IGNOU B.Ed. Entrance Exam Previous Year Question Paper 2011 With Answer Key

Previous Paper

IGNOU B.Ed. Entrance Test 2011

PART-A

SECTION-I: GENERAL ENGLISH COMPREHENSION

Directions: Read the following passage carefully and choose the best answer out of the four choices given after each question that follow:

According to Albert Einstein, the non-mathematician is seized by a mysterious shuddering when he hears of ‘four – dimensional’ things; he is seized by a feeling, which is very familiar to the thoughts awakened by the occult. And at the same time the statement that the world in which we live is a four-dimensional space-time continuum is quite a common – place statement.

     This might lead to an argument regarding the use of the term “common place” by Einstein. Yet the difficulty lies more in the wording than the ideas. Einstein’s concept of the universe as a four –dimensional space – time continuum becomes plain and clear, when what he means by continuum becomes clear. A continuum is something that is continuous; ruler, for example, is a one – dimensional space continuum. Most rules are divided into inches and fractions, scaled down to one – sixteenth of an inch. Will it be possible to conceive of ruler, which is calibrated to a millionth or billionth of an inch. In theory there is no reason why the steps from point to point should not be even smaller. What distinguishes a continuum is the fact that the space between any two points can be sub-divided into an infinite number of small divisions.

      A rail road track is one – dimensional space continuum and on it the engineer of a train can describe his position at any time by citing a single co-ordinate point, i.e. a station or a milestone. A sea captain, however, has to worry about two dimensions. The surface of the sea is two – dimensional continuum and the co-ordinate points by which a sailor fixes his positions in his two dimensional continuum are latitude and longitude. An airplane pilot guides his plane through a three – dimensional continuum, hence he has to consider not only latitude and longitude, but also his height above the ground. The continuum of an airplane pilot constitutes space as we perceive it. In other words, the space of our world is a three – dimensional continuum. Just indicating its position in space is not enough while describing any physical event, which involves motion. How position changes in time also needs to be mentioned. Thus to give an accurate picture of the operation of a New York-Chicago Express, one must mention not only that it goes from New York to Albany to Syracuse to Cleveland to Toledo to Chicago, but also the times at which it touches each of a time table or a visual chart. If the miles between New York and Chicago are plotted horizontally on a piece of appear and the hours and minutes are plotted vertically, then a diagonal line properly drawn across the page illustrates the progress of the train in two – dimensional space-time conti9nuum. This type of graphic representation is familiar to most newspaper readers, a stockmarket chart, for example, pictures financial events in a two dimensional dollar-time continuum. Similarly for the best picturization of the flight of an airplane from New York to Los Angeles, a four-dimensional space-time continuum is essential. The latitude, longitude and altitude will only make sense to the traffic manager of the airline if the time co-ordinate is mentioned. Therefore, time is the fourth dimension. If a flight has to be looked at, perceived as a whole, it wouldn’t work if it is broken down into a series of disconnected takeoff, climbs, glides, and landing; it needs to be looked at an perceived as a continuous four-dimensional space-time continuum curve.

1. In order to explain a difficult topic, the author uses-

(A)  simply phrased definitions

(B)  a quotation from Einstein

(C)  an incessant metaphor

(D)  familiar images

Answer: (B)

2. The significant feature of a continuum, according to the passage, revolves around-

(A)  the divisibility of the interval between any two points

(B)  an ordinary ruler’s caliber for marking

(C)  its unending curve

(D)  its variety of co-ordinates

Answer: (A)

3. The purpose of this passage is to highlight the point that :

(A)  pilots and sea captains have something in common

(B)  stockmarket charts may be helpful to physicists

(C)  the fourth dimension is time

(D)  non-mathematicians are often afraid of the common place

Answer: (C)

4. According to the passage, an airline’s traffic manager depends upon all the following except-

(A)  latitude and longitude

(B)  altitude

(C)  the time co-ordinate

(D)  the continuous curve is co-ordinate four

Answer: (D)

5. The underlying tone of this passage is-

(A)  persuasive

(B)  differential

(C)  candid

(D)  instructive

Answer: (B)

6. According to the author, if one wishes to portray a physical event in which motion plays a role, one has to-

(A)  make use of a time table

(B)  indicate how position changes in time

(C)  describe it graphically

(D)  be aware of altitude, latitude and longitude

Answer: (B)

7. The sea captain’s example has been cited in order to-

(A)  help understand a two dimensional continuum

(B)  set up a logical progression

(C)  mitigate the gap between the engineer and pilot

(D)  to sustain our interest in the reading of the passage

Answer: (B)

