SSC Combined Graduate Level Tier-II Examination Held on 08-08-2017 Question Paper With Answer Key

SSC Combined Graduate Level Tier-II Examination Held on 08-08-2017

1. In the following question, select the related word from the given alternatives.

Goiter : Iodine : : Anemia : ?

(A)  Vitamin D

(B)  Iron

(C)  Vitamin E

(D)  Calcium

Answer: (B)

2. In the following question, select the related letter from the given alternatives.

DE : O : : AF : ?

(A)  H

(B)  K

(C)  J

(D)  I

Answer: (B)

3. In the following question, select the related number from the given alternatives.

56 : 41 : : 94 : ?

(A)  49

(B)  53

(C)  60

(D)  89

Answer: (A)

4. In the following question, select the odd word from the given alternatives.

(A)  Beneath

(B)  On top

(C)  Huge

(D)  Above

Answer: (C)

5. In the following question, select the odd letters from the given alternatives.

(A)  MN

(B)  NM

(C)  OL

(D)  ET

Answer: (D)

6. In the following question, select the odd number from the given alternatives.

(A)  253

(B)  473

(C)  143

(D)  633

Answer: (D)

7. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.

(1) Flinching  (2) Flintlock

(3) Flinpites  (4) Flintlocks

(5) Flinchers

(A)  15243

(B)  51243

(C)  51324

(D)  51342

Answer: (C)

8. In the following question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

_yzaa_y_xy_aazy_

(A)  xxzzx

(B)  xxaza

(C)  xzxzx

(D)  aazzx

Answer: (C)

9. In the following question, select the missing number from the given series.

19, 38, ?, 228, 684, 1368

(A)  108

(B)  113

(C)  114

(D)  138

Answer: (C)

10. There are five students P, Q, R, S and T having different heights in a class. P’s height is more than only one student. Q’s height is more than S and P but not more than R. S’s height is more than P, R is not the smallest. Who is having the maximum height in the class?

(A)  Q

(B)  R

(C)  S

(D)  T

Answer: (B)

11. In a row of 74 girls, Shweta is 27th from left end. Palak is 7th to the right of Shweta. What is Palak’s position from the right end of the row?

(A)  40

(B)  41

(C)  42

(D)  44

Answer: (B)

12. In the following question, from the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word-

CAPITULATE

(A)  CAPABLE

(B)  LUPIN

(C)  PITTY

(D)  TALE

Answer: (D)

13. In a certain code language, ‘BIOLOGY’ is written as ‘YRLOLTB’. How is ‘PHYSICS’ written in that code language?

(A)  KSXRBHH

(B)  KSBHRXH

(C)  XHRHBSK

(D)  KSBHXRH

Answer: (B)

14. In the following question, correct the equation by interchanging two signs.

6 + 8 ÷ 4 – 4 = 8

(A)  ÷ and =

(B)  ÷ and +

(C)  ÷ and −

(D)  + and −

Answer: (D)

15. If 4 × 9 × 3 = 4 and 5 × 3 × 1 = 3, the 9 × 9 × 7 = ?

(A)  5

(B)  6

(C)  7

(D)  9

Answer: (A)

16. In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.

(A)  108

(B)  112

(C)  118

(D)  120

Answer: (D)

17. How many rectangles are there in the given figure?

(A)  9

(B)  10

(C)  11

(D)  12

Answer: (C)

18. In the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decided which of the given conclusion logically follows the given statements.

Statements:

(I) All cups are plates.

(II) Some plates are glass.

Conclusions:

(I) Some glasses are cups

(II) All glasses are cups.

(A)  Only conclusion I follows

(B)  Only conclusion II follows

(C)  Neither conclusion I nor conclusion II follows

(D)  Both conclusions follow

Answer: (C)

19. From the given options, which figure can be formed by folding the figure given in the question?

Answer: (B)

20 Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes.

Answer: (B)

21. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Answer: (B)

22. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Answer: (B)

23. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened?

Answer: (D)

24. If a mirror is placed on the line AB, then which of the answer figure is the right image of the given figure?

Answer: (D)

25. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example. ‘H’ can be represented by 34, 41, etc., and ‘T’ can be represented by 59, 97, etc. Similarly, you have to identify the set for the word “STRAW”.

