IBPS PO/MT Preliminary (Phase I) Online Examination Held on October 6, 2017 Question Paper With Answer Key

IBPS PO/MT Preliminary (Phase I) Online Examination Held on October 6, 2017

Directions (Q. Nos. 1-3) Study the given information carefully to answer the given questions.

Six books A, B, C, D, E and F each of different thickness, are kept on a table. C is thicker than A, but thinner than E. A is thicker than both B and D. E is not the thickest. The third thinnest book is 9 cm thick and the thickest book is 16 cm thick.

(Note the thickness of all the books are in whole numbers.)

1. If E is 5 cm thicker than A, then how thick is E?

(a)  11 cm

(b)  9 cm

(c)  12 cm

(d)  14 cm

(e)  Cannot be determined

Answer: (d)

2. With respect to the thickness of the given books, if C + F = 27, then A + C = ?

(a)  20

(b)  Other than those given as options

(c)  23

(d)  15

(e)  19

Answer: (a)

3. If B is 8 cm thick, then which of the following is true about B?

(a)  B is the third thinnest book of all.

(b)  F is 5 cm thicker than B.

(c)  B is thicker than D.

(d)  All the given statements are true.

(e)  Other than those given as options

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 4-6) Study the following information carefully to answer the questions based on it.

A is the m other of B. B is the sister of C. D is the son of C. E is the brother of D. F is the mother of E. G is the grand-daughter of A. H has only two children B and C.

4. How is F related to H?

(a)  Son-in-law

(b)  Daughter-in-law

(c)  Father-in-law

(d)  Grand-daughter

(e)  Niece

Answer: (b)

5. How is C related to E?

(a)  Father

(b)  Son

(c)  Mother

(d)  Cousin

(e)  Grandfather

Answer: (a)

6. Who is mother of G?

(a)  C

(b)  B

(c)  F

(d)  Either B or F

(e)  Either C or F

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 7-11) In the following questions relationships between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer.

Give answer

(a) if only conclusion II is true

(b) if only conclusion I is true

(c) if both conclusion are true

(d) if either conclusion I or II is true

(e) if neither conclusions I nor II is true

7. Statements F ≤ U ≥ R; N ≤ U ≤ L

Conclusions I. L ≥ R        II. N ≥ F

Answer: (e)

8. Statements Q ≤ U = E ≥ N; R > A ≥ E; T ≤ O ≤ N

Conclusions I. T ≤ E        II. R > N

Answer: (c)

9. Statements R < A ≥ C ≥ E; A ≥ N ≥ T; C ≤ I ≤ L

Conclusions I. A ≤ L        II. I ≥ E

Answer: (a)

10. Statements Q ≤ U = E ≥ N; R > A ≥ E; T ≤ O ≤ N

Conclusions I. Q = A       II. A > Q

Answer: (e)

11. Statements R < A ≥ C ≥ E; A ≥ N ≥ T; C ≤ I ≤ L

Conclusions I. N > R       II. T ≤ E

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 12-17) Study the given information carefully to answer the given questions.

Seven athletes M, N, O, P, Q, R and S live on seven different floors of a building but not necessarily in the same order. The lowermost floor of the building is numbered 1, the one above that is numbered 2 and so on till the topmost floor is numbered 7. Each one of them runs for a different distance in marathon – 850 m, 1300 m, 2200 m, 2800 m, 3300 m, 4000 m, and 4700 m, but not necessarily in the same order. The one who runs for 2200 m lives on floor numbered 3. Only one person lives between O and the one who runs for 2200 m. The one who runs for 4000 m lives immediately above O. Only one persons lives between the one who runs for 4000 m and the one who runs for 1300 m. The number of people living between O and the one who runs for 1300 m is same as that between the one who runs for 4000 m and R. N lives on an odd numbered floor. N ran for 2000 m more than the one who lives on floor number 4. Only two people live between Q and the one who runs for 3300 m. The one who runs for 2800 m lives on one of the floors below Q but not on the floor number 2, only two people live between M and S. The one who runs for 850 m lives immediately below M.