8. ‘Feeling’ in the first paragraph is-

(A)  a noun

(B)  a verb

(C)  a gerund

(D)  an adjective

Answer: (A)

9. In the first paragraph, ‘mysterious’ is-

(A)  a noun

(B)  a verb

(C)  an adjective

(D)  none of these

Answer: (C)

10. In the first paragraph, the word ‘Occult’ has been used. Which of the following does not come under occult?

(A)  Physics

(B)  Mathematics

(C)  Chemistry

(D)  All of these

Answer: (D)

SECTION-III: LOGICAL AND ANALYTICAL REASONING

Direction (Q. 11-14): Each of the following two statements are followed by two conclusion. Assuming that the given statements are true, you have to decide which conclusion follows strictly from the given statements. Select your answer from the alternatives.

11. Statements :

All boys are not students.

Some students are not employed.

Conclusions:

I. These boys are not employed.

II. Some employed one are not boys.

(A)  Only I follows

(B)  Only II follows

(C)  Both I and II follow

(D)  Neither I nor II follows

Answer: (B)

12. Statements:

All furnitures are pens.

All pens are pencils.

Conclusions:

I. Some furnitures are pencils.

II. All pencils are furnitures.

(A)  Only I follows

(B)  Only II follows

(C)  Both I and II follow

(D)  Neither I nor II follows

Answer: (A)

13. Statements:

No dog is animal.

No animal is living being.

Conclusions:

I. No animal is dog.

II. Some living beings are dogs.

(A)  Only I follows

(B)  Only II follows

(C)  Both I and II follow

(D)  Neither I nor II follows

Answer: (A)

14. Statements:

No bird has wings.

All birds are rational.

Conclusions:

I. Wingless beings are birds.

II. Some rationals are birds.

(A)  Only I follows

(B)  Only II follows

(C)  Both I and II follow

(D)  Neither I nor II follows

Answer: (B)

Direction (Q. 15-18):  In the following questions a series is being given. Select from the alternatives the correct term to fill in the missing term.

15. 5, 7, 10, 11, 15, 15, 20,…………..

(A)  22

(B)  19

(C)  20

(D)  21

Answer: (C)

16. 

(A) 

(B)   

(C)   

(D)  

Answer: (C)

17. 3, 15, 39, 75,…….,

(A)  93

(B)  101

(C)  99

(D)  123

Answer: (D)

18. 25, 25, 27, 22, 30, 19, 34, 16, ……

(A)  39

(B)  35

(C)  32

(D)  13

Answer: (A)

Directions (Q. 19-22): The following questions are based on the following diagrams. Circles (irrespective of the size or location) represent objects. You have to identify which of the following diagrams would represent best the relationship between given terms.

       (A)                  (B)              (C)              (D)                (E)

19. Which of the above five diagrams would best represent – Musician, Instrumentalists, Violinists?

(A)  (A)

(B)  (B)

(C)  (C)

(D)  (E)

Answer: (A)

20. Which of the above five diagrams would best represent – People, Painters, Boys?

(A)  (E)

(B)  (D)

(C)  (A)

(D)  (B)

Answer: (D)

21. Which of the above five diagrams would best represent – Mothers, Fathers and Teachers?

(A)  (A)

(B)  (B)

(C)  (D)

(D)  (E)

Answer: (D)

22. Which of the above five diagrams would best represent – Men, Women and Children?

(A)  (A)

(B)  (C)

(C)  (E)

(D)  None

Answer: (D)

Direction (Q. 23-26): In the following questions, there are two sets of figures. You have to find a figure from the answer figures which can best suit the question figure series.

23. Problems Figure

Answer Figures

(A)  (B)  (C)  (D) 

Answer: (C)

24. Problem Figure

Answer Figures

(A)  (B)  (C)  (D)  

Answer: (B)

25. Problem Figure

Answer Figures

(A)  (B)  (C)  (D)  

Answer: (A)

26. Problem Figure

Answer Figures

(A)  (B)  (C)  (D)  

Answer: (A)

27. A student gets one mark for every correct answer but 1/3 mark is deducted for every wrong answer he gives. In 108 questions his total score is zero. How many questions has he answered wrong?

