Uttar Pradesh Public Commission Services Preliminary Examination Held on 24-9-2017 General Studies-II Question Paper With Answer Key

Uttar Pradesh Public Commission Services Preliminary Examination Held on 24-9-2017

General Studies-II

 

1. Assertion (A) : Silver is not used to make wires.

Reason(R) : Silver is bad conductor.

Select the correct answer from the code given below-

(A)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B)  Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C)  (A) is true, but (R) is false

(D)  Both (A) and (R) are false

Answer: (C)

2. Which one of the following conclusions can be validly drawn from the given set of premises?

1. All Pilots are brave men.

2. All Astronauts are pilots.

Conclusion :

(A)  All  Pilots are Astronauts

(B)  All Astronauts are brave men

(C)  Some Astronauts are brave men

(D)  No Astronauts are brave men

Answer: (B)

3. If the proposition “No Scientists are Philosophers” is true, what can be inferred about the truth or falsity of the proposition “All Philosophers are Scientists”?

(A)  True

(B)  Doubtful

(C)  False

(D)  None of the above

Answer: (C)

4. Many people die on bed. Do not, therefore, lie on bed.

It  involves the fallacy of-

(A)  Non-observation and illicit generalization

(B)  Four terms

(C)  Composition

(D)  None of the above

Answer: (C)

5. So far, all the men with whom I have come in contact, are selfish : why should I not infer, therefore, than man is selfish?

It involves the fallacy of-

(A)  Petitio principii

(B)  Illicit generalization

(C)  Four terms

(D)  None of the above

Answer: (B)

6. Wine cannot be injurious to health, for if it had been so doctors would not have prescribed it. It involves the fallacy of-

(A)  Four terms

(B)  Ignoratio elenchi

(C)  Petitio principii

(D)  Illicit generalization

Answer: (B)

7. The University is the temple of learning and therefore, politics has no place in it. It involves the fallacy of-

(A)  Ignoratio elenchi

(B)  Four terms

(C)  Bad analogy

(D)  Division

Answer: (A)

8. Thirteen is one number.

Six and seven are thirteen

Therefore six and seven are one n umber.

This involves the fallacy of-

(A)  Composition

(B)  Division

(C)  Four terms

(D)  None of the above

Answer: (C)

9. Which one of the following conclusions can be validly drawn from the given statement-

Statement : Every library has books.

Conclusion :

(A)  No library is without books

(B)  Libraries are meant for books only

(C)  Books are only in library

(D)  Some libraries do not have readers

Answer: (A)

10. All the works of Shakespeare cannot be read in a day. Hamlet is a work of Shakespeare. Therefore Hamlet cannot be read in a day.

This involves the fallacy of-

(A)  Division

(B)  Composition

(C)  Petitio principii

(D)  None of the above

Answer: (C)

11. He must be an excellent man for Ihave been favourably impressed with his manner of talking.

It involves the fallacy of-

(A)  ignoratio elenchi

(B)  Composition

(C)  Division

(D)  Illicit generalization

Answer: (A)

12. Select the one which is different from the other three?

(A)  Addition

(B)  Subtraction

(C)  Multiplication

(D)  Fraction

Answer: (D)

13. Five clocks sing at an interval of 3, 4, 5, 6 and 7 seconds respectively. After how much time they will ring together once they ring together at same time?

(A)  3 minutes 30 second

(B)  5 minutes

(C)  7 minutes

(D)  6 minutes

Answer: (C)

14. Raj and Ajay are coming towards each other after Sunrise. If Raj’s shadow falls to his left, then in which direction Ajay is going?

(A)  East

(B)  West

(C)  North

(D)  South

Answer: (C)

15. In a queue of 90 people, Ratan is 15th to the right of Pawan, who is 40th from left. What is the position of Ratan in a queue from right?

(A)  41st

(B)  35th

(C)  19th

(D)  46th

Answer: (*)

16. If 18th February, 1997 falls on Tuesday, then the day on 18th February, 2000 is-

(A)  Monday

(B)  Wednesday

(C)  Friday

(D)  Saturday

Answer: (C)

17. Ramesh is 15th from either end of a row of boys. The number of boys in the row is-

(A)  25

(B)  29

(C)  30

(D)  31

Answer: (B)

18. If in a certain code ALMIRAH is written as BNPMWGO, then which of the following code would be written for DNRWLUA?

(A)  COSGOLT

(B)  TOGSOLC

(C)  CLOSGOT

(D)  TOGCLOS

Answer: (C)