12. How many people live between S and N?

(a)  Three

(b)  One

(c)  Five

(d)  Four

(e)  Two

Answer: (a)

13. Who amongst the following live(s) between P and the one who runs for 1300 m?

(a)  Both Q and R

(b)  Only S

(c)  Both R and the one who runs for 850 m

(d)  Only the one who runs for 4000 m

(e)  Both R and the one who runs for 2200 m

Answer: (b)

14. As per the given arrangement, four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which one of the following does not belong to the group?

(a)  Q-3300 m

(b)  O-1300 m

(c)  Floor number 4-S

(d)  Floor number 2-R

(e)  Floor number 7-1300 m

Answer: (c)

15. Which of the following statements is true with respect to the given arrangement?

(a)  Only two people live between P and O

(b)  Q runs for 4000 m.

(c)  N lives on floor number 7.

(d)  The one who runs for 850 m lives immediately above P

(e)  None of the above

Answer: (c)

16. If the total distance covered By in M is 5300 m, then how much did B run alone?

(a)  2000 m

(b)  4000 m

(c)  3100 m

(d)  1300 m

(e)  600 m

Answer: (e)

17. Who amongst the following runs for 2200 m?

(a)  P

(b)  N

(c)  Q

(d)  R

(e)  S

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 18-22) Study the following information to answer the given questions.

Eight friends G, H, I, J, K, L, M and N are seated in a straight line with equal distance between each other, but not necessarily in the same order. Some of them are facing North while some are facing South.

K is an immediate neighbour of the person sitting at an extreme end of the line. Only three people sit between K and M. J sits second to the right of M. J does not sit at an extreme end of the line. N sits to the immediate left of G. N is not an immediate neighbour of M. Immediate neighbours of G face opposite directions (i.e. if one neighbour faces North then the other faces South and vice-versa.) Persons sitting at the extreme ends face opposite directions (i.e., if one person faces North then the other faces South and vice-versa.) H sits second to the left of L. L faces North. L is not an immediate neighbour of K. Immediate neighbours of L face the same direction (i.e., if one neighbour faces North then the other also faces North and vice-versa.) Both K and H face a direction opposite to that of J(i.e., if J faces North then K and H faces South and vice-versa.)

18. As per the given arrangement, which of the following statements is true with respect to I?

(a)  I sits at an extreme end of the line.

(b)  K is an immediate neighbour of I.

(c)  Only four person sit between I and M.

(d)  I faces a direction to that of J.

(e)  All the given statements are true.

Answer: (c)

19. Which of the following pairs represents the immediate neighbours of J?

(a)  L, I

(b)  K, L

(c)  L, H

(d)  I, K

(e)  H, K

Answer: (c)

20. What is the position of K with respect to L?

(a)  Immediate right

(b)  Second to the right

(c)  Third to the left

(d)  Third to the right

(e)  Immediate left

Answer: (c)

21. Four of the given five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence form a group. Which of them does not belong to that group?

(a)  JM

(b)  HL

(c)  HI

(d)  KL

(e)  MG

Answer: (c)

22. How many persons sit to the left of G?

(a)  One

(b)  Two

(c)  More than three

(d)  None

(e)  Three

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 23-27) Study the following information carefully and answer the given questions.

Eight different people Viz K, L, M, N, V, W, X and Y are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Each one of them likes a different brand of clothes Viz, Nautica, Chemistry, Zara, Mango, Puma, Adidas, Zodiac and Park Avenue, but not necessarily in the same order. Only three people sit between X and the one who likes Zodiac. V sits second to the right of X. The one who like Nautica sits third to the left of Y. Y does not like Zodiac. The one who likes Zodiac is not a immediate neighbour of Y. Only three people sit between Y and the one who likes Chemistry. W does not like Chemistry. The one who likes Puma sits to the immediate left of K. K is not an immediate neighbour of V. Only two people sit between the ones who like Puma and Zara. M is one of the immediate neighbours of the one who likes Zara. The one who likes Park Avenue sits to the immediate right of L. Only three people sit between L and the one who likes Adidas.

23. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(a)  M-Nautica

(b)  X-Adidas

(c)  V-Zodiac

(d)  Y-Puma

(e)  N-Park Avenue

Answer: (a)

24. Who amongst the following likes Mango?

(a)  W

(b)  K

(c)  V

(d)  Y

(e)  N

Answer: (d)

25. Which of the following represents the brand which W likes?

(a)  Adidas

(b)  Puma

(c)  Park Avenue

(d)  Zara

(e)  Nautica

Answer: (b)

26. Who amongst the following sits second to the left of the one likes Zodiac?

(a)  W

(b)  The one who likes Adidas

(c)  Y

(d)  M

(e)  X

Answer: (b)

27. Who amongst the following sit exactly between the ones who like Puma and Zara when counted from the right of the one who likes Zara?

(a)  The one who likes Adidas and Mango

(b)  N and the one who likes Park Avenue

(c)  X and Y

(d)  K and W

(e)  V and the one who like Chemistry

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 28-32) In each questions below, three/two statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Give answer

(a) if either conclusion I or II follows

(b) if both conclusions follow

(c) if neither conclusion I nor II follows

(d) if only conclusion II follows

(e) if only conclusion I follows

28. Statements All packets are envelopes. No envelop is a gift. Some gifts are boxes.

Conclusions I. All envelops are packets.

II. All boxes can never be envelopes.

Answer: (d)

29. Statements All diaries are novels. All novels are biographies. Some biographies are scripts.

Conclusions I. At least some diaries are scripts.

II. No diary is a script.

Answer: (a)

30. Statements Some days are months. Some months are weeks.

Conclusions I. Some weeks are days.

II. No week is a day.

Answer: (a)

31. Statements All packets are envelopes. No envelop is a gift. Some gifts are boxes.

Conclusions I. All packets being boxes is possibility.

II. No packet is a gift.

Answer: (d)

32. Statements All diaries are novels. All novels are biographies. Some biographies are scripts.

Conclusions I. All diaries are biographies.

II. Some scripts are definitely not novels.

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 33-35) Study the given information carefully to answer the given questions.

Point E is 16 m to the South of Point C. Point F is 4 m to the West of Point E. Point H is 5 cm to the South of Point F. Point J is 12 m to the East of Point H. Point Y is to the East of Point F. A persons walks 15 m from Point Y towards West, reaches Point Z, takes a left turn and reaches Point J.

33. What is the difference of the distance between the Point Z, J and Points Y, F?

(a)  26 m

(b)  22 m

(c)  12 m

(d)  8 m

(e)  10 m

Answer: (b)

34. If a person walks 20 m towards North from Point Z, takes a left turn and walks 8 m, how far will be from Point C?

(a)  2 m

(b)  6 m

(c)  3 m

(d)  4 m

(e)  5 m

Answer: (d)

35. In which directions is Point Z with respect to Point H?

(a)  North-West

(b)  North-East

(c)  South-West

(d)  East

(e)  South-East

Answer: (b)

Part II Quantitative Aptitude

Directions (Q. Nos. 36-40) What approximate value should come in the place questions marks in the given questions.

36. 90.05 + 281 ÷ 4 – 151.06 = ∛?

(a)  27

(b)  343

(c)  216

(d)  729

(e)  285

Answer: (d)

37. 17.822 ÷ 4.05 × 90.11 ÷ 4.98 = ?

(a)  396

(b)  336

(c)  2420

(d)  1458

(e)  1270

Answer: (d)

38. 80.04% of 150.16 + 60.02% of 50.07 = ?

(a)  150

(b)  125

(c)  210

(d)  175

(e)  187

Answer: (a)

39. 

(a)  30

(b)  10

(c)  5

(d)  20

(e)  22

Answer: (a)

40. 

