U.P. Review Officer & Asst. Review Officer (Pre.) Examination Held on 27-11-2016 General Studies Question Paper With Answer Key

U.P. Review Officer/Asst. Review Officer (Pre.) Examination

Held on 27-11-2016

General Studies

 

1. The Blue Nile river originates from-

(A) Lake Victoria

(B) Lake Tana

(C) Lake Edward

(D) Lake Albert

Answer: (B)

2. Which one of the following is not correctly matched?

Shipbuilding Centre                 State (USA)

(A) Houston                               Texas

(B) Sparrows Point                    Maryland

(C) New Orleans                        Louisiana

(D) Camden                               Florida

Answer: (D)

3. The correct sequence of the following seas from West to East is-

(A) Black Sea, Mediterranean Sea, Caspian Sea, Aral Sea

(B) Caspian Sea, Mediterranean Sea, Black Sea, Aral Sea

(C) Mediterranean Sea, Black Sea, Caspian Sea, Aral Sea

(D) Black Sea, Mediterranean Sea, Aral Sea, Caspian Sea

Answer: (C)

4. Match List-I with List II and select the correct answer from the code given below the lists :

List I

(Rivers)

(a) Lena         (b) Amur

(c) Tigris       (d) Mahi

List-II

(Flowing into)

(1) Persian Gulf

(2) Arctic Ocean

(3) Arabian Sea

(4) Pacific Ocean

(A) a – 2; b – 4; c – 1; d – 3

(B) a – 3; b – 2; c – 4; d – 1

(C) a – 4; b – 1; c – 3; d – 2

(D) a – 1; b – 3; c – 2; d – 4

Answer: (A)

5. In August 2016, China developed a system nick-named ‘Micius’ which is-

(A) an ancient Chinese musical system

(B) a quantum satellite communication system

(C) a computer game

(D) None of the above

Answer: (B)

6. For the first time in the history of Paralympics, two Indians stood on the podium together in Rio Paralympics 2016 after participating in the event-

(A) Shooting

(B) Swimming

(C) Javelin Throw

(D) High Jump

Answer: (D)

7. ‘LEMOA’ has been signed on August 29, 2016 between-

(A) India and USA

(B) India and France

(C) India and Israel

(D) India and Russia

Answer: (A)

8. Kariba dam has been built on the river-

(A) Kafue

(B) Zambezi

(C) Chambeshi

(D) Kabompo

Answer: (B)

9. Which of the following States of India has the largest percentage of geographical area under forest as per the report of the Forest Survey of India?

(A) Manipur

(B) Meghalaya

(C) Mizoram

(D) Nagaland

Answer: (C)

10. The correct sequence in descending order of the following states in terms of the proved coal reserves, as pert he report of the Ministry of Coal as on 1-4-2014 is-

(A) Chhattisgarh, Odisha, Jharkhand, Madhya Pradesh

(B) Odisha, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Jharkhand

(C) Jharkhand, Chhattisgarh, Odisha, Madhya Pradesh

(D) Jharkhand, Odisha, Chhattisgarh, Madhya Pradesh

Answer: (D)

11. Consider the following statements-

Assertion (A) : National resources are those that exist in a region and can  be used also in future.

Reason (R) : The development of an actual natural resource depends upon the technology and cost of production.

Select the correct answer from the code given below :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) correctly explains (A)

(B) Both (A) and (R) are true but (R) does not correctly explain (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (A)

12. In their book ‘Introducing Cultural Geography’, J. E. Spencer and W. L. Thomas have divided the world into how many Cultural Worlds?

(A) 9

(B) 10

(C) 11

(D) 12

Answer: (A)

13. What is the correct North-South sequence of the following civilizations?

(A) Maya – Aztec – Muisca – Inca

(B) Maya – Muisca – Inca – Aztec

(C) Aztec – Muisca – Maya – Inca

(D) Aztec – Maya – Muisca – Inca

Answer: (D)

14. A gradual change in the manner of population growth occurring over a long period of time is known as –

(A) Demographic transition

(B) Population explosion

(C) Demographic dynamism

(D) Demographic transformation

Answer: (D)

15. According to the Indian State of Forest Report 2015 released by the Ministry of Environment, what is the percentage of total geographical area of India under forest and tree cover?

