Staff Selection Commission (SSC) Multi Tasking Staff Examination Held On May 2017 Question Paper With Answer Key

Staff Selection Commission (SSC) Multi Tasking Staff Examination

Held On May 2017

PART – A : GENERAL INTELLIGENCE AND REASONING

Directions (Qs. 1 to 4) Select the related word/letters/number from the given alternatives.

1. AUTHOR : PEN : : DOCTOR : _____

(A) DISPENSARY

(B) WARD

(C) HOSPITAL

(D) STETHOSCOPE

Answer: (D)

2. ADIP : DGLS : : BEJQ : ?

(A) EJQU

(B) EHMT

(C) FINU

(D) CGLS

Answer: (B)

3. POLITE : ETILOP : : _______ : _______

(A) SINGLE : ELGGNIS

(B) DRAOB : BROAD

(C) WOMEN : WOMAN

(D) CHART : TRACH

Answer: (A)

4. 8 : 512 : : 9 : ?

(A) 728

(B) 729

(C) 781

(D) 792

Answer: (B)

Directions (Qs. 5 & 6) A series is given with one term missing. Out of the four alternatives, choose the alternative that will complete the series.

5. ACE, GIK, ?, SUW, YAC

(A) MPQ

(B) MOQ

(C) MNP

(D) MOP

Answer: (B)

6. 2, 5, 10, 17, 26, ?

(A) 38

(B) 35

(C) 37

(D) 33

Answer: (C)

7. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Answer: (B)

8. If ‘+’ means ‘×’, ‘−‘ means ‘÷’, ‘×’ means, ‘−‘ and ‘÷’ means ‘+’, then the value of the given equation is 9 + 8 ÷ 8 – 4 × 6 = ?

(A) 68

(B) 36

(C) 11

(D) 65

Answer: (A)

9. Find the number of triangles in the adjoining figure.

(A) 14

(B) 18

(C) 16

(D) 20

Answer: (C)

10. Some equations are solved on the basis of certain system. Find out the correct answer for the unsolved equation on that basis.

9 × 6 × 2 = 269, 8 × 6 × 5 = 568, 5 × 4 × 1= ?

(A) 201

(B) 145

(C) 415

(D) 451

Answer: (B)

11. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

(A) TRUE

(B) TURN

(C) RENT

(D) RATE

Answer: (D)

12. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrics given The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g. ‘A’ can be represented by 00, 44 etc. and ‘P’ can be represented by 56, 79 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘ZEST’

(A) 89, 31, 30, 01

(B) 89, 13, 03, 01

(C) 98, 13, 33, 04

(D) 98, 13, 30, 10

Answer: (D)

Directions (Qs. 13 to 15) : Find the odd number/letters/words from the given alternatives.

13. 

(A) 154

(B) 119

(C) 51

(D) 85

Answer: (A)

14. 

(A) DEGJ

(B) QRTW

(C) YZBE

(D) JKNQ

Answer: (D)

15.

(A) QUINTALS

(B) TONNES

(C) KILOMETRES

(D) KILOGRAMS

Answer: (C)

16. The age of father is twice that of the elder son. After ten years, the age of father will be three times th at of the younger son. If the difference of ages of the two sons is 15 years, the age of the father is?

(A) 50 years

(B) 60 years

(C) 70 years

(D) 55 years

Answer: (A)

17. If NAME is coded as MZLD, how will CLAIM be coded?

(A) BKZII

(B) BKZHL

(C) BKZHI

(D) BKYHL

Answer: (B)

18. One or two statements are given followed by two Conclusions/Assumptions I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

Statement : No man is donkey. Rahul is a man.

Conclusions :

I. Rahul is not a donkey.

II. All men are not Rahul.

(A) Only conclusions I follows.

(B) Neither Conclusion I nor Conclusion II follows.

(C) Only Conclusion II follows.

(D) Either Conclusion I or Conclusion II follows.

