SSC Combined Graduate Level (Tier-1) Exam-2019 Held on 07-03-2020 Time 1.00-2.00 PM Question Paper With Answer Key

SSC Combined Graduate Level (Tier-1) Exam-2019 Held on 07-03-2020 Time 1.00-2.00 PM
SSC Combined Graduate Level (Tier-1) Exam-2019 Held on 07-03-2020 Time 1.00-2.00 PM Question Paper With Answer Key

SSC Combined Graduate Level (Tier-1) Exam-2019 Held on 07-03-2020 Time 1.00-2.00 PM

General Intelligence and Reasoning

1. Select the option in which the given figure is embedded (rotation is not allowed).

Answer: (a)

2. Four letter-clusters have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the odd letter-cluster.

(a)   EHKN

(b)   PSVY

(c)   TWZC

(d)   NOSV

Answer: (d)

3. Read the given statements and consluions carefully. Assuming tht the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follows(s) from the statements.

Statements:

(1) All toys are pens.

(2) All games are pens.

Conclusions:

(I) No toy is game.

(II) No pen is a game.

(III) Some toys are games.

(a)   Either conclusion I or III follows

(b)   Only conclusions II and III follow

(c)   All conclusions I, II and III follow

(d)   Only conclusions I and II follow

Answer: (a)

4. What day of the week has 31 January 2007?

(a)   Monday

(b)   Tuesday

(c)   Wednesday

(d)   Thursday

Answer: (c)

5. If ‘A’ stands for ‘subtraction’, ‘B’ stands for ‘multiplication’, ‘C” stands for ‘addition’, and ‘D’ stands for ‘division’, then what is the value of the following expression?

27A8B5C(11C3)B5C36D6

(a)   20

(b)   63

(c)   60

(d)   24

Answer: (b)

6. Which of the following Venn diagram best represents the relationship between the following classes?

Accounts, Girls, Internet users

Answer: (b)

7. Select the correct mirror image of the given alphanumeric-cluster when a vertical mirror is placed on the right side of the cluster.

654HBMA

Answer: (c)

8. Select the letter will replace the question mark (?) in the following series.

C, B, B, C, Z, E, W, H, S, ?, N

(a)   K

(b)   P

(c)   L

(d)   I

Answer: (c)

9. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number.

11 : 265 :: 20 : ?

(a)   835

(b)   840

(c)   841

(d)   838

Answer: (c)

10. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words.

Office : Work

(a)   House : Bricks

(b)   Hospital : Director

(c)   School : Study

(d)   Court : Lawyer

Answer: (c)

11. Select the letter-cluster that can replace the question mark (?) in the following series.

PERSONA, ANPERSO, ANOSPER, ?

(a)   NOSAREP

(b)   ANOSERP

(c)   ANSORPE

(d)   ANOSREP

Answer: (d)

12. In a certain code language ‘PAINTS’ is written as ‘CRPKUV’. How will ‘PURITY’ be written as in that language?

(a)   VSKTAZ

(b)   WRKSNU

(c)   XSISBM

(d)   WRKTAV

Answer: (d)

13. Select the figure that can replace the question mark (?) in the following series.

Answer: (c)

14. Four words have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the odd word.

(a)   Distance

(b)   Litre

(c)   Minute

(d)   Kilogram

Answer: (a)

15. Study the given pattern carefully and select the number that can replace the question mark (?) in it.

(a)   83

(b)   71

(c)   81

(d)   79

Answer: (c)

16. ‘Diabetes’ is related to ‘Blood Sugar’ in the same way as ‘Hypertension’ is related to ‘_______’.

(a)   Blood Pressure

(b)   Heart

(c)   Body Cells

(d)   Red Blood Cells

Answer: (a)

17. Four number-pairs have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the number-pair that is different from the rest.

(a)   33 : 109

(b)   30 : 94

(c)   27 : 85

(d)   44 : 136

Answer: (a)

18. A – B means ‘A is the mother of B’;

A × B means ‘A is the sister of B’;

A ÷ B means ‘A is the daughter of B’.

Which of the following expressions means ‘U is the daughter of Q’?

(a)   K – U ÷ Z ×Q

(b)   Q – Z × U ÷ K

(c)   K – Z ÷ U × Q

(d)   Q – Z ÷ U × K

Answer: (b)

19. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series.

