30. Which of the following is correct?

(A)  The calendar for the year 2003 will serve for the year 2014

(B)  The calendar for the year 2003 was same as for 2013

(C)  The calendar for the year 2003 was same as for 2012

(D)  The calendar for the year 2003 was same as for 2011

Answer: (A)

31. Land price is a big hindrance to competitive Indian product and services because-

(A)  More land is required for urbanization in India

(B)  Urbanization has increased land prices in India

(C)  Farmers are not ready to give their land for projects

(D)  High land prices increase the fixed cost in business

Answer: (D)

32. If CONSTITUTION is coded as DNORUHUTUHPM in a certain language, how can DISTRIBUTION be coded in t hat language ?

(A)  EHTSTHCTUPHM

(B)  EHTSSHCTUHPM

(C)  BHTSSHCTUHPM

(D)  EHTSSHCTUJNM

Answer: (B)

33. Find the value of 

(A)  7

(B)  −7

(C)  −6

(D)  None of the above

Answer: (A)

34. What is the angle between the two hands of a clock at 9 : 50 hours ?

(A)  2°

(B)  5°

(C)  8°

(D)  10°

Answer: (B)

35. Find the average of all the even numbers and the average of all the odd numbers from 1 to 45-

(A)  24 and 23

(B)  23 and 24

(C)  24 and 25

(D)  23 and 23

Answer: (D)

36. Find all the possible values of x (where x is an integer) for the following expression-

5 < 3x + 2 ≤ 17

(A)  1, 2, 3, 4, 5

(B)  1, 2, 3, 4

(C)  2, 3, 4, 5

(D)  3, 4, 5

Answer: (C)

37. A person was appointed for a 50 days job on a condition that he will be paid Rs 12 for every working day but he will be fined Rs 6 for everyday he remains absent. After completion of work, he gets Rs 420. For how many days he remained absent?

(A)  5 days

(B)  10 days

(C)  12 days

(D)  15 days

Answer: (B)

38. Find the missing number (marked as ?) in the following figure-

(A)  4

(B)  5

(C)  7

(D)  8

Answer: (B)

39. A result of a survey of 1000 students with respect to their knowledge of History (H), Geography (G) and Civics (C) is given below-

What is the ratio of those who known all three subject to those who know only Civics?

(A)  1/9

(B)  1/10

(C)  5/27

(D)  None of the above

Answer: (D)

40. If 50% of (x – y) is equal to 30% of (x + y), then what per cent of x is the value of y ?

(A)  400%

(B)  40%

(C)  15%

(D)  None of the above

Answer: (D)

41. The missing number in the following series –

5, 41, 149, 329, …….. is

(A)  481

(B)  489

(C)  581

(D)  589

Answer: (C)

42. A is B’s sister.

C is B’s mother.

D is C’s father.

E is D’s mother.

How A is related to D ?

(A)  Grand mother

(B)  Grand daughter

(C)  Grand son

(D)  Grand father

Answer: (B)

43. Choose the word from the following, which can be formed by using letters in the word-

‘RECOMMENDATION’.

(A)  MEDICINE

(B)  MEDIATE

(C)  REMINDER

(D)  COMMUNICATE

Answer: (B)

44. If the radius of a circle is doubled, its area increases by-

(A)  100%

(B)  200%

(C)  300%

(D)  400%

Answer: (C)

45. Choose the best related alternative (?) from the following-

Calendar : Dates : : Dictionary : ?

(A)  Words

(B)  Books

(C)  Language

(D)  Vocabulary

Answer: (A)

46. A man walks 1 km. towards East, then turns to South and walks 5 km. Again he turns to East and walks 2 km. Then he turns to North and walks 9 km. How far is he from the starting point ?

(A)  2 km

(B)  3 km

(C)  5 km

(D)  9 km

Answer: (C)

47. A man is facing South. He turned 135° anticlockwise and then 180° In which direction he is now ?

(A)  North-East

(B)  South-West

(C)  South-East

(D)  West

Answer: (B)

48. If + stands for ×, − stands for ÷, × stands for – and ÷ stands for +, then find the value of 26 + 74 – 4 × 5 ÷

(A)  326

(B)  376

(C)  428

(D)  478

Answer: (D)

49. Which term of the series-

5, 10, 20, 40, …….. is 1280 ?

(A)  8th

(B)  9th

(C)  10th

(D)  None of the above

Answer: (B)

50. Consider the six statements-

a : All balls are locks.

b : All keys are locks.

c : All keys are balls

d: Some keys are locks.

e: Some locks are balls.

f: No ball is lock.

Choose the option which indicates a valid argument containing logically related statements, that is where the third statement is the conclusion drawn from the preceding two statements.

(A)  acd

(B)  bef

(C)  cde

(D)  cef

Answer: (C)

51. Consider the following statement and the argument and decide which of the argument is strong.

Statement : Should income tax be abolished in India?

Arguments :

I. Yes, it is a burden on wage earners.

II. No, it is a good source of revenue.

(A)  I

(B)  II

(C)  I and II both

(D)  None

Answer: (B)

52. Find the missing term (……….) in the following-

N 5 V, K 7 T, …….. E 14 P, B 19 N.

(A)  H 10 R

(B)  H 10 Q

(C)  I 10 R

(D)  H 9 R

Answer: (A)

53. Choose the correct number from the following –

B : 16 :: D : ?

(A)  150

(B)  200

(C)  256

(D)  276

Answer: (C)

54. Consider the statement given below-

‘Idle brain is a devil’s workshop.’

Which of the following has same logic?

(A)  Hard work is the basis of success

(B)  A person without work is rebellions

(C)  Educated people are cultured

(D)  Players are physically healthy

Answer: (B)

55. It takes 3 hours to fill a tank but because of some leakage at the bottom of the tank, it takes one more hour to fill the tank. In how many hours, the tank becomes empty just because of hole ?

(A)  8

(B)  10

(C)  12

(D)  14

Answer: (C)

56. Which of the following graphs can possibly represents the motion of a car on road?

(A)  I only

(B)  I and II both

(C)  II and III both

(D)  None of the above

Answer: (D)

57. Six persons K, L, M, N, O, P are sitting around a table as per the following conditions-

1. K and L are opposite to each other.

2. M is to the left of K.

3. O and N are opposite to each other.

4. P is to the right of N.

Who is to the left L?

(A)  M

(B)  P

(C)  O

(D)  N

Answer: (B)

58. Which one of the following pairs of words is not rationally related?

(A)  Gold : Ornaments

(B)  Wood : Furniture

(C)  Pitcher : Pottery

(D)  Straw : Nest

Answer: (C)

59. Which one of the following is odd one ?

(A)  Peso

(B)  Phi

(C)  Gamma

(D)  Delta

Answer: (A)

60. The monthly incomes of six employees of a company are 15,000, 18,000, 17,000, 30,000, 17,500, 28,000 (in rupees). The number of employees having income more than mode and less than mean incomes is-

(A)  0

(B)  1

(C)  2

(D)  3

Answer: (B)

61. Consider the following statement and assumptions and decide which of the assumption/ assumptions is/are implicit in the statement.

Statement : Let us increase the taxes to cover the deficit.

Assumption :

I. The present taxes are very low.

II. Deficit in a budget is not desirable.

III. Deficit cannot be met without increasing the tax.

(A)  I and II

(B)  I and III

(C)  III

(D)  II and III

Answer: (D)

62. If 25th May in a certain year is a Sunday, then which day of the week will be 25th December in that year ?

(A)  Thursday

(B)  Friday

(C)  Saturday

(D)  Sunday

Answer: (A)

63. The following chart shows the percentage of Engineers, Labours and Administrators working in a company. If total number of Engineers is 75, then the number of Labours is-

(A)  100

(B)  150

(C)  175

(D)  None of the above

Answer: (A)

64. The following table gives the annual profit of a company (in lakh rupees)-

The period which has maximum per cent increase in profit over the previous year is-

(A)  2009-10

(B)  2010-11

(C)  2011-12

(D)  2012-13

Answer: (B)

65. The following table shows the number of Science, Arts and Commerce students in a group of boys and girls-

The total number of students in the group is-

(A)  127

(B)  130

(C)  131

(D)  135

Answer: (C)

66. The following table gives the import and export (in million dollars) of a country-

The average trade balance is-

(A)  8/3

(B)  7

(C)  2

(D)  28/3

Answer: (C)

67. Electronic data processing is a modern technique of which of the following ?

(A)  Programmed decision

(B)  Non-programmed decision

(C)  Traditional decision

(D)  Promoting E-Governance

Answer: (A)

68. You subordinate requires leave but your office work will be affected due to his absence because he is a key person for that work. You should-

(A)  refer his  matter to your superior

(B)  sanction the leave

(C)  ask another person to do  his work

(D)  meet him, discuss about the reason for leave and try to convince him the urgent need of his  presence

Answer: (D)

69. The following table gives the area (in square km) and population (inlakh) of four cities-

The least densely populated city is-

(A)  A

(B)  B

(C)  C

(D)  D

Answer: (A)

70. A number when divided by 8, leaves a remainder 2. If cube of this number is divided by 8, the remainder will be-

(A)  2

(B)  4

(C)  6

(D)  None of the above

Answer: (D)

71. In the process of communication, which one of the following is in chronological order?

(A)  Communicator, medium, receiver, effect, message

(B)  Medium, communicator, message, medium, receiver, effect

(C)  Communicator, message, medium receiver, effect

(D)  Message, communicator, medium, effect receiver

Answer: (C)

72. Communication via new media such as computers, teleshopping, internet and mobile telephony is termed as-

(A)  Interactive communication

(B)  Entertainment

(C)  Developmental communication

(D)  None of the above

Answer: (A)

73. A number when divided by 17, leaves remainder 5. What remainder would be obtained by dividing the same number by 357 ?

(A)  42

(B)  41

(C)  39

(D)  35

Answer: (C)

74. If a carton containing one dozen eggs is dropped. Which one of the following cannot be the ratio of broken eggs to whole eggs?

(A)  5 : 7

(B)  1 : 4

(C)  1 : 2

(D)  1 : 5

Answer: (B)

75. Which of the following statement(s) is (are) true about decision-making?

1. It is an act of determining a course of action.

2. It means choosing alternative from among various alternatives.

3. It is synonymous with policy-making.

(A)  1, 2 and 3

(B)  1 and 2

(C)  1 and 3

(D)  Only 1

Answer: (B)

Directions – (Q. 76 to 78) On the basis of the following data.

    The food values and the unit price of a number of food items are given ahead-

76. Which of the following dies would supply maximum protein?

(A)  150 gm of A and 200 gm of B

(B)  100 gm of B and 200 gm of C

(C)  500 gm of A

(D)  350 gm of C

Answer: (D)

77. All the following diets would supply at least 75 gms of fats. Which of these diets would cost the least?

(A)  200 gm of A and 150 gm of B

(B)  500 gm of B and 100 gm of A

(C)  300 gm of A

(D)  200 gm of C

Answer: (C)

78. If one’s diet has 100 gms of A, B and C each, what is the amount of fat included in the diet?

(A)  45 gm

(B)  50 gm

(C)  65 gm

(D)  None of the above

Answer: (D)

79. Authority means-

(i) Power to take decision.

(ii) Power to communicate decisions to subordinates.

(iii) Power to influence the behaviour  pattern of people in organization.

(iv) Power to make subordinates socially responsible.

(A)  Only (i) is correct

(B)  Both (i) and (ii) correct

(C)  (i), (ii) and (iii) are correct

(D)  All the four options are correct

Answer: (C)

80. The alphabet which appears in the middle of a meaningful word beginning with ‘A’ and being formed by using the first,, second, fourth, fifth and sixth letters of the word ‘CONTRACT’ is-

(A)  C

(B)  T

(C)  O

(D)  R

Answer: (B)

Directions –(Q. 81-83) Passage for Comprehension.

   Read the following  passage carefully and answer the questions given below-

   Since he returned from the war, things had not been quite the same. The day he returned, his finance and his family met him at the station. They embraced and wept and later on they laughed. His finance asked him if the war had been bad. He said it had been all right but he wished so many of his men had not been killed. She said she had been simply dying for him to come back. He said that was very nice of her. Then they talked of the blackouts and the air raids and the things they had seen on T.V. By the time they reached home she was saying that because of staying cooped indoors for so many evenings she had been eating too much and would now have to diet. Now, where he had come from, days on end, he had not met a man, woman or child who  had not been hungry, always hungry.

81. The meaning of the word ‘Cooped’ is-

(A)  Confined

(B)  Being idle

(C)  Sitting

(D)  Sleeping

Answer: (A)

82. Why did they embrace, weep and laugh when they met at the station?

(A)  Because he was coming from a long distance

(B)  Because he was coming after a long time

(C)  Because they were so happy to see him safely back from the war

(D)  Because the war was over

Answer: (C)

83. Why were people always hungry at the place from where he had come?

(A)  Because they were dieting

(B)  Because there was a scarcity of food

(C)  Because they did not like the food

(D)  Because they had no time to eat

Answer: (B)

84. Put the following sentence into indirect speech-

He said to me, “ what were you doing ?”

(A)  He said to me what I was doing.

(B)  He asked me what I had been doing.

(C)  He asked me what I was doing.

(D)  He asked me what was I doing.