(A)  00, 78, 13, 67, 23

(B)  12, 59, 01, 55, 10

(C)  24, 97, 20, 86, 31

(D)  43, 66, 44, 98, 43

Answer: (A)

26. ‘Neo-Malthusian Theory’ is associated with which of the following?

(A)  Employment

(B)  Poverty

(C)  Resource scarcity

(D)  Income

Answer: (C)

27. Match the following :

Sector                      Example

(a) Primary             (1) Consultancy

(b) Secondary        (2) Apiculture

(c) Tertiary             (3) Shoe Factory

(A)  (a) – 2; (b) – 3; (c) – 1

(B)  (a) – 3; (b) – 1; (c) – 2

(C)  (a) – 1; (b) – 3; (c) – 2

(D)  (a) – 3; (b) – 2; (c) – 1

Answer: (A)

28. How many Fundamental Duties are mentioned in Indian Constitution ?

(A)  Five

(B)  Seven

(C)  Nine

(D)  Eleven

Answer: (D)

29. Part IV of Constitution of India deals with which of the following?

(A)  The Union

(B)  The States

(C)  Fundamental Rights

(D)  Directive Principles of State Policy

Answer: (D)

30. Who gave the slogan ‘Back to the Vedas (Vedo ki aur lauto)’ ?

(A)  Guru Nanak Dev Ji

(B)  Dayanand Saraswati

(C)  Swami Vivekananda

(D)  Raja Ram Mohan Roy

Answer: (B)

31. Todarmal was the famous revenue minister of which Mughal Emperor?

(A)  Shah Jahan

(B)  Bahadur Shah Jafar

(C)  Akbar

(D)  Aurangzeb

Answer: (C)

32. Gravitational force is maximum at which of the following place?

(A)  At equator

(B)  At tropic of cancer

(C)  At tropic of Capricorn

(D)  At poles

Answer: (D)

33. Which of the following devices is used to measure humidity?

(A)  Hydrometer

(B)  Hygrometer

(C)  Psychometer

(D)  Anemometer

Answer: (B)

34. Which of the following diseases is caused by female Anopheles mosquito?

(A)  Chicken Pox

(B)  Malaria

(C)  Black Fever

(D)  Cholera

Answer: (C)

35. Which part of the plant gives us saffron?

(A)  Roots

(B)  Petals

(C)  Stem

(D)  Stigma

Answer: (D)

36. Which of the following transports water from the roots of the plant to its leaves?

(A)  Xylem

(B)  Phloem

(C)  Both xylem and phloem

(D)  Cortex

Answer: (A)

37. Which of the following is not a vector quantity?

(A)  Momentum

(B)  Displacement

(C)  Torque

(D)  Speed

Answer: (D)

38. At what temperature (in Fahrenheit) pure water freezes?

(A)  32

(B)  0

(C)  48

(D)  37

Answer: (A)

39. In which graphics, digital photos and scanned images are typically stored with extensions such as .bmp, .png, .jpg, .tif or .gif?

(A)  Bitmap

(B)  Pixels

(C)  Plane

(D)  Both Bitmap and Pixels

Answer: (A)

40. Process of gaining electrons is known as……….

(A)  oxidation

(B)  reduction

(C)  radiation

(D)  both oxidation and reduction

Answer: (B)

41. Which of the following metal (shown by its symbol) is generally used for making filaments of bulb?

(A)  Fe

(B)  An

(C)  Ag

(D)  W

Answer: (D)

42. Which of the following trees shed their leaves once in a year?

(A)  Deciduous trees

(B)  Coniferous trees

(C)  Evergreen trees

(D)  Both deciduous and coniferous trees

Answer: (A)

43. The Entrepreneurship Development Scheme (EDS) has been launched under New Economy Development Policy (NEDP) on January 19, 2017 at –

(A)  New Delhi

(B)  Mizoram

(C)  Gujarat

(D)  Uttar Pradesh

Answer: (B)

44. Who invented Dynamite?

(A)  J. B. Dunlop

(B)  Alfred Nobel

(C)  James Simons

(D)  Peter Hargreaves

Answer: (B)

45. ‘Rovers cup’ is associated with which of the following sport?

