IGNOU B.Ed. Entrance Exam Previous Year Question Paper 2012 With Answer Key

Previous Paper

IGNOU B.Ed. Entrance Test 2012

PART-A

SECTION-I: GENERAL ENGLISH COMPREHENSION

Directions (Qs. 1 to 10): Read the passage carefully and answer the questions chosen from the 4 choices given against each.

Educational planning should aim at meeting the educational needs of the entire population of all age groups. While the traditional structure of education has a three layer hierarchy from the primary stage to the university represents the core, we should not overlook the periphery which is equally important. Under modern conditions, workers need to rewind or renew, their enthusiasm, or strike out in a new direction, or improve their skills as much as any University professor. The retired and the aged have their own needs as well. Educational planning in other words, should take care of the needs of everyone.

    Our structure of education have been built-up on the assumption that there is a terminal point to education. This basic defect has become all the more harmful today. A UNESCO report certified ‘Learning to Be’ prepared by Edgar Faure and others in 1973 asserts that the education of children must prepare future adult for various forms of self learning. A viable education system of the future should consist of modules with different kinds of functions serving a diversity of constituents. And performance not the period of study should be the basis for credentials.

       In view of the fact that the significance of a commitment to lifelong learning and lifetime education is being discussed only in recent years even in educationally advanced countries, the possibility of idea becoming an integral part of educational thinking seems to be a far cry. To move in the direction means much more than some simple rearrangements of the present organization of education. But a good beginning can be made by developing open university programmes for older learners of different categories and introducing extension services in the conventional colleges and schools. These institution should also learn to cooperate with community organizations such as libraries, health services etc.   

1. Educational planning should aim at meeting the education needs of:

(A)  Early childhood age group

(B)  Teenagers

(C)  All age groups

(D)  None of the above

Answer: (C)

2. The traditional structure of education has a:

(A)  Two layer hierarchy

(B)  Three layer hierarchy

(C)  Four tier system       

(D)  All of the above

Answer: (B)

3. According to the passage, the present education structure assumes that:

(A)  All people can be educated as per need

(B)  Educational planning at present is practical

(C)  Education is one time process

(D)  None of the above

Answer: (D)

4. The basis for credentials for viable education system should be:

(A)  Performance

(B)  Period of study

(C)  Study hours

(D)  All of the above

Answer: (A)

5. Our structure of education have been built up on the assumption that:

(A)  There are many faces of education

(B)  There is no system of education

(C)  There is terminal point to education

(D)  None of the above

Answer: (C)

6. In the context of the passage, the meaning of “A far cry” is

(A)  A cry coming from a far place

(B)  A cry going to a far place

(C)  A cry heard at a far place

(D)  Having a little possibility

Answer: (B)

7. Which of the following is closest in meaning to the word ‘meeting’ as used in the passage?

(A)  Contacting

(B)  Approaching  

(C)  Introducing

(D)  Satisfying

Answer: (D)

8. Which of the following is opposite to the word ‘integral’ as used in the passage?

(A)  Essential

(B)  Independent

(C)  Major

(D)  Minor

Answer: (B)

9. Integrating the concept of life long education with the educational structure would imply:

(A)  Close down conventional schools/colleges

(B)  Longer duration of formal courses

(C)  Simple rearrangement of present educational organization

(D)  None of the above

Answer: (D)

10. Which of the following is not true in the context of the given passage?

(A)  Life long learning is a recent concept

(B)  Worker’s knowledge and skills also need to be updated constantly

(C)  ‘Learning to Be’ subscribes to the view that there is a terminal point to education

(D)  School and college should also start extension services

Answer: (C)

SECTION-II: LOGICAL AND ANALYTICAL REASONING

11. Which of the following would be the n ext number in the series 8, 15, 29, 57?

(A)  99

(B)  113

(C)  103

(D)  101

Answer: (B)

12. Which of the following numbers will be inserted in place of the (?) mark?

35 (78) 40    45(97) 35   25(?) 30

(A)  66

(B)  56

(C)  67

(D)  71

Answer: (B)

13. Find the missing term in the following:

ACEG : DFHJ : QSUV : ?

