Uttar Pradesh Medical Officer Screening Test Homeopathy Held on 19-4-2015 Question Paper with Answer Key

Uttar Pradesh Medical Officer Screening Test Hemoeopathy, 2015

Held on 19-4-2015

General Studies

1. Which one of the following is not a measure of tenancy reforms?

(A)  Regulation of rent

(B)  Security of tenure of tenancy

(C)  Frequent enhancement of rent

(D)  None of the above

Ans: (C)

2. The second Five Year Plan was based on –

(A)  Harrod-Domar model

(B)  Mahalanobis model

(C)  Unbalanced growth model

(D)  Gadgil strategy

Ans: (B)

3. Which one of the following waves/rays can be detected by a magnet?

(A)  Gamma rays

(B)  Radio waves

(C)  Beta rays

(D)  Ultraviolet rays

Ans: (C)

4. ‘Providing Urban amenities in Rural Areas (PURA)’ model was developed by –

(A)  A.P.J. Abdul Kalam

(B)  Manomhan Singh

(C)  Lal Krishna Advani

(D)  C. Rangrajan

Ans: (A)

5. A stone rests on the bottom of a cup filled with water. The apparent depth of the stone is

(A)  equal to its real depth

(B)  less than its real depth

(C)  greater than its real depth

(D)  Any of (A) and (C)

Ans: (B)

6. ‘Loss of the ability of eye to focus on near and far objects’ with advancing age is called –

(A)  Presbyopia

(B)  Astigmatism

(C)  Hypermetropia

(D)  Myopia

Ans: (A)

7. The present rural local self government structures are based on the recommendation of which one of the following?

(A)  Balwant Rai Mehta Committee

(B)  R.R. Diwakar Committee

(C)  Ashok Mehta Committee

(D)  None of the above

Ans: (A)

8. Who among the following was the Chief Justice of India when Public Interest Litigation (PIL) was introduce to the Judicial System in India?

(A)  M. Hidayatullah

(B)  P. N. Bhagwati

(C)  A. M. Ahmadi

(D)  A. S. Anand

Ans: (B)

9. Which one of the following articles of Constitution of India eradicates untouchability and prohibits its practice in any form?

(A)  Article 15

(B)  Article 16

(C)  Article 17

(D)  Article 18

Ans: (C)

10. Which one of the following is not a part of the three tier structure of Panchayati Raj?

(A)  District level

(B)  Village level

(C)  Block level

(D)  Tahsil level

Ans: (D)

11. Which one of the following is supreme in Indian polity?

(A)  The Parliament

(B)  The Religion

(C)  The Constitution

(D)  The Supreme Court

Ans: (C)

12. The monthly incomes of Rajesh and Mohan are in the ratio of 4 : 3 and their expenses are in the ratio of 3 : 2. If each saves Rs. 600 at the end of the month, then the monthly income of Rajesh is —

(A)  Rs. 3,200

(B)  Rs. 2,800

(C)  Rs. 2,400

(D)  Rs. 2,000

Ans: (C)

13. A father is now three times as old as his son. Five years back, the was five times as old as his son. The age of the father at present is —

(A)  27 years

(B)  30 years

(C)  33 years

(D)  36 years

Ans: (B)

14. If a, b, c are all non-zero and a + b + c = 0, then the value of  is –

(A)  0

(B)  1

(C)  2

(D)  3

Ans: (D)

15. Twenty per cent of ten plus ten per cent of twenty will be equal to —

(A)  Thirty per cent of ten

(B)  Thirty per cent of twenty

(C)  Fifteen per cent of thirty

(D)  Twenty per cent of twenty

Ans: (D)

16. Which one of the following class of seeds is not known in India?

(A)  Nucleus seed

(B)  Breeder seed

(C)  Registered seed        

(D)  Certified seed

Ans: (A)

17. ‘DAPOG’ is a process of –

(A)  Sowing of wheat      

(B)  Nursery raising of rice

(C)  Seed bed preparation

(D)  Sowing of sugarcane crop

Ans: (B)

18. Across the world 21st February is celebrated as –

(A)  International Mother Language Day

(B)  International Yoga Day

(C)  International Youth Day

(D)  International Martyr’s Day

Ans: (A)

19. The measurement of soil moisture stress is done by –

(A)  ODR meter

(B)  Penetrometer

(C)  Tensiometer

(D)  Calcimeter

Ans: (C)

20. Which one of the following telecom operators tied up with UNICEF to provide free education in Africa?

(A)  Uninor

(B)  Bharti Airtel

(C)  Idea Cellular Ltd.