(A)  27

(B)  30

(C)  81

(D)  54

Answer: (C)

28. Identify the odd member of this group?

(A)  13

(B)  61

(C)  73

(D)  69

Answer: (D)

29. In the following arrangement of numbers how many times 5 is preceded by 4 but not followed by 7 ?

4 5 7 1 2 5 4 6 4 5 4 7 5 4 5 6 5 7 4

(A)  ……1

(B)  ……2

(C)  …….3

(D)  …….4

Answer: (B)

30. If

SHAPE  is BURST

BORE    is  XLKT

CLIME  is  YAPCT

then BISHOP can be coded as :

(A)  XPBULS

(B)  XEPLST

(C)  XPALUE

(D)  XPBVLT

Answer: (A)

SECTION-III: EDUCATION AND GENERAL AWARENESS

Direction: Each question is followed by four alternative response. Choose the best answer and write its serial number.

31. Gandhiji’s Champaran Movement’ was for-

(A)  The security rights of Harijans

(B)  Civil disobedience movement

(C)  Maintaining the unity of Hindu Society

(D)  Solving the problems of indigo workers

Answer: (D)

32. The Programme of Swadeshi and Boycot against the partition of Bengal was visualized by-

(A)  Surendra Nath Banerjee

(B)  B.C. Pal

(C)  Aurobindo Ghosh

(D)  Rash Behari Ghosh

Answer: (C)

33. Right to Education 2009 provides for :-

(A)  Free and Compulsory Elementary Education to all children up to the age of 14 years

(B)  Free and Compulsory Elementary Education to all children upto the age of 18 years    

(C)  Free and Compulsory Elementary Education to all children in the age group of 6-14 years

(D)  Free and Compulsory Elementary Education to all children in the age group of 6 – 18 years.

Answer: (C)

34. The soft smooth feel of the skin with “after shave lotion” is due to the presence of :

(A)  Alcohol

(B)  Glycerol

(C)  Menthol

(D)  Perfume

Answer: (B)

35. The fourth dimension in Physics was introduced by-

(A)  Isaac Newton

(B)  Albert Einstein

(C)  Galileo

(D)  Neil Bohr

Answer: (B)

36. Which of the following is rich in Carbohydrates, Proteins and Fats?

(A)  Rice grains

(B)  Soyabean seeds

(C)  Mango fruit

(D)  Cabbage leaves

Answer: (B)

37. The main purpose of Panchayat Raj is-

(A)  to create employment

(B)  to make people politically conscious

(C)  to increase agriculture production

(D)  to make people participate in developmental administration

Answer: (D)

38. The longest sea shore line is along the state of-

(A)  Gujarat

(B)  Maharashtra

(C)  Orissa

(D)  Kerala

Answer: (A)

39. In India, Diamonds are found at-

(A)  Panna (M.P.)

(B)  Golconda (A.P.)

(C)  Khetri (Rajasthan)

(D)  Mayurbhanj (Orissa)

Answer: (A)

40. The most malleable metal is-

(A)  Platinum

(B)  Silver

(C)  Iron

(D)  Gold

Answer: (D)

41. Soda water contains-

(A)  Carbonic Acid

(B)  Sulphuric Acid

(C)  Nitric Acid

(D)  Carboxylic Acid

Answer: (A)

42. Who said, “The Principles (Directive Principles) should be made the basis of all the future legislation”?

(A)  Pt. Nehru

(B)  Dr. B.R. Ambedkar

(C)  Dr. B. N. Rao

(D)  Dr. .Zakir Hussain

Answer: (B)

43. Indian National Congress was born during the Governor Generalship of-

(A)  Lord Ripon

(B)  Lord William Bentick

(C)  Lord Dufferin

(D)  Lord Curzon

Answer: (C)

44. Chanakya was also known as-

(A)  Bhattasvamin

(B)  Vishnu Gupta

(C)  Rajasekhara

(D)  Visakhadutta

Answer: (B)

45. Which one of the following is NOT an astronomical object?

(A)  Pulsar

(B)  Brittle star

(C)  Black hole

(D)  Quasar

Answer: (B)

46. Who among the following Gurus introduced the Gurumukhi script for the spoken language of Punjabis?

(A)  Guru Nanak

(B)  Guru Angad

(C)  Guru Amardas

(D)  Guru Ramdas

Answer: (B)

47. Mudaliar Commission had focussed on-

(A)  Elementary Education

(B)  Secondary Education

(C)  Higher Secondary Education

(D)  Higher Education

Answer: (B)

48. Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan (RMSA) is-

(A)  a programme run by NGOs and supported by the government.

(B)  a programme sponsored by donor agencies from abroad.

(C)  a programme run on “no profit no loss” basis.

(D)  a programme of the Government of India for Universalization of Secondary Education.