(a)  5

(b)  45

(c)  15

(d)  20

(e)  25

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 41-45) What should come in the place the questions marks in following number series?

41. 14  8  7  5  22  ?

(a)  54

(b)  64

(c)  62

(d)  58

(e)  56

Answer: (e)

42. 8  14  25  46  82   ?

(a)  132

(b)  130

(c)  138

(d)  144

(e)  148

Answer: (c)

43. 13   14  30  93  ?   1885

(a)  358

(b)  336

(c)  364

(d)  376

(e)  396

Answer: (d)

44. 65   70    63   74   61   ?

(a)  78

(b)  58

(c)  72

(d)  68

(e)  74

Answer: (a)

45. 9   11   16   33  98   ?

(a)  350

(b)  355

(c)  364

(d)  372

(e)  380

Answer: (b)

46. Five years ago, Somi’s age at that time was 1/3rd of Amit’s age at that time. The respective ratio between Amit’s age six years hence and Somi’s age twelve years hence, will be 7 : 4. What was Somi’s age three years ago?

(a)  13 yr

(b)  29 yr

(c)  17 yr

(d)  25 yr

(e)  16 yr

Answer: (c)

47. A bag contains 24 eggs out of which 8 are rotten. The remaining eggs are not rotten eggs. The two eggs are selected at random. What is the probability that one of the eggs is rotten?

(a)  11/23

(b)  17/23

(c)  13/23

(d)  19/23

(e)  21/23

Answer: (c)

48. A, B and C started a business with their investment in the ratio 1 : 3 : 5. After 4 months, A invested the same amount as before and B as well as C withdrew half of their investments. The ratio of their profits at the end of the year is

(a)  1 : 2 : 3

(b)  3 : 4 : 15

(c)  3 : 5 : 10

(d)  5 : 6 : 10

(e)  5 : 3 : 7

Answer: (d)

49. The HCF and LCM of two natural numbers are 12 and 72 respectively. What is the difference between the two numbers, if one of the numbers is 24?

(a)  12

(b)  18

(c)  21

(d)  24

(e)  27

Answer: (a)

50. The circumference of the semi-circle is 180 cm. If the side of a square is 60% more than the diameter of the circle, what is the perimeter of the square?

(a)  368 cm

(b)  464 cm

(c)  486 cm

(d)  448 cm

(e)  344 cm

Answer: (d)

51. Cost p rice of two beds are equal. One bed is sold at a profit of 30% and the other one for Rs 5504 less than the first one. If the overall profit earned after selling both the beds is 14%, what is the cost price of each bed?

(a)  Rs 17000

(b)  Rs 16800

(c)  Rs 17600

(d)  Rs 17800

(e)  Rs 17200

Answer: (b)

52. In Jar A, 180 L milk was mix with 36 L water. Some of this mixture was taken out from Jar A and put in Jar B. If after adding 6 L of water in the mixture, the respective ratio between milk and water in Jar B was 5 : 2 respectively, what was the amount of mixture that was taken out from Jar A?

(a)  24 L

(b)  54 L

(c)  30 L

(d)  36 L

(e)  42 L

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 53-57) Refer to the graph and answer the given questions.

53. In 2008, 30% of the bags sold by store M and 25% of the bags sold by store N were leather bags. What was the total number of leather bags sold by store M and N together in 2008?

(a)  163

(b)  155

(c)  145

(d)  149

(e)  158

Answer: (d)

54. What is the respective ratio between total number of bags sold by stores M and N together in 2009 and that in 2010?

(a)  12 : 17

(b)  11 : 14

(c)  11 : 12

(d)  12 : 15

(e)  15 : 17

Answer: (a)

55. If the average number of bags sold by store M in 2011, 2012 and 2013 was 350, what was the number of bags sold by the same store in 2013?

