SSC Combined Graduate Level (Tier-1) Exam-2019 Held on 07-03-2020 Time 10.00-11.00 AM Question Paper With Answer Key

SSC Combined Graduate Level (Tier-1) Exam-2019 Held on 07-03-2020 Time 10.00-11.00 AM
SSC Combined Graduate Level (Tier-1) Exam-2019 Held on 07-03-2020 Time 10.00-11.00 AM Question Paper With Answer Key

SSC Combined Graduate Level (Tier-1) Exam-2019 Held on 07-03-2020 Time 10.00-11.00 AM

General Intelligence and Reasoning

1. Select the option figure in the which the given figure is embedded (rotation is NOT allowed).

Answer: (c)

2. Read the given statements and conclusion carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow(s)

Statements:

(1) Some cars are buses.

(2) Some buses are trucks.

(3) Some trucks are scooters

Conclusions:

(I) Some cars are scooters.

(II) Some trucks are buses.

(III) Some scooters are buses

(IV) All scooters are tucks.

(a)   Only conclusions I and II follow

(b)   Only conclusion II and IV follow

(c)   Only conclusion II follows

(d)   All the conclusions follow

Answer: (c)

3. Select the box that CANNOT be formed by folding the given unfolded box.

Answer: (c)

4. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word.

Amusing : Hilarious :: Moisten : ?

(a)   Soak

(b)   Dry

(c)   Humid

(d)   Water

Answer: (a)

5. Select the set of letters that when sequentially placed in the blanks of the given letter series will complete the series.

p_rsqrps_pqs_qr_qrps_p_s

(a)   q, r, p, p, r, q

(b)   q, r, p, s, r, q

(c)   r, p, q, s, r, q

(d)   p, r, p, s, r, p

Answer: (b)

6. The sequence of folding a piece of paper and the manner in which the folded paper has been cut is shown in the following figures. How would this paper look when unfolded?

Answer: (c)

7. Select the option that is related to third number in the same way as the second number is related to the first number and the sixth number is related to the fifth number.

6:16::20:?::11:81

(a)   324

(b)   91

(c)   120

(d)   361

Answer: (a)

8. In a certain code language, CIRCULAR is coded as 24-3-9-24-1-15-5-9. How will VERTICAL be coded as in that language?

(a)   5-2-9-7-3-24-5-15

(b)   22-4-9-7-9-24-5-15

(c)   5-4-9-7-3-24-5-15

(d)   22-4-9-7-3-23-1-15

Answer: (c)

9. Four letter-clusters have been given, out of which three are alike in some manner, while one is different. Select the odd letter-cluster.

(a)   SVY

(b)   FIK

(c)   NQT

(d)   XAD

Answer: (b)

10. Select the correct combination of mathematical signs to sequentially replace the * signs, to balance the following equation.

(14 * 9 * 6) * 15 * 8

(a)   ×, =, ÷, −

(b)   −, ÷, ×, =

(c)   ÷, −, =, ×

(d)   ×, −, ÷, =

Answer: (d)

11. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words.

(a)   Appraisal : Performance

(b)   Painting : Painter

(c)   Disease : Doctor

(d)   Carelessness : Errors

Answer: (d)

12. Select the option in which the numbers are related the same way as are the numbers in the given set.

17 : 102 : 153

(a)   16 : 96 : 144

(b)   23 : 162 : 207

(c)   18 : 104 : 171

(d)   13 : 78 : 108

Answer: (a)

13. Select the letter-cluster that can replace the question mark (?) in the following series.

eBd, hXi, kTn, nPs, ?

(a)   qLx

(b)   Qlv

(c)   qKx

(d)   pLw

Answer: (a)

14. Arrange the following words in the order in which they appear in an English dictionary.

(1) Decipher       (2) Decide       (3) Decline

(4) Deceive         (5) Decimal     (6) Decision

(a)   4, 5, 2, 1, 6, 3

(b)   4, 3, 2, 1, 5, 6

(c)   4, 2, 5, 1, 6, 3

(d)   3, 5, 4, 1, 6, 2

Answer: (c)

15. Select the figure that can replace the question mark (?) in the following series.

Answer: ()

16. Four number-pairs have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the number-pair that is different.

(a)   4/5 : 3

(b)   16/20 : 6

(c)   25/41 : 8

(d)   30/51 : 9

Answer: (c)

17. A + B means ‘A is the mother of B’;

A – B means ‘A is the husband of B’;

A × B means ‘A is son of B’;

A ÷ B means ‘A is the daughter of B’.