Answer: (D)

49. A committee in the post independence era that looked into various aspects of vocational education was headed by-

(A)  Ishwar Bhai Patel

(B)  Triguna Sen

(C)  Malcom Adisheshaiyah

(D)  M.G. Chhagla

Answer: (C)

50. The concept of Neighbourhood schools was given by-

(A)  Radhakrishhan Commission

(B)  Mudaliar Commission

(C)  Kothari Commission

(D)  All the above

Answer: (C)

51. Basic Education was conceptualized by-

(A)  Dr. Rajendra Prasad

(B)  Dr. Zakir Hussain

(C)  Mahatma Gandhi

(D)  Rabindra Nath Tagore

Answer: (C)

52. The World Conference on Education For All (EFA) was held on Jomtien (Thailand) in the year:

(A)  1986

(B)  1990

(C)  1992

(D)  2000

Answer: (B)

53. District Institutes of Education and Training came into existence owing to :

(A)  Recommendations of Kothari Commission.

(B)  Recommendations of the NCERT.

(C)  Recommendations of National Policy on Education (1986).

(D)  Recommendations of Rama Murthy Committee.

Answer: (C)

54. Quality of school education can be improved by-

(A)  providing more trained teachers.

(B)  improving text books.

(C)  improving classroom processes.

(D)  All of the above.

Answer: (D)

55. Education for values cannot be imparted formally because-

(A)  values are disputable

(B)  there is dearth of teachers

(C)  these are acquired by grown ups

(D)  these are caught and not taught

Answer: (D)

SECTION-IV:  TEACHING-LEARNING AND SCHOOL

56. A school curriculum can best be defined as-

(A)  sum total of knowledge to be provided to learners

(B)  the sum total of organized pupil experiences under the patronage of the school

(C)  the complete array of the courses of study

(D)  all the materials used to further pupil’s activities

Answer: (B)

57. The chief objective of organizing work experiences in school is-

(A)  preparing youths for future vocations

(B)  establishing relationship between school and workplace

(C)  providing free time to teachers after engaging students

(D)  co-ordinate development of learners besides cognitive development

Answer: (D)

58. Who should select the Instructional Materials-

(A)  The teacher

(B)  Head of the Department

(C)  Principal of the Institute

(D)  A committee of experts

Answer: (D)

59. Why should classroom furniture be movable?

(A)  it is easier to maintain

(B)  it helps maintain discipline

(C)  it suits to the different instructional needs

(D)  it is economical in cost

Answer: (C)

60. What should be the primary function of a school as an agent of society?

(A)  To maintain social norms.

(B)  To prepare the child for social life.

(C)  To provide students understanding of their environment.

(D)  To develop vocational competence among students.

Answer: (B)

61. What should be the main goal of the school learning process?

(A)  Development of potentialities of the learner

(B)  Assimilation of knowledge

(C)  Development of learners in both cognitive and non-cognitive areas

(D)  Development of values and attitudes

Answer: (A)

62. A teacher should be well versed with the theories of learning because-

(A)  it helps the teachers to know the needs of the learners

(B)  it helps the teacher to understand the attitude and interests of the learners

(C)  it helps the teacher to know the ways different students learn

(D)  it ensures discipline in the classroom

Answer: (B)

63. What should be the basic determinant of a good discussion in a class?

(A)  Skills of the teacher

(B)  Knowledge of the teacher and students

(C)  The unity of purpose and interest of the class

(D)  Mastery over the topic

Answer: (B)

64. Which one of the following can not be related to identity need of adolescents?

(A)  Need to get higher achievement

(B)  Need to be recognized

(C)  Need to belong

(D)  None of the above

Answer: (C)

65. ‘MLL’ is basically an approach which assumes-

(A)  all students can learn a task

(B)  every learning task can’t be learnt

(C)  objectives can be achieved if defined well

(D)  none of the above

Answer: (A)

66. The modern concept of Education is based on the belief that-

(A)  it rely only on concrete experiences as the medium.

(B)  child should adapt to the needs and goals of the society.

(C)  education should synchronize with child’s motives, needs and interests.

(D)  academic competence should play a supreme role.

