IBPS PO-MT Preliminary Examination Held on October 22, 2016 Question Paper With Answer Key

IBPS PO/MT Preliminary Examination Held on October 22, 2016

Part A

English Language

 

Directions (Q. Nos. 1-10) Read the sentences to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark that part with the error as your answer. If there is not error, mark ‘No error’ as your answer. (Ignore the errors of punctuation, if any)

1. A lot of research has been/conducted on the field of human/ resources for understanding what creates/ work culture in an organization.

(a)  A lot of research has been

(b)  conducted on the field of human

(c)  resources for understanding what creates

(d)  work culture in an organization

(e)  No error

Answer: (b)

2. During our visit to the hill station, we/came across signboards, which read that/ the area where we was/ under observation by the neighbouring country.

(a)  during our visit to the hill station, we

(b)  came across signboards which read that

(c)  the area where we was

(d)  under observation by the neighbouring country

(e)  No error

Answer: (c)

3. No matter what people opine about/the stern measures taken against/ traffic signal violators, taking such an/action have been pending since long.

(a)  No matter what people opine about

(b)  the stern measures taken against

(c)  traffic signal violators, taking such an

(d)  action have been pending since long

(e)  No error

Answer: (d)

4. Though these buildings have been given/clearance by first safety officials, any/layman can understand that hardly/ any fire safety norms have followed

(a)  Though these buildings have been given

(b)  clearance by fire safety officials, any

(c)  layman can understand that hardly

(d)  any fire safety norms have followed

(e)  No error

Answer: (d)

5. Hardly he had entered the building/when the security guard called and/ informed him that he had left his/ car door opening the parking lot.

(a)  Hardly he had entered the building

(b)  when the security guard called and

(c)  informed him that he had left his

(d)  car door open in the parking lot

(e)  No error

Answer: (a)

6. The new variety of genetically modified/ crops is being extremely successful in /curbing the usage of/ pesticides and increasing the per unit output.

(a)  The new variety of genetically modified

(b)  crops is being extremely successful in

(c)  curbing the usage of

(d)  pesticides and increasing the per unit output

(e)  No error

Answer: (e)

7. Air pollution in the city rises/ beyond the permissible limits every winter/ as the pollutants cannot escape from the/ atmosphere due to radial inversion.

(a)  Air pollution in the city rises

(b)  beyond the permissible limits every winter

(c)  as the pollutants cannot escape from the

(d)  atmosphere due to radial inversion

(e)  No error

Answer: (b)

8. Globally, the Indian market is the second/ largest user of mobile phones, with more than/ a billion people using mobile/ phones for calling and internet purposes.

(a)  Globally, the Indian market is the second

(b)  largest user of mobile phones, with more than

(c)  a billion people using mobile

(d)  phones for calling and internet purposes

(e)  No error

Answer: (e)

9. After having working for five/ years in a private firm, Karan/ got down to preparing for/ various bank entrance examinations.

(a)  After having working for five

(b)  years in a private firm, Karan

(c)  got down to preparing for

(d)  various bank entrance examinations

(e)  No error

Answer: (a)

10. Those who want to do good are/ neither selfish nor in a hurry because/ they know what it requires a long/ time to impregnate people with good.

(a)  Those who want to do good are neither

(b)  selfish nor in a hurry because

(c)  they know what it requires a long

(d)  time to impregnate people with good

(e)  No error

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 11-15)  Rearrange the given six sentences A, B, C, D, E and F in a proper sequence, so as to form a meaningful paragraph and then answer the given questions.

A. Moreover, the number of licence-holders has risen even faster, one in five Chinese now has a licence.

B. Apart from the fact that the country’s population is, so large, most of these accidents have to do with the fact that China is so new to the business of driving cars.