(A)  TVXY

(B)  MNPR

(C)  OQST

(D)  KMNP

Answer: (A)

14. Find the odd man out from the following words:

(A)  Gun

(B)  Rifle

(C)  Sabers

(D)  Revolver

Answer: (C)

15. Find the odd man out.

(A)  Glaucoma

(B)  Cataract

(C)  Eczema

(D)  Trachoma

Answer: (C)

16. Which of the following number will be placed in place of the (?) mark in the number series?

3, 5, 6, ?, 9, 15

(A)  10

(B)  12

(C)  15

(D)  22

Answer: (A)

17. If ‘BEARING’ is coded as 1234567. ‘PARE’ will be coded as:

(A)  4234

(B)  4321

(C)  4345

(D)  4342

Answer: (D)

18. If RADIO is coded as ‘UDGLR’, PHOTO will be coded as:

(A)  OIPWR

(B)  OTOPT

(C)  SKRWR

(D)  SKPWR

Answer: (C)

19. 10 women can harvest a field in 3 days. How many women can harvest the same field in 2 days?

(A)  29

(B)  15

(C)  30

(D)  35

Answer: (B)

20. In an examination, 360 students passed out of 450. Find the percentage of pass students.

(A)  80%

(B)  60%

(C)  20%

(D)  70%

Answer: (A)

21. What percentage o f 85 is 17?

(A)  25%

(B)  30%

(C)  5%

(D)  20%

Answer: (D)

22. If the price of sugar is 25% more than price of Gur, then price of Gur is how much per cent less than sugar?

(A)  25%

(B)  20%

(C)  80%

(D)  30%

Answer: (B)

23. A truck covers a distance of 51 km in 8.5 litres of diesel. How much diesel is required to cover a distance of 165 km?

(A)  27.5 litres

(B)  2.5 litres

(C)  30 litres

(D)  21.5 litres

Answer: (A)

24. If 23 : 23 : : 23 : x. Then value of x is:

(A)  23

(B)  47

(C)  69

(D)  70

Answer: (A)

25. If ‘friend’ bears relation to ‘friendly’ which word in the options given below bear the same relation with opponent?

(A)  Enemy

(B)  Hostile

(C)  Defeat

(D)  Contest

Answer: (B)

26. The cost of 16 cm of cloth is Rs. 60, calculate the cost of 6 cm.

(A)  Rs. 22.5

(B)  Rs. 26

(C)  Rs. 56

(D)  Rs. 62

Answer: (A)

27. The difference between 20% of 172 and 272 is:

(A)  40

(B)  20

(C)  35

(D)  30

Answer: (B)

28. Find the largest number which can divide 124 and 93 exactly.

(A)  24

(B)  31

(C)  26

(D)  27

Answer: (B)

29. A man completes a work in 15 days, working 4 hours daily. In how many days he will complete the work, working 6 hours daily?

(A)  10 days

(B)  60 days

(C)  34 days

(D)  30 days

Answer: (A)

30. Karan walks 90 metres in 2 minutes. How much distance, he will cover in 5 minutes?

(A)  225 m

(B)  180 m

(C)  340 m

(D)  50 m

Answer: (A)

SECTION-III: EDUCATIONAL AND GENERAL AWARENESS

31. The Kathakali dance belongs to the state:

(A)  Kerala

(B)  Tamil Nadu

(C)  Andhra Pradesh

(D)  Assam

Answer: (A)

32. The first women speaker of the Lok Sabha is:

(A)  Nazma Heptullah

(B)  Mayawati

(C)  Meera Kumar

(D)  Maneka Gandhi

Answer: (C)

33. The food factory of the cell is:

(A)  Cell membrane

(B)  Mitochondria

(C)  DNA

(D)  Stem cell

Answer: (B)

34. Iodine is used in the treatment of:

(A)  Beri Beri

(B)  Goitre

(C)  Night blindness

(D)  Rickets

Answer: (B)

35. Normal temperature of human body is:

(A)  46.8℃

(B)  94.8℉

(C)  98.6℉

(D)  49.8℃

Answer: (C)

36. Transfer of genetic information from one generation to the other is accomplished by:

(A)  DNA

(B)  Transfer RNA

(C)  Messenger RNA

(D)  Messenger and Transfer RNA

Answer: (A)

37. Which tax is not levied by the Central Government?

(A)  Wealth Tax

(B)  Profession Tax

(C)  Income Tax

(D)  Excise Tax

Answer: (B)