(a)  510

(b)  540

(c)  550

(d)  530

(e)  520

Answer: (d)

56. Number of bags sold by store N decreased by what percent from 2008-12?

(a)  18 3/4%

(b)  20 3/4%

(c)  14 1/4%

(d)  16 1/4%

(e)  15 1/4%

Answer: (a)

57. What is the difference between total number of bags sold by stores M and N together in 2009 and that in 2011?

(a)  110

(b)  130

(c)  100

(d)  90

(e)  120

Answer: (a)

58. The respective ratio between the monthly salary of Om and that of Pihu is 7 : 9. Om and Pihu, both save 20% and 40% out of their respective monthly salary. Om invest 1/2 of his savings in PPF and Pihu invests 7/9th of his savings in PPF. If Om and Pihu together saved Rs 17500 in PPF, what is Pihu’s monthly salary?

(a)  Rs 72000

(b)  Rs 36000

(c)  Rs 45000

(d)  Rs 40000

(e)  Rs 55000

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 59-63) In these questions, two equations numbered I and II have been given. You have to solve both the equations and choose the correct option.

Give answer

(a) if x > y     (b) if x ≥ y

(c) if x < y     (d) if x ≤ y

(e) if x = y or relationship between x and y cannot be established.

59. I. 4x2 – 15x + 14 = 0 II. 6y2 – 10y + 4 = 0

Answer: (a)

60. I. 3x2 + 10x + 3 = 0 II. 2y2 – 15y + 27 = 0

Answer: (b)

61. I. 7x2 + 12x + 5 = 0 II. 3y2 + 7y + 2 = 0

Answer: (e)

62. I. 16x2 – 14x + 3 = 0 II. 6y2 – 19y + 15 = 0

Answer: (c)

63. I. x2 + 11x + 18 = 0 II. y2 – √81 = 0

Answer: (d)

64. Ravi invested Rs P in a scheme A offering simple interest at 10% per annum for two years. He invested the whole amount he received from scheme A, in another scheme B offering simple interest at 12% per annum for five years. If the difference between the interests earned from schemes A and B was Rs 1300, what is the value of P?

(a)  Rs 2500

(b)  Rs 2000

(c)  Rs 3000

(d)  Rs 3500

(e)  Rs 4000

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 65-69) Study the table and answer the given questions.

65. Total number of of students studying in stream C, in St. Christ and PD together are what percent less than those studying in stream B in the same universities together?

(a)  20%

(b)  12.5%

(c)  18%

(d)  15.25%

(e)  16%

Answer: (b)

66. Number of males studying in stream B is what percent of that studying in stream C in St. Christ?

(a)  42 6/7%

(b)  40 1/9%

(c)  48%

(d)  54 1/6%

(e)  171 3/7%

Answer: (e)

67. What is the respective ratio between the total number of females studying in streams A and B together in PD university and the total number of females studying in the same streams together in Kelly?

(a)  5 : 6

(b)  10 : 13

(c)  1 : 2

(d)  2 : 3

(e)  4 : 5

Answer: (a)

68. Total number of males studying in stream D in all the universities together in 2013, were 1190 more than that in the year 2012. In 2013, what was the total number of students (Male + Female) studying in stream D in all the universities together, if the total number of male students in stream D in 2013, constituted 4/7 of the total number of students?

(a)  2000

(b)  2500

(c)  3000

(d)  3500

(e)  3800

Answer: (d)

69. What is the average number of male students studying in stream A in all the given universities?

(a)  1100

(b)  1250

(c)  1150

(d)  1200

(e)  1280

Answer: (a)

70. The distance between two cities (M and N) is 569 km. A train starts from city M at 8 am and travel towards city N @ 53 km per hour. Another train starts from city N at 9 am and travel towards city M @ 76 km per hour. At what time will the trains meet?

(a)  12 : 30 pm

(b)  1 : 00 pm

(c)  2 : 30 pm

(d)  1 : 30 pm

(e)  2 : 00 pm

Answer: (b)

Part III English Language

Directions (Q. Nos. 71-77) Read the following passage and answer the given questions.

