SSC Stenographers (Grade ‘C’ and ‘D’) Examination Held on 2016 General Intelligence and Reasoning Question Paper With Answer Key

Staff Selection Commission (SSC) Stenographers (Grade ‘C’ and ‘D’) Examination Held on 2016

GENERAL INTELLIGENCE AND REASONING

Directions (Qs. 1 to 9) : In these questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

1. OPMN : JKHI : : TURS : ?

(A) NMOP

(B) OPMN

(C) POMN

(D) OPNM

Answer: (B)

2. DEIJ : KLPQ : : FGJK : ?

(A) MNQR

(B) LNQR

(C) OPQR

(D) MNPQ

Answer: (A)

3. 5 : 35 : : ?

(A) 9 : 45

(B) 11 : 55

(C) 6 : 66

(D) 7 : 77

Answer: (D)

4. 3 : 4 : : 5 : ?

(A) 27

(B) 20

(C) 22

(D) 15

Answer: (B)

5. 36 : 16 : : 81 : ?

(A) 46

(B) 44

(C) 49

(D) 48

Answer: (C)

6. Tadpole : ? : : Caterpillar : Butterfly

(A) Frog

(B) Spider

(C) Owl

(D) Wasp

Answer: (B)

7. Muslims : Mosque : : Sikhs : ?

(A) Medina

(B) Gurudwara

(C) Sun Temple

(D) Golden Temple

Answer: (B)

8. Elated : Despondent : : Enlightened : ?

(A) Ignorant

(B) Miserable

(C) Tolerant

(D) Aware

Answer: (A)

9. EFKL : UVOP : : CDGH : ?

(A) WXTS

(B) WXST

(C) KLOP

(D) XWTS

Answer: (B)

Directions (Qs. 10 to 17) In these questions, find the odd word/letters/number pair/numbers from the given alternatives.

10. 

(A) DEOP

(B) QUVR

(C) LMYZ

(D) JKRS

Answer: (B)

11.

(A) 19-33

(B) 24-45

(C) 35-62

(D) 16-23

Answer: (C)

12.

(A) 17, 163, 9

(B) 19, 76, 4

(C) 14, 112, 8

(D) 23, 161, 7

Answer: (A)

13.

(A) 65, 13

(B) 130, 26

(C) 75, 16

(D) 35, 7

Answer: (C)

14.

(A) Potato

(B) Ginger

(C) Turmeric

(D) Carrot

Answer: (D)

15.

(A) Pond

(B) River

(C) Sea

(D) Lake

Answer: (C)

16.

(A) Helmet

(B) Hamlet

(C) Cap

(D) Wig

Answer: (B)

17.

(A) EFGI

(B) IJKO

(C) UVWZ

(D) ABCE

Answer: (C)

18. Number of letters skipped in between adjacent letters in the series increases by one. Which of the following series observes the rule given above?

(A) EGJMPS

(B) BDGKPV

(C) CEHKOU

(D) ADGKNR

Answer: (B)

19. Arrange the given words in alphabetical order and choose the second word.

Exhilarate, Ephemeral, Entrench, Enterprise, Enthusiasm

(A) Enthusiasm

(B) Enterprise

(C) Ephermeral

(D) Entrench

Answer: (A)

Directions (Qs. 20 & 21) : In these questions, arrange the following words as per order in the dictionary :

20. 

1. Negative 2. Negotiable

3. Negligence 4. Negotiate

5. Negligent

(A) 1, 3, 5, 4, 2

(B) 1, 5, 3, 2, 4

(C) 1, 3, 5, 2, 4

(D) 1, 3, 4, 5, 2

Answer: (C)

21. 

1. Cholesterol

2. Choreography

3. Chocolatier

4. Chrestomathy

(A) 3, 1, 2, 4

(B) 1, 3, 2, 4

(C) 3, 1, 4, 2

(D) 1, 2, 3, 4

Answer: (A)

Directions (Qs. 22 & 23) : In these questions, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

22. w_uww_ _ w_ xuw_x_w

(A) xwuuxw

(B) xxuwwu

(C) xxwwuu

(D) xuwuwx

Answer: (B)

Directions (Qs. 24 to 27) : In these questions, a series is given, with one/two term(s) missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

23. 36, 34, 30, 28, 24, ?

(A) 22

(B) 23

(C) 26

(D) 20

Answer: (A)

24. 36, 34, 30, 28, 24, ?

(A) 22

(B) 23

(C) 26

(D) 20

Answer: (A)

25. 4, 7, 26, 10, 13, 20, 16, ?, ?