C. Accidents are a common sight on the roads of China for many reasons.

D. In 2015, it added more cars to its roads than were driving in the whole country in 1999.

E. Economic rise has played a large part in all these developments.

F. In the rich world, where this economic rise has already taken place, the number of licence-holder is flat or falling.

11. Which of the following should be the fifth sentence after the rearrangement?

(a)  E

(b)  D

(c)  A

(d)  F

(e)  C

Answer: ()

12. Which of the following should be the sixth sentence after the rearrangement?

(a)  E

(b)  D

(c)  A

(d)  B

(e)  F

Answer: ()

13. Which of the following should be the first sentence after the rearrangement?

(a)  A

(b)  C

(c)  B

(d)  F

(e)  E

Answer: (b)

14. Which of the following should be the second sentence after the rearrangement?

(a)  A

(b)  B

(c)  C

(d)  F

(e)  D

Answer: (a)

15. Which of the following should be the fourth sentence after the rearrangement?

(a)  A

(b)  B

(c)  C

(d)  F

(e)  D

Answer: ()

Directions (Q. Nos. 16-22) Read the following passage and answer the given questions.

   After the Second World War, the leaders of the Western world tried to build institutions to prevent the conflicts of the preceding decades from recurring. They wanted to foster both prosperity and inter dependence, to ‘make war not only unthinkable, but materially impossible’. Their work bore fruit, Expanded global trade was raised incomes around the world. While globalization is sometimes portrayed as a corporate plot against the workers; that was not how it was seen before 1914. British Trade Unions were in favour of free trade, which kept down food prices for their members and also opened up markets for the factories in which they worked. Yet, as the Brexit vote demonstrates globalization now seems to be receding. Most economists have been blindsided by the backslash. Free trade can be a hard sell politically. The political economy of trade is treacherous. Its benefits, though substantial, are dilute, but its costs are often concentrated. This gives those affected a strong incentive to pus h for protectionism. Globalization itself thus seems to create forces that erode political support for integration.

   Deeper economic integration required harmonization of laws and regulations across countries. Differences in rules on employment contracts or product safety requirements, for instance, act as barriers to trade. Trade agreements like the Trans-Pacific Partnership focus more on ‘non-tariff barriers than they do on tariff reduction. The net impact of this is likely to be that some individuals, consumers and businesses are not likely to be as benefitted as others and given rise to discontent. Thus the consequences of such trade agreements often run counter to popular preferences. Joseph Stiglitz, a Nobel Prize winner, has warned that companies influence over trade rules harms workers and erodes support for trade liberalization. Clumsy government efforts to compensate workers hurt by globalization contributed to the global financial crisis, by facilitating excessive household borrowing, among the other things. Researchers have also documented how the cost of America’s growing trade with China has fallen disproportionately on certain. American cities.

Such costs perpetuate a cycle of globalization. Periods of global integration and technological progress generate rising inequality, which inevitably triggers two countervailing forces, one beneficial and one harmful. On the one hand, governments tend to respond to rising inequality by increasing redistribution and investing in education, on the other, inequality leads to political unheaval and war. The first great era of globalization, which ended in 1914, gave way to a long period of declining inequality, in which harmful forces played a bigger rise than beneficial ones. History might repeat itself, he warns. Such warnings do not amount to arguments against globalization. As many economists are quick to note, the benefits of openness are massive. It is increasingly clear, however, that supporters of economic integration underestimated the risks both that big slices of society would feel left behind and that nationalism would continue to provide an alluring alternative. Either error alone might have undercut support for globalization and the relative peace and prosperity, it has brought in combination, they threaten to reverse it.

16. What can be concluded from the example of Britain cited in the passage?

(a)  Countries which previously supported globalization no longer do.

(b)  Trade unions are losing their influence.

(c)  Agriculture has suffered in most developed countries.

(d)  Britain has not recovered from the financial crisis.

(e)  Technological progress boosts economic growth tremendously.