Politics is local, but most problems are international. That is the fundamental problem for national governments caught between the twin forces of globalization and voter’s anger. The European refugee crisis, for example, seem to cry out for a continent-wide solution. But the tide of migrants has been vast and national governments have been tempted to put up barriers first, and answer questions later. The latest example saw Sweden introduce checks on those travelling from Denmark, leading the turn country, in turn, to impose temporary controls on its southern border with Germany. Anti-immigration parties have been gaining in the polls, with the exception of the German Chancellor; mainstream politicians want to head off the challenge. In a way, this looks like the same mismatch that has plagued the euro, a single currency without a unitary fiscal and political authority.

Many economists have advocated much greater integration of the euro zone in the wake of the bloc’s crisis. The European banking system would be stronger if there was a comprehensive deposit-insurance scheme, the economy would be more balanced if there were fiscal transfer from rick to poor countries. But such plans are unpopular with voters in rich countries (who perceive them as handouts) and in poor countries (who worry about the implied loss of local control that reforms would require). All that the European Union’s (EU) leaders have managed so far is to cobble together solutions (such as the Greek bailouts) at the last minute. Gone is the pledge of unity of the G20’s summit in London in 2009, when leaders agreed on a coordinated stimulus in response to the financial crisis. Central Banks are now heading in different directions, the Federal Reserve Bank has just tightened monetary policy while the European Central Bank and the Bank of Japan are committed to easing. Trade creates tighter links between countries, but global trade growth has been sluggish in recent years. The OECD thinks that trade grew by only 2% in volume in 2015. No longer is trade rising faster than Global GDP, as it was before the crisis. International agreements require compromise, which leaves politicians vulnerable to criticism from inflexible components. Voters are already dissatisfied with their lot after years of sluggish gains (or declines) in living standards. When populist politicians suggest that voter’s woes are all the fault of foreigners, they find a ready audience. Furthermore, economic woes can lead to much more aggressive foreign policy. In the developed world, demographic constrains (a static or shrinking workforce) may limit the scope for th kind of rapid growth needed to reduce the debt burden and make voters happier. Boosting that sluggish growth rate through domestic reforms (breaking up producer cartels, making labour markets more flexible) is very hard because such reforms arouse strong opposition from those affected. The danger is that a vicious cycle sets in. Global problems are not tackled because governments fail to cooperate, voters get angrier and push their leaders into more nationalistic positions and conflict which poses a threat to all.

71. What can be concluded from the example of the Greek bailout cited in the passage?

(a)  There is tremendous political turmoil in Greece.

(b)  The approach to the Greek financial crisis by Euro zone was not appropriate.

(c)  Greece was recovered from the financial crisis.

(d)  A comprehensive system of deposit insurance need not to be effected.

(e)  Greece is on the verge of another financial bailout.

Answer: (d)

72. Which of the following is the central idea of the passage?

(a)  A unified approach to regional issues is unwanted and impractical.

(b)  Globalization is on the decline which will reduce social unrest.

(c)  Unlike America and Asia, Europe is in severe financial difficulty.

(d)  International cooperation is declining which is dangerous.

(e)  Restoring faith in developed economies will take a long time.

Answer: (d)

73. Which of the following has/have been the outcomes(S) of economic woes?

(A) Uncompromising or antagonistic foreign policy.

(B) An all-powerful single financial regulator for Europe.

(C) Drop in trade volumes.

(a)  Only A

(b)  Only B

(c)  A and C

(d)  B and C

(e)  None of these

Answer: (c)

74. Which of the following is true in the context of the passage?

(a)  It is difficult for developed countries to achieve a high growth rate at present.

(b)  Europe needs greater economic integration.

(c)  Politicians need to take the right steps rather than popular ones.

(d)  Anti-globalization sentiment is quite high.

(e)  All of the above

Answer: (e)

75. Which of the following can be said about the G20 summit in London in 2009?

(a)  It was organized to addresses the fallout of the financial crisis.

(b)  Countries did not follow-up with a harmonized approach to the crisis.

(c)  Sentiments of unity were expressed at the summit.

(d)  It was unsuccessful as assurances did not translate into action.