Answer: (A)

19. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Answer: (B)

20. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following :

(1) Family     (2) Community

(3) Member   (4) Locality

(5) Country

(A) 3, 1, 4, 2, 5

(B) 3, 1, 2, 4, 5

(C) 3, 1, 2, 5, 4

(D) 3, 1, 4, 5, 2

Answer: (A)

21. Find the missing number from the given responses.

4        8        2

3        2        2

5        8        ?

60      128    68

(A) 19

(B) 17

(C) 13

(D) 15

Answer: (B)

22. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Answer: (B)

23. A man facing south turns to his left and walks 10 m, then he turns to his right and walks 15 m, again he turns to his left and walks 5 m and then he turns to his left and walks 15 m. In which direction he is facing now?

(A) West

(B) South

(C) East

(D) North

Answer: (C)

24. A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figure. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Answer: (B)

25. Which one of the following diagrams represents the relationship among

Answer: (C)

PART B : NUMERICAL APTITUDE

26. A contractor has the target of completing a work in 40 days. He employed 20 persons who completed (1/4) of the work in 10 days and left. The number persons he has to employ to finish the remaining part as per target is

(A) 30

(B) 20

(C) 10

(D) 40

Answer: (B)

27. Each side of a square is increased by 10%. The percentage increase of its area is

(A) 25

(B) 12.5

(C) 20

(D) 21

Answer: (D)

28. The average of three numbers of which the greatest is 16 is 12. If the smallest is half of the greatest, the remaining number is

(A) 14

(B) 12

(C) 10

(D) 8

Answer: (B)

29. The ratio of the areas of two squares one having double its diagonal than the other is

(A) 2 : 1

(B) 3 : 2

(C) 4 : 1

(D) 3 : 1

Answer: (C)

30. A man purchased 120 reams of paper at Rs 80 per ram. He spent Rs 280 on transportation, paid octroi at the rate of 40 paise per ream and paid Rs 72 to porter. In order to gain 8%, he must sell each ream of paper for

(A) Rs 89

(B) Rs 87.5

(C) Rs 85

(D) Rs 90

Answer: (D)

31. In a college, 1/5th of the girls and 1/8th of the boys took part in a social camp. The total number of students in the college took part in the camp is

(A) 13/80

(B) 13/40

(C) 2/13

(D) 4/15

Answer: (B)

32. The price of electricity has been increased by 25. If a person wants to keep the expenditure same, then the percentage reduction in u se of electricity should be

(A) 21

(B) 18

(C) 19

(D) 20

Answer: (D)

33. A box contains one rupee, fifty paise and twenty-five paise coins. The total number of coins is 378. The ratio of values of the above coins is 13 : 11 : 7. The number of twenty-five paise coins was

(A) 132

(B) 168

(C) 210

(D) 78

Answer: (B)

34. The unit’s digit of the number 6256 – 4256 is

(A) 4

(B) 1

(C) 0

(D) 7

Answer: (B)

35. The selling price of a radio was Rs 255 when 15% discount was allowed. Then the marked price of the radio was

(A) Rs 350

(B) Rs 275

(C) Rs 300

(D) Rs 400

Answer: (C)

36. P invests Rs 9100 for 3 months, Q invests Rs 6825 for 2 months and R Rs 8190 for 5 months in a business. If the total profit amounts to Rs 4158, how much profit should Q get?

(A) Rs 346.50

(B) Rs 682.50

(C) Rs 1386

(D) Rs 693

Answer: (D)

37. The radius of a sphere is doubled. The percentage of increase in its surface area is

(A) 75

(B) 300

(C) 400

(D) 100

Answer: (B)

38. A man retired from his service at the age of 60. He served for 3/5th years of his retirement age. He joined his job at the age of

(A) 36 years

(B) 24 years

(C) 20 years

(D) 18 years

Answer: (B)

39. A dealer marks his goods 20% above cost price. He then allows some discount on it and makes a profit of 8%. The rate of discount is

(A) 4%

(B) 10%

(C) 6%

(D) 12%

Answer: (B)

Directions (Qs. 40 & 41) The pie-diagram shows the expenditure incurred on the printing of a book by a publisher, under various heads. Study the pie-diagram and answer the questions.

