IBPS PO (Pre.) Examination Held on 15-10-2017 Reasoning Question Paper With Answer Key

IBPS PO (Pre.) Examination Held on 15-10-2017

Reasoning

Directions – (Q. 1-5) Read the following information and answer the given question-

  L, M, N, O, P, Q and R are seven employees who are working in the same company. They attend meeting in different department viz., Administrative, Security, Finance and HR department on different days from Monday to Sunday but not necessarily in the same order. One employee attends only one meeting and only one meeting is held on each day. There are two employees who attend meeting in administrative, security HR department and only one employee attends meeting in Finance department.

  L attends meeting on Thursday. There are two persons who attend meeting between L and the person who attends meeting in HR department. There are three persons who attend meeting between the persons who attend meeting in Administrative department and the one who attends meeting in Finance department. The one who attends meeting in administrative department attends before the one who attends in Finance department. The one who attends meeting in finance department does not attend on Saturday. The number of persons who attend meeting between L and the one who attend meeting in finance department is same as the number of persons who attend meeting between O and the one who attends meeting in security department. The one who attends meeting in security department attend before O. O does not attend meeting on the day immediately before the day on which L attends meeting. O does not attend meeting on the day just after the day on which L attends meeting. The number of persons who attend meeting between L and P is same as the number of persons who attend meeting between L and R. P attends meeting in one of the day before the day on which R attend meeting. N attends meeting in administrative department. R does not attend meeting in security department.

1. Who among the following person attend meeting on Friday?

(A)  P

(B)  M

(C)  P

(D)  N

(E)  R

Answer: (D)

2. Which of the following combinations of ‘Person-Day’ is true with respect to the given arrangement?

(A)  R-Friday

(B)  M-Saturday

(C)  Q-Thursday    

(D)  P-Friday

(E)  P-Tuesday

Answer: (E)

3. L attends meeting in which of the following department?

(A)  Security

(B)  HR

(C)  Administrative

(D)  Finance

(E)  Either (A) or (B)

Answer: (A)

4. In this arrangement, Q is related on Monday, L is related to Security then N is related to?

(A)  Thursday

(B)  Wednesday

(C)  HR

(D)  None of those given as options

(E)  Sunday

Answer: (B)

5. How many persons attend meeting between P and O?

(A)  3

(B)  None

(C)  2

(D)  1

(E)  More than three

Answer: (E)

Directions –(Q. 6-10) In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions. Mark answer:

(A) If only conclusion I follows

(B) If only conclusion II follows

(C) If either conclusion I or II follows

(D) If neither conclusion I nor II follows

(E) If both conclusions I and II follow

6. Statements : L > I = N > P;

Conclusions: (I) E > P     (II) R < L

Answer: (E)

7. Statements : S > A = N ≥ D;

A ≥ L > E; M ≤ L ≤ D

Conclusions: (I) S > E     (II) L < S

Answer: (E)

8. Statements : L > I = N > P;

I ≥ R > K; N ≤ E < Z

Conclusions: (I) K > N    (II) I < Z

Answer: (B)

9. Statements: P ≥ V ≥ R ≤ E < Y;

G ≥ E > N

Conclusions: (I) P > N     (II) G ≥ Y

Answer: (D)

10. Statements: S > A = N ≥ D;

A ≥ L > E; M ≤ L ≤ D

Conclusions: (I) A > M    (II) A = M

Answer: (C)

Directions (Q. 11-15) Read the following information and answer the given question-

  A, B, C, D, E, F, G & H are eight friends and sitting around a circular table but not necessarily in same order. Some of them are facing inside and some of them are facing outside. A sits third to right of H. There is two people sits between H and B. C sits second to left of B. There is three people sits between B and E. D is second to left of F, who is not immediate neighbour of A. Immediate neighbours of H faces same direction as H. F sits third to left of A, who faces centre. The immediate neighbours of A face opposite to the direction of A.

11. Who is sitting third to the right of F?

(A)  C

(B)  B

(C)  A

(D)  E

(E)  D

Answer: (D)

12. Who is facing the centre?

(A)  AD

(B)  AGH

(C)  AB

(D)  ADC

(E)  None of those given as options

Answer: (C)

13. Who sits opposite to H?

(A)  A

(B)  D

(C)  F

(D)  E

(E)  G

Answer: (B)

14. How many people are sitting between C and B, when counted from left of C?

(A)  Two

(B)  Three

(C)  One

(D)  Four

(E)  Five

Answer: (C)

15. Who is sitting exactly between D and C when counted from right of D?

(A)  HE

(B)  CE

(C)  FH

(D)  BF

(E)  DF

Answer: (D)

Directions – (Q. 16-20) Study the following information carefully and answer the given question-

  Ten persons are sitting in 2 parallel rows containing 5 persons in each row. In 1st row M, N, O, P and Q are seated and are facing south. In 2nd row, U, V, X, Y and Z are seated and are facing north. Therefore in the given seating arrangement, each member seated in a row faces another member of the other row. They like different colours Red, Orange, Blue, Brown, Black, White, Yellow, Pink, Peach and Grey (not necessarily in same order).

