Common Law Admission Test-2018 Held on 13-5-2018 Question Paper With Answer Key

Common Law Admission Test-2018 Held on 13-5-2018

111. Directions- (Q. 111-112) Read the information below and answer the Questions.

A neurosurgeon, an orthopeadist, a plastic surgeon and an ophthalmologist visited the patient after a surgery.

The time of each visit is mentioned below :

Neurosurgeon at 7 : 45

Orthopedist 8 : 30

Plastic surgeon 9 : 15

Ophthalmologist  9 : 50

Each time mentioned above may be either A.M. or P.M.

If the ophthalmologist generally goes for his rounds before the surgeons, but not unless any other doctor does, and the neurosurgeon is not the last to go for his rounds, what is the correct sequence of their visit?

(A) Orthopaedist, Neurosurgeon, Plastic surgeon, Ophthalmologist

(B) Neurosurgeon, Orthopaedist, Plastic surgeon, Ophthalmologist

(C) Orthopaedist, Ophthalmologist, Neurosurgeon, Plastic surgeon

(D) Ophthalmologist, Orthopaedist, Neurosurgeon, Plastic surgeon

Answer: (C)

112. Who were the doctors to visit the patient in the evening?

(A) Neurosurgeon and Plastic surgeon

(B) Plastic surgeon Ophthalmologist and Neurosurgeon,

(C) Orthopaedist and Neurosurgeon

(D) Ophthalmologist and Orthopaedist and Plastic surgeon

Answer: (A)

113. Samantha is your father’s mother’s grandson’s daughter.

(A) niece

(B) sister

(C) uncle

(D) brother

Answer: (A)

114. Look at this series : 7, 10, 8, 11, 9, 12, …

What number should come next?

(A) 7

(B) 10

(C) 12

(D) 13

Answer: (B)

115. In an interview for selection of two District Judges, four candidates P, Q, R, and S were short listed. All of them had 10 years standing as Lawyers. Who among them are most suitable?

(I) P-Very academic not much interested in litigation practice, very honest and impatient.

(II) Q-A Patient listener, average in academics, thorough

(III) R-Jobial, Patient, good academic records and actively involved in politics.

(IV) S-Shrewd, Quick tempered, punctual and Published several Legal articles

(A) P and Q

(B) Q and S

(C) R and S

(D) P and S

Answer: (B)

116. Find the odd one :

(A) Bat

(B) Vulture

(C) Eagle

(D) Owl

Answer: (A)

Directions- (Q. 117-118) Read the information below and answer the questions:

    On the farewell day five best friends, namely, Vishal, Anirudh, Gaurav Mansi and Sapna, clicked their photo, facing the photographer who is on the west.

They were standing as per the following conditions:

(I) Sapna stands to the right of Mansi and Gaurav

(II) Gaurav stands to the left of Vishal and Sapna

(III) Mansi stands between Vishal Anirudh

(IV) There are two people between Anirudh and Gaurav

117. Who will be standing at the 2nd position from the right in the photograph?

(A) Vishal

(B) Mansi

(C) Gaurav

(D) Anirudh

Answer: (A)

118. Who stands to the left of Anirudh?

(A) Sapna

(B) Gaurav

(C) Mansi

(D) Vishal

Answer: (C)

119. Find the equivalent for ‘?’

Sphygmomanometer : Blood Pressure : : Pyrometer : ?

(A) Temperature

(B) Blood Flow

(C) Urine Flow

(D) Atmospheric Pressure

Answer: (A)

120. From morning 11 O’ clock to Evening 7 O’ clock, how many times the hour hand and minutes hand will overlap each other?

(A) 9

(B) 8

(C) 7

(D) 6

Answer: (C)

121. Find the odd one out :

(A) Police station

(B) Railway station

(C) Supermarket

(D) Airport

Answer: (A)

122. Direction- Read the following carefully and answer the question given below :

Although women now constitute 30 per cent of the global industrial force, legal hurdles and traditional barriers still hinder the vast majority of women in their efforts to achieve parity with men.

The paragraph best support the statement :

(A) The Author claims that Feminism rules

(B) Equality of men and women is still a myth

(C) Women should surpass men in all the fields

(D) The Author claims that women have to take more efforts

Answer: (B)

123. If TEACHER is coded as CAHEETR and STUDENT is coded as DUETNST, then what is the code for SUCCESS?

(A) CECSUSS

(B) CCEUSSS

(C) SCUSCES

(D) UCSECSS

Answer: (B)

Directions- (Q. 124-129) Read the following and answer the questions.