(e)  All of the given options can be said.

Answer: (a)

76. Which of the following best explains the phrase ‘The danger is that a vicious cycle sets in’ in the context of the passage?

(a)  Failure to sacrifice individual interests for common goods perpetuates global problems.

(b)  With rise in income, consumption is boosted and so is debt.

(c)  Having common reforms take away a country’s autonomy.

(d)  Boosting trade with OECD countries makes economies vulnerable to oil price fluctuations.

(e)  A shrinking workforce in developed and developing countries worsens poverty.

Answer: (a)

77. Which of the following is the author’s view of the refugee crisis?

(a)  It is unmanageable problem controlling Europe and Asia.

(b)  To stem migration, rick countries need to safeguard their orders.

(c)  Politicians have responded appropriately.

(d)  A joint approach is required to resolve the crisis.

(e)  None of the above

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 78-82) Rearrange the given six sentences/group of sentences A, B, C, D, E and F in a proper sequence so as to form a meaningful paragraph and then answer the given questions.

(A) It also launched a policy to ban private cars one work-day a week based on the last digit of the number plate and has put restrictions on the number of vehicles from outside the city and raised parking fees in urban areas.

(B) Beijing’s annual bill for traffic congestion amounts to 70 billion Yuan ($11.3 billion), a recent study has found.

(C) However, such measures have done little in reducing congestion.

(D) The study further states that 80% of the total loss related to time wasted waiting, 10% to gas and 10% to environmental damage.

(E) In 2011, it introduced a lottery system to rein in the number of vehicles people buy.

(F) As a result, owing to these losses, the city started tacking the problem years ago.

78. Which of the following should be SECOND sentence after the rearrangement

(a)  A

(b)  B

(c)  F

(d)  D

(e)  E

Answer: (d)

79. Which of the following should be FOURTH sentence after the rearrangement

(a)  A

(b)  B

(c)  C

(d)  F

(e)  E

Answer: (e)

80. Which of the following should be SIXTH(LAST) sentence after the rearrangement

(a)  C

(b)  D

(c)  A

(d)  B

(e)  F

Answer: (a)

81. Which of the following should be FIRST sentence after the rearrangement

(a)  A

(b)  C

(c)  B

(d)  D

(e)  F

Answer: (c)

82. Which of the following should be FIFTH sentence after the rearrangement

(a)  E

(b)  D

(c)  A

(d)  F

(e)  C

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 83-92) Read these sentences to find out whether there is any grammatical mistake/error in them. The error, if any, will be in are part of the sentence. Mark the part with the error in your answer. If there is no error mark ‘No error’ as your answer. (Ignore the error of punctuations if any.)

83. In a short span of time, this startup/website has entrenched itself as the/go-to abode for cloth that are/well-designed with care and attention.

(a)  In a short span of time, this startup

(b)  website has entrenched itself as the

(c)  go-to abode for cloth that are

(d)  well-designed with care and attention

(e)  No error

Answer: (c)

84. The batter-operated scooter/equipped on Lithium-ion batteries that/provide it with a longer life/as compared to the conventional ones.

(a)  The battery-operated scooter

(b)  equipped on Lithium-ion batteries that

(c)  provide it with a longer life

(d)  as compared to the conventional ones

(e)  No error

Answer: (b)

85. Despite being such a small/country, Japan have been gone on to conquer/South-East Asia almost entirely/during the mid-twentieth century.

(a)  Despite being such a small

(b)  Country, Japan have been gone on to conquer

(c)  South-East Asia almost entirely

(d)  during the mid-twentieth century

(e)  No error

Answer: (b)

86. Scientists are increasingly concerned/about the potential long-term effects/ global warming on our/ natural environment and on the planet.

(a)  Scientists are increasingly concerned

(b)  about the potential long-term effects

(c)  global warming on our

(d)  natural environment and on the planet

(e)  No error

Answer: (e)

87. The most powerful advantage/ of the internet is that it/ decentralizes work centres and /therefore makes widespread empowerment.