  M doesn’t like brown and P likes black. Y sits third to the left of U, who likes yellow. M faces immediate neighbour of Y, who likes orange. The one who likes peach sits at extreme end. O sits second to the right of M. The one who likes red faces the one who likes pink but M doesn’t like pink. Only one person sits between N and P. V and Z are immediate neighbours. Z does not face M and N, who doesn’t like grey. The one who faces U likes white. The one who faces an immediate neighbour of Y likes brown.

16. How many persons are seated between N and the one who likes white?

(A)  None

(B)  One

(C)  Two

(D)  Three

(E)  More than three

Answer: (C)

17. Who amongst the following faces P?

(A)  U

(B)  The one who likes Pink

(C)  X

(D)  N

(E)  The one who like grey

Answer: (E)

18. Which of the following is true regarding M?

(A)  N and X are immediate neighbours of M

(B)  M sits at one of the extreme ends of the line

(C)  M likes black

(D)  P sits to the immediate left of M

(E)  None of the above

Answer: (D)

19. Who amongst the following pair sits exactly in the middle of the rows?

(A)  M, Z

(B)  P, Y

(C)  U, N

(D)  M, V

(E)  None of those given as options

Answer: (D)

20. V likes which of the following colour?

(A)  Brown

(B)  Pink

(C)  Black

(D)  White

(E)  Other than those given as options

Answer: (B)

Directions – (Q. 21-25) Study the following information and answer the given question-

  In a certain code,

  ‘detail even year this’ is written as ‘bi g voc st’,

  ‘event revised of awaited’ is written as ‘tm oc da pu’,

  ‘of detail results first’ is written as ‘nh mk tm gv’.

  ‘awaited great year of’ is written as ‘da st rx tm’

  (All codes are two letter code only)

21. In the given code language, what does the code ‘mk’ stand for?

(A)  either ‘detail’ or ‘year’

(B)  this

(C)  of

(D)  Either ‘first’ or ‘results’

(E)  great

Answer: (D)

22. What is the code for ‘awaited’ in the given code language?

(A)  tm

(B)  rx

(C)  st

(D)  da

(E)  Other than those given as options

Answer: (D)

23. What is the code for ‘event’ in the given code language?

(A)  nh

(B)  oc

(C)  gv

(D)  pu

(E)  rx

Answer: (B)

24. What may be the possible code for ‘awaited revised’ in the given code language?

(A)  ve be

(B)  da nh

(C)  nh ve

(D)  pu da

(E)  bi da

Answer: (D)

25. If ‘of year home’ is written as ‘aj tm st’ in the given code language, then what is the code for ‘home revised this’?

(A)  aj gv nh

(B)  pu aj bi

(C)  nh bi pu

(D)  bi da aj

(E)  aj oc pu

Answer: (B)

26. How many such pairs of letters are there in the word ‘TRANSFER’, each of which has as many letters between them in the word as they have between them in the English alphabet?

(A)  None

(B)  One

(C)  Three

(D)  More than three

(E)  Two

Answer: (C)

27. What should come in place of question mark (?) in the following series based on the given arrangement?

BED    EIG   HMJ  KQM ?

(A)  PUN

(B)  OUQ

(C)  NUQ

(D)  NUP

(E)  NUR

Answer: (D)

Directions – (Q. 28 and 29) Read the following information and answer the given question-

  R is the sister of Q. M is the father of R. V is the son of Q. C is the maternal grandfather of V. M does not have married daughter.

28. How is R related to V?

(A)  Uncle

(B)  Aunt

(C)  Mother

(D)  Cannot be determined

(E)  Nephew

Answer: (B)

29. If B is married to Q, then how is B related to M?

(A)  Grandson

(B)  Son-in-law

(C)  Son

(D)  Daughter-in-law

(E)  Cannot be determined

Answer: (D)

Directions- (Q. 30-32) Read the following information and answer the given question-

  A certain number of persons are seated in a row. The Row is arranged in a vertical manner and all are facing to north direction. Ranjan sits fourth from the left end of the row. There are two person sit between Ranjan and Seema. Puja sits immediate right of Seema. There are as many persons sit between Puja and Seema as sits between Dinesh and Puja. Dinesh does not sit to the left of Ranjan.

30. How many person sits between Ranjan and Dinesh?

(A)  3

(B)  5

(C)  None

(D)  4

(E)  1

Answer: (D)

31. What is the position of Puja with respect to Ranjan?

(A)  Immediate right

(B)  Third to the left

(C)  Other than those given as options

(D)  Second to the left

(E)  Fourth to the right

Answer: (E)

32. How many persons are seated in a row?

(A)  4

(B)  6

(C)  10

(D)  11

(E)  9

Answer: (E)

Directions – (Q. 33-35) Read the following information and answer the given question-

  The are six persons S, T, U, V, W and X, who got different marks in the examination. S got more marks than only U and X. T got less marks than W, who did not get the highest marks in the examination. The Second highest person got 92 marks.

33. How many persons got more marks than U?

(A)  Four

(B)  Two

(C)  Five

(D)  Cannot be determined

(E)  One

Answer: (D)

34. If S got 69 marks and U got 68 marks, then which of the following statement is true?

(A)  X got the lowest marks

(B)  U got the fifth highest marks

(C)  Five persons got more marks than X

(D)  All are true

(E)  X got 66 marks is a possibility

Answer: (D)

35. V got which of the following possible score?

(A)  85

(B)  66

(C)  92

(D)  89

(E)  94

Answer: (E)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...