38. Chanakya was known in his childhood as:

(A)  Ajaya

(B)  Chanakya

(C)  Vishnugupta

(D)  Deogupta

Answer: (C)

39. Highest Literacy rate is in the state of:

(A)  Bihar

(B)  Kerala   

(C)  Rajasthan

(D)  Uttar Pradesh

Answer: (B)

40. Which state in the country has the largest number of districts?

(A)  Madhya Pradesh

(B)  Maharashtra

(C)  Tamil Nadu

(D)  Uttar Pradesh

Answer: (D)

41. The first President of India was:

(A)  Jawaharlal Nehru

(B)  Sardar Patel

(C)  Dr. Rajendra Prasad

(D)  Mahatma Gandhi

Answer: (C)

42. The movie ‘Chak De India’ is based on which sport?

(A)  Cricket

(B)  Football

(C)  Hockey

(D)  Badminton

Answer: (C)

43. Who is the President of USA?

(A)  Bill Clinton

(B)  George W. Bush

(C)  Hillary Clinton

(D)  Barack Obama

Answer: (D)

44. Which state is known for its folk dance ‘Garba’?

(A)  Punjab

(B)  Gujarat

(C)  Rajasthan

(D)  Haryana

Answer: (B)

45. The capital of Arunachal Pradesh is:

(A)  Shillong

(B)  Dimapur

(C)  Dispur

(D)  Itanagar

Answer: (D)

46. The national bird of India is:

(A)  Peacock

(B)  Dove

(C)  Pigeon

(D)  Eagle

Answer: (A)

47. Who was the first woman ruler in India?

(A)  Noorjahan

(B)  Razia Sultana

(C)  Chandbibi

(D)  Mumtaj Mahal

Answer: (B)

48. The Vice-President presides over the:

(A)  Lok Sabha

(B)  Rajya Sabha

(C)  Union Council of Ministers

(D)  Planning Commission

Answer: (B)

49. When water is heated from 0℃ to 100℃, its volume:

(A)  Increases

(B)  Decreases

(C)  Does not change

(D)  First decreases and then increases

Answer: (D)

50. Who among the following conquered a large part of China?

(A)  Ashoka

(B)  Harshavardhan

(C)  Kanishka

(D)  Samudra Gupta

Answer: (C)

51. Cloudy nights are warmer compared to clear cloudless nights, because clouds:

(A)  prevent cold waves from the sky from descending on earth

(B)  reflect back the heat given off by earth

(C)  produce  heat and radiate it towards earth

(D)  absorb heat from the atmosphere and send it towards earth

Answer: (B)

52. ‘Bharat Ratna’ award was first given in the year:

(A)  1956

(B)  1954

(C)  1952

(D)  1957

Answer: (B)

53. The first Indian to win a gold medal in Olympics was:

(A)  Bijendra Kumar

(B)  Milkha Singh

(C)  P.T. Usha

(D)  Abhinav Bindra

Answer: (D)

54. National flag of India was designed by:

(A)  Mahatma Gandhi

(B)  Subhas Chandra Bose

(C)  Pingali Venkaiyya

(D)  Jawaharlal Nehru

Answer: (C)

55. Good Friday is celebrated on:

(A)  The Martyrdom Day of Jesus Christ

(B)  Birthday of Jesus Christ

(C)  Christmas Day

(D)  None of the above

Answer: (A)

SECTION-IV: TEACHING-LEARNING AND THE SCHOOL

56. The true objective of education is:

(A)  Making students able so that they can earn a living

(B)  Preparing students for jobs

(C)  Helping students to acquire knowledge

(D)  Facilitating the all round development of the students

Answer: (D)

57. The job of teacher is to:

(A)  Help students in self study

(B)  Motivate students to study

(C)  Create a good environment for studies

(D)  Tell students about the mistakes committed by them

Answer: (C)

58. It is important for the teachers to have:

(A)  Complete knowledge of the subject

(B)  Complete knowledge of the teaching methods

(C)  Knowledge about the students

(D)  All of the above

Answer: (D)

59. Maladjustment in children is:

(A)  A result of frustration

(B)  A reason of frustration

(C)  Another name of frustration

(D)  None of the above

Answer: (A)

60. In your view the profession of a teacher is:

(A)  A stop-gap arrangement

(B)  Profitable

(C)  Full of fun and frolic

(D)  The best

Answer: (D)

