UP PSC (Mains) Examination-2017 Held on 18-6-2018 General Studies Paper-1 Question Paper With Answer Key

UP PSC (Mains) ExamCination-2017 Held on 18-6-2018

General Studies Paper-1

1. Which one of the following is not correctly matched?

Crop                 Disease

(A) Paddy              Wilt

(B) Mustard            White rust

(C) Bajra                 Smut

(D) Groundnut        Tikka

Answer: (A)

2. Which of the following chemical fertilizers is relatively more soluble in water at 20°C?

(A) Ammonium Sulphate

(B) Urea

(C) Diammonium phosphate

(D) Ammonium Chloride

Answer: (B)

3. The leading mulberry silk producing Indian State is-

(A) Andhra Pradesh

(B) Tamil Nadu

(C) Karnataka

(D) West Bengal

Answer: (C)

4. Which one of the following agency is not involved in exporting agricultural goods?

(A) NAFED

(B) State Trading Corporation

(C) IFFCO

(D) MMTC

Answer: (D)

5. What is/are the cause/s of slow progress of India’s export?

(A) High price

(B) Foreign competition

(C) Low level of goods

(D) All of the above

Answer: (D)

6. Asia’s biggest gold market is-

(A) Jakarta, Indonesia

(B) Beijing, China

(C) Kathmandu, Nepal

(D) Meerut, India

Answer: (B)

7. In India, Special Economic Zone policy was announced in-

(A) April 2000

(B) April 2001

(C) April 2002

(D) April 2003

Answer: (A)

8. V. V. Giri National Labour Institute is located at-

(A) Noida

(B) New Delhi

(C) Ghaziabad

(D) Gurugram

Answer: (A)

9. Which of the following group belongs to fibre crop?

(A) Patsan, Gram, Linseed

(B) Lentil, Oat, Dhaicha

(C) Cotton, Jute, Sunhemp

(D) Jute, Wheat, Cotton

Answer: (C)

10. National Chamber of Industries and Commerce, U.P. is located in-

(A) Kanpur

(B) Lucknow

(C) Agra

(D) Allahabad

Answer: (C)

11. The category/categories of commodities exported from India is/are-

(A) Traditional export item

(B) Non-traditional item with uncertainty

(C) Non-traditional item with good prospects

(D) All of the above

Answer: (D)

12. The main security guard of international trade is-

(A) WTO

(B) World Bank

(C) IMF

(D) IFC

Answer: (A)

13. Inside trading is related to-

(A) Horse racing

(B) Taxation

(C) Public expenditure

(D) Share market

Answer: (D)

14. The Round Conference of GATT is normally held every year in-

(A) London

(B) New York

(C) New Delhi

(D) Geneva

Answer: (D)

15. Match List-I with List-II and select the correct answer from codes given below-

Answer: (D)

16. As on December 31, 2017 how many State Universities are there under the Higher Education Department in Uttar Pradesh?

(A) 12

(B) 13

(C) 14

(D) More than 15

Answer: (D)

17. The long-term vision of the Department of Commerce is to make India a major player in the world trade by-

(A) 2018

(B) 2019

(C) 2020

(D) 2021

Answer: (C)

18. According to Census 2011, the highest average literacy rate of the following four districts in correct descending order is-

(A) Gautam Buddha Nagar, Kanpur Nagar, Auraiya, Ghaziabad

(B) Gautam Buddha Nagar, Kanpur Nagar, Auraiya, Etawah

(C) Ghaziabad, Gautam Buddha Nagar, Auraiya, Kanpur Nagar

(D) Ghaziabad, Kanpur Nagar, Auraiya, Gautam Buddha Nagar

Answer: (B)

19. ‘The culture of Uttar Pradesh has a historical past.’ It consists of which amongst the following:

(1) Buddha    (2) Rama

(3) Nawabs   (4) Maharaj

Select the correct answer from the codes given below:

(A) 1, 2 and 3

(B) 2, 3 and 4

(C) 3, 4 and 1

(D) 4, 1 and 2

Answer: (A)

20. Which of the following pairs is not correctly matched?

(A) Harmonium player-Shri Ram

(B) Brij-Ras Nritya

(C) Mirzapur-Birha

(D) Gayaki-Mubarak Ali Khan

Answer: (C)

21. Which one of the following is the main commercial crop of Uttar Pradesh?

(A) Jute

(B) Sugarcane

(C) Cotton

(D) Oilseeds

Answer: (B)

22. Which one of the following is not a major upcoming investment project of Uttar Pradesh Industrial Development Corporation?

