Uttar Pradesh P.C.S Judicial Services (Pre.) Examination Held on 6-9-2015 General Knowledge Question Paper With Answer Key

Uttar Pradesh P.C.S Judicial Services (Pre.) Examination Held on 6-9-2015

General Knowledge

1. Central Marine Fisheries Research Institute is located at-

(A)  Goa

(B)  Kochi

(C)  Vishakhapatnam

(D)  Puri

Answer: (B)

2. The Coromondal Coast is located in the State of-

(A)  Kerala

(B)  Maharashtra

(C)  Tamil Nadu

(D)  Gujarat

Answer: (C)

3. Arrange the following events in chronological order, using the codes given below-

1. Abolition of Jazia

2. Abolition of Pilgrimage Tax

3. Construction of Ibadat Khana

4. Foundation of ‘Din-i-Ilahi’

(A)  1, 2, 4, 3

(B)  2, 1, 3, 4

(C)  3, 4, 2, 1

(D)  1, 3, 4, 2

Answer: (B)

4. Which of the following emperors was known as ‘Shah-i-Bekhabar’?

(A)  Humayun

(B)  Jahangir

(C)  Bahadrushah-I

(D)  Farrukhsiyar

Answer: (C)

5. Which of the following emperors had the highest number of Hindu generals in the army ?

(A)  Babar

(B)  Akbar

(C)  Jahangir

(D)  Aurangzeb

Answer: (D)

6. ‘Rajm Nama’ is the Persian translation of-

(A)  Arthashastra

(B)  Ramayan

(C)  Mahabharata

(D)  Upanishada

Answer: (C)

7. Maluk Das was a saint-poet residing at-

(A)  Agra

(B)  Ayodhya

(C)  Kashi

(D)  Kara

Answer: (D)

8. Which of the following Rajput houses was the first to establish matrimonial relation with emperor Akbar ?

(A)  Rathore

(B)  Kachwaha

(C)  Chauhan

(D)  Sisodiya

Answer: (B)

9. Musical instrument ‘Sitar’ was invented by-

(A)  Amir Khusro

(B)  Ramdas

(C)  Tansen

(D)  Haridas

Answer: (A)

10. Which Sufi Saint remarked ‘Hanooj Dilli Dur Ast’ (Delhi is still far away) ?

(A)  Nasiruddin Chirag-i-Delhi

(B)  Nizamuddin Aulia

(C)  Shaikh Bakhtiyar Kaki

(D)  Baba Farid

Answer: (B)

11. ‘Bijak’ is a collection of the sayings of-

(A)  Baba Farid

(B)  Ramanand

(C)  Guru Nanak

(D)  Kabir

Answer: (D)

12. Panchayati Raj is a system of-

(A)  Local government

(B)  Local administration

(C)  Local self-government

(D)  Rural local self government

Answer: (D)

13. Which one of the following is a member of ‘ASEAN’ ? (Association of South East Asian Nations) formed in 1967 ?

(A)  Thailand

(B)  Australia

(C)  New Zealand

(D)  None of the above

Answer: (A)

14. The Indian foreign policy was formulated by-

(A)  Mrs. Indira Gandhi

(B)  Lal Bahadur Shastri

(C)  Morarji Desai

(D)  Jawaharlal Nehru

Answer: (D)

15. After K-2, which of the following is second highest mountain peak in India ?

(A)  Kamet

(B)  Nandadevi

(C)  Kanchenjunga

(D)  Shudu Thempa

Answer: (C)

16. Which of the following is not correctly matched ?

     (States)                        (Major Hydel-Power Station)

(A)  Gujarat            –        Tawa

(B)  Rajasthan        –        Jawhar Sagar

(C)  West Bengal    –        Panchet Hill

(D)  Madhya Pradesh-      Khopoli

Answer: (D)

17. Which one of the following tribes belongs to Uttar Pradesh and Uttarakhand ?

(A)  Itnar

(B)  Tharu

(C)  Bhil

(D)  Munda

Answer: (B)

18. Badrinath is located in-

(A)  Kumaun Himalaya

(B)  Central Himalaya

(C)  Himadri

(D)  Trans-Himalaya

Answer: (A)

19. Who among the following prepared a scientific classification of forests ?

(A)  H. g. Champion

(B)  K .V. Sundaram

(C)  B. L. Sukhwal

(D)  L. D. Stamp

Answer: (A)

20. The eastern most place of India is located in the State of-

(A)  Mizoram

(B)  Meghalaya

(C)  Arunachal Pradesh

(D)  Nagaland

Answer: (C)

21. ‘Kevti’ Waterfall is located in which of the following districts ?