61. The use of different methods during the course of teaching:

(A)  Keeps attention of students focused

(B)  Makes classroom teaching quite interesting

(C)  Help students understand concept and topics

(D)  All of the above

Answer: (D)

62. Memory is a part of:

(A)  Aptitude

(B)  Attitude

(C)  Intelligence

(D)  All of these

Answer: (C)

63. Looking grown up, but behaving like a child is termed as:

(A)  Locomotor disability

(B)  Visual disability

(C)  Hearing disability

(D)  Mental disability

Answer: (D)

64. Poor language development leads to:

(A)  Poor memory

(B)  Short attention span

(C)  Difficulty in communication

(D)  Poor economic condition

Answer: (C)

65. Piaget was a:

(A)  Singer

(B)  Special educator

(C)  Psychologist

(D)  Pediatrician

Answer: (C)

66. Education of children with disabilities ensures better acceptance of disability and potential of children with disability for:

(A)  Education

(B)  Employment

(C)  Social activities

(D)  All of these

Answer: (D)

67. Finding hidden toy is an example of:

(A)  Language development

(B)  Social development

(C)  Motor development

(D)  Cognitive development

Answer: (D)

68. Special school is a typical example of:

(A)  Integrated setting

(B)  Inclusive setting

(C)  Mainstreaming

(D)  Segregation

Answer: (C)

69. The children who perform much below their potential are known as:

(A)  Mentally retarded

(B)  Under achiever

(C)  Gifted children

(D)  Physical Handicapped

Answer: (A)

70. Mental Retardation is referred as:

(A)  Mental illness

(B)  Mental ailment

(C)  Intellectual disability

(D)  Pervasive developmental disorder

Answer: (D)

71. Disability may occur:

(A)  Only among the highly educated

(B)  Only among the rich

(C)  Only among the poor

(D)  Across all social economic group

Answer: (D)

72. IQ score of _____ indicates mental retardation.

(A)  below 70

(B)  below 90

(C)  below 80

(D)  below 100

Answer: (A)

73. PWD Act, 1995 states _______ job reservations for persons with disabilities

(A)  3%

(B)  2%

(C)  4%

(D)  5%

Answer: (A)

74. Total communication involves:

(A)  Single modality

(B)  Dual modality

(C)  All modalities

(D)  No modalities

Answer: (C)

75. Inclusive education is related to:

(A)  Pre school special education

(B)  Resource room and resources teacher

(C)  Integrated set up

(D)  None of the above

Answer: (C)

76. Stuttering is a:

(A)  Voice disorder

(B)  Fluency disorder

(C)  Articulation disorder

(D)  Language disorder

Answer: (B)

77. NIVH is situated at:

(A)  Mumbai

(B)  Delhi

(C)  Dehradun

(D)  Ahmedabad

Answer: (C)

78. Rehabilitation Council of India does the registration of:

(A)  Teachers

(B)  Rehabilitation professionals

(C)  Both A and B

(D)  None of the above

Answer: (D)

79. Abacus is used by:

(A)  Visually impaired persons

(B)  Hearing impaired persons

(C)  All the persons with disabilities  

(D)  None of the above

Answer: (D)

80. If the age of mother is _____ there in higher risk for the birth of child with mental retardation.

(A)  below 18 years

(B)  above 35 years

(C)  below 18 and above 35 years

(D)  None of the above

Answer: (C)

PART-B

SECTION-V (I): SCIENCE

81. Which of the following represents a chemical change?

(A)  Evaporation of alcohol

(B)  Sublimation of iodine

(C)  Heating of a platinum wire in a Bunsen flame

(D)  Heating of mercuric oxide powder

Answer: (D)

82. The chemical used as a ‘fixer’ in photography is:

(A)  Sodium sulphate

(B)  Sodium thiosulphate

(C)  Ammonium persulphate

(D)  Borax

Answer: (B)

83. Which of the following in solid state is known as dry ice?

(A)  Ammonia

(B)  Nitrogen

(C)  Carbon dioxide

(D)  Hydrogen

Answer: (C)

84. The tap of tape recorder is coated with:

(A)  Copper sulphate

(B)  Mercury

(C)  Ferromagnetic powder

(D)  Zinc oxide

Answer: (C)