(a)  The most powerful advantage

(b)  of the internet is that it

(c)  decentralizes work centres and

(d)  therefore makes widespread empowerment

(e)  No error

Answer: (b)

88. The youngster has prove his ability as/ an aggressive sportsperson and age being/ on his sides, he has a huge/ chance of succeeding in the near future.

(a)  The youngster has prove his ability as

(b)  an aggressive sportsperson and age being

(c)  on his sides, he has a huge

(d)  chance of succeeding in the near future

(e)  No error

Answer: (d)

89. Every year in summer, many/tourists visit to Kumartull in North/Kolkata to watch the artisans/ prepare the idols of Goddess Durga.

(a)  Every year in summer, many

(b)  tourists visit to Kumartull in North

(c)  Kolkata to watch the artisans

(d)  prepare the idols Goddess Durga.

(e)  No error

Answer: (b)

90. A partnership has been signed by / an Indian pharmaceutical company with/ a one from Japan in order to/ develop a vaccine for the chikungunya virus,

(a)  A partnership has been signed by

(b)  an Indian pharmaceutical company with

(c)  a one from Japan in order to

(d)  develop a vaccine for the chikungunya virus

(e)  No error

Answer: (c)

91. The new government has repealed/ the policy of free speech in/ the country, which has invited/ nationwide criticism from all and sundry.

(a)  The new government has repealed

(b)  the policy of free speech in

(c)  the country, which has invited

(d)  nationwide criticism from all and sundry

(e)  No error

Answer: (e)

92. Nothing can be built in this area since/ its soil is saline and contains minerals that/ would eat into any concrete structure/ that coming into contact with this soil.

(a)  Nothing can be built in this area since

(b)  its soil is saline and contains minerals that

(c)  would eat into any concrete structure

(d)  that coming into contact with this soil

(e)  No error

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 93-100) In the given passage, there are blanks, each of which has been numbered. Against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find the appropriate word in each case.

According to a new study from an international consortium, (93) up technology in the classroom doesn’t always lead to better education for children. The report from the OECD tracked educational outcome among students based on their use of technology at home and in the classroom. (94) student performance improved when they use technology in moderation, the group found, (95) to computers and the internet caused educational outcomes to drop.

The report further stated that (96) considerable investments in computers, internet connections and software for educational use, there is little solid evidence that greater computer use among students leads to  better scores in Mathematics and reading. Report results are based on an assessment in 2015 that tracked students in more than 40 countries and surveyed them on computer habits and conducted both written and digital tests. On average, 7 out of 10 students in countries surveyed, use computers at school and students average at least 25 minutes a day online. In some countries, like Turkey and Mexico, about half of the students do not have (97) to a computer at home. The survey found that students with more exposure to computers do better, on average, than those with little exposure to computers but the OECD (98) against drawing conclusions based on that result. The data could simply (99) that school systems that invest in technology also invest in better teachers and draw on students from a higher socio-economics class, who (100) to perform better in school.

93.

(a)  dispersing

(b)  building

(c)  installing

(d)  giving

(e)  amplifying

Answer: (b)

94.

(a)  Though

(b)  Even

(c)  While

(d)  Admitting

(e)  Through

Answer: (a)

95.

(a)  overdoing

(b)  exaggerating

(c)  working

(d)  exhausting

(e)  overexposure

Answer: (e)

96.

(a)  despite

(b)  withdrawal

(c)  by

(d)  though

(e)  since

Answer: (a)

97.

(a)  access

(b)  approach

(c)  availability

(d)  possibility

(e)  probability

Answer: (a)

98.

(a)  wake

(b)  alerted

(c)  acted

(d)  behaved

(e)  symptomise

Answer: (c)

99.

(a)  reverse

(b)  highlights

(c)  disregard

(d)  reflect

(e)  cast

Answer: (d)

100.

(a)  inclined

(b)  tend

(c)  bound

(d)  contribute

(e)  bear

Answer: (b)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...