(A)  Rewa

(B)  Rohtas

(C)  Ranchi

(D)  Jabalpur

Answer: (A)

22. Largest bauxite producing State in India (2014) is-

(A)  Jharkhand

(B)  Rajasthan

(C)  Odisha

(D)  Tamil Nadu

Answer: (C)

23. The ‘Wage good strategy’ of development was formulated by-

(A)  Amartya Sen

(B)  C. Vakil

(C)  P. C. Mahalanobis

(D)  J. Bhagwati

Answer: (B)

24. Who among the following represented India in the International Yoga Day Celebrations held in New York on 21st June, 2015 ?

(A)  Uma Bharati

(B)  Sumitra Mahajan

(C)  Sushma Swaraj

(D)  Vasundhara Raje

Answer: (C)

25. Consider the statements-

Assertion (A) : The State Election Commission is appointed by the State Government.

Reason (R) : It has the responsibility of holding elections to the Panchayati raj institutions.

Select the correct answer u sing the codes given below-

(A)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B)  Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C)  (A) is true, but (R) is false

(D)  (A) is false, but (R) is true

Answer: (D)

26. How many Nations had signed the Charter of United Nations on 26th June, 1945 ?

(A)  64

(B)  61

(C)  52

(D)  51

Answer: (D)

27. How many women members were there in the Indian Constituent Assembly ?

(A)  10

(B)  12

(C)  13

(D)  15

Answer: (D)

28. To whom among the following did Buddha preach his last sermon ?

(A)  Subhadda

(B)  Anand

(C)  Yash

(D)  Gautami

Answer: (A)

29. From which sit of prehistoric age, evidence of cremating petdog with man has been found ?

(A)  Koldihawa

(B)  Panchoh

(C)  Burzhome

(D)  Gufkaral

Answer: (C)

30. Which of the Indian States had diarchy system of government at the time of Alexander’s invasion ?

(A)  Patal

(B)  Fegela

(C)  Gandaris

(D)  Siboi

Answer: (A)

31. Whose relics are preserved in the Second Stupa at Sanchi ?

(A)  Missionaries of Ashokan age

(B)  Lord Buddha

(C)  Sariputra

(D)  Mahamodglyeyan

Answer: (A)

32. Which temple of North India has its Shikhar (spire) in Dravid style ?

(A)  Bhitargaon

(B)  Deogarh

(C)  Sas-Bahu temple

(D)  Teli temple at Gwalior

Answer: (D)

33. The first excavated Indus site after independence of India is-

(A)  Ropar

(B)  Kalibangan

(C)  Banavali

(D)  Lothal

Answer: (A)

34. Which is the port city of Indus Valley culture?

(A)  Mohenjodaro

(B)  Harappa

(C)  Kalibanga

(D)  Lothal

Answer: (D)

35. How many slokas are present in Rajtarangini of Kalhana ?

(A)  Eight thousand

(B)  Nine thousand

(C)  Ten thousand

(D)  Eleven thousand

Answer: (A)

36. Which of the following tribes does not belong to the Panchjana of Rigveda ?

(A)  Yadu

(B)  Puru

(C)  Turvasa

(D)  Kikat

Answer: (D)

37. Which of the following inscriptions mentions Vedic Gods ?

(A)  Mansehra

(B)  Shahbajgarhi

(C)  Boghazkoi

(D)  Junagarh

Answer: (C)

38. King Kharvela of Kalinga belonged to which dynasty ?

(A)  Chedi

(B)  Kadamba

(C)  Haryanka

(D)  Kalinga

Answer: (A)

39. Which one of the following is the name of the Book written by Magasthnase ?

(A)  Deep Vansh

(B)  Kapur Manjan

(C)  Geography

(D)  Indica

Answer: (D)