19. The object of ware is durable peace. Therefore the soldiers are the best peace makers. This involves the fallacy of-

(A)  Petitio Principii

(B)  Four terms

(C)  Illicit generalization

(D)  Division

Answer: (B)

20. ‘Hate’ is related to ‘love’ in the same way as ‘create’ is related to-

(A)  Make

(B)  Remove

(C)  Destroy

(D)  Build

Answer: (C)

21. Examine the following three figures in which the numbers follow specific pattern-

The missing number (?) in the third figure is-

(A)  8

(B)  4

(C)  2

(D)  7

Answer: (D)

22. Find out the missing number-

The missing number is-

(A)  7

(B)  8

(C)  10

(D)  16

Answer: (B)

23. Arrange the following is ascending order and give the correct answer from the following code-

Codes:

(A)  I, II, IV and III

(B)  III, II, I and IV

(C)  II, I,, III and IV

(D)  III, I, II and IV

Answer: (D)

24. Find out the number of triangles in the following diagram-

(A)  6

(B)  9

(C)  10

(D)  12

Answer: (D)

25. Find out the missing number-

(A)  8

(B)  9

(C)  10

(D)  13

Answer: (C)

26. A certain sum of money in three years becomes thrice on compound interest. In how many years it will be 9 times?

(A)  6 years

(B)  8 years

(C)  9 years

(D)  12 years

Answer: (A)

27. Consider the following statements-

I. x + 3 is a factor of x3 + 2x2 + 3x + 8.

II. x – 2 is a factor of x3 + 2x2 + 3x + 8.

Which of the statements given above is/are correct?

(A)  Only 1

(B)  Only 2

(C)  Both1 and 2

(D)  Neither 1 nor 2

Answer: (D)

28. Simplest form of  is-

(A)  x – 1

(B)  x + 1

(C)  x2 + x + 1

(D)  1

Answer: (D)

29. The roots of the equation 9x2 – Rx + 81 = 0 will be equal, if values of R are-

(A)  ±9

(B)  ±27

(C)  ±18

(D)  ±54

Answer: (D)

30. If  the value of  is equal to

(A)  625

(B)  617

(C)  527

(D)  525

Answer: (C)

31. Consider the following numbers-

1. Every irrational number is a real number.

2. Every real number is rational number.

3. Every rational number is a real number.

4. Every integer is a real number.

Which of the above statements are correct?

(A)  1, 2 and 3

(B)  1, 3 and 4

(C)  2 and 3 only

(D)  3 and 4 only

Answer: (B)

32. A person bought apples at the rate of 25 apple in Rs 20 and sold them at the rate of 20 apples in Rs 25. Profit in percentage is-

(A)  36.25%

(B)  46.25%

(C)  50%

(D)  56.25%

Answer: (D)

33. Arrange the following in chronological order and give the correct from the code given below-

I. Line II. Circle

III. Point        IV. Sphere

Codes:

(A)  III, II I and IV

(B)  I, II, IV and III

(C)  III, I, II and IV

(D)  II, I, III and IV

Answer: (C)

34. The alternative chart to pie chart is-

(A)  Step bar diagram

(B)  Rectangular chart

(C)  Sphere

(D)  None of the above

Answer: (A)

35. Discrete and continuous variables are the two types of-

(A)  Open end classification

(B)  Time series classification

(C)  Qualitative classification

(D)  Quantitative classification

Answer: (D)

36. A circle in which sectors represents various quantities is called-

(A)  Histogram

(B)  Frequency Polygon

(C)  Pie-chart

(D)  Component bar chart

Answer: (C)

37. The lower and upper limits of a class, in a frequency distribution, are 10 and 40 respectively, then the mid-point of that class is-

(A)  25-00

(B)  12.50

(C)  15.00

(D)  30.00

Answer: (A)

38. Find out an odd activity from the following process of decision making proposed by Simon?

(A)  Intelligence activity

(B)  Design activity

(C)  Choice activity

(D)  Identification activity

Answer: (D)

39. The surface areas of two spheres are in the ratio of 9 : 4. The ratio of their volume are-

(A)  3 : 2

(B)  27 : 8

(C)  81 : 16

(D) 

Answer: (B)

40. Three sides of an isosceles triangle are represented by x + 1, 9 – x and 5x – 3. How many such triangles are possible?