40. The two expenditures, which together will form an angle of 108° at the centre are

(A) A and D

(B) A and E

(C) B and E

(D) D and E

Answer: (A)

41. If the expenditure incurred on the printing under had A is Rs 5000, then the sum of expenditure incurred under head B and D is

(A) Rs 5780

(B) Rs 8750

(C) Rs 7850

(D) Rs 8570

Answer: (D)

42. Two varieties of sugar are mixed together in a certain ratio. The cost of the mixture per kg is Rs 0.50 less than that of the superior and Rs 0.75 more than the inferior variety. The ratio in which the superior and inferior varieties of sugar have been mixed is

(A) 5 : 2

(B) 3 : 2

(C) 5 : 1

(D) 2 : 3

Answer: (B)

43. A man travels 600 km by train at 80 km/hr, 600 km by ship at 30 km/hr, 500 km by aeroplane at 400 km/hr and 300 km by car at 60 km/hr. What is the average speed (km/hr) for the entire distance?

(A)  

(B)  

(C)  

(D) 63

Answer: (A)

44. P, Q and R can do a piece of work in 60 days, 100 days and 80 days respectively. They together work to finish the work and receive Rs 2256. Then P will get

(A) Rs 576

(B) Rs 960

(C) Rs 752

(D) Rs 564

Answer: (B)

45. The price of a bicycle is marked by a trader at Rs 1000. He sold the bicycle allowing successive discounts of 20%, 10% and 5%. Thus the trader gained 14%, then the cost price of bicycle (in rupees) is

(A) 600

(B) 560

(C) 510

(D) 790

Answer: (A)

46. A person covers a certain distance in 6 hours, if travels at 40 km/hr. If he has to cover the same distance in 4 hours, then his speed must be

(A) 80 km/hr

(B) 70 km/hr

(C) 60 km/hr

(D) 50 km/hr

Answer: (C)

47. A two-wheeler depreciates at 20% of its value every year. If present value of the same be Rs 90000, its depreciation value would be Rs 36864 after

(A) 4 years

(B) 3 years

(C) 5 years

(D) 6 years

Answer: (A)

48. By selling a coat for Rs 630, a shopkeeper gains 5%. Find the cost price of the coat?

(A) Rs 700

(B) Rs 600

(C) Rs 650

(D) Rs 625

Answer: (B)

49. A sum was doubled with  rate of simple interest, per annum. Then time taken for that sum is

(A)  

(B) 8 years

(C)  

(D) 10 years

Answer: (B)

50. Ram’s income is Rs 100 more than that of Shyam. If the average income of Ram and Shyam is Rs 850, then Ram’s income is

(A) Rs 900

(B) Rs 475

(C) Rs 850

(D) Rs 800

Answer: (A)

PART-C : GENERAL ENGLISH

Directions (Qs. 51 to 55) : Out of the four alternatives, choose the one which can most appropriately substitute the given word(s) or sentence.

51. All in a mess.

(A) disarranged

(B) disturbing

(C) distracting

(D) negligence

Answer: (A)

52. Happening every year.

(A) routine

(B) season

(C) annually

(D) timely

Answer: (C)

53. A number of people listening to a concert or lecture.

(A) audience

(B) spectator

(C) group

(D) tribe

Answer: (A)

54. In a primitive or uncivilized state.

(A) savage

(B) rural

(C) village

(D) olden

Answer: (A)

55. One who believes in God.

(A) theist

(B) worshipper

(C) believer

(D) pilgrim

Answer: (A)

Directions (Qs. 56 to 60) : Read the following passage carefully and choose the most appropriate answer to each question out of the four alternatives.