40. Who is regarded as the father of Indian pre-history ?

(A)  Cunnigham

(B)  Bruce Froot

(C)  Marshall

(D)  William King

Answer: (B)

41. Who among the following called himself ‘The Parrot of India’ ?

(A)  Malik Muhammad Jaisi

(B)  Raskhan

(C)  Amir Khusrau

(D)  Amir Hasan

Answer: (C)

42. Who among the following built the ‘Qutub Minar’?

(A)  Qutubuddin Aibak

(B)  Iltutmish

(C)  Firozshah Tughlaq

(D)  All the above

Answer: (D)

43. At which of the following places Jawaharlal Nehru unfurled the tricolor in 1930?

(A)  Allahabad

(B)  Delhi

(C)  Lahore

(D)  Lucknow

Answer: (C)

44. Who was the great force behind the foundation of the first Indian Women’s University in Bombay in 1906 ?

(A)  Dadabhai Naoroji

(B)  D. K. Karve

(C)  S. S. Bangali

(D)  V. M. Malabari

Answer: (B)

45. The largest ocean of the world is-

(A)  Arctic Ocean

(B)  Indian Ocean

(C)  Atlantic Ocean

(D)  Pacific Ocean

Answer: (D)

46. The largest Mica producing State in India is-

(A)  Jharkhand

(B)  Andhra Pradesh

(C)  Madhya Pradesh

(D)  Rajasthan

Answer: (A)

47. Which one of the following is the longest river in India ?

(A)  Godavari

(B)  Narmada

(C)  Krishna

(D)  Yamuna

Answer: (A)

48. Which one of the following country has the highest percentage of its geographical area under forests ?

(A)  China

(B)  Australia

(C)  India

(D)  United Kingdom

Answer: (C)

49. Chandra Prabha National Park is located in-

(A)  Varanasi

(B)  Kanpur

(C)  Jaunpur

(D)  Saharanpur

Answer: (A)

50. Disaster Management Act was enacted in India, in the year-

(A)  2001

(B)  2003

(C)  2005

(D)  2012

Answer: (C)

51. The National Capital Region Planning Board was set up in India in the year-

(A)  1980

(B)  1982

(C)  1985

(D)  1995

Answer: (C)

52. Which of the following tribes belongs to Nilgiri hills?

(A)  Maria

(B)  Asur

(C)  Badga

(D)  Saharia

Answer: (C)

53. The Patkai hills separate India from-

(A)  China

(B)  Myanmar

(C)  Pakistan

(D)  Bangladesh

Answer: (B)

54. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists-

List-I

(Industry)

(a) Sugar

(b) Paper

(c) Cement

(d) Iron & Steel

List-II

(Place)

1. Dalmia Dadari

2. Dhampur

3. Chandrapur

4. Bokaro

(A)  (a) – 2; (b) – 1; (c) – 3; (d) – 4

(B)  (a) – 2; (b) – 3; (c) – 1; (d) – 4

(C)  (a) – 3; (b) – 2; (c) – 1; (d) – 4

(D)  (a) – 1; (b) – 2; (c) – 3; (d) – 4

Answer: (B)

55. As per Census 2011 of India, which of the following States has lowest per cent of urban population ?

(A)  Tripura

(B)  Sikkim

(C)  Bihar

(D)  Himachal Pradesh

Answer: (D)

56. Which of the following Constitutional (Amendment) Acts provided for the appointment of the same person as Governor for two or more States?

(A)  Fourth (Amendment) Act

(B)  Seventh (Amendment) Act

(C)  Eleventh (Amendment) Act

(D)  Twenty Fourth Amendment) Act

Answer: (B)

57. The basic – structure theory of the Constitution of India implies that-

(A)  Fundamental Rights cannot be abridged or taken away.