(A)  Football

(B)  Hockey

(C)  Golf

(D)  Basketball

Answer: (A)

46. Dandia is a form of dance associated with which of the following state?

(A)  Haryana

(B)  Punjab

(C)  Gujarat

(D)  Rajasthan

Answer: (C)

47. Who among the following was awarded with Dhronacharya Award 2016 in the field ‘Swimming (Lifetime)’ ?

(A)  Shri Raj Kumar Sharma

(B)  Shri Sagar Mal Dhayal

(C)  Shri S. Pradeep Kumar

(D)  Shri Nagapuri Ramesh

Answer: (C)

48. ‘Ace Against Odds’ is an autobiography of which sports person?

(A)  Vishwanathan Anand

(B)  Sania Mirza

(C)  Abhinav Bindra

(D)  Anjali Bhagwat

Answer: (B)

49. Under the framework of the new partnership with which country, Victory University will help India to Establish a National Sports University?

(A)  Portugal

(B)  Australia

(C)  Vietnam

(D)  USA

Answer: (B)

50. With which country India exchanged its border maps?

(A)  China

(B)  Sri Lanka

(C)  Pakistan

(D)  Bangladesh

Answer: (D)

51. What least value which should be added to 1812 to make it divisible by 7, 11 and 14?

(A)  12

(B)  36

(C)  72

(D)  154

Answer: (B)

52. A is 1.5 times efficient than B therefore takes 8 days less than B to complete a work. If A and B work on alternate days and A works on first day, then in how many days the work will be complete?

(A)  17

(B)  19

(C)  19.5

(D)  21

Answer: (B)

53. One of the diagonal of a rhombus is 70% of the other diagonal?

(A)  3 : 10

(B)  3 : 20

(C)  7 : 20

(D)  7 : 10

Answer: (C)

54. A shopkeeper sells a table at a discount of 20% and earns a profit of 60%. If he sells the same table at 40% discount, then what will be his new profit per cent?

(A)  20

(B)  30

(C)  35

(D)  40

Answer: (A)

55. If A/3 = B/2 = C/5, then what is the value of ratio (C + A)2 : (A + B)2 : (B + C)2 ?

(A)  9 : 4 : 25

(B)  25 : 4 : 9

(C)  64 : 25 : 49

(D)  49 : 25 : 64

Answer: (C)

56. 5 years ago the average age of a family which includes father, mother and a son was 35 years. 3 years ago the average age of father and mother was 46 years. What is the present age (in years) of the son?

(A)  20

(B)  24

(C)  26

(D)  22

Answer: (D)

57. The cost price of 60 articles is same as the selling price of x articles. If there is a profit of 20%, then what is the value of x?

(A)  15

(B)  30

(C)  50

(D)  80

Answer: (C)

58. A person scores 45% of the total marks in the exam and still fails by 40 marks. The passing percentage of the exam is 55%. What is the maximum marks of the exam?

(A)  300

(B)  350

(C)  400

(D)  500

Answer: (C)

59. A man starts running from point P at 11 : 00 a.m. with a speed of 10 km/hr. He runs for 2 hours and then takes 1 hours rest. He continues this till he is caught by another man who starts at 2 : 00 p.m. from point P and runs nonstop at a speed of 15 km/hr towards the first man. At what time (in p.m.) will the first man be caught?

(A)  6 : 20

(B)  4 : 40

(C)  6 : 00

(D)  5 : 30

Answer: (B)

60. The difference of compound interest and simple interest for 3 years and for 2 years are in ratio 23 : 7 respectively. What is rate of interest per annum (in %) ?

(A)  200/7

(B)  100/7

(C)  300/7

(D)  400/7

Answer: (A)

61. If (x2/yz) + (y2/zx) + (z2/xy) = 3, then what is the value of (x + y + z)3?

(A)  0

(B)  1

(C)  2

(D)  3

Answer: (A)

62. If x1/4 + x1/4 = 2, then what is the value of x81 + (1/x81) ?

(A)  −2

(B)  0

(C)  1

(D)  2

Answer: (D)

63. If a(a + b + c) = 45, b(a + b + c) = 75 and c(a + b + c) = 105, then what is the value of (a2 + b2 + c2)?

(A)  75

(B)  83

(C)  217

(D)  225

Answer: (B)

64. If x2 + (1/x2) = 1, then what is the value of x48 + x42 + x36 + x30 + x24 + x18 + x12 + x6 + 1 ?

(A)  −9

(B)  0

(C)  1

(D)  9

Answer: (C)

65. In the given figure, PQRS is a trapezium in which PM/SN, NR = 9 cm, PS = 12 cm, QM = NR and NR = SN. What is the area (in cm2) of trapezium?