(A)  0

(B)  1

(C)  2

(D)  3

Answer: (B)

41. Intuitive decision making is-

(A)  not utilized in organizations

(B)  a conscious process based on accumulated judgement

(C)  making decision based on experience, feelings and accumulated judgements

(D)  important is supporting escalation of commitment

Answer: (C)

42. Which one of the following is the final step in the decision making process ?

(A)  Identifying the problem

(B)  evaluating the decision’s effectiveness

(C)  identifying decision criteria

(D)  selecting an alternative that can resolve the problem

Answer: (B)

43. As against using established rules in reasoning, the decision making process involves-

(A)  Cluster of other rules

(B)  Uncertainty

(C)  Reliable information

(D)  None of the above

Answer: (B)

44. Consider the statement-

Courts take too long in deciding important disputes of various departments.

Which one of the following course of actions is most appropriate?

Select your answer from the codes given below-

1. Courts should take special measures to speedup decisions.

2. Special powers should be given to officers to settle disputes concerning their departments.

Codes:

(A)  Only 1

(B)  Only 2

(C)  Both 1 and 2

(D)  Neither 1 nor 2

Answer: (C)

45. Mental connection between the data and conclusion is called-

(A)  illustrating

(B)  inferring

(C)  elucidating

(D)  illumination

Answer: (B)

46. Which one of the following is not a type of insight according to the three-process view of problem solving?

(A)  Selective encoding

(B)  Selective comparison

(C)  Selective storage

(D)  Selective combination

Answer: (C)

47. A father is nine times as old as his son and the mother is eight times as old as the son. The sum of father’s and mother’s age is 51 years. What is the age of the son?

(A)  7 years

(B)  5 years

(C)  4 years

(D)  3 years

Answer: (D)

48. How many times will the digit 5 come in counting from 1 to 99 excluding those which are divisible by 3?

(A)  13

(B)  14

(C)  15

(D)  20

Answer: (B)

49. Complete the sequence with the correct option from the following codes-

J, F, M, A, ?, ?, ?.

(A)  M, J, J

(B)  F, M, M

(C)  J, A, A

(D)  A, F, F

Answer: (A)

50. A well defined problem has the following characteristics-

(A)  Initial state, Goal state, operations and controls

(B)  Initial state Goal state, operations and controls

(C)  Mental set, Goal state, control and mental representations

(D)  Controls, functional fixedness, operators and problemspace

Answer: (B)

51. The age of ‘E’ is thrice the age of ‘S’. To find out the difference in their ages, which of the following information is/are sufficient?

I. After five years the ratio of their ages would be 9 : 5.

II. Before ten years, the ratio of their ages was 3 : 1.

(A)  Only I

(B)  Only II

(C)  Either I or II

(D)  Both I and II

Answer: (C)

52. Which remedy is used to overcome the adverse impact of the node in communication?

(A)  Kinetics

(B)  Paralanguage

(C)  Short circuiting

(D)  Tactile communication

Answer: (C)

53. The process of using the techniques for narrowing choice is called-

(A)  Controlling

(B)  Management

(C)  Decision making

(D)  Planning

Answer: (C)

54. In which of the following we must look toward making what we should do in a communication interaction?

(A)  Constructive rule

(B)  Constitutive rule

(C)  Disjunctive rule

(D)  Regulative rule

Answer: (B)

55. In the communication process, which of the following steps occurs first?

(A)  Transmitting

(B)  Decoding

(C)  Understanding

(D)  Encoding

Answer: (D)

56. Which one of the following explains the skill that facilitates interaction and communication with others?

(A)  Managerial skill

(B)  Social skill

(C)  Relational skill

(D)  Persuasive skill

Answer: (B)

57. If B says that his mother is the only daughter of A’s mother, how is A related to B?

(A)  Uncle

(B)  Son

(C)  Father

(D)  Brother

Answer: (A)

58. Which one of the following is not a positive communication vehicle?

(A)  Being more personal

(B)  Immediate feedback to both parties

(C)  Tunnel vision

(D)  Quick achievement of solution

Answer: (A)

59. Which one of the following is not used to denote interpersonal relations?

(A)  People skills

(B)  Soft skills

(C)  Life skills

(D)  Organizational skills

Answer: (C)

60. Formal guidelines and authority hierarchies are examples of which function of communication?

(A)  Control

(B)  Agreement

(C)  Organization

(D)  Information

Answer: (C)

61. For empathy which of the following statement(S) is/are true ?

1. Empathy and sympathy both are equal.

2. The ability of the person to understand the feeling of others is called Empathy.

(A)  1 only

(B)  2 only

(C)  1 and 2 both

(D)  Neither 1 nor 2

Answer: (B)

62. In communication, the most important words are ……… and-

(A)  you and me

(B)  him and they

(C)  you and we

(D)  me and them

Answer: (C)