(A) Theme Park, Agra

(B) Mega Food Park, Bareilly

(C) Textile Park, Varanasi

(D) Defence Park, Shahjahanpur

Answer: (D)

23. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Lock Industry-Aligarh

(B) Carpet Industry-Bhadohi

(C) Bangle Industry-Shahjahanpur

(D) Chikan Industry-Lucknow

Answer: (C)

24. Uttar Pradesh is the highest producer of which of the following crops in the country?

(1) Sugarcane         (2) Paddy

(3) Potato                (4) Maize

Select the correct answer-

(A) 1 and 2

(B) 2 and 3

(C) 3 and 4

(D) 1 and 3

Answer: (D)

25. Diesel Locomotive Works, Varanasi now manufactures/provides-

(A) Diesel Engine

(B) Electric Engine

(C) Diesel and Electric Engine both

(D) Diesel Engine & Electric Supply

Answer: (C)

26. The first ‘Deendayal Handicraft Complex’ trade facilitation centre is located at-

(A) Agra

(B) Varanasi

(C) Kanpur

(D) Gorakhpur

Answer: (B)

27. The length of Agra-Lucknow Express Highway is approximately-

(A) 300 kms

(B) 250 kms

(C) 350 kms

(D) 400 kms

Answer: (A)

28. In Uttar Pradesh, coal deposits are found in-

(A) Vindhya Region

(B) Singrauli Region

(C) Bundelkhand Region

(D) All of the above

Answer: (B)

29. As per 2011 Census, what is the Male/Female ration in U.P.?

(A) 898/1000

(B) 836/1000

(C) 912/1000

(D) 950/1000

Answer: (C)

30. Under the National Rural Health Mission (NRHM) Scheme, a village level health worker is known as-

(A) USHA

(B) ASHA

(C) AMW

(D) PUJA

Answer: (B)

31. Which of the following community in Western Uttar Pradesh has a traditional social organization called ‘Khap Panchayat System’?

(A) Rajputs

(B) Gujjars

(C) Jats

(D) Jatav

Answer: (C)

32. Which of the following committees recommended ‘Three-Tier Panchayat Raj System’?

(A) Balwant Rai Mehta Committee

(B) Ashok Mehta Committee

(C) Rao Committee

(D) Singhvi Committee

Answer: (A)

33. Consider the following in relation to ‘Single Window Clearance Department’ in U.P. and select the correct answer from the codes given below:

(1) Industrial Services

(2) Industrial Acceptances

(3) Industrial Approval

(4) Industrial Solid Waste Management

(A) 1 is correct

(B) 1 and 2 are correct

(C) 1, 2 and 3 are correct

(D) 1, 2, 3 and 4 are correct

Answer: (C)

34. Who has authored ‘Kissa Radha Kanhaiya?

(A) Syed Agha Hassan Kashmiri

(B) Nawab Wajid Ali Shah

(C) Babu Gopalchandra Alias Girdhardas

(D) Pandit Pratap Narain Mishra

Answer: (B)

35. “Women Power Line-1090 Yojana” was started on

(A) 12-12-2012

(B) 15-11-2012

(C) 16-11-2013

(D) 20-11-2014

Answer: (B)

36. With reference to Uttar Pradesh Financial Corporation, which of the following statement/s is/are correct?

(1) It provides financial assistance to small and medium industries.

(2) It provides financial assistance to small and medium sector service units.

Select the correct answer from the codes given below :

(A) Only 1 is correct

(B) Only 2 is correct

(C) Both 1 and 2 are correct

(D) Neither 1 nor 2 is correct

Answer: (A)

37. Match List-I and List-II and select the correct answer from the codes given below :

Answer: (A)

38. Examine the following statements and select the correct answer from the codes given ahead:

(1) The child sex-ratio (0-6 years) of India has declined during 2001-11.