35, 36, 40, ?, 83, 208, 244

(a)   73

(b)   67

(c)   55

(d)   60

Answer: (b)

20. Arrange the following words in the order in which they would appear in an English dictionary.

(1) Temper          (2) Temple

(3) Tamarind      (4) Tender

(5) Tenacity

(a)   3, 2, 1, 4, 5

(b)   1, 3, 2, 5, 4

(c)   3, 1, 2, 5, 4

(d)   3, 1, 5, 4, 2

Answer: (c)

21. The sequence of folding a piece of paper and the manner in which the folded paper has been cut is shown in the following figures. How would this paper look when unfolded?

Answer: (d)

22. In a certain code language, ‘SOLID’ is coded as ‘64’ and ‘POUR’ is coded as ‘74’. How will ‘TON’ be coded as in that language?

(a)   60

(b)   85

(c)   52

(d)   49

Answer: (c)

23. Select the option in which the numbers are related in the same way as are the numbers in the given set.

(45, 24, 441)

(a)   (35, 17, 324)

(b)   (50, 30, 480)

(c)   (41, 18, 630)

(d)   (30, 60, 1024)

Answer: (a)

24. How many triangle are there in the given figure?

(a)   17

(b)   21

(c)   20

(d)   19

Answer: ()

25. A cube is made by folding the given sheet. In the cube so formed, which of the following pairs of numbers will be on opposite sides?

(a)   3 & 6

(b)   2 & 4

(c)   1 & 5

(d)   1 & 2

Answer: (b)

General Awareness

26. Who won the ‘ICC (International Cricket Council) Spirit of Cricket, 2019’ award?

(a)   Virat Kohli

(b)   Rohit Sharma

(c)   Pat Cummins

(d)   Ben Stokes

Answer: (a)

27. The tidal mouth of a river where fresh and saline water get mixed is known as a/an___.

(a)   Gorge

(b)   Estuary

(c)   Archipelago

(d)   Fold

Answer: (b)

28. Which organization launched the Agricultural Marketing and Farmer Friendly Reforms Index (AMFFRI) in 2016?

(a)   National Institute of Public Finance and Policy

(b)   NITI Aayog

(c)   Reserve Bank of India

(d)   Indian Institute of Public Administration

Answer: (b)

29. Which of the following is one of the Articles of the Constitution of India that mentions the Comptroller and Auditor General of India?

(a)   352

(b)   148

(c)   156

(d)   280

Answer: (b)

30. A situation where the expenditure of the government exceeds its revenue is known as____.

(a)   Morbidity

(b)   Devaluation

(c)   Default

(d)   Deficit Financing

Answer: (d)

31. Which of the following martial art forms is practice in the state of Punjab and West Bengal?

(a)   Kalaripayattu

(b)   Lathi

(c)   Thang-ta

(d)   Mardaani khel

Answer: (b)

32. Which of the following can be diagnosed with the Widal Test?

(a)   AIDS

(b)   Cancer

(c)   Typhoid Fever

(d)   Tuberculosis

Answer: (c)

33. Which of the following schedules of the Constitution of India has been INCORRECTLY matched with its content?

(a)   First Schedule-The states and the union territories

(b)   Third Schedule-Forms of oath or affirmations

(c)   Fourth Schedule-Allocation of seats in the council of states

(d)   Second Schedule – Languages

Answer: (d)

34. Which of the following is sued for removing permanent hardness of water?

(a)   Baking soda

(b)   Bleaching powder

(c)   Lime

(d)   Washing soda

Answer: (d)

35. Who among the following was known as ‘Andhra Kesari’?

(a)   T. Prakasam

(b)   Khan Abdul Gaffar Khan

(c)   Mahatma Gandhi

(d)   Chittaranjan Das

Answer: (a)

36. Who is the author of the book title ‘The Anarchy: The East India Company, Corporate Violence, and the Pillage of an Empire?

(a)   Pankaj Mishra

(b)   William Dalrymple

(c)   V. P. Menon

(d)   Shashi Tharoor

Answer: (b)

37. In which part of India are the Patkai Bum hills located?

(a)   Northern part of India

(b)   Southern part of India

(c)   Western part of India

(d)   Eastern part of India

Answer: (d)

38. Where were the Khelo India Youth Games, 2020 held?

(a)   Guwahati

(b)   Bhopal

(c)   Chandigarh

(d)   New Delhi

Answer: (a)

39. Where was the 107th edition of the Indian Science Congress held?

(a)   Lucknow

(b)   Chennai

(c)   Bengaluru

(d)   Dehradun

Answer: (c)