Answer: (C)

67. Probably the greatest satisfaction is teaching is-

(A)  a feeling of love for and by children

(B)  a sense of service to mankind

(C)  a secured monetary gain

(D)  a sense of contribution to pupils growth

Answer: (D)

68. Who would be worst sufferer in common school in terms of scholastic achievement ?

(A)  Backward child

(B)  Girl child

(C)  Normal child

(D)  Gifted child

Answer: (D)

69. Readiness of a child for specific school subject would depend upon-

(A)  his physiological maturity

(B)  his previous academic achievements

(C)  his motivational level and self-concept

(D)  None of the above

Answer: (C)

70. The best rationale for the use of A-V aids lies in the fact that-

(A)  it facilitates teaching – learning process

(B)  it makes learning concrete

(C)  it activates our two senses

(D)  it is just other way of doing the thing

Answer: (C)

71. ‘Epidiascope’ equipment can be used for-

(A)  seeing things clearly

(B)  projecting an opaque object on screen

(C)  copying an object

(D)  enlarging an object

Answer: (B)

72. Which of the following can not be a part of a test to measure intellectual ability of a learner?

(A)  To meet the demand of a situation

(B)  To learn and use past learning

(C)  To solve the problems which a learner confronts

(D)  To make sound ethical judgements and moral decisions

Answer: (D)

73. In which area of the following maximum transfer of training is possible ?

(A)  Memorization

(B)  Generalization

(C)  Perception

(D)  Habit formation

Answer: (C)

74. Which of the following is likely to be the greatest threat to an emotionally insecure child?

(A)  No discipline at all

(B)  Over-indulgent discipline

(C)  Adult – imposed discipline

(D)  Self – regulated discipline

Answer: (B)

75. What should a teacher do, in order to promote long-term retention?

(A)  Avoid occurrence of mistakes

(B)  Encourage remembering the material accurately

(C)  Use the material during discussion and provide some more advanced material

(D)  Reinforce the learning with the introduction of similar material immediately

Answer: (D)

76. The art and science of teaching to adolescent learners is termed as:

(A)  Andragogy

(B)  Pedagogy

(C)  Teaching Technology

(D)  Behaviour Modification

Answer: (B)

77. Which one of the following is the right sequence of the process of teaching?

[D → deliver; E → Evaluation; F → Feedback; K → Knowing the target learner; P → Planning]

(A)  PKDEF

(B)  KPDFE

(C)  PKDFE

(D)  KPDEF

Answer: (B)

78. What is the basic difference between Teaching and Learning?

(A)  Teaching is mediated behaviour, learning is not.

(B)  Learning is mediated behaviour, teaching is not.

(C)  Both are mediate behaviour.

(D)  There is no difference.

Answer: (B)

79. On a particular rainy day, your students are not in a mood to study. What would you prefer to do?

(A)  ask them to go to the library

(B)  revise a lesson

(C)  organize a quiz programme on a topic

(D)  give dictation

Answer: (C)

80. Which of the following would be the best way to inculcate value – co-operation among your students?

(A)  Organize a lecture on the topic

(B)  Organize cultural programme

(C)  Organize a camp for one

(D)  Playing a role model

Answer: (C)

PART-B

SECTION-V(I): SCIENCE

81. Refractive index of a medium-

(A)  has no unit

(B)  has an unit

(C)  has a value equal to 1 or less than one

(D)  has a value less than one

Answer: (C)

82. Three primary colours are-

(A)  red, green and yellow

(B)  red, green and blue

(C)  green, yellow and orange

(D)  violet, yellow and red

Answer: (B)

83. Which physical quantity is represented by Coulomb per second?

(A)  charge

(B)  electric current

(C)  potential difference

(D)  resistance

Answer: (A)

84. A wire of resistance 2 ohms is bent in the form of a closed circle. The effective resistance between the two points at the end of any diameter of the circle is ;

(A)  0.5 ohm

(B)  1 ohms

(C)  2 ohms

(D)  4 ohms

Answer: (B)

85. The frequency of an alternating current whose direction changes after every 0.01 second is :

(A)  1 Hz

(B)  2 Hz

(C)  50 Hz

(D)  100 Hz

Answer: (C)

86. How much solar energy will be received by 1 m2 area in one hour ?(Solar constant = 1.4 kW/m2)-

(A)  1400 × 1 J

(B)  1400 × 60 J

(C)  1.40 × 60 × 60 J

(D)  1400 × 60 × 60 J

Answer: (C)

87. Speed of light is maximum in the following (out of 4 given media)-

(A)  water

(B)  glass

(C)  diamond

(D)  air

Answer: (D)

88. Average age of red blood cells (RBC) is approximately :

(A)  one day

(B)  30 days

(C)  60 days

(D)  120 days

Answer: (D)

89. On adding lime juice to distilled water its pH-

(A)  remains unchanged

(B)  becomes 7

(C)  becomes less than 7

(D)  becomes more than 7

Answer: (C)

90. The valency shown by an element having atomic number 12 is-

(A)  1

(B)  2

(C)  4

(D)  6

Answer: (B)

