BITSAT Examination Previous Year Question Paper 2017 With Answer Key

Part I

BITSAT Physics Exam Paper-2017

1. It temperature of a black body increases from 300 K to 900 K, then the rate of energy radiation increases by

(a)   81

(b)   3

(c)   9

(d)   2

Answer: (a)

2. A whistle of frequency 500 Hz tied to the end of a string of length 1.2 m revolves at 400 rev/min. A listener standing some distance away in the plane of rotation of whistle hears frequencies in the range.

(Speed of sound = 340 m/s)

(a)   436 to 574

(b)   426 to 586

(c)   426 to 574

(d)   436 to 586

Answer: (d)

3. The focal length of a thin convex lens for red and blue rays are 100 cm and 96.8 cm respectively. Then, the dispersive power of the material of the lens is

(a)   0.968

(b)   0.98

(c)   0.325

(d)   0.325

Answer: (c)

4. Two metal plates having a potential difference of 800 V are 2 cm apart. It is found that a particle of mass 1.96 × 1015 kg remains suspended in the region between the plates. The charge on the particle must be (e = elementary charge).

(a)   2e

(b)   3e

(c)   6e

(d)   8e

Answer: (b)

5. At what angle θ to the horizontal should an object is projected so that the maximum height reached is equal to the horizontal range?

(a)   tan1 (1)

(b)   tan1 (4)

(c)   tan1 (2/3)

(d)   tan1 (3)

Answer: (b)

6. A body of mass 1 kg is executing simple harmonic motion. Its displacement y (cm) at t seconds is given by 

Its maximum kinetic energy is

(a)   6 J

(b)   18 J

(c)   24 J

(d)   36 J

Answer: (b)

7. A positive charge q is projected in magnetic field of width  with velocity v. Then, the time taken by charged particle to emerge from the magnetic field is

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (b)

8. In Young’s double slit experiment, the slits are 2 mm apart and are illuminated by photons of two wavelengths λ1 = 12000 Å and λ2 = 10000 Å. At what minimum distance from the common central bright fringe on the screen 2 m from the slit will a bright fringe from one interference pattern coincide with a bright fringe from the other?

(a)   8 mm

(b)   6 mm

(c)   4 mm

(d)   3 mm

Answer: (b)

9. Two blocks A and B are placed one over the other on a smooth horizontal surface. The maximum horizontal force that can be applied on lower block B, so that A and B move without separation is 49 N.

The coefficient of friction between A and B is

(a)   0.2

(b)   0.3

(c)   0.5

(d)   0.8

Answer: (c)

10. An aeroplane is flying in a horizontal direction with a velocity u and at a height of 2000 m. When it is vertically below a point A on the ground food packet is released from it. The packet strikes the ground at point B.

If AB = 3 km and g = 10 m/s2, then the value of u is

(a)   54 km/h

(b)   540 km/h

(c)   150 km/h

(d)   300 km/h

Answer: (b)

11. A conducting circular loop is placed in a uniform magnetic field, B = 0.025 T with its plane perpendicular to the loop. The radius of the loop is made to shrink at a constant rate of 1 mm/s. The induced emf when the radius is 2 cm, is

(a)   2 πμV

(b)   πμV

(c) 

(d)   2 μV

Answer: (b)

12. A mild steel wire of length 2L and cross-sectional area A is stretched, well with in the elastic limit, horizontally between two pillars as shown in figure. A mass m is suspended from the mid-point of the wire strain in the wire is

(a)   x2/2L2

(b)   x/L

(c)   x2/L

(d)   x2/2L

Answer: (a)

13. The resistance of a wire at 20℃ is 20 Ω and 500℃ is 60 Ω. At which temperature, its resistance will be 25 Ω?

(a)   50℃

(b)   60℃

(c)   70℃

(d)   80℃

Answer: (d)

14. The de-Broglie wavelength of a proton (charge = 1.6 × 1019 C, m = 1.6 × 1027 kg) accelerated through a potential difference of 1 kV is

(a)   600 Å

(b)   0.9 × 1012 m

(c)   7 Å

(d)   0.9 nm

Answer: (b)

15. An ice-berg of density 900 kgm3 is floating in water of density 1000 kgm3. The percentage of volume of ice-berg outside the water is

(a)   20%

(b)   35%

(c)   10%

(d)   11%

Answer: (c)

16. The total energy of an electron in the first excited state of hydrogen is about −4 eV. Its kinetic energy in this state is

(a)   −3.4 eV

(b)   −6.8 eV

(c)   6.8 eV

(d)   3.4 eV

Answer: (d)

17. A common emitter amplifier has a voltage gain of 50, an input impedance of 100 Ω and an output impedance of 200 Ω. The power gain of the amplifier is

(a)   500

(b)   1000

(c)   1250

(d)   50

Answer: (c)

18. The horizontal range and maximum height attained by a projectile are R and H respectively. If a constant horizontal acceleration a = g/4 is imparted to the projectile due to wind, then its horizontal range and maximum height will be

(a)   (R + H), H/2

(b)   (R + H/2), 2H

(c)   (R + 2H), H

(d)   (R + H), H

Answer: (d)