85. During dehydration, what is slightly lost actually?

(A)  Sodium Chloride

(B)  Potassium Chloride

(C)  Calcium Chloride

(D)  Calcium Sulphate

Answer: (A)

86. Rayon is chemically a:

(A)  cellulose

(B)  amylase

(C)  glucose

(D)  pectin

Answer: (A)

87. The process of obtaining salt from sea water is called:

(A)  Evaporation

(B)  Sublimation

(C)  Crystallization

(D)  Distillation

Answer: (A)

88. The silver surface of thermos flask prevents the transfer of heat by:

(A)  Convection

(B)  Conduction

(C)  Radiation

(D)  Reflection

Answer: (B)

89. The hardness of water can be removed by:

(A)  Zeeolite

(B)  Sodium Silicate

(C)  Boiling

(D)  None of these

Answer: (C)

90. The most common acid found in the nature is:

(A)  Citric acid

(B)  Lactic acid

(C)  Acetic acid

(D)  Hydrochloric acid

Answer: (A)

91. The speed of light will be minimum, while passing through:

(A)  Vacuum

(B)  Glass

(C)  Air

(D)  Water

Answer: (A)

92. The final image produced by a simple microscope is:

(A)  Virtual and erect

(B)  Erect and real

(C)  Real and inverted

(D)  Virtual and real

Answer: (D)

93. The change of ice into water is a/an:

(A)  Chemical change

(B)  Physical change

(C)  Atomic change

(D)  Electrical change

Answer: (B)

94. An air bubble in water will act like a:

(A)  Convex lens

(B)  Convex mirror

(C)  Concave lens

(D)  Concave mirror

Answer: (C)

95. Plants absorb water from the soil by:

(A)  Gravitational process

(B)  Capillary process

(C)  Hygroscopic process

(D)  None of these

Answer: (B)

96. The main endocrine gland present in human body is:

(A)  Pituitary gland

(B)  Adrenal gland

(C)  Thyroid gland

(D)  Pancreas gland

Answer: (D)

97. In human body, the water quantity is about:

(A)  20%

(B)  100%

(C)  80%

(D)  65%

Answer: (D)

98. Which of the following chemical is used for preserving fruit juices in India?

(A)  Sodium hydroxide

(B)  Potassium nitrate

(C)  Ammonium sulphate

(D)  Sodium benzoate

Answer: (D)

99. The atmospheric layer nearest to earth is:

(A)  Stratosphere

(B)  Troposphere

(C)  Ionosphere

(D)  Mesosphere

Answer: (B)

100. Which of the following gases does not pollute air?

(A)  Sulphur dioxide

(B)  Nitrogen oxide

(C)  Carbon dioxide

(D)  Carbon monoxide

Answer: (C)

(II) : MATHEMATICS

101. The mean of reciprocal of x and y is equal to:

(A)   

(B)   

(C)   

(D)   

Answer: (D)

102. The fractions given below are in their lowest terms. Supply the missing figures:

(A)  3, 1

(B)  3, 3

(C)  1, 5

(D)  4, 1

Answer: (B)

103. Complete the series : 1, 2, 4, 7, 13, 24, 44, ?

(A)  80

(B)  64

(C)  81

(D)  66

Answer: (C)

104. Find the sum of all numbers up to 1000 which are divisible by 19.

(A)  26182

(B)  21588

(C)  13262

(D)  33868

Answer: (A)

105. The average of three numbers is 135. The largest number is 180 and the difference of other two is 25. The smallest number is:

(A)  130

(B)  100

(C)  125

(D)  120

Answer: (B)

106. Ten per cent of twenty plus twenty per cent of ten equals:

(A)  2 per cent of 200

(B)  1 per cent of 200

(C)  10 per cent of 20

(D)  20 per cent of 10

Answer: (A)

107. If 70% of P is equal to 40% of Q. The ratio of P to Q is

(A)  4 : 7

(B)  7 : 4

(C)  4 : 11

(D)  7 : 11

Answer: (A)

108. If a clock strikes 12 times in 22 seconds. In how much time it will strike 6 times?

(A)  10 seconds

(B)  11 seconds

(C)  15 seconds

(D)  8 seconds

Answer: (A)

109. HCF of two numbers is 24 and LCM is 5304. If one of the number is 408 then other number is:

(A)  1146

(B)  312

(C)  32

(D)  302

Answer: (B)

110. Sohan is three times older than Gopal. Five years back, he was four times older than Gopal. Find the present age of Gopal.