(2) The child sex-ratio in Haryana has increased during 2001-11.

(3) India’s rural sex-ratio is higher than urban sex-ratio.

(4) The male infant mortality rate in India is higher than female infant mortality rate.

(A) 1 and 2

(B) 2 and 3

(C) 1, 2 and 3

(D) 1, 3 and 4

Answer: (C)

39. In which of the following districts of U.P. ‘Agariya’ tribe resides?

(A) Ghaziabad

(B) Ghazipur

(C) Mirzapur

(D) Sonebhadra

Answer: (D)

40. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below :

Assertion (A) : There is very small number of Scheduled Caste population in the North Eastern States of India.

Reason (R) : The North-Eastern States of India have very small percentage of area under cultivation.

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) explains (A)

(B) Both (A) and (R) are correct, but ()R does not explain (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (B)

41. Which of the following States recorded negative growth rate of population in 2011?

(A) Kerala

(B) Goa

(C) Nagaland

(D) Meghalaya

Answer: (C)

42. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

Answer: (D)

43. Among the following whose name is associated with migration theory?

(A) Notestein

(B) Thompson

(C) Lee

(D) Doubleday

Answer: (C)

44. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below:

Assertion (A) : In India rural to urban migration of population constitutes the largest share.

Reason (R) : Rural to rural migration is mainly the women migration.

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) explains (A)

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) does not explain (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (C)

45. The place of India among 58 countries of the world as per 2017 Climate Change Performance Index (CCPI) published by the German watch is-

(A) 23rd

(B) 22nd

(C) 21st

(D) 20th

Answer: (D)

46. When and where the National Environment Engineering Research Institute (NEERI) was established?

(A) 1970, Dhanabad

(B) 1958, Nagpur

(C) 1956, New Delhi

(D) 1960, Chennai

Answer: (B)

47. When the Environment (Protection) Act for preservation and protection of environment was passed of the Government of India?

(A) 1986

(B) 1981

(C) 1987

(D) 1978

Answer: (A)

48. Which one of the following is the permanent gas in the atmosphere?

(A) Carbon dioxide

(B) Ozone

(C) Nitrogen

(D) Neon

Answer: (C)

49. Greenwash refers to-

(A) Promoting Jhum agriculture

(B) Cleaning of river water

(C) Removing greenery

(D) Making false promises of protecting environment

Answer: (D)

50. Which one of the following is not the objective of the smart city development?

(A) Good governance

(B) Clean green city

(C) Stabilizing quality of life

(D) Smart mobility

Answer: (A)

51. In which of the following institutes, the Environment information System (ENVIS)’s ‘Centre on Pollution and Environment’ is located?

(A) IIT, Kharagpur

(B) IIT, New Delhi

(C) IIPS, Mumbai

(D) NIRS, Dehradun

Answer: (B)

52. Among the following Union Territories which one is the least urbanized?

(A) Lakshadweep

(B) Andaman and Nicobar Islands

(C) Dadra and Nagar Haveli

(D) Puducherry

Answer: (B)

53. When did India adopted the New National Population Policy?

(A) 1990

(B) 1995

(C) 2000

(D) 2005

Answer: (C)

54. According to 2011 Census, how many million cities are there in India?

(A) 35

(B) 46

(C) 53

(D) 57

Answer: (C)

55. As per United Nations data, what percentage of world’s population was estimated to live in urban settlements in 2016?

(A) 53.5

(B) 54.5

(C) 55.5

(D) 56.5

Answer: (B)

56. What is meant by the term ‘Umland’?

(A) The heart area of a town

(B) A satellite town

(C) Area surrounding a town

(D) Residential area of a town  

Answer: (C)

57. Which one of the following States ranks second in India in terms of total literacy rate and level of urbanization as per 2011 Census?