If, W × Z + Y ÷ X, then how is X related to Z?

(a)   Son

(b)   Husband

(c)   Daughter

(d)   Wife

Answer: (b)

18. A private taxi company charges fixed charge along with a per kilometer charge based on the distance covered. For a journey of 24 km, the charges paid are Rs 368 and for a journey of 32 km, the charges paid are Rs 464. How much will a person have to pay for travelling a distance of 15 km?

(a)   Rs 290

(b)   Rs 260

(c)   Rs 280

(d)   Rs 180

Answer: (b)

19. Four words have been given, out of which three are alike in some manner, while one is different. Select the odd word.

(a)   Scream

(b)   Roar

(c)   Mumble

(d)   Shout

Answer: (c)

20. The given Venn diagram represents results of a class of students:

The triangle represents students who scored 85% and above in Maths, the circle represents students who scored 85% and above in English, the rectangle represents students who scored 85% and above in Science, and the square represents students who scored 85% and above in Social Science. The numbers given in the diagram represent the number of students in that particular category.

How many students scored 85% and above in all subjects?

(a)   15

(b)   5

(c)   11

(d)   17

Answer: (b)

21. Study the given pattern carefully and select the number that can replace the question mark (?) in it.

(a)   6

(b)   5

(c)   3

(d)   4

Answer: (b)

22. In a certain code language, ‘CREATION’ is written as RCAEITNO. How will ‘SEQUENCE’ be written as in that language?

(a)   ESUQNEEC

(b)   ESUQENEC

(c)   QESEUENC

(d)   QESEUCNE

Answer: (a)

23. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series.

17, 19, 22, 27, 34, 45, 58, ?

(a)   67

(b)   73

(c)   75

(d)   78

Answer: (c)

24. How many triangles are present in the given figure?

(a)   26

(b)   22

(c)   28

(d)   30

Answer: (*)

25. Which of the option figure is the exact mirror image of the given figure when the mirror is held at the right side?

BRWOQWRB

Answer: (b)

General Awareness

26. Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana offers a protection term insurance cover of ____ to the insurer.

(a)   Rs 2 Lakh

(b)   Rs 5 Lakh

(c)   Rs 8 Lakh

(d)   Rs 4 Lakh

Answer: (a)

27. Which among the following is NOT an insulator?

(a)   Ebonite

(b)   Mercury

(c)   Glass

(d)   Dry Paper

Answer: (b)

28. Which Indian male cricketer won the BCCI CK Nayudu Lifetime Achievement Award for the year 2019?

(a)   K Srikanth

(b)   Sachin Tendulkar

(c)   Rahul Dravid

(d)   Sunil Gavaskar

Answer: (a)

29. With reference to the Vedangas, which of the following terms denotes ‘Ritual’?

(a)   Chanda

(b)   Kalpa

(c)   Vyakarana

(d)   Shiksha

Answer: (b)

30. Where is the Dharmraja Ratha monument located?

(a)   Suchindram

(b)   Kanchipuram

(c)   Mahabalipuram

(d)   Khajurahoo

Answer: (c)

31. Who was appointed as brand ambassador of Visa – the payment technology company in 2019?

(a)   PT Usha

(b)   P. V. Sindhu

(c)   Dutee Chand

(d)   Sania Mirza

Answer: (b)

32. Who is the author of the book ‘Wise and Otherwise : A salute to life?

(a)   Zoya Hasan

(b)   Amrita Pritam

(c)   Sudha Murthy

(d)   Kiran Desai

Answer: (c)

33. Which of the following states does NOT share its boundary with Bangladesh?

(a)   Mehgalaya

(b)   Tripura

(c)   Assam

(d)   Manipur

Answer: (d)

34. Pravasi Bharatiya Divas is celebrated on:

(a)   2nd January

(b)   8th January

(c)   9th January

(d)   1st January

Answer: (c)

35. The Pritzker Prize is an international award given to recognize contribution in the field of__.

(a)   medicine

(b)   literature

(c)   mathematics

(d)   architecture

Answer: (d)

36. Which of the following rivers forms the dhuandhar waterfall near Japalpur?

(a)   Tapi

(b)   Luni

(c)   Narmada

(d)   Tungabhadra

Answer: (c)

37. The power of a lens is -2.0 D.Here ‘D’ stands for:

(a)   Dilation

(b)   Distance

(c)   Dioptre

(d)   Degree

Answer: (c)