   Chetan invited five of his friends, namely Ritwik, Avantika, Darshan, Parul and Shweta to his birthday party. Each of the five friends gifted Chetan a different article – a jacket, a watch, a shirt, a video game and a headphone. As a return gift, Chetan gifted each of them a different article-goggles, a bag, a pen, a mobile case and a diary. The following is additional information about the gifts gives by the friends and the return gifts they received.

(I) Avantika gifted the shirt but did not receive a bag in return.

(II) Shweta did not gift the headphone but received the mobile case in return.

(III) Neither Ritwik nor Darshan gifted the jacket but the person who did gift it, received the goggles in return.

(IV) The person who gifted the video games received a diary or a bag.

(V) Darshan did not gift a watch but received a pen in return.

(VI) Neither Shweta gifted a video game nor did Ritwik received a diary in return.

124. Who gifted the watch?

(A) Shweta

(B) Darshan

(C) Ritwik

(D) Parul

Answer: (A)

125. Who received goggles as a return gift?

(A) Avantika

(B) Ritwik

(C) Parul

(D) Darshan

Answer: (C)

126. Which among the following combination is correct?

(A) Avantika – Bag

(B) Ritwik – Video Game

(C) Ritwik – Diary

(D) Parul – Watch

Answer: (B)

127. Who gifted the head phones?

(A) Shweta

(B) Ritwik

(C) Darshan

(D) Parul

Answer: (C)

128. Which among the following combinations is correct?

(A) Avantika-Diary

(B) Headphones-Diary

(C) Ritwik-Goggles

(D) Watch-Bag

Answer: (A)

129. The one who received the bag in return, gifted which among the following items?

(A) Watch

(B) Video game

(C) Headphones

(D) Jackets

Answer: (B)

130. Directions- Examine the following expressions/activities/processes, and arrange them in the most logical sequence.

(1) Design               (2) Need

(3) Launching       (4) Research

(5) Testing              (6) Identify

(A) 4, 1, 6, 2, 3, 5

(B) 2, 6, 4, 1, 5, 3

(C) 3, 5, 4, 1, 6, 2

(D) 2, 4, 1, 5, 6, 3

Answer: (B)

131. The value of expression  is

(A) 2/15

(B) 2

(C)  

(D) 15

Answer: (D)

132. The fractions  are arranged in ascending order of magnitude as :

(A)   

(B)   

(C)   

(D)   

Answer: (B)

133. Let x be the greatest number of 4 digits, which when divided by 15, 20 and 28 leaves in each case the remainder 2. The sum of digits of x is:

(A) 19

(B) 21

(C) 23

(D) 25

Answer: (C)

134. A student was asked to simplify the expression :

 his answer was 1/65. What is the difference between his answer and the correct answer?

(A) 1/65

(B) 1/130

(C) 1/20

(D) 1/13

Answer: (B)

135. When 13511, 13903 and 14589 are divided by’ the greatest number ‘n’. The remainder in each case is ‘m’. the value of (n + m) is:

(A) 183

(B) 182

(C) 181

(D) 179

Answer: (A)

136. ABCD is a quadrilateral in which measures of angle D and angle C are 60 degree and 100 degree respectively. If the internal bisectors of angle A and angle B meet at P, then measure of angle APB is:

(A) 80°

(B) 90°

(C) 100°

(D) 110°

Answer: (A)

137. Suman saves 10% of her monthly salary. Now her expenditure increases by 30% and savings increases by 50%. The present increase in her salary is :

(A) 25%

(B) 30%

(C) 32%

(D) 40%

Answer: (C)

138. A sum amounts to Rs 9,680 2 years and to Rs 10,648 in 3 years respectively at compound interest. What will be the amount if the same sum is invested for  at the same rate of compound interest?

(A) Rs 9,025

(B) Rs 9,152

(C) Rs 9,215

(D) Rs 9,251

Answer: (B)

139. The marked price of an article is 20% more than the cost price. If the article is sold at a discount of 15% on its market price, then the gain per cent is :

(A) 5

(B)  

(C)  

(D) 2

Answer: (D)

140. Reshma sells an article to Rekha at 37.5% profit, Rekha sells it to Madhu at  Again Madhu sells it to Mitu at 25% loss. If Mitu pays Rs 342 for the article, then what is the cost price of the article to Reshma?