(A) Tamil Nadu

(B) Mizoram

(C) Nagaland

(D) Gujarat

Answer: (B)

58. In which of the following States the level of urbanization (% of urban population) is the lowest as per 2011 Census?

(A) Arunachal Pradesh

(B) Sikkim

(C) Bihar

(D) Nagaland

Answer: (C)

59. Which of the following were underlined by Indian Prime Minister as the Global Challenges at the World Economic Forum’s Annual Summit at Davos (Switzerland) on January 23, 2018?

(1) Climate change

(2) Terrorism

(3) Protectionisms

(4) Cold War

Select the correct answer from the codes given below :

(A) 1, 2 and 3 only

(B) 2, 3 and 4 only

(C) 1, 3 and 4 only

(D) 1, 2 and 4 only

Answer: (A)

60. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below :

Assertion (A) : India is a case of an over-urbanized country.

Reason (R) : Most of the large cities in India do not have adequate infrastructure.

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) explains (A)

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) does not explain (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (D)

61. Which of the following presents the correct sequence (in descending order) of the area of the Continents?

(A) Asia, Africa, North America, Europe

(B) Africa, Asia, Europe, North America

(C) North America, Africa, Asia, Europe

(D) North America, Asia, Africa Europe

Answer: (A)

62. Which of the following countries is not located in the Continent of Africa?

(A) Gabon

(B) Guinea

(C) Guinea Bissau

(D) Guyana

Answer: (D)

63. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

Answer: (B)

64. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :

Answer: (A)

65. Which of the following lakes is located entirely within the United States?

(A) Michigan

(B) Superior

(C) Ontario

(D) Erie

Answer: (A)

66. Which of the following instruments is used to record seismic waves?

(A) Seismogram

(B) Seismograph

(C) Seismoscope

(D) Seismometer

Answer: (B)

67. What was the Total Fertility Rate (TFR) by residence of India as per Same Registration Survey (SRS), 2016?

(A) 3.4

(B) 3.1

(C) 2.3

(D) 2.8

Answer: (C)

68. Sengupta and G. Sdasyuk (1968) divided India into how many million agricultural regions?

(A) 58

(B) 63

(C) 60

(D) 65

Answer: (C)

69. Kole Dam Project has been constructed which of the following river in India?

(A) Krishna

(B) Satluj

(C) Godavari

(D) Narmada

Answer: (B)

70. Which of the following States of India produces maximum silk yarn?

(A) Tamil Nadu

(B) Punjab    

(C) Madhya Pradesh

(D) Karnataka

Answer: (D)

71. Match List-I with List-II and select correct answer from the codes given below:

Answer: (B)

72. Which of the following represents correct sequence in descending order the four largest sugar producing State India in 2015-16?

(A) Maharashtra, Uttar Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu

(B) Uttar Pradesh, Maharashtra, Karnataka, Tamil Nadu

(C) Maharashtra, Uttar Pradesh, Tamil Nadu, Karnataka

(D) Uttar Pradesh, Karnataka, Maharashtra, Tamil Nadu

Answer: (C)

73. Which of the following countries was largest exporter (value in $) of tea in world in 2016-17?

(A) Sri Lanka

(B) India

(C) China

(D) Kenya

Answer: (C)

74. Which of the following city is nearest to the Tropic of Cancer?

(A) Jabalpur

(B) Ahmedabad

(C) Ujjain

(D) Varanasi

Answer: (C)

75. State boundary of Uttar Pradesh is common with how many States in India?

(A) 6

(B) 7

(C) 8

(D) 9

Answer: (D)

76. Given below are two statements. One labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A) : Gondwana System of Rocks provides about 95% of the coal of India.

Reason (R) : Most of the ferrous and non-ferrous minerals are associated with the Dharwar system of rocks.