91. Chemical formula for baking soda is-

(A)  NaOH

(B)  NaHCO3

(C)  Ca(OH)2

(D)  Na2CO3

Answer: (B)

92. Pure gold is :

(A)  1 carat gold

(B)  18 carat gold

(C)  22 carat gold

(D)  24 carat gold

Answer: (D)

93. The agency responsible for running space research programmes in India is-

(A)  IRS

(B)  UGC

(C)  ISRO

(D)  IARI

Answer: (C)

94. The first Indian satellite sent to space was named-

(A)  Rohini

(B)  Dhruv

(C)  Aryabhatt

(D)  Sputnik

Answer: (C)

95. In Hydrilla plant stomata are present-

(A)  On stem

(B)  On leaves

(C)  On both stem and leaves

(D)  No where as they are absent in Hydrilla

Answer: (D)

96. The excretory unit of kidney is-

(A)  neuron

(B)  hormone

(C)  photon

(D)  nephron

Answer: (D)

97. The author of the book ‘The origin of species’ is-

(A)  Charles Darwin

(B)  Lamarck

(C)  J. D. Watson

(D)  Weismann

Answer: (A)

98. The time period of geosynchronous satellite is-

(A)  One hour

(B)  Twelve Hours

(C)  Twenty-four hours

(D)  One year

Answer: (C)

99. If we draw a V-UI graph for a conductor (V = P.D. across the conductor and I = current flowing through it) it will be as shown in figure.

(A) 

(B) 

(C) 

(D)  

Answer: (A)

100. AIDS is caused by-

(A)  Fungus

(B)  Virus

(C)  Bacterium

(D)  Malnutrition

Answer: (B)

(II): MATHEMATICS

101. The value of  is :

(A)  1

(B)  −1

(C)  2

(D)  −2

Answer: (C)

102. The smallest number which is a perfect square and contains 7936 as a factor is :

(A)  264016

(B)  241606

(C)  246160

(D)  246016

Answer: (D)

103. The value of  is-

(A)  0

(B)  −1

(C)  1

(D)  2

Answer: (C)

104. A sum of Rs. 1200 is lent partly at 6% and partly at 4%. If the total interest for  be Rs. 224, the amount lent at 6% is-

(A)  Rs. 800

(B)  Rs. 252

(C)  Rs. 224

(D)  Rs. 168

Answer: (A)

105. A’s share is to B’s share as 3 : 4 and B’s share is to C’s share as 6 : 7. The ratio of the shares of A to C is –

(A)  12 : 14

(B)  9 : 12

(C)  9 : 14

(D)  4 : 16

Answer: (C)

106. The price of sugar increased by 25%. How much per cent should a man decrease his consumption so that there is no increase in his expenditure?

(A)  25%

(B)  20%

(C)  15%

(D)  10%

Answer: (B)

107. The list price of a pen is Rs. 160. A customer buys it for Rs. 122.40. He gets two successive discounts – one 10% and the other unknown. The rate of second discount is-

(A)  4%

(B)  15%

(C)  6%

(D)  8%

Answer: (B)

108. A man sells a toy for Rs. 80 more than he paid for it and realizes a profit equal to two-fifths of its cost price. The cost price of the toy is-

(A)  Rs. 300

(B)  Rs. 250

(C)  Rs. 225

(D)  Rs. 200

Answer: (D)

109. A train takes half an hour more to do a journey when it is running at 25 km and hour than when it is running 30 km an hour. The length of the journey is-

(A)  200 km

(B)  150 km

(C)  100 km

(D)  75 km

Answer: (D)

110. The value of  is :

(A)  2

(B)  −2

(C)  1

(D)  −1

Answer: (C)

111. The value of 0 less than 90° which satisfy the equation 3 tan θ + cot θ = 5 cosec θ is :

(A)  30°

(B)  45°

(C)  60°

(D)  15°

Answer: (C)

112. From the top of a building 60 metres high the angles of depression of the top and bottom of a tower are observed to be 30° and 60°. The height of the tower is

(A)  40 m

(B)  40√3 m

(C)  20 m

(D)  20√3 m

Answer: (A)

113. The ages of 12 persons are given below :

48, 42, 47, 43, 48, 56, 50, 56, 65, 56, 65, 60. The modal age is :

(A)  65

(B)  56

(C)  50

(D)  60

Answer: (B)

114. A room 5 m long and 4 m wide is surrounded by a Verandah which occupies 22 sq m. The width of the Verandah is :

(A)  1 m

(B)  1.5 m

(C)  2 m

(D)  2.5 m

Answer: (A)