40. Who discovered cells in the human body?

(a)   Charles Darwin

(b)   Robert Hooke

(c)   Herbert Spencer

(d)   Albert Einstein

Answer: (b)

41. Who among the following was NOT a recipient of the Arjuna Awards in 2019?

(a)   Swapana Burman

(b)   Merzban Patel

(c)   Ravindra Jadeja

(d)   Poonam Yadav

Answer: (b)

42. In which year did the Third Round Table Conference take place?

(a)   1928

(b)   1929

(c)   1932

(d)   1930

Answer: (c)

43. Who wrote the play ‘Mricchakatika’ (The Little Clay Cart), a social drama with touches of grim reality?

(a)   Magh

(b)   Raidasa

(c)   Sudraka

(d)   Kalidasa

Answer: (c)

44. Which of the following is caused by a virus named ‘Varicella zoster’?

(a)   Polio

(b)   Chickenpox

(c)   Rabies

(d)   Cholera

Answer: (b)

45. Which one of the following statements is INCORRECT?

(a)   Matter is made up of small particles

(b)   Evaporation causes cooling

(c)   Brass is a mixture of 30% zinc and 70% copper

(d)   The measurable unit of pressure is denoted in Metre

Answer: (d)

46. On which lake is the world’s only floating post office situated?

(a)   Wulr Lake

(b)   Loktak Lake

(c)   Chilika Lake

(d)   Dal Lake

Answer: (d)

47. Who among the following was NOT associated with the revolt of 1857?

(a)   Kunwar Singh

(b)   Bhagat Singh

(c)   Begum Hazrat

(d)   Mangal Pandey

Answer: (b)

48. In which year did the battle of Khanua (Khanwa) take place between Babur and the Rajput forces led by Rana Sanga?

(a)   1527

(b)   1526

(c)   1522

(d)   1529

Answer: (a)

49. What is the name of the anti-hijacking exercise conducted by the Indian Navy in collaboration with the Indian Coast Guard?

(a)   Nagah

(b)   Indra

(c)   Ekuverin

(d)   Apharan

Answer: (d)

50. What is Gotabaya Rajapaksa’s nationality?

(a)   Sri Lankan

(b)   Burmese

(c)   Bangladesh

(d)   Indonesian

Answer: (a)

Quantitative Aptitude

51. If 18 men can cut a field in 35 days, then in how many days can 21 men cut the same field?

(a)   32

(b)   27

(c)   28

(d)   30

Answer: (d)

52. The following table shows the percentage of marks obtained by seven students in six different subjects in an examination.

What are the average marks obtained by all the seven students in Physics? (rounded off to two digits after the decimal)

(a)   75.90

(b)   85.12

(c)   89.14

(d)   80.15

Answer: (c)

53. In ∆ABC, D, E and F are the midpoints of sides AB, BC and CA, respectively. If AB = 12 cm, BC = 20 cm and CA = 15 cm, then the value of 

(a)   23.5 cm

(b)   5.88 cm

(c)   11.75 cm

(d)   15.67 cm

Answer: (c)

54. The following table shows the age-wise brand ownership of mobile phone handsets.

If a total of 5000 ‘C’ mobile phone sets are sold till date, then how many are more than one year old?

(a)   4350

(b)   4000

(c)   4200

(d)   4500

Answer: (d)

55. If  then the value of  is:

(a)   5/12

(b)   −5

(c)   1

(d)   1/5

Answer: (d)

56. The two trains leave Varanasi for Lucknow at 11:00 a.m. and at 11:30 a.m., respectively and travel at a speed of 110 km/h and 140 km/h, respectively. How many kilometers from Varanasi will both trains meet?

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (a)

57. If x + y + z = 10 and xy + yz + zx == 15, then find the value of x3 + y3 + z3 – 3xyz.

(a)   550

(b)   660

(c)   575

(d)   525

Answer: (a)

58. If the perimeter of a certain rectangle is 50 units and its area is 150 sq. units, then how many units is the length of its shorter side?

(a)   15

(b)   9

(c)   10

(d)   12

Answer: (c)

59. A contract is to be completed in 75 days and 187 men are to work 15 hours per day. After 65 days, 3/5 of the work is completed. How many additional men may be employed, so that the work may be completed in time, each man now working 17 hours per day?