19. A balloon is filled at 27℃ and 1 atm pressure by 500 m3 At −3℃ and 0.5 atm pressure, the volume of He will be

(a)   700 m3

(b)   900 m3

(c)   1000 m3

(d)   500 m3

Answer: (b)

20. The ratio of intensity at the centre of a bright fringe to the intensity at a point distance one-fourth of the distance between two successive bright fringes will be

(a)   4

(b)   3

(c)   2

(d)   1

Answer: (c)

21. A rectangular block of mass m and area of cross-section A floats in a liquid of density ρ. If it is given a vertical displacement from equilibrium, it undergoes oscillation with a time period T. Then

(a)   T ∝ √ρ

(b)   T ∝ 1/√A

(c)   T ∝ 1/√ρ

(d)   T ∝ 1/√m

Answer: (b)

22. Three charges are placed at the three vertices of an equilateral triangle of side ‘a’ as shown in the figure. The force experienced by the charge placed at the vertex A in a direction normal to BC is

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (c)

23. A load of mass m falls from a height on the scale pan hung from a spring as shown. If the spring constant is k and the mass of the scale pan is zero and the mass m does not bounce relative to the pan, then the amplitude of vibration is

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (b)

24. The activity of a radioactive sample is measured as N­0 counts per minute at t = 0 and N0/e counts per minute at t = 5 min. The time (in minutes) at which the activity reduces to half its value is

(a)   loge 2/5

(b)   5/loge 2

(c)   5 log10 2

(d)   5 loge 2

Answer: (d)

25. A plano-convex lens fits exactly into a plano-concave lens. Their plane surfaces parallel to each other. If lenses are made of different materials of refractive indices μ1 and μ2 R is the radius of curvature of the curved surface of the lenses, then the focal length of combination is

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (c)

26. In the given circuit diagram,

E = 5V, r = 1Ω

E= 5 V, r = 1Ω, R2 = 4Ω, R1 = R3 = 1Ω and C = 3μF

Then, what will be the numerical value of charge on each plates of the capacitor.

(a)   24 μC

(b)   12 μC

(c)   6 μC

(d)   3 μC

Answer: (c)

27. A block A of mass 100 kg rests on another block B of mass 200 kg and is tied to a wall as shown in the figure. The coefficient of friction between A and B is 0.2 and that between B and ground is 0.3. The minimum force required to move the block B is (g = 10 ms2)

(a)   900 N

(b)   200 N

(c)   1100 N

(d)   700 N

Answer: (c)

28. A uniform rod of length l and mass m is free to rotate in a vertical plane about A. The rod initially in horizontal position is released. The initial angular acceleration of the rod is (Moment of inertia of rod about A is ml2/3)

(a)   3g/2l

(b)   2l/3g

(c)   3g/2l2

(d) 

Answer: (a)

29. Monochromatic radiation of wavelength λ is incident on a hydrogen sample in ground state. Hydrogen atom absorbs a friction of light and subsequently emits radiations of six different wavelengths. The wavelength λ is

(a)   97.5 nm

(b)   121.6 nm

(c)   110.3 nm

(d)   45.2 nm

Answer: (a)

30. A coil in the shape of an equilateral triangle of side l is suspended between the pole pieces of a permanent magnet such that B is in plane of the coil. If due to a current i in the triangle, a torque τ rests on it, the side l of the triangle is

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (a)

31. Work done in increasing the size of a soap bubble from radius of (3 to 5) cm is nearly (surface tension of soap solution = 0.03 Nm1)

(a)   0.2 π mJ

(b)   2π mJ

(c)   0.4 mJ

(d)   4π mJ

Answer: (d)

32. The velocity of a projectile at the initial point A is Its velocity (in m/s) at point B is

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (c)

33. In the circuit shown, the heat produced in 5Ω resistor is 10 cal s1. The heat produced per sec in 4Ω resistor will be

(a)   1 cal

(b)   2 cal

(c)   3 cal

(d)   4 cal

Answer: (b)

34. An α-particle after passing through potential difference of V volt collides with a nucleus. If the atomic number of the nucleus is Z, then distance of closest approach is

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (a)

35. Two simple pendulums of lengths 5 m and 20 m respectively are given small displacement are given small displacement in one direction at the same time they will again be in the same sense when the pendulum of shorter length has completed n oscillations. Then, n is

(a)   5

(b)   1

(c)   2

(d)   3

Answer: (c)

36. A parallel plate capacitor with air between the plates has a capacitance of 9 pF. The separation between the plates is d. The space between the plates is now filled with two dielectrics constant K1 = 3 and thickness d/3 while the other one has dielectric constant K2 = 6 and thickness 2d/3. Capacitance of the capacitor is now

(a)   1.8 pF

(b)   45 pF

(c)   40.5 pF

(d)   20.25 pF

Answer: (c)

37. A particle moving along X-axis has acceleration f, at time t given by  where f0 and T are constants. The particle at t = 0 and the instant when f = 0, the particle’s velocity vX is

(a)   f0T

(b) 

(c)   f0T2

(d) 

Answer: (d)

38. A geostationary satellite orbits around the earth in a circular orbit of radius 36000 km. Then, the time period of a sky satellite orbiting a few 100 km above the earth’s surface (R = 64000 km) will approximately be