115. A cone and a cylinder are of the same Their radii of the bases are in the ratio of 2 : 1. The ratio of their volumes is :

(A)  2 : 3

(B)  3 : 2

(C)  3 : 4

(D)  4 : 3

Answer: (D)

116. A right circular cone is 8 cm high and the radius of the base is 2 cm.. The cone is melted and recast into a sphere. The diameter of the sphere is :

(A)  8 cm

(B)  6 cm

(C)  4 cm

(D)  2 cm

Answer: (C)

117. The mean of the following data is 20.6.

x :        10      15      20      25      35

f :         3        10      x        7        5

The missing frequency (x) is

(A)  25

(B)  15

(C)  10

(D)  8

Answer: (A)

118. If two coins are tossed once, the probability of getting at least one head is :

(A)  1/2

(B)  1/4

(C)  2/3

(D)  3/4

Answer: (D)

119. If two of the vertices of a ∆ ABC are (1, 2), (4, 5) and (5, 3) is the centroids then the third vertex of the triangle is :

(A)  (10, 2)

(B)  (15, 9)

(C)  (5, 9)

(D)  (15, 3)

Answer: (A)

120. The sum to n terms of an A.P is given by 3n2 + 3n. The 5th term of the A.P is :

(A)  42

(B)  36

(C)  30

(D)  24

Answer: (C)

(III) : SOCIAL SCIENCE

Directions : Choose the correct answer out of the four :

121. The most important kingdom in Deccan and Central India after the Maurya has that of the :

(A)  Satvahans

(B)  Cholas

(C)  Pallavas

(D)  Pandyan

Answer: (A)

122. Alberuni came to India in :

(A)  9th Century AD

(B)  10th Century AD

(C)  11th Century AD

(D)  12th Century AD

Answer: (C)

123. The planning commission was set up in :

(A)  March 1950

(B)  March 1951

(C)  April 1951

(D)  April 1952

Answer: (A)

124. What is the consequence of the writ of Habeas Corpus?

(A)  The person under detention is set free

(B)  The public servant is restrained from taking any action

(C)  The officer not competent to take certain action is told not to go ahead with the action

(D)  More information is sought from the lower court

Answer: (A)

125. Which of the following river is called ‘Biological Desert’ due to heavy population?

(A)  Brahmaputra

(B)  Ganga

(C)  Damodar

(D)  Yamuna

Answer: (D)

126. Which of the following foreign kings was not a contemporary of Ashoka?

(A)  Antiochos Theos

(B)  Magas

(C)  Ptolemy Philadelphos

(D)  Daurius II

Answer: (D)

127. Who is remembered as the pioneer of Economic Nationalism?

(A)  Bipin Chandar Pal

(B)  Gokhale

(C)  R.C. Dutt

(D)  Madan Mohan Malviya

Answer: (C)

128. Lapps inhabit-

(A)  East Africa

(B)  European Steppes

(C)  South American grasslands

(D)  European Tundra

Answer: (D)

129. India’s national game is :

(A)  Football

(B)  Cricket

(C)  Tennis

(D)  Hockey

Answer: (D)

130. Who is one of the propounders of the binary star theories?

(A)  Laplace

(B)  Kant

(C)  La-Pichon

(D)  Jeffreys

Answer: (B)

131. In which state was Panchayat Raj first introduced?

(A)  Gujarat

(B)  Rajasthan

(C)  Bihar

(D)  Andhra Pradesh

Answer: (B)

132. The electoral system of India is largely based on the pattern of:

(A)  Britain

(B)  France

(C)  USA

(D)  None of these

Answer: (A)

133. Monoculture is a typical characteristic of :

(A)  Shifting cultivation

(B)  Subsistence farming

(C)  Specialized horticulture

(D)  Commercial grain farming

Answer: (B)

134. Horse latitudes is the term applied to the :

(A)  0° – 5° N and S latitudes

(B)  Polar circles

(C)  30° – 40° N and S latitudes

(D)  40° – 60° N and S latitudes

Answer: (C)

135. In the vedic period goghna refers to :

(A)  One who gifts cattle

(B)  One who slaughters cattle

(C)  A guest

(D)  The bridegroom

Answer: (C)

136. ‘Half an hour discussion’ can be raised in the house of parliament after giving notice to the :

(A)  Presiding officer of the house

(B)  The Secretary – General of the house

(C)  The Secretary of the department of parliamentary affairs

(D)  Concerned minister

Answer: (B)

137. Fiscal policy is connected with :

(A)  Exports and imports

(B)  Public revenue and Expenditure

(C)  Issue of currency

(D)  Population control

Answer: (B)