(D)  Vodafone

Ans: (B)

21. Which one of the following countries most recently issued ban on commercial surrogacy for foreigners?

(A)  Thailand

(B)  North Korea

(C)  Vietnam

(D)  Indonesia

Ans: (A)

22. ‘Maritime Silk Road’ initiative has been launched by –

(A)  Sri Lanka

(B)  Nepal

(C)  China

(D)  India

Ans: (C)

23. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A)  Lakes – Phuljhar Lake ; States – Uttar Pradesh

(B)  Lakes – Pushkar lake ; States– Rajasthan

(C)  Lakes – Sat Tal ; States–Uttarakhand

(D)  Lakes – Lonar lake ; States– Karnataka

Ans: (A)

24. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists-

List-I

(Local name for shifting cultivation)

(a) Milpa       (b) Fang

(c) Ladang     (d) Jhum

List-II

(Areas)

1. Indonesia

2. Latin America

3. India

4. Africa

(A)  (a) – 3; (b) – 2; (c) – 4; (d) – 1

(B)  (a) – 2; (b) – 4; (c) – 1; (d) – 3

(C)  (a) – 4; (b) – 3; (c) – 2; (d) – 1

(D) (a) – 1; (b) – 4; (c) – 2; (d) – 3

Ans: (B)

25. Which one of the following waterfalls is called Niagara of India?

(A)  Kunchikal fall

(B)  Langshiang fall

(C)  Hogenakhal fall

(D)  Jog fall

Ans: (C)

26. Match List-I with List-II and select the correct answer u sing the codes given below the lists –

List-I

(Tribes)

(a) Kammara          (b) Phake

(c) Khaira               (d) Todia

List-II

(States)

1. Nilgiri Hills (Tamil Nadu)

2. Gujarat

3. Andhra Pradesh (undivided)

4. Assam

(A)  (a) – 3; (b) – 4; (c) – 2; (d) – 1

(B)  (a) – 1; (b) – 4; (c) – 2; (d) – 3

(C)  (a) – 2; (b) – 3; (c) – 1; (d) – 4

(D)  (a) – 4; (b) – 2; (c) – 3; (d) – 1

Ans: (A)

27. The main contribution of Jainism to Indian Philosophy was-

(A)  The doctrine of rebirth

(B)  The doctrine of Nirguna Brahma

(C)  The doctrine of immortality

(D)  The doctrine of syadawada

Ans: (D)

28. Who among the following is the author of the book ‘The Arctic Home of the Vedas’ ?

(A)  Raja Ram Mohan Roy

(B)  Dayanand Saraswati

(C)  Lokmanya Bal Gangadhar Tilkak

(D)  Arvind Ghosh

Ans: (C)

29. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists –

List-I

(a) Rigveda             (b) Samaveda

(c) Yajurveda          (d) Atharvaveda

List-II

1. Gopath Brahmana

2. Aitereya Brahmana

3. Satapath Brahmana

4. Tandya Brahmna

(A)  (a) – 1; (b) – 3; (c) – 4; (d) – 2

(B)  (a) – 2; (b) – 4; (c) – 3; (d) – 1

(C)  (a) – 3; (b) – 1; (c) – 2; (d) – 4

(D)  (a) – 4; (b) – 2; (c) – 3; (d) – 1

Ans: (B)

30. Who among the following was the first satyagrahi of individual Civil Disobedience Movement started by Gandhiji in October 1940 ?

(A)  Acharya Vinoba Bhave

(B)  J. B. Kripalani

(C)  Sardar Vallabhbhai Patel

(D)  Dr. Rajendra Prasad

Ans: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...