(a) 

(b)   1 h

(c)   2 h

(d)   4 h

Answer: (c)

39. A transverse wave propagating on a stretched string of linear density 3 × 104 kgm1 is represented by the equation

y = 0.2 sin(1.5x + 60t)

where, x in metres and t is in seconds. The tension in the string (in Newton) is

(a)   0.24

(b)   0.48

(c)   1.20

(d)   1.80

Answer: (b)

40. What is the magnetic field at the centre of arc in the figure below?

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (b)

Part II

BITSAT Chemistry Exam Paper-2017

41. 4g of copper was dissolved in conc. HNO3. The copper nitrate thus obtained gave 5g of its oxide on strong heating the equivalent weight of copper is

(a)   23

(b)   32

(c)   12

(d)   20

Answer: (b)

42. Choose the incorrect statement.

(a)   Sodium borohydride reacts very slowly with cold water

(b)   Sodium borohydride reacts violently with cold water to give H2(g)

(c)   Solubility of sodium borohydride in water at 25℃ is 10.05 g/ml

(d)   Melting point of sodium borohydride is 500℃

Answer: (b)

43. The orbital angular momentum of an electron is 2 S orbital is

(a)   h/4π

(b)   zero

(c)   h/2π

(d)   √2 ∙ h/2π

Answer: (b)

44. Which of the following are isoelectronic species?

(a)   I, II and III

(b)   II, III and IV

(c)   I, II and IV

(d)   II and I

Answer: (b)

45. Two elements A and B have electronegativities 1.2 and 3.0 respectively. The nature of bond between A and B would be

(a)   ionic

(b)   covalent

(c)   co-ordinate

(d)   metallic

Answer: (a)

46. In the compound,

The most acidic hydrogen atom is

(a)   Only I

(b)   Only II

(c)   Only III

(d)   All are equally acidic

Answer: (c)

47. Reductive ozonolysis of (CH3)2 C = C(CH3)2 followed by hydrolysis gives

(a)   only one type of ketone

(b)   only one type of aldehyde

(c)   two types of ketone

(d)   two types of aldehyde

Answer: (a)

48. Which of the following reactions does not involved absorption energy?

I. O (g) + e → O (g)

II. S(g) + e → S (g)

III. O(g) + e → O2 (g)

IV. Cl(g) + e → Cl (g)

(a)   Only II

(b)   I and III

(c)   I, II and III

(d)   I, II and IV

Answer: (d)

49. The most reactive amine towards reactions with dil. HCl is

(a)   CH3 – NH2

(b) 

(c)   (CH3)3N

(d) 

Answer: (b)

50. Blocks of magnesium are fixed to the bottom of a ship to

(a)   block hole in the ship

(b)   acidity of sea water

(c)   make the ship lighter

(d)   prevent the action of water and salt

Answer: (d)

51. On electrolysis of water, a total of 1 mole of gasses is evolved. The amount of water decomposed is

(a)   1 mol

(b)   2 mol

(c) 

(d) 

Answer: (d)

52. How many moles of Fe2+ ions are formed when excess of iron react with 500 mL O. 4NHCl, under inert atmosphere?

(assume no change in volume)

(a)   0.4

(b)   0.1

(c)   0.2

(d)   0.8

Answer: (b)

53. Sodium sulphate is soluble in water but barium sulphate is insoluble because

(a)   hydration energy of Na2SO4 is more than of its lattice energy

(b)   lattice energy of BaSO4 is more than its hydration energy

(c)   Both (a) and (b)

(d)   None of the above

Answer: (c)

54. In the reaction,   end product (P) is

(a)   CH3CH2 ∙ NO2

(b)   CH3CH2CH2NO2

(c)   CH3CH2NH2

(d)   CH3 ∙ CH2 ∙ CH2NH2

Answer: (d)

55. Which of the following reactions is an example of calcinations process?

(a)   2Ag + 2HCl + [O] → 2AgCl + H2O

(b)   2Zn + O2 → 2ZnO

(c)   2ZnS + O2 → 2ZnO + 2SO2

(d) 

Answer: (d)

56. For an endothermic reaction, where ∆H represent the enthalpy of reaction in kJ/mol, the minimum value for energy of activation (for forward reaction) will be

(a)   less than ∆H

(b)   zero

(c)   more than ∆H

(d)   equal to ∆H

Answer: (c)

57. Which of the following metals is leached by cyanide process

(a)   Ag

(b)   Na

(c)   Al

(d)   Cu

Answer: (a)

58. Which of the following is a diamagnetic complex

(a)   [Co(NH)6­]3+

(b)   [NiCl4]2

(c)   [CuCl4]2

(d)   [Fe(H2­O)6]3+

Answer: (a)

59. Neoprene is a

(a)   monomer of rubber

(b)   synthetic rubber

(c)   a natural rubber

(d)   vulcanized rubber

Answer: (b)

60. Among the following, which have highest melting point?

(a)   Ionic solids

(b)   Pseudo solids

(c)   Molecular solids

(d)   Amorphous solids

Answer: (a)