Answer: (B)

85. What is the antonym of ‘Dusky’?

(A)  White

(B)  Interesting

(C)  Bright

(D)  Slow

Answer: (C)

86. Which of the given alternatives best expresses the bold part of the sentence?

The venerated the old teacher.

(A)  respected

(B)  followed

(C)  questioned

(D)  argued

Answer: (A)

87. Give the one word substitution of ‘the act of killing a person painlessly for reasons of mercy”.

(A)  Expiate

(B)  Euthanasia

(C)  Epitaph

(D)  Eradicate

Answer: (B)

Answer: (A)

Answer: (D)

Answer: (C)

Answer: (B)

Answer: (C)

Answer: (D)

Answer: (D)

Answer: (C)

Answer: (A)

Answer: (B)

Answer: (C)

Answer: (B)

Answer: (A)

Uttarakhand Public Service Commission (UKPSC) Preliminary Examination Held on January 12, 2017 Paper-2 General Aptitude Test Question Paper With Answer Key

Uttarakhand Public Service Commission (UKPSC) Preliminary Examination Held on January 12, 2017 Paper-2 General Aptitude Test
Uttarakhand Public Service Commission (UKPSC) Preliminary Examination Held on January 12, 2017 Paper-2 General Aptitude Test Question Paper With Answer Key

Uttarakhand Public Service Commission (UKPSC) Preliminary Examination Held on January 12, 2017

Paper-2 General Aptitude Test

 

1. In answering a quiz, ‘no’ counts −1, ‘yes’ counts +1 and ‘don’t know’ counts 0 (zero). What is the average value of 5no’s, 15 yes’s and 5 don’t know’s?

(a)   0.04

(b)   0.4

(c)   4.0

(d)   40

Answer: (b)

2. Choose the one from the following, which is different from the other according to some rule?

Copper, Zinc, Brass, Iron

(a)   Zinc

(b)   Copper

(c)   Iron

(d)   Brass

Answer: (b)

3. Which word can be formed from the letters of the following word?

VENTURESOME

(a)   ROSTRUM

(b)   TRAVERSER

(c)   SERMON

(d)   SEVENTEEN

Answer: (c)

4. F is the brother of A. C is the daughter of A. K is the sister of F. G is the brother of C. Who is the uncle of G?

(a)   A

(b)   C

(c)   F

(d)   K

Answer: (c)

5. The angle between the minute hand and the hour hand of a clock when the time is 4 : 20 is

(a)   5°

(b)   10°

(c)   20°

(d)   0°

Answer: (b)

6. The area of the largest circle which can be drawn inside a rectangle with sides 18 cm and 14 cm, is

(a)   49 cm2

(b)   154 cm2

(c)   378 cm2

(d)   1078 cm2

Answer: (b)

7. In a queue, A is eighteenth from the front while B is sixteenth from the end. If C is twenty-fifth from the front and is exactly in the middle of A and B, then how many persons are there in the queue?

(a)   47

(b)   46

(c)   45

(d)   48

Answer: (a)

8. A man in a train notices that the can amount 21 telephone posts in one minute. If every two adjacent posts are 50 m apart, at what speed is the train moving?

(a)   55 km/h

(b)   57 km/h

(c)   60 km/h

(d)   63 km/h

Answer: (d)

9. If in a certain code ‘DOWN’ is written as ‘[email protected]#’ and ‘NAME’ is written as ‘#6%5’, how is ‘MODE’ written in that code?

(a)   % 6 5 3

(b)   % @ 3 #

(c)   6 % 5 3

(d)   % @ 3 5

Answer: (d)

10 Two positions of a dice are shown below. Identify the number at the bottom when the number at the top is ‘3’.

(a)   2

(b)   4

(c)   5

(d)   None of these

Answer: (c)

11. The following chart shows the percentage of expenditure incurred in agriculture, transport and other sectors of economy in a certain year. If the total expenditure in agriculture is Rs 150 crore, then expenditure in transport is

(a)   Rs 70 crore

(b)   Rs 60 crore

(c)   Rs 40 crore

(d)   Rs 120 crore

Answer: (a)

12. The following table gives the number of persons with different incomes in a country in a certain year

What is the average income per head (in thousand units)?

(a)   26.9

(b)   2.69

(c)   16.9

(d)   3.96

Answer: (b)

13. An inspector rejects 0.08% of the metres as defective. How many will be examined of rejected 2 m?

(a)   1500

(b)   2000

(c)   2500

(d)   3500

Answer: (c)

14. The ratio of the volume of a cube to that of the biggest sphere which will fit inside the cube is

(a)   4 : π

(b)   4 : 3π

(c)   2 : π

(d)   6 : π

Answer: (*)

15. Which of the following is not associated with non-verbal communication?

(a)   Body language

(b)   Conversation

(c)   Facial expression

(d)   Symbol

Answer: (b)

16. One, who believes that all things and events in life are predetermined, is a/an

(a)   fatalist

(b)   puritan

(c)   egoist

(d)   tyrant

Answer: (a)

17. If December 8, 2007 was Saturday, which day of the week was December 8, 2006?

(a)   Saturday

(b)   Friday

(c)   Monday

(d)   Tuesday

Answer: (b)

18. Which of the following diagrams best indicates the relation among Profit, Dividend and Bonus?

Answer: (b)

19. What is the ratio of the areas of inscribed and circumscribed circles of a square?

(a)   1 : 2

(b)   √2 : 1

(c)   √2 : √3

(d)   √3 : 1

Answer: (a)

20. If x + y + z = 13, then what is the maximum value of (x – 2) (y + 1) (z – 3)?

(a)   25

(b)   30

(c)   54

(d)   27

Answer: (a)

21. Kittu is in between Mohan and Sohan. Raju is to the left of Sohan and Shyam is to the right of Mohan. If Sohan is sitting to the left of Mohan and all are sitting facing North, then who is on the extreme right?

(a)   Kittu

(b)   Mohan

(c)   Sohan

(d)   Shyam

Answer: (d)

22. A m an walks 15 m towards South from a fixed point. From there he goes 12 m towards North and then 4 m towards West. How far and in which direction is he from the fixed point?

(a)   3 m, South

(b)   7 m, South-West

(c)   5 m, South-West

(d)   5 m South-East

Answer: (c)

23. Pointing to a woman in a photograph, a man ways, “her mother’s mother is mother of my father”. How is the man related to the woman in photograph?

(a)   Uncle

(b)   Maternal cousin

(c)   Grand son

(d)   None of these

Answer: (b)

24. What is the total number of triangles in the figure given below?

(a)   16

(b)   18

(c)   24

(d)   None of these

Answer: (d)

25. The sum of seven consecutive natural numbers is 1617. How many of these are prime numbers?

(a)   1

(b)   2

(c)   3

(d)   4

Answer: (b)

26. If  is equal to

(a)   −16/3

(b)   −18/3

(c)   −15/3

(d)   −14/3

Answer: (d)

27. In an imaginary language, the digits 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 are substituted by a, b, c, d, e, f, g, h, i, j. If 10 is written as, ba then the value of [dc × f – (bf – d) × d] is equal to

(a)   bcf

(b)   bce

(c)   bea

(d)   bba

Answer: (b)

28. How many times 2 will appear in the p rime factorization of the product 1 × 2 × 3 × 4 …….. × 50?

(a)   47

(b)   48

(c)   50

(d)   None of these

Answer: (a)

29. Six persons P, Q, R, S, T and U are sitting in a circle facing one another. P is sitting in front of Q; Q is sitting to the right of T and left of R; P is sitting to the left of U and right of S. Who is sitting opposite to R?

(a)   U

(b)   T

(c)   R

(d)   Cannot be determined

Answer: (a)

30. Statements All books are leaves. Some leaves are jungles. No jungle is a box.

Conclusions I. Some jungles are books.

II. No book is a box

III. Some leaves are boxes.

(a)   Only I follows

(b)   Only II follows

(c)   Only III follows

(d)   None follows

Answer: (b)

31. If the following words are arranged in alphabetical order, which word will come in the middle? Electric, Elector, Elect, Election, Electrode

(a)   Elector

(b)   Electric

(c)   Election

(d)   Electrode

Answer: (a)

32. A man is performing yoga with his head down and legs up. His face is towards the West. In which direction will his left hand be?

(a)   East

(b)   West

(c)   North

(d)   South

Answer: (d)

33. A batsman in his 20th innings makes a score of 110 and thereby increases his average by 4. What is his average after 20th innings?

(a)   30

(b)   34

(c)   36

(d)   43

Answer: (b)

34. How many meaningful English words can be formed by using the letters of word ‘ALEP’?

(a)   1

(b)   2

(c)   3

(d)   More than 3

Answer: (c)

35. A is the brother of B. C is the brother of A.

To establish relationship between B and C, which of the following information(S) is (are) required?

(i) Gender of C        (ii) Gender of B

(a)   Either (i) or (ii)

(b)   Both (i) and (ii)

(c)   Only (i)

(d)   Only (ii)

Answer: (d)

36. Arrange the following words in a logical and meaningful order :

1. Poverty 2. Population

3. Death 4. Unemployment

5. Diseases

(a)   2, 1, 4, 3, 5

(b)   2, 4, 1, 5, 3

(c)   1, 4, 2, 5, 3

(d)   1, 2, 3, 4, 5

Answer: (b)

37. Which among the following :

1. ×,= ÷ 2. =, ÷, ×

3. =, ×, ÷ 4. ÷, =, ×

Appropriately replaces ●, ⨁ and ⨀ respectively in 90 ● 6 ⊕ 8 ⨀ 2?

(a)   1

(b)   2

(c)   3

(d)   4

Answer: (d)

38. Two pipes can fill a tank in 10 hours and 12 hours respectively while the third pipe empties the tank in 20 hours. If all the three pipes operate simultaneously, in how much time will the tank be filled?

(a)   7 h 30 min

(b)   7 h

(c)   6 h 30 min

(d)   2 h

Answer: (a)

39. The difference between yearly simple interest and compound interest reckoned half yearly on Rs 1200 for one year at 10% per annum is

(a)   Rs 2.50

(b)   Rs 3.00

(c)   Rs 4.00

(d)   Rs 6.00

Answer: (b)

40. A motorboat whose speed in still water is 15 km/h goes 30 km downstream and comes back in 4 hours and 30 minutes. The speed of the stream is

(a)   10 km/h

(b)   6 km/h

(c)   5 km/h

(d)   4 km/h

Answer: (c)

41. Aarti is older than Saumya. Muskan is elder to Aarti but younger than Kashish. Kashish is older than Saumya. Saumya is younger than Muskan. Gargi is the eldest. Who is the youngest?

(a)   Saumya

(b)   Kashish

(c)   Aarti

(d)   Muskan

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 42-45) The pie-chart given below shows the distribution of land in a State under various food crops. Study the chart carefully and answer the given questions.

42. Which combination of crops represents the 50% of the total area of land under food crops?

(a)   Wheat, Barley and Jowar

(b)   Paddy, Wheat and Jowar

(c)   Paddy, Wheat and Barley

(d)   Bajra, Maize and Paddy

Answer: (c)

43. If the total area under Jowar was 1.5 million acres, then what is the area (in million acres) under paddy?

(a)   4.5

(b)   6.0

(c)   7.5

(d)   9.0

Answer: (b)

44. If the production of wheat is six times that of barley, then what is the ratio between the yield per acre of wheat and barley?

(a)   2 : 1

(b)   2 : 3

(c)   3 : 2

(d)   3 : 1

Answer: (d)

45. If the total area under crops goes up by 25% and the area under wheat production goes up by 12.5% of the current area, what will be the angle pertaining to wheat crop in the new pie-chart?

(a)   76.8°

(b)   72°

(c)   64.8°

(d)   62.4°

Answer: (a)

46. The number of rectangles/squares in the rectangle is

(a)   18

(b)   17

(c)   16

(d)   None of these

Answer: (d)

47. The digit at unit place of 1717 is

(a)   1

(b)   3

(c)   7

(d)   9

Answer: (c)

48. The digit ‘3’ can be written in 3 ways as follows:

3 = 2 + 1 = 1 + 1 + 1

(order of addition of numbers is not important)

According to the above, in how many ways 5 can be written  using digits less than or equal to 5?

(a)   8

(b)   7

(c)   6

(d)   5

Answer: (b)

49. ‘Zero’ is

(a)   an even integer

(b)   an odd integer

(c)   neither even or odd

(d)   even and odd both

Answer: (c)

50. Two words are given: NOT and TONE. These words represents some numbers, if we add them, we get the number 9000 i.e.

Which number will be represented by the word NET?

(a)   264

(b)   673

(c)   246

(d)   628

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 51-56) The following questions consist of two statements : one as ‘Assertion (A)’ and the other as ‘Reason (R)’. Examine these carefully and select the correct answer from the codes given below :

I. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

II. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.

III. A is true, but R is false.

IV. A is false, but R is true.

51. Assertion (A) Economic justice is concerned with giving all the members of society a fair share.

Reason (R) The possible criteria of distribution are equity, equality and need.

(a)   I

(b)   II

(c)   III

(d)   IV

Answer: (b)

52. Assertion (A) ‘Grapes are sour’ attitude is an example of defense mechanism in psychology.

Reason (R) Rationalization can be used to avoid admitting disappointment.

(a)   IV

(b)   III

(c)   II

(d)   I

Answer: (d)

53. Assertion (A) India is world’s second most populous country.

Reason (R) The problem of unemployment is increasing with the increase in population in India.

