SSC Combined Graduate Level (Tier-1) Exam-2019 Held on 06-03-2020 Time 1.00-2.00 PM Question Paper With Answer Key

SSC Combined Graduate Level (Tier-1) Exam-2019 Held on 06-03-2020 Time 1.00-2.00 PM
SSC Combined Graduate Level (Tier-1) Exam-2019 Held on 06-03-2020 Time 1.00-2.00 PM Question Paper With Answer Key

SSC Combined Graduate Level (Tier-1) Exam-2019 Held on 06-03-2020 Time 1.00-2.00 AM

General Intelligence and Reasoning

1. Which of the following sets is the best represented by the given Venn diagram.

(a)   Weeks, Years, Months

(b)   Truck, Ships, Transport

(c)   Paragraph, Sentence, Pen

(d)   House, Window, Tenant

Answer: (a)

2. Which of the option figures is the exact mirror image of the given figure when the mirror is held at the right side?

Answer: (a)

3. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series.

11, 12, 36, 41, ?, 296

(a)   287

(b)   123

(c)   48

(d)   205

Answer: (a)

4. In a certain code language ‘VERBAL’ is written as ‘QNMYXK’ and ‘REACH’ is written as ‘MNXZF’. How will ‘BRAVE’ be written as in that language?

(a)   KQNMX

(b)   YNZQM

(c)   KMQXN

(d)   YMXQN

Answer: (d)

5. Read the given statements and conclusion carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow from the statements.

Statements:

(1) All books are magazines.

(2) Some books are novels.

Conclusions:

(I) Some magazines are books.

(II) No magazine is a book.

(III) No novel is a magazine.

(IV) Some novels are books.

(a)   Only conclusion II and III follow

(b)   Only conclusion I and II follow

(c)   Only conclusion I and IV follow

(d)   Only conclusion I, II and IV follow

Answer: (c)

6. Select the option in which the numbers are related in the same way as are the numbers in the given set.

(343, 98, 21)

(a)   (1728, 288, 24)

(b)   (512, 126, 27)

(c)   (1331, 242, 33)

(d)   (217, 72, 18)

Answer: (c)

7. Select the figure that can replace the question mark (?) in the following series.

Answer: (c)

8. In a certain code language, BREATHER is coded as 29512859. How will AVIATION be coded as in that language?

(a)   12912954

(b)   14912956

(c)   12910965

(d)   14912965

Answer: (d)

9. Select the cube that can be formed by folding the given sheet (unfolded box) along the lines.

Answer: (c)

10. Select the set of letters that when sequentially placed in the blanks of the given letter series will complete the series.

_m_ln_mlmnk_k_nl

(a)   l, n, k, l, n

(b)   k, l, k, l, m

(c)   m, n, k, l, m

(d)   k, n, k, l, m

Answer: (d)

11. Four number-pairs have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the number-pair that is different.

(a)   28, 5

(b)   14, 8

(c)   56, 2

(d)   16, 7

Answer: (a)

12. Four letter-clusters have been given, out of which three are alike in some manner, while one is different. Select the odd letter-cluster.

(a)   VINE

(b)   LAIM

(c)   SWJK

(d)   NOHA

Answer: (c)

13. Select the letter-cluster that can replace the questions mark (?) in the following series.

qDx, nHs, kLn, hPi, ?

(a)   eSd

(b)   eTd

(c)   fTe

(d)   EtD

Answer: (b)

14. A group of three friends, K, L and M, are sitting in a café. Their average age is 24 years, Another friend ‘N’ joins the group and the new average age of the group becomes 23 years. If another friend ‘R’, whose age is 2 years more than that of ‘N’, replaces ‘K’, then the average age of L, M, N and R becomes 22.5 years. What is the age of K?

(a)   22  years

(b)   24 years

(c)   20 years

(d)   25  years

Answer: (b)

15. How many triangles are present in the given figure?

(a)   20

(b)   22

(c)   23

(d)   18

Answer: (b)

16. If the following words are arranged as per their order in the English dictionary, which word will come fifth in the sequence?

(1) Weekly         (2) Weather     (3) Weird

(4) Weaver         (5) Weight       (6) Wielded

(a)   Weight

(b)   Wielded

(c)   Weird

(d)   Weekly

Answer: (b)

17. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word.

Crop : Farmer :: Food : ?