(A) 22.48

(B) 23.00

(C) 21.34

(D) 24.48

Answer: (C)

16. Arrange the following National Parks in their chronological order from the earliest to the latest and select the correct answer from the codes given below the parks –

(1) Silent Valley

(2) Jim Corbett

(3) Kaziranga

(4) Kanha

(A) 1, 3, 2, 4

(B) 4, 2, 1, 3

(C) 3, 1, 4, 2

(D) 2, 4, 3, 1

Answer: (D)

17. is equal to-

(A) 1236

(B)

(C)

(D) 1238

Answer: (A)

18. The missing letters in order in the following letter series are-

ab _ _ a _ _ b _ _ cb

(A) bcbcbb

(B) abcabc

(C) cbbcab

(D) accacc

Answer: (C)

19. Consider the following sources of power generation :

(1) Hydro      (2) Natural gas

(3) Nuclear    (4) Diesel

Arrange them in descending order of their percentage in the total installed capacity of power generation in India as on 30th September, 2016-

(A) 1, 3, 4, 2

(B) 3, 2, 1, 4

(C) 1, 2, 3, 4

(D) 2, 1, 4, 3

Answer: (C)

20. Which one of the following is not a biotic resource ?

(A) Fresh water

(B) Coal

(C) Petroleum

(D) Fish

Answer: (A)

21. Which of the following has not been categorized as forest under the National Forest Policy (1952)?

(A) National Forests

(B) National Parks

(C) Protected Forests

(D) Village Forests

Answer: (B)

22. If SISTER is coded as 212345 and ARC as 658, then ARREST will be coded as-

(A) 655243

(B) 655423

(C) 655324

(D) 655325

Answer: (B)

23. If 3 × 4 = 1609

          5 × 6 = 3625

and     1 × 2 = 101

then    4 × 7 is equal to-

(A) 1649

(B) 74

(C) 148

(D) 4916

Answer: (D)

24. Find the missing number in the following chart :

(A) 25

(B) 27

(C) 30

(D) 32

Answer: (C)

25. In throwing fair dice twice, the probability that the sum of two numbers obtained is six will be-

(A) 5/36

(B) 1/6

(C) 1/4

(D) 1/2

Answer: (A)

26. If each side of a cube is reduced by 10%, its value will decrease by-

(A) 27.1%

(B) 17.2%

(C) 30.0%

(D) 10.0%

Answer: (A)

27. In a row P is the 10th position from the left and Q is in the 12th position from the right. If positions of P and Q are interchanged, then P becomes 18th from t he left. The number of persons in the row other than P and Q is-

(A) 29

(B) 27

(C) 26

(D) 24

Answer: (B)

28. The missing number in the following is-

(A) 29

(B) 39

(C) 37

(D) 49

Answer: (B)

29. Shailesh travels 4 km towards north. He turns to the left and travels 6 km. Then he turns right and travels 4 km. How far is he from his starting point ?

(A) 5 km

(B) 6 km

(C) 14 km

(D) 10 km

Answer: (D)

30. ABZY : CDWX : : EFVU : ?

(A) GHST

(B) HGST

(C) GHTS

(D) HGTS

Answer: (A)

31. The sum of two numbers is 10 and the difference of their squares is 40. Which is larger of the two numbers ?

(A) 5

(B) 7

(C) 9

(D) 11

Answer: (B)

32. The literacy rate in Uttar Pradesh as per 2011 Census of India is-

(A) 70.05%

(B) 68.21%

(C) 67.68%

(D) 65.41%

Answer: (C)

33. Amongst all the States of India, what is the rank of Uttar Pradesh areawise?

(A) First

(B) Second

(C) Third

(D) Fourth

Answer: (D)

34. In which year Bharatendu Natya Academy was established?

(A) 1975

(B) 1965

(C) 1985

(D) 1995

Answer: (A)

35. Which one of the following places is known for the Imdadkhani Gharana of Sitar and Surbahar music ?

(A) Agra

(B) Lucknow

(C) Etawah

(D) Varanasi

Answer: (C)

36. Which one of the following is not correctly matched ?

        Crop                        Variety

(A) Paddy                        Govind

(B) Wheat                         Shusk Samart

(C) Arhar                         Paras

(D) Pea                             Prakash

Answer: (B)

37. In which of the following districts ‘Mar-soil’ is found ?

(A) Kanpur

(B) Pratapgarh

(C) Sitapur

(D) Jhansi

Answer: (D)

38. A’s brother is B, B’s wife is C, E is the daughter of A, D is the son of B. F is the brother of E and G is the sister of D. A is what of G ?