Answer: (a)

17. Which of the following has/have been outcome(s) of global integration?

I. Laws have become fairer for all.

II. Trade unions have become more peaceful.

III. Trade has grown substantially.

(a)  Only III

(b)  Only I

(c)  I and II

(d)  I and III

(e)  All I, II and III

Answer: (a)

18. Which of the following is the author’s view of Trans-Pacific Partnership?

(a)  It is likely to face opposition.

(b)  It will provide beneficial to all workers.

(c)  It will reduce tariffs effectively.

(d)  Trade with China will suffer.

(e)  None of the given options

Answer: (a)

19. Which of the following is true in the context of the passage?

(a)  The first era of globalization resulted in a decline in inequality.

(b)  Governments are  making efforts to help workers hurt by globalization.

(c)  Standardizing policy regulations will boost economic integration.

(d)  Technology has exacerbated the ill-effects of globalization.

(e)  All of the given options are true in the context of the passage.

Answer: (a)

20. Which of the following best explains the phrase ‘Such warnings do not amount to arguments against globalization’ in the context of the passage?

(a)  Most economist are unnecessarily alarmist about globalization.

(b)  Globalization is beneficial to all.

(c)  Do not do away with globalization, but take concerns about globalization seriously.

(d)  Politicians warn against globalization during elections, but actually support it.

(e)  We cannot reverse globalization but we must stall it.

Answer: (c)

21. Which of the following can be said about America’s trade with China?

(a)  America’s discontent against globalization has fallen.

(b)  Worker’s wages have rise tenfold.

(c)  America has been badly hit by the slowdown in china.

(d)  It has been especially harmful for certain American cities.

(e)  None of the given options can be said.

Answer: ()

22. Which of the following is the central idea of the passage?

(a)  Protectionism is the only way for developed countries to retain stability.

(b)  Globalization is receding and its decline should be speeded up.

(c)  While politicians are in favour of globalization, economists are not.

(d)  While developed countries are on the decline emerging ones are rising.

(e)  The backlash against globalization is serious and must be handled carefully.

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 23-30) In the given passage, there are blanks, each of which has numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

The sue of technology in education has been present throughout history. Over the last century, schools have modified their (23) to teaching as well as methods that are used to enhance student learning. Chalk and slate were at one time the newest technology. From there, technological changes have gone from film, radio and television to desk-top computers and now into interactive white boards like SMART Technology. The capabilities teachers have with new technology give them the (24) to differentiate lessons for (25) overall learning. Microsoft PowerPoint is one of the most popular technology tools used in any classroom. SMART technologies has integrated the SMART Board Software with PowerPoint, thus combining the newest technology with the most popular S1. This brief description shows that new technology is  being implemented in the classroom. Unfortunately, due to (26) costs, the more advanced the new equipment becomes; the less likely schools are willing to (27) it for their classrooms. (28) sufficient funds, it is difficult for schools to obtain technologically advanced classrooms. SMART Technology  is the most recent equipment to enter the classroom. In 2002, SMART Boards ranged from $ 999 to $ 1999 and that was for just the board. If a school wanted to better (29), its finance and purchase the rolling floor stand accessory, which makes the technology more accessible to all teachers. It would pay an additional amount of somewhere $ 425 and $ 499. Any school that desires new technology must have the capacity to (30) it. However, even with sufficient funds, a technological integration effort is only as strong as the administrative support behind it.

23.

(a)  pathway

(b)  departure

(c)  approach

(d)  pedagogy

(e)  syllabus

Answer: (c)

24.

(a)  faculty

(b)  lesson

(c)  limitation

(d)  abundance

(e)  ability

Answer: (e)

25.

(a)  bigger

(b)  better

(c)  inferior

(d)  benefit

(e)  alleviated

Answer: (b)

26.

(a)  much

(b)  overhaul

(c)  high

(d)  hover

(e)  humble

Answer: (c)

27.

(a)  achieve

(b)  acquire

(c)  archive

(d)  excess

(e)  disperse

Answer: (b)

28.