38. Select the correct pair of dance form and its state.

(a)   Padayani – Kerala

(b)   Dalkhai – Karnataka

(c)   Thang Ta – Bihar

(d)   Kalbelia – Himachal Pradesh

Answer: (a)

39. Which among the following has its refractive index closest to that of crown glass?

(a)   Sapphire

(b)   Ruby

(c)   Diamond

(d)   Canada balsam

Answer: (d)

40. The Indian National Congress session of September 1920 was held at

(a)   Calcutta

(b)   Madras

(c)   Nagpur

(d)   Lucknow

Answer: (a)

41. For which game has the Father of Leander Paes been a member of the Indian National Team?

(a)   Hockey

(b)   Basketball

(c)   Tennis

(d)   Badminton

Answer: (a)

42. What does ‘T’ stand for in ATM?

(a)   Teller

(b)   Transfer

(c)   Transaction

(d)   Trunk

Answer: (a)

43. Which of the pairs is correct with reference to mountain passess?

(a)   Rohtang – Sikkim

(b)   Lipulekh – Uttarakhand

(c)   Bomdila – Himachal Pradesh

(d)   Nathula – Arunachal Pradesh

Answer: (b)

44. In which year was the first amendment to the Constitution of India made?

(a)   1950

(b)   1953

(c)   1951

(d)   1952

Answer: (c)

45. Which among the following is a cation?

(a)   Ammonium

(b)   Iodide

(c)   Chloride

(d)   Fluoride

Answer: (a)

46. Which of the following monasteries is located in Sikkim?

(a)   Rumtek

(b)   Kye

(c)   Hemis

(d)   Tabo

Answer: (a)

47. The scientific study of a cell is called:

(a)   taxonomy

(b)   physiology

(c)   histology

(d)   cytology

Answer: (d)

48. Which of the following Articles of the Constitution of India guarantees the Right to Freedom of Religion?

(a)   Articles 19-22

(b)   Articles 23-24

(c)   Articles 14-18

(d)   Aritcles 25-28

Answer: (d)

49. In December 2019, the Rohtang passageway in Himachal Pradesh was renamed as:

(a)   Atal Tunnel

(b)   Mukherjee Tunnel

(c)   Swaraj Tunnel

(d)   Bose Tunnel

Answer: (a)

50. The council of Ministers during the time of Shivaji Maharaj was known as :

(a)   Ashta Pradhan

(b)   Navaratnas

(c)   Agraharam

(d)   Ashta Diggajas

Answer: (a)

Quantitative Aptitude

51. The value of  is :

(a)   −1

(b)   1

(c)   −2sin2θcos2θ

(d)   0

Answer: (d)

52. From the given table, what is the percentage of students scoring 40 or more, but less than 70.

(a)   48%

(b)   8%

(c)   96%

(d)   56%

Answer: (a)

53. The value of 3 – (9 – 3 × 8 ÷ 2) is :

(a)   -21

(b)   6

(c)   0

(d)   21/2

Answer: (b)

54. The coefficient of y in the expansion of (2y – 5)3, is:

(a)   150

(b)   50

(c)   -30

(d)   -150

Answer: (a)

55. In a school, the distribution of teachers is as follows:

(a)   12

(b)   10

(c)   39

(d)   18

Answer: (a)

56. Ten men or twelve women can finish the same work in 10 days. If 5 men and 2 women undertake the work together, how many days will they take to complete the work?

(a)   15

(b)   40

(c)   20

(d)   60

Answer: (a)

57. In an examination, Anita scored 31% marks and failed by 16 marks. Sunita scored 40% marks and obtained 56 marks more than those required to pass. Find the minimum marks required to pass.

(a)   3116

(b)   264

(c)   3944

(d)   7100

Answer: (b)

58. If the given number 925×85 is divisible by 11, then the smallest value of x is:

(a)   1

(b)   2

(c)   3

(d)   4

Answer: (d)

59. Two cars A and B leave Delhi at 8 : 30 a.m. and at 9 a.m. for Shimla, respectively. They travel at the speeds of 40 km/h and 50 km/h respectively. How many kilometers away from Delhi will the two cars be together?