(A) Father

(B) Brother

(C) Uncle

(D) Cousin

Answer: (C)

39. A boy was asked to divide one half of a number by 6, the other half by 10 and add the results. In order to save time, he divided the number by  From actual results his obtained result will be –

(A) less

(B) more

(C) same

(D) depends on the number

Answer: (A)

40. A sum of money is divided between A, B, C and D in such a way that A and B may get as 3 : 5, B and C as 6 : 7 and C and D as 8 : 9. The ratio in which A and D get is-

(A) 36 : 35

(B) 19 : 21

(C) 33 : 37

(D) 16 : 35

Answer: (D)

41. Who among the following was born in Agra ?

(A) Meer

(B) Amir Khusro

(C) Firaq

(D) Ghalib

Answer: (D)

42. In which of the following cities the State Lalit Kala Akademi, Uttar Pradesh is located?

(A) Lucknow

(B) Varanasi

(C) Mathura

(D) Allahabad

Answer: (A)

43. Who among the following taught Hindustani Classical Music to Shambhu Maharaj ?

(A) Natthu Khan

(B) Rahimuddin Khan

(C) Sujan Khan

(D) Abdul Karim Khan

Answer: (B)

44. Who among the following is not a Param Veer Chakra Awardee ?

(A) Sanjay Kumar

(B) Manoj Kumar Pandey

(C) Neeraj Kumar Singh

(D) Yogendra Singh Yadav

Answer: (C)

45. Who among the following was the first women Chief Minister of Uttar Pradesh?

(A) Smt. Rajendra Kumari Bajpayee

(B) Smt. Sucheta Kripalani

(C) Ms. Mayawati

(D) Smt. Sarojini Naidu

Answer: (B)

46. Which one of the following is not correctly matched ?

          Place                      Product

(A) Lakhimpur Kheri       Ornamental

(B) Khurja                        Ceramics

(C) Meerut                        Sports goods

(D) Jalesar                        Cast bells

Answer: (A)

47. In which of the following places, ‘Mudia Purnima Mela’ is organized ?

(A) Bateshwar

(B) Kannauj

(C) Govardhan

(D) Sardhana

Answer: (C)

48. Match List-I with List-II and select your correct answer from the code given below the lists-

List-I

(Districts)

(a) Aligarh

(b) Friozabad

(c) Moradabad

(d) Tanda

List-II

(Product)

(1) Powerloom products

(2) Locks

(3) Brass utensils

(4) Bangles

(A) a – 1; b – 2; c – 3; d – 4

(B) a – 2; b – 4; c – 3; d – 1

(C) a – 2; b – 3; c – 4; d – 1

(D) a – 4; b – 3; c – 2; d – 1

Answer: (B)

49. Consider the following statements about nuclear fusion reactors :

(1) They work on the principle of fission of heavy nuclei.

(2) They usually have Tokamak design.

(3) They operate at very high temperature.

Of these-

(A) Only 1 and 3 are correct

(B) Only 1 and 2 are correct

(C) Only 2 and 3 are correct

(D) All the three 1, 2 and 3 are correct

Answer: (C)

50. Which one of the following is an important component of a transistor?

(A) Arsenic

(B) Germanium

(C) Osmium

(D) Radium

Answer: (B)

51. Consider the following statements :

Assertion (A) : Light coloured clothes are preferred in summer.

Reason (R) : Light colours are poor absorbers of heat.

Select the correct answer from the code given below-

(A) Both  (A) and (R) are correct and (R) correctly explains (A)

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) does not correctly explain (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (A)

52. Which of the following is correctly matched ?

(A) Thermoresistor – Electronic Thermometer

(B) Capacitor – Thermometer

(C) Bipolar Junction Transistor – Rectifier

(D) Junction Diode – Amplifier

Answer: (C)

53. Stratellite is the :

(A) uppermost band of stratosphere

(B) lowermost band of stratosphere

(C) high altitude airship positioned in the stratosphere

(D) nautral satellite of Saturn

Answer: (C)

54. Which one of the following is not correctly matched?

(A) Autoimmune disease – Rheumatoid arthritis

(B) Genetic disease – Tuberculosis

(C) Scabies – Mite

(D) Mental disease -Schizophrenia

Answer: (B)

55. Poisonous fangs of a snake are modified form of-

(A) Mandibular teeth

(B) Palatine teeth

(C) Canine teeth

(D) Maxillary teeth

Answer: (D)

56. Consider the following statements about mosquitoes :

(1) Only males suck blood

(2) Only females suck blood

(3) Females suck plant juices

(4) Males have bigger wings than females.