(a)  Without

(b)  Following

(c)  Despite

(d)  Bereft

(e)  Unless

Answer: (a)

29.

(a)  allotment

(b)  proportion

(c)  allocate

(d)  conform

(e)  pro rata

Answer: (c)

30.

(a)  earmark

(b)  patent

(c)  publish

(d)  sharp

(e)  purchase

Answer: (e)

PART B Reasoning

Directions (Q. Nos. 31-35) In these questions, relationship between different elements is shown in the statement. The statements are followed by two conclusions. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer.

Give answer

a. if only conclusion I follows

b. if only conclusion II follows

c. if either conclusion I or II follows

d. if neither conclusion I nor II follows

e. if both conclusions follow

31. Statements L < A = M < P;

A = C < T;

M ≥ O > R

Conclusions I. O < P

II. C > L

Answer: (e)

32. Statements D ≥ U = S ≥ T;

O = P ≤ S

Conclusions I. D > P

II. P = D

Answer: (c)

33. Statements L < A = M < P;

A ≤ C < T;

M ≥ O > R

Conclusions I. T < M       II. A > R

Answer: (b)

34. Statements T > I ≥ L > E;

I ≤ N < B;

N ≥ S > D

Conclusions I. N ≤ E       II. T < B

Answer: (a)

35. Statements T > I = L > E;

I = N < B;

N = S > D

Conclusions I. S = I                   II. L > D

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 36-41) Study the information carefully and answer the questions based on it.

Seven athletes M, N, O, P, Q, R and S line on seven different floors of a building but not necessarily in the same order. The lower ment floor of the building is numbered two and so on till the top most floor is numbered seven.

Each one of them runs for a different distance in a Marathon 750m, 1200 m, 2200 m, 2900 m, 3600 m, 4300 m and 5000 m, but not necessarily in same order.

The one who runs for 4300 m lives on floor number 4. only one person lines between M and the one who runs for 4300 m. Only two people live between M and S.

The one who runs for 1200 m lives on an even numbered floor above Q. Only two people lives between the one who runs for 1200 m and one who runs for 2900 m. N live on one of the floors above M.

N run for 2100 m more than one who lives on floor number 3. The number of people living between the one who runs for 5000 m and S is same as the number of people living between M and R. Only one person lives between R and O. The one who runs for shortest distance lives immediately below P. Only one person lives between P and the one who runs for 3600 m.

36. Which of the following lives between O and the one who runs for 2900 m?

(a)  S and R

(b)  R and P

(c)  P and Q

(d)  Q and S

(e)  None of the above

Answer: (a)

37. As per the given arrangement four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which one of the following does not below to the group?

(a)  M-4300 m

(b)  Floor number 7-S

(c)  Floor number 4-N

(d)  P-3600 m

(e)  Floor number 5-5000 m

Answer: (c)

38. How many people live between S and O?

(a)  Five

(b)  One

(c)  None

(d)  Four

(e)  Three

Answer: (c)

39. Who amongst the following runs for 2900 m?

(a)  S

(b)  M

(c)  N

(d)  P

(e)  Q

Answer: (d)

40. If the total distance covered by B and M is 4800 m, then how much did B runs alone?

(a)  4050 m

(b)  1900 m

(c)  2600 m

(d)  1200 m

(e)  3600 m

Answer: (a)

41. Which of the following statements is true with respect to the given arrangement?

(a)  None of the option is true.

(b)  Only two people line between P and R

(c)  M lives on floor number 2.

(d)  The one who runs 750 m lives immediately above S

(e)  Q runs for 750 m

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 42-44) Study the given information carefully to answer the given question

Point M is 15 m to the East of Point L. Point C is 3 m to the North of Point M. Point Q is 6 m to the East of Point C. Point P is 3 m to the South of Point Q. Point V is to the North of Point L. A person walks 9 m from Point V towards South, reaches Point R, takes a left turn and reaches Point C.