(a)   45 km

(b)   100 km

(c)   200 km

(d)   5 km

Answer: (b)

60. What is the value of sin 30° + cos 30° − tan 45°?

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (a)

61. While selling an article of marked price Rs 5,040 at a discount of 40%, if a trader gains 20%, then the profit in Rs is :

(a)   642

(b)   504

(c)   720

(d)   2520

Answer: (b)

62. By selling 18 table fans for Rs 11,664 a man incurs a loss of 10%. How many fans should be sells for Rs 17,424 to earn 10% profit?

(a)   18

(b)   22

(c)   20

(d)   23

Answer: (b)

63. In the given figure, cos θ is equal to:

(a)   5/13

(b)   12/13

(c)   5/12

(d)   12/5

Answer: (a)

64. In the given figure, MP is tangent to a circle with centre A and NQ is a tangent to a circle with centre B. If MP = 15 cm, NQ = 8 cm, PA = 17 cm and BQ = 10 cm, then AB is:

(a)   28 cm

(b)   14 cm

(c)   13.5 cm

(d)   23 cm

Answer: (b)

65. In the given figure, the measure of ∠BAC is :

(a)   56°

(b)   62°

(c)   58°

(d)   48°

Answer: (d)

66. The simple interest on a sum of Rs 50,000 at the end of two years is Rs 4,000. What would be the compound interest on the same sum at the same rate for the same period?

(a)   4040

(b)   4080

(c)   4008

(d)   8000

Answer: (b)

67. If 1 – 64x3 – 12x + 9x2 = (1 – 4x)3, then the value of p is:

(a)   48

(b)   -12

(c)   -48

(d)   16

Answer: (a)

68. In the figure if ∠A = 100° then ∠C = ?

(a)   50°

(b)   90°

(c)   80°

(d)   100°

Answer: (c)

69. The value of 1512 – 1492 is:

(a)   600

(b)   300

(c)   4

(d)   400

Answer: (a)

70. In the given figure, ∆ABC is an isosceles triangle, in which AB = AC, AD ⊥ BC, BC = 6 cm and AD = 4 cm. The length of AB is:

(a)   7 cm

(b)   6 cm

(c)   5 cm

(d)   4 cm

Answer: (c)

71. The area of the four walls of a room having length 6 m, breadth 4 m and height 4 m, is:

(a)   50

(b)   60

(c)   40

(d)   80

Answer: (d)

72. If A : B = 3 : 5, and B : C = 2 : 3, then A : B : C is equal to :

(a)   3 : 8 : 6

(b)   3 : 7 : 3

(c)   6:10 : 15

(d)   6: 15: 10

Answer: (c)

73. Study the given table carefully and answer the question that follows.

The percentage of students who have passed with distinction in  the  year 2012 is:

(a)   25%

(b)   20%

(c)   22%

(d)   27%

Answer: (a)

74. The average of five consecutive odd number is m. If the next three odd numbers are also included, then what is the increase in the average?

(a)   3

(b)   0

(c)   17

(d)   8

Answer: (a)

75. In a particular year, the number of students enrolled in different stream in a College is as follow :

The percentage of girl students is:

(a)   46%

(b)   50%

(c)   135%

(d)   54%

Answer: (d)

English Comprehension

76. Select the most appropriate synonym of the given word.

Sacred

(a)   Holy

(b)   Valued

(c)   Scarce

(d)   Precious

Answer: (a)

77. Select the INCORRECTLY spelt word.

(a)   Alien

(b)   Accross

(c)   Awful

(d)   Already

Answer: (b)

78. Select the most appropriate meaning of the given idiom.

Look down upon

(a)   To consider someone inferior

(b)   The be full of guilt

(c)   To  look for something underground

(d)   To look down from a height

Answer: (a)

79. Select the correct passive form of the given sentence.

The children sang the National Anthem with great enthusiasm.

(a)   The National Anthem is sung with great enthusiasm by the children.

(b)   The National Anthem has been sung with great enthusiasm by the children

(c)   The National Anthem was being sung with great enthusiasm by the children.

(d)   The National Anthem was sung with great enthusiasm by the children.

Answer: (d)

80. Select the option that can be used as a one word substitute for the given group of words.

A game in which neither party wins

(a)   Quit

(b)   Draw

(c)   Flop

(d)   Equal

Answer: (b)

81. Select the most appropriate ANTONYM of the given word.

Native

(a)   Rural

(b)   Rustic

(c)   Foreign

(d)   Urban

Answer: (c)

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the banks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Advertising is the promotion of goods and services, it provides an (1) ______ to the manufacturing companies to sell their (2) ______ better than their competitors. Every time we switch (3) _______ the television we find some product or the other (4) _____ pushed towards us. It cannot be denied that the (5) ______ behind commercial advertising is to increase sales and earn more profit.