(a)   I

(b)   II

(c)   III

(d)   IV

Answer: (b)

54. Assertion (A) There is no difference between ‘policy making’ and ‘decision making’.

Reason (R) Policy refers to the formulation of a particular plan or course of action by the government or an organization.

(a)   I

(b)   II

(c)   III

(d)   IV

Answer: (d)

55. Assertion (A) The training in the competition period aims at achieving and maintaining top form.

Reason (R) Top form once achieved cast last for a prolonged period of time.

(a)   I

(b)   II

(c)   III

(d)   IV

Answer: (c)

56. Assertion (A) The rate of migration from the hilly areas of Uttarakhand has increased after it was formed in the year 2000.

Reason (R) Migration leads to abandonment of villages which causes degradation of land.

(a)   I

(b)   II

(c)   III

(d)   IV

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 57-59) The following data shows sales of books (in thousands) in five branches of a publishing house in two year 2014 and 2015.

57. What is the average sales of books (in thousands) of the publishing house through these branches in the year 2014?

(a)   70

(b)   72

(c)   75

(d)   80

Answer: (b)

58. In which branch of the publishing house, the difference between the sales of books (in thousands) in two years, is maximum?

(a)   B2

(b)   B3

(c)   B4

(d)   B5

Answer: (d)

59. Total sales of the branch B, for both years is what percent of total sales of the branches for both the years?

(a)   25%

(b)   24%

(c)   22%

(d)   20%

Answer: (a)

60. You are in a The bus reaches your stop, but still you have not purchased the ticket because of heavy rush. What will you do?

(a)   Jump out quickly to avoid embarrassment.

(b)   Call the conductor, give him the money and get the ticket.

(c)   Hand the money to someone sitting nearby to give it to the conductor.

(d)   Give the money to the driver.

Answer: (b)

61. Free notebooks were distributed equally among children. The number of notebooks each child got was one-eighth of the number of children. Had the number of children been half, each child would have got 16 notebooks each. How many notebooks were distributed in total?

(a)   32

(b)   128

(c)   512

(d)   256

Answer: (c)

62. You are Superintendent of Police of an area. You are going for a very urgent work. On way to your work, you come across a person who is grievously injured. What will you do?

(a)   Leave him and proceed to your destination.

(b)   Carry the injured person to the hospital.

(c)   Order one of your subordinates to come and take the person to the hospital.

(d)   Hire a taxi, send him to the hospital and then proceed to your distination

Answer: (c)

63. Statements All scientists are fools.

All fools are illiterate.

Conclusions I. All scientists are illiterate.

II. All illiterate are scientist.

III. All illiterate are fools.

IV. Some illiterates would be scientists.

(a)   I and IV follow

(b)   Only Follows

(c)   III and IV follows

(d)   Only IV follows

Answer: (a)

64. A told B , ‘yesterday I met the only brother of the daughters of my paternal grand mother’. Whom did A meet?

(a)   Cousin

(b)   Brother

(c)   Nephew

(d)   Father

Answer: (d)

65. Statement “Use ‘Riya’ cold cream for fair complexion” – An advertisement.

Assumptions I. People like to use cream for fair complexion.

II. People are easily fooled.

III. People respond to advertisements.

(a)   Only I is implicit.

(b)   I and II are implicit.

(c)   I and III are implicit.

(d)   None of the above

Answer: (c)

66. Statement Children are influenced more by their teachers now-a-days.

Assumptions I. Children consider their teachers as their models.

II. Children’s most of the time is spent in schools.

(a)   Only I is implicit.

(b)   Only II is implicit.

(c)   I and II are implicit.

(d)   None of the above

Answer: (c)

67. The nearest coming year, which will be a perfect square is

(a)   2018

(b)   2020

(c)   2025

(d)   2032

Answer: (c)

68. The number of multiples of 7 from 123 to 321 is

(a)   25

(b)   26

(c)   27

(d)   28

Answer: (d)

69. The average of 10 numbers was found to be 15. Later it was found that one number 36 was wrongly copied as 26. Correct average is

(a)   20

(b)   18

(c)   16

(d)   14

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 70-72) Read the following passage carefully and answer the questions given below.

What was his great power over the mind and heart of man due to? Even we realize that his dominating passion was truth. That truth led him to proclaim without ceasing that good ends can never be attained by evil methods, that the end itself is distorted if the method pursued is bad. That truth led him to confess publicly whenever he thought he had made a mistake-Himalayan errors he called some of his own mistakes. that truth led him to fight evil and untruth wherever he found them, regardless of consequences, that truth made the service of the poor and the disposed the passion of his life; for where there is inequality and discrimination and suppression, there is injustice and evil and untruth. And thus he became the beloved of all those who have suffered from social and political evils, and the great representative of humanity as it should be. Because of that truth in him where he sat became as temple and where he trod was hallowed ground.

70. ‘Himalayan errors’ in the passage stands for

(a)   errors that cannot be corrected

(b)   serious errors

(c)   minor errors

(d)   None of the above

Answer: (b)

71. What makes the person described in the passage a great representative of humanity?

(a)   He never made mistakes.

(b)   While fighting evil, he always thought of consequences.

(c)   He made the service of the poor and dispossessed his passion of life.

(d)   He was indifferent to social and political evils.

Answer: (c)

72. According to the great man, described in the passage which one of the following is not true, if evil methods are adopted?

(a)   The good ends will never be attained.

(b)   There is a strong connection between ends and means.

(c)   The ends get distorted.

(d)   Evil methods can help to achieve goods ends.

Answer: (d)

73. What is the antonym of ‘Complicate’?

(a)   Analyze

(b)   Easy

(c)   Simplify

(d)   Complex

Answer: (b)

74. Out of the given alternatives, choose the one that can be substituted for the phrase- ‘study of the origin and history of words’:

(a)   Anthropology

(b)   Morphology

(c)   Linguistics

(d)   Etymology

Answer: (d)

75. Which one of the given alternatives best expresses the underlined part of the sentence?

Nothing can be done when the whole system is paralyzed by inertia.

(a)   Corruption

(b)   Weakness

(c)   Politics

(d)   Sluggishness

Answer: (d)

76. Out of the given alternatives, choose the one that correctly describes the meaning of the underlined phrase :

The love of his wife Bore him up in the midst of all his problems.

(a)   sustained

(b)   decided

(c)   humbled

(d)   None of these

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (d)

Answer: (c)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (b)

91. If a = √3 + 1, then value of  is

(a)   53

(b)   54

(c)   55

(d)   56

Answer: (d)

92. How many numbers between 950 and 1050 leave a remainder of 6 when divided by 7, 8 and 14?

(a)   1

(b)   3

(c)   4

(d)   None of these

Answer: (d)

93. The number of prime factors in 1618 × 711 × 913 is

(a)   73

(b)   74

(c)   75

(d)   76

Answer: (a)

94. In a certain code language ‘PARENTS’ is written as ‘RCTGPVU’. How will ‘CHILDREN’ be written in the same code language?

(a)   EFJKCPCM

(b)   EJKNFTGP

(c)   DGJKCQDO

(d)   MDGFKSNB

Answer: (b)

95. Choose the set of numbers among the following sets, which is similar to the set (12, 20 60)?

(8, 12, 24), (15, 12, 90), (7, 11, 75), (6, 16, 90)

(a)   (8, 12, 24)

(b)   (15, 12, 90)

(c)   (7, 11, 75)

(d)   (6, 16, 90)

Answer: (a)

96. Find the missing term in the following series :

C1L, F4O, I9R, L16U, ?

(a)   N25X

(b)   O25X

(c)   N25Y

(d)   N20Z

Answer: (b)

97. Find the missing term (?) in the following series :

1, 1, 3, 9, 6, 36, 10, 100, ?, 225

(a)   12

(b)   13

(c)   14

(d)   15

Answer: (d)

98. Find the missing number in the following series :

3624, 4363, 3644, 4563, 3664, ?

(a)   4363

(b)   4563

(c)   4763

(d)   4263

Answer: (c)

99. Which number will replace the question mark (?) in the following :

(a)   30

(b)   33

(c)   37

(d)   35

Answer: (c)

100. If 84 ⊕ 72 = 45, 63 ⊕ 41 = 33, then the value of 94 ⊕ 82 is

(a)   56

(b)   59

(c)   45

(d)   65

Answer: (a)

Uttarakhand Revenue Inspector (Patwari) & Lekhpal Recruitment Examination Held on May 22, 2016 Question Paper With Answer Key

Uttarakhand Revenue Inspector (Patwari) & Lekhpal Recruitment Examination Held on May 22, 2016
Uttarakhand Revenue Inspector (Patwari) & Lekhpal Recruitment Examination Held on May 22, 2016 Question Paper With Answer Key

Uttarakhand Revenue Inspector (Patwari) & Lekhpal Recruitment Examination Held on May 22, 2016

1. ‘Seed is related to’ Plant in the same way as ‘Bud’ is related to

(a)  Leaf

(b)  Fruit

(c)  Flower

(d)  Root

Answer: (c)

2. ‘DA’ is related to ‘IF’ in the same way as ‘NK’ is related to

(a)  SP

(b)  PS

(c)  PR

(d)  SR

Answer: (a)

3. What will come in place of question mark (?) in given series

7, 6, 10, 27, 104, (?)

(a)  520

(b)  525

(c)  523

(d)  515

Answer: (d)

4. What will come in place of question mark (?) in given series : 1, 4, 9, 16, 25 (?)

(a)  28 

(b)  32

(c)  36

(d)  49

Answer: (c)

5. What will come in place of question mark (?) in given series : OAC, PBD, QCE, RDF, (?)

(a)  SGH

(b)  SEG

(c)  SHI

(d)  SIJ

Answer: (b)

6. Indian Standard Time determines by which longitudes?

(a)  82.5° East

(b)  89.9° West

(c)  87.5° East

(d)  None of these

Answer: (a)

7. ‘Pak strait’ is related to

(a)  India and Pakistan

(b)  India and Bangladesh

(c)  India and Sri Lanka

(d)  India and Nepal

Answer: (c)

8. In STP concept, ‘S’ means

(a)  Society

(b)  Segmentation

(c)  Sector

(d)  None of these

Answer: (a)

9. Which operation is related to ‘Uttarakhand’?

(a)  Operation Kedar

(b)  Operation Badri

(c)  Operation Choti

(d)  Operation Surya Hope

Answer: (d)

10. Which city is famous for cottage glass industry?

(a)  Haridwar

(b)  Dehradun

(c)  Firozabad

(d)  Varanasi

Answer: (c)

11. The Andhra Pradesh Reorganization Act was passed in the year

(a)  2011

(b)  2015

(c)  2010

(d)  None of these

Answer: (c)

12. Which of the following is/are true statement(s)?

(a)  The Lokpal and Lokayuktas Act was enacted in India in 2013.

(b)  The National Food Security Act was passed in year 2013.

(c)  Both (a) and (b) are true.

(d)  None of the above

Answer: (c)

13. ………….. in India come into force from January 1, 1994.

(a)  National Commission

(b)  Consumer Commission

(c)  National Security Commission

(d)  National Human Rights Commission

Answer: (d)

14. Auto limitation theory is related to

(a)  State jurisdiction

(b)  recognization

(c)  succession

(d)  None of the above

Answer: (a)

15. …………. has drafted the preamble to the Indian Constitution.

(a)  Mahatma Gandhi

(b)  Jawarhar Lal Nehru

(c)  Vallabh Bhai Patel

(d)  BR Ambedkar

Answer: (b)

16. Introducing a man, a woman said, “His wife is the only daughter of my father.” How is that man related to the woman?

(a)  Husband

(b)  Father-in-law

(c)  Brother

(d)  Maternal uncle

Answer: (a)

17. Introducing Shilpi, Richa said, “She is the only daughter of my father’s only daughter.” How is Richa related to

(a)  Aunt

(b)  Cousin

(c)  Niece

(d)  Mother

Answer: (d)

18. Value of x is

(a)  222

(b)  220

(c)  164

(d)  136

Answer: (a)

19. The life of Buddha was associated with which kingdom?

(a)  Delhi

(b)  Kosala

(c)  Magadha

(d)  Both (b) and (c)

Answer: (d)

20. The Speaker can ask a member of House to stop speaking and let another member speak. This phenomenon is known is

(a)  Yielding the floor

(b)  Decorum

(c)  Both (a) and (b)

(d)  None of the above

Answer: (b)

21. Which of the following constitute capital accounts?

(a)  Foreign loans

(b)  Private remittances

(c)  Foreign direct investment

(d)  Both (a) and (c)

Answer: (d)

22. Match the List-I to List-II

(a)  A – 3; B – 4; C – 2; D – 1 

(b)  A – 4; B – 3; C – 1; D – 2

(c)  A – 3; B – 4; C – 1; D – 2

(d)  None of the above

Answer: (c)

23. Match the List-I to List-II

(a)  A – 4; B – 1; C – 2; D – 3

(b)  A – 4; B – 2; C – 1; D – 3

(c)  A – 3; B – 2; C – 4; D – 1

(d)  A – 3; B – 1; C – 4; D – 2

Answer: (a)

24. Value of x is

(a)  61

(b)  66

(c)  72

(d)  78

Answer: (c)

25. BFG : ELI : : RVW : ?

(a)  UWY

(b)  UYZ

(c)  SWX

(d)  QUV

Answer: (*)

Directions (Q. Nos. 26-30) Study the following information carefully and answer the given questions :

In a certain code language,

(i) ‘very well earned respect’ is written as ‘fo mi la gu’

(ii) ‘respect is always earned’ is written as ‘dc gu mi bm’

(iii) ‘well being is essential’ is written as ‘bm hr la xf’

(iv) ‘earned money being  best’ is written as ‘zt qs mi xf’

26. What is the code for ‘money’?

(a)  zl

(b)  qs

(c)  mi

(d)  zt or qs

Answer: (d)

27. In the given code language’ very essential’ can be written as

(a)  fo la

(b)  hr fo

(c)  hr bm

(d)  fo dc

Answer: (b)

28. Which of the following may represent’ always well respect’?

(a)  gu la dc

(b)  hr gu xf

(c)  la fo zt

(d)  qs dc mi

Answer: (a)

29. What does the code ‘bm’ stand for?

(a)  very

(b)  is

(c)  money

(d)  earned

Answer: (b)

30. Which of the following may represent ‘la dc mi’?

(a)  well earned respect

(b)  best earned money

(c)  earned always well

(d)  well being earned

Answer: (c)

31. Choose correct statement.

(a)  Mana pass is situated at Chamoli.