42. In which direction is Point V with respect to Point P?

(a)  South-West

(b)  West

(c)  South-East

(d)  North-West

(e)  North-East

Answer: (d)

43. If a person walks 15 m towards east from Point V, takes a right turn and walks 4m, for will he be from Point M?

(a)  5 m

(b)  9 m

(c)  12 m

(d)  8 m

(e)  6 m

Answer: (b)

44. What is the difference of the distance between Points V, L and Point R, Q?

(a)  14 m

(b)  9 m

(c)  8 m

(d)  3 m

(e)  7 m

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 45-49) Study the given information carefully and answer the questions based on it.

Eight different people viz. C, D, E, F, W, X, Y and Z are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Each one of them is wearing a watch of a different brand viz. Titan, Rado, Casio, Tissot, Rolex, Swatch, Omega Casio, Tissot, Rolex, Swatch, Omega and Longines but not necessarily in the same order.

Only two people sit between the one wearing Radio and X. The one wearing Tissot sits second to the left of X. Only three people sit between the one wearing R ado and W. The one wearing Casio sits second to the right of the one wearing Swatch. Neither X nor W is wearing Swatch. The one wearing Swatch is not an immediate neighbour of the one wearing Tissot. Z is not wearing Tissot. The one wearing Titan sits to the immediate right of Z. C is an immediate neighbour of one wearing Titan. Only three people sit between F and the one wearing Omega. Neither F nor E is wearing Rado. Only one person sits between the ones wearing Omega and Rolex.

45. Who amongst the following sits to the immediate left of the one wearing Rado?

(a)  C

(b)  The one wearing Omega

(c)  D

(d)  The one wearing Swatch

(e)  Z

Answer: (d)

46. Who amongst the following is wearing Longines?

(a)  D

(b)  Y

(c)  X

(d)  E

(e)  Z

Answer: (c)

47. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(a)  Z-Rado

(b)  E – Longines

(c)  X – Rolex

(d)  W – Swatch

(e)  C-Titan

Answer: (d)

48. Which of the following represents the brand of watch worn by E?

(a)  Casio

(b)  Omega

(c)  Longines

(d)  Rolex

(e)  Swatch

Answer: (b)

49. Who amongst he following sit exactly between X and the one wearing Rado when counted from the right of X?

(a)  The ones wearing Tissot and Titan

(b)  Z and the one wearing Longines

(c)  D and F

(d)  E and Z

(e)  E and the one wearing Swatch

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 50-54) Study the following information to answer the given question.

Eight friends – P, Q, R, S, T, U, V and W are seated in a straight line with equal distance between each other, but not necessarily in the same order. Some of them are facing North while some are facing South. V is an  immediate neighbour of the person sitting at an extreme end of the line. R sits second to the left of V. Only one person sits between R and T. As many people sits to the right of T as to the left of P. V and P face the same direction (i.e. if V faces North then P also faces North and vice-versa.)

Immediate neighbours of P face opposite directions (i.e., if one neighbour faces North then the other faces South and vice-versa.) Q sits fourth to the left of S. Q is not an immediate neighbour of V. Persons sitting at the extreme ends face opposite directions (i.e., if one persons faces North then the other person faces South and vice-versa.)

W faces South. W does not sit at an extreme end of the line. U sits to the immediate right of W. U and Q face the same direction (i.e. if U faces North then Q also faces North and vice-versa.)

50. As per the given arrangement, which of the following statements is not true with respect to U?

(a)  U sits at an extreme end of the line

(b)  Only three  persons sit between U and R

(c)  U sits second to the left of T

(d)  All the given statements are true

(e)  U is an immediate neighbour of Q.

Answer: (d)

51. What is the position of Q with respect to W?

(a)  Immediate left

(b)  Second to the right

(c)  Third to the left

(d)  Third to the right

(e)  Second to the left

Answer: (e)

52. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence form a group. Which of them does not belong to that group?