61. The night-blindness is developed due to deficiency of vitamin

(a)   B6

(b)   C

(c)   B12

(d)   A

Answer: (d)

62. The transfer RNA anticodon for the messenger RNA codon G – C – A is

(a)   C – G – U

(b)   C – C – U

(c)   U – C – C

(d)   G – U – C

Answer: (a)

63. 765 g of an acid gives 0.535 g of CO2 and 0.138 g of H2O. Then, the ratio of percentage of carbon and hydrogen is

(a)   19 : 2

(b)   18 : 11

(c)   20 : 17

(d)   1 : 7

Answer: (a)

64. Maximum pKb value is of

(a) 

(b)   (CH3CH2)2NH

(c)   (CH3)2NH

(d) 

Answer: (d)

65. Which of the following is an incorrect set of quantum members?

(a)   n = 2, l = 0, m = 0

(b)   n = 1, l = 0, m = 0

(c)   n = 3, l = 3, m = 0

(d)   n = 2, l = 1, m = 0

Answer: (c)

66. The most acidic oxide for nitrogen is

(a)   NO2

(b)   N2O

(c)   NO

(d)   N2O5

Answer: (d)

67. Which of the following show maximum bond-order?

(a)   O2

(b)   O2

(c)   O2+

(d)   O22

Answer: (c)

68. Which of the following shown an increase in entropy?

I. Boiling of water

II. Melting of ice

III. Freezing of water

IV. Formation of hydrogen gas from water

(a)   (I) and (II)

(b)   Only (III)

(c)   (I), (II) and (IV)

(d)   (III) and (IV)

Answer: (c)

69. BF3 is an acid, according to

(a)   Lewis

(b)   Arrhenius

(c)   Bronsted and Lowery

(d)   All of the above

Answer: (a)

70. For the reaction

N2O4(g) → 2NO2(g)

(a)   ∆H > ∆E

(b)   ∆H < ∆E

(c)   ∆H = ∆E

(d)   ∆H = 0

Answer: (a)

71. Which of the following elements mostly form covalent compounds?

(a)   Cs

(b)   Rb

(c)   K

(d)   Li

Answer: (d)

72. When aqueous solutions of borax is acidified with HCl, we get

(a)   B2H6

(b)   H3­BO3

(c)   B2O3

(d)   All of these

Answer: (b)

73. Which of the following compound does not follow Huckel’s rule?

(a) 

(b) vertical-align: middle; margin-bottom: 1px;

(c) 

(d) 

Answer: (d)

74. A graph is ploted between log K virsus 1/T for calculation of activation energy (Ea). The correct plot is

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (b)

75. The hybridization of Fe is K3Fe(CN)6 is

(a)   sp3

(b)   dsp3

(c)   sp3d2

(d)   d2sp3

Answer: (d)

76. Which of the following shows maximum magnetic moment?

(a)   Mg2+

(b)   Ti3+

(c)   V3+

(d)   Fe2+

Answer: (d)

77. Consider the following radioactive decays

In which case group of parent and daughter elements remains unchanged.

(a)   In (I)

(b)   In (II)

(c)   Both in (I) and (II)

(d)   None of the above

Answer: (a)

78.  

The reactions (s) ‘X’ and ‘Y’ respectively are

(a)   Fries rearrangement and Kolble

(b)   Cumene and Reimer-Tiemann

(c)   Dow and Reimer-Tiemann

(d)   Dow and Sandmeyer.

Answer: (c)

79. Which of the following has largest number of moles?

(a)   8g of oxygen atoms

(b)   16 g of oxygen gas

(c)   14 g of nitrogen gas (N2)

(d)   All have same number of moles

Answer: (d)

80. One moles each of four ideal gasses are kept as follows.

I. 5 L of gas (A) at 2 atm pressure

II. 2.5 L of gas (B) at 2 atm pressure

III. 1.25L of gas (C) at 2 atm pressure

IV. 2.5 L of gas (D) at 2.5 atm pressure

Which of the above gases is kept at highest temperature.

(a)   Gas (A)

(b)   Gas (B)

(c)   Gas (C)

(d)   Gas (D)

Answer: (d)

Part III

BITSAT English & Reasoning Exam Paper-2017

a. English Proficiency

Directions (Q. Nos. 81-83) In the following questions the sentences may or may not be grammatically correct. Find out which part of a sentence has an error and mark that part. If there is no error mark part ‘d’ as your answer.

81. Along the northern frontier of India / is seen / the Himalayas mighty in their /No error

(a)   Along the northern frontier of India

(b)   is seen

(c)   the Himalayas mighty in their splendor

(d)   No error

Answer: (b)

82. The father with the son were / mysteriously missing / from the house. /No error

(a)   The father with the son were

(b)   mysteriously missing

(c)   from the house

(d)   No error

Answer: (b)

83. It is not advisable / to take heavy luggages / while on journey these days./ No error

(a)   It is not advisable

(b)   to take heavy luggages

(c)   while on journey these days

(d)   No error

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 84-85) Fill in the blanks with suitable preposition from the alternatives given under each sentence.