(a)   Utensil

(b)   Vegetables

(c)   Chef

(d)   Kitchen

Answer: (c)

18. A + B means ‘A is the father of B’;

A – B means ‘A is the sister of B’;

A × B means ‘A is the brother of B’;

A ÷ B means ‘A is the daughter of B’;

If R + S × T – V ÷ U then how is S related to U?

(a)   Son

(b)   Daughter

(c)   Husband

(d)   Brother

Answer: (a)

19. Four words have been given, out of which three are alike in some manner, while one is different. Select the odd word.

(a)   Iron

(b)   Silver

(c)   Brass

(d)   Copper

Answer: (c)

20. The sequence of folding a piece of paper and the manner in which the folded paper has been cut is shown in the following figures. How would this paper look when unfolded?

Answer: (c)

21. The two given expressions on both the side of the ‘=’ sign will have the same value if two numbers from either side or both side are interchanged. Select the correct numbers to be interchanged from the given option:

4 + 6 × 7 – 27 ÷ 3 = 7 × 8 – 4 + 39 ÷ 3

(a)   8, 7

(b)   3, 4

(c)   6, 4

(d)   6, 8

Answer: (d)

22. Study the given pattern carefully and select the number that can replace the question mark (?) in it.

(a)   16

(b)   18

(c)   10

(d)   14

Answer: (a)

23. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number and the sixth number is related to the fifth number.

78 : 117 : : 90 : ? : : 108 : 162

(a)   117

(b)   126

(c)   135

(d)   144

Answer: (c)

24. Select the option figure in which the given figure is embedded (rotation is NOT allowed).

Answer: (c)

25. Select the combination of letters that when sequentially placed in the blanks of the given series will complete the series.

_uvwuv_wvtuw_uvwuv_wv_uw

(a)   t t u t v

(b)   t v w t t

(c)   t u t u t

(d)   t t t t t

Answer: (d)

General Awareness

26. Which of the following monuments is NOT a part of the Qutub Complex?

(a)   Buland Darwaza

(b)   Qutub Minar

(c)   Quwwat-ul-Islam Mosque

(d)   Alai Darwaza

Answer: (a)

27. Which ISO certification pertains to Environmental Management Systems?

(a)   9001

(b)   27001

(c)   14001

(d)   22000

Answer: (c)

28. In July 2019, which among the following operations was launched by the BSF to fortify the Pakistan border in Punjab and Jammu?

(a)   Chakravyuth

(b)   Vayuputra

(c)   Garuda

(d)   Sudarshan

Answer: (d)

29. In January 2020, with which country did India sign a MoU for content exchange programme between All India Radio and Betar?

(a)   Nepal

(b)   Bhutan

(c)   Sri Lanka

(d)   Bangladesh

Answer: (d)

30. In which year NABARD established?

(a)   1978

(b)   1979

(c)   1981

(d)   1982

Answer: (d)

31. Which of the following statements is correct with reference to the Karachi Session of the Congress (1931)?

(a)   The Gandhi-Irwin Pact was ratified

(b)   Mahatma Gandhi presided over the session

(c)   The Quit-India Resolution was passed

(d)   The Khilafat movement was launched at this event

Answer: (a)

32. Under which Article can the Parliament amend the Constitution?

(a)   Article 269

(b)   Article 74

(c)   Article 368

(d)   Article 374

Answer: (c)

33. Which among the following is the food tube?

(a)   Thymus

(b)   Larynx

(c)   Aorta

(d)   Oesophagus

Answer: (d)

34. Which of the following is an east flowing river ?

(a)   Brahmani

(b)   Sabarmati

(c)   Sharavati

(d)   Mahi

Answer: (a)

35. Which of the following pairs is associated with the taxation system of the Marathas?

(a)   Chauth and Sardeshmukhi

(b)   Zat and Sawar

(c)   Polaj and Parauti

(d)   Iqta and Jagir

Answer: (a)

36. The Act that transferred the power from the British East India Company to the British Crown in India was:

(a)   Government of India Act, 1833

(b)   Government of India Act, 1835

(c)   Government of India Act, 1947

(d)   Government of India Act, 1858

Answer: (d)

37. The SASTRA-Ramanujan Prize is awarded in the field of:

(a)   Mathematics

(b)   Literature

(c)   Chemistry

(d)   Dance

Answer: (a)

38. The Arid Forest Research Institute is located in ______.

(a)   Dehradun

(b)   Jaipur

(c)   Ahemdabad

(d)   Jodhpur

Answer: (d)

39. Which country hosted the 13th South Asian Games?

(a)   Maldives

(b)   India

(c)   Bhutan

(d)   Nepal

Answer: (d)