(B)  The Constitution can not be amended except in accordance with the procedure prescribed in Art – 368

(C)  The Preamble of the Constitution cannot be amended for it is not a part of the Constitution and at the same time it represents real spirit of Constitution

(D)  Certain features of the Constitution are so essential to it that they can not be amended

Answer: (D)

58. Who among the following has termed Indian Federalism as “Cooperative Federalism”?

(A)  K. C. Wheare

(B)  Morris Jones

(C)  Granville Austin

(D)  Jennings

Answer: (C)

59. Which one of the following statements regarding ‘Exit Poll’ is correct ?

(A)  ‘Exit-Poll’ is a term used to denote a post-election survey of voters regarding the candidate in whose favour they had exercised their franchiese

(B)  ‘Exit-Poll’ and ‘Opinion-Poll’ are one and the same

(C)  ‘Exit-Poll’ is a device through which results of voting can be most exactly predicted

(D)  ‘Edit-Poll’ is an administrative device made by the Chief Election Commissioner to prevent impersonation

Answer: (A)

60. Which of the following models of bureaucracy exists in India today ?

(A)  Committed bureaucracy

(B)  Full politicized bureaucracy

(C)  Semi-politicized bureaucracy

(D)  Depoliticized bureaucracy

Answer: (C)

61. According to the Balwant Rai Mehta Committee, the District collector should be-

(A)  kept out of the Zila Parishad

(B)  a non-voting member of the Zila Parishad

(C)  a member of the Zila Parishad with the right to vote

(D)  the Chairman of the Zila Parishad

Answer: (D)

62. Which of the following is not a source of revenue for the village panchayats ?

(A)  Tax on agricultural income

(B)  Tax on property, animals and vehicles

(C)  Voluntary donations

(D)  Grants from the State Government

Answer: (A)

63. Panchayati Raj form of rural local government was adopted first (in the order) by-

(A)  Rajasthan and Madhya Pradesh

(B)  Andhra Pradesh and West Bengal

(C)  Rajasthan and Andhra Pradesh

(D)  Andhra Pradesh and Madhya Pradesh

Answer: (C)

64. In India, Central Vigilance Commission was set-up on the recommendation of-

(A)  Administrative Reforms Commission of India

(B)  Gorwala Report

(C)  Kripalani Committee

(D)  Santhanam Committee

Answer: (D)

65. Which one of the following High Courts had the Territorial Jurisdiction over’ Andaman and Nicobar’ Islands?

(A)  Andhra Pradesh

(B)  Calcutta

(C)  Madras

(D)  Orissa

Answer: (B)

66. The primary function of the Finance Commission in India is to-

(A)  distribute revenue between the Centre and the States

(B)  prepare the Annual Budget

(C)  advice the President on financial matters

(D)  allocate funds to various ministries of the Union and State Governments

Answer: (A)

67. The ultimate responsibility of taking due action on the comments of the Comptroller and Auditor General vests with-

(A)  Supreme Court

(B)  Parliament

(C)  President of India

(D)  National Development Council

Answer: (B)

68. Which of the following statements is/are correct with regard to Indian Audit ?

(A)  Indian Audit is primarily a legality audit

(B)  Indian Audit is governed not by law but by an executive order

(C)  The Audit is mostly limited to the expenditure side only

(D)  All the three above

Answer: (D)

69. Which one of the following recommended the creation of the office of ‘Lokpal’ ?

(A)  National Police Commission

(B)  States Reorganization Commission

(C)  Administrative Reforms Commission

(D)  Inter-State Council

Answer: (C)

70. The Judges of the International Court of Justice are elected by the-

(A)  U. N. General Assembly only

(B)  U. N. Security Council only

(C)  U. N. General Assembly and U. N. Security Council both

(D)  Economic and Social Council

Answer: (C)

71. ‘Optional Clause’ which defines the compulsory jurisdiction of the International Court of Justice, originates from which one of the following Articles of the Statute of the International Court of Justice ?

(A)  Article-34

(B)  Article-35

(C)  Article-36

(D)  Article-40

Answer: (C)

72. The historic Land Boundary Agreement between India and Bangladesh in which the two countries agreed to transfer the enclaves to each others sovereignty was concluded in-

(A)  1972

(B)  1973

(C)  1974

(D)  1975

Answer: (C)

73. The number of ‘SAARC’ (South Asian Association of Regional Co-operation) countries is-

(A)  7

(B)  8

(C)  9

(D)  10

Answer: (B)

74. The words ‘Socialist’ and ‘Secular’ were added to the Preamble of Constitution of India by-

(A)  41st Amendment

(B)  42nd Amendment

(C)  44th Amendment

(D)  46th Amendment

Answer: (B)

75. Which Article of the Constitution of India provides that it shall be the endeavour of every State to provide adequate facility for instruction in the mother-tongue at the primary stage of Education ?

