Syndicate Bank P.O. Examination 2016 Held on 25-02-2017 Quantitative Aptitude Question Paper With Answer Key

Syndicate Bank P.O. Examination 2016 Held on 25-02-2017
Quantitative Aptitude

 

1. A shopkeeper purchases an artifact and marks its price up by 40%. He sells the artifact to a customer at a certain discount, thereby making a profit of 5% on the whole transaction. What is the the discount % given by the shopkeeper?

(A)  15

(B)  25

(C) 

(D) 

(E)  35

Answer: (B)

Directions – (Q. 2-7) What approximate value will come in place of question-mark (?) in the following question ? (You are not expected to calculate the exact value.)

2. [7.995 + 25.96 + 13.02] ÷490 = ?

(A)  30

(B)  4

(C)  9

(D)  19

(E)  1

Answer: (D)

3. (5.95 ×06) ÷ (8.03 × 2.04) = ? – 4.95

(A)  4

(B)  16

(C)  8

(D)  40

(E)  20

Answer: (C)

4. 4. 014 ÷ 1.894 × 15.011 ÷ 8.971 = (?)

(A)  9

(B)  15

(C)  3

(D)  12

(E)  10

Answer: (C)

5. (6.90)3 – (2.99)3 – (6.02)3 = (?)2

(A)  50

(B)  25

(C)  10

(D)  1

(E)  100

Answer: (C)

6. 

(A)  1

(B)  20

(C)  10

(D)  15

(E)  5

Answer: (E)

7. 6523 ÷ 544 ×2 = ?

(A)  21

(B)  33

(C)  14

(D)  8

(E)  28

Answer: (C)

Directions – (Q. 8 – 12) Refer the pie chart and answer the given questions.

8. What is the respective ratio between the total number of students taking part in Tennis and Swimming together and those taking part in Cricket and Football together?

(A)  19 : 18

(B)  17 : 7

(C)  10 : 9

(D)  39 : 35

(E)  28 : 19

Answer: (A)

9. What is the number of girls who take part in Volleyball, if the ratio of boys to girls is 5 : 11 respectively?

(A)  143

(B)  13

(C)  56

(D)  65

(E)  67

Answer: (A)

10. What is the average number of students taking part in Tennis, Cricket, Football and Swimming?

(A)  142

(B)  143

(C)  162

(D)  122

(E)  158

Answer: (*)

11. If out of the number of students taking part in tennis, 79 are girls, what is the difference between the number of boys and girls taking part in tennis?

(A)  24

(B)  21

(C)  13

(D)  10

(E)  18

Answer: (E)

12. The number of students taking part in Cricket is approximately what per cent more than those taking part in Football?

(A)  12

(B)  26

(C)  29

(D)  19

(E)  20

Answer: (A)

Directions (Q. 13-17) Study the table and answer the given question.

13. What is the respective ratio of the total number of cars produced by company C in both the years 2007 and 2010 together, to the total number of cars sold b y company A in both the years 2007 and 2009 together?

(A)  3 : 2

(B)  14 : 11

(C)  9 : 7

(D)  7 : 4

(E)  29 : 18

Answer: (C)

14. What is the percentage change in the number of unsold cars for company C in the year 2009, compared to the previous year?

(A) 

(B)  500% increase

(C)  25% decrease

(D)  50% increase

(E)  400% increase

Answer: (E)

15. What is the total number of cars sold by all the given companies together in the y ear 2008?

(A)  10.4 lakh

(B)  12.1 lakh

(C)  11.8 lakh

(D)  11.0 lakh

(E)  8.4 lakh

Answer: (D)

16. What is the average production of company A overall the years?

(A)  2.85 lakh

(B)  2.90 lakh

(C)  2.36 lakh

(D)  2.79 lakh

(E)  2.58 lakh

Answer: (D)

17. What is the respective ratio between the total sales for company A and that of company D for the years 2007, 2009 and 2010 taken together?

(A)  3 : 7

(B)  4 : 7

(C)  10 : 11

(D)  7 : 13

(E)  14 : 23

Answer: (A)

Directions – (Q. 18-22) In the question, a question and two statement is given, you have to decide which statements is/an sufficient to answer the question and answered as-

(A) Statement I above is sufficient to answer the question.