Select the correct answer from the codes given below:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (B)

77. Which of the following States had the largest percentage of its geographical area under forests in 2015?

(A) Arunachal Pradesh

(B) Nagaland

(C) Meghalaya

(D) Mizoram

Answer: (D)

78. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

Answer: (B)

79. Which of the following mountain systems of India is the oldest?

(A) Aravalli

(B) Himalayas

(C) Satpura

(D) Nilgiri

Answer: (A)

80. Which of the following is not correctly matched?

(A) Kumargupta-I : Mandsore Inscription

(B) Patika : Takshila Inscription

(C) Prabhavatigupta : Udaigiri Cave Inscription

(D) Samudragupta : Erana Inscription

Answer: (C)

81. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

Answer: (D)

82. Arrange in chronological order:

(1) Patpara formation

(2) Khetaunhi formation

(3) Baghor formation

(4) Sihawal formation

(A) 1, 4, 2, 3

(B) 4, 1, 3, 2

(C) 1, 2, 3, 4

(D) 4, 3, 2, 1

Answer: (C)

83. Both Sankarshana and Vasudeva are depicted on the coins of which of the following rulers?

(A) Huvishka

(B) Kanishka

(C) Samudragupta

(D) Agathocles

Answer: (D)

84. Study the following statements about the Vedic God Indra and select the correct answer from the codes given below:

(1) Was the God of thunder.

(2) Punished the sinners.

(3) Was the guardian of the moral order.

(4) Was the God of Rain.

(A) 1 and 2 are correct

(B) 1 and 3 are correct

(C) 2 and 4 are correct.

(D) 1 and 4 correct

Answer: (D)

85. Arrange the names of the following historical personalities in correct chronological order and select the correct answer from the codes given below:

(1) Nagabhatta-II

(2) Mahipala

(3) Mahendragupta

(4) Vatsaraja

(A) 2, 3, 1, 4

(B) 4, 1, 3, 2

(C) 1, 2, 3, 4

(D) 3, 1, 4, 2

Answer: (B)

86. With reference to digging canals for enriching agriculture, who among the following is given the credit of being the first ruler of 13th Century?

(A) Balban

(B) Iltutmish

(C) Ghiasuddin Tuglaq

(D) Razia Begum

Answer: (C)

87. Who among the following Sikh Guru started ‘Gurumukhi’?

(A) Guru Nanak

(B) Guru Amardas

(C) Guru Ramdas

(D) Guru Angad

Answer: (D)

88. The attempt of Allauddiin Khilji to control the market prices-

(A) led to agricultural progress

(B) benefitted only Nobles/Courtiers

(C) was highly successful

(D) alienated ruler from masses

Answer: (C)

89. The department of ‘Diwani’i-Amir-Kohi’ dealt with which of the following during Sultanate period?

(A) Army

(B) Revenue

(C) Agriculture

(D) Entertainment

Answer: (C)

90. Who among the following was the first Sultan to introduce token currency in India?

(A) Iltutmish

(B) Balban

(C) Muhammad bin Tughlaq

(D) Bahlol Lodi

Answer: (C)

91. Who among the following was the first Persian poet to depict Indian environment in his poetry?

(A) Amir Khusrau

(B) Amir Hasan

(C) Abu Talib Kaleem

(D) Faizi

Answer: (A)

92. During whose rule did Magasthanes come to India?

(A) Ashoka

(B) Harshvardhan

(C) Chandragupta Maurya

(D) Kumargupta

Answer: (C)

93. Which of the following events occurring last?

(A) Chauri-Chaura incident

(B) Dandi March

(C) Gandhi-Irwin Pact

(D) Declaration of Communal Award

Answer: (D)

94. Match List-I with List-II and select correct answer from the codes given below :

Answer: (C)

95. With reference to ‘deindustrialization which of the following statements is/are true?

(1) This process started in 1813.

(2) Abolition of monopoly trade rights East India Company aggravated to process.

Select the correct answer from the codes given below:

(A) 1 only

(B) 2 only

(C) Both 1 and 2

(D) Neither 1 nor 2

Answer: (C)

96. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :

Answer: (D)

97. Consider the following events:

(1) Cripps Mission

(2) August Offer

(3) Nehru Report

(4) Wavell Plan

The correct chronological order of these events is:

(A) 3, 1, 2, 4

(B) 3, 2, 1, 4

(C) 2, 1, 3, 4

(D) 1, 3, 2, 4

Answer: (B)

98. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

Answer: (B)

99. Which of the following pairs is not correctly matched?

(A) Delhi Conspiracy Case – Amirchand

(B) Kakori Conspiracy Case – Ashfaqulla

(C) Lahore Conspiracy Case – Jatin Das

(D) Nasik Conspiracy Case – Ras Bihari Bose

Answer: (D)