(b)  Sela Dhura (Pass) is situated at Pithoragarh.

(c)  Both (a) and (b) are correct

(d)  None of the above

Answer: (c)

32. The confluence of river Alaknanda and ………… at Nandprayag.

(a)  Bhagirathi river

(b)  Mandakini river

(c)  Vishnu Ganga river

(d)  None of these

Answer: (d)

33. The Foreign Minister under …………. was known as Sumanta.

(a)  Ashoka

(b)  Akbar

(c)  Shivaji

(d)  None of these

Answer: (c)

34. Which of these ‘Islands’ is not a part of India

(a)  Mauritius

(b)  Mafia

(c)  Malta

(d)  All of these

Answer: (d)

35. Mysterious lake is also known as

(a)  Nainital

(b)  Sat-tal

(c)  Roop kund

(d)  Hem kund

Answer: (c)

36. ……………was declared a world heritage site by the UNESCO in year 1988.

(a)  Nanda Devi Biosphere Reserve

(b)  Rajaji Biosphere Reserve

(c)  Govind National Park

(d)  None of the above

Answer: (a)

37. In computer terminology, BCD is

(a)  Binary Coded Digit

(b)  Bit Coded Decimal

(c)  Binary Coded Decimal

(d)  Bit Coded Digit

Answer: (c)

38. Choose correct statement(s).

(a)  Rhot Sharma won the Maruti Suzuki ESPN Cricinfo award for the third year in row.

(b)  Football is the State game of Uttarakhand.

(c)  Both (a) and (b)

(d)  None of the above

Answer: (c)

39. The date of opening the portal (Kapat) of Badrinath Dham is decided on

(a)  Basant Panchmi

(b)  Holi

(c)  Shivaratri

(d)  None of these

Answer: (a)

40. How many districts of Kumaon Division touch Garhwal Division?

(a)  5 Districts

(b)  2 Districts

(c)  3 Districts

(d)  None of these

Answer: (d)

41. ………….. won Australian Open men’s singles title 2016.

(a)  Stan Wawrinka

(b)  Rafael Nadal

(c)  Novak Djokovic

(d)  None of these

Answer: (c)

42. Which technology is used in computer disks?

(a)  Mechanical

(b)  Laser

(c)  Electro-magnetic

(d)  Electrical

Answer: (b)

43. Choose incorrect statement.

(a)  Gauri Dutt Pandey is also known as Vikash Manav.

(b)  Karnawti is also known as Naak-Kati-Rani.

(c)  Badri Dutt Pandey is also known as Kumaon Kesri.

(d)  None of the above

Answer: (a)

44. Who is known as Gandhi of Uttarakhand?

(a)  Gumani Pant

(b)  Indramani Badoni

(c)  Hemwati Nandan Bahuguna

(d)  Pt. Narayan Dutt

Answer: (b)

45. If length and breadth of a rectangle become half and double respectively, then what will be the resultively, then what will be the resultant area?

(a)  25%

(b)  50%

(c)  75%

(d)  None of these

Answer: (d)

46. A shopkeeper bought eggs at Rs 30 per dozen. The selling price per hundred so as to gain 12% will be

(a)  Rs 280

(b)  Rs 250

(c)  Rs 300

(d)  None of these

Answer: (a)

47. X can do 1/4 of a work in 10 days, Y can do 40% of the same work in 40 days and Z can do 1/3 of the work in 13 days. Who will complete the work first.

(a)  X

(b)  Y

(c)  Z

(d)  None of these

Answer: (c)

48. …………. is known for the establishment of Pithoragarh.

(a)  Raja Pithora

(b)  Raja Preetam

(c)  Raja Pithorashahi

(d)  None of these

Answer: (d)

49. Match List-I with List-II

(a)  A – 1; B – 2; C – 3

(b)  A – 2; B – 3; C – 1

(c)  A – 3; B – 2; C – 1

(d)  A – 3; B – 1; C – 2

Answer: (d)

50. Which of the following disk is Fixed Disk?

(a)  Blu-Ray-Disks

(b)  Flash Disks

(c)  Hard Disks

(d)  Digital Video Disks

Answer: (c)

51. 1 Gegabite is equal to

(a)  232 Kilo Bite

(b)  220 Kilo Bite

(c)  216 Mega Bite

(d)  220 Mega Bite

Answer: (b)

52. How many square metre land area is covered under one nail in hills of Uttarakhand?

(a)  100 m2

(b)  500 m2

(c)  1000 m2

(d)  None of these

Answer: (d)

53. …………. is known as ‘Boiling tal’ of Uttarakhand.

(a)  Saat-tal

(b)  Nain tal

(c)  Bayan tal

(d)  None of these

Answer: (a)

54. What is ‘Patal Bhubaneshwar’?

(a)  A cave

(b)  A tal

(c)  A park

(d)  A river

Answer: (a)

55. ‘Yangana’ belong to which Buddhist Pitaka?

(a)  Sutla

(b)  Abhidhamma

(c)  Both (a) and (b)

(d)  None of these

Answer: (b)

56. What type of device is light pen in computer?

(a)  Optical output device

(b)  Electronic input device

(c)  Optical input device

(d)  Mechanical input device

Answer: (b)

57. Who was the author of the text ‘Dayabhaga’?

(a)  Madhva

(b)  Jimutavahana

(c)  Lakshmidhar

(d)  None of these

Answer: (b)

58. Who was the founder of the ‘Gadar Party’?

(a)  Lala Har Dayal

(b)  Lala Om Dayal

(c)  Rai Dayal

(d)  None of these

Answer: (a)

59. Which one of the following is not a permanent member of the UN Security Council?

(a)  Britain

(b)  The USA

(c)  Japan

(d)  China

Answer: (c)

60. Which of the following is/are treated an artificial currency?

(a)  SDR

(b)  GDR

(c)  Both (a) and (b)

(d)  ADR

Answer: (a)

61. Who amongst the following Englishmen first translated Bhagavad Gita to English?

(a)  Charles Jones

(b)  Charles Wilkins

(c)  John Herry

(d)  None of these

Answer: (b)

62. ‘Lingaraja temple’ is located at

(a)  Kolkata

(b)  Bijapur

(c)  Bhubaneswar

(d)  Allahabad

Answer: (c)

63. The ‘Battle of Dharmat’ was fought between

(a)  Mohammed Ghori and jay Chand

(b)  Babar and Jay Chand

(c)  Durrani and Marathas

(d)  Aurangzeb and Darashikoh

Answer: (d)

64. Which one of the following laser types is used in a laser printer?

(a)  Dot laser

(b)  Gas laser

(c)  Line laser

(d)  Image laser

Answer: (d)

65. Which one of the following types of glass can cut of ultra violet rays?

(a)  Soda glass

(b)  Pyrex glass

(c)  Both (a) and (b)

(d)  Crookes glass

Answer: (d)

66. To which one of the following process is the term CMYK related?

(a)  EVM

(b)  Railway signaling

(c)  Offset printing

(d)  None of these

Answer: (c)

67. Diffusion of light in the atmosphere takes place due to

(a)  dust particles

(b)  carbon dioxide

(c)  Nitrogen

(d)  None of these

Answer: (a)

68. Pankaj can cover a certain distance in 84 minutes by covering 2/3rd of distance of at 4 km/h and the rest of 5 km/h. Find the total distance.

(a)  6 km

(b)  8 km

(c)  9 k m

(d)  None of these

Answer: (a)

69. Value of 165/4 is

(a)  64

(b)  32

(c)  48

(d)  None of these

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 70-74) In each questions below four figures are given. Three are similar in a certain way and so form as group. Which one of the figures does not belong to that group?

70. 

Answer: (c)

71.

Answer: (c)

72. 

Answer: (b)

73. 

Answer: (a)

74. 

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 75-76) In each of the following questions, find out, which of figure can be formed from the pieces in problem figure?

75. Problem Figures

Answer: (b)

76. Problem Figures

Answer: (c)

77. ………… is the another name of RDX.

(a)  Cyclonite

(b)  Dexon

(c)  Rexon

(d)  Trylonite

Answer: (a)

78. ………… lays eggs and does not produces young ones directly.

(a)  Kangaroo

(b)  Echidna

(c)  Porcupine

(d)  None of these

Answer: (b)

79. Which of the following pairs is/are correctly matched?

1. Garba-Gujarat

2. Mohini attam-Odisha

3. Yakshagana-Karnataka

(a)  Only 1

(b)  2 and 3

(c)  1 and 3

(d)  None of these

Answer: (c)

80. Choose wrong statement.

(a)  Amrita Shergil is a poet.

(b)  Bheemsen Joshi is an artist.

(c)  Suryakant Tripathi ‘Nirala’ was a poet.

(d)  Both (a) and (b)

Answer: (d)

81. The famous Virupaksha temple located at

(a)  Mumbai

(b)  Puri

(c)  Hampi

(d)  None of these

Answer: (c)

82. Match List-I with List-II

(a)  A – 3; B – 2; C – 1; D – 4

(b)  A – 3; B – 4; C – 2; D – 1

(c)  A – 3; B – 1; C – 2; D – 4

(d)  None of these

Answer: (b)

83. The power to increase the number of Judges in the Supreme Court of India is vested in

(a)  Parliament

(b)  the President of India

(c)  the Law Commission

(d)  None of the above

Answer: (a)

84. If a Panchayat is dissolved, elections are to be held within

(a)  6 years

(b)  one year

(c)  one month

(d)  6 months

Answer: (d)

85. Who among the following wrote the book-Ayodhya : 6th December, 1992?

(a)  PV Narasimha Rao

(b)  Chandra Shekhar

(c)  Rajeev Gandhi

(d)  None of the above

Answer: (a)

86. Raghu Rai is well known for which one of the following areas?

(a)  Mathematician

(b)  Photography

(c)  Water harvesty

(d)  None of these

Answer: (b)

87. ………… won the Best Picture Award in 88th Annual Academy Award 2016 (Oscar Awards).

(a)  Outspot

(b)  Lagan

(c)  Spotlight

(d)  None of these

Answer: (c)

88. For which of the following ‘Chal Khal’ is related to in the hills of Uttarakhand?

(a)  Conservation of water

(b)  Conservation of fire

(c)  Conservation of forest

(d)  None of the above

Answer: (a)

89. Which of the following is not the main source of revenue in the Uttarakhand economy?

(a)  Forest estate

(b)  Tourism

(c)  Film industry

(d)  Mining

Answer: (c)

90. In Uttarakhand, which of the following district has the lowest population?

(a)  Dheradun

(b)  Bageshwar

(c)  Haridwar

(d)  Pithoragarh      

Answer: (a)

91. In Uttarakhand, which of the following district has the highest male population?

(a)  Chamoli

(b)  Almora

(c)  Dehradun

(d)  Haridwar

Answer: (d)

92. How many Lok Sabha constituency in Uttarakhand?

(a)  3

(b)  5

(c)  70

(d)  1

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 93-95) Choose the best alternative as the answer.

93. A newspaper always has

(a)  news

(b)  paper

(c)  editor

(d)  cause

Answer: (a)

94. A disease always has

(a)  germ

(b)  cure

(c)  medicine

(d)  cause

Answer: (d)

95. A hill always has

(a)  trees

(b)  water

(c)  animals

(d)  height

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 96-100) In each of the questions given below which one of the four answer figures should come after the problem figures, if the sequence were continued?

96. Problem Figures

Answer: (d)

97. Problem Figures

Answer: (a)

98. Problem Figures

Answer: (b)

99. Problem Figures

Answer: (c)

100. Problem Figures

Answer: (d)

101. Which is uses is as the protocol engine in internet?

(a)  SLIP

(b)  TCP/IP

(c)  PPP

(d)  HTTP

Answer: (b)

102. The facilities available in the internet are

1. File Transfer 2. World Processing

3. Electronic Mail 4. Remote Login

(a)  1, 2 and 4

(b)  1, 3 and 4

(c)  1 and 4

(d)  1, 2 and 3

Answer: (b)

103. Lok Sanskriti Museum is located at

(a)  Khutani (Bhimtal)

(b)  Ranikhet

(c)  Kashipur

(d)  Champawat

Answer: (a)

104. ‘Wildlife Institute of India’ is located at……….. in Uttarakhand.