(a)  WS

(b)  QT

(c)  WR

(d)  UP

(e)  RV

Answer: (c)

53. How many persons sit to the left of T?

(a)  Three

(b)  None

(c)  More than three

(d)  One

(e)  Two

Answer: (e)

54. Which of the following represents the immediate neighbours of P?

(a)  R, T

(b)  S, V

(c)  W, P

(d)  T, S

(e)  V, R

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 55-57) Read the following information and answer the given question.

T is the daughter of P. P is the father of L. L is the only son of A. B is the daughter-in-law of A. W is the son of B.

55. How is P related to B?

(a)  Father-in-law

(b)  Brother

(c)  Son-in-law

(d)  Father

(e)  Brother-in-law

Answer: (a)

56. If Y is the husband of T, how is L related to Y?

(a)  Brother-in-law

(b)  Nephew

(c)  Son-in-law

(d)  Son

(e)  Brother

Answer: (a)

57. How is A related to W?

(a)  Uncle

(b)  Grandfather

(c)  Grandson

(d)  Granddaughter

(e)  Grandmother

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 58-62) In the following questions, a statement is followed by two conclusion. You have to consider the statement to be true, even if it is seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide, which of the given conclusion, if any following from the given statements.

Code

a. Both conclusion I and II follow

b. Neither conclusion I nor II follows

c. Only conclusion I follows

d. Only conclusion II follows

e. Neither conclusion I nor II follows

58. Statements

No  biscuit is a cookie.

All cookies are pastries.

Some pastries are sandwiches.

Conclusions

I. All pastries are cookies.

II. All biscuits being pastries is a possibility.

Answer: (e)

59. Statements

No biscuit is a cookie.

All cookies are pastries.

Some pastries are sandwiches.

Conclusions

I. At least some cookies are sandwiches.

II. Some sandwiches are biscuits.

Answer: (e)

60. Statements

Some keys are locks.

Some locks are drawers.

All drawers are tables.

Conclusions

I. No key is a drawer.

II. At least some keys are drawers.

Answer: (c)

61. Statements

Some keys are locks.

Some locks are drawers.

All drawers are tables

Conclusions

I. All key can never be tables.

II. At least some locks are tables.

Answer: (a)

62. Statements

All frames are pictures.

Some pictures are images.

Conclusions

I. Some frames are images.

II. All frames are images.

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 63-65) Study the given information carefully to answer the given question.

Six friends – A, B, C, D, E and F, each of different thickness, are kept on a table. F is thicker than B but thinner than C. A is thinner than both B and E, but not thinnest. E is thinner than F. The second thinnest book is 7 cms thick and the second thickest book is 13 cm thick. (Note The thickness of all the books is in whole numbers.)

63. If E is 12 cm thick, then which of the following is true about E?

(a)  F is 2 cms thicker than E

(b)  The total thickness of E and C together is 12 cms

(c)  E is thinner than D

(d)  All the given statements are true

(e)  E is the third thickest book of all

Answer: (e)

64. If A is 2 cm thicker than D, then how thick is D?

(a)  Cannot be determined

(b)  15 cm

(c)  5 cm

(d)  11 cm

(e)  3 cm

Answer: (c)

65. With respect to the thickness of given books, if B + A = 17, then F + B = ?

(a)  17

(b)  21

(c)  23

(d)  19

(e)  25

Answer: (c)

PART C

Quantitative Aptitude

Directions (Q. Nos. 66-70) In this question two equations numbered and II are given. You have to solve both the equations and mark the appropriate answer.

Give answer

a. if x > y b. if x ≥ y

b. if x < y d. if x ≤ y

e. if x = y or relationship can’t be established between x and y.