40. Which of the following states does NOT share its boundary with Bhutan?

(a)   Sikkim

(b)   Meghalaya

(c)   West Bengal

(d)   Arunachal Pradesh

Answer: (b)

41. Who is the author of the book ‘Hazaar Chaurasi Ki Maa’?

(a)   Rita Kothari

(b)   Sugathakumari

(c)   Krishna Sobti

(d)   Mahasweta Devi

Answer: (d)

42. Which of the following is a heritage site of Madhya Pradesh?

(a)   Hampi

(b)   Lepakshi

(c)   Bhimbetka

(d)   Sasaram

Answer: (c)

43. Ozone at the higher level of the atmosphere is a product of ______ acting on oxygen molecules.

(a)   x-rays

(b)   UV radiation

(c)   IR radiation

(d)   gamma rays

Answer: (b)

44. The Battle of Chausa was fought between Humayun and ______.

(a)   Sher Shah Suri

(b)   Nadir Shah

(c)   Hemu

(d)   Krishnadeva Raya

Answer: (a)

45. Which female Indian cricketer won the BCCI C.K. Nayudu Lifetime Achievement Award for 2019?

(a)   Shantha Rangaswamy

(b)   Diana Edulji

(c)   Anjum Chopra

(d)   Jhulan Goswami

Answer: (c)

46. In the context of rivers and their tributaries, which of the following pairs is correct?

(a)   Indus-Subansiri

(b)   Alaknanda-Pindar

(c)   Krishna-Manjra

(d)   Godavari-Kabini

Answer: (b)

47. How many degrees does the Earth rotate about its own axis in one hour?

(a)   15

(b)   20

(c)   24

(d)   10

Answer: (a)

48. Under which of the following Amendments to the Constitution of India is defection to another party after election made illegal?

(a)   86th

(b)   61st

(c)   52nd

(d)   92nd

Answer: (c)

49. The first electron shell which is the nearest to the nucleus never holds more than ‘n’ electrons, where ‘n’ is equal to:

(a)   6

(b)   2

(c)   4

(d)   8

Answer: (b)

50. With which sport is Archana Kamath associated?

(a)   Squash

(b)   Table Tennis

(c)   Lawn Tennis

(d)   Badminton

Answer: (b)

Quantitative Aptitude

51. Solve the following 113 × 87 = ?

(a)   10000

(b)   9831

(c)   10169

(d)   10026

Answer: (b)

52. In a wallet, there are notes of the denomination Rs 10 and Rs 50. The total number of notes is 12. The number of Rs 10 and Rs 50 notes are in the ratio of 1 : 2. Total money in the wallet is:

(a)   Rs 280

(b)   Rs 110

(c)   Rs 360

(d)   Rs 440

Answer: (d)

53. The coefficient of x in (x – 3y)3 is:

(a)   3y2

(b)   −3y2

(c)   −27y2

(d)   27y2

Answer: (d)

54. A manufacture sells cooking gas stoves to shopkeepers at 10% profit, and in turn they sell the cooking gas stoves to customer to earn 15% profit. If a customer gets a cooking gas stove for Rs 7,590, then what is its manufacturing cost?

(a)   Rs 5,000

(b)   Rs 5,090

(c)   Rs 6,500

(d)   Rs 6,000

Answer: (d)

55. During a medical check-up, the heights of 40 students in a class were recorded as shown in the following table

How many students have a height of 165 cm or more?.

(a)   15

(b)   25

(c)   16

(d)   10

Answer: (a)

56. In a rectangle, if the measures of two sides are 5 cm and 8 cm, then the third side can be:

(a)   3 cm

(b)   4 cm

(c)   14 cm

(d)   2 cm

Answer: (b)

57. Solve the following:

(a)   15

(b)   −2

(c)   8

(d)   3

Answer: (a)

58. If  then the value of 

(a)   10

(b)   140

(c)   110

(d)   80

Answer: (c)

59. If (cos2θ – 1) (1+ tan2θ) + 2tan2θ = 1, 0° ≤ θ ≤ 90° then θ is:

(a)   90°

(b)   30°

(c)   45°

(d)   60°

Answer: (c)

60. In a school, 4% of the students did not appear for the annual exams. 10% of the students who appeared for the exams could not pass the exam. Out of the remaining students, 50% got distinction marks and 432 students passed the exam but could not get distinction marks. The total number of students in the school is:

(a)   960

(b)   878

(c)   1000

(d)   12000

Answer: (c)

61. Amit and Sunil together can complete a work in 9 days, Sunil and Dinesh together can complete the same work in 12 days, and Amit and Dinesh together can complete the same work in 18 days. In how many days will they complete the work if Amit, Sunil and Dinesh work together?