(a)  Chamoli

(b)  Pithoragarh

(c)  Dehradun

(d)  Almora

Answer: (c)

105. Choose correct combination.

(a)  Gangotri National Park-Uttarkashi

(b)  Binsar Wildlife Sanctuary-Almora

(c)  Sona Nadi Wildlife-US Nagar Sanctuary

(d)  Both (a) and (b) are correct.

Answer: (d)

106. Rajajee National Park is located at which of the following districts of Uttarakhand?

(a)  Dehradun

(b)  Pauri

(c)  Hardiwar

(d)  All of these

Answer: (d)

107. The use of interne or other electronic media to harass a person or group of individuals or an organization is termed as

(a)  Cyber net

(b)  Cyber stalking

(c)  Cyber space

(d)  Cyber policing

Answer: (b)

108. ‘Herbal Research Institute’ is located at …….. in Uttarakhand.

(a)  Pithoragarh

(b)  Champawat

(c)  Gopeshwar (Chamoli)

(d)  Bageshwar

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 109-113) The second figure in the first unit of problem figures bears certain relationship to the first figure. Similarly, one of the figure of answer figures bears the same relationship to the first figure of the second unit. You have select a figure from the answer figure which would replace the questions mark (?)

109. Problem Figures

Answer: (a)

110. Problem Figures

Answer: (c)

111. Problem Figures

Answer: (a)

112. Problem Figures

Answer: (a)

113. Problem Figures

Answer: (a)

114. Choose the incorrect combination.

(a)  Pantnagar Airport-Nainital

(b)  Gouchar Airport-Uttarkashi

(c)  Nainisaini Airport-Pithoragarh

(d)  Both (a) and (b) are incorrect.

Answer: (d)

115. Lakhwar dam is constructed on

(a)  Bhagirathi river

(b)  Yamuna river

(c)  Ram Ganga river

(d)  Kali river

Answer: (b)

116. The first Governor of Uttarakhand was

(a)  Nityanand Swami

(b)  Dr. KK Paul

(c)  Surjeet Singh Barnala

(d)  Dr. Aziz Qureshi

Answer: (c)

117. The first speaker of Uttarakhand Vidhan Sabha

(a)  Prakash Pant

(b)  Govind Singh Kunjwal

(c)  Yas Pal Arya

(d)  Pt. ND Tiwari

Answer: (a)

118. Presently ‘Vinod Rai’ is

(a)  Chairman of Banks Board Bureau

(b)  Chairman of Finance Commission

(c)  Governor of West Bengal

(d)  None of the above

Answer: (a)

119. Which of following have been choosen for Dinanath Mangeshkar Award 2016?

(a)  Sanjay Leela Bhansali

(b)  Manoj Kumar

(c)  Govinda

(d)  None of the above

Answer: (a)

120. Who won the Asia Cup T-20 in 2016?

(a)  Sri Lanka

(b)  Pakistan

(c)  India

(d)  None of these

Answer: (c)

121. Who is the Player of the Series in ICC World T-20 2016?

(a)  MS Dhoni

(b)  Virat Kohli

(c)  Mohammad Iqbal

(d)  Chris Gayle

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 122-126) Study of the following graph carefully and answer the following questions.

122. In which two years was the value per tonne equal?

(a)  2006 and 2007

(b)  2008 and 2009

(c)  2007 and 2008

(d)  None of these

Answer: (b)

123. The year, in which the percentage increase in export was maximum from its preceding year, is

(a)  2007

(b)  2009

(c)  2008

(d)  None of these

Answer: (a)

124. In which year was the value per tonne minimum?

(a)  2005

(b)  2006

(c)  2007

(d)  2009

Answer: (a)

125. What was the percentage drop in export quantity from 2005 to 2006?

(a)  75%

(b)  50%

(c)  25%

(d)  None of these

Answer: (c)

126. In which year was the value per tonne is Rs 200?

(a)  2008

(b)  2007

(c)  2006

(d)  None of these

Answer: (c)

127. Who is associated with BWF World Championships?

(a)  Chen Long

(b)  Carolina Marin

(c)  Mohammad Ahsan and Hendra Setiawan

(d)  All of the above

Answer: (a)

128. How many gold medals won by India in South Asian Games 2016?

(a)  188

(b)  51

(c)  101

(d)  None of these

Answer: (a)

129. An unsolicited mail or message indiscriminately sent to a large number of persons without their consent, is called

(a)  Spam

(b)  Worm

(c)  Trojan

(d)  Online marketing

Answer: (a)

130. Out of the following, which one will be altered or modified by a computer virus?

(a)  Operating system

(b)  Speed of network connectivity

(c)  Application software

(d)  All of the above

Answer: (d)

131. Match List I with List II

(a)  A – 1; B – 3; C – 2; D – 4

(b)  A – 3; B – 4; C – 2; D – 1

(c)  A – 3; B – 1; C – 2; D – 4

(d)  None of these

Answer: (a)

132. Which one/are of the following musical instrument (Lok Vadya) related to Uttarakhand?

(a)  Dhol

(b)  Mashakbeen

(c)  Hudka

(d)  All of these

Answer: (d)

133. ‘Dola-Palki’ movement was related to

(a)  craftsman/shilpkar

(b)  farmers

(c)  weavers

(d)  None of the above

Answer: (a)

134. Praduman, Shah the King sacrificed his life fighting the gorkhas in the war of

(a)  Srinagar

(b)  Khurbura

(c)  Almora

(d)  None of these

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 135-139) In each of the following below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statement to be true. If they seem to at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Give Answer

a. if only conclusion I follows

b. if only conclusion II follows

c. if neither conclusion I nor II follows

d. if both conclusions I and II follow

135. Statements

All pens are inks.

No ink is an eraser.

Conclusions

I. No pen is an eraser.

II. Some eraser are pens.

Answer: (a)

136. Statements

Some trains are buses.

All trains are ships.

Conclusions

I. All ships are buses.

II. All those trains if these are buses are also ships.

Answer: (b)

137. Statements

Some numbers are digits.

All digits are words.

Conclusions

I. All numbers being words is a possibility.

II. All digits being numbers is a possibility.

Answer: (b)

138. Statements All pens are roads.

All roads are houses.

Conclusions

I. All houses are pens.

II. Some houses are pens.

Answer: (b)

139. Statements

Some books are bags.

All bags are trees.

Conclusions

I. Some books are trees.

II. Some trees are books.

Answer: (a)

140. Olympics 2016 will be started on date

(a)  August 5, 2016

(b)  August 21, 2016

(c)  August 15, 2016

(d)  None of these

Answer: (a)

141. Choose correct combination.

(a)  Archery-Laxi Rani Majhi

(b)  Wrestling-Nar Singh Yadav

(c)  Athletics (Men’s Shotput)-Indrajeet Singh

(d)  All of the above are correct.

Answer: (d)

142. Which of the following fruits is not grown in Uttarakhand?

(a)  Apple

(b)  Malta

(c)  Litchi

(d)  Coconut

Answer: (d)

143. What is the name of book authored by ‘Radha Bhatt’?

(a)  Himalaya

(b)  Himalaya ke Darshan

(c)  Himalaya ki Beti

(d)  Himalaya ki Chotiyan

Answer: (c)

144. Kidambi Srikant is associated with which sport?

(a)  Badminton

(b)  Cricket

(c)  Football

(d)  Hockey

Answer: (a)

145. Which of the following is related to Nanda Raj Jat Yatra?

(a)  Chausingya Khadu

(b)  Chhantoli

(c)  Both (a) and (b)

(d)  None of these

Answer: (c)

146. Choose incorrect combination.

(a)  Megha Aaa-Kumaoni Film

(b)  Jagwal-Garhwali Film

(c)  Govind Ballabha Pant-Bharat Ratna

(d)  Meghdoot-Prem Chand

Answer: (d)

147. Mahatma Gandhi launched the first Satyagraha campaign in

(a)  Champaran

(b)  Mumbai

(c)  Allahabad

(d)  None of these

Answer: (d)

148. Choose correct combination.

(a)  Tilhari Ornament-Women wear in neck

(b)  Bedu Pako Barah Masa-Mohan Upreti Song

(c)  Jager-Singer-Basanti Devi Bisht

(d)  All above combinations are correct.

Answer: (d)

149. ………. Pakistani national was awarded the Bharat Ratna by the Indian government.

(a)  MA Jinnah

(b)  Khan Abdul Ghaffar Khan

(c)  Ali Ahamad

(d)  None of the above

Answer: (b)

150. Choose incorrect combination.

(a)  Jhumailo-Uttarakhand’s dance

(b)  Choliya-Uttarakhand’s dance

(c)  Nagara-Song

(d)  Sarla Bahan-Miss Cathrine Heliman

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (d)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (b)

Uttarakhand Public Service Commission (UKPSC) Review Officer (RO)-Assistant Review Officer (ARO) Recruitment Examination Held on June 26, 2016 Question Paper With Answer Key

Uttarakhand Public Service Commission (UKPSC) Review Officer (RO)-Assistant Review Officer (ARO) Recruitment Examination Held on June 26, 2016
Uttarakhand Public Service Commission (UKPSC) Review Officer (RO)-Assistant Review Officer (ARO) Recruitment Examination Held on June 26, 2016 Question Paper With Answer Key

Uttarakhand Public Service Commission (UKPSC) Review Officer (RO)/Assistant Review Officer (ARO) Recruitment Examination Held on June 26, 2016

1. Arrange the following movements of Mahatma Gandhi in the right order from the beginning

(a)  Champaran, Ahmedabad, Kheda, Non-cooperation

(b)  Ahmedabad, Champaran, Kheda, Non-cooperation

(c)  Kheda, Champaran, Ahmedabad, Non-cooperation

(d)  Non-cooperation, Champaran, Kheda, Ahmedabad

Answer: (a)

2. What was ‘Sangam’ in ancient India?

(a)  Sangha or Mandal of Tamil poets.

(b)  Tamil King’s court poets

(c)  Tamil settlement

(d)  Mesolithic graves

Answer: (a)

3. Who built the Khajuraho temples?

(a)  Vijaynagar Kings

(b)  Bahmani Sultans

(c)  Chandel Kings

(d)  Gupta Kings

Answer: (c)

4. The real name of Sabarmati Ashram

(a)  Gandhi Ashram

(b)  Satyagraha Ashram

(c)  Finiks Farm

(d)  Dandi Ashram

Answer: (b)

5. From 1906 to 1920, the role of Md. Ali Jinnah during freedom struggle of India was

(a)  Separatist

(b)  Fundamentalist

(c)  Nationalist

(d)  Nationalist and Secular

Answer: (d)

6. BR Ambedkar published three periodicals for the safeguard of Dalit rights. Which of the following is not one of them?

(a)  Mook Nayak

(b)  Wahishkrit Bharat

(c)  Wahishkrit Samaj

(d)  Equality Janta

Answer: (c)

7. By which date did the British Government declare to grant India full self government?

(a)  January 26, 1946

(b)  August 15, 1947

(c)  December 31, 1947

(d)  June 30, 1948

Answer: (d)

8. The first Sultan, who started the work of translation of Hindu religious texts into Persian language, was

(a)  Iltumish

(b)  Alauddin Khilji

(c)  Mohammad-bin-Tughlaq

(d)  Firoz Shah Tughlaq

Answer: (d)

9. Which was the highest gold coin in the reign of Akbar?

(a)  Ilahi

(b)  Jalali

(c)  Shahanshah

(d)  Asharfi

Answer: (c)

10. Who started the ‘Silk-route’ (Marg) for Indians?

(a)  Kanishka

(b)  Harshvardhan

(c)  Ashok

(d)  Fahien

Answer: (a)

11. ‘Privy Purse’ was related to whom in the post-independence period?

(a)  Landlords

(b)  Former kings

(c)  Industrialists

(d)  India planters

Answer: (b)

12. Who nominates the 12 members for Rajya Sabha in India?

(a)  Prime Minister

(b)  Chief Justice

(c)  President

(d)  Vice President

Answer: (c)

13. In the Constitution of India, the residuary powers are entrusted to

(a)  State

(b)  Centre

(c)  Both (a) and (b)

(d)  None of these

Answer: (b)

14. By which Constitutional Amendment, the subject of ‘Education’ was transferred from State list to Concurrent list?

(a)  5th

(b)  9th

(c)  42nd

(d)  44th

Answer: (c)

15. Which of the following state does not have ‘Legislative Council’?

(a)  Uttar Pradesh

(b)  Maharashtra

(c)  Karnataka        

(d)  Uttarakhand

Answer: (d)

16. The concept of Public Interest Litigation (PIL) originated in

(a)  United Kingdom

(b)  Australia

(c)  United States of America

(d)  India

Answer: (c)

17. The Constitution of India declares India as

(a)  A voluntary Federation

(b)  A Confederation

(c)  A Union of States

(d)  A Federation

Answer: (c)

18. Who settles the dispute regarding the election of the President of India?

(a)  Supreme Court

(b)  Election Commission

(c)  Parliament

(d)  None of the above

Answer: (a)

19. Who propounded the theory of ‘Economic Drain’?

(a)  MK Gandhi

(b)  Jawahar Lal Nehru

(c)  Dadabhai Naoroji

(d)  RC Dutt

Answer: (c)

20. The first ‘Lokpal Bill’ was introduced in the Parliament of India in

(a)  1971

(b)  1967

(c)  1972

(d)  1968

Answer: (d)

21. The first book written by MK Gandhi was

(a)  My Experiments with Truth

(b)  Hind Swaraj

(c)  India of My Dreams

(d)  Key to the Health

Answer: (b)

22. The main object of a ‘Budget’ is

(a)  to ensure accountability

(b)  to serve as a tool of management

(c)  to facilitate economic analysis

(d)  All of the above

Answer: (d)

23. ‘Parliamentary form of government’ functions on the principle of

(a)  separation of powers

(b)  checks and Balances

(c)  close relationship between Legislature and Executive

(d)  control of Judiciary on the Executive

Answer: (c)

24. The ‘Zero Hour’ in the Parliament of India starts

(a)  first hour of the sitting

(b)  last hour of the sitting

(c)  at 12.00 noon

(d)  at any time

Answer: (c)

25. Which part of the Constitution of India is related to the ‘citizenship’?

(a)  II

(b)  III

(c)  IV

(d)  V

Answer: (a)

26. The value of  is

(a)  2

(b)  4

(c)  6

(d)  8

Answer: (b)

27. If 0.75 : X : : 5 : 8, then value of X is

(a)  1.12

(b)  1.20

(c)  1.25

(d)  1.30

Answer: (b)

28. The average age of a class of 22 students is 21 years. The average age increases by 1 year when the teacher’s age is also included. What is the age of the teacher?