63. Non-verbal communication includes-

(A)  Body language, facial expression and tone

(B)  Gestur3es, postures and emotional expressions

(C)  Minimal verbalization, Silence and facial expression

(D)  Body language, tone and silence

Answer: (B)

64. Which of the following is some time consuming in interpersonal relationship?

(A)  Exchange taking place

(B)  Communication taking place

(C)  Transaction taking place

(D)  Trust building taking place

Answer: (D)

65. Which one of the following is an unhealthy response to conflict resolution?

(A)  Recognizing and responding important matters

(B)  Inability to seek compromise

(C)  A readiness to forget and forgive

(D)  A belief that interest of both parties can be protected

Answer: (B)

Answer: (C)

Answer: (B)

Answer: (B)

          

Answer: (D)

Answer: (A)

Answer: (C)

Answer: (D)

Answer: (A)

Answer: (D)

Answer: (C)

Answer: (D)

Answer: (B)

Answer: (A)

Answer: (C)

Answer: (C)

Answer: (C)

Answer: (D)

Answer: (D)

Answer: (D)

Answer: (C)

Directions – (Q. 86 to 90) Read the following passage carefully and answer the questions given at the end.

   The great grammar of Panini which effectively stabilized the Sanskrit language, presupposes the work of many earlier grammarians. These had succeeded in recognizing the root as the basic element of a word and had classified some 2000 monosyllabic roots which, with the addition of prefixes, suffixes and inflexions were thought to provide all the words of the language. Though the early etymologists were correct in principle, they made many errors and false derivations and started a precedent which produced interesting results in many branches of Indian thought. Though its fame is much restricted  by its specialized nature, there is no doubt that Panini’s grammar is one of the greatest intellectual achievement of any ancient civilizations and the most detailed and scientific grammar composed before the 19th century in any part of the world.

86. Which grammar book is considered the most scientific?

(A)  Panini’s

(B)  Patanjali’s

(C)  An unknown grammarian

(D)  Katyana’s

Answer: (A)

87. Fill in the blank in the given sentence

The early etymologists divised principles………

(A)  which were partly correct

(B)  which were partly incorrect

(C)  which were correct

(D)  which were incorrect

Answer: (C)

88. Fill in the blank in the following sentence-

Panini’s grammar gave ……… to Sanskrit language.

(A)  instability

(B)  stability

(C)  ability

(D)  inability

Answer: (B)

89. Who made many errors and false derivations?

(A)  Panini

(B)  Patanjali

(C)  The early grammarians

(D)  The later grammarians

Answer: (C)

90. Which is the basic element of a word ?

(A)  Prefix

(B)  Suffix

(C)  Root

(D)  Inflexion

Answer: (C)

91. Fill in the blank in the given sentence choosing the correct option-

The rule in applicable ……… everyone.

(A)  for

(B)  to

(C)  about

(D)  with

Answer: (B)

92. Change the following sentence into indirect form –

He said, “Alas ! I am undone.”

The correct option is-

(A)  He lamented that he was undone

(B)  He exclaimed sadly that he was undone

(C)  He felt sorry to say that he is undone

(D)  He repeated and said I am undone

Answer: (B)

93. Choose the correct passive voice of the given sentence-

Why did you not give him proper advice?

(A)  Why he was not given proper advice by you ?

(B)  Why proper advice did you not give him ?

(C)  Why was he not given proper advice by you?

(D)  Why he was not given by you proper advice

Answer: (C)

94. Which part of speech is used in the bold word ?

He  take after his father.

(A)  Adverb

(B)  Adjective

(C)  Conjunction

(D)  Preposition

Answer: (D)

95. Identify the synonym of ‘PLAUSIBLE’ from the following

(A)  Problematic

(B)  Costly

(C)  Believable

(D)  Probable

Answer: (C)

96. Select the correct meaning of the idiom from the following-

Govind has left his country ‘for good’-

(A)  better opportunities

(B)  for ever

(C)  on an important mission

(D)  to return soon

Answer: (B)

97. Fill in the blank in the given sentence with the correct preposition-

I have decided to give ………. drinking.

(A)  in

(B)  with

(C)  away

(D)  up

Answer: (D)

98. Fill in the blank in the given sentence with the correct preposition-

At last, he made …………… his mind to support us.

(A)  with

(B)  on

(C)  up

(D)  of

Answer: (C)

99. Find out the word incorrectly spelt-

(A)  Permission

(B)  Ambition

(C)  Admission

(D)  Submission

Answer: (C)

100. Choose the word which is opposite in meaning to ‘odd’ ?

(A)  queer

(B)  glare

(C)  even

(D)  smart

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...