84. The problem of communal harmony cannot be glossed …………. by the government.

(a)   at

(b)   on

(c)   over

(d)   for

Answer: (c)

85. She could not muster …………. courage to stand against the maltreatment.

(a)   to

(b)   up

(c)   about

(d)   on

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 86-88) The following sentences consist of a word or a phrase which is written in italicized letters. Each sentence is followed  by four words or phrases. Select the word or the phrase which is closest to the opposite in meaning of the italicized word or phrase.

86. Philosophers say that the world is an

(a)   a fact

(b)   a reality

(c)   an actuality

(d)   truth

Answer: (b)

87. She used to disparage her neighbours every now and then.

(a)   please

(b)   praise

(c)   belittle

(d)   denigrate

Answer: (b)

88. The momentum of the movement slackened in course of time

(a)   stopped

(b)   quickened

(c)   multiplied

(d)   recovered

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 89-90) In the following sentences, a word or a phrase is written in italicized letters. For each italicized part four words/phrases are listed below each sentence. Choose the word nearest in meaning to the italicized word/phrase.

89. The opposition criticized the ruling party for the deteriorating law and order situation in the state.

(a)   disrupting

(b)   worsening

(c)   crumbling

(d)   eroding

Answer: (b)

90. The two opposing parties have reached stalemate.

(a)   dilemma

(b)   deadlock

(c)   exhaustion

(d)   settlement

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 91-95) Read the passage given below and answer the questions that follow.

A pioneering scheme has been started recently in Southampton of England’s south coast to educate tourists who have been convicted of drunken driving.

The penalty for drunken driving might be the loss of the driving licence and a heavy fine. But under the new scheme, convicted drivers do not pay the fine. Instead they have to attend eight training sessions; one a week organized by the local authority probation service.

Designed to demonstrate the damage alcohol can do, the scheme was devised by senior probation officer John Cook. He said that about a quarter of the people who came to him had a drinking problem, and had not realized how much they were drinking. One way of getting the message across was to make the drivers pour out their usual ration of alcohol and then measure it. Almost everyone poured not a single measure, but a double atleast, an example of how easy it is to have more than just one drink and to encourage other people to do the same. The instructors on the course are giving clinical evidence of the effects of alcohol on the body and brain. The sober truth is that drinking badly affects driving skills, although the drinker might like to believe otherwise.

91. The Southampton scheme requires convicted drivers

(a)   to pay a heavy fine

(b)   to attend eight driving sessions-one a week

(c)   to undergo a probation service

(d)   to surrender their driving licence

Answer: (b)

92. John Cook devised the scheme

(a)   as a demonstration technique for driving

(b)   to deny the harmful effects of alcohol

(c)   to show that Southampton was concerned about drivers

(d)   to prove that alcohol does influence driving

Answer: (d)

93. The problem with a quarter of the people who went to John Cook was that they

(a)   did not want to stop drinking

(b)   were unaware of the fact that they could get drunk

(c)   would not admit that they had a drinking problem

(d)   did not know how much they were drinking

Answer: (d)

94. Most driver start off with atleast

(a)   a double measure

(b)   a single measure

(c)   a little less than a single measure

(d)   two doubles

Answer: (a)

95. The truth is that alcohol

(a)   does not affect the body but only the brain

(b)   affects only the brain

(c)   affects the body and the  brain

(d)   has no effects on the body or the brain

Answer: (c)

b. Logical Reasoning

96. ‘Shoes’ is related t ‘Leather’, in the same way as

(a)   Plastic

(b)   Polythene

(c)   Latex

(d)   Chappal

Answer: (c)

97. Find the odd one from the following options

(a)   81 : 243

(b)   25 : 75

(c)   64 : 192

(d)   16 : 64

Answer: (d)

98. Complete the series by replacing ‘?’ mark.

4, 11, 30, 67, 128, ?

(a)   219

(b)   228

(c)   237

(d)   240

Answer: (a)

99. Lakshmi is elder than Meenu. Leela is elder. than Meenu but younger than Lakshmi. Latha is younger than both Meenu and Hari but Hari is younger than Meenu. Who is the youngest?

(a)   Lakshmi

(b)   Meenu

(c)   Leela

(d)   Latha

Answer: (d)

100. In the following question a part of problem figure is missing. Find out from the given answer figures a, b, c and d that can replace the question mark (?) to complete the figure.

  

Answer: (a)

101. In the following question, five figures are given. Out of them find three figures that can be joined to form a square.

 

(a)   ACD

(b)   BCD

(c)   BDE

(d)   CDE

Answer: (a)

102. The three problem figures marked X, Y and Z show the manner in which a piece of paper is folded step by step and then cut. From the answer figures a, b, c and d select the one showing the unfolded pattern of the paper after the cut.