100. With the reforms of 1919 having failed to fulfil the aspirations of the people of India, the Indian National Congress launched an agitation for ‘Swaraj’ or ‘Self-Government’ under the leadership of-

(A) Mahatma Gandhi

(B) G. K. Gokhale

(C) Bal Gangadhar Tilak

(D) Moti Lal Nehru

Answer: (D)

101. With reference to revolts in British India, people known as ‘Kallar’ belonged to which of the following region?

(A) Kolhapur

(B) Midnapore

(C) Madurai

(D) Rangpur

Answer: (A)

102. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given ahead:

Answer: (A)

103. Whose name amongst the following is not associated with the Revolt of 1857?

(A) Col. St. Legar

(B) Lt. Col. Gibbs

(C) Col. Wallace

(D) All of the above

Answer: (D)

104. Which of the following events occurred first?

(A) Lord Lytton’s Delhi Darbar

(B) Santhal Revolt

(C) First Anglo-Sikh War

(D) Ilbart Bill Controversy

Answer: (C)

105. With reference to ‘Santhal Hool’ of 1855, which of the following statements /s is/are correct?

(1) Major Baroz lost the battle with Santhals near Bhagalpur.

(2) Gokko was an important leader of Godda.

(3) Mahajan Deen Dayal Rai is also an important name in this context.

(4) There was a time when Santhals enjoyed full sovereignty over the area of Ganga valley near Muzaffarpur.

(A) 1 only

(B) 1, 3, 4

(C) 1, 2, 3

(D) 2 and 3 only

Answer: (C)

106. Which one of the following was not a cause for starting the Non-Cooperation Movement?

(A) Question of Khilafat

(B) Salt Law

(C) Atrocities in Punjab

(D) Rowlatt Act

Answer: (B)

107. With which of the following Newspaper/Magazine, Mahatma Gandhi was not associated?

(A) Indian Opinion

(B) Young India

(C) Nav Jeevan

(D) Yuganter

Answer: (D)

108. Which of the following was started in opposition to the religious/social ideas of Ram Mohan Roy?

(A) Digdarshan

(B) Samachar Chandrika

(C) Samvad Kaumudi

(D) Bengal Gazette

Answer: (B)

109. Rabindra Nath Tagore was awarded Nobel Prize in the year-

(A) 1913

(B) 1920

(C) 1922

(D) 1936

Answer: (A)

110. Who among the following are known as the ‘Bombay Triumvirate’?

(A) Tilak, Gokhale, Naoroji

(B) Mehta, Tilak, Tyabjee

(C) Mehta, Telang, Tyabjee

(D) Naoroji, Telang, Deshmukh

Answer: (C)

111. Who wrote, “It is difficult to avoid the conclusion that the so called first National War of Independence of 1857 is neither first, nor National, nor a war of independence?

(A) R. C. Majumdar

(B) Syed Ahmad

(C) Roberts

(D) Coupland

Answer: (A)

112. Who among the following made ‘Sanyasi Rebellion’ famous through his writings?

(A) Din Bandhu Mitra

(B) Bankim Chandra Chatterjee

(C) Sisir Kumar Ghosh

(D) Harish Chandra

Answer: (B)

113. Which one of the following Congress leaders had participated in the first meeting of all India Kisan Sabha?

(A) Jawahar Lal Nehru

(B) M. K. Gandhi

(C) Subhash Chandra Bose

(D) Rajendra Prasad

Answer: (D)

114. Who was written ‘Satyarth Prakash’?

(A) Raja Ram Mohan Roy

(B) Bal Gangadhar Tilak

(C) Swami Vivekananda

(D) Dayanand Saraswati

Answer: (D)

115. Which of the following was not one of the political associations to be set up during the pre-Congress phase?

(A) The British India Association

(B) The Indian Association

(C) Madras Native Association

(D) Landholder’s Society at Calcutta

Answer: (*)