(A)  Article 349

(B)  Article 350

(C)  Article 350-A

(D)  Article 351

Answer: (C)

76. Which of the following writs is not specifically provided in the Constitution of India ?

(A)  Prohibition

(B)  Mandamus

(C)  Quo-warranto

(D)  Injunction

Answer: (D)

77. ‘Economic drain’ theory was popularized by-

(A)  The Britishers

(B)  Ddabhai Naoroji

(C)  Very Anstey

(D)  V. V. Bhatt

Answer: (B)

78. The logo of eco-mark in India is-

(A)  Rising Sun

(B)  Earthen Pot

(C)  Lion

(D)  Wheat ear

Answer: (B)

79. Which among the following Five Year Plans could not start on its due time ?

(A)  12th

(B)  11th

(C)  9th

(D)  8th

Answer: (D)

80. Which of the following countries has launched a major expansion of the Suez Canal ?

(A)  Syria

(B)  Egypt

(C)  Lebanon

(D)  None of the above

Answer: (B)

81. How many UN member countries have reached an agreement on the outcome document of New Sustainable Development Agenda ?

(A)  204

(B)  197

(C)  193

(D)  198

Answer: (C)

82. What is the name of the mobile app which facilities easy learning of Computer and Internet ?

(A)  Dristi

(B)  Disha

(C)  Nayak

(D)  Pawan

Answer: (B)

83. Which of the following banks became the first in country to launch MUDRA Card in July 2015 ?

(A)  Bank of India

(B)  Corporation Bank

(C)  Indian Bank

(D)  State Bank of India

Answer: (B)

84. Which Indian American diplomat was recently appointed as the U.S. Ambassador to Sri Lanka and Maldives ?

(A)  Richard Rahul Verma

(B)  Suresh Rana

(C)  Atul Kashyap

(D)  Rakesh Sharma

Answer: (C)

85. The Book ‘Green Signals : Ecology, Growth and Democracy in India”, has been written by-

(A)  Jairam Ramesh

(B)  Meira Kumar

(C)  P. Chidambaram

(D)  Medha Patkar/(Megha Patekar)

Answer: (A)

86. Who amongst the following has not been inducted as member of the newly constituted cricket advisory committee of BCCI on June 1, 2015 ?

(A)  Rahul Dravid

(B)  Sachin Tendulkar

(C)  Sourav Ganguly

(D)  V. V. S. Laxman

Answer: (A)

87. Which are the three ‘SAARC’ countries with whom India has signed a motor vehicle agreement on June 15, 2015 ?

(A)  Bangladesh, Sri Lanka, Maldives

(B)  Bangladesh, Nepal, Bhutan

(C)  Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka

(D)  Nepal, Sri Lanka, Maldives

Answer: (B)

88. In the second quarter of 2015, the Indian Government in principle has decided to set-up how many new ‘nuclear power projects’ in the country ?

(A)  7

(B)  8

(C)  9

(D)  10

Answer: (D)

89. Which country amongst the following decided in May 2015 to lift ban on import of rice from India ?

(A)  Iran

(B)  China

(C)  Brazil

(D)  U. S. A.

Answer: (A)

90. Which State/Union Territory decided in May 2015 not to allow foreign direct investment in retail market ?

(A)  Haryana

(B)  Delhi

(C)  Mizoram

(D)  Kerala

Answer: (B)

91. At what rank World Economic Forum report has placed India on ‘Human Capital Index’ in May 2015 ?

(A)  128th

(B)  120th

(C)  108th

(D)  100th

Answer: (D)

92. On May 25, 2015 who amongst the following was declared as ‘International Batsman of the Year’ in CEAT Awards ?

(A)  Ajinkya Rahane

(B)  Hashim Amla

(C)  Kumar Sangakara

(D)  Rangana Herath

Answer: (B)