(A) Rs 304

(B) Rs 266.50

(C) Rs 380

(D) Rs 384.75

Answer: (A)

141. The number of children a camp is x and their average weight is 20 kg. If 5 children each weighing 12 kg. join the camp or if 10 children each weighing 21 kg leave the camp, the average weight in both the cases remain the same. The value of x is :

(A) 18

(B) 16

(C) 15

(D) 14

Answer: (C)

142. In a 120 litre of solution of acid and water, acid is 75%. A person takes out 20 litres of this solution and added 16.2 litres of acid and 3.8 litres of water in the remaining solution. What is the percentage of water in the final solution?

(A) 22

(B) 24

(C) 25

(D) 28

Answer: (B)

143. Twelve men and 5 women can complete a work in 2 days where as 4 men and 3 women can complete the same work in 5 days. In how many days can 8 men complete the work?

(A) 3

(B) 4

(C) 5

(D) 6

Answer: (B)

144. a and b are inversely proportional to each other and are positive. If a increases by 100%, then b decreases by:

(A) 50%

(B) 75%

(C) 100%

(D) 200%

Answer: (A)

145. Four pipes A, B, C and D can fill a tank with water in 15, 20, 30 and 60 hours respectively. Pipe A is opened at m., B at 5 a.m., C at 6 a.m. and D at 7 a.m. When is the tank filled up completely?

(A) 9 : 30 a.m.

(B) 10 : 00 a.m.

(C) 10 : 30 a.m.

(D) 11 : 00 a.m.

Answer: (D)

146. If a person travels at a speed of 40 km/h, he will reach his destination on time. He covered half the journey in 2/3 of the time. At what speed (in km/h) should he travel to cover the remaining journey to reach the destination on time?

(A) 48

(B) 50

(C) 60

(D) 72

Answer: (C)

147. The parallel sides of a trapezium shaped field are 25 m and 10 m and non-parallel sides are 14 m and 13 m. What is the area (in m2) of the field?

(A) 204

(B) 196

(C) 156

(D) 144

Answer: (B)

148. x2 (a – b) + a2(b – x) + b2(x – a) is factored as :

(A) (a – b) (x – a) (x – b)

(B) (a – b) (x – a) (x + b)

(C) (b – a) (x + a) (x – b)

(D) (a + b) (x – a) (x + b)

Answer: (A)

149. Three fair dice are thrown simultaneously. What is the probability that the sum of numbers on their tops, is at leas 6?

(A) 5/108

(B) 1/24

(C) 103/108

(D) 17/18

Answer: (C)

150. Six dice are stacked on the floor as shown in the figure below. On each dice, the sum of numbers on opposite faces is 7, i.e., if 1 is written on one face, then 6 is written on the face opposite it and so on.

What is the maximum possible sum of numbers on the 21 visible faces?

(A) 88

(B) 89

(C) 96

(D) 147

Answer: (*)

151. Article 51-A on Fundamental Duties was inserted into the Constitution of India through the :

(A) 41st  Constitution (Amendment) Act, 1978

(B) 44th Constitution (Amendment) Act, 1978

(C) 40th Constitution (Amendment) Act, 1976

(D) 42nd Constitution (Amendment) Act, 1976

Answer: (D)

152. The highest law officer in India is the :

(A) Attorney General

(B) Advocate General

(C) Solicitor General

(D) Chief Justice of the Supreme Court of India

Answer: (A)

153. How many languages are there in the Eighth Schedule of the Constitution of India?

(A) 21

(B) 22

(C) 19

(D) 18

Answer: (A)

154. A Panchayat Samiti at the block level in India is only a/an :

(A) Administrative authority

(B) Coordinating and Supervisory authority

(C) Consultative Committee

(D) Advisory body

Answer: (B)

155. Which of the following is not a fundamental duty as per the provisions of the Constitution of India?

(A) To  uphold and protect the sovereignty, unity and integrity of India

(B) To join the defence of Forces of India

(C) To defend the country and render national service when called upon to do so

(D) To value and preserve the rich heritage of our composite culture

Answer: (B)

156. The Right to Education Act, 2009 (RTE) providers for free and compulsory education to-

(A) All illiterate children of India

(B) All citizens of India

(C) Children aged between 6and 14 years

(D) All children up to the age of 10 years

Answer: (C)

157. Direction- The question below consists of two statements, one labeled as ‘Assertion (A) and another as ‘Reason’ (R) Examine these two statements carefully and select the answer to these items from the codes given below :

Assertion (A) : It is the legal and constitutional duty of the State to provide legal aid to the poor.

