NABARD Grade ‘A’ Officer Examination Held on 05-08-2017 General Awareness Question Paper With Answer Key

NABARD Grade ‘A’ Officer Examination Held on 05-08-2017

General Awareness

 

1. Food and Agriculture Organization (FAO) is headquartered in which of the following countries?

(A)  Berlin, Germany

(B)  Vienna, Austria

(C)  Rome, Italy

(D)  New York, USA

(E)  London, U.K.

Answer: (C)

2. The G-77 is a coalition of developing nations, designed to promote its members’ collective economic joint negotiating capacity in the UN. What is the venue of 2017 G-77 summit?

(A)  Fiji

(B)  Bolivia

(C)  South Africa

(D)  Thailand

(E)  Ecuador

Answer: (E)

3. NFSM is a Central Scheme of GOI launched in 2007 for 5 years to increase production and productivity of wheat, rice and pulses on a sustainable basis. What does the abbreviation ‘NFSM’ stands for?

(A)  National Feed Social Mission

(B)  National Food Security Mission

(C)  National Fodder Security Mission

(D)  National Fed Social Mission

(E)  National Food Straight Mission

Answer: (B)

4. Prime Minister Narendra Modi commemorate the Indian Soldiers martyred during the Battle of Haifa, hailed as one of the bravely-contested battles of World War I. Hafia cemetery is located in

(A)  Philippines

(B)  Israel

(C)  Germany

(D)  Malaysia

(E)  South Korea

Answer: (B)

5. Dhola-Saidya, Bridge, India’s longest river bridge is located in which of the following Indian States?

(A)  Arunachal Pradesh

(B)  Andhra Pradesh

(C)  Jammu-Kashmir

(D)  Assam

(E)  Bihar

Answer: (D)

6. The ‘International Union for Conservation of Nature’ is headquartered at-

(A)  Geneva, Switzerland

(B)  New York, USA

(C)  Vienna, Austria

(D)  Gland, Switzerland

(E)  Brasilia, Brazil

Answer: (D)

7. Dandeli Wildlife Sanctuary is located in which of the following states?

(A)  Assam

(B)  Arunachal Pradesh

(C)  Andhra Pradesh

(D)  Bihar

(E)  Karnataka

Answer: (E)

8. Who among the following inaugurated the bicentenary (200th) celebration of Paika Rebellion of Odisha?

(A)  Shri Narendra Modi

(B)  Shri Pranab Mukherjee

(C)  Shri Arun Jaitley

(D)  Shri Amit Shah

(E)  Shri Naveen Patnaik

Answer: (B)

9. Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has recently approved USD 160 million loan for a power project in Andhra Pradesh, the first credit from the bank for an Indian project. The AIIB is sponsored by-

(A)  Japan

(B)  Austria

(C)  China

(D)  South Africa

(E)  Brazil

Answer: (C)

10. ‘SAARTHI’ is an app launched by Indian Railways to cater to various passenger requirements, including ticket-booking, inquiry, on-board cleaning and ordering meal on a single In the abbreviation ‘SAARTHI’ ‘s’ stands for-

(A)  Suitable

(B)  Symmetry

(C)  Synergized

(D)  Sewa

(E)  Simultaneous

Answer: (C)

11. Indian Railways had started its first solar powered diesel electrical multiple unit train from which of the following stations in India?

(A)  Rewa, Madhya Pradesh

(B)  Kharagpur, West Bengal

(C)  Lucknow, Uttar Pradesh

(D)  Ahmedabad, Gujarat

(E)  Safdarjung, New Delhi

Answer: (E)

12. Which of the following cities had become the first open-defecation free city in India?

(A)  Indore

(B)  Gangtok

(C)  Beas

(D)  Vishakhapatnam

(E)  Amritsar

Answer: (B)

13. Nar Bahadur Bhandari, the former CM of which of the following states dies of a cardiac arrest?

(A)  Manipur

(B)  Meghalaya

(C)  Nagaland

(D)  Tripura

(E)  Sikkim

Answer: (E)

14. The Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) has received how much amount in the Union Budget 2017?

(A)  Rs 10,000 crore

(B)  Rs 9,000 crore

(C)  Rs 8,000 crore

(D)  Rs 5,000 crore

(E)  Rs 6,000 crore

Answer: (B)

15. Narsimhan Committee-II was set for which of the following purposes?

(A)  Efficiency and Productivity

(B)  Banking reform process

(C)  Export of IT sector

(D)  Fiscal Reform process

(E)  Other than those given as options

Answer: (B)

16. The Union Cabined chaired by whom has given its approval for National Steel Policy (NSP), 2017?

(A)  Shri  Birender Singh

(B)  Shri Arun Jaitley

(C)  Shri Rajnath Singh

(D)  Shri Narendra Modi

(E)  Other than those given as options

Answer: (D)

17. World telecommunication day is observed on which of the following dates?

(A)  July 10

(B)  April 22

(C)  May 10

(D)  May 17

(E)  August 23

Answer: (D)

18. Apurvi Chandela is related to which of the following sports?

(A)  Tennis

(B)  Chess

(C)  Shooting

(D)  Boxing

(E)  Archery

Answer: (C)

19. Ram Nath Kovind has been elected as ………..President of India.

(A)  16th

(B)  15th

(C)  13th

(D)  14th

(E)  12th

Answer: (D)

20. Which state will have eco-friendly bridges over a canal cutting across the tiger corridor linking?

(A)  Karnataka

(B)  Maharashtra

(C)  Kerala

(D)  Andhra Pradesh

(E)  Telangana

Answer: (E)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...