(a)   528

(b)   495

(c)   514

(d)   532

Answer: (a)

60. If radius of a circle is decreased by 11%, then the total decrease in the area of the circle is given as:

(a)   20.79%

(b)   19.50%

(c)   20.50%

(d)   21%

Answer: (a)

61. If in 13 years a fixed sum doubles at simple interest, what will be the interest rate per year?

(a)   7.29%

(b)   7.69%

(c)   7.92%

(d)   8.69%

Answer: (b)

62. A man buys two matches ‘A’ and ‘B’ at a total cost of Rs 800. He sells both watches at the same selling price, and earns a profit of 18% on watch ‘A’ and incurs a loss of 22% on watch ‘B’. What are the cost prices of the two watches? (two place after decimal).

(a)   A = Rs 350.32 or B = Rs 450.68

(b)   A = Rs 317 or B = Rs 483

(c)   A = Rs 220 or B = Rs 580

(d)   A = Rs 318.37 or B = Rs 481.63

Answer: (d)

63. The following table shows the annual profit of a company (in Rs lakh).

The period which has the maximum percentage increase in profit over the previous year is :

(a)   2016-2017

(b)   2017-2018

(c)   2018-2019

(d)   2015-2016

Answer: (d)

64. If a2 + b2 + c2 = 300 and ab + bc + ca = 50m then what is the value of a + b + c ? (Given a, b and c are all positive).

(a)   15

(b)   20

(c)   22

(d)   25

Answer: (b)

65. The following table shows the number of employees working in various departments of an organization from 2016 to 2019.

In which year were the maximum number of employees working in the organization?

(a)   2016

(b)   2019

(c)   2017

(d)   2018

Answer: (b)

66. AB is a diameter of a circle with centre O. The tangent at a point C on the circle meets AB produced at Q. If ∠CAB = 42°, then what is the measure of ∠CQA?

(a)   17°

(b)   5°

(c)   6°

(d)   7°

Answer: (c)

67. If 7 divided a positive integer n, the remainder is 2. Which of the following numbers gives a reminder of 0 when divided by 7?

(a)   n + 5

(b)   n – 5

(c)   n + 2

(d)   n + 1

Answer: (a)

68. In quadrilateral PQRS, RM ⊥ QS, PN ⊥ QS and QS = 6 cm. If RM = 3 cm and PN = 2 cm, then the area of PQRS is:

(a)   15 cm2

(b)   14 cm2

(c)   13 cm2

(d)   11 cm2

Answer: (a)

69. The value of-

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (b)

70. The cost price of goods, for a shopkeeper, was X. He marked them at 15% above the cost price. Finally, he sold the goods at a discount of 25%. ‘What is his profit/loss percentage?’

(a)   13.5% profit

(b)   13% loss

(c)   12% profit

(d)   13.75% loss

Answer: (d)

71. If 3sec2θ + tan θ = 7, 0° < θ < 90°, then the value of  is:

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (c)

72. The perimeter of an isosceles triangles is 50 cm. If the base is 18 cm, then find the length of the equal sides.

(a)   16 cm

(b)   18 cm

(c)   32 cm

(d)   25 cm

Answer: (a)

73. Anu spends 68% of her monthly income. If her monthly income increase by 20% and her monthly savings increase by  then the percentage increase in her monthly expenditure is:

(a)   22%

(b)   20%

(c)   25%

(d)   32%

Answer: (c)

74. 

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (c)

75. A sum lent out at compound interest amounts to Rs 1,250 in one year and to Rs 1,458 in 3 years at a certain rate percentage p.a. What is the simple interest on the same sum for  at the same rate of interest?

(a)   Rs 600

(b)   Rs 480

(c)   Rs 500

(d)   Rs 520

Answer: (c)

English Comprehension

76. Select the most appropriate Antonym of the given word.

Assist

(a)   Conceal

(b)   Obstruct

(c)   Decline

(d)   Support

Answer: (b)

77. Select the correct indirect form of the given sentence.

The guard said to the visitors, “Do not take photographs inside the museum”.

(a)   The guard warned the visitors not to be taking photographs inside the museum.

(b)   The guard told the visitors that do not take photographs inside the museum.

(c)   The guard forbade the visitors to take photographs inside the museum.

(d)   The guard requested the visitors to not took photographs inside the museum.

Answer: (c)

78. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.

The old lady nearly dead from fright.

(a)   No improvement

(b)   dead out of fright

(c)   died with frightening

(d)   died of fright

Answer: (d)

79. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

(A) I took a deep breath and inhaled the air.

(B) It was a fine spring morning.

(C) As soon as I entered the garden, lush green grass welcomed me.

