IBPS-R.R.B Officers (Pre.) Exam-2016 Held on 5-11-2016 Quantitative Aptitude Question Paper With Answer Key

IBPS-R.R.B Officers (Pre.) Exam-2016 Held on 5-11-2016

Quantitative Aptitude

1. B is 1.5 times as efficient as A. If A can complete 6/7th of a given task in 12 days, what fraction of the same task would remain incomplete if B works on it independently for 6 days only?

(A)  2/5

(B) 3/5

(C)  4/10

(D)  5/14

(E)  3/7

Answer: (D)

Directions- (Q. 2-6) Based on the following table, answer the given question.

Note- The faculty Members include Assistant Professors, Associate Professors and Professors only.

2. In University L, 5/12 of the Assistant Professors are males and in University M, 5/11 of the Assistant professors are males. What is the respective ratio between male Assistant Professors in University L and that in University M?

(A)  4 : 9

(B) 8 : 9

(C)  5 : 7

(D)  5 : 9

(E)  3 : 5

Answer: (B)

3. In University K, 80% faculty members are females. If three fourth of the total Assistant Professors are females, what per cent females are either Associate Professors or Professors?

(A)  61

(B) 64.5

(C)  62.5

(D)  65

(E)  64

Answer: (C)

4. What is the difference between total number of Associate Professors in Universities L and M together and the total number of Professors in the same Universities together?

(A)  48

(B) 45

(C)  40

(D)  46

(E)  41

Answer: (B)

5. The number of Professors in Universities J and K together is approximately what per cent more than the number of Assistant Professors in University L?

(A)  22

(B) 8

(C)  35

(D)  15

(E)  18

Answer: (D)

6. What is the average number of Assistant professors in Universities J, L and M?

(A)  139       

(B) 138

(C)  135

(D)  137

(E)  132

Answer: (D)

Directions- (Q. 7-11) What approximate value will come in place of question-mark (?) in the given question ? (You are not expected to calculate the exact value)

7. 344 ÷99 + 144.08 ÷ 8.89 = ?

(A)  119

(B) 85

(C)  43

(D)  54

(E)  70

Answer: (B)

8. √? ×88 ÷ 12.01 = 289 – 109.992

(A)  4  

(B) 16

(C)  64

(D)  36

(E)  1

Answer: (D)

9. 43.99 × 20.001 – 1439 ÷ 6 = ?

(A)  500

(B) 640

(C)  540

(D)  600

(E)  680

Answer: (B)

10. 459.85 + 519.82 = ?% of 1399.92

(A)  90

(B) 70

(C)  75

(D)  50

(E)  80

Answer: (B)

11. 40% of 249 ÷ 4 + ? = 6.9992

(A)  24

(B) 12

(C)  42

(D)  56

(E)  34

Answer: (A)

12. A starts small business with Rs 3600. At the end of few months from the start of business, B joined the business with Rs 4000. If the annual profit between A and B was divided between them in the respective ratio of 6 : 5, then B joined the business after how many months from the start of the business?

(A)  Four

(B) Two

(C)  Six

(D)  Five

(E)  Three

Answer: (E)

13. The sum of the dimensions of a room (i.e., length, breadth and height) is 24 metres and its length, breadth and height are in the ratio of 8 : 7 : 5 respectively. If the room to be painted at the rate of Rs 12 per m2, what would be the total cost incurred on paint-ing only the four walls of the room (in Rs)

(A)  2592

(B) 2648

(C)  2848

(D)  2120

(E)  1956

Answer: (A)

Directions – (Q. 14-18) Refer to the graph and answer the given question.

14. If the respective ratio between total number of scarves sold b stores M and N together in 2003 and that in 2008 is 7 : 11, what is the total number of scarves sold by stores M and N together in 2008 ?

(A)  880

(B) 1100

(C)  660

(D)  770

(E)  990

Answer: (E)

15. If the total number of scarves sold by stores M and N together in 2010 is 105% of that in 2004, what is the total number of scarves sold by stores M and N together in 2010 ?

(A)  508

(B) 524

(C)  520

(D)  504

(E)  512

Answer: (D)

16. Number of scarves sold by store M decreased by what per cent from 2005 to 2006?

(A) 

(B)   

(C)    

(D)    

(E)    

Answer: (B)

17. What is the difference between total number of scarves sold by store M in 2003 and 2004 together and total number of scarves sold b y store N in 2006 and 2007 together?