(A)  15 years

(B)  18 years

(C)  20 years

(D)  12 years

Answer: (A)

111. If all the triangles on the same base and within the same parallels, the perimeter is least if the triangle is:

(A)  Equilateral

(B)  Isosceles

(C)  Right angled

(D)  Obtuse angled

Answer: (D)

112. tan 30° cos 60° sin 60° = ?

(A)   

(B)   

(C)  1

(D)   

Answer: (D)

113. The value of  is:

(A)  0

(B)  1/2

(C)  ∞

(D)  1

Answer: (D)

114. 70% of 280 is same as:

(A)  40% of 49

(B)  35% of 40

(C)  7% of 28

(D)  None of these

Answer: (D)

115. The average of 7 consecutive numbers is 33. The highest of these numbers is:

(A)  30

(B)  33

(C)  36

(D)  35

Answer: (C)

116. What is the number in the series in place of the question mark?

0,  2,  6,  ?,  30,  62

(A)  18

(B)  24

(C)  14

(D)  10

Answer: (C)

117. Find the value of 

(A)   

(B)   

(C)  

(D)   

Answer: (D)

118. Which of the following values are equal?

(i) 14     (ii) 4°

(iii) 04    (iv) 41

(A)  (i) and (iv)

(B)  (i) and (iii)

(C)  (i) and (ii)

(D)  (ii) and (iii)

Answer: (C)

119. Which of the following is not a prime number?

(A)  157

(B)  2

(C)  131

(D)  1

Answer: (D)

120. Find the greatest number out of the following:

(A)  (iii)

(B)  (ii)

(C)  (iv)

(D)  (i)

Answer: (A)

(III): SOCIAL SCIENCE

Directions (Qs. 121 to 140): Choose the correct answer out of the four:

121. Mohen-jo-daro is situated at:

(A)  Punjab

(B)  Gujarat

(C)  Sindh

(D)  Uttar Pradesh

Answer: (C)

122. The first governor general of the independent India was:

(A)  C. Rajagopalachari

(B)  Dr. Rajendra Prasad

(C)  Lord Mountbatten

(D)  Dr. B.R. Ambedkar

Answer: (C)

123. Grand Trunk road was made by:

(A)  Chandragupta Maurya

(B)  Shahjahan

(C)  Shershah Suri

(D)  Lord Dalhousi

Answer: (C)

124. Large production of jute is at the delta of river:

(A)  Damodar

(B)  Sindh

(C)  Ganga

(D)  Satluj

Answer: (C)

125. Which state of India is largest in area?

(A)  Uttar Pradesh

(B)  Madhya Pradesh

(C)  Assam

(D)  West Bengal

Answer: (B)

126. The highest mountain peak in India is:

(A)  Kanchenjunga

(B)  Mount Everest

(C)  Nanda Devi

(D)  Annapurna

Answer: (A)

127. Largest river in India is:

(A)  Ganga

(B)  Kaveri

(C)  Brahmaputra

(D)  Godavari

Answer: (A)

128. Father of local self governance is:

(A)  Lord Ripen

(B)  Lord Curzon

(C)  Lord Minto

(D)  Lord Dalhousi

Answer: (A)

129. Section 370 of constitution of India gives special status to which state?

(A)  Sikkim

(B)  Nagaland

(C)  Arunachal Pradesh

(D)  Jammu and Kashmir

Answer: (D)

130. The members of Rajya Sabha are elected:

(A)  Directly by people

(B)  By members of parliament

(C)  By members of legislative assembly

(D)  By the president of India

Answer: (C)

131. Who constitutes the Finance Commission?

(A)  Lok Sabha

(B)  President

(C)  Rajya Sabha

(D)  Finance Minister

Answer: (B)

132. Who is the Chairperson of Planning Commission?

(A)  Prime Minister

(B)  Home Minister

(C)  President

(D)  Finance Minister

Answer: (A)

133. Panchayati Raj system was first introduced in the state of:

(A)  Bihar

(B)  West Bengal

(C)  Andhra Pradesh

(D)  Rajasthan

Answer: (D)