   

Answer: (b)

103. Choose the answer figure which completes the problem figure matrix.

  

Answer: (c)

104. In the following question, one or more dots are place in the figure marked as (A). This figure is followed by four alternatives marked as a, b, c and d. One out of these four options contains region (s) common to circle, square and triangles, similar to that marked by the dot in figures (A). Find that figure

Answer: (c)

105. How many different triangles are there in the figures shown below?

(a)   28

(b)   24

(c)   20

(d)   16

Answer: (a)

Part IV

BITSAT Mathematics Exam Paper-2017

106. The coefficient of x5 ­in the expansion of (1 + x)21 + (1 + x)22 + … + (1 + x)30 is

(a)   51C5

(b)   9C5

(c)   31C621C6

(d)   30C5 + 20C5

Answer: (c)

107. If z = a + ib satisfies arg(z – 1) = arg (z + 3i),, then (a – 1) : b=

(a)   2 : 1

(b)   1 : 3

(c)   −1 : 3

(d)   None of these

Answer: (b)

108. If p and pʹ denote the lengths of the perpendicular from a focus and the centre of an ellipse with semi-major axis of length a, respective, on a tangent to the ellipse and r denotes the focal distance of the point, then

(a)   ap = rpʹ

(b)   rp = apʹ

(c)   ap = rpʹ + 1

(d)   apʹ + rp = 1

Answer: (a)

109. The value of  is equal to

(a)   5(2n – 9)

(b)   10 n

(c)   9(n – 4)

(d)   None of these

Answer: (a)

110. The numbers 32 sin 2α – 1 , 14 and 34 – 2 sin 2α from first three terms of an A.P., its fifth term is

(a)   −25

(b)   −12

(c)   40

(d)   53

Answer: (d)

111. For the equation 3x2 + px + 3 = 0, p > 0, if one of the roots is square of the other, then p is equal to

(a)   1/2

(b)   1

(c)   3

(d)   2/3

Answer: (c)

112. If a = log2 3, b = log2 5 and c = log7 2, then log140 63 in terms of a, b, c is

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (d)

113. If cos (x – y), cos x and cos (x + y) are in HP, then cos x sec (y / 2) is equal to

(a)   ±√2

(b)   ±1/√2

(c)   ±2

(d)   None of these

Answer: (a)

114. Let A = {1, 2, 3, 4, 5} and R be a relation defined by

R = {(x, y) : x, y ∈ A, x + y = 5}. Then, R is

(a)   reflexive and symmetric but not transitive

(b)   an equivalence relation

(c)   symmetric but  neither reflexive nor transitive

(d)   neither reflexive nor symmetric but transitive

Answer: (c)

115. The number of times the digit 5 will be written when listing the integers from 1 to 1000, is

(a)   271

(b)   272

(c)   300

(d)   None of these

Answer: (c)

116. Let A and B be two sets such that A ∩ X = B ∩ X = ϕ and A ∪ X = B ∪ X for same set X. Then,

(a)   A = B

(b)   A = X

(c)   B = X

(d)   A ∪ B = X

Answer: (a)

117. Let A = [−1, 1] and f : A → A be defined as f(x) = x|x| for all x ∈ A, then f(x) is

(a)   many-one and into function

(b)   one-one and into function

(c)   many-one and into function

(d)   one-one and onto function

Answer: (d)

118. The general solution of sin x – 3 sin 2x + sin 3x = cos x – 3 cos 2x + cos 3x is

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (b)

119. Two equal sides of an isosceles triangle are 7x – y + 3 = 0 and x + y – 3 = 0 and its third side passes through the point (1, −10). Find the equation of the third side

(a)   x – 3y = − 31

(b)   x – 3y = 31

(c)   x + 3y = 31

(d)   x + 3y = −31

Answer: (b)

120. If two distinct chords drawn from the point (p, q) on the circle x2 + y2 = px + qy (where pq ≠ 0) are bisected by the X-axis, then

(a)   p2 = q2

(b)   p2 = 8q2

(c)   p2 < 8q2

(d)   p2 < 8q2

Answer: (d)

121. The length of perpendicular drawn from the point (2, 3, 4) to line  is

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (a)

122. The image of the point (1, 6, 3) in the line  is

(a)   (−1, 0, 7)

(b)   (−1, 0, −7)

(c)   (1, 0, 7)

(d)   (2, 0, 7)

Answer: (c)

123. The distances of the point (1, −5, 9) from the plane x + y + z = 5 measured along a straight line x = y = z is 2√3 k, then the value f k is

(a)   5

(b)   6

(c)   √3

(d)   4

Answer: (a)

124.  is equal to

(a)   ∞

(b)   0

(c)   does not exist

(d)   None of these

Answer: (b)

125. If 

(a)   f(x) is differentiable at x = 0

(b)   f(x) is continuous at x = 0, 1

(c)   f(x) is differentiable at x = 1

(d)   None of the above

Answer: (b)

126. If a function f : R → R satisfy the equation f(x + y) = f(x) + f(y), ∀ x, y and the function f(x) is continuous at x = 0, then

(a)   f(x) is continuous for all positive real values of x

(b)   f(x) is continuous for all x

(c)   f(x) = 0 for all x

(d)   None of the above

Answer: (b)

127. The value of f(0), so that the function  is continuous at each point in its domain, is

(a)   1/3

(b)   −1/3

(c)   2/3

(d)   −2/3

Answer: (a)

128. Consider the greatest integer function, defined by f(x) = [x], 0 ≤x < 2. Then,

(a)   f is derivable at x = 1

(b)   f is not derivable at x = 1

(c)   f is derivable at x = 2

(d)   None of these

Answer: (b)