138. Who of the following was the first speaker of Lok Sabha?

(A)  Hukum Singh

(B)  G. S. Dhilon

(C)  G. V. Mavalankar

(D)  Ananthaswayanam Ayenger

Answer: (C)

139. Who amongst the following was impeached in England for Acts Committed as Governor General of India?

(A)  Wellesley

(B)  Cavendish Bentick

(C)  Cornwallis

(D)  Warren Hastings

Answer: (D)

140. Which year is known as ‘Year of the Great divide’ with regard to population growth in India?

(A)  1921

(B)  1947

(C)  1951

(D)  None of these

Answer: (A)

(IV) : ENGLISH

Directions: Choose the most appropriate response out of the four choices given after every question.

141. Which of the following words means the same as ‘desultory’?

(A)  purposeful

(B)  planned

(C)  stray

(D)  connected

Answer: (C)

142. The antonym of ‘Abstemious’ is :

(A)  festive

(B)  hedonistic

(C)  boisterous

(D)  frigid

Answer: (B)

143. The antonym of ‘iota’ is :

(A)  falsehood

(B)  scrap

(C)  molecule

(D)  plethora

Answer: (D)

144. A doctor who specializes in the treatment of the brain is called :

(A)  ophthalmologist

(B)  cardiologist

(C)  neurologist

(D)  pulmonologist

Answer: (C)

145. Choose the correctly spelt word :

(A)  procide

(B)  proceed

(C)  procid

(D)  procede

Answer: (B)

146. Choose the correctly spelt word :

(A)  pronunciation

(B)  pronounciation

(C)  pronuncation

(D)  pronouncation

Answer: (A)

147. The indirect form of the sentence :

She said, “I have finished my work” is :

(A)  She said I have finished my work.

(B)  She said she have finished my work.

(C)  She said that she had finished her work.

(D)  She said she has finished my work.

Answer: (C)

148. Choose the correctly spelt word :

(A)  inocuous

(B)  inocous

(C)  innocuous

(D)  innocous

Answer: (C)

149. The indirect form of the sentence : She asked student “Have you done your homework?” is :

(A)  She asked her student have you done your homework

(B)  She asked her student if she has done your homework

(C)  She asked her student if she have done her homework

(D)  She asked her student whether she had done her homework

Answer: (D)

150. The passive voice of ‘someone stole her purse’ is :

(A)  A thief stole her purse.

(B)  Her purse has been stolen by someone.

(C)  Her purse has been stolen by a thief.

(D)  Her purse got stolen.

Answer: (B)

151. The active voice of ‘He has been sent to Canada by his company for training’ is :

(A)  He has gone to Canada for training.

(B)  His company sent him to Canada for training.

(C)  His company has sent him to Canada for training.

(D)  His company went to Canada for training.

Answer: (C)

152. The most appropriate word to fill in the blank in ‘They ____ come here next week’.

(A)  have

(B)  will

(C)  had

(D)  has

Answer: (B)

153. The most appropriate word to fill in the blank is “I have not seen her ___ ages’.

(A)  since

(B)  for

(C)  till

(D)  from

Answer: (B)

154. Desdemone was the heroine in which play of Shakespeare?

(A)  Hamlet

(B)  King Lear

(C)  Merchant of Venice

(D)  Othello

Answer: (D)

155. Who wrote the poem ‘Ode on intimations of Immortality’?

(A)  Keats

(B)  Byron

(C)  Wordsworth

(D)  Shelly

Answer: (C)

156. In which novel is Gabriel Oak the hero?

(A)  Far from the Madding crowd

(B)  Emma

(C)  Mayor of Casterbridge

(D)  Return of the Nature

Answer: (A)

157. Who wrote the novel ‘Wuthering Heights’?

(A)  George Eliot

(B)  Emily Bronte

(C)  Charlotte Bronte

(D)  Jane Austen

Answer: (B)

158. The play ‘Desire under the Elino’ was written by :

(A)  Bernard Shaw

(B)  Samuel Beckett

(C)  Eugene O’Neil

(D)  Shakespeare

Answer: (C)

159. In the sentence ‘Denmark is a country which is in Europe’ –

which is in Europe is a :

(A)  Noun clause

(B)  Adjective clause

(C)  Adverb clause

(D)  None of the above

Answer: (B)

160. ‘Ram, as well as Shyam, is an Engineer’ is a :

(A)  Simple sentence

(B)  Compound sentence

(C)  Complex sentence

(D)  Complex – Compound sentence

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...