(B) Statement II alone are sufficient to answer the question.

(C) To the Statement I and II are necessary to answer the question.

(D) Statement I and Statement II together are not sufficient to answer the question.

(E) Either Statement I also or statement II alone are sufficient to answer the question.

18. What is the speed of the train (in metre/second)

(I) The train crosses a platform of length 20 metre in 15 seconds and a vertical pole in 7 seconds, while travelling t the same speed.

(II) The train, 105 metre in length, passes a person running at a speed of 4.5 metre/second in the same direction in which the train is running in 10 seconds.

Answer: (E)

19. What is the percentage by which an item’s price was marked up over its cost price?

(I) The item was sold at a profit of 15% after a discount of 8% was allowed on the marked price.

(II) The selling price of the item was Rs 2705.

Answer: (A)

20. What is the age of Anju’s mother?

(I) The ratio of the present ages of Anju and her mother is 3 : 13.

(II) Anju’s mother is 5 years younger than Anjus father.

Answer: (D)

21. What is the total volume of the right circular cylinder (in cm3)?

(I) The curved surface area of the cylinder is 4620 cm2.

(II) The height of the cylinder is equal to the height of a giant circular cone of volume 2158 cm2 and radius 7 cm.

Answer: (C)

22. What is the rate of compound interest compounded annually?

(I) Mr. A invests a sum of Rs 8000.

(II) A sum becomes 1.44 times of itself at the end of 2 years, when compounded on an annual basis.

Answer: (B)

Directions – (Q. 23-28) In this question two equation numbered I and II are given. You have to solve both the equations and mark the appropriate option and given answer :

(A) x > y       (B) x ≥ y

(C) x < y       (D) x ≤ y

(E) x = y or relationship correct be determined.

23. (I) 3x2 + 8x + 4 = 0

(II) 4y2 – 19y + 12= 0

Answer: (C)

24. (I) 4x2 – 12x – 17 = 0

(II) 3y2 + 10y + 8 = 0

Answer: (E)

25. (I) 7x + 3y = 7

(II) 5x – 6y = 8

Answer: (A)

26. (I) x2 + 10x – 96 = 0

(II) 3y2 + 11y – 14 = 0

Answer: (E)

27. (I) x2 – 6x + 5 = 0

(II) y2 – 4y + 3 = 0

Answer: (B)

28. (I) x2 – 11x + 30 = 0

(II) y2 – 7y + 10 = 0

Answer: (B)

29. The cost of mowing a lawn is Rs 18 per m2. A rectangular lawn of dimension 16 m × 30 m is to be moved. A paved track having a uniform width of 1.5 m runs along the periphery of the lawn. What will be the total cost of mowing? (Assume that there are no additional charges)

(A)  Rs 6318

(B)  Rs 5719

(C)  Rs 5615

(D)  Rs 6218

(E)  Rs 6510

Answer: (A)

30. The average weight of boys in a class of students is 58 kg, while that of girls is 50 kg. The average weight of the entire class is 53 kg. The number of girls is approximately what per cent of the number of boys in the class?

(A)  167

(B)  178

(C)  69

(D)  100

(E)  129

Answer: (A)

31. A bag contains 5 red balls, 6 blue balls, 2 green balls and 7 white balls. If 2 balls are picked up at random, what is the probability that both the balls are white in colour?

(A)  1/9

(B)  3/95

(C)  3/35

(D)  1/190

(E)  21/190

Answer: (E)

32. What is the average number of students who have opted for Commerce from all schools taken together?

(A)  140

(B)  144

(C)  154

(D)  135

(E)  160

Answer: (*)

33. What is the ratio between the total number of students who have opted for both science and Arts together from School Q and those from School R respectively?

(A)  20 : 17

(B)  17 : 10

(C)  5 : 4

(D)  84 : 55

(E)  124 : 117

Answer: (E)

34. Which of the following combinations represents schools with the minimum number of students opted for Science and the minimum number of students who have opted for Arts respectively?