93. Suniti Solomon, who passed away recently, was associated with which field ?

(A)  Film

(B)  Medical

(C)  Music

(D)  Literature

Answer: (B)

94. Which among the following is India’s largest e-commerce company ?

(A)  Flipkart

(B)  Jabong

(C)  m-Junction

(D)  Bharti Airtel

Answer: (C)

95. The State which ranks next to Kerala in term of female literacy in India according to Census 2011 is-

(A)  Mizoram

(B)  Tripura

(C)  Goa

(D)  Meghalaya

Answer: (A)

96. Which State of India has launched the Village Monitoring Project to uplift villages ?

(A)  Maharashtra

(B)  Kerala

(C)  Gujarat

(D)  Haryana

Answer: (D)

97. Who among the following has been recently appointed as Executive-Direction of RBI ?

(A)  Reena Hemchanda

(B)  Leena Hemchanda

(C)  Meena Hemchanda

(D)  Heena Hemchanda

Answer: (C)

98. Which State of India has recently decided to start ‘She-Bus’ programme ?

(A)  Tamil Nadu

(B)  Karnataka

(C)  Kerala

(D)  Andhra Pradesh

Answer: (C)

99. Which one of the following countries is the largest producer of steel in the world ?

(A)  U. S. A.

(B)  West Germany

(C)  China

(D)  India

Answer: (C)

100. ‘NITI-Aayog’ has been constituted under which Article of the Constitution of India ?

(A)  Article – 280

(B)  Article – 282

(C)  Article – 286

(D)  None of the above

Answer: (D)

101. Ultra Mega Power Plants in India are-

(A)  Coal based

(B)  Hydro based

(C)  Nuclear

(D)  Gas based

Answer: (A)

102. Which among the following sectors has contributed most to the growth of G.D.P. in India in 2014-15 ?

(A)  Service Sector

(B)  Manufacturing Sector

(C)  Primary Sector

(D)  Foreign Trade Sector

Answer: (A)

103. In India, which among the following is not included in Small Savings Scheme ?

(A)  Public Sector Bank savings deposit

(B)  Public Provident Fund

(C)  Senior Citizen Saving Scheme

(D)  National Savings Certificate (VIIIth issue)

Answer: (A)

104. Main thrust of 20 point economic programme (restructured in 2006) in India, is-

(A)  Removal of poverty only

(B)  Improvement in quality of life only

(C)  Benefit of insurance for all only

(D)  Only (A) and (B) above

Answer: (D)

105. The Head Office of Khadi and Village Industries Commission (KVIC) is located at-

(A)  New Delhi

(B)  Mumbai

(C)  Ahmedabad

(D)  Lucknow

Answer: (B)

106. In which State India’s first railway line is being built under public private partnership model ?

(A)  West Bengal

(B)  Rajasthan

(C)  Madhya Pradesh

(D)  Gujarat

Answer: (D)

107. Viticulture is known for the production of-

(A)  Apple

(B)  Grapes

(C)  Pineapple

(D)  Wheat

Answer: (B)

108. Black-Revolution is related to-

(A)  Coal production

(B)  Black hole

(C)  Petroleum production

(D)  Leather production

Answer: (C)

109. India purchased 200 Tonnes of gold from IMF in which of the following Five Years Plans ?

(A)  7th

(B)  8th

(C)  10th

(D)  11th

Answer: (D)

110. Which among the following was the theme of 9th National Statistics Day of India observed in 2015 ?

(A)  Social Development

(B)  Financial Inclusion

(C)  Digital India

(D)  E-governance

Answer: (A)

111. Which of the following Banks has become the first Bank to launch ‘Watch-Banking Scheme’ in India ?

(A)  ICICI Bank

(B)  HDFC Bank

(C)  Axis Bank

(D)  SBI

Answer: (B)

112. Account under ‘Sukanya-Samriddhi Yojana’ can be opened for a daughter aged-

(A)  Maximum 7 years

(B)  Maximum 8 years

(C)  Maximum 9 years

(D)  Maximum 10 years

Answer: (D)

113. Which is the largest fresh water lake in India ?

(A)  Chilka

(B)  Wular

(C)  Loktak

(D)  Sambhar

Answer: (B)

114. As per the United Nations Annual Hunger Report released in May 2015, India has the highest number of hungry people in the world. Which country among the following has the least number of hungry people ?