116. Who founded the Asiatic Society Bengal in Calcutta in 1784 ?

(A) Jonathan Duncan

(B) William Jones

(C) Warren Hastings

(D) Charles Grant

Answer: (B)

117. Arrange the following events chronologically:

(1) Vernacular Press Act

(2) Rowlatt Act

(3) Ban on Sati

(4) Woods Despatch

(A) 1, 2, 3, 4

(B) 3, 1, 2, 4

(C) 3, 4, 1, 2

(D) 3, 1, 4, 2

Answer: (C)

118. Who among the following founded the India Harijan Sevak Sangh in 1932?

(A) B. G. Gokhale

(B) M. K. Gandhi

(C) B. R. Ambedkar

(D) None of the above

Answer: (B)

119. Arrange the following events chronologically:

(1) August Offer

(2) Cripps Mission

(3) Quit India Movement

(4) Desai-Liyaqat Pact

(A) 1, 2, 3, 4

(B) 1, 3, 2, 4

(C) 4, 1, 3, 2

(D) 3, 2, 1, 4

Answer: (A)

120. Which of the following is not correct matched?

(A) Famine in Western U.P. – 1871-72

(B) Famine in Orissa, Bengal, Bihar – 1865-66

(C) Famine in Madras, Mysore, Hyderabad-1876-78

(D) Famine in Bengal-1943

Answer: (A)

121. Who was the Governor-General when Indian National Congress was founded 1885?

(A) Lord Linlithgo

(B) Lord Wellesely

(C) Lord Dufferin

(D) Lord Salisbury

Answer: (C)

122. The world’s longest glass bridge opened for public recently lies in which of the following Chinese province?

(A) Shandong        

(B) Hebei

(C) Sichuan

(D) Jiangsu

Answer: (B)

123. According to TRAI, as on December 31, 2017, which of the following telecommunication providers had the maximum market share (in percentage) ?

(A) Vodafone

(B) Airtel

(C) Reliance Jio

(D) BSNL

Answer: (C)

124. An Indian who became Judge for second time in the International Court of Justice. Hague, Netherlands is-

(A) Neeru Chadha

(B) Dalveer Bhandari

(C) H. L. Dattu

(D) Harish Salve

Answer: (B)

125. On February 20, 2018 who became the first ever Indian female to fly solo ‘MIG-21 Bison’?

(A) Avani Chaturvedi

(B) Mohana Singh

(C) Bhawana Kanth

(D) Shivangi Singh

Answer: (A)

126. Consider the following statements about the opening ceremony parade of athletics on February 9, 2018 in winter Olympic at Seoul, South Korea:

(1) North Korean athletes did not participate.

(2) There was no Russian flag.

Of the above, the correct statement/s is/are-

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Both 1 and 2

(D) Neither 1 nor 2

Answer: (D)

127. Which among the following is the first Indian transgender Judge?

(A) Sadhna Sharma, Chhattisgarh

(B) Chitra Barucha, Tamil Nadu

(C) Oman Kutty, Kerala

(D) Joyita Mondal, West Bengal

Answer: (D)

128. A major terror attack of 2017, in which over 500 people died, took place at-

(A) Mogadishu, Somalia

(B) Bir al-abed, Egypt

(C) Kabul, Afghanistan

(D) Wadi at Shati District, Libya

Answer: (A)

129. As on March 31, 2018, which of the following is the India’s fastest super computer?

(A) Piyush

(B) Prashant

(C) Pratyush

(D) Pushkar

Answer: (C)

130. The second WTO/UNESCO Conference on Tourism and Culture (11-12 December, 2017) was held in-

(A) Riyadh, Saudi Arabia

(B) Kuwait City, Kuwait

(C) Muscat, Oman

(D) Abu Dhabi, UAE

Answer: (C)

131. On February 18, 2018 who became the first ever Indian bowler to have a Wicket haul in all the three formats (Test, ODI and T20) of International Cricket?