Passage

At times there was something inhuman about Mr. Rogers, the Headmaster. His formidable chin fitted o ut in the most formidable way, and he seemed to be always frowning at th world in general. At the assembly he was like an inspecting officer in the army; he surveyed the gathered innocents with his crinkled eyes, and then began his list of morning rebukes. Any hapless offender, for the most venial offence, would be commanded to appear before his presence in front of the gathered ranks, and would then be subjected to a tirade of abuse that would leave him trembling or even in tears. Mr. Rogers was ruthless and cruel in public. “A dehydrated old sadist” was how Mr. Jones, the chemistry master described him.

    The extraordinary thing was that in private he could be magnanimous and gentle. Any boy who was really in trouble would receive a sympathetic hearing, and went out feeling that the burden had been lightened.

56. The staff considered Mr. Rogers to be

(A) a person without any scruples

(B) a gentle and understanding person

(C) a person to be idolised

(D) an intimidating person

Answer: (D)

57. Another word for ‘magnanimous’ is

(A) high handed

(B) generous

(C) magnificent

(D) arrogant

Answer: (B)

58. What happened to boys who visited him in private?

(A) They came out trembling and in tears

(B) They seemed relieved of their troubles

(C) They looked even more worried than before

(D) They echoed the sentiments of the staff members

Answer: (B)

59. What best describes Mr. Rogers at the school assembly?

(A) a sensitive army officer

(B) a genial person

(C) a formidable teacher

(D) ruthless and cruel

Answer: (D)

60. “In a most intimidating way” means

(A) in an extremely frightening manner

(B) in an extremely intimate manner

(C) in a very fowl way

(D) in a very helpless way

Answer: (A)

Directions (Qs. 61 to 66) : Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correct spelt word.

61.

(A) harass

(B) haraas

(C) harras

(D) harrass

Answer: (A)

62.

(A) license

(B) liscense

(C) licanse

(D) lisense

Answer: (A)

63.

(A) exhilarate

(B) exhelerate

(C) exelerate

(D) exhilerate

Answer: (A)

64.

(A) separate

(B) saperate

(C) separete

(D) seperate

Answer: (A)

65.

(A) jornale

(B) journal

(C) jornal

(D) jurnale

Answer: (B)

66.

(A) muneciple

(B) municipal

(C) munecipal

(D) municiple

Answer: (B)

Directions (Qs. 67 to 69) : Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning opposite to the given word.

67. Authentic

(A) futile

(B) fake

(C) honest

(D) frank

Answer: (B)

68. Methodical

(A) random

(B) crazy

(C) flurry

(D) orderly

Answer: (C)

69. Polite

(A) rough

(B) rash

(C) tough

(D) nude

Answer: (A)

Directions (Qs. 70 to 72): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

70. Abhorrent

(A) Uncommon

(B) Irregularity

(C) Repugnant

(D) Admirable

Answer: (C)

71. Stationery

(A) Computer accessories

(B) Writing accessories

(C) Fixed

(D) Moving

Answer: (B)

72. Innocent

(A) Guiltless

(B) Guilt

(C) Bias

(D) Offence

Answer: (A)

Directions (Qs. 73 to 82) : Some part of the sentences may have errors and some are correct. Find out which part of the sentence has an error and select that part as your answer. If a sentence is free from error, then select the “No error” option as your Answer.

73. Have you been doing what has been asks of you?

(A) been doing

(B) what has been asks of you?