(A)  170

(B)  182

(C)  189

(D)  191

Answer: (C)

66. In the given figure, PQR is an equilateral triangle and PS is the angle bisector of ∠ What is the value of RT : RQ?

(A)  1 : 2

(B)  1 : 1

(C)  2 : 1

(D)  1 : 3

Answer: (B)

67. Two chords of length 20 cm and 24 cm are drawn perpendicular to each other in a circle of radius is 15 cm. What is the distance between the points of intersection of these chords (in cm) from the center of the circle?

(A)  √114

(B)  √182

(C)  √206

(D)  √218

Answer: (C)

68. In the given figure, QRTS is a cyclic quadrilateral. If PT = 5 cm, SQ = 4 cm, PS = 6 cm and ∠PQR = 63°, then what is the value (in cm) of TR?

(A)  3

(B)  7

(C)  9

(D)  15

Answer: (B)

69. What is the simplified value of sin2(90 – θ) – [{sin (90 – θ) sin θ}/tan θ]?

(A)  1

(B)  cosec θ

(C)  0

(D)  cos θ

Answer: (C)

70. What is the simplified value of 

(A)  sin θ

(B)  1 – sin 2θ

(C)  1 +  sin 2θ

(D)  1 – sin θ

Answer: (B)

71. If 5 sec θ – 3 tan θ = 5, then what is the value of than θ – 3 sec θ?

(A)  1

(B)  2

(C)  3

(D)  4

Answer: (C)

Directions – (Q. 72-75) The table below shows the distribution of number of people living in 8 different countries and the per capita income of each of the countries. The total population of these countries taken together is 200 crores.

Per capita income = Total GDP of country/Population of the country.

72. What is the difference (in crores) in population of the most and the least populated country?

(A)  18

(B)  32

(C)  34

(D)  36

Answer: (D)

73. What is the total GDP (in crore dollars) of country?

(A)  27120

(B)  31640

(C)  38280

(D)  44660

Answer: (B)

74. What is the total GDP (in crore dollars) for the country with the third lowest per capita income?

(A)  181900

(B)  108460

(C)  145200

(D)  166560

Answer: (D)

75. Which country has the highest total GDP?

(A)  Country 1

(B)  Country 2

(C)  Country 3

(D)  Country 8

Answer: (C)

Directions – (Q. 76 and 77) In the following questions, some part of the sentence may have errors. Find out which pat of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No error’.

76. Hardly had I reached the (A) / exhibition where I learnt (B) / about the major robbery. (C) / No error (D)

(A)  A

(B)  B

(C)  C

(D)  D

Answer: (B)

77. Noe sooner did the sun rise (A) / when we resumed the journey (B) / after having a hasty breakfast. (C) / No error (D)

(A)  A

(B)  B

(C)  C

(D)  D

Answer: (B)

Directions – (Q. 78 and 79) In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

78. He ………… to the problem of air pollution in his speech.

(A)  averted

(B)  adverted

(C)  exclaimed

(D)  mentioned

Answer: (B)

79. Rohan is so magnanimous that everyone is always ……….. to help him in his project.

(A)  eager

(B)  enthusiastic

(C)  reluctant

(D)  ignorant

Answer: (A)

Directions – (Q. 80-81) In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given –

80. Succulent

(A)  Sucking

(B)  Soft

(C)  Juicy

(D)  Pale

Answer: (C)

81. Congregation

(A)  Discussion

(B)  Attention

(C)  Contraction

(D)  Assembly

Answer: (D)

Directions – (Q. 82-83) In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given-

82. Evanescent

(A)  Enticing

(B)  Fleeting

(C)  Erratic

(D)  Elusive

Answer: (A)

83. Penegyric

(A)  Noxious

(B)  Criticism

(C)  Fantasy

(D)  Grandeur

Answer: (B)

Directions – (Q. 84-85) In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best express the meaning of the Idiom/Phrase-

84. To put a spoke in one’s wheel

(A)  To be advantageous at the time of difficulty

(B)  to maintain under all circumstances

(C)  To blame the other party

(D)  To put a difficulty in the way of progress

Answer: (D)

85. At loggerheads

(A)  To suffer

(B)  In conflict with someone

(C)  To face tough competition

(D)  To be in do or die situation

Answer: (B)

Directions – (Q. 86-87) Improve the bracketed part of the sentence.