134. The capital of Sikkim is:

(A)  Gangtok

(B)  Shillong

(C)  Imphal

(D)  Dispur

Answer: (A)

135. The state with highest population density is:

(A)  Uttar Pradesh

(B)  Arunachal Pradesh

(C)  West Bengal

(D)  Bihar

Answer: (D)

136. The smallest state of India is:

(A)  Haryana

(B)  Punjab

(C)  Bihar

(D)  Goa

Answer: (D)

137. The state with highest number of tribes is

(A)  West Bengal

(B)  Bihar

(C)  Jharkhand

(D)  Madhya Pradesh

Answer: (D)

138. Who said ‘Go back to Vedas’?

(A)  Dayanand Saraswati

(B)  Vivekananda

(C)  Swami Shradhananda

(D)  Ram Krishna Paramhansa

Answer: (A)

139. Who initiated ‘Deen-e-elahi?

(A)  Jahangir

(B)  Shershah

(C)  Aurangzeb

(D)  Akbar

Answer: (D)

140. Coal production is highest in the state of:

(A)  Jharkhand

(B)  Odisha

(C)  Bihar

(D)  Madhya Pradesh

Answer: (A)

(IV): ENGLISH

Directions (Qs. 141 to 145): Fill in the blanks.

141. The habit of working has been growing ___ the factory workers.

(A)  upon

(B)  over

(C)  to

(D)  with

Answer: (B)

142. He could not put up __ the master’s rudeness.

(A)  for

(B)  in

(C)  at

(D)  with

Answer: (D)

143. India is committed ____ a policy of peaceful co-existence.

(A)  in

(B)  to

(C)  for

(D)  with

Answer: (B)

144. He backed away stumbling ____ the door.

(A)  for

(B)  through

(C)  at

(D)  with

Answer: (C)

145. He has made all his efforts ___ passing the medical entrance examination.

(A)  against

(B)  on

(C)  with

(D)  in

Answer: (B)

Directions (Qs. 146 to 150): Complete the sentence by adding correct sentence from the options.

146. Though he was the best player :

(A)  moreover he was never chosen for the team

(B)  but he was never chosen for the team

(C)  on the other hand, he was never chosen for the team

(D)  he was never chosen for the team

Answer: (D)

147. I hope you _____.

(A)  are enjoying y our meal

(B)  have been liking your meal

(C)  have enjoying your meal

(D)  are liking your meal

Answer: (A)

148. He went to the market after he

(A)  had completed his work

(B)  was completed with his work

(C)  was completed with his work

(D)  had been complete his work

Answer: (A)

149. Please open the window : I wish

(A)  that I hear the band

(B)  for hearing the band

(C)  that I will hear the band

(D)  to hear the band

Answer: (D)

150. He ordered his servent

(A)  that go home

(B)  that he go to home

(C)  to go home

(D)  that he should go home

Answer: (C)

Directions (Qs. 151 to 155): Choose the correct analogous word from the options.

151. Temperature-Summer/Humidity- ?

(A)  Volcano

(B)  Ocean

(C)  River

(D)  Rain

Answer: (D)

152. Bulb-Light /Chimney?

(A)  Smoke

(B)  Watch

(C)  Night

(D)  Stone

Answer: (A)

153. Physician-Patient/Leader-?

(A)  Chair

(B)  Public

(C)  Voter

(D)  Self

Answer: (B)

154. Writer-Book/Lyricist-?

(A)  Music

(B)  Song

(C)  Poet

(D)  Poem

Answer: (B)

155. Tiger-Forest/Man-?

(A)  Society

(B)  Herd

(C)  Attic

(D)  House

Answer: (A)

Directions (Qs. 156 to 160): Choose the incorrect word or phrase from underlined words not needed in the sentence.

156. (A) Is there any more/(B) reasons/(C) that you can give for /(D) this defeat?

Answer: (A)

157. (A) However, Jogging/(B) nor dieting/(C) carried to/(D) the extreme can be harmful.

Answer: (B)

158. (A) He is/(B) so/(C) clever/(D) as his brother.

Answer: (B)

159. (A) Although he is blind,/(B) but he/(C) can play chess/(D) skillfully.

Answer: (A)

160. (A) What will happen/(B) suppose/(C) if we do not meet him/(D) there?

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...