(5) Females have bigger wings than males

Of these-

(A) Only 2 and 4 are correct

(B) Only 1 and 2 are correct

(C) Only 3 and 5 are correct

(D) Only 2 and 5 are correct

Answer: (D)

57. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:

List-I

(a) Compound present in Bones

(b) Acid present in vinegar

(c) Souring of milk

(d) Ripening of fruits

List-II

(1) Lactic acid

(2) Ethylene

(3) Acetic acid

(4) Calcium phosphate

(A) a – 1; b – 2; c – 3; d – 4

(B) a – 2; b – 1; c – 4; d – 3

(C) a – 3; b – 4; c – 2; d – 1

(D) a – 4; b – 3; c – 1; d – 2

Answer: (D)

58. Which one of the following is used in production of explosives ?

(A) Glycerol

(B) Methanol

(C) Urea

(D) Oxalic acid

Answer: (C)

59. Which one of the following is used for manufacturing safety matches ?

(A) Di-phosphorus

(B) Black phosphorus

(C) Red phosphorus

(D) Scarlet phosphorus

Answer: (C)

60. Which one of the following is not correctly matched?

(A) Yeast-Fermentation

(B) Casein-Milk protein

(C) Aloe Vera-Angiosperm

(D) Nepenthes-Parasitic angiosperm

Answer: (D)

61. Which one of the following pairs is not correctly matched ?

(A) Vitamin A-Night Blindness

(B) Vitamin B3-Pellagra

(C) Vitamin D-Colour Blindness

(D) Folic acid-Anaemia

Answer: (C)

62. Consider the following statements :

Assertion (A) : Cuscuta (Amarbel) is an example of parasitic angiosperm.

Reason (R) : It gets its nutrition from the leaves of the host plant.

Choose your answer from the codes given below-

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is false, but (R) is true

(D) (A) is true, but (R) is false

Answer: (D)

63. Match List-I with List-II and select correct answer from the code given below the lists :

List-I

(a) National Environmental Engineering Research Institute

(b) Central Food Technology Research Institute

(c) Central Potato Research Institute

(d) Central Tobacco Research Institute

List-II

(1) Rajahmundri

(2) Nagpur

(3) Shimla

(4) Mysuru

(A) a – 2; b – 3; c – 4; d – 1

(B) a – 2; b – 4; c – 3; d – 1

(C) a – 3; b – 4; c – 2; d – 1

(D) a – 1; b – 2; c – 3; d – 4

Answer: (B)

64. Who amongst the following was the last person converted by the Buddha?

(A) Anand

(B) Vasumitra

(C) Goshal

(D) Subhadda

Answer: (D)

65. An inscription by which of the following is found on the pillar containing Prayag Prasati of Samudragupta?

(A) Jahangir

(B) Shahjahan

(C) Aurangzeb

(D) Dara Shikoh

Answer: (A)

66. Which one of the following is not correctly matched?

         List-I                       List-II

      (Dynasties)                (Metals of coin)

(A) Kushanas                             Gold and copper

(B) Guptas                       Gold and silver

(C) Satavahanas               Gold

(D) Kalachuris                  Gold, silver and copper

Answer: (C)

67. Which amongst the following families was the first to have matrimonial alliance with Akbar?

(A) Rathor

(B) Sisodiya

(C) Kachwaha

(D) Chauhan

Answer: (C)

68. Which one of the following was the capital of the Sultanate during the reign of Iltutmish ?

(A) Agra

(B) Lahore

(C) Badaun

(D) Delhi

Answer: (D)

69. Which of the following is responsible for ‘Bird Flue’ ?

(A) H­5N1

(B) H1N1

(C) Zika

(D) Retro

Answer: (A)

70. For which of the following rulers ‘Ekabrahmana’ has been used ?

(A) Pushyamitra Shunga

(B) Kharavela

(C) Gautamiputra Shatakarni

(D) Susharman

Answer: (C)

71. The pinnacle of which of the following is built in Dravida style?

(A) Bhitargaon Temple

(B) Teli Temple of Gwalior

(C) Kandaria Mahedeo Temple

(D) Osiya Temple

Answer: (B)

72. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists :

List-I

(a) Hawkins

(b) Thomas Roe

(c) Manucci

(d) Ralph Fitch

List-II

(1) 1615-1619                  (2) 1608-1611

(3) 1585-1586                  (4) 1653-1708

(A) a – 1; b – 2; c – 3; d – 4

(B) a – 2; b – 1; c – 4; d – 3

(C) a – 1; b – 2; c – 4; d – 3

(D) a – 2; b – 1; c – 3; d – 4

Answer: (B)

73. Who among the following was bestowed with the title of Sabheb-e-Alam Bahadur by Bahadur Shah during the uprising of 1857 ?