(A)  Philippines

(B)  Nigeria

(C)  Indonesia

(D)  Bangladesh

Answer: (B)

115. The Govt. of India has approved setting up of how many ITBP outposts along the China Border in Arunachal Pradesh and Sikkim ?

(A)  30

(B)  35

(C)  42

(D)  45

Answer: (C)

116. A two day G-7 Summit was held in June 2015 in-

(A)  London

(B)  Paris

(C)  Bavaria

(D)  Barn

Answer: (C)

117. By which year, the Union Cabinet on June 17, 2015 has proposed to provide “Housing for All” ?

(A)  2030

(B)  2025

(C)  2022

(D)  2018

Answer: (C)

118. Few coaches of two trains were drowned in the river in the Harda district of M. P. in an accident which occurred on August 5, 2015. The name of the river is-

(A)  Narmada

(B)  Betwa

(C)  Kali Machak

(D)  Son

Answer: (C)

119. In India, on which day, first ‘National Handloom Day’ was celebrated ?

(A)  August 9, 2015

(B)  August 7, 2015

(C)  August 9, 2014

(D)  August 7, 2014

Answer: (B)

120. Sale have been restricted on Maggi noddles of Nestle Company in India. Where is the head office of Group Company located ?

(A)  Switzerland

(B)  France

(C)  Germany

(D)  U.K.

Answer: (A)

121. According to projection of U. N. Report 2015, the world population by 2050 will be-

(A)  7.3 billion

(B)  8.4 billion

(C)  9.7 billion

(D)  11.2 billion

Answer: (D)

122. At which place first phase of metrotrain was inaugurated by a lady Chief Minister and the driver of the first metro train was also a lady ?

(A)  Jaipur

(B)  Ahmedabad

(C)  Chennai

(D)  Kolkata

Answer: (C)

123. Harbhajan Kaur Dheet of Indian – origin has been elected Mayor in May 2015, in which country ?

(A)  Australia

(B)  New Zealand

(C)  U. S. A.

(D)  U. K.

Answer: (D)

124. On which tropic former President of India late A. P. J. Abdul Kalam was giving lecture when he suffered a severe heart attack and died later ?

(A)  Life on Earth

(B)  Livable Planet

(C)  Search for possibility of life on moon

(D)  Multiple dimensions innovations

Answer: (B)

125. From year 1954 till 2014, how many eminent persons have been given the highest civilian award “Bharat Ratna”?

(A)  42

(B)  43

(C)  44

(D)  45

Answer: (B)

126. The Headquarters of ‘INTERPOLE’ (International Police) is situated at-

(A)  London (England)

(B)  Vienna (Austria)

(C)  Lyons (France)

(D)  Geneva (Switzerland)

Answer: (C)

127. What is the name of Parliament of Afghanistan ?

(A)  Majlis

(B)  Shora

(C)  National Assembly

(D)  Jatiya Sansad

Answer: (B)

128. In which year, Taj Mahal was included in UNESCO’s list of World Heritage Sites ?

(A)  1973

(B)  1983

(C)  1987

(D)  2004

Answer: (B)

129. B. R. Ambedkar’s 125th birth anniversary will be held in the year-

(A)  2016

(B)  2018

(C)  2019

(D)  2020

Answer: (A)

130. Who among the following has authored the recent book : ‘Gods of Corruption’ highlighting involvement of high-ups ?

(A)  Ajit Seth

(B)  Promila Shankar

(C)  T. S. R. Subramanyam

(D)  Shashank Shekhar

Answer: (B)

131. Famous renowned space scientist and Ex-President of India, APJ Abdul Kalam’s full name is-

(A)  Abdul Pakar Jainuluddin Abdul Kalam

(B)  Avul Pakir Jainulabdeen Abdul Kalam

(C)  Akhlaq Pakir Jainuljafri Abdul Kalam

(D)  Ali Pakir Jainulakhlaq Abdul Kalam

Answer: (B)