(A) 19, 17

(B) 14, 17

(C) 19, 14

(D) 14, 4

Answer: (C)

26. AYD, BVF, DRH, ?, KGL

(A) GMJ

(B) GLJ

(C) HLK

(D) FMI

Answer: (A)

27. 2, 3, 5, 7, ?

(A) 9

(B) 10

(C) 11

(D) 8

Answer: (C)

28. In a certain code, ‘MEMORANDUM’ is written as ‘ADEMMMNORU’. How can ‘MEMNDELEVIUM’ be written ?

(A) DEEEILMMNUV

(B) EDEEILMNVU

(C) EEEDILMNVU

(D) DEEILMEMUV

Answer: (A)

29. If BALLOON is coded as 05-04-15-15-18-18-17, then LAGOON is coded as

(A) 15-04-10-18-18-17

(B) 15-07-03-18-18-17

(C) 12-01-10-18-18-17

(D) 12-01-07-18-18-17

Answer: (A)

30. Introducing Geeta, Sita said, “She is the only daughter of my father’s only daughter.” How is Sita related to Geeta?

(A) Niece

(B) Cousin

(C) Aunt

(D) None of these

Answer: (D)

31. The boy in the photograph is the only son on the only son of Suresh’s mother. How is Suresh related to that boy ?

(A) Uncle

(B) Cousin

(C) Father

(D) Brother

Answer: (A)

32. From the given alternatives, select the longest word (with maximum number of letters) that can be made from the following letters.

TENOHS

(A) HONEST

(B) HONESTY

(C) SHORTEN

(D) TENSE

Answer: (A)

33. From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word.

JOURNALIST

(A) JOURNEY

(B) TOURIST

(C) RATION

(D) NATION

Answer: (C)

Directions (Qs. 34 to 37) : In these questions, select the missing number from the given responses.

34.

(A) 26

(B) 24

(C) 22

(D) 28

Answer: (A)

.

35.

(A) 98

(B) 92

(C) 87

(D) 152

Answer: (B)

36.

(A) 9

(B) 12

(C) 19

(D) 28

Answer: (A)

37.

Answer: (B)

38. Lata walks 7 km towards North, turns to her left and walks 9 km, again she turns to her left and walks 7 km. How far is the she from the starting point ?

(A) 7 k m

(B) 9 km

(C) 5 km

(D) 8 km

Answer: (B)

39. A and B are sitting face-to-face in a tea shop at about 7 a.m. Due to sun rays falling on this face B shifts his place and sits next to A. Which direction are both facing now ?

(A) West

(B) North

(C) South

(D) East

Answer: (A)

40. If ‘−‘ stands for multiplication, ‘+’ stands for division, ‘÷’ stands for addition, ‘×’ stands for subtraction, then which of the following equations is correct?

(A) 30 ÷ 6 + 20 = 36

(B) 40 + 8 – 7 = 35

(C) 15 ÷ 9 – 2 = 39

(D) 24 + 8 × 7 = 49

Answer: (B)

41. If ‘×’ means ‘−’, ‘÷’ means ‘+’, ‘+’ means ‘×’, ‘−‘ means ‘÷’, then what is the value of

200 × (180 – 90) ÷ (12 + 6) ?

(A) 410

(B) 250

(C) 270

(D) 370

Answer: (C)

Directions (Qs. 42 & 43) : In these questions, two or three statements are given followed by four conclusions, I, II, III and IV. You have to consider the statements to be true, even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.

42. Statements:

1. All C’s are D’s.

2. All D’s are E’s.

Conclusions:

I. All C’s are E’s.

II. All E’s are C’s.

III. Some D’s are C’s.

IV. Some D’s are not C’s.

(A) Only conclusions III and IV follow

(B) Only conclusions I and III follow

(C) All conclusions follow

(D) Only conclusions I and IV follow

Answer: (B)

43. Statements :

1. All bottles are boxes.

2. All boxes are bags.

3. Some bags are trays.

Conclusions :

I. Some bottles are trays.

II. Some trays are boxes.

III. All bottles are bags.

IV. Some trays are bags.

(A) Only conclusions II and III follow

(B) Only conclusion IV follows

(C) Only conclusions III and IV follow

(D) Only conclusions I, III and IV follow

Answer: (C)

44. All the adjacent faces of a cube are red, green and white in colour. If they are cut into 64 small cubes, how many small cubes are there whose 3 faces are coloured?

(A) 16

(B) 8

(C) 24

(D) 4

Answer: (B)

45. Which one of the following best depicts the relationship among INSAT, EDUSAT, ARYABHATTA and ISRO ?

Answer: (A)

46. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the question figure ?

Answer: (C)

47. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in the two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘A’ can be represented by 01, 14, etc., and ‘M’ can be represented by 56, 68, etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘AMPLE’.

(A) 14, 68, 21, 97, 99

(B) 22, 95, 00, 57, 88

(C) 31, 86, 33, 69, 77

(D) 01, 56, 34, 78, 89

Answer: (B)

48. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Answer: (A)

49. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Answer: (C)

50. A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Answer: (C)

GENERAL AWARENESS

51. The demand curve for ‘Veblen goods’

(A) has a negative slope

(B) is horizontal

(C) is vertical

(D) has a positive slope

Answer: (D)

52. If an economy’s production possibility frontier shifts to the right, it would mean

(A) decreasing opportunity cost

(B) a fall in resource utilization

(C) economic growth

(D) increasing opportunity cost

Answer: (C)

53. How many types of writs are there ?

(A) 4

(B) 5

(C) 6

(D) 3

Answer: (B)

54. Which age group of children are covered under the 93rd Amendment Act?

(A) 6-12 years

(B) 6-14 years

(C) 6-15 years

(D) 0-10 years

Answer: (B)

55. The Fundamental Rights are guaranteed to the citizens of India under

(A) Part III of the Constitution

(B) Part IV of the Constitution

(C) Part V of the Constitution

(D) Part II of the Constitution

Answer: (A)

56. Land Ceiling means

(A) putting fence for a plot

(B) not allowing others to enter agricultural land

(C) fixing the maximum size of land which could be owned by an individual

(D) covering the land with a sheet

Answer: (C)

57. Which among the following theories is called the Iron Law of Wages?

(A) Marginal Productivity Theory

(B) Residual Claimant Theory

(C) Subsistence Theory

(D) Wage Fund Theory

Answer: (D)

58. Crop Insurance comes under

(A) General Insurance Corporation

(B) National Insurance Company

(C) Food Corporation of India

(D) Life Insurance Corporation

Answer: (A)

59. The United States of America declared their War of Independence in the year

(A) 1776

(B) 1789

(C) 1790

(D) 1775

Answer: (A)

60. Who was the founder of the ‘Red Army’?

(A) Vladimir Lenin

(B) Joseph Stalin

(C) Max Weber

(D) Leon Trotsky

Answer: (D)

61. When was the capital of India transferred from Calcutta to Delhi?

(A) 1911

(B) 1947

(C) 1950

(D) 1910

Answer: (A)

62.  The philosophy of ‘Vishishtadvaita’ was preached by

(A) Ramanujacharya

(B) Shankaracharya

(C) Madhavacharya

(D) Kapila

Answer: (A)

63. The ‘Treaty of Aix-la-Chapelle’ in 1748 was concluded at the end of

(A) The Seven Years War

(B) The War of Austrian Succession

(C) The Battle of Plassey

(D) The First Karnataka War

Answer: (B)

64. The unit of Beaufort Scale is

(A) Knots

(B) Horsepower

(C) Hertz

(D) Joules

Answer: (A)

65. Which of the following Acts established dyarchy in the provinces?

(A) Regulating Act, 1773

(B) Government of India Act, 1919

(C) Pitt’s India Act, 1784

(D) Government of India Act, 1935

Answer: (B)

66. Which President of the United States of America coined the term “United Nations”?

(A) Jimmy Carter

(B) John F. Kennedy

(C) Garfield

(D) F. D. Roosevelt

Answer: (D)

67. Which one of the following viruses was discovered first?

(A) TMV

(B) HTLV

(C) Polio

(D) HIV

Answer: (A)

68. ‘Mulching’ helps in

(A) Increasing soil fertility

(B) Moisture conservation

(C) Improving soil structure

(D) Weed control

Answer: (B)

69. The numerous circular pits found in the Karst region are called

(A) Stalactites

(B) Stalagmites

(C) Sinkholes

(D) Caves

Answer: (C)

70. Which of the following is correctly matched?

       Rivers              Origin

(A) Damodar – Amarkantak plateau

(B) Ramganga – Uttarakhand

(C) Brahmaputra – Mansarovar

(D) Son – Chota Nagpur plateau

Answer: (B)

71. The instrument ‘gnomon’ was first used by

(A) Anaximander

(B) Thales

(C) Ptolemy

(D) Homer

Answer: (A)

72. Enzymes consist of chains of

(A) Nucleotides

(B) Amino acids

(C) Carbohydrates

(D) Fatty acids

Answer: (B)

73. Embryo formation from egg without fertilization is called

(A) Parthenogenesis

(B) Allogamy

(C) Apospory

(D) Parthenocarpy

Answer: (A)

74. DNA is associated with highly basic proteins called

(A) Non-histones

(B) Albumins

(C) Non-albumins

(D) Histones

Answer: (D)