(A) Azimullah

(B) Birjis Qadr

(C) Bakht Khan

(D) Hasan Khan

Answer: (C)

74. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists :

List-I

(a) Pondicherry

(b) Goa

(c) Tranquebar

(d) Sadras

List-II

(1) Dutch

(2) French

(3) Portuguese

(4) Danish (Dane)

(A) a – 2; b – 3; c – 4; d – 1

(B) a – 1; b – 2; c – 3; d – 4

(C) a – 3; b – 4; c – 1; d – 2

(D) a – 4; b – 1; c – 2; d – 3

Answer: (A)

75. Who among the following translated the Mahabharata into Persian ?

(A) Abdul Qadir Badauni

(B) Abul Fazl

(C) Nizamuddin Ahmad

(D) Shaikh Mubarak

Answer: (A)

76. Which one of the following kings was defeated by Muhammad Ghori in the battle of Chandawar?

(A) Prithviraj Chauhan

(B) Jai Chand

(C) Kumarpala

(D) Bhima II

Answer: (B)

77. Among the following whose tomb is situated outside India?

(A) Humayun

(B) Aurangzeb

(C) Jahandar Shah

(D) Jahangir

Answer: (D)

78. Consider the following statements :

Assertion (A) : Jawaharlal Nehru represented the Indian National Congress in the Second Round Table Conference (1932).

Reason (R) : It was implicit in the Gandhi Irwin Pact (1931) that the Indian National Congress will participate in the Second Round Table Conference (1932).

Choose the correct answer from the code given below :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (D)

79. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists :

List-I

(Name of the Revolutionaries)

(a) Nana Saheb

(b) Nawab Hamid Ali Khan

(c) Moulvi Ahmud Ullah

(d) Mani Ram Diwan

List-II

(Place)

(1) Delhi        (2) Kanpur

(3) Lucknow  (4) Assam

(A) a – 1; b – 2; c – 4; d – 3

(B) a – 1; b – 2; c – 3; d – 4

(C) a – 2; b – 1; c – 4; d – 3

(D) a – 2; b – 1; c – 3; d – 4

Answer: (D)

80. When was the first tea company in Assam established ?

(A) 1835

(B) 1837

(C) 1839

(D) 1841

Answer: (B)

81. Consider the following passage :

“Born in 1853 he was a Parsi from Western India. He was the editor of ‘Indian Spectator’ and ‘Voice of India’. He was a social reformer and was the chief crusader for the Age of Consent Act 1891.”

Who is being described in the above paragraph?

(A) Dadabhai Naoroji

(B) B. M. Malabari

(C) B. P. Wadia

(D) Naoroji Furdon Ji

Answer: (B)

82. Who among the following was the President of the Central legislative Assembly in August 1925 ?

(A) C. R. Das

(B) Motilal Nehru

(C) M. R. Jayakar

(D) Vitthall Bhai Patel

Answer: (D)

83. Who amongst the following wrote the book ‘Politics in India’?

(A) Rajni Kothari

(B) M. N. Srinivas

(C) Ashish Nandy

(D) D. L. Sheth

Answer: (A)

84. Consider the following organizations :

(1) Bangabhasha Prakasika Sabha

(2) Landholders Society

(3) Bengal British India Society

(4) Indian League

Select the correct chronological order of founding of these organizations from the code given below :

(A) 1,2, 3, 4

(B) 1, 3, 2, 4

(C) 2, 1, 3, 4

(D) 2, 3, 4, 1

Answer: (A)

85. Which one of the following pairs is not correctly matched ?

(A) V. D. Savarkar – The Indian War of Independence

(B) R. C. Majumdar – The Sepoy Mutiny and Revolt of 1857

(C) Radha Kamal Mukherjee-Awadh in Revolt (1857-1858)

(D) S. B. Chaudhari-Civil Rebellions in the Indian Mutinies, 1857-1859

Answer: (C)

86. Consider the following provinces of British India and identify those where the Indian National Congress did not form ministry in 1937 ?

(1) Central Provinces

(2) Orissa

(3) Bengal

(4) Punjab

Select the correct answer from the code given below-

(A) 1 and 2

(B) 3 and 4

(C) 2 and 3

(D) 1 and 4

Answer: (B)

87. Which of the following is not correctly matched under the Constitution of India?

(A) The Panchayats – Part IX

(B) The Municipalities – Part IX-A

(C) The cooperative Societie – Part IX-B

(D) Tribunals – Part-X

Answer: (D)

88. Consider the following statements in the context of Indian Constitution :

(1) The Union Council of Ministers shall be collectively responsible to the Lok Sabha.

(2) Union Ministers shall hold office during the pleasure of the Prime Minister.