129. Let f(x) = −2x3 + 21x2 – 60x + 41, then

(a)   f(x) is decreasing in (−∞, 1)

(b)   f(x) is decreasing in (−∞, 2)

(c)   f(x) is increasing (−∞, 1)

(d)   f(x)is increasing in ((−∞, 2)

Answer: (b)

130. Rolle’s theorem is not applicable for the function f(x) = |x| in the interval [−1, 1] because

(a)   fʹ(1) does not exist

(b)   fʹ(1) does not exist

(c)   f(x) is discontinuous at x = 0

(d)   fʹ(0) does not exist

Answer: (d)

131. If the curve y = ax and y = bx intersect at angle α, then tan α is equal to

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (b)

132. The expression  where [x] and {x} are integral and fractional part of x and n ∈ N, is equal to

(a) 

(b)   1/n

(c)   n

(d)   n – 1

Answer: (d)

133. The maximum value of f(x) = x + sin 2x, x ∈ [0, 2π] is

(a)   π/2

(b)   2π

(c)   3π/4

(d)   3π/2

Answer: (b)

134. The area under the curve y = |cos x – sin x|, 0 ≤ x ≤ π/2 and above X-axis, is

(a)   2√2

(b)   2√2 – 2

(c)   2√2 + 2

(d)   0

Answer: (b)

135. The solution of is

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (b)

136. The area enclosed by the curves y = x3 and y = √x is

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (c)

137. If  where a is finite number, then

(a)   a = 2

(b)   a = 0

(c)   b= 1

(d)   b = −1

Answer: (c)

138. If the papers of 4 students can be checked by anyone of the 7 teachers, then the probability that all the 4 papers are checked by exactly 2 teachers, is equal to

(a)   12/49

(b)   6/49

(c)   9/49

(d)   15/49

Answer: (b)

139. If equation (10x – 5)2 + (10y – 4)2 = λ2(3x + 4y – 1)2 represents a hyperbola, then

(a)   −2 < λ < 2

(b)   λ > 2

(c)   λ < −2 or λ > 2

(d)   0 < λ < 2

Answer: (c)

140. Let  be two non-collinear unit vectors. If  then |v| is equal to

(a)   |u|

(b) 

(c)   2|v|

(d) 

Answer: (a)

141. If the variance of the observations x1, x2 …………, xn is σ2, then the variance of αx1, αx2, ……, αxn, α ≠ 0 is

(a)   σ2

(b)   ασ2

(c)   α2σ2

(d)   σ22

Answer: (c)

142. Coefficient of variation of two distributions are 50 and 60 and their arithmetic means are 30 and 25, respectively. Difference of their standard deviation is

(a)   0

(b)   1

(c)   1.3

(d)   2.5

Answer: (a)

143. The maximum value of z = 9x + 13y subject to constraints 2x + 3y ≤ 18, 2x + y ≤ 10, x ≥ 0, y ≥ 0 is

(a)   130

(b)   81

(c)   79

(d)   99

Answer: (c)

144. A coin is tossed 7 times. Each time a man calls head. The probability that he wins the toss atleast 4 occasions is

(a)   1/4

(b)   5/8

(c)   1/2

(d)   1/6

Answer: (c)

145. If  and f(1) = 2 f(p + q) = f(p) ∙ f(q), ∀ p, q ∈ R, then  is equal to

(a)   0

(b)   1

(c)   2

(d)   3

Answer: (c)

146. The value of 

(a)   e

(b)   2e

(c)   3e

(d)   None of these

Answer: (c)

147. If z1, z2 and z23 represent the vertices of an equilateral triangle such that |z1| = |z2| = |z3|, then

(a)   z1 + z2 = z3

(b)   z1 + z2 + z3 = 0

(c)   z1z2 = 1/z3

(d)   z1 – z2 = z3 – z2

Answer: (b)

148. If  then a + λ equal to

(a)   2

(b)   > 2

(c)   < 2

(d)   > 3

Answer: (b)

149. Line joining the points (0, 3) and (5, −2) is a tangent to the curve  then

(a)   a = 1 ± √3

(b)   a ∈ ϕ

(c)   a = −1 ± √3

(d)   a = −2 ± 2√3

Answer: (b)

150. The shortest distance between the parabolas y2 = 4x and y2 = 2x – 6 is

(a)   2

(b)   √5

(c)   3

(d)   None of these

Answer: (b)

BITSAT 2016

BITSAT 2016:

            There are various popular engineering entrance examination in India such as JEE Main, JEE Advanced, IIT JEE, etc. Birla Institute of Technology and Science (BITSAT) is a one such popular engineering entrance examination which is conducted to filter out the most talented students for the admission to the engineering courses in BITS campuses.

It is one of the best prestigious private colleges of India for pursuing under graduate engineering courses. It is also only Indian institution which has three campuses in India and one campus in Dubai.

Currently, BITS campuses are as follows:

  • Pilani campus which was established in the year 1929.
  • Hyderabad campus which was established in the year 2008
  • K K Birla Goa campus which was established in the year 2004
  • Dubai campus which was established in the year 2000

BITS Pilani was declared as a deemed University under the Act of UGC. BITSAT is the only mode for getting into BITS’s Integrated First degree programmes.