(A)  150

(B) 130

(C)  90

(D)  100

(E)  110

Answer: (E)

18. What is the average number of scarves sold by store N in 2005, 2006 and 2007?

(A)  310

(B) 280

(C)  220

(D)  290

(E)  300

Answer: (E)

19. A boat takes a total time of eight hours of travel 63 kms upstream and the same distance downstream. The speed of the current is 1/8th of the speed of the boat in still water. What is the speed of the boat in still water ? (in km/hr)

(A)  32

(B) 24

(C)  16

(D)  8

(E)  36

Answer: (C)

20. P, Q and R have a certain amount of money with themselves. Q has 25% more than what P has, and R has 1/5th of what Q has. If P, Q and R together have Rs 150, then how much money does P alone have ? (in Rs)

(A)  40

(B) 70

(C)  80

(D)  60

(E)  50

Answer: (D)

21. In a class, the average weight of 40 boys is 65 kg and that of 50 girls is 60 kg. After a few days, 40% of the girls and 50% of the boys leave. What would be the new average weight of the class (in kg) ? Assume that the average weight of the boys and the girls remains constant throughout.

(A)  65

(B) 62

(C)  68

(D)  55

(E)  58

Answer: (B)

Directions- (Q. 22-26) In this question, two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and choose the appropriate option and answer as

(A) x < y

(B) x ≤ y

(C) x > y

(D) x ≥ y

(E) x = y or cannot be determined

22. (I) x2 – x – 12 = 0

(II) y2 + 4y + 4 = 0

Answer: (E)

23. (I) 2x2 – 15x + 27 = 0

(II) 2y2 – 23y + 63= 0

Answer: (B)

24. (I) x2 + 11x + 28 = 0

(II) 5y2 + 27y + 28 = 0

Answer: (B)

25. (I) x2 – 11x + 30 = 0

(II) y2 – 15y + 56 = 0

Answer: (A)

26. (I) 3x2 + 16x + 21 = 0

(II) 2y2 + 15y + 25 = 0

Answer: (E)

27. At its usual speed, a train of length L metres crosses platform 300 metres long in 25 seconds. At 50% of its usual speed, the train crosses a vertical pole in 20 seconds. What is the value of L?

(A)  160

(B) 260

(C)  200

(D)  310

(E)  350

Answer: (C)

28. Jar A has 36 lts of mixture of milk and water in the respective ratio of 5 : 4. Jar B which had 20 lts of mixture of milk and water, was emptied into Jar A, and as a result in Jar A, the respective ratio of milk and water becomes 5 : 3. What was quantity of water in Jar B?

(A)  5 lts

(B) 3 lts

(C)  8 lts

(D)  2 lts

(E)  1 lts

Answer: (A)

29. Three years ago, the respective ratio between A’s age at that time and B’s age at that time was 9 : 5. A’s age two years hence will be 17 years more than B’s age five years hence, what is B’s present age?

(A)  26 years

(B) 27 years

(C)  28 years

(D)  24 years

(E)  23 years

Answer: (C)

Directions-(Q. 30-34) Refer to the pie chart and answer the given question :

30. In November 1/12 of the available bags in store Q remained unsold and 3/16 of the available bags in store T remained unsold. How many bags were sold by stores Q and T together in November?

(A)  246

(B) 254

(C)  248

(D)  252

(E)  268

Answer: (B)

31. What is the difference between the average number of bags available in stores P and Q together and the average number of bags available in stores R and S together?

(A)  16

(B) 15

(C)  18

(D)  21

(E)  12

Answer: (A)

32. The respective ratio between the number of bags available in store R in December and that available in the same store in the November was 7 : 6. How many bags were more available in Store R in December as compared to November?

(A)  32

(B) 28

(C)  40

(D)  12

(E)  80

Answer: (C)

33. In January 2012, the total number of bags available in all the stores together was 40 more than that available in November. What was the percentage increase in the total number of bags available in all the stores together from November to January?

(A)    

(B) 5

(C)   

(D)  4

(E)   

Answer: (B)

34. What is the central angle corresponding to the number of bags available in store Q? (in degrees)

(A)  83.2

(B) 86.4

(C)  82.5

(D)  88.6

(E)  84.2

Answer: (B)

Directions-(Q. 35-39) What will come in place of question mark (?) in the given number series?

35. 455 212 131 104 95 ?

(A)  84

(B) 92

(C)  45

(D)  61

(E)  49

Answer: (B)

36. 2 3 8 27 112 ?

(A)  565

(B) 650

(C)  316

(D)  290

(E)  430

Answer: (A)

37. 45 57 67 75 81 ?

(A)  89

(B) 85

(C)  105

(D)  91

(E)  78

Answer: (B)

38. 36 37 33 42 26 ?

(A)  51

(B) 41

(C)  61

(D)  45

(E)  49

Answer: (A)

39. 5 5  15  37.5  ?  393.75

(A)  80

(B) 112.5

(C)  160

(D)  48

(E)  72

Answer: (B)

40. The sum of a series of 5 consecutive odd numbers is 225. The second number of this series is 15 less than the second lowest number of another series of 5 consecutive even numbers. What is 60% of the highest number of this series of consecutive even numbers?

(A)  36.0

(B) 34.6

(C)  34.8

(D)  40.8

(E)  39.2

Answer: (*)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...