(D) The freshness in the air drew my feet towards a garden.

(a)   CADB

(b)   BADC

(c)   ACBD

(d)   CDAB

Answer: (b)

80. Given below are jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

(A) It hurts the heart most of all by inflating blood pressure.

(B) You can blow up and let it out or bottle it up and ignore it.

(C) The question then arises – What to do about it?

(D) Researchers have long agreed that anger hurts your health.

(a)   CADB

(b)   DBCA

(c)   BCAD

(d)   DACB

Answer: (d)

81. Select the most appropriate meaning of the given idiom.

Come to the point

(a)   To get reconciled to something

(b)   To speak plainly about the real issue

(c)   To unravel a mystery

(d)   To meet at a designated place

Answer: (b)

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternative given. Select the most appropriate option for each blank.

There are certain spheres of one’s life in which one should go by one’s own (1) ______ rather than follow another’s counsel. The choice (2) ______ one’s subject of study is one such sphere. (3) _______ one is genuinely interested in a subject, one (4) _______ never opt for it. India is already full of (5) ______ pegs in round holes, who are unfit for their roles and are doing more them.

82. Select the most appropriate to fill in blank (1).

(a)   alternative

(b)   option

(c)   possibility

(d)   choice

Answer: (d)

83. Select the most appropriate to fill in blank (2).

(a)   of

(b)   between

(c)   among

(d)   at

Answer: (a)

84. Select the most appropriate to fill in blank (3).

(a)   Although

(b)   Even if

(c)   Since

(d)   Unless

Answer: (d)

85. Select the most appropriate to fill in blank (4).

(a)   should

(b)   could

(c)   would

(d)   ought

Answer: (a)

86. Select the most appropriate to fill in blank (5).

(a)   small

(b)   circular

(c)   square

(d)   large

Answer: (c)

87. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.

He was greatly disappointed to be failed again.

(a)   No improvement

(b)   by being failed

(c)   on failing

(d)   to failed

Answer: (c)

88. Select the most appropriate synonym of the given word.

Affluent

(a)   Prosperous

(b)   Authentic

(c)   Hostile

(d)   Impoverished

Answer: (a)

89. Fill in the blank with the most appropriate word.

There are _____ errors in your assignment.

(a)   multifold

(b)   numerous

(c)   sufficient

(d)   abundant

Answer: (b)

90. Select the INCORRECTLY spelt word.

(a)   Actually

(b)   Persuit

(c)   Parallel

(d)   Opinion

Answer: (b)

91. Select the most appropriate synonym of the given word.

Accurate

(a)   Capable

(b)   Precise

(c)   Erroneous

(d)   Compact

Answer: (b)

92. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.

The present what I buy for you yesterday was very expensive.

(a)   What I buy

(b)   The present

(c)   was very expensive

(d)   for you yesterday

Answer: (a)

93. Select the correct passive from of the given sentence.

He incurred heavy losses in business.

(a)   Heavy losses was incurred in business by him.

(b)   Heavy losses are incurred in business by him.

(c)   Heavy losses were incurred in business by him

(d)   Heavy losses are being incurred in business by him.

Answer: (c)

94. Select the INCORRECTLY spelt word.

(a)   Affiliate

(b)   Exclaimation

(c)   Aesthetic

(d)   Annihilate

Answer: (b)

95. Select the most appropriate meaning of the given idiom.

Give a piece of one’s mind

(a)   To share one’s ideas

(b)   To advise someone

(c)   To rebuke someone strongly

(d)   To donate something valuable

Answer: (c)

96. Select the word which means the same as the group of words given.

A place where plants are grown for sale.

(a)   Yard

(b)   Nursery

(c)   Aviary

(d)   Garden

Answer: (b)

97. Select the most appropriate ANTONYM of the given word.

Industrious

(a)   Cautious

(b)   Diligent

(c)   Durable

(d)   Lethargic

Answer: (d)

98. Fill in the blank with the most appropriate word.

There is a _______ growth of flowers in tropical countries.

(a)   plenty

(b)   pious

(c)   powerful

(d)   luxuriant

Answer: (d)

99. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.

He went to work but returned back immediately.

(a)   to work

(b)   immediately

(c)   but returned back

(d)   He went

Answer: (c)

100. Select the word which means the same as the group of words given.

Putting to death painlessly to end suffering.

(a)   Blaspheme

(b)   Euthanasia

(c)   Genocide

(d)   Altruism

Answer: (b)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...