Of these :

(A) Only 1 is correct

(B) Both 1 and 2 are correct

(C) Neither 1 nor 2 is correct

(D) Only 2 is correct

Answer: (A)

89. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists :

List-I

(a) 7th Schedule

(b) 8th Schedule

(c) 9th Schedule

(d) 10th Schedule

List-II

(1) Languages

(2) Disqualification on ground of defection

(3) Distribution of legislative powers

(4) Validation of certain Acts

(A) a – 3; b – 1; c – 2; d – 4

(B) a – 2; b – 3; c – 4; d – 1

(C) a – 3; b – 1; c – 4; d – 2

(D) a – 4; b – 2; c – 1; d – 3

Answer: (C)

90. Which one of the following can not be the ground for proclamation of Emergency under the Constitution of India ?

(A) War

(B) External aggression

(C) Armed rebellion

(D) Internal disturbance

Answer: (D)

91. The authoritative text of the India Constitution in Hindi was authorized to be published which of the following constitutional amendaments ?

(A) 57th Amendment, 1987

(B) 58th Amendment, 1987

(C) 59th Amendment, 1988

(D) 60th Amendment, 1988

Answer: (B)

92. Which among the following States was the largest producer of wheat in India in the year 2015-16?

(A) Haryana

(B) Uttar Pradesh

(C) Punjab

(D) Bihar

Answer: (B)

93. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists :

List-I

(Programmes)

(a) Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana

(b) Swarnjayanti Shahari Rozgar Yojana

(c) Jawahar Rozgar Yojana

(d) National Rural Health Mission

List-II

(Year of Launching)

(1) 1997        (2) 1989

(3) 1999        (4) 2005

(A) a – 1; b – 2; c – 3; d – 4

(B) a – 2; b – 1; c – 3; d – 4

(C) a – 3; b – 1; c – 2; d – 4

(D) a – 4; b – 3; c – 2; d – 1

Answer: (C)

94. Which of the following Five Year Plans of India recognized human development as the core of developmental efforts?

(A) Seventh Five Year Plan

(B) Eighth Five year Plan

(C) Sixth Five Year Plan

(D) Fifth Five Year Plan

Answer: (B)

95. Consider the following statements :

(1) The GST council is chaired by the Union Finance Minister and the Minister of State-in-charge of Revenue or Finance at the centre is a member.

(2) The GST Council will decide the tax rate, exempted goods and the threshold under the new taxation regime.

(3) State Governments will have the option to levy VAT, if they so decide.

Of these :

(A) Only 1 is correct

(B) Only 2 is correct

(C) Only 2 and 3 are correct

(D) Only 1 and 2 are correct

Answer: (D)

96. Which one of the following is not correctly matched ?

(A) Vilayat Khan – Sitar

(B) Alla Rakha – Tabla

(C) Hari Prasad – Flute Chaurasia

(D) Amjad Ali Khan – Pakhawaj

Answer: (D)

97. Consider the following statements about Kisan Credit Card Scheme :

(1) The Kisan Credit Card Scheme was launched in the year 2001.

(2) The Scheme provides adequate and timely credit support to the farmers for their cultivation needs.

Of these –

(A) Only 1 is correct

(B) Only 2 is correct

(C) 1 and 2 both are correct

(D) Neither 1 nor 2 is correct

Answer: (B)

98. The net crop sown area in India is about-

(A) 12 core hactare

(B) 16 crore hactare

(C) 14 crore hactare

(D) 17 crore hactare

Answer: (C)

99. Which one of the following particles has less than 0.002 mm diameter?

(A) Clay

(B) Silt

(C) Fine sand

(D) None of the above

Answer: (A)

100. Consider the following statements about NABARD :

(1) NABARD was set up by an Act of Parliament in 1982.

(2) It facilitates credit for agriculture only.

Of these :

(A) Only 1 is correct

(B) Only 2 is correct

(C) 1 and 2 both are correct

(D) Neither 1 nor 2 is correct

Answer: (C)

101. Which one of the following signifies the folk culture ?

(A) Cultural practices of more civilized people

(B) Cultural practices of  urban  people

(C) Cultural practices of common people

(D) Cultural practices of people of  modem society

Answer: (C)

102. The Rig Veda is the-

(A) collection of hymns

(B) collection of stories

(C) collection of words

(D) text of war

Answer: (A)

103. A consumer cooperative store is set up by :

(A) Members

(B) Registrar of Cooperative Societies

(C) Central Government

(D) State Government

Answer: (A)

104. SEBI Act was passed in –

(A) 1956

(B) 1962

(C) 1992

(D) 2013

Answer: (C)

105. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists :

List-I

(a) Capital Gain T ax

(b) Central Excise Duty

(c) Custom Duty

(d) Corporate Tax

List-II

(1) Income

(2) Factory Produce

(3) Import

(4) Sale of Property

(A) a – 4; b – 2; c – 3; d – 1

(B) a – 1; b – 3; c – 2; d – 4

(C) a – 3; b – 1; c – 4; d – 2

(D) a – 2; b – 4; c – 1; d – 3

Answer: (A)

106. Which of the following is not correctly matched ?

(A) Jawaharlal Nehru Krishi Vishwavidyalaya – Madhya Pradesh

(B) Sardar Vallabh Bhai Patel University of Agriculture and Technology – Uttar Pradesh

(C) Indira Gandhi Krishi Vishwavidhyalaya – Rajasthan

(D) Acharya NG Ranga Agricultural University – Telangana

Answer: (C)

107. Karnal Bunt is a disease of-

(A) Barley crop

(B) Wheat crop

(C) Bajra crop

(D) Jowar crop

Answer: (B)

108. Which one of the following is not correctly matched ?

       Plant Nutrients                       Role

(A) Nitrogen          –              Growth and Development

(B) Phosphorus     –              Root development

(C) Potassium       –               Regulating stomatal opening and closing

(D) Boron             –                Disease resistance

Answer: (D)

109. Based on 2011 Census which of the following figures in respect of Uttar Pradesh is not correctly matched ?

       Characteristics                                                                              Value

(A) Percentage population of Uttar Pradesh to Population of India – 18.5%

(B) Density per sq. km                                                                                  – 829

(C) Decadal population growth of Uttar Pradesh during 2001-2011   – 20.23 per cent

(D) Female literacy                                                                                          – 57.18%

Answer: (A)

110. Which of the following states has the largest population ?

(A) Maharashtra

(B) Bihar

(C) Gujarat

(D) Uttar Pradesh

Answer: (D)

111. Consider the following statements :

Assertion (A) : The census of India is carried out every 10 years.

Reason (R) : The population of India has largely remained unchanged over the period of ten years.

Select the correct answer from the code given below-

(A) Both (A) and (R) are true and (R) correctly explains (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) does not correctly explain (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (C)

112. The Negotiable Instruments Act came into force from–

(A) 1881 A. D.

(B) 1882 A. D.

(C) 1883 A. D.

(D) 1884 A. D.

Answer: (A)

113. Micro, Small and Medium Enterprises Development Act (MSM-ED) was passed in the year–

(A) 2005 A. D.

(B) 2006 A. D.

(C) 2007 A. D.

(D) 2008 A. D.

Answer: (B)

114. Investment in Plant and Machinery in a small scale manufacturing unit should be-

(A) Not more than Rs 10 lakh

(B) Above Rs 10 lakh, but not more than Rs 25 lakh

(C) Above Rs 25 lakh, but not more than Rs 5 crore

(D) Above Rs 5 crore, but not more than Rs 10 crore

Answer: (C)

115. The measurement unit of the ecological footprint is-

(A) Global hectares

(B) Nanometer

(C) Hoppus cubic foot

(D) Cubic ton

Answer: (A)

116. Consider the following statements :

Assertion (A) : The loss of forest cover in India  has been directly associated with Demographic Transition in India.

Reason (R) : The forest cover is generally negatively related with population growth.

Select correct answer from the code given below-

(A) Both (A) and (R) true and (R) explain (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) does not explain (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (A)

117. Which one of the following is located in Chhattisgarh?

(A) Anshi National Park

(B) Betla National Park

(C) Indravati National Park

(D) Gugamal National Park

Answer: (C)

118. Which among the following has the lowest population density as per Census of 2011?

(A) Uttar Pradesh

(B) Bihar

(C) West Bengal

(D) Kerala

Answer: (A)

119. Which among the following was used as the motto for Census of India 2011?

(A) Our Future, Our Country

(B) Our Country, Our Census

(C) People of India, Our Census

(D) Our Census, Our Future

Answer: (D)

120. Which among the following sanctuaries is not correctly matched ?

       Sanctuary                 Place

(A) Samaspur                            Rae Barelli

(B) Nawabganj                 Allahabad

(C) Bakhira                      Sant Kabir Nagar

(D) Sandi                          Hardoi

Answer: (B)

121. Arrange the following states in descending order of urbanization as per 2011 Census and select the correct answer from the code given below the states :

(1) Kerala      (2) Mizoram

(3) Goa                   (4) Tamil Nadu

(A) 3, 2, 4, 1

(B) 1, 2, 3, 4

(C) 3, 4, 1, 2

(D) 1, 4, 2, 3

Answer: (D)

122. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists :

List-I

(Biosphere Reserve)

(a) Similipal

(b) Dihang-Dibang

(c) Nokrek

(d) Cold Desert

List-II

(States)

(1) Himachal Pradesh

(2) Uttarakhand

(3) Arunachal Pradesh

(4) Odisha

(5) Meghalya

(A) a – 1; b – 3; c – 5; d – 4

(B) a – 1; b – 5; c – 2; d – 4

(C) a – 4; b – 5; c – 2; d – 1

(D) a – 4; b – 3; c – 5; d – 1

Answer: (D)

123. Consider the following statements about Bhitarkanika Mangroves :

(1) It is located in the deltaic region of Vansadhara and Subarnarekha rivers.