(C) Have  you

(D) No error

Answer: (B)

74. This sponge is not able to absorbing water.

(A) No error

(B) not able to

(C) absorbing water

(D) This sponge is

Answer: (C)

75. I am too much pleased to know that you have topped the list.

(A) No error

(B) to know that

(C) you have topped the list

(D) I am too much pleased

Answer: (D)

76. We rejoiced at his being promoted.

(A) No error

(B) We rejoiced

(C) at his

(D) being promoted

Answer: (A)

77. Kindly submit your documents to the clerk.

(A) No error

(B) your documents

(C) Kindly submit

(D) to the clerk

Answer: (A)

78. He is not what you would call an honest man, doesn’t he?

(A) doesn’t he

(B) you would call an honest

(C) He is not what

(D) No error

Answer: (A)

79. I am thinking I will go to the market later this afternoon.

(A) I will go to the market

(B) No error

(C) I am thinking

(D) later this afternoon

Answer: (D)

80. It is a most beautiful painting in the gallery.

(A) beautiful painting

(B) in the gallery

(C) it is a most

(D) No error

Answer: (C)

81. Love for ours environment is enough to protect nature.

(A) is enough to protect nature

(B) Love for

(C) ours environment

(D) No error

Answer: (C)

82. He has not been attending English classes for one week.

(A) for one week

(B) English classes

(C) He has not been attending

(D) No error

Answer: (D)

Directions (Qs. 83 to 92) : Sentences given with blank to be filled in with appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the most appropriate alternative out of the four.

83. The actor died when his car turned _____

(A) across

(B) tortoise

(C) turtle

(D) tiger

Answer: (C)

84. They were worried about a new cult which _______ many followers.

(A) is gaining

(B) must be gaining

(C) were gaining

(D) was gaining

Answer: (D)

85. Anna is not popular. She has _________ friends.

(A) little

(B) a little

(C) few

(D) a few

Answer: (C)

86. He must _______ the loans.

(A) receipt

(B) repeat

(C) repeal

(D) repay

Answer: (D)

87. _______ she can’t drive, Anita has bought a car.

(A) Whether or not

(B) Even though

(C) Since

(D) Even if

Answer: (B)

88. Sally parked and got ________ the car quickly.

(A) over

(B) out of

(C) on

(D) in

Answer: (B)

89. Since she is a teacher of language, one would not expect her to be guilty of a __________.

(A) schism

(B) solecism

(C) stanchion

(D) bombast

Answer: (B)

90. A man is known ________ the company he keeps.

(A) by

(B) for

(C) in

(D) of

Answer: (A)

91. You will have to face some practical problems when you start________ this plan.

(A) executing

(B) prosecuting

(C) proscribing

(D) prescribing

Answer: (A)

92. The convict was ______ on a Monday.

(A) hanging

(B) hanged

(C) hang

(D) hung

Answer: (B)

Directions (Qs. 93 to 97) : A sentence or a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case on improvement is needed, choose “No improvement”.

93. Even at the peak of her success, Kalpana Chawla did not forget her home or her duty towards other human, this is evident from the fact that she distributed education of girls in India.

(A) she contribute to education of girls

(B) No improvement

(C) she contributed girls for education

(D) she contributed to the education of girls

Answer: (D)

94. How long I shall stay is doubtful.

(A) I want to stay

(B) I will stay

(C) I can stay

(D) No improvement

Answer: (B)

95. The doctor scribbled his prescription which I could not make out.

(A) make for

(B) make over

(C) No improvement

(D) make up

Answer: (C)

96. Neither parties deserves our help.

(A) No improvement

(B) parties deserve

(C) party deserves

(D) parties deserved

Answer: (C)

97. Every person was not fitted for

(A) No improvement

(B) was not fit at

(C) is not fit at

(D) is not fit for

Answer: (D)

Directions (Qs. 98 to 100) : Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrases.

98. All and sundry were asked to leave the village immediately.

(A) all the adults

(B) all the people

(C) all the adults and elderly

(D) some people

Answer: (B)

99. Joe can be a loose cannon

(A) one who speaks without thinking.

(B) one who acts crazy.

(C) one who acts without thinking.

(D) one who is unpredictable

Answer: (D)

100. The presentation by the group at the meeting passes muster.

(A) achieves to impress.

(B) fails to impress.

(C) meets required standards.

(D) does not meet the required standards.

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...