(a)   14 days

(b)   16 days

(c)   8 days

(d)   12 days

Answer: (c)

62. In the given figure, If AB = 10 cm, CD = 7 cm, SD = 4 cm and AS = 5 cm then BC = ?

(a)   8 cm

(b)   7.5 cm

(c)   9 cm

(d)   6 cm

Answer: (a)

63. The lengths of the diagonals of a rhombus are 16 cm and 12 cm. Its area is:

(a)   96 cm2

(b)   48 cm2

(c)   69 cm2

(d)   28 cm2

Answer: (a)

64. The largest number which should replace * in the number 2365*4 to make the number divisible by 4 is:

(a)   8

(b)   9

(c)   2

(d)   0

Answer: (a)

65. In the given figure, if AB = 8 cm, AC = 10 cm, ∠ABD = 90° and AD = 17 cm, then the measure of CD is:

(a)   10 cm

(b)   8 cm

(c)   9 cm

(d)   11 cm

Answer: (c)

66. Two cyclists X and Y start at the same time from place A and go towards place B at a speed of 6 km/h and 8 km/h, respectively. Despite stopping for 15 minutes during the journey, Y reaches 10 minutes earlier than X. The distance between the places A and B is:

(a)   16.5 km

(b)   8 km

(c)   6 km

(d)   10 km

Answer: (d)

67. The following table shows the income (in Rs) for a particular month, together with their source, in respect of 5 employees (A, B, C, D and E).

How many employees got more than a total of Rs 10,000 as income other than salary?

(a)   1

(b)   4

(c)   3

(d)   2

Answer: (d)

68. The value of  is:

(a)   0

(b)   2

(c)   5

(d) 

Answer: (a)

69. Solve the following:

(a)   1

(b)   4

(c)   0

(d)   √6/8

Answer: (c)

70. A shopkeeper marked a computer table for Rs 7,200. He allows a discount of 10% on it and yet makes profit of 8%. What will be his gain percentage if he does NOT allow any discount?

(a)   18%

(b)   20%

(c)   9%

(d)   2%

Answer: (b)

71. The number of students enrolled in different streams in a college is shown in the following table.

The ratio of the total number of boys to that of girls in the college is:

(a)   27 : 23

(b)   23 : 27

(c)   13 : 12

(d)   1 : 1

Answer: (a)

72. The following table shows the daily earnings of 45 skilled workers.

How many workers earn less than Rs 1,100 in a day?

(a)   43

(b)   29

(c)   39

(d)   10

Answer: (c)

73. In the given figure, if ∠APO = 35°, then which of the following options is correct?

(a)   ∠BPO = 35°

(b)   ∠APB = 80°

(c)   ∠APB = 60°

(d)   ∠BPO = 55°

Answer: (a)

74. 24 students collected money for donation. The average contribution was Rs 50. Later on, their teacher also contributed some money. Now the average contribution is Rs 56. The teacher’s contribution is:

(a)   Rs 56

(b)   Rs 200

(c)   Rs 104

(d)   Rs 106

Answer: (b)

75. Amit borrowed a sum of Rs 25,000 on simple interest. Bhola borrowed the same amount on compound interest (interest compounded yearly). At the end of 2  years, Bhola had to pay Rs 160 more interest than Amit. The rate of interest charged per annum is:

(a) 

(b) 

(c)   8%

(d) 

Answer: (c)

English Comprehension

76. Select the correct passive form of the given sentence.

A child could understand his theory.

(a)   His theory could be understood by a child.

(b)   His theory is being understood by a child.

(c)   His theory was understood by a child.

(d)   His theory can be understood by a child.

Answer: (a)

77. Given below are four jumbled sentence. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

(A) These lotteries organized by State Governments sell dreams.

(B) Lured by this, millions of poor people waste their hard-earned money.

(C) Crores of rupees and gold are offered as prizes.

(D) People buy lotteries hoping to become rich overnight.

(a)   DBCA

(b)   CABD

(c)   CBAD

(d)   DACB

Answer: (d)

78. Select the most appropriate meaning of the given idiom.

Pull a fast one

(a)   Believe someone easily

(b)   Progress fast

(c)   Trick someone

(d)   Take quick action

Answer: (c)

79. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.