132. Full form of SIM is-

(A)  Subscribers Identity Module

(B)  Subscribers Identity Mechanism

(C)  Self Identify Machine

(D)  Self Identity Module

Answer: (A)

133. The instrument used in ‘lie’ detecting is-

(A)  Pyrometer

(B)  Seismograph

(C)  Polygraph

(D)  Phonograph

Answer: (C)

134. Protein present in wheat grain is-

(A)  Albumin

(B)  Cystein

(C)  Glutenin

(D)  Keratin

Answer: (A & C)

135. National Flower of India is-

(A)  Rose

(B)  Lotus

(C)  Gudhal

(D)  Sunflower

Answer: (B)

136. Which of the following is sulphur containing amino acid ?

(A)  Tryptophan

(B)  Proline

(C)  Methionine

(D)  Aspartic acid

Answer: (C)

137. Five countries are contributing for construction of world’s largest telescope ‘Thirty meter’. These countries are-

(A)  India, China, Japan, Germany and Pakistan

(B)  India, China, Japan, America and Pakistan

(C)  India, China, Japan, America and Canada

(D)  China, Japan, America, Canada and England

Answer: (C)

138. The ‘God-Particle’ is-

(A)  Photon of Sunlight

(B)  Smallest vibrating Particle Phonon

(C)  Higgs-Boson Particle

(D)  Quantum Particle

Answer: (C)

139. Indian Space Mission related to planet mass is named as MOM, which is meant for-

(A)  Mapping of Mars

(B)  Mapper of Mars

(C)  Mars Orbiters Mission

(D)  Mars Odissi Mission

Answer: (C)

140. ‘BRAHMOS’, a supersonic missile jointly developed by India and Russia was adopted by Indian Army on-

(A)  21 June, 2007

(B)  20 March, 2013

(C)  20 June, 2013

(D)  21 March, 2007

Answer: (A)

141. Indian Space Research Organization (ISRO) was established in-

(A)  1972

(B)  1969

(C)  1962

(D)  1958

Answer: (B)

142. ‘Gate Way of Information’ is-

(A)  e-mail

(B)  Pager

(C)  Cellular Phone

(D)  Internet

Answer: (D)

143. ‘E-Diesel’ is ethanol mixed diesel fuel which is prepared from ordinary diesel by mixing ethanol in percentage of-

(A)  7.70

(B)  5.50

(C)  4.50

(D)  2.70

Answer: (A)

144. In western hemisphere, ozone-layer hole is a major factor for the incidence of which of the following ailments ?

(A)  Baldness

(B)  Asthma

(C)  Skin cancer

(D)  Lung cancer

Answer: (C)

145. Which one of the following is not digested in human body ?

(A)  Starch

(B)  Casein

(C)  Cellulose

(D)  Vegetable oil

Answer: (C)

146. When kept in air, which o f the following elements glows in dark ?

(A)  Platinum

(B)  Strontium

(C)  White phosphorus

(D)  Red phosphorus

Answer: (C)

147. Which one of the following organic substances is an insecticide ?

(A)  Lindane

(B)  Pyrene

(C)  Oil of Wintergreen

(D)  Chloroform

Answer: (A)

148. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists-

List-I

(Vitamins)

(a) Vitamin A                   (b) Vitamin B1

(c) Vitamin C                   (d) Vitamin D

List-II

(Deficiency disease)

1. Beri-beri

2. Night-blindness

3. Rickets

4. Scurvy

(A)  (a) – 1; (b) – 2; (c) – 3; (d) – 4

(B)  (a) – 2; (b) – 3; (c) – 1; (d) – 4

(C)  (a) – 2; (b) – 1; (c) – 4; (d) – 3

(D)  (a) – 1; (b) – 4; (c) – 3; (d) – 2

Answer: (C)

149. National Botanical Research Institute is situated at-

(A)  Lucknow

(B)  New Delhi

(C)  Dehradun

(D)  Chennai

Answer: (A)

150. Which among the following is known as laughing gas ?

(A)  Nitrous oxide

(B)  Nitric oxide

(C)  Nitrogen dioxide

(D)  Nitrogen pentoxide

Answer: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...