75. Blind spot is a point

(A) where the optic nerve emerges

(B) where specialized photoreceptors are tightly packed

(C) where the vision is sharpest

(D) None of the above

Answer: (A)

76. Who first introduced the electrochemical cell?

(A) Volta

(B) James Watt

(C) Thomas Alva Edison

(D) Michael Faraday

Answer: (A)

77. Cosmic rays are coming from

(A) Radioactive elements

(B) Interstellar space

(C) Cyclotrons

(D) Nuclear reactors

Answer: (B)

78. Which one of the following exhibits paramagnetic property?

(A) Cobalt

(B) Aluminium

(C) Nickel

(D) Iron

Answer: (B)

79. An n-type and p-type semiconductor can be obtained by doping pure silicon with

(A) Phosphorus and Boron

(B) Boron and Phosphorus

(C) Indium and Sodium

(D) Sodium and Magnesium

Answer: (A)

80. ENIAC uses the concept of

(A) Storage program

(B) Parallel programming

(C) Multithreading

(D) Multiprogramming

Answer: (A)

81. High capacity computers with hundreds of thousands of processors that can perform more than one trillion calculations per second are called

(A) Laptop computers

(B) Workstations

(C) Supercomputers

(D) Desktop computers

Answer: (C)

82. The application of laws of genetics for the improvement of the human race deals with

(A) Euthenics

(B) Euphenics

(C) Eugenics

(D) All of the above

Answer: (C)

83. In which year did India win its first Olympic Hockey Gold Medal?

(A) 1925

(B) 1928

(C) 1930

(D) 1935

Answer: (B)

84. Tommy Eman Gold Cup is associated with

(A) Football

(B) Basketball

(C) Cricket

(D) Hockey

Answer: (D)

85. International Day for Biological Diversity is observed on

(A) 10th May

(B) 22nd May

(C) 25th May

(D) 5th May

Answer: (B)

86. Who invented e-mail?

(A) R. S. Tomlinson

(B) Jacck Dorsey

(C) Larry Page

(D) Tim Berners-Lee

Answer: (A)

87. Who among the following is the author of the book “The Heart of India”?

(A) Ruskin Bond

(B) Meera Syal

(C) Gita Mehra

(D) Mark Tully      

Answer: (D)

88. Which country was declared least corrupt in the Corruption Perception Index, 2015?

(A) Portugal

(B) China

(C) Denmark

(D) Spain

Answer: (C)

89. Which of the following is present in DNA but not in RNA?

(A) Guanine

(B) Cytosine

(C) Thymine

(D) Adenine

Answer: (C)

90. Antiperspirants generally contain a/an

(A) Calcium compound

(B) Magnesium compound

(C) Aluminium compound

(D) Iron compound

Answer: (C)

91. Which one of the following is a triatomic molecule?

(A) Ammonia

(B) Ozone

(C) Chlorine

(D) Oxygen

Answer: (B)

92. Marble is used as a building material and also for making statues. Its chemical name is

(A) Calcium hydroxide

(B) Calcium bicarbonate

(C) Calcium carbonate

(D) Calcium chloride

Answer: (C)

93. Eustatic movement is related to

(A) Formation of a system of mountains

(B) Rise and fall of landmasses as a result of faulting

(C) Large scale rise and fall of sea-level

(D) Movement of ocean currents

Answer: (C)

94. Every year, a month long ecologically important campaign/festival is held, during which certain communities/tribes plant saplings of fruit-bearing trees. Which of the following are such communities/tribes?

(A) Gond and Korku

(B) Irula and Toda

(C) Sahariya and Agariya

(D) Bhutia and Lepcha

Answer: (A)

95. Which is the only industrialized country of the word that did not ratify the ‘Kyoto Protocol’?

(A) Russia

(B) United States of America

(C) France

(D) Japan

Answer: (B)

96. Kuttanad (or Kuttanadu) in Kerala is famous for

(A) The region with lowest altitude in India

(B) A coral island

(C) The westernmost point of India

(D) A fresh water lake

Answer: (A)

97. Name the two-faced drum made of mud.

(A) Dhol

(B) Tabla

(C) Maddalam

(D) Khol

Answer: (D)

98. Which newspaper in India brought out the first on-line edition?

(A) The Hindustan Times

(B) The Times of India

(C) The Hindu

(D) The Indian Express

Answer: (C)

99. The oldest church (St. Thomas Church) in India is located in the State of

(A) Kerala

(B) West Bengal

(C) Tamil Nadu

(D) Goa

Answer: (A)

100. Shri Palghat Mani Iyer is associated with which of the following instruments?

(A) Kanjira

(B) Dholak

(C) Mridangam

(D) Ghatam

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...