(A) Ravichandran Ashwi

(B) Ravindra Jadeja

(C) Jasprit Bumrah

(D) Bhuvaneshwar Kumar

Answer: (D)

132. In view of the World Happiness Report, 2018 published by United Nations on March 14, 2018. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:

Answer: (*)

133. According to Bloomberg/Forbes, Indian billionaire to have the highest worth in 2017 is-

(A) Gautam Adani

(B) Laxmi Mittal

(C) Mukesh Ambani

(D) Ratan Tata

Answer: (C)

134. The Mobile World Congress’ was held between February 26 to March 1, 2018 in-

(A) Wellington, New Zealand

(B) Barcelona, Spain

(C) Dubai, United Arab Emirates

(D) Paris, France

Answer: (B)

135. Which of the following is the first Indian city to have its own logo?

(A) Bengaluru

(B) Mysuru

(C) Mumbai

(D) Indore

Answer: (A)

136. After winning a Gold Medal on March 2, 1018 at the Asian Wrestling Championship held at Bishkek (Kyrgyzstan), who among the following created history of becoming first ever Indian woman to win a gold medal at an Asian Wrestling Championship?

(A) Sakshi Malik

(B) Sangeeta

(C) Vinesh Phogat

(D) Navjot Kaur

Answer: (D)

137. Saubhagya Yojana is concerned with-

(A) Financial assistance for marriage of girls

(B) Scholarship for girl’s education

(C) Provision of free electricity to BPL families

(D) Provision of financial assistance to a new born baby girl

Answer: (C)

138. According to UNICEF Report released on 20/2/2018, which of the following countries is the riskiest for newborns?

(A) Central Africa Republic

(B) Afghanistan

(C) Pakistan

(D) Syria

Answer: (C)

139. Consider the following statements about Amma Scooter Scheme:

(1) It is a 75% subsidized scheme for working women.

(2) It is a scheme of AIADMK government of Tamil Nadu.

(3) It was launched by Prime Minister Shri Narendra Modi on 69th birth anniversary of Late Jayalalithaa.

(4) This scheme will benefit working women living in Chennai only.

Of the above, the correct statements are-

(A) Only 1 and 2

(B) Only 2 and 3

(C) Only 2 and 4

(D) Only 1, 3 and 4

Answer: (A)

140. The First People of Indian Origin Parliamentarian Conference was held at-

(A) New Delhi

(B) Dhaka

(C) Bhopal

(D) Rajshahi

Answer: (A)

141. The Indian Women who won the Miss World Title was :

(1) Manushi Chillar

(2) Aishwarya Rai

(3) Priyanka Chopra

(4) Diana Hayden

The correct chronological order of their win is-

(A) 4, 3, 2, 1

(B) 2, 4, 3, 1

(C) 3, 2, 4, 1

(D) 3, 4, 2, 1

Answer: (B)

142. According to Time Magazine the person/institution of the year 2017 is-

(A) Narendra Modi

(B) Donald Trump

(C) Angela Markel

(D) The Silence Breakers

Answer: (D)

143. Which of the following is not correctly matched?

Answer: (B)

144. The leading crude oil supplier to India during 2017-18 is-

(A) Saudi Arabia

(B) Iran

(C) Iraq

(D) Kuwait

Answer: (C)

145. The best film of 90th Oscar, 2018 is-

(A) Darkest hour

(B) A fantastic woman

(C) Three billboards outside ebbing

(D) The shape of water

Answer: (D)

146. The State having largest area under tubewell and well irrigation in India is-

(A) Uttar Pradesh

(B) Madhya Pradesh

(C) Andhra Pradesh

(D) Punjab

Answer: (A)

147. Which of the following crop has the highest percentage of oil content?

(A) Groundnut

(B) Soyabean

(C) Sunflower

(D) Sesamum

Answer: (B)

148. ‘Yellow Revolution’ in India is related to which of the following?

(A) Agricultural production

(B) Oil seeds production

(C) Fish production

(D) Pulse production

Answer: (B)

149. The largest area under salt-affected soils exists in the State of-

(A) Tamil Nadu

(B) Rajasthan

(C) Gujarat

(D) Andhra Pradesh

Answer: (C)

150. Which of the following countries refused India’s invitation to participate in Naval Exercise ‘Milan-2018’?

(A) Myanmar

(B) Mauritius

(C) Oman

(D) Maldives

Answer: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...