(a)  48 years

(b)  45 years

(c)  43 years

(d)  44 years

Answer: (d)

29. A man has some hens and cows. If the number of their heads be 48 and the number of feet equal to 140, then the number of hens is

(a)  24

(b)  25

(c)  26

(d)  27

Answer: (c)

30. If 20% of a = b, then b% of 20 is the same as

(a)  4% of a

(b)  5% of a

(c)  20% of a

(d)  25% of a

Answer: (a)

31. Mahesh sells 18 eggs at the price for which he bought 20 eggs. Find his profit or loss percentage.

(a)  

(b) 

(c)   

(d) 

Answer: (d)

32. Count the number of squares in the figure given below :

(a)  8

(b)  12

(c)  15

(d)  18

Answer: (c)

33. If light is called ‘morning’; morning is called ‘dark’; dark is called ‘night’; night is called ‘sunshine’; then normally when do we sleep?

(a)  Sunshine

(b)  Night

(c)  Dark

(d)  Morning

Answer: (a)

34. A family has a man, his wife, their four sons and their wives. The family of everys on also has 3 sons and one daughter. Find out the total number of male members in the whole family.

(a)  5

(b)  10

(c)  16

(d)  17

Answer: (d)

35. K is the brother of N and X. Y is the mother of N and Z is the father of K. Which of the following statements is not true?

(a)  K is son of Z.

(b)  Y is wife of Z.

(c)  N is always the brother of X.

(d)  Z  is the father of X.

Answer: (c)

36. In a row of 30 girls, when Shivani was shifted to her left by 6 places, her number from the left end of the row becomes 8th. What will be the number of Urvashi from the right end of the row, if Urvashi was 4 places of right of Shivani’s original position?

(a)  12th

(b)  13th

(c)  14th

(d)  16th

Answer: (b)

37. Select the missing figure from answer figures.

(a)  4

(b)  3

(c)  2

(d)  1

Answer: (b)

38. Raman borrows Rs 12000 for 3 years at 10.5% per annum simple interest; while Rahul borrows the same amount for the same period at 10% compounded annually. Who pay more and by how much?

(a)  Raman, Rs 132

(b)  Raman, Rs 145

(c)  Rahul, Rs 158

(d)  Rahul, Rs 192

Answer: (d)

39. The mean of the ages of father and hisson is 27 years. After 18 years, father will be twice as old as his son. Their respective present ages are

(a)  42, 12

(b)  40, 14

(c)  30, 24

(d)  36, 18

Answer: (a)

40. The next term in the series is :

B2E, D5H, F12K, H27N, ? :

(a)  Q62J

(b)  J56Q

(c)  I62Q

(d)  J58Q

Answer: (d)

41. Pointing towards Bhuvan, Madhu said, “He is son of only son of my father”. How is the mother of Bhuvan related to Madhu?

(a)  Sister

(b)  Sister-in-law

(c)  Daughter

(d)  Aunt

Answer: (b)

42. Find the missing number in the third triangle :

(a)  18

(b)  46

(c)  80

(d)  70

Answer: (d)

43. Fill in the blank :

4, 6, 12, 14,  28, 30 ?

(a)  32

(b)  64

(c)  62

(d)  60

Answer: (d)

44. ‘A’ is twice as good a workman as ‘B’ and together they finish a work in 18 days. In how many days ‘A’ alone will finish the work?

(a)  31 days

(b)  25 days

(c)  27 days

(d)  29 days

Answer: (c)

45. The ratio between the speeds of two trains is 7 : 8. If the second train runs 400 kms in 4 hours, then the speed of the first train is

(a)  70 km/h

(b)  75 km/h

(c)  84 km/h

(d)  87.5 km/h

Answer: (d)

46. Anil after travelling 6 km towards East from his ho use realized that he has travelled in wrong direction. He turned back and travelled 12 km towards West, then turned right and travelled 8 km to reach his office. The straight distance of his office from his house is

(a)  12 km

(b)  14 km

(c)  10 km

(d)  20 km

Answer: (c)

47. Find the missing number.

(a)  5

(b)  6

(c)  7

(d)  8

Answer: (b)

48. Free notebooks were distributed equally among children of a class. The number of notebooks each child got was one-eighth of the number of children. Had the number of children been half, each child would have got 16 notebooks. In total how many notebooks were distributed?

(a)  256

(b)  432

(c)  512

(d)  640

Answer: (c)

49. In a certain code BREAKTHROUGH is written as EAOUHRBRGHKT. How is DISTRIBUTION written in that code?

(a)  STDIBURIONTI

(b)  STTIBUDIONRI

(c)  STTIBUODRIDI

(d)  TISTBUONDIRI

Answer: (b)

50. A man is facing towards West and turns through 45° clockwise, again 180° clockwise and then turns through 315° anti-clockwise. In which direction is he facing now?

(a)  West

(b)  West-South

(c)  South

(d)  North

Answer: (c)

51. In a mixture of 60 litres, the ratio of milk and water is 2 : 1. To make this ratio 1 : 2, what quantity of water (in litres) is to be added to the mixture?

(a)  30

(b)  60

(c)  90

(d)  100

Answer: (b)

52. If one-third of one-fourth of a number is 15, then three-tenth of that number is

(a)  34

(b)  46

(c)  49

(d)  54

Answer: (d)

53. A clock is started at 12 o’clock noon. By 10 minutes past 5, the hour hand has turned through

(a)  145°

(b)  150°

(c)  155°

(d)  160°

Answer: (c)

54. 39 persons can repair a road in 12 days, working 5 hours a day. In how many days will 30 persons of same efficiency working 6 hours a day, complete the work?

(a)  10

(b)  13

(c)  14

(d)  15

Answer: (b)

55. The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the positions of its digits is 36. What is the difference between the two digits of that number?

(a)  4

(b)  9

(c)  12

(d)  16

Answer: (a)

56. Major Somnath Sharma, who was honoured with Paramvir Chakra posthumously in 1947 belonged to

(a)  Gorkha Rifle

(b)  Garhwal Rifle

(c)  Dogra Regiment

(d)  Kumaon Regiment

Answer: (d)

57. The Lakhu cave having ancient rock paintings is located in

(a)  Chamoli

(b)  Nainital

(c)  Haridwar

(d)  Almora

Answer: (d)

58. The court language of Katyuris was

(a)  Kumaoni

(b)  Garthwali

(c)  Sanskrit

(d)  Prakrit

Answer: (c)

59. The pass connecting Darma Byans valley is

(a)  Sinla

(b)  Unta

(c)  Jyatia

(d)  Ramal

Answer: (a)

60. The objective of forming the ‘Praja Mandal’ was a

(a)  to get freedom from British rule

(b)  to get freedom from Gorkha rule

(c)  to organize people for social reform

(d)  to free the people from mi sule of Tehri State

Answer: (d)

61. The Khatling glacier is the origin place of

(a)  Jalkur river

(b)  Bhilangana river

(c)  Pilang Ganga river

(d)  Balganga river

Answer: (b)

62. Which of the following is not a foot hill town?

(a)  Tanakpur

(b)  Kotdwar

(c)  Rudrapur

(d)  Haridwar

Answer: (c)

63. The famous ‘Kailash-Manasarovar Yatra’ passes through

(a)  Niti pass

(b)  Lipulekh pass

(c)  Lampiya Dhura pass

(d)  Barahoti pass

Answer: (b)

64. Which one of the following is not a railway terminus point in Uttarakhand?

(a)  Kathgodam

(b)  Dehradun

(c)  Kotdwar

(d)  Laksar

Answer: (d)

65. In which district does the ‘Nandhaur Dun’ lie?

(a)  Udham Singh Nagar

(b)  Nainital

(c)  Garhwal

(d)  Haridwar

Answer: (d)

66. In the Himalaya, the ‘Main Central Thrust (MCT)’ separates

(a)  Lesser Himalaya and Outer Himalaya

(b)  ‘Dun’ valleys and the Shivaliks

(c)  Greater Himalaya and Trans-Himalaya

(d)  Greater Himalaya and Lesser Himalaya

Answer: (d)

67. The historical name of Uttarakashi is

(a)  Saumyakashi

(b)  Shrikshetra

(c)  Gangotri

(d)  Barahat

Answer: (d)

68. During which period did the colonial conflict start in Uttarakhand?

(a)  Mughal period

(b)  Gorkha period

(c)  Dogra period

(d)  British period

Answer: (a)

69. Which of the following was known as ‘Kubjamrak’ in ancient times?

(a)  Rishikesh

(b)  Devprayag

(c)  Haridwar

(d)  Srinagar

Answer: (a)

70. In which language are the ‘Pandukeshwar copper plates’ written?

(a)  Pali

(b)  Prakrit

(c)  Sanskrit

(d)  Armike

Answer: (a)

71. In which of the following dances, the song is not sung?

(a)  Chhopti

(b)  Johra

(c)  Chhapeli

(d)  Chholia

Answer: (d)

72. The ‘Dhawaj temple’ of 9th century in Dwarahat is also known as

(a)  Maha Mrityunjay temple

(b)  Katarmal temple

(c)  Gujardev temple

(d)  Kachheri temple

Answer: (c)

73. Which of the following tribes worship the deity ‘Bhumsen’?

(a)  Tharu

(b)  Boxa

(c)  Jaad

(d)  Bhotia

Answer: (c)

74. ‘Brass City’ in Uttarakhand is being set-up at

(a)  Bajpur

(b)  Rudrapur

(c)  Pithoragarh

(d)  Almora

Answer: (d)

75. In which year will the 38th National Games be organized in Uttarakhand?

(a)  2016

(b)  2017

(c)  2018

(d)  2020

Answer: (c)

76. Which city of Uttarakhand was recently ranked 61st in the list of ‘Clean Cities’ of India?

(a)  Dehradun

(b)  Roorkee

(c)  Haldwani

(d)  Haridwar

Answer: (a)

77. The President’s Rule in Uttarakhand was enforced on

(a)  March 20, 2016

(b)  March 25, 2016

(c)  March 27, 2016

(d)  March 29,  2016

Answer: (c)

78. Which of the following is dominant in heredity?

(a)  Albinism

(b)  Rh-factor

(c)  Colour blindness

(d)  Haemophilia

Answer: (d)

79. The drug produced through biotechnology for cancer treatment is

(a)  Interferon

(b)  Insulin

(c)  HGH

(d)  TSH

Answer: (a)

80. How many lobes are found in human lungs?

(a)  2

(b)  3

(c)  4

(d)  5

Answer: (c)

81. The bird that can move its upper jaw is

(a)  pigeon

(b)  parrot

(c)  vulture

(d)  sparrow

Answer: (b)

82. Which of the following develops immune system in the body?

(a)  Antigen

(b)  Antibody

(c)  Enzymes

(d)  Hormones

Answer: (b)

83. Which of the following causes Swine flue?

(a)  Virus

(b)  Bacteria

(c)  Fungi

(d)  Tape worm

Answer: (a)

84. The main element of protein is

(a)  hydrogen

(b)  nitrogen

(c)  oxygen

(d)  carbon

Answer: (b)

85. To which theory of conservation is related the ‘first law of thermodynamics?

(a)  Charge

(b)  Momentum

(c)  Energy

(d)  Matter

Answer: (c)

86. In view of environmental problems, the use of which insecticide has been reduced?

(a)  Gammexane

(b)  DDT

(c)  BHC

(d)  DMT

Answer: (b)

87. By which of the following can petrol fire be extinguished?

(a)  Sand

(b)  Water

(c)  Carbon dioxide

(d)  Saw dust

Answer: (c)

88. Fruit ripening hormone is

(a)  ethylene

(b)  auxin

(c)  kinetin

(d)  All of these

Answer: (a)

89. Seeds of Sunflower plant contain

(a)  alkaloids

(b)  oils

(c)  dyes

(d)  crystal

Answer: (b)

90. The ‘parsec’ is the unit of

(a)  distance

(b)  time

(c)  energy

(d)  temperature

Answer: (a)