Reason (R) : No one should be denied by reason of his poverty.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation to (A)

(B) Both (A) and (R) are individually true but (R) is not the correct explanation (A)

(C) (A) is true but (R) is false

(D) (A) is false but (R) is true

Answer: (A)

158. Which was the law introduced by Sir William Bentinck to prohibit the practice of Sati?

(A) Bengal Sati Regulation, 1829

(B) U.P. Sati Prohibition Act, 1828

(C) Indian Sati Prohibition Act, 1827

(D) Rajasthan Sati (Prevention) Act, 1830

Answer: (A)

159. Legal Principle: Nothing an ‘offence’, if committed by a child below seven years of age.

Fact Situation : Adil, ages six years, is a student of class one. He placed his sharpened pencil on the bench with its pointed end up when his classmate Ajay stood up to answer a question from the teacher. Ajay gets hurt when he sits on the pencil and Adil and his friends have a good laugh. Ajay’s father, on seeing his son injured when he returns home, wants action against Adil. Which of the following statements is the most appropriate in relation to the legal principle stated above?

(A) Adil has committed an ‘offence’.

(B) Adil has not committed any ‘offence’.

(C) Childish pranks cannot be investigated by the police

(D) The class teacher must be arrested

Answer: (B)

160. Legal Principle : The doctrine of basic structure in Constitutional jurisprudence means that the Constitution of India has certain basic features that cannot be taken away through amendments by the Parliament. The power of judicial review is a part of the basic structure and it helps the constitutional Courts to determine whether an amendment is against the basic structure or not.

Fax Situation : Parliament proposes an amendment to limit the power of appeal against conviction for the offence of Sedition, to be exercised only by the Supreme Court of India.

Which of the following statements is the most appropriate in relation to the legal principle stated above?

(A) The proposed amendment is against doctrine of basic structure.

(B) The proposed amendment is unconnected to the doctrine of basic structure

(C) The proposed amendment can be reviewed and struck down by the Constitutional Courts.

(D) The proposed amendment is beyond the power of the Parliament

Answer: (C)

161. Who among the following was the first Chairman of the Constituent Assembly in India?

(A) Dr. Rajendra Prasad

(B) Dr. Sachchidananda Sinha

(C) Harendra Coomar Mookerjee

(D) Dr. B. R. Ambedkar

Answer: (B)

162. Legal Principle : It is an offence to obstruct a public servant in the due discharge of his duty. Right of private defence is available to protect one’s person and property.

Fact Situation : Sidhu comes to the rescue of his uncle who is sought to be taken into a car by some men. In the process, he causes injury to some of them. Later, it turns out that the men were police persons in plain clothes trying to enforce a warrant against his uncle.

Which of the following statements is the most appropriate in relation to the legal principle stated above ?

(A) Sidhu has committed the offence of obstructing a public servant in due discharge of his duty.

(B) Sidhu has not committed an offence since he did not know that the men were from the police

(C) Sidhu’s uncle has resisted arrest and should be proceeded against

(D) Sidhu should not have tried to help his uncle without ascertained the fact

Answer: (B)

163. Legal Principle : An employer is liable for the Act of his servant performed during the course of employment

Fact Situation : While working as a driver for Verma. Alok sometimes used to earn some side income by carrying parcels for others in Verma’s car without his knowledge or permission. While going to pick Verma from the airport one day, Alok stopped to deliver a parcel he was carrying with him. While he was delivering the parcel, which unknown to him was one of contraband goods, the police arrested Alok.

Which of the following statements is the most appropriate in relation to the legal principle stated above ?

(A) Verma is liable for the act of Alok since he is Verma’s driver

(B) Verma is liable for the act of Alok since he had gone to pick Verma from the airport

(C) Verma is not liable for the act of Alok since Alok himself did not know that he was carrying contraband goods.

(D) Verma is not liable for the act of Alok since carrying the parcel was not in the course of his employment

Answer: (D)

164. Which law introduced the system of diarchy in India during the British reign?

(A) The Government of India Act, 1858

(B) The Government of India Act, 1909

(C) The Government of India Act, 1919

(D) The Government of India Act, 1935

Answer: (C)

165. Legal Principle : The Latin maxim nemo bis punitur pro eodem delictomeans that nobody can be punished twice for the same offence.

Fact Situation : Sajan, a petty thief, is caught and trashed thoroughly by the people before being handed over to the police. Sajan pleads before the Magistrate that since he was already thrashed by the people he should not be again punished by the State.

Which of the following statements is the most appropriate in relation to the legal principle stated above?

(A) Sajan is right since nobody should be punished for the same offence twice.

(B) Thrashing given by the people does not amount to legal punishment and so Sajan can be punished by the State.

(C) Giving a good thrashing to the thief is the best form of punishment to prevent future theft.

(D) The Magistrate should take into consideration the thrashing received by Sajan while fixing his punishment.

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...