86. She is (the best and wisest) girl in the class.

(A)  best and wisest

(B)  a best and a wisest

(C)  the best and the wisest

(D)  No improvement

Answer: (C)

87. The people of Japan are (wiser than America.)

(A)  wiser than that of America

(B)  wiser than those of America

(C)  wiser to that of America

(D)  No improvement

Answer: (B)

Directions – (Q. 88-89) In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

88. One skilled in telling stories

(A)  Ventral

(B)  Fanatic

(C)  Raconteur

(D)  Tyro

Answer: (C)

89. Fear of Fire

(A)  Arsonphobia

(B)  Astraphobia

(C)  Astrophobia

(D)  Arrhenphobia

Answer: (A)

Directions – (Q. 90-91) In the following question, four words are given out of which one word in incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.

90. 

(A)  Hygeine

(B)  Fascist

(C)  Career

(D)  Apparel

Answer: (A)

91.

(A)  Reside

(B)  Revise

(C)  Advise

(D)  Demice

Answer: (D)

Directions – (Q. 92-93) The question below consist of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.

92. P : He raised his voice against idolworship.

Q : People are generally very open and accept social changes with a positive attitude.

R : Swami Dayanand Saraswati is remembered with revounce and affection among the social reformers of the nineteenth century.

S : India is a country which respect spiritualism much more than materialism.

(A)  QRSP

(B)  PRSQ

(C)  RSPQ

(D)  SQRP

Answer: (D)

93. P : For what we need who possess not only high skills but high value as well.

Q : So the need of the hour is not only skill-based education but also value-inspired and value-based education.

R : When we talk of investing in education, a question arises as to what kind of education needs to be given to the youngster.

S : Our aim is to evolve not only an affluent society, but an egalitarian, just, humane and compassionate society.

(A)  SPRQ

(B)  PRQS

(C)  RQSP

(D)  RSPQ

Answer: (D)

94. In the following question, a sentence has been given in Active/ Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/ Active voice.

Please guide me.

(A)  You are requested to guide me

(B)  You have been requested to guide me

(C)  You were requested to guide me

(D)  You are being requested to guide me

Answer: (A)

95. In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of four alternatives suggested, selected the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct speech.

The teacher said, “The Earth revolves around the sun.”

(A)  The teacher said that the Earth is being revolving around the sun.

(B)  The teacher said that the Earth revolves around the sun.

(C)  The teacher said that the Earth revolved around the sun.

(D)  The teacher said that the Earth had been revolving around the sun.

Answer: (B)

Directions – (Q. 96-100) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The ……….. of energy in India are met from both commercial and non-commercial sources. The most ……. sources of energy today are coal and natural gas, hydro electricity and nuclear power. On the other hand, firewood, cow-dung cakes and vegetable waste etc. …….. non-commercial forms of energy, while non-commercial forms of energy ……. demand, coal is the …… source of commercial energy in India.

96. The ……. of energy in India are met from both commercial.

(A)  requirements

(B)  sources

(C)  availability

(D)  lessen

Answer: (A)

97. and non-commercial sources. The most …….. sources of energy today are coal and natural gas.

(A)  vital

(B)  insignificant

(C)  important

(D)  expensive

Answer: (C)

98. On the other hand, firewood, cow-dung cakes and vegetable waste etc. …… non-commercial forms of energy.

(A)  constitutes

(B)  combines

(C)  mixes

(D)  collaborates

Answer: (A)

99. While non commercial forms of energy …….. demand.

(A)  need

(B)  meet

(C)  shed

(D)  rests

Answer: (B)

100. Coal is the …… source of commercial energy in India.

(A)  smallest

(B)  hardest

(C)  largest

(D)  heaviest

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...