91. The first mechanical computer designed by Charles Babbage was called

(a)  Abacus

(b)  Analytical Engine

(c)  Calculator

(d)  Processor

Answer: (b)

92. Which of the following is an example of non-volatile memory?

(a)  Cache memory

(b)  RAM

(c)  ROM

(d)  None of these

Answer: (c)

93. A device that converts digital signal to analog signals is

(a)  a modem

(b)  a packet

(c)  a keyboard

(d)  None of these   

Answer: (a)

94. Which of the following is the most powerful type of computer?

(a)  Super-micro

(b)  Super computer

(c)  Micro computer

(d)  Mini computer

Answer: (b)

95. Which of the following is used to manage Data Base?

(a)  Operating System

(b)  Compiler

(c)  DBMS

(d)  None of these

Answer: (c)

96. The term ‘Pentium’ is related to

(a)  DVD

(b)  hard disk

(c)  microprocessor

(d)  mouse

Answer: (c)

97. What type of process creates a smaller file that is faster to transfer over the internet?

(a)  Compression

(b)  Fragmentation

(c)  Encapsulation

(d)  None of these

Answer: (a)

98. ‘ALU’ stands for

(a)  Arithmetic Long Unit

(b)  All Longer Unit

(c)  Around Logical Units

(d)  Arithmetic and Logical Unit

Answer: (d)

99. Which of the following is not an input device?

(a)  Mouse

(b)  Light pen

(c)  Keyboard

(d)  VDU

Answer: (d)

100. In which generation of computers, transistors were used?

(a)  First

(b)  Second

(c)  Third

(d)  Fourth

Answer: (b)

101. Which one of the following rivers crosses the Equator twice?

(a)  Zaire

(b)  Amazon

(c)  Nile

(d)  Niger

Answer: (a)

102. Which of the following pairs (Country-Capital) is not correctly matched?

(a)  Brazil – Brasilia

(b)  Tunisia – Tunis

(c)  Algeria – Algiers

(d)  Morocco – Marrakech

Answer: (d)

103. What is the correct north-south sequence of the States of India along the Myanmar border?

(a)  Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram

(b)  Arunachal Pradesh, Assam, Nagaland, Manipur

(c)  Assam, Nagaland, Manipur, Mizoram

(d)  Arunachal Pradesh, Manipur, Nagaland, Mizoram

Answer: (a)

104. Which of the following countries is called the ‘Land of Thousand Lakes’?

(a)  Sweden

(b)  Canada

(c)  Poland

(d)  Finland

Answer: (d)

105. Which of the following countries is famous for livestock ranching in the world?

(a)  Brazil

(b)  Colombia

(c)  Argentina

(d)  Venezuela

Answer: (c)

106. With which of the following countries does India have its longest international boundary?

(a)  China

(b)  Pakistan

(c)  Bangladesh

(d)  Nepal

Answer: (c)

107. As per 2011 census, which of the following States had the highest literacy rate?

(a)  Mizoram

(b)  Goa

(c)  Himachal Pradesh

(d)  Tripura

Answer: (a)

108. Which of the following mountain peak is not located in Uttarakhand?

(a)  Karmet

(b)  Banderpunch

(c)  Doonagiri

(d)  Nanga Parbat

Answer: (d)

109. A per United Nation’s 2015 estimates, how much will be the world population by 2030?

(a)  8.2 billion

(b)  8.5 billion

(c)  8.8 billion

(d)  9.1 billion

Answer: (b)

110. At which of the following coasts of India is the average sea level measured?

(a)  Mumbai

(b)  Chennai

(c)  Cochin (Kochi)

(d)  Vishakhapatnam

Answer: (a)

111. Which of the following statements is incorrect?

(a)  The Godavari is the largest river of South India.

(b)  The Kosi river is called the ‘Sorrow of Bihar’.

(c)  The Brahmaputra is an antecedental river.

(d)  The Ganges originates from Gangotri.

Answer: (c)

112. Which of the following pairs (State-Date of formation) is correctly matched?

(a)  Haryana – November, 1 1966

(b)  Mizoram – June 25, 1986

(c)  Telangana – August 15, 2014

(d)  Chhattisgarh – November 20, 2000

Answer: (a)

113. Which of the following State is the largest producer of pulse in India?

(a)  Madhya Pradesh

(b)  Uttar Pradesh

(c)  Maharashtra

(d)  Rajasthan

Answer: (a)

114. Which of the following country has the largest reserve of Bauxite of the world?

(a)  India

(b)  Russia

(c)  Surinam

(d)  Australia

Answer: (d)

115. Which of the following State has the largest forest area in India?

(a)  Chhattisgarh

(b)  Maharashtra

(c)  Madhya Pradesh

(d)  Andhra Pradesh

Answer: (b)

116. In which of the following year the ‘National Population Policy (NPP)’ was announced in India?

(a)  1999

(b)  2000

(c)  2001

(d)  2002

Answer: (b)

117. The ‘World Population Day’ is observed on

(a)  April 11

(b)  May 11

(c)  July 11

(d)  August 12

Answer: (c)

118. Who propounded the ‘Mobility Transition Model of Migration’?

(a)  Lee

(b)  Clarke

(c)  Ravenstein

(d)  Zelinsky

Answer: (d)

119. Which of the following pairs is not correctly matched?

(a)  Tharu – Uttar Pradesh

(b)  Gaddi – Himachal Pradesh

(c)  Konyak – Kerala

(d)  Toda – Tamil Nadu

Answer: (c)

120. As per 2011 census, which of the following states of India had the highest sex-ratio?

(a)  Karanataka

(b)  Kerala

(c)  Uttar Pradesh

(d)  West Bengal

Answer: (b)

121. Which of the following is called ‘Heart of the City’?

(a)  Central Business District

(b)  Zone of Better Residence

(c)  Zone of Better Social Amenities

(d)  Commuters Zone

Answer: (a)

122. Who made the Functional Classification of Indian Cities?

(a)  RL Singh

(b)  GS Gosal

(c)  Ashok Mitra

(d)  AB Mukherji

Answer: (c)

123. The National Award for Child Welfare was instituted in the year

(a)  1996

(b)  1979

(c)  2008

(d)  2014

Answer: (b)

124. The term ‘Ecosystem’ was first used in 1935 by

(a)  Taylor

(b)  Clark

(c)  Tansley

(d)  Lindemann

Answer: (c)

125. Which of the following States incorporated ‘Environmental Education’ as a subject school curriculum for the first time?

(a)  Uttarakhand

(b)  Maharashtra

(c)  Kerala

(d)  Rajasthan

Answer: (a)

126. The main cause of Ozone depletion is

(a)  carbon monoxide

(b)  carbon dioxide

(c)  hydrocarbon

(d)  Chloro-fluoro carbon

Answer: (d)

127. Which of the following canal is responsible for land-degradation in Rajasthan?

(a)  Ganga canal

(b)  Sirhind canal

(c)  Indira Gandhi canal

(d)  Agra canal

Answer: (c)

128. ‘Biodiversity’ is

(a)  totality of all  species, all genes and all ecosystems.

(b)  variety of plants

(c)  variety of animals

(d)  totality of cultural environment

Answer: (a)

129. Which of the following is responsible for acid rain?

(a)  Nitrogen oxide and carbon dioxide

(b)  Nitrogen oxide and carbon monoxide

(c)  Sulphur dioxide and nitrogen oxide

(d)  None of the above

Answer: (c)

130. Match the following

        Plant               Climatic Region

A. Megatherm 1. Tundra region

B. Mesotherm 2. Equatorial region

C. Microtherm 3. Tropical region

D. Hekistherm 4. Temperate region

(a)  A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

(b)  A – 1; B – 3; C – 2; D – 4

(c)  A – 3; B – 4; C – 2; D – 1

(d)  A – 2; B – 3; C – 4; D – 1

Answer: (c)

131. With which of the following is the central government’s Standup India’ scheme promote entrepreneurship?

(a)  Women and Minorities

(b)  SC/STs and Women

(c)  SC/STs and Minorities

(d)  All of the above

Answer: (d)

132. On which of the following routes will India’s first bullet train run (up to 2024)?

(a)  New Delhi-Ahmedabad route

(b)  New Delhi-Mumbai route

(c)  Ahmedabad-Mumbai route

(d)  Pune-Ahmedabad route

Answer: (c)

133. Which of the following States has been declared as ‘ India’s first State’ to have adopted organic farming?

(a)  Tripura

(b)  Sikkim

(c)  Arunachal Pradesh

(d)  Nagaland

Answer: (b)

134. Who created a new world record in scoring the fastest century in Test cricket history in February, 2016?

(a)  Steve Smith

(b)  Chris Gayle

(c)  Brendon McCullum

(d)  Virat Kohli

Answer: (c)

135. The multi-billion dollar project TAPI on which work started in December, 2015 is related to

(a)  natural gas

(b)  solar energy     

(c)  road construction

(d)  railway line

Answer: (a)

136. The year 2016-17 will be observed by SAARC nations as

(a)  Year of Democracy and Development

(b)  Year of Fight Against Terrorism

(c)  Year of Cultural Heritage

(d)  Year of ‘Save the Earth’

Answer: (c)

137. Aung San Suu Kyi was barred from swearing in as the President of Myanmar because

(a)  she has a criminal record

(b)  her party did not win absolute majority in elections

(c)  the military installed its own President

(d)  her sons are British citizens

Answer: (d)

138. Due to the outbreak of which virus, did the WHO declare a Public Health Emergency on international concern in February, 2016?

(a)  Zika

(b)  Ebola

(c)  Swine Flue

(d)  Chikungunya

Answer: (a)

139. Which of the two European cities were the vitims of IS terrorist attacks in November, 2015 and March, 2016

(a)  London and Brussels

(b)  Paris and Brussels

(c)  Frankfurt and Brussels

(d)  Copenhagen and Brussels

Answer: (b)

140. Which of the following cities are hosts for 2016 and 2020 Olympic Games, respectively?

(a)  Rio de Janerio and Tokyo

(b)  London and Rio de Janerio

(c)  Tokyo and Rio de Janerio

(d)  London and Tokyo

Answer: (a)

141. Which State had the highest per capita income during 2014-15?

(a)  Kerala

(b)  Haryana

(c)  Punjab

(d)  Uttarakhand

Answer: (b)

142. Who is the Vice Chairman of the NITI Aayog of India?

(a)  Raghuram Rajan

(b)  Arun Jaitley

(c)  Arvind Panagariya

(d)  Rahul Gandhi

Answer: (c)

143. Manodaya Kavya was composed by

(a)  Bharat Kavi

(b)  Maularam

(c)  Bhushan

(d)  Gumani Kavi

Answer: (d)

144. The rank of India in HDI according to Human Development Report 2015 of UNDP was

(a)  128

(b)  134

(c)  130

(d)  132

Answer: (c)

145. The ‘Closed Economy’ is the economy in which

(a)  only export takes place

(b)  budget deficit is less

(c)  only import takes  place

(d)  there is no foreign trade

Answer: (d)

146. The National Institute for Rural Development (NIRD) is situated in

(a)  Shimla

(b)  Hyderabad

(c)  Dehradun

(d)  New Delhi

Answer: (b)

147. ‘VAT’ is imposed

(a)  directly on consumer

(b)  on first stage of production

(c)  on all stages between production and sale

(d)  on final stage of production

Answer: (c)

148. What is ‘Super-301’?

(a)  Modern computer

(b)  A variety of rice

(c)  An insecticide

(d)  American trade law

Answer: (d)

149. Who is called the Father of White Revolution in India?

(a)  Dr. Norman Borlaug

(b)  Dr. MS Swaminathan

(c)  Dr. Verghese Kurien

(d)  Dr. William Gande

Answer: (c)

150. Which of the following taxes in India is collected by Panchayats?

(a)  Sale tax

(b)  Custom tax

(c)  Land revenue

(d)  Tax on local fair

Answer: (d)

Uttarakhand Public Service Commission (Pre.) Examination-2016 Held on 29-1-2017 General Studies Paper-II Question Paper With Answer Key

Uttarakhand Public Service Commission (Pre.) Examination-2016 Held on 29-1-2017 Generatl Aptitude Test Paper-II
Uttarakhand Public Service Commission (Pre.) Examination-2016 Held on 29-1-2017 General Studies Paper-II Question Paper With Answer Key

Uttarakhand Public Service Commission (Pre.) Examination-2016 Held on 29-1-2017

General Aptitude Test Paper-II

1. The digit ‘3’ can be written in 3 ways as follows :

3 = 2 + 1 = 1 + 1 + 1

(order of addition of numbers is not  important )

According to the above, in how many ways 5 can be written using digits less than or equal to 5 ?

(A)  8

(B)  7

(C)  6

(D)  5

Answer: (B)

2. ‘Zero’ is-

(A)  an even integer

(B)  an odd  integer

(C)  neither even nor odd

(D)  even and odd both

Answer: (A)

3. Two words are given : NOT and TONE. These words represent some numbers, if we added them, we get the number 9000 i.e.

Which number will be represented by the word NET?