66. I. x2 – 9x + 18 = 0

II. 5y2 – 22y + 24 = 0

Answer: (a)

67. I. 6x2 + 11x + 5 = 0

II. 2y2 + 5y + 3 = 0

Answer: (b)

68. I. x2 + 10x + 24 = 0

II. y2 – √625 = 0

Answer: (e)

69. I. 10x2 + 11x + 1 = 0

II. 15y2 + 8y + 1 = 0

Answer: (e)

70. I. 15x2 – 11x + 2 = 0

II. 10y2 – 9y + 2 =0

Answer: (d)

71. The time taken by 24 children to complete a project is twice the time taken by 16 women to complete the same If 28 women complete the project. If 28 women complete the project in 8 days, how m any days will 28 women and 24 children together take to complete the project?

(a)  56/9

(b)  18

(c)  19

(d)  21

(e)  24

Answer: (a)

72. The circumference of the semi-circle is 108 cm. If the side of a square is 30% more the diameter of the semi-circle, what is the perimeter of the square?

(a)  212.2 cm

(b)  226.4 cm

(c)  224.8 cm

(d)  214.6 cm

(e)  218.4 cm

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 73-77) What approximate value will come in place of question mark in the given question? (You are not expected to calculate the exact value)

73. 

(a)  15

(b)  18

(c)  9

(d)  35

(e)  27

Answer: (c)

74. 02 + 241 ÷ 6 – 165.11 = ?

(a)  27

(b)  125

(c)  1000

(d)  64

(e)  216

Answer: (b)

75. 09% of 80.15 + 60.04% of 160.12 = ?

(a)  80

(b)  160

(c)  180

(d)  140

(e)  128

Answer: (e)

76. 082 – 3.01 × 104.11 ÷ 4.02 = ?

(a)  280

(b)  200

(c)  160

(d)  120

(e)  180

Answer: (d)

77. 

(a)  −1364

(b)  20

(c)  6

(d)  15

(e)  10

Answer: (a)

78. Ronnie invested Rs P in a scheme A offering simple interest at 12% per annum for two years. He invested the whole amount he received from scheme A, in another scheme B offering simple interest 15% pa for two years. If the difference between the interest earned from scheme A and B was Rs 264, what is the value of P?

(a)  2640

(b)  2500

(c)  2250

(d)  1800

(e)  2000

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 79-83) Study the table and answer the given question.

79. What is the respective ratio between the total number of females studying stream C in all the universities together and the total number of females studying in stream D in all the universities together?

(a)  20 : 13

(b)  15 : 14

(c)  5 : 4

(d)  15 : 13

(e)  4 : 5

Answer: (d)

80. Total number of males studying in stream A in all the universities together in 2010 is 1200 more than that in the year 2009. In 2010, what was the total number of students (male + female) studying in stream A in all the universities together, if the total number of male students in stream A in 2010, constituted 50% of the total number of students?

(a)  6400

(b)  6000

(c)  5000

(d)  3000

(e)  2000

Answer: (a)

81. Total number of students studying in stream A and B together in VK are what percent less than those studying in same streams together in St. James?

(a)  35%

(b)  38%

(c)  40%

(d)  52%

(e)  30%

Answer: (e)

82. What is the average number of male students studying in stream D in all the given universities?

(a)  240

(b)  210

(c)  290

(d)  310

(e)  340

Answer: (c)

83. Number of students studying in stream C in VK is what percent of that studying in stream B in DVA?

(a)  35%

(b)  38%

(c)  40%

(d) 

(e) 

Answer: (c)

84. The distance between two cities (M and N) is 350 km. A train starts from city M at 6 am and travel towards city N at the speed of 63 km/h. Another train starts from city N at 7 am and travel towards city M at the speed of 77 km/h. At what time will the trains meet?

(a)  5 : 00 am

(b)  10 : 00 am

(c)  9 : 05 am

(d)  8 : 24 am

(e)  8 : 30 am

Answer: (c)

85. A, B and C started a business with investments of Rs 1500, Rs 550 and Rs 2400 respectively. After 8 months from the start of the business, A and C left and B invested an additional amount of Rs 450. If different between the Share in annual profit received by B and the total annual profit was Rs 13000, what was the total annual profit received?