82. Select the most appropriate option to fill in blank number (1).

(a)   opportunity

(b)   excuse

(c)   occasion

(d)   event

Answer: (a)

83. Select the most appropriate option to fill in blank number (2).

(a)   creation

(b)   products

(c)   compounds

(d)   outcome

Answer: (b)

84. Select the most appropriate option to fill in blank number (3).

(a)   in

(b)   on

(c)   off

(d)   at

Answer: (b)

85. Select the most appropriate option to fill in blank number (4).

(a)   be

(b)   being

(c)   been

(d)   to be

Answer: (b)

86. Select the most appropriate option to fill in blank number (5).

(a)   influence

(b)   feeling

(c)   motive

(d)   emotion

Answer: (c)

87. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

(A) When a calf is born under water, the mother must get it to the surface before it drowns.

(B) The young ones remain with their parents for up to fifteen years or more.

(C) Often another whale assists the mother nudging the baby gently and encouraging it to swim.

(D) Whales have highly developed maternal instincts.

(a)   DBCA

(b)   BCAD

(c)   CBDA

(d)   DACB

Answer: (d)

88. Fill in the blank with the most appropriate word.

She was loved by her employees for her _______.

(a)   malevolence

(b)   condolence

(c)   benevolence

(d)   insolence

Answer: (c)

89. Identify the segment in the sentence which contains the grammatical error. If there is no error, select ‘No error’

He married with a rich heiress last year.

(a)   last year

(b)   with a rich heiress

(c)   He married

(d)   No error

Answer: (b)

90. Select the most appropriate meaning of the given idiom.

Keep abreast of

(a)   Keep up the good work

(b)   Keep a watch on

(c)   Keep ahead of

(d)   Keep oneself updated

Answer: (d)

91. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it select No improvement.

Mother was watching a movie when the lights were going off.

(a)   have gone off

(b)   No improvement

(c)   going off

(d)   went off

Answer: (d)

92. Given below are four jumbled sentences. Out of the given option pick the one that gives their correct order.

(A) While he was doing this, he missed seeing a velvet purse full of gold coins lying on the road.

(B) Ramesh always worried about how he would become sick and weak in old age.

(C) To try how he would cope with blindness, Ramesh started walking with this eyes closed.

(D) He feared that he might even lose his sight and go blind.

(a)   CABD

(b)   BCAD

(c)   DBAC

(d)   BDCA

Answer: (d)

93. Select the most appropriate synonym of the given word.

Weary

(a)   Touchy

(b)   Lively

(c)   Restless

(d)   Exhausted

Answer: (d)

94. Select the most appropriate ANTONYM of the given word.

Repulsive

(a)   Revolting

(b)   Hideous

(c)   Brilliant

(d)   Attractive

Answer: (d)

95. Fill in the blank with the most appropriate word.

The minister gave an _______ that strict action would be taken against the culprits.

(a)   ambition

(b)   assurance

(c)   insurance

(d)   admission

Answer: (b)

96. Select the most appropriate option to substitute segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.

Scarcely had the passenger boarded the plane when the captain welcomed them.

(a)   that the captain welcomed them

(b)   when the captain had welcomed them

(c)   than the captain welcomes them

(d)   No improvement

Answer: (d)

97. Identify the segment in the sentence which contains the grammatical error. If there is no error, select ‘No error’

The famous author and actor are being honourd at a function today

(a)   are being honoured

(b)   The famous author and actor

(c)   No error

(d)   at a function today

Answer: (a)

98. Select the option that can be used as a one word substitute for the given group of words

That which cannot be satisfied

(a)   Insane

(b)   Ingenuous

(c)   Inapt

(d)   Insatiable

Answer: (d)

99. Select the correct indirect form the given sentence.

The traveler said to passerby, “Can you help me find my way, please?”

(a)   The traveler requested to the passer by if he can help him find his way.

(b)   The traveler asked the passer by that he can kindly help him find his way.

(c)   The traveler asked the passer by if he could kindly help him find his way.

(d)   The traveler asked the passer by could you kindly help me find my way?

Answer: (c)

100. Select the INCORRECTLY spelt word.

(a)   Guarranty

(b)   Guardian

(c)   Guidance

(d)   Guilty

Answer: (a)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...