We had a long discussion at a cp of coffee.

(a)   We had

(b)   of coffee

(c)   at a cup

(d)   a long discussion

Answer: (c)

80. Select the most appropriate option to fill in the blank.

The poor man was ______ entry to the restaurant.

(a)   deluded

(b)   denied

(c)   derived

(d)   devoid

Answer: (a)

81. Select the most appropriate antonym of the given word.

FICKLE

(a)   Stable

(b)   Flighty

(c)   Crafty

(d)   Subtle

Answer: (a)

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Agra’s marble-marvel has such an overwhelming presence (1) _____ other monuments in the town have been relegated (2) ______ oblivion. Amongst such 60 odd monuments in (3) ______ town, the Red Taj is the most (4) ______ and relatively well-preserved. The tomb in red sandstone was (5) ______ by Ann Hissing, widow of Dutch officer, after his death in 1803.

82. Select the correct option to fill in the blank 1.

(a)   but

(b)   that

(c)   than

(d)   If

Answer: (c)

83. Select the correct option to fill in the blank 2.

(a)   on

(b)   to

(c)   with

(d)   by

Answer: (b)

84. Select the correct option to fill in the blank 1.

(a)   their

(b)   an

(c)   a

(d)   the

Answer: d()

85. Select the correct option to fill in the blank 4.

(a)   elegant

(b)   adequate

(c)   efficient

(d)   active

Answer: (a)

86. Select the correct option to fill in the blank 5.

(a)   building

(b)   built

(c)   to build

(d)   build

Answer: (b)

87. Select the most appropriate synonym of the given word.

DISHEARTENED

(a)   disliked

(b)   depressed

(c)   disgusted

(d)   disgraced

Answer: (b)

88. Select the most appropriate synonym of the given word.

CORDIAL

(a)   hard

(b)   cold

(c)   warm

(d)   rude

Answer: (c)

89. Select the INCORRECTLY spelt word.

(a)   Opportunity

(b)   Obsolete

(c)   Omision

(d)   Obscure

Answer: (c)

90. Select the most appropriate meaning of the given idiom.

See eye to eye

(a)   See clearly

(b)   Stare at someone

(c)   Be suspicious

(d)   Agree with someone

Answer: (d)

91. Select the most appropriate one word substitution for the given group of words.

Pertaining to an individual from birth

(a)   Habitual

(b)   Anomaly

(c)   Chronic

(d)   Congenital

Answer: (d)

92. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

(A) These are generated by a violent undersea disturbance or ocean activity.

(B) Once generated, they travel outward on the ocean surface in all directions.

(C) A tsunami is made up of a series of very long waves.

(D) Spreading thus, they look like ripples caused by throwing a rock in a pond.

(a)   BDCA

(b)   CBDA

(c)   CABD

(d)   BADC

Answer: (c)

93. Select the most appropriate antonym of the given word.

HASTE

(a)   Lose

(b)   Dash

(c)   Rush

(d)   Delay

Answer: (d)

94. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.

The both children go to the same school.

(a)   to the

(b)   same school

(c)   children go

(d)   The both

Answer: (d)

95. Select the most appropriate option to the substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.

They stopped to laugh as soon as the teacher entered the classroom.

(a)   stopped laughing

(b)   No improvement

(c)   stop laughing

(d)   stopped laugh

Answer: (a)

96. Select the most appropriate one word substitution for the given group of words.

To increase the speed

(a)   Assimilate

(b)   Exhilarate

(c)   Accelerate

(d)   Activate

Answer: (c)

97. Select the most appropriate option to fill in the blank.

Have you _____ for a job in this company?

(a)   approved

(b)   applied

(c)   appointed

(d)   supplied

Answer: (b)

98. Select the correct indirect form of the given sentence.

Mahesh said to Rita, “Don’t play in the sun.”

(a)   Mahesh advised Rita not to play in the sun.

(b)   Mahesh told to Rita to not play in the sun.

(c)   Mahesh requested Rita that don’t play in the sun.

(d)   Mahesh ordered Rita that not play in the sun.

Answer: (a)

99. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select no improvement.

If they will get married, they will probably settle in Mumbai.

(a)   No improvement

(b)   If they get married

(c)   If they will be getting married

(d)   If they had got married

Answer: (b)

100. Select the INCORRECTLY spelt word.

(a)   Rebel

(b)   Delegait

(c)   Monarch

(d)   Edible

Answer: (b)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...