(A)  Q, S

(B)  S, R

(C)  Q, R

(D)  P, S

(E)  R, P

Answer: (C)

35. What is the ratio of number of students who have opted for Commerce from School R and those from School P respectively?

(A)  6 : 11

(B)  24 : 55

(C)  9 : 14

(D)  6 : 11

(E)  23 : 53

Answer: (*)

36. The number of students who have opted for Science from School P is what per cent of the number of students who have opted for Science from school P is what per cent of the number of students who have opted for Commerce from School R?

(A) 

(B)  50

(C) 

(D) 

(E) 

Answer: (*)

37. Ramesh and Suresh start a business by investing a certain amount in a ratio of 9 : 16 respectively. Both of them invest for an equal period of time. At the end of the term, Ramesh’s share of profit is what per cent less-than Suresh’s share of profit?

(A) 

(B)  60

(C) 

(D)  28

(E) 

Answer: (E)

Directions – (Q. 38-42) Study the following information carefully and answer the given question.

   In a school of 1200 students, the number of male students and the number of female students are in the ratio of 7 : 5 respectively. There are 3 subjects-Economics, Social Studies and Science. Each student studies at least one of these subjects.

    10% of male students study Economics only. 20% study Social studies only and 12% study Science only. 10% Study only Economics and Science. 18% study only Science and Social Studies and 20%W study only Economics and Social Studies. The remaining male students study all the subjects.

   18% of female students study Economics only. 10% study Social Studies only and 12% studies Science only. 20% study only Economics and Science, 12% study only Science and Social Studies and 8% study only Economics and Social Studies. The remaining female students study all the three subjects.

38. What is the respective ratio between the number of male students who study Social Studies and the number of female students who study Economics?

(A)  230 : 165

(B)  231 : 65

(C)  170 : 61

(D)  7 : 5

(E)  25 : 17

Answer: (*)

39. The total number of male students studying less than two subjects is what per cent of the total number of female students studying more than one subject?

(A)  50

(B)  79

(C)  90

(D) 

(E)  98

Answer: (E)

40. What is the respective ratio of total number of female students who study all the subjects and the total number of male students who study all the subjects?

(A)  10 : 7

(B)  25 : 9

(C)  29 : 14

(D)  14 : 5

(E)  14 : 9

Answer: (A)

41. The number of female students studying Science only is approximately what per cent less than the number of male students studying Economics only?

(A)  68

(B)  14

(C)  80

(D)  42

(E)  152

Answer: (B)

42. What is the difference between the number of male and female students studying Economics and Science only?

(A)  30

(B)  40

(C)  45

(D)  60

(E)  54

Answer: (A)

43. 6 – 3 24 – 57 186 ?

(A)  −582

(B)  475

(C)  627

(D)  545

(E)  −543

Answer: (E)

44. 4 8  14  23  5  ?

(A)  124

(B)  91.75

(C)  108.5

(D)  84.5

(E)  56.75

Answer: (E)

45. 9 5  6  5  23  ?

(A)  60

(B)  16

(C)  18.5

(D)  42.5

(E)  32.5

Answer: (A)

46. 1 19  55  112  193  ?

(A)  301

(B)  336

(C)  330

(D)  252

(E)  636

Answer: (A)

47. 3 7  15  31  63  ?

(A)  95

(B)  125

(C)  128

(D)  127

(E)  98

Answer: (D)

48. 26 37  48  59  ?

(A)  60

(B)  65

(C)  70

(D)  80

(E)  90

Answer: (C)

49. A can complete a given task in 24 days, while B is twice as efficient as him. A started on the work initially and was joined by B after a few days. If the whole work was completed in 10 days, after how many days, from the time A started working, did B join A?

(A) 

(B)  7

(C)  6

(D)  3

(E) 

Answer: (D)

50. A hollow iron pipe is 21 cm long and its external diameter is 8 cm. If the thickness of the pipe is 1 cm and iron weight 8g/cm3 then the weight of the pipe is-

(A)  3.6 kg

(B)  3.696 kg

(C)  36 kg

(D)  36.9 kg

(E)  40 kg

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...