(2) It lies in the state of West Bengal.

Of these :

(A) Only 1 is correct

(B) Only 2 is correct

(C) 1 and 2 both are correct

(D) Neither 1 nor 2 is correct

Answer: (D)

124. Consider the following statements :

Assertion (A) : Urbanization in India has increased rapidly after 2001.

Reason (R) : A revolution in mobile communication has been taking place in India.

Select the correct answer from the code given below :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) truly explains (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) does not explain (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (B)

125. The UNESCO declared which one of the following National Parks of India as the World Heritage Site3 in July, 2016 ?

(A) Kaziranga National Park

(B) Kanchanjunga (Khangchengtzonga) National Park

(C) Corbett National Park

(D) Valley of Flowers National Park

Answer: (B)

126. Solar Impulse-2 aircraft completed its round the world journey in July 2016 at which one of the following places ?

(A) Cairo

(B) Aden

(C) Muscat

(D) Abu Dhabi

Answer: (D)

127. Which one of the following countries has been declared by the WHO as Malaria-free nation in September, 2016?

(A) Bangladesh

(B) Sri Lanka

(C) Nepal

(D) India

Answer: (B)

128. In the Paralympic of Rio-2016, which of the following Indian Players won Gold medal?

(A) Jhanjharia

(B) Peravej Rasool

(C) Mariyappan Thangavelu

(D) Deepa Karmakar

Answer: (C)

129. In the final match of under 18 Asia Cup Hockey Tournament held in September 2016, India defeated :

(A) Bangladesh

(B) China

(C) Oman

(D) Pakistan

Answer: (A)

130. Which one of the following states does not have a million plus urban agglomeration as per 2011 Census ?

(A) Haryana

(B) Jammu-Kashmir

(C) Odisha

(D) Jharkhand

Answer: (*)

131. As per Census of India, 2011 which of the following pairs of cities recorded the highest population?

(A) Kolkata and Delhi

(B) Delhi and Bengaluru

(C) Mumbai and Kolkata

(D) Mumbai and Delhi

Answer: (D)

132. The percentage of India’s population in the total population of the world as per 2011 Census is-

(A) 17.31

(B) 18.50

(C) 18.90

(D) 19.05

Answer: (A)

133. The ‘Make-in-India Conference’ is scheduled to take place in December, 2016 at-

(A) Chennai

(B) Bhuveneshwar

(C) Kolkata

(D) New Delhi

Answer: (B)

134. Which of the following Congress men moved in September 2016 a bill entitled “Pakistan State sponsor of Terrorism Designation Act (HR-6069)” ?

(A) Ted Poe and Joe Barton

(B) Joe Barton and Dana Rohrabacher

(C) Ed Royce and Sam Johnson

(D) Ted Poe and Dana Rohrabacher

Answer: (D)

135. On September 21, 2016 the President of the United Nations General Assembly Convened a high-level meeting on health issue pertaining to-

(A) Antimicrobial resistance

(B) HIV

(C) Ebola

(D) Diabetes

Answer: (A)

136. In which of the following divisions of Uttar Pradesh the first Samajawadi Abhinav School was established ?

(A) Allahabad

(B) Aligarh

(C) Agra

(D) Varanasi

Answer: (A)

137. Indian Army carried out a Surgical Strike against terrorists in POK on-

(A) September 27, 2016

(B) September 28, 2016

(C) September 29, 2016

(D) September 30, 2016

Answer: (C)

138. The Union Finance Minister Arun Jaitley announced in October, 2016 that under the Income Declaration Scheme (IDS), 2016 the amount of declared black money till September 30, 2016 is about-

(A) Rs 29,365 crore

(B) Rs 55,250 crore

(C) Rs 64,275 crore

(D) Rs 65,250 crore

Answer: (D)

139. The position of India in the Sustainable Development Goal Index declared in 2016 is-

(A) 110th

(B) 115th

(C) 120th

(D) 130th

Answer: (A)

140. As of July 2016, UNESCO has enlisted how many World Heritage Sites in India?

(A) 37

(B) 36

(C) 35

(D) 34

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...