(a)  Rs 16500

(b)  Rs 18150

(c)  Rs 13200

(d)  Rs 19800

(e)  Rs 19000

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 86-90) What value will be come in place of question marks in the following number series?

86. 14   15      32      99      ?        2005

(a)  354

(b)  372

(c)  400

(d)  368

(e)  324

Answer: (c)

87. 8   5        4        7        13      ?

(a)  31

(b)  37

(c)  33.5

(d)  35.5

(e)  31.5

Answer: (c)

88. 4   9        20      43      84      ?

(a)  149

(b)  157

(c)  191

(d)  145

(e)  137

Answer: (a)

89. 13    15      20      37      102    ?

(a)  351

(b)  359

(c)  375

(d)  377

(e)  363

Answer: (b)

90. 69   74      67      78      65      ?

(a)  85

(b)  78

(c)  82

(d)  84

(e)  75

Answer: (c)

91. In Jar A, 140 litres milk was mixed with 40 litre water. Some of this mixture was taken out from Jar A and put in Jar B. If after 17 litre milk in Jar B, the resultant ratio between milk and water in Jar B was 19 : 3 respectively, what was the amount of mixture that was taken out from Jar A?

(a)  21 L

(b)  36 L

(c)  46 L

(d)  18 L

(e)  27 L

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 92-96) Refer to the pie-charts and answer the given questions.

92. Number of bags sold by store M decreased by what percent from 2004 to 2006?

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

(e) 

Answer: (c)

93. What is the respective ratio between total number of bags sold by stores M and N together in 2006 and that in 2008?

(a)  13 : 8

(b)  11: 9

(c)  6 : 5

(d)  9 : 8

(e)  11 : 8

Answer: (d)

94. In 2004, 30% of the bags sold by store M and 40% of the bags sold by store N were leather bags. What was the total number of leather bag sold by store M and N together in 2004?

(a)  168

(b)  172

(c)  184

(d)  164

(e)  176

Answer: (b)

95. If the average number of bags sold by store N in 2007, 2008 and 2009 was 305, what was the number of bags sold by the same store in 2009?

(a)  420

(b)  445

(c)  425

(d)  440

(e)  415

Answer: (c)

96. What is the difference between total number of bags sold by stores M and N together in 2005 and that in 2007?

(a)  250

(b)  240

(c)  210

(d)  260

(e)  290

Answer: (b)

97. Three years ago, Manini’s age at that time was thrice of Rinu’s age at that time. The respective ratio between Rinu’s age six years hence and Manini’s age eight years hence, will be 3 : 7. What will be Rinu’s age two years hence?

(a)  20 yr

(b)  26 yr

(c)  29 yr

(d)  32 yr

(e)  23 yr

Answer: (a)

98. The respective ratio between the monthly salary of Neil and that of Dipti is 5 : 6. Neil and Dipti, both save 40% and 25% out of their respective monthly salary. Neil invests 5/8th of his savings in LIC and Dipti invests 3/5th of her savings in LIC. If Neil invests Rs. 1750 more than Dipti in LIC, what is Neils’s monthly salary?

(a)  Rs 20000

(b)  Rs 25000

(c)  Rs 40000

(d)  Rs 15000

(e)  Rs 30000

Answer: (b)

99. Cost price of two beds are equal. One bed is sold at a profit of 25% and the other one for Rs 6596 less than the first one. If the overall profit earned after selling both the beds is 8%, what is the cost price of each bed?

(a)  Rs 20400

(b)  Rs 19400

(c)  Rs 18600

(d)  Rs 19400

(e)  Rs 16800

Answer: (b)

100. A bag contains 16 eggs out of which 5 are rotten. The remaining eggs are in good condition. If two eggs are drawn randomly, what is the probability that one of the eggs drawn is rotten?

(a)  11/24

(b)  13/24

(c)  5/12

(d)  17/24

(e)  7/12

Answer: (a)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...