(A)  264

(B)  673

(C)  246

(D)  628

Answer: (D)

4. The number of rectangles / squares in the rectangle is-

(A)  18

(B)  17

(C)  16

(D)  None of the above

Answer: (D)

5. The digit at unit place of 1717 is-

(A)  1

(B)  3

(C)  7

(D)  9

Answer: (C)

Directions – (Q. 6 to 11) The following questions consist of two statements : one as ‘Assertion (A) and the other as ‘Reason (R)’. Examine these carefully and select the correct answer from the codes given below :

I. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

II. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

III. (A) is true, but (R) is false

Iv. (A) is false, but (R) is true

6. Assertion (A) : Economic justice is concerned with giving all the members of society a fair share.

Reason (R) : The possible criteria of distribution are equity, equality and need.

(A)  I

(B)  II

(C)  III

(D)  IV

Answer: (B)

7. Assertion (A) : There is no difference between ‘policy making’ and ‘decision making’.

Reason (R) : Policy refers to the formulation of a particular plan or course of action by the government or an organization.

(A)  I

(B)  II

(C)  III

(D)  IV

Answer: (D)

8. Assertion (A) : The training in the competition period aims at achieving and maintaining top form.

Reason (R) : Top form once achieved can last for a prolonged period of time.

(A)  I

(B)  II

(C)  III

(D)  IV

Answer: (C)

9. Assertion (A) : The rate of migration from the hilly areas of Uttarakhand has increased after it was formed in the year 2000.

Reason (R) : Migration leads to abandonment of villages which causes degradation of land.

(A)  I

(B)  II

(C)  III

(D)  IV

Answer: (C)

10. Assertion (A) : ‘Grapes are sour’ attitude is an example of defense mechanism in psychology.

Reason (R) : Rationalization can be used to avoid admitting disappointment.

(A)  IV

(B)  III

(C)  II

(D)  I

Answer: (D)

11. Assertion (A) : India is world’s second most populous country.

Reason (R) : The problem of unemployment is increasing with the increase in population in India.

(A)  I

(B)  II

(C)  III

(D)  IV

Answer: (B)

Directions (Q. 12 to 14) The following data shows the sales of books (in thousands) in five branches of a publishing house in two years 2014 and 2015 :

12. Total sales of the branch B3 for both years is what per cent of total sales of all the branches for both the years?

(A)  25%

(B)  24%

(C)  22%

(D)  20%

Answer: (A)

13. What is the average sales of books (in thousands) of the publishing house through these branches in the year 2014 ?

(A)  70

(B)  72

(C)  75

(D)  80

Answer: (B)

14. In which branch of the publishing house, the difference between the sales of books (in thousands) in two years, is maximum ?

(A)  B2

(B)  B3

(C)  B4

(D)  B5

Answer: (D)

15. You are Superintendent of Police of an area. You are going for a very urgent work. On way to your work, you come across a person who is grievously injured. What will you do ?

(A)  Leave him and proceed to your destination

(B)  Carry the injured person to the hospital

(C)  Order one of your subordinates to come and take the person to the hospital

(D)  Hire a taxi, send him to the hospital and then proceed to your distination

Answer: (B)

16. Statements : All scientists are fools. All fools are illiterate.

Conclusions :

I. All scientists are illiterate.

II. All illiterate are scientists.

III. All illiterates are fools.

IV. Some illiterates would be scientists.

(A)  Only I and IV follows

(B)  Only II follows

(C)  Only III and IV follow

(D)  Only IV follows

Answer: (A)

17. A told B, “Yesterday I met the only brother of the daughter of my paternal grand mother.” Whom did A meet ?

(A)  Cousin

(B)  Brother

(C)  Nephew

(D)  Father

Answer: (D)

18. Statement : “Use ‘Riya’ cold cream for fair complexion” – An advertisement.

Assumptions :

I. People like to use cream for fair complexion.

II. People are easily fooled.

III. People respond to advertisements.

(A)  Only I is implicit

(B)  Only I and II are implicit

(C)  Only I and III are implicit

(D)  None of the above

Answer: (C)

19. Statement : Children are influenced more by their teachers now-a-days.

Assumptions :

I. Children consider their teachers as their models.

II. Children’s most of the time is spent in schools.

(A)  Only I is implicit

(B)  Only II is implicit

(C)  Both I and II are implicit

(D)  None of the above

Answer: (A)

20. The nearest coming year, which will be a perfect square is-

(A)  2018

(B)  2020

(C)  2025

(D)  2032

Answer: (C)

21. The number of multiples of 7 from 123 to 321 is-

(A)  25

(B)  26

(C)  27

(D)  28

Answer: (D)

22. The average of 10 numbers was found to be 15. Later it was found that one number 36was wrongly copied as 26. Correct average is-

(A)  20

(B)  18

(C)  16

(D)  14

Answer: (C)

23. You are in a bus. The bus reaches your stop but still you have not purchased the ticket because of heavy rush. What will you do?

(A)  Jump out quickly to avoid embarrassment

(B)  Call the conductor, give him the money and get the ticket

(C)  Hand the money to someone sitting nearby to give it to the conductor

(D)  Give the money to the driver

Answer: (B)

24. Free notebooks were distributed equally among children. The number of notebooks each child got was one-eighth of the number of children. Had the number of children been half, each child would have got 16 notebooks each. How many notebooks were distributed in total ?

(A)  32

(B)  128

(C)  512

(D)  256

Answer: (C)

Directions – (Q. 25 to 27) Read the following passage carefully and answer the questions given below :

     What was  his great power over the mind and heart of man due to ? Even we realize that his dominating passion was truth. That truth led him to proclaim without ceasing that good ends can never be attained by evil methods, that the end itself is distorted if the method pursued is bad. That truth led him to confess publicly whenever he thought he had made a mistake- Himalayan errors he called some of his own mistakes. That truth led him to fight evil and untruth wherever he found them, regardless of the consequences, that truth made the service of the poor and the dispossessed the passion of his life; for where there is inequality and discrimination and suppression, there is injustice and evil and untruth. And thus he became the beloved of all those who have suffered from social and political evils, and the great representative of humanity as it should be. Because of that truth in him where he sat became a temple and where he trod was hallowed ground.

25. According to the great man, described in the passage which one of the following is not true, if evil methods are adopted ?

(A)  The good ends will never be attained

(B)  There is a strong connection between ends and means

(C)  The ends get distorted

(D)  Evil methods can help to achieve good ends

Answer: (D)

26. ‘Himalayan errors’ in the passage stands for-

(A)  errors that cannot be corrected

(B)  serious errors

(C)  minor errors

(D)  None of the above

Answer: (B)

27. What makes the person described in the passage a great representative of humanity?

(A)  He never made mistakes

(B)  While fighting evil, he always thought of consequences

(C)  He made the service of the poor and dispossessed his passion of life

(D)  He was indifferent to social and political of life

Answer: (C)

28. Which one of the given alternatives best expresses the Bold part of the sentence ? Nothing can be done when the whole system is paralyzed  by

(A)  Corruption

(B)  Weakness

(C)  Politics

(D)  Sluggishness

Answer: (D)

29. Out of the given alternatives, choose the one that correctly describes the meaning of the bold phrase :

The love of his wife Bore him up in the midst of all his problems.

(A)  sustained

(B)  decided

(C)  humbled

(D)  None of the above

Answer: (A)

30. What is the antonym of ‘complicate’ ?

(A)  Analyze

(B)  Easy

(C)  Simplify

(D)  Complex

Answer: (C)

31. Out of the given alternatives, choose the one that can be substituted for the phrase – ‘study of the origin and history of words’ –

(A)  Anthropology

(B)  Morphology

(C)  Linguistics

(D)  Etymology

Answer: (D)

Answer: (A)

Answer: (B)

Answer: (C)

Answer: (D)

Answer: (B)

Answer: (C)

Answer: (B)

Answer: (C)

Answer: (B)

Answer: (C)

Answer: (A)

Answer: (B)

Answer: (D)

45. How many numbers between 950 and 1050 leave a remainder of 6 when divided by 7, 8 and 14 ?

(A)  1

(B)  3

(C)  4

(D)  None of the above

Answer: (D)

46. The number of prime factors in 618 × 711 × 913 is-

(A)  73

(B)  74

(C)  75

(D)  76

Answer: (A)

47. In a certain code language ‘PARENTS’ is written as ‘RCTGPVU’. How will ‘CHILDREN’ be written in the same code language ?

(A)  EFJKCPCM

(B)  EJKNFTGP

(C)  DGJKCQDO

(D)  MDGFKSNB

Answer: (B)

48. Choose the set of numbers among the following sets, which is similar to the set (12, 20, 60) ?

(8, 12, 24), (15, 12, 90), (7, 11, 75), (6, 16, 90)

(A)  (8, 12, 24)

(B)  (15, 12, 90)

(C)  (7, 11, 75)

(D)  (6, 16, 90)

Answer: (A)

49. Find the missing term in the following series :

C1L, F4O, I9R, L16U, ?

(A)  N25X

(B)  O25X

(C)  N25Y

(D)  N20Z

Answer: (B)

50. Find the missing term (?) in the following series :

1, 1, 3, 9, 6, 36, 10, 100, ? 225

(A)  12

(B)  13

(C)  14

(D)  15

Answer: (D)

51. Find the missing number in the following series :

3624, 4363, 3644, 4563, 3664, ?

(A)  4363

(B)  4563

(C)  4763

(D)  4263

Answer: (C)

52. Which number will replace the question-mark (?) in the following :

(A)  30

(B)  33

(C)  37

(D)  35

Answer: (D)

53. If 84 ⊕ 72 = 45

63 ⊕ 41 = 33

then the value of 94 ⊕ 82 is-

(A)  56

(B)  59

(C)  45

(D)  65

Answer: (A)

54. If A + B = 2C and C + D = 2A, then

(A)  A + C = 2D

(B)  A + C = B + D

(C)  A + D = B + C

(D)  A + C = 2B

Answer: (B)

55. If a = √3 + 1, then value of a4 + 16/a4 is-

(A)  53

(B)  54

(C)  55

(D)  56

Answer: (D)

56. Which word can be formed from the letters of the following word?

VENTURESOME

(A)  ROSTRUM

(B)  TRAVERSER

(C)  SERMON

(D)  SEVENTEEN

Answer: (C)

57. F is the brother of A. C is the daughter of A. K is the sister of F. G is the brother of C. Who is the uncle of G ?

(A)  A

(B)  C

(C)  F

(D)  K

Answer: (C)

58. The angle between t he minute hand and the hour hand of a clock when the times is 4 : 20 is-

(A)  5°

(B)  10°

(C)  20°

(D)  0°

Answer: (B)

59. The area of the largest circle which can be drawn inside a rectangle with sides 18cms and 14 cms, is-

(A)  49 cm2

(B)  154 cm2

(C)  378 cm2

(D)  1078 cm2

Answer: (B)

60. In a Queue, A is eighteenth from the front while B is sixteenth from the end. If C is twenty-fifth from the front and is exactly in the middle of A and B, then how many persons are there in the Queue ?

(A)  47

(B)  46

(C)  45

(D)  48

Answer: (A)

61. A man in a train notices that he can count 21 telephones posts in one minute. If every two adjacent posts are 50 metres apart, as what speed in the train moving?

(A)  55 km/hr

(B)  57 km/hr

(C)  60 km/hr

(D)  63 km/hr

Answer: (C)

62. If in a certain code ‘DOWN’ is written as ‘[email protected]#’ and ‘NAME’ is written as ‘#6%5’, how is ‘MODE’ written in that code ?

(A)  %63

(B)  %@3#

(C)  6%53

(D)  %@35

Answer: (D)

63. Two positions of a dice are shown below. Identify the number at the bottom when the number at the top is ‘3’.

(A)  2

(B)  4

(C)  5

(D)  None of the above

Answer: (C)

64. In answering a quiz, ‘no’ counts – 1, ‘yes’ counts + 1 and ‘don’t know’ counts 0 (zero). What is the average value of 5 no’s, 15 yes’s and 5 don’t known’s ?

(A)  0.04

(B)  0.4

(C)  4.0

(D)  40

Answer: (B)

65. Choose the one from the following which is different from the other according to some rule?

(A)  Zinc

(B)  Copper

(C)  Iron

(D)  Brass

Answer: (D)

66. An inspector rejects 0.08% of the metres as defective. How many will be examined to reject 2 metres?

(A)  1500

(B)  2000

(C)  2500

(D)  3500

Answer: (C)

67. The ratio of the volume of a cube to that of biggest sphere which will fit inside the cube is-

(A)  4 : π

(B)  4 : 3π

(C)  2: π

(D)  6 : π

Answer: (D)

68. Which of the following is NOT associated with non-verbal communication ?

(A)  Body language

(B)  Conversation

(C)  Facial expression

(D)  Symbol

Answer: (B)

69. One, who believes that all things and events in life are predetermined, is a/an-

(A)  fatalist

(B)  puritan

(C)  egoist

(D)  tyrant

Answer: (A)

70. If 8th December, 2007 was Saturday, which day of the week was 8th December, 2006 ?

(A)  Saturday

(B)  Friday

(C)  Monday

(D)  Tuesday

Answer: (B)

71. Which of the following diagrams best indicates the relation among Profit, Dividend and Bonus ?

Answer: (C)

72. The following chart shows the percentage of expenditure incurred in agriculture, transport and other sectors of economy in a certain year. If the total expenditure in agriculture is Rs 150 crore, then expenditure in transport is-

(A)  Rs 70 crore

(B)  Rs 60 crore

(C)  Rs 40 crore

(D)  Rs 120 crore

Answer: (A)