 

About BITSAT:

            BITSAT is one of the toughest online engineering entrance exam conducted on May month of every year. Being one of the most renowned and prestigious college of India, it has its own exam pattern to check the student’s engineering knowledge deeply.

Let us check few details about BITSAT 2015.

 

BITSAT 2015:

             BITSAT 2015 was commenced on May 14 and ended up in May 29, 2015. Around 1 lakh 80,000 students took part in this exam and it was considered as one of the toughest exams than the usual BITSAT.

Apart from the portions of NCERT books, there were lot of difficult questions from rotational motion, derivatives, inertia and limits, etc. Students who performed well in this exam were directly given the score card. It seems no group discussion and personal interview was conducted this year.

 

Important dates for BITSAT 2016: (Tentative)

 

             Let’s check out the important dates for BITSAT 2016

Application form will be available from: December third week, 2015

Last date for the application form: February fourth week, 2016

Allotment of test center and announcement to the candidates: February fourth week, 2016

Reserving test date: First to third week of March, 2016

Issuance of Admit card or Hall ticket: Third to last week of April, 2016

BITSAT 2016 Online examination dates: Second to last week of May, 2016

Candidates to apply for the admission along with their 12th class certificates: Third week to last week of June, 2016

Admission list and waiting list announcement: July first week, 2016

 

Are you eligible for BITSAT?

                   Let’s check the eligibility for BITSAT 2016 below:

  • Candidate must have secured at least 75% of average marks in 12th board exam with 60% in all major subjects like Physics, Chemistry and Mathematics.
  • Candidates who are currently pursuing 12th standard can also apply for this exam.
  • Toppers in 12th board examination are given more preference during the BITS admission.
  • Candidate must be well versed in English.

 

How to apply for BITSAT 2016?

  • Candidates who are interested in BITSAT have to register their names in BITSAT 2016 through the website http://www.bitsadmission.com.(Please wait for the official announcement of the BITSAT 2016)
  • Fill in the application form carefully by entering all the required informations such as name, Father’s name, certificates of 12th and 10th, date of birth, etc., and pay the prescribed fees either through debit or credit card.
  • The fee prescribed must be around Rs.2090/- for male candidates and Rs.1590/- for female candidates.
  • Click on the submit button and take a print out of the confirmation page.

 

BITSAT Pattern and syllabus:

Total duration of the BITSAT exam: 3 hours

Examination mode: Online test

Language of the question booklet: English

Each correct attempt carries 3 marks

Each incorrect attempt deducts -1 mark

The paper is divided into four parts such as :

       Part I: Physics which contains 40 questions

       Part II: Chemistry which contains 40 questions

       Part III: English proficiency contains 15 questions whereas Logical reasoning contains 10 questions

       Part IV: Mathematics or Biology which contains 45 questions

Every student will be getting different question booklet. The questions will be set with equal difficulty levels. Students have to choose the Part IV preference and they are given question booklet according their choice (mathematics or Biology).

 

Special thing in BITSAT:

                   Students who are capable can also opt to solve 12 more questions along with the above 150 questions in the question booklet. These 12 questions must be completed before the stipulated time frame. Also, the students cannot go behind the previous questions for any revision or correction after choosing to solve these 12 questions.

 

Syllabus for BITSAT 2016:

Syllabus for BITSAT can be referred in following link:

https://entranceindia.com/bitsat-model-papers/

 

How to prepare for BITSAT 2016?

  • Online study material for BITSAT is available which covers all the topics of Physics, Chemistry, Mathematics and Biology.
  • You can also download previous years question papers, participate in mock test, create self test, etc.
  • You can also take part in the online mock test for BITSAT which is conducted widely through several websites.

 

Admit card for BITSAT 2016:

             Admit card or Hall ticket will be available for download (April 2016 onwards) from the official website of BITSAT. Admit card may contain important details of the candidate such as Name, Father’s name, Date of birth, Choice of city, Application number or registration number, Date of his exam, Venue of his exam, etc.

This is a very important document which is needed throughout the admission process.

To download the admit card, you have to remember the username and password which you received during the time of registration. If you have forgotten the username and password, don’t panic. There are instructions in the official site to find out the forgotten password or username.

Admit card must not be folded or defaced. Students have to paste their photographs in the admit card before entering into the examination hall.

Announcement of the results:

                     BITSAT exam will be held on May, 2016. Results are expected to be declared on first week of July, 2016. Candidates can check their results online with their roll numbers and application number.

Merit list of the students will be later announced by the organizing committee. As soon as the results are declared, students are provided with their score card which contains sectional as well as overall rank of the student.

 

Seat Allotment for BITSAT:

             Merit list of the students will be called for the counselling session. Those candidates have to fill in and submit the application form to participate in the BITSAT counselling. According to the student’s overall rank, availability of seats, BITS organization will announce the admission list with which the students will be allotted seat in any of the BITS campuses. Generally, BITSAT counselling takes place in four iterations.

            Thus, students who are currently started to prepare for BITSAT, remember to note the pattern and syllabus of BITSAT carefully. Since this is one of the toughest exams be ready to face any kinds of questions apart from the syllabus.

All the best to crack BITSAT 2016!!